1

Téma: Vitamin D3

Chcem uzivat vitamin D3. V USA s vyssim IU stoja tabletky okolo 12 $. U nas existuju Vigantol kvapky za 1,5 €. Chcem sa opytat, ci mas skusenosti s nim a ci je to plnohodnotny D3.

Dakujem



2

Re: Vitamin D3

Dnes je vigantol OK, donedavna  ale v nom bola chemikalia D-2 a nie vitamin D-3



3

Re: Vitamin D3

Leto je tu takže
"...studie ukazují, že v létě při opalování, kdy kůže pouze jemně zrůžoví, vytvoří se 10 000 až 50 000 IU vitamínu D3. Michael Holick, profesor z Bostonské university, uvádí v průměru 20 000 IU. To znamená, že několik minut na slunci vyprodukuje 100 násobně větší množství vitamínu D3, než je doporučená denní dávka stanovená oficiálně. (!) Toto je jeden z nejdůležitějších faktů, které by měly být známy o vitamínu D.
Kůže provádí další zajímavou věc s cholekalciferolem (D3). Zabraňuje vzniku toxickému předávkování. Jakmile se jednou vytvoří přibližně 20 000 IU vitamínu D3, to samé ultrafialové světlo, které stimulovalo jeho produkci, ji nyní tlumí. Čím více se vytvoří, tím více je zničeno. Takto je dosaženo rovnovážného stavu a zabráněno, aby se v kůži vytvořilo nadměrné množství vitamínu D3. Proto nikdy nebylo popsáno předávkování vitaminem D vytvořeným slunečním zářením, ale pouze při podávání ústy."

Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/vitamin- … z1S8qPYh91



4

Re: Vitamin D3

Davky na predavkovanie vitaminom D boli stanovene vzhladom k umelej nahrazke D-2. Samozrejme to nikdy v literature nebolo spomenute, az kym nebolo privela lekarov, co pouzivali D-3 a vtedy farmacia potichu presla na D-3 , ale stare obavy z "predavkovania vitaminom D" samozrejme ostali v literature. Teraz sa to snazia "vysvetlit" vedecky, aby nevyzerali ako  hlupaci.



5

Re: Vitamin D3

http://veda.sme.sk/c/6447141/vitamin-d- … kosti.html



6

Re: Vitamin D3

Nuz aspon 800 IU vitaminu D tu priznali potrebne rozne novsie vyskumy hovoria o 2000 IU plus, a samotne slnko mam moze dat 10 000 az 20 000 bez problemov za den....Teda tym, co sa im vitamin D-3 vytvara, levo vyskumom na Hawaii zistili ze az 20% ludi tuto schopnost nema, najma medzi starsimi, tj okamzite ma napadla osteoporoza a znizena imunita u starsich . Preto odporucam si ho doplnovat, pre istotu



7

Re: Vitamin D3

Pozeram na I-herb vitamin D3 pre mojho 20 mesacneho synceka a neviem sa rozhodnut medzi tymito: http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Vi … 5-ml/20745 alebo http://www.iherb.com/Natural-Factors-Vi … 5-ml/40018 Oba su v extra virgin olivovom oleji, co je ok. Ale zaraza ma to davkovanie. V prvom odkaze je davkovanie na 2 kvapky 4000 IU, pricom v druhom odkaze 1 kvapka 400 IU. Ktory vyrobok a davkovanie je lepsie pre male dieta?



8

Re: Vitamin D3

Vitamin D-3 je tukorozpustny, tj drzi sa v tele mesiace, tj ho netreba dodavat kazdodenne, len dost na celkovu priemernu davku. Dnes odporucaju pre dospelych 2000 az 5000 IU denne, to si mozes prepocitat podla vahy na syna.
tj tyzdenneje to 14000 az 35 000IU na 70 kg vahy, na 10 kg asi 2000 az 5000 IU.
Takze mu daj RAZ TYZDENNE  2 kvapky toho silnejsieho a lacnejsieho na obsah a mas to vybavene.



9

Re: Vitamin D3

Dakujem za odpoved, velmi si mi pomohol.
A treba D3 davat aj teraz v lete, ked je dostatok slnecnych dni?



10

Re: Vitamin D3

NMuz neviem, u deti to snad tak nie je potrebne, ale u starsich ludi zistili na Hawaii, kde je leto stale ze az 20% ludi , ktori nepouzivaju ochranne kremy a pohybuju sa dost na slnku napriek tomui maju nizku hladinu vitaminu D-3 v krvi. Takze podl;a nazorov lekarov, na ktorycy dam sa oplati vitamin D-3 doplnovat, pokial to nemas v krvi namerane ako dostatocne. A to najma v tehotenstve a pri kojeni, ked mas potredbu o to vyssiu.



11

Re: Vitamin D3

V článku http://www.overcomingmultiplesclerosis. … tamín%20D/ je hneď na začiatku tvrdenie, že "... každý potrebuje jednu nárazovú megadávku, aby hladinu vitamínu D vyhnal hore ak je táto príliš nízko, čo zvyčajne býva. Tomuto hormóno-vitamínu trvá celú večnosť, kým sa zhromaždí v tukových zásobách (je rozpustný v tuku), takže dopĺňanie môže trvať mnohé mesiace, aby sa jeho hladina dvihla."  S tou "večnosťou" to nie je prehnané?



12

Re: Vitamin D3

Samozrejme, tukovorozpustny vitamin D-3 sa moze podavat v narazovych davkach, ked chces alebo ked jeho hladina v krvi je prilis nizka.
Ja radim ale bezne doplnovanie, nie medicky nevyhnutne pre rozne problemy z nizkych hladin vitaminu D-3, ako napr pri osteoporoze a krivici u deti.
Vo vyskume pouzivali rozne davky a sledovali postupne budovanie hladin D-3 v krvi, casto aj vyse 50 dni. Tiez skusili jednorazovu davku 100 000 IU a tam bol nartast v krvi okamzity.
http://www.ajcn.org/content/87/6/1738.full



13

Re: Vitamin D3

RNG napísal(a):

Vitamin D-3 je tukorozpustny, tj drzi sa v tele mesiace, tj ho netreba dodavat kazdodenne, len dost na celkovu priemernu davku. Dnes odporucaju pre dospelych 2000 az 5000 IU denne.

Netreba brat D3 kazdy den? Lebo ja som to pochopila tak, ze tie zakladne, ako D, E, C, zinok, selen, .... treba kazdy den...
?
Ci myslis to tak, ze mozem brat raz za tyzden 35000 IU?

Naposledy upravil: Yannie (2012-08-15 23:01:07)



14

Re: Vitamin D3

Kedze sa tukorozpustne vitaminy drzia v nasich tukoch dlhy cas a pomerne rychlo sa do nich absorbuju, daju sa brat velke davky menej casto.
To iste plati napr pre v tuku viazany jod, kde v niekolkych krajinach pri akutnom nedostatku jodu dodali napr francuzsky jodidovany makovy alebo podzemnicovy olej s masivnou davkou jodu, od 400 mg do 1200 mg jodu, co sa mi zda az sialene vela, ale kedze to robili na velmi vekej skupine deti(v indonezii na vyse 10 000 deti s hrvolami,m sprava z roku 2000, tj nic noveho)) a malo to vysoku ucinnost na hrvoly, tak zrejme sa to robit da, pod lekarskym dozorom.
Ja ovsem take besne davky nebudem nikomu odporucat, samozrejme a radsej odporucam mensie pravidelne brane, to sa mi zda bezpecnejsie pre telo, nez take besne narazy.
To iste pre vitamin A vo forme retinol palmitatu,  , vitamin B-12 a ine.

Naposledy upravil: RNG (2012-08-16 02:04:42)



15

Re: Vitamin D3

Dakujem.

Inak to su fakt sialene davky!



16

Re: Vitamin D3

Nuz snazim sa tu uviest aj absurdne davky na potvrdenie neskodnosti ovela mensich, aj pred ktorymi zaostala lekarska "veda" este stale varuje.



17

Re: Vitamin D3

To je velmi dobre ze uvedies aj tie velke davky, lebo to dava potom obraz. To cloveka osmeli aby sa nebal.



18

Re: Vitamin D3

Ja som stary opatrnik, tiez mi trva nekonecnost si navyknut na nove myslienky. Na destilovanu vodu som sa odhodlaval 5 rokov, na rozne doplnky tiez dost dlho, az teraz po rokoch som  trosticku  odvaznejsi, kedze ich beriem haldu.



19

Re: Vitamin D3

To je citit z tvojich nazorov ze si opatrny, aj preto ti aj ja doverujem. Ani mne nebolo jedno zacat brat naraz plno nejakych doplnkov, ked som o tom nic nevedela. Ba este k tomu, ze sa proti vitaminom casto vedie antikampan, o to je tazsie odvazit sa. Ale zvitazil zdravy rozum smile
Za to sa ti nestacim denno-denne odvdacit!



20

Re: Vitamin D3

Keby mi niekto povedal presd 20 rokmi, ze bvudem brat za hrste kapsul, tak mu poviem, ze nie som na hlavu padnuty.Mal som problemy zobrat aj jeden aspirin, nie to za hrst, ako beriem dnes doplnky.



21

Re: Vitamin D3

http://www.osel.cz/index.php?clanek=4250



22

Re: Vitamin D3

Netreba zabudnut na ten nedavny vyskum z Hawaii, kde najma u starsich ludi, co boli dost na slnku predsa zistili nizke hladiny vitaminu D-3 v krvi a osteoporozu. A jednalo sa az o 20% ludi v tom vyskume, tj doplnat tento vitamin  sa rozhodne oplati



23

Re: Vitamin D3

Ahoj, ja som uz mala pred mesiacom D 3 v krvy cez 12O a zrazu mam len 40 hodnotu v krvi po mesiaci nebrania D 3, ale som zase bola 2 tyzdne z toho pri mori......
Ako moze tak rychlo klesnut D3, stratit sa z tela? Co ho najviac spotrebuva? Je to normalne?



24

Re: Vitamin D3

Nuz telo vitamin D-3 stale spotrebuva a ked nemas poriadnu vyrobu, tak za par tyzdnov zacne klesat a za par mesiacov po nom nemusi byt ani stopy. Preto tu odporucam pre istotu doplnanie.
Samozrejme je to velmi individualne, ale kto to potrebuje, tak je lepsie si to doplnit, nez mat problemy.
V predoslom prispevku som spomenul vyskum z Hawaii, tam vsetci ludia ziju cely cas pri mori, a zamracenycyh dni maju do roka minimalne. A ti, co nepouzivaju cely cas kremy s vysokym UV tieniacim faktorom, a pohybuju sa dost vonku, z tych malo az 20% nedostatok D-3, takze sa necuduj, ze do tej skupiny patris na nestastie aj ty a preto sa podla toho zariad a doplnuj si ho.

Mnoho ludi aj pri mori, ked sa dnes hrubo natieraju tieniacimi kremami mozu mat nedostatok D-3 aj ked by si ho vedeli vytvorit.

Naposledy upravil: RNG (2012-09-18 23:46:01)



25

Re: Vitamin D3

No ved jasne, len problem je v tom, ze som brala pol roka denne po 15000 IU D3 vit. na dva tyzdne som prestala, pri tom mori, skoro vobec som sa nenatierala kremom....! A za spolu 4 tyzdne mi to vsetko doplnene zmizlo z krvi a som tam, kde pred pol rokom.... Tak som zostala zaskocena, ze co sa deje! Som myslela, ze ked pol roka doplnam, tak potom nebudem musiet 1/2 roka D3 uzivat a ze potom zase nasadim.....Nechapem, kde sa moze vo mne tak extremne stracat!
A neviem, ci sa pri dennom brani nezacne niekde nieco usadzat....Kvoli vapniku.....



26

Re: Vitamin D3

15000 denne??? Pol roka???
To nijak nechapem, ze sa to mohlo stratit v priebehu mesiaca. 3-4mmesiace, to by som pochopil
Nuz ale co, kazdy sme individualni....
Leda ze ten lekarsky test bol chybny?!?



27

Re: Vitamin D3

Aj to ma napadlo, mozno mi to budu ochotni zopakovat pri odbere o tyzden..... No ale kazdopadne nevies mi poradit, co potrebuje v tele najviac D3? Nervy? Imunita?



28

Re: Vitamin D3

D-3 sa v tele spotrebuva na hromadu roznych procesov, zatial ich identifikovali dost malo, takze je to skor vec neznama nez znama.A to ani v specialnych vedeckych spravach, nieto v popularnych tj pre nas obycajnych smrtelnikov pochopitelnych. Dokonca aj co je malo a co je dost v krvi este nie je urcene presne.  Zatial su to este len dohady.
A v tom ti neviem ani poradit, lebo tu pouzivaju ine jednotky a za hranicu malo povazuju momentalne 17.8 nanograms na mililiter krvi, na Slovensku pouzivaju iste ine jednotky, pravdepodobne milimol na liter(??), ako pri glukoze, alebo ine a veru ja nepoznam prepocitavanie spamati a vyhladat by to trvalo mozno 1/2 hodinu i viac.

Naposledy upravil: RNG (2012-09-19 14:26:55)



29

Re: Vitamin D3

Iherb ma akciu ktora sa zda az "prilis dobra" alebo nie ? ... oplatia sa tieto kvapky ? http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vi … ings/40027



30

Re: Vitamin D3

ja ich mam doma, urcite sa oplatia... az na to ze kvapky idu von velmo pomaly, tak 20 sekund jedna kvapka big_smile ale inak som spokojny



31

Re: Vitamin D3

Bodaj by nie, za taku smiesne nizku cenu. Neboj sa , dlho to nevydrzi, to je len reklamne nizka cena.



32

Re: Vitamin D3

Ahoj RNG,

aky je prosim Tvoj nazor na   http://www.docsimon.sk/tovar/d-sun-cps-120 resp. vyrobcu? planujem toho kupit vecsie mnozstvo aby som pokryl celu jesen-zimu-jar aspon 4-5000 IU denne.
dakujem



33

Re: Vitamin D3

Nuz neviem, ako chces z toho dostat 5000 IU, ked 5000 IU je 125 mikrogramov, ved financne vykrvacas.
http://en.wikipedia.org/wiki/User:Write … gens_table
Pozri na
http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin- … els/22335, to mas na cely rpok dost v jednej flaske.



34

Re: Vitamin D3

Dobre vidím? Vitamín D3 vyrába aj iHerb a objednaná jedna fľaštička je zadarmo! A obsahuje až 120 softgelov s 5 000 IU! Zaujímavý nový produkt.
http://www.iherb.com/iHerb-Nutritionals … gels/50807



35

Re: Vitamin D3

"Ked davaju, ber, ked biju, utekaj"   hovori mudre  Slovenske porekadlo
Vyroba bioidentickeho  vitaminu D-3 je dnes velmi lacna, takze ho dost casto ponukaju reklamne zadarmo na nalákanie zakaznikov.



36

Re: Vitamin D3

No je to lacnejsi produkt...staci kuknut ostatne ingrediencie obsahuje slnecnicovy olej(ktovie jak spracovany) a tie drahsie obsahuju miesto neho extra virgin olive oil a pod. cize tie zdravsie za studena lisovane oleje atd...



37

Re: Vitamin D3

Nemyslim, ze ta troska oleja, ked nie je uplne jedovaty, ale len bezna tzv potravinarska kvalita moze poskodit.
Ale extra virgin prilis lahko zosmradne, tj nie je velmi vhodny na trvanlivost, na to sa pouzivaju "stabilizovane" oleje a ja by som pouzil nereaktivny a nasyteny, ako kokosak, ale zialbohu je proti nemu este privela odporu z falosnych sprav, co su proti nasytenym olejom.



38

Re: Vitamin D3

Aho RNG,
cital som,ze vyssie davky vit. d3 maju negativne ucinky...nadmerne vstrebavanie do vnutornych organov.
Tak sa ta chcem spytat, co na to ty hovoris?
Ja som si objednal kvapky 4000IU, neuskodi mi to, ked si ich budem davat kazdy den, alebo radsej raz za tyzden?
dakujem



39

Re: Vitamin D3

Bezne odporucam 2 az 5 tisic IU denne, niekedy az 10 000 a narazove az 50 000IU.
Telo na slnku je schopne vytvorit az 20 000 IU za den, takze sa nemusis obavat z predavkovania tak rychlo.



40

Re: Vitamin D3

RNG, prosím Ťa, je možné užívať 5000 iU jednotiek denne aj dlhodobo?



41

Re: Vitamin D3

Samozrejme je mozne.Ako som povredasl rozni lekari odporucaju davky od 2000 do 5000 IU denne.
Dokonca napr pre Alzheimerovych pacientov sa odporuca 10 000 IU denne dlhodobo, po kratkodobom "nalozeni" pecene davkou az 50 000 IU pocas 3 tyzdnov.



42

Re: Vitamin D3

ahoj,RNG
chcem sa ta opytat na nazor. co hovoris na tuto ponuku?
http://www.damianvit.sk/kategoria/vsetk … 550-davok/

je lepsie ked je vit D v kapsuliach alebo  v tekutej forme?
a co tento?
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vi … gels/18335



43

Re: Vitamin D3

To je uplne jedno, v akej forme je to. Dolezita je len davka a cena.



44

Re: Vitamin D3

Dakujem



45

Re: Vitamin D3

OK. Ja osobne beriem kapsule, lebo su malicke a daju sa velmi lahko prehltnut. Teda ked nezabudnem... A beriem obvykle ovela viac naraz, aby som nahradil to, co som zabudol zobrat. Vitamin D-3 sa v tele skladuje v peceni mnoho tyzdnov, takze nezalezi od dennej davky ale len od priemernej davky prepocitane na den.



46

Re: Vitamin D3

je v nejakych vedeckych pracach spomenute ake mnozstvo vitaminu D-3 si telo dokaze ulozit do zasoby? bolo by totiz praktickejsie uzivat napr. 4 kapsule 5000 IU denne (cize denny prijem az 20 000 IU) po dobu 3 mesiacov (a potom mat zvysnych 9 mesiacov pokoj) ako uzivat 1 kapsulu denne po cely rok.
myslis ze tieto 2 sposoby uzivania su rovnocenne?

Naposledy upravil: anly11 (2013-10-10 18:16:10)



47

Re: Vitamin D3

Nuz tak dobre skladiste pecen nie je. D-3 sa z nej minie asi za 3 mesiace, pre to su rozne prioblemy na skoru jar alebo neskoru zinu, ako napr hormonalne problemy, zvyseny pocet nervovych problemov, najma depresie a zvyseny ubytok kostnej hmoty.
Takze radim D-3 brat aspon raz za tyzden, cely rok



48

Re: Vitamin D3

Ahoj RNG
teraz je zima, takze slnka mame malo....
ked na dotaciu vitaminu D pouzijem v tomto obdobi horske slnko a opalim sa nim je to porovnatelne aspon trosku s pobytom na slnku?

-------
a este som sa hrabal v skrinke a nsiel som doma vigantol
Čo Vigantol obsahuje

Liečivo je cholekalciferol (vitamín D3).

1 ml roztoku (30 kvapiek) obsahuje 0,5 mg cholekalciferolu, čo odpovedá 20 000 I.U. vitamínu D3.

1 kvapka obsahuje 667 I.U. vitamínu D3.

Ďalšiou zložkou sú stredne nasýtené triacylglyceroly. ---tato zlozka je vporiadku?

Dakujem za obe odpovede....
Peter

Naposledy upravil: jordiksvk (2013-10-27 14:07:46)



49

Re: Vitamin D3

strede nasytene triaglyceroly to je asi "vedecky" nazov pre kokosovy olej.Ten sa sklada z triglyceridov a retazec je stredne dlhy(C8 az C12), takze sa lepsie absorbuje do tela,a lepsie pouzuije, ako nezne oleje, ktore maju retazec ovela dlhsi(C16 az C22)



50

Re: Vitamin D3

a to opalovenie horskym slnkom?
je to prirodzenejsi sposob dodania Dvit do tela nez pripravky?