201

(5 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Prečítal som si knihu http://www.martinus.sk/?uItem=22146
Jej autorom je nositeľ Nobelovej ceny MUDr.Louis Ignarro, spoluobjaviteľ účinkov NO t.j. oxidu dusnáteho na roztiažnosť ciev(zníženie tlaku, zlepšenie obehu, spomalenie aterosklerózy, zníženie a prevencia infarktu a mrtvice). Práve na základe výsledkov jeho práce a jeho kolegov vznikla Viagra. Je aj autorom preparátu Niteworks, ktorý distribuuje sieť Herbalife. O preparáte tvrdí, že je ideálnou kombináciou L-argininu a L-citrullinu čím sa dosiahne max. účinok na cievy. Keď si teda bežný človek prečíta túto knihu, získa dojem (ako mnohokrát po prečítaní podobných kníh), že ten človek konečne objavil zázračný liek proti cievnym a srdcovým ochoreniam. Keď som však hľadal podrobnejšie informácie o účinkoch tohto preparátu na internete, veľa som toho nenašiel. RNG, aspoň ty vieš o celej tejto problematike viac? Je kombinácia L-argininu a L-citrullinu naozaj taká účinná ako tvrdí?

202

(18 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://ekonomika.idnes.cz/kapsle-s-rybi … 3_test_spi

203

(192 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://veda.sme.sk/c/6447141/vitamin-d- … kosti.html

204

(89 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

O MSM je aj kniha
http://www.martinus.sk/?uItem=11159

Podľa mňa sú oba panenské. Ten prvý je lacnejší aj preto, lebo balenie je veľmi jednoduché t.j. lacné. Druhý je podľa mňa skôr na kozmetické účely. Každopádne ak máš možnosť, choď do predajne zdravej výživy, tam majú panenské kokosové oleje za prijateľnú cenu a poradia ti. Keď to teda zhrniem - ten druhý by som určite nekupoval -na to množstvo  je príliš drahý

206

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Nie veľmi potešujúci článok o Omega-3. Ale parafrazujem jeden známy ponovembrový český film a nazdávam sa, že "... čtyři hloubavci z Penn State College of Medicine někde udělali chybu."

http://www.osel.cz/index.php?clanek=6236

207

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Alzheimer a kokosový olej.
Ak by to platilo hoci len u 10% postihnutých tak by to bola paráda. Urobiť lacnú,neškodnú a ľahko overiteľnú miništúdiu by nemohol byť žiadny problém. Domovov dôchodcov res. domovov sociálnych služieb s takými nešťastnikmi je dosť.

http://czo-vp.webnode.cz/news/am10/

208

(161 odpovedí, zaslaných do Choroby močovej a pohlavnej sústavy)

http://www.celostnimedicina.cz/vysetren … enefit.htm

Dá sa RNG tej štúdii veriť alebo je to iba hra s číslami ako mnohokrát v iných prípadoch?

209

(73 odpovedí, zaslaných do Nádory)

Pre Veve článok z novín:
"Látka alicín, ktorú obsahuje cesnak, ničí rakovinové bunky bez toho aby poškodila zdravé tkanivo. Sám alicín je toxický, no má mnoho pozitívnych účinkov na organizmus. Táto látka však vzniká až pri narušení dužiny cesnakového struku napr. nožom. V tomto momente reaguje aliín, neúčinná látka bez zápachu, s enzýmom aliináza a vzniká alicín. Keďže alicín je veľmi nestabilný, jeho farmaceutické využitie bolo doteraz veľmi náročné. Vedci našli spôsob, ako môže alicín pôsobiť priamo na rakovinový nádor. Využili skutočnosť, že väčšina rakovinových buniek má na svojom povrchu nápadné receptory. Na protilátky, ktoré tieto receptory rozoznajú, najprv chemicky naviazali enzým aliináza. Keď sa protilátky s  enzýmom prichytili k nádoru, vstrekli laboratórnym myšiam aliín, ktorý v bunkách reagoval s aliinázou, čím vznikol toxický alicín. Touto vysoko precíznou  „cesnákovou bombou“ sa vedcom podarilo úspešne zastaviť rast nádorov v tráviacom trakte myši. Uvedený postup by mohol fungovať pri takmer všetkých druhoch rakoviny, keby sa dala produkovať jedna špecifická protilátka. Pomohol by aj v efektívnom boji proti pooperačným metastázam. "
Moja úvaha je možno naivná ale ja by som rozdrvil cesnák, nechal ho trochu reagovať na vzduchu aby vznikol alicín a potom by som takéto cesnákové výpary inhaloval. Inhalovanie je mimoriadne efektívny spôsob, ako dostať do organizmu mnohé liečivé látky. V tomto prípade priamo práve do postihnutých pľúc. Nemyslím, že by som tým niečo pokazil, skôr naopak. Účinky by som ešte znásobil placebo efektom v tom zmysle, že by som otcovi nahovoril, že týmto spôsobom sa už vyliečilo veľa ľudí, že sa tak vyliečil napr. kolegov dedo a tak podpbne. Naviac nech si vizualizáciou predstavuje, ako alicín ničí rakovinové bunky a pod.

Vcelku zaujímavé.
http://www.osel.cz/index.php?clanek=6075

211

(49 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Veľmi sa mi tomu veriť nechce.
http://www.osel.cz/index.php?clanek=2776

212

(72 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://www.celostnimedicina.cz/koreni-j … -jidle.htm

213

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Dobrý deň,
má lyzín skutočne také účinky na aterosklerózu ako je to uvedené v
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutraceut … oroby.aspx

214

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Už niekoľkokrát som sa stretol s následujúcim tvrdením:
"... když v sedmdesátých letech minulého století stávkovali lékaři a sestry v Izraeli, snížila se v „postižených“ oblastech úmrtnost na polovinu. Podobně tomu bylo v hlavním městě Kolumbie Bogotě. Během dvaapadesáti dnů trvající stávky tam klesla úmrtnost o pětatřicet procent..."
Aj ty si o tom počul, je to naozaj pravda? Sú to podložené tvrdenia ale je to len "jedna pani povedala". Akosi sa mi to veľmi nepozdáva. Ak by to bola pravda, tak potom by mali lekári niektorých odborností dosť veľký problém obhajiť dnešnú medicinu resp. svoju existenciu.

215

(67 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

kix napísal(a):

nejdem sa vam tu do toho pliest, ale nie je riesenie plnit lecitin do kapsul, teda ten najlepsi, granulovany, aby sa nestratila jeho ucinnost?

http://www.iherb.com/Empty-Capsules


Toto nie je žiadny problem.  Problem je v tom, že takto plneny lecitin je drahší ako neplnený. Takže je to len o peniazoch.

216

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Pred mnohymi rokmi som sa nahodou rozpraval s chlapikom, ktory mal rakovinu kože - typ nadoru neviem. Nador na kozi mu operacne odstranili ale po roku ho tam mal znovu. Mal ist na dalsiu operaciu ale jeho dedo mu poradil, aby si na nador dal zmes medu s mletym bobkovym listom. O par dni mu nador sam odpadol ako klasicka chrasta. Neskôr som sa docital, že vedci objavili v mede protirakovinove latky. Inakšie povedane - objavili to, čo vedel stary dedo "s tromi ľudovými". Viem si predstaviť, ako by dopadol lekar, keby tento recept poradil svojim pacientom.

RNG, aký je podľa teba správny pomer Omega-3 a Omega-6  kyselín? Mám taký dojem, že čo odborník to iný názor. Podľa mojich doterajších vedomostí by Omega-3 mali prevládať nad Omega-6 v pomere cca 4:1 a podobne. Ak je pomer 71:1 v prospech Omega-6 voči Om-3 pri slnečnicovom oleji a my ho konzumujeme tak je to absurdné hoci aj sú národy u ktorých tento olej v histórii jednoznačne prevládal a doteraz ešte nevyhynuli. Žeby platilo "zlá burina nevyhynie"?

http://en-gb.facebook.com/note.php?note … 3190829709

218

(192 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Leto je tu takže
"...studie ukazují, že v létě při opalování, kdy kůže pouze jemně zrůžoví, vytvoří se 10 000 až 50 000 IU vitamínu D3. Michael Holick, profesor z Bostonské university, uvádí v průměru 20 000 IU. To znamená, že několik minut na slunci vyprodukuje 100 násobně větší množství vitamínu D3, než je doporučená denní dávka stanovená oficiálně. (!) Toto je jeden z nejdůležitějších faktů, které by měly být známy o vitamínu D.
Kůže provádí další zajímavou věc s cholekalciferolem (D3). Zabraňuje vzniku toxickému předávkování. Jakmile se jednou vytvoří přibližně 20 000 IU vitamínu D3, to samé ultrafialové světlo, které stimulovalo jeho produkci, ji nyní tlumí. Čím více se vytvoří, tím více je zničeno. Takto je dosaženo rovnovážného stavu a zabráněno, aby se v kůži vytvořilo nadměrné množství vitamínu D3. Proto nikdy nebylo popsáno předávkování vitaminem D vytvořeným slunečním zářením, ale pouze při podávání ústy."

Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/vitamin- … z1S8qPYh91

219

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://zdravie.pravda.sk/riziko-srdcovy … preven_p31

http://aktualne.centrum.sk/veda-a-techn … id=1236192

Tak ma napadlo Petela či aj u teba sa nezmenšujú práve teraz, keď zrejme častejšie ješ čerstvejšiu zeleninu ako v zime. Možno by stalo za to pár dní jesť viac zeleniny resp. ovocia a uvidíš či sa to zmení. Lymfatický systém sa odľahčí resp. prečistí.

Pred cca 5 rokmi sa mi na pravej strane krku tiež objavil zdurenina, ktorú bolo jasne vidno voľným okom. Lekár mi odporúčal operáciu. Už som mal dohodnutý aj termín. Ale neišiel som. a dobre som urobil. Zmenšila sa a niekedy ju nemám vôbec. Vyzerá to tak, že zdurenina reaguje na typ stravy – ak jem ľahké jedlá (ovocie, zeleninu, ...) tak mizne, ak jem ťažké jedlá, tak sa zväčšuje. Ak by som dlhšie jedol ľahkú stravu, zrejme by celkom zmizla.

223

(89 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja vážim 65 kg takže som vypil 3x0,5dcl olivového oleja a 3x0,5dcl vylisovanej citrónovej šťavy. Podľa knihy rakúskej bylinkárky Trebenovej je na kamene dobrá tiež šťava z čiernej reďkovky ktorá sa popija ani neviem ako dlho. Je to dobré "rozpúšťadlo". Len treba zohnať naozaj čerstvú redkvičku najlepšie doma pestovanú, redkvičky z hypermarketov sú ako 2x vyluhovaný čaj, s "originál" radkvičkami majú spoločný iba názov. Toto nie je taká agresívna metóda, ktorú by manžel nechcel robiť. Len to potom chce pravidelnosť a trpezlivosť pri aplikácii šťavy. Tých štiav resp. čajov na žlčník je viac, možno by ich trebalo kombinovať aby to nebolo také jednotvárne.

224

(89 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Aj keď som nemal žiadne problémy pri aplikácii metódy (ak nerátam nevoľnosť od oleja a citrónovej šťavy), štatisticky sa určite vyskytujú prípady, že niekto pri tejto metóde dostane žlčnikový záchvat. Preto je moja predstava taká, že odstraňovanie kameňov touto metódou by sa malo robiť v nemocnici pod dozorom lekárov. Ak by vznikol problém, v takom prípade by zasiahli lekári. Samozrejme je to naivná predstava - ušetrilo by sa tak množstvo peňazí pri porovnaní s klasickými metódami odstraňovania kameňov modernou medicinou a lekári by tak prišli o pekný kšeft.

225

(89 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Pre Jeanettebike:
Ja som si odstránil žlčové kamene sám doma spomínanou tzv. radikálnou metódou t.j. pomocou tepla+olivového oleja+citrónovej šťavy. Pre istotu som si ju zopakoval 3x. Bol som zhrozený čo zo mňa všetko vyšlo, pritom som nemal absolútne žiadne problémy a vyskúšal som si to iba zo zvedavosti či táto metóda funguje, či to nie je iba výmysel Môj jediný problém bola menšia nevoľnosť po vypití oleja a citrónovej šťavy - žiadne iné negatívne prejavy. Podobne si kamene odstránila aj moja 70-ročná teta. Tá metóda možno vyzerá byť riskantná, ale nestretol som sa s tým, že by niekomu uškodila. Myslím, že ak človek nie je ešte v štádiu žlčníkových záchvatov prípadne iných problémov s pečeňou a pod, uvedená metóda by mu nemala uškodiť.

Už niekoľkokrát som sa stretol s odvolaním sa na rôzne štúdie, že slnečnicový a kukuričný olej t.j. polynesaturované tuky s vysokým obsahom kyseliny linolovej podporujú vznik nádorov (kyselina linolová tlmí imunitný systém čo je voda na mlyn rakovive) . Nebolo však uvedené, či sa jedná o rafinované alebo nerafinované tuky. Pravdu povediac, celé toto tvrdenie sa mi nepozdáva. Ak by to tak naozaj bolo, tak mnohé národy pre ktoré je charakteristické konzumovanie slnečnice resp. kukurice (Bulhari, Mexičania, ...) by už boli dávno „po smrti“.

227

(6 odpovedí, zaslaných do Choroby kože a podkožného tkaniva)

Predchádzajúca správička skončila ako zmätok.
"Už niekoľko rokov si kladie svet otázku, prečo majú Američania radi veľké autá. Vysvetľovalo sa to všelijako, ale zdá sa, že teraz zostalo už len jedno vysvetlenie. Američania sú jednoducho veľmi veľkí na to, aby sa zmestili do áut, ktoré vyhovujú napríklad Európanom. Podľa štúdie spoločnosti AOL Autos, ktorá zbierala materiál v deviatich štátoch americkej únie, trpí viac ako 30 percent ich obyvateľov ťažkou obezitou. A takí ľudia sa jednoducho za volant malých áut nezmestia. Novinárka Jamie LaReauová v článku pre Automotive News napísala: "Veľa Európanov obľubuje malé autá. Mnohí šoféri v Európe sú útli, čulí, v dobrej fyzickej kondícii rovnako ako ich autá. K stúpajúcej popularite malých áut prispieva aj rastúca cena pohonných látok v Európe. Väčšina Európanov je v pohode, s malými autami nemajú problémy. Avšak u oveľa väčších Američanov je to inak".

Neviem aka je dĺžka života američanov a európanov ale pri tučnote američanov by ten rozdiel mal byť veľký.

228

(6 odpovedí, zaslaných do Choroby kože a podkožného tkaniva)

"Veľa Európanov obľubuje malé autá. Mnohí šoféri v Európe sú útli, čulí, v dobrej fyzickej kondícii rovnako ako ich autá. K stúpajúcej popularite malých áut prispieva aj rastúca cena pohonných látok v Európe. Väčšina Európanov je v pohode, s malými autami nemajú problémy. Avšak u oveľa väčších Američanov je to inak".

Neviem aka je dĺžka života američanov a európanov ale pri tučnote američanov by ten rozdiel mal byť veľký.

229

(49 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Komu teda veriť? Aj keď sa skôr prikláňam k  tomu, že jeho účinky sú pozitívne. Takže ho beriem.

http://zdravie.pravda.sk/selen-moze-zni … preven_p20

http://zdravie.pravda.sk/uzivanie-selen … vyziva_p31

Opravujem - stal cca 8 €.

Koľko stal? Tu som ho videl za cca 4€.

232

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://www.celostnimedicina.cz/lnena-se … trebnejsic
http://www.celostnimedicina.cz/lnena-se … zdravi.htm

233

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypi … 1198957290
Článok popierajúci škodlivosť Homocysteinu.
"... proto také už bylo věnováno nadějné homocysteinové hypotéze mimořádné úsilí a bylo uskutečněno několik multicentrických mezinárodních studií. Ty však hypotézu o možnosti léčit choroby snížením hladiny Hcy nepotvrdily. V minulém roce byly uveřejněny výsledky tří takových studií, NORVIT, HOPE 2 a VISP, provedené dvojitě zaslepenou metodou na několikatisícových souborech osob po infarktech nebo po cévních mozkových příhodách. I když se podařilo snížit hladinu Hcy, nemělo to žádný pozitivní efekt na výskyt a průběh kardiovaskulárních chorob a na úmrtnost. V jedné skupině studie NORVIT došlo dokonce po podávání vitaminu B6 a kyseliny listové ke 20% zvýšení výskytu infarktů a mrtvice, a dokonce se zvýšil počet nádorů o 40%. Názor vědecké medicíny na léčbu kardiovaskulárních chorob touto metodou je tedy jasný. "

Úprimne povedané, ak by bol homocystein taký škodlivý a bolo by ho možné znížiť braním vitamínov skupiny B, tak by sa už vyrabali mnohé výživové doplnky. U nás okrem Ravitu neviem o žiadnom a reklama o ňom a o jeho účinkoch je dosť chabá. V obchodoch so zdravou výživou a pod. som ho poslednýkrat videl pred pár rokmi. Ako sa hovorí "dobre sa samo predáva" ale v tomto prípade to neplatí. Žeby kvôli slabým alebo žiadnym účinkom? a potom by mali pravdu kritici homocysteinovej teórie? Takže sa pýtam či škodlivosť homocysteinu nie je iba "bublina" resp. existujú naozaj hodnoverné štúdie o jeho škodlivosti. Pretože aj jeho kritici sa ohaňajú hodnovernými štúdiami.

http://www.celostnimedicina.cz/dhea-sou … -umrti.htm

235

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Keď už je tu debata o cukrovke, nevieš náhodou aká je chorobnosť na cukrovku na Kréte? Kréta je totiž povestná tým, že priemerná spotreba olivového oleja je tam aj na krajiny regiónu Stredozemného mora mimoriadne vysoká – v podstate tam ľudia „plávajú“ v oleji. A panenské oleje vrátane olivového majú blahodárny účinok na cukrovku. Z toho mi vychádza, že by tam mal byť preto nižší výskyt cukrovky.

"...přibývají důkazy, že tato nemoc vzniká vlivem dlouhodobého nedostatku omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ty pak (mimo jiné!!) chybí v buněčných membránách, které ztratí schopnost přenést molekuly glukózy z vnějšího prostředí do nitra buňky. Buňky hladoví, zatímco v krvi naopak hladina cukru stoupá..."

viď http://www.celostnimedicina.cz/cukrovka … itelna.htm

Počul si niečo o vplyve omega-3 na cukrovku? Mohla by to byť pravda?

237

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://www.celostnimedicina.cz/lecithin … ustavu.htm

Zaujala ma spotreba lecitinu v 19.storoči a dnes - viď bod č.3.

Tip pre teba - cukrovkara. Poznas to?

http://www.nutraceutica.sk/sk/produkty/ … marom.aspx

239

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Existujú hodnoverné štúdie o účinnosti resp. neúčinnosti stravovania podľa krvných skupín?

240

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

V podstate sa ospravedlňujem - miesto predchadzajúceho príspevku o cholesterole som tam chcel dať tento link ktorý súvisí s témou o vitamíne D.

http://www.osel.cz/index.php?clanek=4250

241

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://www.osel.cz/index.php?clanek=4576

242

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Aj takto sa dá ziskať Omega-3

http://www.osel.cz/index.php?clanek=588

243

(31 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

"...z minulosti sú neslávne známe vitamínové otravy polárnych bádateľov. Títo muži jedli dlhodobo a vo veľkých množstvách pečienky ľadových medveďov, v ktorých je vitamín A koncentrovaný mimoriadne štedro. Namiesto posilnenia organizmu však museli polárnici čeliť príznakom ťažkej hypervitaminózy. Objavili sa u nich bolesti kostí, silné bolesti hlavy a impulzívne, až agresívne správanie. Medzi iné typické následky vitamínovej otravy patrí napríklad nevoľnosť, zvracanie, sčervenanie kože, strata vlasov i vysychanie slizníc. Riziko otravy vitamínom A možno eliminovať betakaroténom. Samotný betakarotén je zdraviu neškodný. Pri jeho užívaní sa v ľudskom tele premieňa na áčko a táto premena je riadená našim organizmom..."

O tych polarnikoch to je pravda?

244

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://www.fiftyfifty.cz/Dostatek-vitam … 604490.php

Ďalší príspevok o vitamíne D.
"... nedávno jsem četl fascinující zprávu o předběžných zjištěních z laboratoře dr. Zheng Cui z univerzity ve Wake Forest. Tato výzkumná skupina odebrala vzorky krve od stovky lidí a izolovala z ní druh imunitní buňky zvaný granulocyt. Poté vyhodnocovali schopnost granulocytů zabít buňky kultury rakoviny děložního čípku. Zjistili, že tato schopnost se mezi lidmi velmi lišila. Granulocyty jedné osoby zabily 97% rakovinných buněk za 24 hodin, zatímco granulocyty jié osoby jich zabily pouze 2%. Objevili některé zajímavé trendy. Granulocyty lidí nad 50 let měly sníženou schopnost zabíjet rakovinné buňky, stejně jako granulocyty lidí s rakovinou. To nadnáší možnost, že rakovina není jednoduše výsledkem stáří, ale výsledkem velmi specifického oslabení imunitního systému. Nejdůležitější zjištění bylo nicméně to, že imunitní schopnosti granulocytů se výrazně snížily během zimních měsíců. Zde hovoří dr. Cui:
Zdá se, že nikdo neměl schopnost ničit rakovinu během zimních měsíců od listopadu do dubna.

Hm, zajímalo by mě, čím by to mohlo být. Že by vitamín D?"

Takže hrrr na balkon a opaľovať sa, zima-nezima.

245

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ani neviem či to patrí do tejto "racionálnej a vedeckej" diskusie ale predsa len ma zaujíma - čo si myslíš o americkom liečiteľovi Edgarovi Cayceovi. Podľa toho čo som o ňom čítal, jeho liečiteľské výklady boli písomne zaznamenávané a vyhodnocované lekármi.

Podľa jednej ukrajinskej liečiteľky je na štítnu žľazu dobrý jantár. Je na tom nečo pravdy?

"... na Slovensku do mé ordinace přišla asi sedmdesátiletá stařenka, která měla viditelně zvětšenou štítnou žlázu. Vyprávěla mi, že v době německé okupace prožila silný stres, a v důsledku toho se jí vytvořila struma. Abych řekla pravdu, silně jsem zapochybovala o tom, zda je vůbec možné odstranit starému člověku strumu takové velikosti. Přesto jsem jí poradila, aby nosila na krku jantarový náhrdelník. Za měsíc jí náhrdelník na krku přímo visel, třebaže ho předtím měla pevně obtočený. Stařenka se cítila mnohem lépe a zakrátko měla štítná žláza normální velikost.
Takový rychlý a úspěšný výsledek mě povzbudil, a tak jsem se začala vážně zabývat vlivem jantaru na štítnou žlázu. V té době se mi do rukou dostaly překvapující materiály mikrobiologa L. V. Tokina, který zkoumal vliv rostlinných látek na člověka. V jeho práci jsem našla část, která byla věnována vlivu borovicové pryskyřice na mikroorganizmy. Popisoval zde nejenom výsledky sledování této látky, ale také zkoumal několik jantarů, které vznikly z pryskyřice a byly ukryty v zemi po celá tisíciletí. Avšak podobným výzkumem se zabývali už lidé v dávných dobách. Tak například v 1. st. n. l. si Plinius všiml, že rolníci, kteří sídlí v oblasti Alp (v těchto místech byl dříve zaznamenán vysoký stupeň onemocnění Basedowovou chorobou, ale potom se počet snížil) nosí jantarové ozdoby. Zjistil, že se jimi pouze nezdobí, ale že jim slouží také k léčebným účelům. Lidé se domnívali, že jim tato zkamenělá pryskyřice pomáhá při onemocněních krku, které způsobilo pití místní vody. Léčba jantarem má svá pravidla. V dávných dobách se jantar polykal. Uvádím starý recept, který ovšem nedoporučuji aplikovat bez konzultace s lékařem naturopatem: „V samém začátku nemoci vezmeme 0,2 g nejkvalitnějšího jantaru a rozdrtíme ho na prach. Užíváme jedenkrát denně a zapíjíme trochou bílého vína po dobu 7–8 dní. Pokud chceme léčení prodloužit, vezmeme malé kousíčky jantaru a položíme je na otevřený oheň s planoucími uhlíky. Nemocného necháme dýchat výpary." K léčbě se užíval také čistý jantarový olej, balzám ze směsi kyseliny jantarové a opia, jantarový olej s roztokem čpavku. V Německu Martin Luther nosil v kapse kousek jantaru jako prevenci tvorby ledvinových kamenů. V oblibě byly také jantarové růžence.

Do dnešní doby se ovšem uchoval nejrozšířenější způsob užívání jantaru – nosí se jantarové korálky nebo jeden korálek na ozdobné šňůrce. Vybírejte si kámen přírodní, ne lisovaný. Korálky by měly mít spíše tmavší barvu a neměly by být broušené. Náhrdelník by neměl být moc dlouhý, korálky by se měly dotýkat štítné žlázy...

247

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://dolezite.sk/Svet_zachvatila_epid … z0ilFmBGiC
Jeden z nadšených článkov, ktorý konečne našiel všeliek takmer na každú chorobu. Ale zaujalo ma na ňom niečo iné - článok som dostal vo Wordovskom formáte doc a zrejme jeho autor tam vsunul vlastný komentár o vitamíne D.

"... V dnešních reklamách, ale i v některých lékařských knihách se uvádí, že vitamin D vzniká sluněním v kůži. Ne v kůži, ale vzniká v mastnotě na kůži. A to jen tehdy, pokud vzduch není příliš vlhký a pokud  jsme se ani před  sluněním či po opalování  neumývali a tím nesmyli kožní mastnotu. Vitamin D se vytvořil  v kožní mastnotě a postupně se z ní vstřebává kůží do těla. Tato kožní mastnota se dokonce velmi  lehce smyje studenou vodou.
Proto nemá význam se slunit,  když se vzápěti umyjeme anebo jsme  předtím  kožní mastnotu smyli..."

RNG, je to s tým opaľovaním a vytváraním vitamínu D v kožnej mastnote naozaj pravda?

248

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://vitaminy.doktorka.cz/pozor-na-by … warfarinu/
Ak má byť toto produkt ktorý mi má pomôcť tak potom .... Typický produkt dnešnej mediciny - v jednom pomôže (možno) ale súčasne dva nove problémy vyvolá.

Ked uz sa bavime o kostiach, uz davnejsie som sa chcel opytat - propagatori mlieka a mliecnych vyrobkov tvrdia, ze Eskimaci velmi trpia osteoporozou lebo konzumuju malo mlieka a podobnych potravin bohatych na vapnik. Nikde som vsak necital, ci sa jedna o povodnych Eskymakov spred 100 rokov kym este konzumovali svoju povodnu stravu t.j. maso a tuk alebo alebo dnesnych "skazenych" Eskimakov.  Nevies nahodou ako to je v skutocnosti s osteoporozou u Eskimakov z hladiska ich stravovania?

Ja som spadol zo strechy takže v tomto pripade by asi nepomohli neviem ake kosti - proste klasicky uraz kde vyhrava gravitacia. Len som myslel, ci vplyvom kalcifikacie zlomeniny nedoslo ku ubytku hemoglobinu.