1

Téma: Lecitin

Dobry den.

Pred casom som si kupila cisty granulovany Lecitin od spolocnosti NOW. Ten som si davala do roznych dzusov, cajov... ale zial ho nedokazem vypit, napina ma z neho. Polievky nemam moznost vyvarat. Tak som ho prestala brat. Viete mi doporucit nejaky kvalitny lecitin v kapsuliach - najlepsie z iherb?
Este by som sa chcela opytat ohladom priberania. Uz niekolko mesiacov beriem pravidelne enzymi, kyseliny, probiotika. A cez leto som pribrala az 5 kg, pritom moj jedalnicek sa vobec nezmenil. Niekolko rokov sa stravujem rovnako "vdaka" potravinovym alergiam. Neviete, co by mohlo byt pricinou? Jem denne zeleninove salaty a co sa tyka mnozstva jedla, tak jem dost malo v porovnani s ostatnymi. Sladkemu moc neholdujem. ROzmyslala som nad stitnou zlazou, tak som teraz zacala s jodovou tinkturou, podla vasich odporucaniach na tomto fore. Co by som si mohla este dokupit, aby som schudla na moju vahu. Pribrata sa necitim dobre, mam pocit plnosti az takeho odfukavania.
Dakujem za rady.



2

Re: Lecitin

Nuz ked ti netravi dobre a mas alergie, tak mozes dokonca chudnut. Ked si napravis travenie, pri tom istom jedle z neho vytazis viac, tj mozes priberat.
Spomaleny metabolizmus(spalovanie) moze byt kvoli nizkej cinnosti stitnej zlazy, alebo s nimi spojenych adrenalnych zliaz. Stress zvysuje hormon cortizol, co vyvolava v tele ukladanie tukov, casto aj na ukor energie, tj telo skor vypne a prestane spalovat a uklada do tukov.
Destresovat, cvicit a davat ppozor na kaloricky prijem, to okrem brania jodu a inych doplnkov na udrzbu (selen, zinok, vitamiony CV,E D-3.
Kedze na odsranenie tukov a tukovobielkovinnych nanosovb na cievach treba dost velke mnozstvo lecitinu, zriedka ho odporucam v kapsuliach a uz vobec nie v tekutom(v tukoch rozpustenom) stave.
Pocit plnosti a zaludocne kvasenie je z nedostatku kyselin

Tento lecitin v kapsuliach ma pridany len glycerin, co je lepsie ako tuky, ale rozhodne nie tak dobre, ako cisty lecitin
http://www.iherb.com/Now-Foods-Lecithin … s/658?at=0



3

Re: Lecitin

Dakujem za radu. Skusim aspon tieto kapsule.
Cvicim pravidelne 3x tyzdenne vo fitku a to rozne druhy cvicenia. A pri cviceni  mi na nohach praskaju zilky na lytkach. A pri behani mi dokonca popraskali na jendom mieste tak, az som mala z toho velku bolavu modrinu. Tak hlavne kvoli tomu som chcela ten lecitin. Inak co sa tyka stresu, ja som ten typ, co z neho chudne. Akonahle sa ocitnem v stresovej situacii, tak idem na zachod aj niekolko krat denne a pokial pretrvava stres cely tyzden, tak idem dole aj 3 -4 kg za ten tyzden. Nechuti mi vtedy vobec nic. Ja som zrazu teraz pribrala, ale islo mi to do miest, kde ja nezvyknem priberat. Prsia, ruky, stehna. Tak som myslela, ci to nemoze byt nieco so stitnou. Zacala som s tym jodom. Myslite, ze by mi mohol pomoct yam alebo saw palmetto?



4

Re: Lecitin

nejdem sa vam tu do toho pliest, ale nie je riesenie plnit lecitin do kapsul, teda ten najlepsi, granulovany, aby sa nestratila jeho ucinnost?

http://www.iherb.com/Empty-Capsules



5

Re: Lecitin

Nuz samozrejme je to lepsie , ked naplnis cisty lecitin do kapsul  a este lepsie je, ked pridas do variacej sa polievky par lyzic lecitinu a uplne sa rozpusti, bez zmeny chuti polievky.



6

Re: Lecitin

kix napísal(a):

nejdem sa vam tu do toho pliest, ale nie je riesenie plnit lecitin do kapsul, teda ten najlepsi, granulovany, aby sa nestratila jeho ucinnost?

http://www.iherb.com/Empty-Capsules


Toto nie je žiadny problem.  Problem je v tom, že takto plneny lecitin je drahší ako neplnený. Takže je to len o peniazoch.



7

Re: Lecitin

OK



8

Re: Lecitin

rabitku, skus lecitin rozpustit v silnom orange dzusi a ten odpor klesne.. Ja som na tom podobne, ze ma napina..
A este jeden zlepsovak ... rozpusti ho v malom mnozstve vody, lebo tu neplati, cim viac vody, tym menej hnusny... ba naopak - tym viac hnusu musi clovek glgat.
A ked mi dojde dzus, do vody sypnem vit.C a je to take kysle, ze mi nevadi chut tych dvoch glgov lecitinu... Potom este vyplachnem kyselinu z ust vodou



9

Re: Lecitin

Nechapem tie problemy. Moja zena dava do polievok lecitin skoro vzdy a este nikto sa zatial na to nestazoval, hoci sme mali plno hosti, ktorym sme to dali aj bez upozornenia.

Nevidim, ze by sa niekto stazoval na cokoladu, kde je plno lecitinu. Zialbohu ten je naviazany na kakaove maslo, tj uz nie je schopny natolko cistit ine tuky nasadane na stenu ciev



10

Re: Lecitin

dobry den,

chcem sa opytat, cije tento lecitin dobry
http://www.slnecnica.sk/produkt/lecitin … mica-250g/

a ak nim chcem dosiahnut cistenie ciev, tak kolko hodin pred uzitim a po uziti lecitinu sa nema jest tuk.

je mi jasne, ze lecitin je dobre jest v beztukovom jedle, ale zaujima ma, kolko pred  a  po jedeni lecitinu by sa nemali jest tuky, aby to malo efekt na cistenie ciev

dakujem

Naposledy upravil: suuzi (2011-11-01 10:39:08)



11

Re: Lecitin

Nuz tak daleko som neisiel, ale co je dolezite je zobrat velku-narazovu davku(lyzica naraz) a nie malicke. Z takej velkej davky sa znacna cast dostane do ciev bez nasytenia tukmi a tam tie nasadane tuky a tukovobiekovinne latky emulzifikuje.
Moja zena to dava do zeleninovych polievok bez tuku.

Naposledy upravil: RNG (2011-11-01 15:37:25)



12

Re: Lecitin

Dobrý deň,
je možné kombinovať lecitín s enzýmami, ktoré užívam ráno nalačno. Nezníži sa účinok jedného alebo druhého?
Ďakujem



13

Re: Lecitin

Ziadny problem



14

Re: Lecitin

Ja zasa davam synovi rano nalacno enzymy,oregano oil a zapija to Pau d'Arco cajom....to by asi nemalo vadit.len vecer som si neni ista ak mu davam probiotika zapijat tym cajom ci ich to nenici...?



15

Re: Lecitin

Nuz probiotika to moze znicit, kedze aj oregano aj lapacho su antimikrobialne. preto odporuvam brat probiotika na noc, aspon 3 hodiny po dobrati  antimikrobialnych latok, (vcitane atb)m s jablkom, aby sa mohli cez noc dostatocne rozmnozit. lebo aj najlepsi zdroj probiotik sa musi rozmnozit aspon tisic krat, kym kolonizuje creva.



16

Re: Lecitin

Dobrý deň RNG, poprosím vás o radu, absolvovala som predoperačné vyšetrenie pri ktorom je aj odber krvi. Doktorka mi povedala že mám zvýšený cholesterol. Chol. 7,56 LDL 5,47.  Dg. záver: H259 + HLLP + hepatopatia. Z vašich rád som sa na fore dočítala, že ste poradili policosanol. Môžem si to objednať aj ja? Teraz užívam vitamin E, lecithin, stravujem sa myslím dobre: kuracie mäso, halibut, losos, neaké cestoviny, zelenina, ovocie, para orechy, tekvicove semienka, kešu. Vyprážane asi raz do mesiaca, tiež používam kokosový olej,  z iherbu mám už objednaný oregánový olej, a tiež extrakt z olivových listov, to na klby pretože ma bolia,a tiež rameno už vyše roka. Veľmi pekne ďakujem za radu.



17

Re: Lecitin

Neviem , ake nove cisla na cholesterol zase vytiahli, aby vyrobili novych pacientov zo zdravych ludi, ale hlavny je pomer cholesterolov, nie az tak velmi celkove mnozstvo cholesterolov.
Ten pomer je (HDL+ LDL + VLDL): HDL
To v zatvorke je tvoj celkovy cholesterol a ked si vyratas HDL zistis, ze tvoj pomer je 3.6 co je blizo dobreho.Dobry je pod 3, co sa ti policosanolom velmi rychlo napravi. Stravu mas vybornu, snaz sa jest celozrnne cestoviny, viem ze nie su aj tak chutne, trochu su drsne, ale su ovela zdravsie.
Tym skratkam v konecnej diagnoze nerozumiem



18

Re: Lecitin

RNG, ďakujem pekne za radu, a ešte poprosím ohladom klbov, pretože to rameno dosť bolí a to hlavne večer, keď ležím a zaspávam, keď dám hore ruku, niekedy si musím pomôcť vrátiť ju späť druhou rukou. Stačí na to ten extrakt z olivových listov?Alebo aj niečo iné? Ešte raz pekne ďakujem za vaše rady.



19

Re: Lecitin

Neviem, z coho ta ta ruka boli, ci je to zapal vyvolany roznymi mikrobami, alebo pretazene svalstvotj aj klby a slachy,, alebo zapal zo zamorenia, ci je to zhorsena cirkulacia krvi do ramena kvoli zapchatym cievam. Ale vsetky menovane sa daju adresovat dost ucinne potravinovymi doplnkami na to. Pozri na temy zapaly, na virusy tema herpes, na cievy krv, cirkulacia,klby atd.
Zialbohu neviem ti povedat, co to v tvojom pripade sposobuje, takze ti nepomoze nic ine, nez skusat rozne doplnky, alebo chodot po lekaroch a brat chemicke lieky s ich vsetkymi skodlivymi nasledkami.
Na hojenie pomaha aj teplo, masaze, infracervene svetlo a podobne.

Naposledy upravil: RNG (2011-11-11 21:33:37)



20

Re: Lecitin

RNG, mozem uzivat cisty, granulovany lecitin tak, ze si ho zamiesam do pohara s vodou a vypijem. Nerobi mi to vobec problem ho takto pit, len chcem vediet, ci sa tym nestraca ucinnost, alebo co. Viem, ze sa dava do polievky, do dzusov, no ja chcem vediet, ci sa moze aj do cistej vody.Dakujem.



21

Re: Lecitin

Myslim, ze take 2-3 hodiny medzera staci. Inac ja osobne si nedavam ziadnu medzeru vedome, len ked som vecer hladny, zjem zeleninovu polievku s lecitinom.



22

Re: Lecitin

RNG, to si pisal mne odpoved? Lebo nechapem...aka medzera 2-3hodiny?
Pytala som sa, ci sa moze pit lecitin aj s poharom cistej vody...pozri otazku pred touto tvojou odpovedou. Nepomylil si sa?



23

Re: Lecitin

2-3hodiny musi byt medzera medzi lecitinom a jedlami obsahujucimi tuk. Mozes brast lecitin akokolvek, s vodou, s polievkami , mozesa si ho hoci nasypat aj na salat, ako to,robi moj sused.



24

Re: Lecitin

RNG ja pouzivam tento lecitin http://www.iherb.com/Now-Foods-Lecithin … 16578?at=0 je dobry, alebo je lepsia ta praskova forma? Ako casto ho doporucujes mi uzivat?



25

Re: Lecitin

Lecitin je najucinnejsi brany vo velkej narazovej davke, nie postupne  v malych davkach. Ja odporucam lyzicu raz az dva krat za tyzden s jedlom bez tukov.
Inac na Slovensku mas velmi lacnyn zdroj lecitinu, cisteho, nemusis teda ist za nim do zahranicia.
http://www.vemica.sk/sojovy_lecitin.php?sekce=14



26

Re: Lecitin

Ahoj RNG
Dá sa nejako merať v domácich podmienkach cholesterol, okrem zakúpenia špecialneho prístroja u nas stoji cca 200eur.
dakujem



27

Re: Lecitin

Naco si chces pravidelne merat cholesterol a triglyceridy?
Ked ich mas vysoke, treba brat policosanol a to ti ich za par tyzdnov znizi.
Ak to mas systematicke a neda sa to zmenou potravy(menej cukrov a bielych muk, mensie porcie jedla) znizit, tak ber aspon mensie davky policosanolu a red yeast rice, co ta dostatocne ochrani, popri cisteni ciev lecitinom proti zapchaniu ciev tukmi a tukovobielkovinovymi zluceninami(cholesterolmi)
Prevencia je dolezita, sledovanie nic nevyriesi, akurat ta donesie do situacie, ked zo strachu posluchnes lekara a zacnes brat skodlive chemicke lieky na to, co sa da dosiahnut upravou diety a neskodnymi doplnkami.



28

Re: Lecitin

Dnes po preventivnej prehliadke mi doktor povedal ze mam vysoký cholesterol, trošku ma to prekvapilo, uz dlhsiu dobu mam aj zvyšeny tlak 150/100. Už vyše roka sme prešli na celozrnny chleba, ktorý robí manželka doma, cukor sme nahradili medom, maso len kuracie a ryby aj to tak 2x do týždňa, vylúčili sme tavene a kravske syry, denne pijem domaci kefir z kozieho mlieka, vyrábame si kozi syr, zvýšili sme podiel zeleniny a ovocia v strave, každý pondelok držím pôst pijem len destilku, cvičím denne 5tybeťanov, chodím na ryby, denne 3000mg vit c, lugolov roztok, horčík vitamíny skupiny B, sol miesam s draslikom 50:50, denne si dam 4-6 stučikov cesnaku, popijam celý den bylinkove čaje, pracujem manualne v zahradke, tyždenne 2x granulovaný lecitin 1polievkova lyžyca do vody, ma to velmi dobru chuť ale beriem ho iba mesiac. a doktor mi povie že mam vysoky cholesterol a tlak. A
ja to už nechapem?

Naposledy upravil: lavega (2011-11-25 20:36:19)



29

Re: Lecitin

Vysoky cholesterol moze byt naozaj vysoky, alebo podla novych extra sprisnenych kriterii, podla ktorych ma cholesterol vysoky 90% ludi, co je novy podvod na predpisovanie viac chemickych skodlivych liekov.
Tlak mozes mat zvyseny zo stresu alebo proste z nervozity u lekara. Odporucam ti si ho merat doma, vecer v pokoji. Odporucam sa destresovat, stres je extremne skodlivy a prejavuje sa v stovkach zdravotnych problemov.
http://www.rng.nazory.eu/stres
Na znizenie tlaku si treba cistit cievy lecitinom, rozsirovat cievy ovocim hlohu(Hawthorne) a riedit krv na lepsie plynutie(= nizsi potrebny tlak) enzymom nattokinazou alebo lubrokinazou, ciastocne pomaha aj serrapeptaza a seanol.



30

Re: Lecitin

Zdravim, ja som zacal uzivat lecitin na zaklade tunajsich odporucani nalacno lyzicou bez jedla len s vodou (vobec ziadne problemy s konzumaciou takto nemam). Mna by vsak este celkom zaujimalo nakolko na pribalvom letaku sa pise brat s jedlom v pripade, ze chce clovek troska schudnut, ci to funguje tak ako si to predstavujem, ze tuk z jedla sa naviaze na lecitin a tak sa neabsorbuje take mnozstvo do tela a nevytvoria zasoby. Je moja uvaha spravna, alebo to funguje trocha inak?



31

Re: Lecitin

Prave naopak, emulzifikovany tuk sa lahko absorbuje do tela.
Ten pribalovy letaqk pisal nejaky chruno.



32

Re: Lecitin

pekny den prajem, RNG, prosim Vas, ked mam lecitin od Swansona, ale dva roky po zaruke/nebol otvoreny/ mam ho vyhodit, alebo  mozem pouzit? Dcera ma totiz hrcku na prsniku, este len sa chysta k lekarke, chcem jej  ho podla Vasich rad nasadit. Vopred Vam dakujem za odpoved.



33

Re: Lecitin

Pkial vyslovene nesmrdi, tj je pokazeny aj po 2 rokoch baleny a hermeticky uzavrety by mal byt dobry.



34

Re: Lecitin

zazitok z lecitinu: v lekarni som sa tete z dediny snazila vysvetlit,aby si vzala granulat..aj tak si nakoniec na radu pani lekarnicky vzala ten od jamiesonu...co uz..:-((



35

Re: Lecitin

Ludia stale doveruju lekarnikom, aj napriek tomu, ze tito ziadne vzdelanie o doplnkoch nemaju, tj zneuzivaju svoj titul a radia to, co je pre nich obchodne na predaj vyhodne.
Zialbohu tomu sa dnes vo svete riadenom peniazmi nikde nemozeme nijak vyhnut.



36

Re: Lecitin

RNG prosim ta, mozem bez problemov brat mushrex od madrelabs, k tomu 2-4 350mg tabletky lubovnika,policosanol a k tomu lecitin? este som uvazoval ze si k tomu dam aj vitamin D.

neznici mi tolko liekov pecen alebo iny organ v tele? mam strach brat tak vela veci, lebo jedna znama brala denne vela liekov a ma uz cirhozu pecene...



37

Re: Lecitin

Chemicke lieky mozu a maju postranne skodlive ucinky a cim viac ich beries tym je ta sanca poskodenia vyssia.
Potravinove doplnky nemaju a nesmu mat ziadne skodlive postranne ucinky v odporucenych davkach, totiz tak sa schvaluju na volny predaj na to urcenymi lekarskymi komisiami a hygienikmi. Tj su nezavadne/neskodne presne ako potraviny.

Preto tu radim potravinove doplnky ,. neskodne, uzitocne na vseliake problemy a udrzbu tela vseobecne, miesto brania skodlivych patentovAnych chemikalii.

Tych par doplnkov co ty spominas ti mozu len pomoct, rozhodne nie poskodit.
Hriby na zvysenie imununity, lubovnik na ukludnenie a protidepresne, policosanol ti znizi LDL cholesterol a trosticku zvysi HDL, tiez zniozi triglyceridy v krvi tym ze trosticku meni ich vyrobu v peceni, lecitin cisti cievy od tukov a tykovobielkovinnych usadenin a je potrebna zlozka v mozgu, kde az 30% suchej vahy mozgu je lecitin.
Samozrejme je dost tazko vypovitat vsetky uzitocne veci, ktore nam robi vitamin D-3 v tele, ktoreho si vacsina ludi vie vytvorit na slnku denne az 10 000 IU, ale ziaqlbohu v zime nie, a je az 20% ludi, co tuto schopnost nem,aju dostatocny, Vitamin D-3 je nevyhnutny pri absorbcii a zabudovasni mineralov do kosti, pri imunite, pri ochrane proti rakovinam, je protidepresny atd.
Preto je rozumne si ho pre istotu doplnit, najma v zime a pri nizkych hladinach v krvi.
Inac je viacero veci, ktore sa oplati doplnat, lebo ich je podla novsich znalosti lekarov v nasej potrave primalo, menujem tie najdolezitejsie znova a znova:
selen,. zinok, jod, vitaminy C, E D-3, mikrovlakniny kazdodenne, probiotika nasadit obcas, cistit cievy lecitinom a brat zdroje omega tri olejov,najma EPA a DHA, co je potrebne na nervy a mozog, vo forme napr rias, rybzacich olejov, krill oleja alebo najnovsie calamarinu, tj oleja z chobotnic, ktory je velmi bohaty na DHA, co je potrebne na regeneraciu poskodenych nervovych obalov(myelin)

Zialbohu rozne poskodenia nervovych obalov su caste nasimi vlastnymi v tele vzdy pritomnymi virusami, prejavuju sa bolestami, zapalami nervov, fybriomyalgiou, periferalnou neuropatiou , SM a inymi nervovymi problemami.
Preto zdporaznujem potrebu pre kazdeho si zvysovat viralnu imunitu a brat doplnky na regeneraciu nervov a mozgu.



38

Re: Lecitin

Ahoj RNG. Kupil som si granulovany Lecitin z DM drogerie http://www.dm.de/cms/servlet/segment/de … pseln.html a nikde nevidim informaciu ci je z GMO soje alebo nie...  Keby aj bol z GMO soje je vplyv na zdravie velky alebo se nemusim obavat? Dakujem



39

Re: Lecitin

Koľko ťa stál v DM?



40

Re: Lecitin

Urcite, a nastastie male percento ludi ma zo soje problemy. Inac ked nic nepocitis pri prvej mensej davke, tak medzi nich asi nepatris.



41

Re: Lecitin

Delux 300gramov stalo cca 5€ - nejake drobne...  Takze cena je dokonca lepsia ako http://www.iherb.com/Now-Foods-Lecithin … -454-g/303



42

Re: Lecitin

Bol som len zvedavý.. Pozri tu http://www.vemica.eu/eshop/lecitiny - tam je ešte lacnejší



43

Re: Lecitin

Dik za typ smile nabuduce objednam odtial...



44

Re: Lecitin

ten olej z chobotnic je ako drahy,drahsi ako kril alebo??



45

Re: Lecitin

policosanol upravi cholesterol alebo je ho treba brat stale??



46

Re: Lecitin

RNG, prosim..
materske znamienka, ak su tmavsie..odporucas vybrat chirurgom? ako postupovat pri pobyte na slnku s nimi?
mam taketo jedno a ideme k moru..
este ten krem..
zarobila som kokosak cca 300 ml s 60kvapkami GSE, priliala trosku jodu a nakoniec 3 kavove lyzicky ZnO.Zabudla som olejovy vitamin E a neviem ci je dost toho zinku..mozem s tym este nieco robit? prosim posud



47

Re: Lecitin

Ten krem je OK, hoci na zivenie a regeneraciu koze by mal mat aj vitamin E a C, antioxidanty, ktore pracuju na regeneracii pri poskodeni slnecnym ziarenim.
Materinske znamienka nie su na skodu, len tam je niekedy koza citlivejsia, takze si ich hojne natieraj.
Pozor na melanomu, to vyzera tiez ako tmave materinske znamienko, ale rychle sa zvacsuje. To treba co najskor vyrezat alebo vypalit.



48

Re: Lecitin

mozem do toho kremu pridat este to E, prip. este aj zinok??staci tolko zinku??



49

Re: Lecitin

Samozrejme ze mozes pridat kedykolvek cokolvek uzitocne.
Aj zinku mozes pridat, ked chces zvysit faktor, ale s 50 faktorom je to prilis biele, takze vyzeras uz komicky, ako gejse.
A trochu prieniku ultrafialoveho cez kozu je aj dokonca zdrave, len privela je samozrejme privela a teda skodi.



50

Re: Lecitin

takze na 280 ml kokosaku stacia tri kavove lyzicky zinku? ten vitamin E sa este bude vediet rozpustit?este sa chcem spytat,tento krem mozem uchovavat iba v chladnicke, alebo kde?