601

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Ja som používala na parazity Clarkovej trojkombináciu a veľmi dobre sa osvedčuje aj albendazol a aj ten praziquantel, brala som všetky, vedľajšie účinky som z toho nepociťovala žiadne, ono na prevenciu sa tých liekov berie málo, to len keď niekomu zistia napr. zapuzdreného parazita v pečeni, ktorý sa nedá vyoperovať, tak musí brať skoro celoživotne napr. ten albendazol. Hulda Clark používala vždy kombináciu liekov a bylín, treba čo najširší záber, niektoré parazity sa likvidujú veľmi ťažko aj liekmi, hlavne napr. v mozgu, zapuzdrené v orgánoch, na to ani tie byliny moc nestačia, tie skôr na črevné, rozoberali sme kedysi túto problematiku podrobne na fóre:

http://detox.uforum.sk/forum/34/parazity/

602

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, čo by bolo lepšie, kúpiť prášok chagy a urobiť alkoholový extrakt kvôli tej betulinickej kyseline alebo kúpiť prášok z brezovej kôry, našla som lacno dokonca v bio kvalite, u tej chagy mám aj iné prínosy okrem tej betulinickej kyseliny.

A ešte som sa chcela spýtať, našla som lacné rôzne "bulk" verzie ako napr. prášok z olivových listov (nie je štandardizovaný, ani to nie je extrakt), prášok z koreňa kurkumy, prášok zo zázvoru, astragalusu, prášok z wild yamu, eleuthera, damiany, extrakt zo zeleného čaju, z ginka... ktoré sú v porovnaní s doplnkami veľmi lacné aj s tými, ktoré obsahujú takisto len pomleté prášky bez extrakcie, tak premýšľam, že si kúpim malý plnič kapsúľ a by som si ich takto plnila, to som nevedela, že v Amerike je kopec obchodov na takéto "bulk" verzie bylín a doplnkov, narazila som na to náhodou, má to zmysel napr. u toho olivového listu?

S čím by sa dali tie prášky zmiešať, aby sa lepšie plnili, lebo niektoré sa tak lepia. Ma napadla napr. ryžová múka jemne pomletá.

603

(29 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Analyn napísal(a):

bludicka- mate absolutnu pravdu. Mozem si dovolit aj tu vibracnu plosinu. Bazen a virivku nemam doma, ale v dome, kde byvam. Toto forum je OTAZKY NA RNG, moje otazky preto smeruju k panovi RNG. A je mi totalne jedno, kde ste vy praxovala. Bludte, prosim vas, inde.


Jedným z dôvodov, prečo si toto fórum veľmi cením a chodím sem, sú nielen kvalitné informácie, ale hlavne preto, že ľudia sa tu k sebe správajú slušne, nikto tu nikoho neosočuje a nenapáda, ako to bolo kedysi napr. na fóre zdravie.sk alebo aj iných fórach, kde často osočovali aj pána Romana za jeho názory, preto sa toto fórum vytvorilo, aby boli jeho informácie pokope a chodili sem ľudia, ktorí majú o ne záujem, ale to vôbec neznamená monopol na informácie od pána Romana, kto čo vie, tak napíše, prispeje do tém, keď nerozumie, spýta sa...Ale hold ľudia sú rôzni, internetová anonymita by nemala ľudí zbavovať slušnosti a bolo by fajn, keby si toto fórum naďalej udržalo vysokú úroveň komunikácie.

604

(29 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Analyn napísal(a):

bludicka, a vy si myslite, ze som cvicenie vo vode uz neabsolvovala? A ze moj doktor, a dalsi specialisti so mnou nic nerobili? v bazenoch, pod odbornym vedenim? Neviem, co ste zac, ale , prosim vas, nemiesajte sa do tejto temy. Plus, v  dome mame bazen + vyrivku, v tomto roku som bola uz 4x pri mori.

Toto fórum je o voľnej výmene informácií, tak sa ospravedlňujem, že moje informácie pre Vás neboli užitočné. Ani lekári a fyzioterapeuti  nevedia všetko, vedia hlavne to, čo sa učia na školách. Viem ako to chodí v kúpeloch a na rôznych fyzioterapeutických pracoviskách, lebo som tam istý čas praxovala. A práve rôzne "alternatívne" pohybové smery typu pilates, joga, tai-ci, cviky na balančnej plošine, cviky s pružnými gumovými pásmi, využívanie rôznych cvičebných izometrických pomôcok prinášajú pokrokovejšiu cvičebnú techniku s menším rizikom zranení. Pýtali ste sa na vibračnú plošinu, tak som na to odpovedala, keby ste si prečítali články, čo som uviedla, by ste pochopili princíp ako funguje balančná plošina a či tento typ pomôcky má konkrétne pre Vás výnam. Vibračná plošina nerobí nič iné len vibruje a tak vytvára napätie vo svaloch, lebo svaly sa snažia udržať rovnováhu, podľa toho akú pozíciu tam človek zaujme, tak tá svalová skupina pracuje, princíp je udržiavať čo najdlhšie napätie vo svaloch a preto je to efektívnejšie, zvyšok na internete sú komerčné žvásty. Namiesto vibračnej plošiny, ktorá stojí okolo 500-1000 Eur, sa dajú použiť iné pomôcky, ktoré fungujú podľa mňa ešte lepšie, ale keď máte toma bazén s vírivkou a boli ste už 4x pri mori, tak si môžete dovoliť asi aj tú vibračnú plošinu.

605

(29 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Plávanie a cvičenie vo vode odľahčuje kĺby - takže by tam bolo určite menšie riziko pretrhnutia šliach a je to výborný zdravý pohyb. A dajú sa robiť cviky, kde sa človek vyhne prudkým švihovým alebo silovým pohybom, ako napr. rôzne izometrické cvičenia, kde sa využíva len napätie svalu proti odporu nejakej prekážky, výborné cviky sú aj z pilates. Aj to bosu výborne posilňuje šľachy, lebo sa tam práve využíva ten izometrický princíp.

606

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som čítla, že betulinická kyselina z brezovej kôry je pre človeka ťažko využiteľná, že práve chaga ju premení na formu, ktorú človek dokáže využiť, píšu to aj na wikipédii:

http://en.wikipedia.org/wiki/Betulinic_acid

"A major inconvenience for the future clinical development of betulinic acid and analogues resides in their poor solubility in aqueous media like blood serum and polar solvents used for bioassays. To circumvent this problem of hydrosolubility and to enhance pharmacological properties, many derivatives were synthesized and evaluated for cytotoxic activity. "

". This mushroom converts the betulin present in the bark of the birch into a soluble and ingestible form of betulinic acid. Using a proper extraction protocol (alcohol/ethanol extraction) will make the compounds available for oral consumption"

607

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Swanson zmenil na výrobku Agaricus blazei popis "supplement facts", predtým tam stálo len 55% betaglukánov, teraz tam je 175 mg polysacharidov a 125 mg betaglukánov pri jednej kapsuli, základný text ale zabudli zmeniť, tam píšu stále 55% betaglukánov. Mám uloženú aj tú starú verziu popisu toho výrobku, lebo som si chcela kúpiť nejaké glukány a predtým som kupovala ten agaricus. Niektoré firmy teraz menia popisy na produktoch hríbov, napr. mushroom science už prestala uvádzať, že ich chaga obsahuje 2% betulinickej kyseliny, lebo to len vodným extraktom by nedosiahli, najlepšie produkty z chagy sú vodno alkoholové extrakty v kapsuliach a tie dosahujú max. okolo 1,6% betulinickej kyseliny.

608

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://www.raysahelian.com/lactose.html

tu to píšu tiež, že obsah laktózy v kolostre závisí od toho, koľko hodín po narodení sa získavalo

"A. I am lactose intolerant. Q. Could you tell me is colostrum is suitable for people who are lactose intolerant? I have Crohn's disease and have been taking colostrum for a couple of weeks and I have noticed increased bloating and cramps but because of my Crohn's I cant tell if this is caused from the colostrum or just my Crohn's playing up again. I am lactose intolerant however and was wondering if the colostrum could have set off a lactose intolerance reaction.
    A. There is very little lactose in colostrum, so it depends on how lactose intolerant you are and the amount of colostrum ingested. It also could depend on the product itself. Some brands may have a little more lactose than other brands depending on how many hours after calving the colostrum is harvested."

609

(29 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Takto vyzerá základné balančné cvičenie na bosu, na bosu si človek môže regulovať veľmi jednoducho obtiažnosť balansu, čím viac sa pohybuje, tým viac balansuje, mechanické balančné plošiny, čo majú naspodu malú polguľu, nie sú dobré, lebo človek sa ľahko prehupne na stranu a namiesto balansu sa len kýva zo strany na stranu (naráža okrajmi na zem), na malej polguli je ťažie udržať balans ako na veľkej polguli, u bosu je ten pohyb pri balansovaní plynulý je to pocitovo lepšie, elektrické vibračné plošiny som neskúšala, ale podľa mňa je lepšie, keď s cvičebnou pomôckou pracujem intuitívne sama, než keď niečo "cvičí za mňa", je lepšie aj pre rozvoj svalov:
http://www.youtube.com/watch?v=gPpa4nBZcK8

610

(29 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ten prístroj je vibračná plošina, to už sa používa niekoľko desaťročí, aj keď nie v takejto modernej podobe ale v jednoduchých balančných plošinách, napr. vyrobených z dreva, alebo plastu a gumy. Tým, že človek musí na takejto plošine udržiavať nonstop balans, svaly sú komplexne namáhané, zvyšuje sa kooridnácia, je to veľmi dobrá vec. Ja by som si kúpila BOSU, to mám aj doma, dá sa s tým robiť veľmi veľa vecí, funguje to aj ako minitrampolína a keď to človek otočí, tak ako balančná plošina, dajú sa na tom robiť kliky, drepy, hocijaké bežné cviky, kde namiesto statickej opory sa použije balančná plošina, tak sa výrazne zvyšuje efektivita, lebo svaly, ktoré balansujú, su stále napnuté a nie sú tam žiadne mŕtve fázy počas cviku. Bosu je oveľa univerzálnejšie ako nejaká vibračná elektrická plošina, to je vhodnejšie pre ľudí, ktorí sú pohybovo obmedzení, v rehabilitácii, pre nich by bolo bosu náročné a rizikové, ale aj bosu sa dá použiť ako menej náročná balančná plošina, keď je plochou stranou na zemi a človek sa pridržiava nejakej opory - cvičí pri rebrine, ja som videla ako používajú bosu aj v Rakúsku v nemocniciach u pohybovo obmedzených ľudí pri rekonvalenscencii, ale sú rôzne mechanické balančné plošiny rôznej obtiažnosti, ja mám doma aj takú obyčajnú z dreva, keď sa bosu otočí plochou stranou hore, tak to je už náročné na balans, ale nič, čo bežne trénovaný človek nezvládne a je to aj zábava.

http://www.youtube.com/watch?v=eUZLTlm3he4
http://www.sportujeme.sk/fitness/bosu
http://www.sportujeme.sk/fitness/balancna-plosina
http://www.sportujeme.sk/fitness/bosu-z … ciatocnika
http://www.sportujeme.sk/cviky-na-bosu/

611

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No ale je rozdiel medzi 6 hodinovým a 48 hodinovým kolostrom? Veď to je už potom výživnejšie sušené mlieko, ktoré obsahuje aj laktózu. To už si môžem kupovať kvalitné srvátky, ktoré obsahujú veľmi porovnateľné alebo aj väčšie množstvo tých imunoglobulínov a lactoferinu.
http://www.iherb.com/Well-Wisdom-Immuno … /4797?at=0

Čo povieš na tento článok o kolostre, je tam aj tabuľka s hodnotami ako sa líši produkt po 6, 12....30 hodinách po narodení, ako sa mení obsah laktózy, imunoglobulínov a píšu tam, že kvalitné kolostrum nesmie byť zbavené tuku, tým sa odstráni 95% rastových faktorov. Pišu aj rôzne použitia kolostra pri rôznych ochoreniach, ako sa líši kravské a ľudské kolostrum.

http://www.immunetreesa.co.za/node/114

Firma symbiotics zbiera "kolostrum" 2 dni, aby toho bolo veľa, zbavuje ho tuku - aby bolo pohodlnejšie na skladovanie a nekazilo sa, čo je už prvý stupeň rafinácie produktu a ešte ho aj pasterizuje. Ľudia, ktorí majú alergiu na laktózu reagujú na kolostrum od firmy Symbiotics, ale na kvalitné kolostrum zbierané len 6 hodín nie, to bolo na amazone v recenziách.

kopec ďalších článkov o kolostre:
http://www.immunetreesa.co.za/research

612

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ale tá chaga, ktorú si si kupoval s mushroomharvest je teda len pomletý prášok z nej alebo vodný extrakt? Pretože mne ten výrobca napísal, že všetky tie hríby na jeho stránkach sú vodné extrakty, tak by som to chcela vedieť presne.

Primárne riešim, či daný doplnok v tej forme v akej ho predáva výrobca má vôbec účinok, prášok z chagy je málo účinný, to by som ho musela jesť kvantá, niekoľko hodín varený a väčšina z neho prejde mojim telom nestrávená.

Drtivá väčšina amerických výrobcov používa vo svojich výrobkoch sibírsku chagu, napr. aj firma Mushroom science alebo hríby z Číny, prakticky sa nedá dopátrať, čo človek vlastne konzumuje.

A ten swanson ma s tým popisom u výrobku agaricus blazei pekne naštval, lebo je teda sakra rozdiel, keď si myslím, že beriem denne 3x500 mg glukánov a namiesto toho beriem len 3x250 mg. Pri kúpe hríbových extraktov si človek nikdy nemôže byť istý, koľko beta glukánov a účinných látok vlastne konzumuje, ak vylúčim drtivú časť produktov, čo predavajú pomleté hríby, pretože aj keď sú niektoré produkty štandardizované na obsah polysacharidov, polysacharidy as nerovnajú beta glukánom, ale zahrňujú aj kopec iných látok, jediné, čo platí, čím viac polysacharidov, tým viac beta glukánov. Polysacharidy z hríbov sú veľmi ľahko rozpustné vo vode, stačí vysypať obsah kapsule do vody a človek hneď zistí, koľko sa z toho rozpustí a čo je len hrubá vláknina, u kvalitných produktov, by mala byť kompletná rozpustnosť.

613

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mne osobne sa po dnešnom kolostrovom výskume firma Symbiotics nepozdáva, ale moc veľký výber teda kvalitného kolostra nie je, minimálne nie na iherb.com. Ja si kúpim od tej firmy Surthrival, väčšina produktov prezentovaných na "rawfood shopoch", ktoré v Amerike prevádzkujú nadšenci, ktorí s nadšením študujú všetky superfoody a doplnky výživy, sú nadštandardne kvalitné a tam predávajú jedine kolostrum od firmy Surthrival.

http://store.naturalnews.com/index.php? … id=1002568

poštovné je 18 dolarov

614

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Všetky sú z kokosovej palmy.
"coconut sugar begins by tapping the nectar from the flower buds hanging from the heart of coconut trees. The nectar is then poured into woks and boiled into a thick honey-colored syrup. It is then whipped to a smooth, creamy texture and left to set."

615

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Dobré info o kolostre:
http://ezinearticles.com/?Surthrival-Co … id=5660449
http://www.surthrival.com/colostrum_FAQ.html

Toto kolostrum je zbierané 6 hodín po narodení a tomu asi zodpovedá aj tá cena:
http://www.iherb.com/Vega-Sequel-Natura … 22889?at=0

Toto je zbierané 24 hodín po narodení a upravené flash pasterizáciou:
http://www.iherb.com/Sedona-Labs-Colost … 24525?at=0

616

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, chcela som si kúpiť toto kolostrum od firmy symbiotics:

http://www.iherb.com/Symbiotics-Colostr … /4091?at=0

Firma Symbiotics používa flash pasterizáciu, nakoľko poškodí flash pasterizácia tie imunoprotektívne látky? U kolostra od firmy Symbiotics sa mlieko zbiera do 48 hodín po narodení teliat, pričom zase u iného produktu sa vyzdvihuje, že mlieko musí byť zbierané len do 6 hodín od narodenia. Keď firma zbiera mlieko dva dni po narodení, tak získa oveľa viac produktu za menej peňazí, čo sa mi zdá od firmy Symbiotics skôr komerčný ťah, než reálny benefit a predávajú skôr sušené mlieko. Firma Symbiotics zbavuje kolostrum aj tuku kvôli kazeniu sa.

Tvrdenie firmy Symbiotics:

"Why is Colostrum Better if it is Collected Over 48 Hours?A high level of IgG (immunoglobulin) may be most important for a newborn calf as it is their sole source of immune protection at birth; however, for humans taking colostrum as a supplement, the level of IgG in a colostrum product is not a benchmark of quality. Although the first milking is higher in IgG, it is subsequently lower in many other important healing components, such as lactoferrin and PRP. In order to obtain a colostrum product that is perfectly balanced, with significant amounts of at least 90 beneficial components found naturally in colostrum, it should be collected over the first 48 hours."

http://www.surthrival.com/colostrum.html

But remember, not all Colostrum is created equal. In fact, nearly all Colostrum on the market is actually nothing more than "transitional milk". Transitional milk unfortunately does not offer the same benefit and may in fact cause sensitivity to those with lactose intolerance. True Colostrum must be harvested within 6 hours from the birth of the calf. Our Colostrum is the only independent 3rd party verified true "6 hour" Colostrum.

First milking true 6 Hour colostrum
Third party verified
Ethically harvested from USDA grade A cows
Sourced within the United States
BSE, Antibiotic, Pesticide and Hormone Free
Low temperature spray dried to preserve bio-activity
A whole food that is never defatted

Aj tu píšu, že kolostrum sa musí zbierať do šiestich hodín od narodenia:
http://new.dpi.vic.gov.au/agriculture/a … ing-system

617

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ak môžem doporučiť náhradu cukru, tak najlepšie, čo som našla zo všetkých sladidiel je palmový cukor - nízky glykemický index v porovnaní s trstinovým cukrom, obsahuje veľa minerálov, chuť je fantastická, trochu karamelová, môžem ho jesť skoro samotný, objednala som si ho teraz 3 kg. Agávový extrakt vraj obsahuje veľa fruktózy, stévia - jedno od akej značky mi nechutí, erythriol sa dá, ale tiež mi nejak moc nechutí a xylitol neviem, či je vhodný na bežné použitie, som neskúšala a med má vysoký glykemický index.

http://www.naturalnews.com/032855_cocon … eners.html
http://www.naturalnews.com/030120_cocon … tener.html

http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-O … 18167?at=0

surová drahšia verzia:
http://www.iherb.com/Coconut-Secret-Raw … 24096?at=0

Trstinová melasa je v podstate odpadový produkt pri výrobe trstinového cukru, kedysi som to brala ako zdroj železa, potom som si jednu dobu kupovala sušenú trstinovú surovú šťavu, čo v podstate obsahuje všetko, čo melasa, ale nie je to z "odpadu", aj podobne chutí ako melasa:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Sucanat- … g/869?at=0

618

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Toto je tiež zavádzanie, ja som si kupovala tento produkt s domnienkou obsahu 55% betaglukánov ako tam swanson píše a on obsahuje 35% polysacharidov - nech už sa tým myslí čokoľvek a betaglukánov len 25% (125 mg z 500 mg kapsule) podľa detailnejšieho popisu.

http://www.swansonvitamins.com/SWH122/ItemDetail?n=0

619

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, niekde si spomínal, že si si odtiaľto objednával chagu:
http://www.mushroomharvest.com/catalog/ … cts_id=161

Podľa toho Tvojho popisu to ale vyzeralo skôr na pomletú chagu aj s vlákninou, než na vodný extrakt. Na tých stránkach ale uvádzajú, že je to štandardizované na 20% polysacharidov, čo by musel byť potom vodný extrakt... čo sa mi zdá potom dosť zavádzanie na ich stránkach, pretože chaga sa väčšinou štandardizuje max. na 10-13% polysacharidov (betaglukánov), u vodných extraktov chagy sa najskôr vylúhujú polyfenoly, ktoré tvoria 40-45%, polysacharidy sa ale u chagy nerozpúšťajú vo vode ľahko a preto je ich obsah max. tých 13%, ale niektorí výrobcovia uvádzajú obsah polyfenolov a polysacharidov dokopy a potom to dáva aj "50% polysacharidov". A keby to bol vodný extrakt na tých stránkach, je to kompletne rozpustné ako instantná káva.

http://www.sayanhealth.com/faq.html
http://www.chagatrade.ru/Chromogenic.html

Chcela som si kúpiť výhodne chagu prášok vo väčšom balení, ale teraz neviem, či to má zmysel. Som si prečítala, že dať pomletú chagu do alkoholu je zbytočné, pretože alkohol nenaruší vlákninu - chitín, ktorú má chaga a neuvolnia sa tak účinné látky, chaga sa musí variť 8 až 10 hodín, rusi na to kedysi používali vraj samovar. Alkohol je vraj dobrý na vyluhovanie phytosterolov a kyseliny betulinickej Ale keby som zaliala na noc prášok z chagy do termosky vriacou vodou, tak ako nápoj na pitie by to nemuselo byť zlé.

620

(3 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, s čím máš lepšie skúsenosti na energiu, ribózou alebo NADH príp. priamo ATP?

621

(99 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Ja reagujem na chelátory DMSA a ALA, ale o dosť menej ako pred dvoma rokmi, keď som začínala s cheláciou, chelácia nie je lineárny proces, keď som mala problémy s nadobličkami a štítnou žľazou, prestala som kovy vylučovať, teraz zase vylučujem a reagujem na chelátory. Ľutujem len, že som od začiatku systematicky nerobila Cutlera a experimentovala som zo všelijakými zeolitmi, cilantrom, modifikovanými pektínmi - vyhodené peniaze. Prečítala som veľa kníh a článkov o ťažkých kovoch a chelácii a jediný Cutler to popisuje naozaj komplexne a odborne, klobúk dole pred ním, čo píše v tej svojej knihe a veľmi podrobne popisuje práve aj adrenálne a thyroidné problémy pri chelácii, čo žiadny iný autor a lekár nepíše. DMPS injekcie do žily, čo som robila na začiatku ma úplne odrovnali, týždeň som sa nemohla z postele pomaly ani pohnúť a tam mi začali aj problémy s nadobličkami. Tie arabinogalaktany sú super lacné zo swansonu, na iherb je to nehorázne drahé, tie mám v pláne objednať, hlavne pri chelácii je to fajn dopĺňať vlákniny, nech ten bordel ide z tela rýchlo von.
Idem vyskúšať extrakt z thymusu a vysoké dávky kvalitných extraktov z hríbov, okolo 3-5 gramov denne, vyskúšam colorius a reishi.
Možno objednám odtiaľto, sú to štandardizované vodné extrakty, aj keď asi nie tak kvalitné ako od Mushroom science:
http://www.mushroomharvest.com/catalog/ … Path=36_39

V tej svojej knihe Cutler píše, že ortuť dokáže tak oslabiť imunitu, že človek je náchylný na rôzne infekcie ako niekto, kto má AIDS, toto sa mi zdá u mňa skôr pravdepodobné.

622

(99 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Všetko, čo si napísal okrem gravioly som už skúšala, ten extrakt z olivových listov som brala tri mesiace, ten zo swansonu. Môj problém sú ťažké kovy, ktoré následne spôsobili adrenálnu únavu a hypotyreózu a všetky tieto faktory dokopy mi spôsobujú slabú imunitu. Ja nemám napr. ani typickú hypotyreózu, potreba hormónov mi doslova lieta, po troch mesiacoch užívania thyroidných hormónov som sa "saturovala" a potom som ich asi mesiac nepotrebovala, keď som začala intenzívnu cheláciu, zase potrebujem tie hormóny, ťažké kovy sa zvyknú ukladať aj v štítnej žľaze.
Adrenálna únava sa mi celkom dala do poriadku braním adrenálnych výťažkov, ale opäť ako začínam s intenzívnou cheláciou, je to záber aj na nadobličky. Lenže kvôli tým neustálym infekciám, DMSA spôsobuje pokles neutrofilov, sa mi ťažko robí chelácia.
ALA v rámci Cutlera beriem v megadávkach celé dni, takisto selén a sylimarín, takže si robím v podstate stále Berksonov protokol.

623

(99 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG, čo povieš na výťažok z thymusu na imunitu, dočítala som sa o tom v jednej knihe o chronickej únave, chcem to vyskúšať, lebo stále som chorá, jedna infekcia za druhou, nič mi moc nezaberá ani v maximálnych dávkach od olivového extraktu, gse, astragalus, glukány, ester-c, echinacea, kolostrum, propolis, monolaurin... pri poslednej infekcii som mala pocit, že to už vôbec nemá efekt. Na trhu sú rôzne produkty od bežných thymusových produktov až po izolované proteíny z thymusu:

http://www.endfatigue.com/store/product … c-protein/
http://www.proboostmed.com/
http://www.iherb.com/Allergy-Research-G … 35175?at=0


Ak má človek dlhotrvajúce infekcie a nič mu nezbará, treba hľadať hlbšie príčiny - adrenálna únava, ťažké kovy, hypotyreóza... Ja to sledujem u seba, že už mi nezaberajú veci, čo by pri tých dávkach vyliečili druhého za tri dni a mne sa infekcia vlečie pomaly mesiac. A ešte k tej štítnej žľaze - hypothyreóza rozhodne súvisí so zníženou imunitnou funkciou, mne sa vždy vyčistia nosné dutiny a zlepší chronický zápal ucha, keď dodávam thyroidné hormóny.

624

(99 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Veľmi dobré info o hríbových extraktoch, aký je rozdiel medzi AHCC, MGN-3, rôznymi frakciami typu maitake gold, maitake d-frakcia oproti celým výťažkom, rozdiel medzi glukánmi z hríbov a kvasníc, ktoré extrakty z hríbov na ktoré choroby sú dobré, terapeutické dávky, vysvetlený rozdiel alkoholových, vodných výťažkov, ako musia byť spracované hríby, aby sa z nich získali účinné látky a podľa toho sa orientovať na kúpu produktov:

http://www.meditationexpert.com/ebok/MUSHROOMS.pdf

625

(89 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja si myslím,že práve vyplavením nánosov cholesterolu a žlče je tá kúra účinná, práve tam sa kumuluje kopec toxínov a spriechodnením kanálikov, skôr ako vyplavovaním reálnych kameňov, nie je možné, aby som mala v žlčníku stovky "kameňov", čo človek môže vidieť, keď robí túto kúru. Veľa ľudí argumentuje, že po nejakej šiestej kúre, už tých "kameňov" toľko nie je, ale to je práve tým, že si značne zredukovali zásoby cholesterolu a žlče v tele. Ale použila by som polovicu toho preháňadla, oni to tam uvádzajú paušálne, ale je rozdiel, keď to má vypiť 100 kg chlap a 57 kg žena, možno by som zvolila aj nejaké viac soft preháňadlo typu magnesium citrate spolu s klystírom, tá horká soľ je agresívne osmotické preháňadlo a podráždi značne črevá, ale možno je tam práve potrebná, aby v kombinácii s tým olejom otvorila žlčovody. Aj tá vylučovaná žlč podráždi črevá a konečník, pre mňa osobne to bolo dosť nepríjemné. Ale robila som si obdobnú kúru, kde sa zmieša ricínový olej s mrkvovou šťavou, poriadne sa to spolu zamieša, aby to bolo dokonale emulgované a vypije nalačno, sám ricínový olej je preháňadlo a nevstrebáva sa, stimuluje žlčník k produkcii žlče obdobne ako olivový olej s tou grepovou šťavou a naviaže na seba toxíny, toto fungovalo u mňa celkom fajn, nebolo to také drastické ako klasická "liver flush".

626

(89 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja moc neverím, že to, čo sa vyplavuje pri tejto kúre, sú "kamene", podľa mňa sú to zrazeniny žlče, cholesterolu, ktoré sa pri tomto procese vylúčia vo väčšom množstve a toho olivového oleja s glauberovou soľou, je možné, že sa pri tomto procese niečo vyplaví (ale len kamene, čo sú schopné prejsť žlčovodom), ale tie plávajúce "guličky" v záchode, ktorých sú tam desiatky, určite nebudú kamene. Mne po tejto kúre bolo len nevoľno z tej soli a toho agresívneho preháňania, pozitíva z nej som necítila žiadne, ani keď som to opakovala, ale je možné, že niekomu, kto má reálne problémy so žlčníkom a pečeňou, to pomôže.

RNG, čo povieš na túto výrobu liposomálneho vitamínu C pomocou ultrazvukovej čističky, veľa ľudí na fórach to používa, nakoľko hotové produkty sú drahé, ma napadlo si takto vyrobiť lipozomálny glutathion, ktorý sa bežne zle vstrebáva, resp. ten postup by sa dal použiť aj na iné doplnky:

http://www.racehorseherbal.com/Infections/LET/let.html
http://www.quantumbalancing.com/liposomalC.htm

628

(34 odpovedí, zaslaných do Choroby obehovej sústavy)

Ja beriem skoro stále karnitín, brala som ho aj hlavne kvôli chelácii ťažkých kovov, väčšinou si kupujem tento doplnok, obsahuje štyri rôzne formy karnitínu, vrátane toho GPCL, karnitín je dobrý na srdce, mozog, má kopec prospešných funkcií, u nás ho kedysi ešte dávno veľmi skúmal a spopularizoval český lekár Petr Fořt hlavne v športovej výžive, ktorý vôbec prvý sa viac zaoberal rôznymi doplnkami a propagoval ich na Slovensku a v Čechách:

http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ca … /4330?at=0
http://www.eplanet.sk/kniha/l-karnitin-petr-fort/

629

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Dá sa, ale mandľové maslo mám radšej nasladko, ale pozri si iné orechové maslá od Artisany, napr. to kešu so sezamom a morskou soľou je výborné práve naslano.
http://www.iherb.com/Artisana-Cashini-B … 27190?at=0

630

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

orechové mlieka robím aj z čerstvých máčanách orechov, mandlí, konopného semienka... ale mandľové maslo sa mi nikdy nepodarilo vyrobiť v takej kvalite ako kupované, je to skôr akási surová marcipánová hmota, ale chuťovo fajn a to mandľové maslo je pohodlné riešenie, to od artisany je surové a výborné a vychádza lacnejšie ako keby som kupovala mandle a vyrábala to z nich - na SK je probém kúpiť aj kvalitné mandle, v USA si človek môže všetky suroviny poobjednávať výhodne z RAW food obchodov, ale na SK je to žiaľ dosť predražené. Na výrobu orechových masiel sa používajú špeciálne prístroje, ani vysokovýkonné mixéry nedokážu až tak vytvoriť kvalitné orechové maslo, keď je človek nenáročný, tak ja na noc väčšinou namočím pohár mandlí, ráno rozmixujem celé v mixéri, pridám ovocie a vypijem to aj s vlákninou, niekto cedí to mandľové mlieko, mne tá vláknina nevadí:
http://www.therawfoodworld.com/index.ph … id=1004870

631

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja beriem rôzne vlákniny od ľanových semien, rôznych iných pomletých semien - napr. rozmixované chia semienka, pektíny... ale črevnej sprche sa to určite nevyrovná, alebo aj dobre spravenému klystíru, veď nie je problém po črevnej sprche si dať mikroklystír pomocou balónika s rozpustenými probiotikami vo vode. Ktokoľvek, kto nie je na minimálne 70-80% surovej strave a stravuje sa prevažne varenou aj keď zdravou stravou, tak dochádza k zanášaniu čriev, veď preto klystíry používajú vo veľkej miere rôzne terapie napr. na liečbu rakoviny ako Gersonova - tam je to dokonca základ terapie, kedy sa klystíry podávajú denne 4-5 krát, len tak sa dosiahne masívne vyplavovanie toxínov, to je extrém, ale pri istých zdravotných problémoch dočasne terapeuticky určite dobré riešenie podľa mňa.
Črevnú sprchu treba opakovať viac krát aspoň 5-6 krát a čo je veľmi dôležité, aby bola efektívna, je fajn si dať predtým 2-3 dni hladovku napr. na šťavách a večer pred črevnou sprchou doma klystír, účel toho je maximálne vyprázdniť črevá, lebo keď príde človek na črevnú sprchu, kde si zaplatí len jednu hodinu, tak väčšinu času sa strávi tým, že sa vyplavuje len čerstvá stolica z čriev a účelom je práve dostať sa k starším vrstvám. Ja som chodila na črevnú sprchu do Piešťan, lebo tam bývam do Lama inštitútu. http://www.lama-piestany.sk/sk/
Podľa mňa určite nie je vôbec na škodu si doma urobiť občas klystír, dajme tomu taký očistný deň si spraviť, surové šťavy a k tomu klystír, ja sa vždy po tom cítim fajn. Ja už akné teraz nemám, resp. minimálne asi je to už aj vekom, stravou, ťažko povedať. Ani črevná sprcha nie je všeliek - ale je to dobré na také tie typické civilizačné problémy z prejedania, zaneseného čreva, kožné problémy, zlepší sa trávenie a absorbcia živín a hlavne keď to človek viac krát opakuje, naštartuje dosť silnú očistu organizmu. Telo ako keby využilo každú príležitosť - hladovku, surová strava, klystír na to, aby sa začalo čistiť.

632

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Jedna sójová smotana od iného výrobcu obsahuje kokosový tuk, ale aj hentá je fajn - tú je hlavne dostať u nás. Táto smotana do kávy je super a kdekoľvek, kde treba smotanovú chuť, ja si z nej vyrábam aj šľahačku výnimočne, len ju musím trochu zahustiť xanthánovou gumou, lebo inak je to riedke, alebo to dám pol na pol s klasickou smotanou.

Mandľové maslo si teraz kupujem tu, lebo je najvýhodnejšie a vo výbornej kvalite so surovými mandľami, niektoré používajú pražené alebo prídavok nejakých nekvalitných tukov:
http://www.iherb.com/Artisana-100-Organ … 27140?at=0

633

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

V Chorvátsku sa dá kúpať od júna až do októbra, prakticky najlepšie obdobie je asi september - more teplé, nie sú také horúčavy a nával turistov je preč, takže to je omyl, že len dva mesiace sezóna - hej tá turistická, kúpala som sa, ale nie tak často. Ja som mala veľa známych chorvátov, aj čo sa pravidelne kúpali v mori a kožné problémy mali, také tie pubertálne akné, morská voda je fajn, ale asi tiež nie všeliek, ale otcovi tá voda pomohla  na kožné problémy, mal nejaké kožné alergie a rýchlo mu to zmizlo.
Psylium podľa mňa nedokáže nahradiť črevný klystír alebo črevnú sprchu, to je o dosť radikálnejšie, inak môjmu otcovi zmizli kožné výrastky práve po viacerých črevných sprchách. Črevná sprcha je výborná, ja som mala s tým len pozitívne skúsenosti, je to oveľa lepšie ako klasický klystír, voda ide do čriev pod jemným tlakom a masážou sa dostáva do všetkých častí čreva a človek môže podľa ľubovôle zase obsah čriev vypustiť a znovu napustiť čistú vodu, čo sa pri klystíri takto elegantne riešiť nedá, človek sa po tej procedúre cíti ako keby lietal, taký čistý a odľahčený.

Ja už na tie stránky nemám prístup, to som mala len 2 týždne zadarmo z iherbu takú akciu, tam boli rôzne firmy.

635

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som bola pri mori pol roka, brigádovala som na jednom ostrove v Chorvátsku v hoteli, ten hotel bol prakticky hneď pri mori. Čo si spomínam, po nejakom mesiaci a dvoch som to more už moc nevnímala, ani som sa moc nekúpala už, ale osobne pre mňa slnko a teplo je spojené s pozitívnou náladou. Miestni ľudia sa v mori už moc nekúpali, pre nich to bola všednosť, že by boli nejak zdravší vďaka moru a vzduchu, ťažko povedať, skôr daná mentalita bola určite uvoľnená, viac si užívali života, práca bola pre nich druhoradá - len nevyhnutnosť, aby mali z čoho žiť, vždy po práci si išli sadnúť do podniku, to je u nás niečo neobvyklé, na tom ostrove v tej dedinke bolo viac krčiem a nezamestnaných, než u nás v hocijakom menšom meste, tá atmosféra toho ostrova, podnebia, mora a okolitej prírody rozhodne mala niečo do seba, ale pre miestnych to nebola vzácnosť, tí utekali z ostrova do mesta, hlavne mladí ľudia nechceli tam žiť. Takže vzácne je to, čo človek zrovna nemá a podľa mňa tam práve ten psychologický efekt hrá veľkú rolu, čo človek zažíva pri dovolenke pri mori. Inak akné aj mne vyčistila morská voda ale potom po nejakej dobe sa mi znovu vrátilo, aj keď som bola stále pri mori.

636

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Tie sušené sójové, ryžové, ovsené... náhražky mlieka sú chemický odpad - pozrite si poriadne etiketu z čoho je to vyrobené, z hydrogenizovaných sójových tukov, ako je možné, že sójové sušené mlieko chutí pomaly ako kravské, to dosiahli len chémiou, lebo sójové pravé mlieko vyrobené zo sójových bôbov je chuťovo odporné.
Akceptovateľné mlieko je napr. ryžové a ovsené z DM v krabiciach - tá sladkosť je tam dosiahnutá fermentáciou, nie prídavkom cukru a je to z reálnych surovín, nie z odpadu.
Celkom fajn chuťovo je mandľové mlieko - stačí rozmixovať mandľové maslo s trochou vody, alebo konopné - rozmixované konopné namočené semienka s vodou. Sušené kozie mlieko bolo pre mňa veľmi aromatické, paradoxne čerstvé kozie mlieko je fan, čo kupujem.
Ešte celkom prijateľný produkt, čo mávajú je sójová smotana v malých krabičkách v bio obchodoch - aj keď je to zo sóje, je tam len veľmi malý podiel a je to vyrobené z kokosového tuku, ako zahusťovadlo je použitá guarová guma, chuťovo je to naozaj výborné a dá sa tým nahradzovať smotana alebo hocijaká mliečna chuť. Je to to naj, čo som našla ako náhražku mlieka:
http://www.planetafood.sk/product/sk/So … tana-250ml

637

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, čo povieš na túto probiotickú kvasinku, má to význam dopĺňať priebežne s inými probiotikami alebo skôr občas terapeuticky pri hnačkách z ATB alebo pri klostrýdiových infekčných hnačkách, ako sa to hlavne používa:

http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Sa … s/372?at=0

638

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

zuzinka napísal(a):

ejha, a akych testov? pls mas link? dik.

http://rng.uforum.sk/topic/690/doplnky- … ovo-arzen/

639

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Alive … /4557?at=0

pozor, ten podľa testov obsahoval veľa olova

640

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja používam často kokosovú múčku, ale niektoré sú veľmi suché - odtučnené a niektoré obsahujú viac tuku a sú nahrubšie postrúhané - tie sú lepšie, neviem teraz značku z hlavy, ktoré sú dobré. Ale bio verzie kokosovej múčky boli vždy fajn, nie sú tak zbavené kokosového tuku. U nás je dostať občas aj vodu z mladého kokosu - to je výborný elektrolytový nápoj, kedysi ju používali aj ako infúziu počas vojny, takáto voda je vraj aj sterilná. S čerstvými kokosmi u nás som nepochodila - boli väčšinou splesnivené a nekvalitné, tak som to vzdala.

641

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No hlavne treba zabudnúť na to, že surové kakaové bôby = čokoláda, to má veľmi ďaleko od čokoládových pochúťok, čo sme zvyknutí. Samotné bôby sú dosť horké. Najviac sa mi osvedčili rôzne mixy alebo zmiešať to s kokosovým tukom a orechovým maslom, ako som písala. Dá sa urobiť napr. pre dieťa mandľové mlieko a do toho pridať surový kakaový prášok, banán a pod.
Keď to má byť surové, ťažko to bude "chrumkavé a krehké", to si môžeš upiecť celozrnné sušienky s kakaom - ale to už má ďaleko od superfoodu v surovom stave.

Robievam si "surové sušienky" z naklíčenej pohánky, kokosu, dám do toho sušené ovocie a kakao a len to vysuším v sušičke, chutí to nejak takto:

http://www.slnecnica.sk/produkt/pohanky … -bio-100g/

Inak sa dajú takto vyrábať rôzne sušené placky z klíčkov, zeleniny, ovocia, tu som napísala návod, tie sú chrumkavé a surové, ale malé dieťa to asi nepožuje a používam na to u nás dostupné suroviny:
http://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt … p;start=90

kokosový tuk z DM bol odporný, mal veľmi divnú pachuť v porovnaní s tými, čo kupujem z iherb alebo aj ten bioplanete - ten bol výborný

643

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No za kvalitné potraviny sa platí viac... všetky tekvicové zrnká, čo som bežne kupovala v Kauflande, Tescu, boli otras, zoxidované, zožlnutné alebo potuchnuté a to isté s inými orechami typu mandle, para, kešu. Jedine hentie boli naozaj dobré, mne sa to nezdá až taká strašná cena za 200 g 2 eurá, veď za také para orechy, kešu orechy zaplatí človek o dosť viac. Mám mať nejaké plesne na orechoch a jesť zoxidované tuky, tak si radšej priplatím.

Kakaové bôby pomeliem na kávovom mlynčeku a najčastejšie z toho robím surovú čokoládu alebo aj pridávam do koktailov. Inak to je chuťovo dosť odlišné od čokolády. Väčšinou rozpustím kokosový tuk, lebo kakaové maslo je dosť drahé, pridám tam pomleté kakaové bôby, sladidlo - med, stevia, pridávam prášok z macy, mesquitu alebo yaconu, občas aj goji alebo iné sušené ovocie, napr. sušené pomleté granátové jablká od navitas naturals, orechové maslá - napr. mandľové, tahini zo sezamu, niekedy dám do toho aj trochu spiruliny, dám to do silikónových formičiek a nechám to stuhnúť, inak chutí to výborne, tá maca, ktorá je samotná dosť odporná, tam super pasuje. Jem to zásadne surové, lebo do varenia je to škoda, aj tak je to dosť drahá sranda variť z takých superfoodov.

Veľmi veľa receptov zo superfoodov, aj kakových bôbov je tu, aj odtiaľ používam nejaké nápady:
http://www.navitasnaturals.com/recipes/

644

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Kakaové bôby kupujem tieto, nie sú to celé bôby, sú tak nahrubšie pomleté:

http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-C … /8257?at=0

a potom tento surový kakaový prášok:
http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-C … /8254?at=0

na iherb sú aj celé kakaové bôby:
http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-O … 35402?at=0

pár krát som kúpila na SK aj celé bôby, ale tu je to drahé:
http://www.slnecnica.sk/produkt/kakaove … -bio-100g/

Tekvicové semienka sú výborné napr. tieto, kupujem vždy v bio kvalite:
http://www.slnecnica.sk/produkt/tekvico … -bio-200g/
http://www.slnecnica.sk/produkt/tekvico … -bio-100g/

Výborné tekvicové zrnká sú z Rakúska, tam majú na to dlhú tradíciu aj výroby tekvicového oleja. V DM sú dostať niektoré rakúske bio produkty, bývajú aj v bio obchodoch.

645

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

V tejto knihe o superfoodoch sa dá veľa dočítať o goji, ja ju mám doma v papierovom vydaní, je celkom fajn, podľa tých receptov som sa naučila používať kopec superfoodov v jedlách, napr. z macy, kokosového tuku, surových čokoládových bôbov, ktoré pomeliem si vyrábam surovú čokoládu, pridávam tam orechové maslá, med, vanilkový extrakt, goji a pod.:

http://books.google.com/books?id=N1DTZ1 … mp;f=false

646

(217 odpovedí, zaslaných do Choroby močovej a pohlavnej sústavy)

agni castis nie je rakytník ale vitex jahňací alebo drnek obyčajný, ženy to používajú na PMS, reguláciu menštruačného cyklu, nepriamo to má nejak pomáhať produkcii progesterónu, mne to nepomohlo

647

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja jedávam často goji a vnímam to skôr ako potravinu, nie je to nič extra, len výživnejšie ovocie. Nikdy som po tom nič extra necítila, to len na Slovensku všetko podávajú v superlatívoch ako všeliek, aby to predali, podobne ako to robia napr. s aloe, maca, acai, chai semienkami, jačmeňom, chlorelou - všetko sú to len výživné potraviny a tie môžu fungovať ako "liek". Ak má s týmto niekto "fantastické skúsenosti", tak najskôr preto, lebo má výraznejší výživový deficit+placebo efekt z pocitu, že si kúpil niečo super zdravé.

Najkvalitnejšie, čo som doteraz mala, bezkonkurenčne je toto:
http://www.iherb.com/Dragon-Herbs-Heave … 21555?at=0

RNG, tie rôzne zmesy na reguláciu krvného cukru mám brať pred jedlom, či po?

RNG, aké doplnky by si doporučil na stavy hypoglykémie. Vždy po väčšej fyzickej námahe idem do hypoglykémie v dôsledku adrenálnej únavy, dnes som zase skoro odpadla, vždy sa začnem potiť a triasť, také vnútorné chvenie, potom príde svalová slabosť, búšenie srdca, veľký pocit hladu, závraty, teraz už viem prvé príznaky rýchlo rozoznať a snažím sa hneď niečo zjesť. Po takomto záchvate doslova zožeriem obrovskú dávku jedla, aby som sa nejak "stabilizovala".
Beriem dosť adaptogénov a tie obsahujú aj byliny na stabilizáciu cukru v krvi a takisto denne chróm, ale asi to je málo. Dnes som si dala isocort (hydrokortizón) po záchvate a pomohlo to trochu, možno by som mala pred fyzickou námahou dať nejakú "stresovú dávku" adrenálnych výťažkov.

650

(40 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, čo povieš na tento vitamín E:

http://www.iherb.com/Life-Extension-Gam … 16386?at=0

je dosť drahý za tú cenu, ale je to kompletné spektrum tocopherolov a tocotrienolov a tých tocotrienolov je tam veľa, lepší sa mi na iherb nepodarilo nájsť, takisto sa mi páči, že neobsahuje lacné sójové a slnečnicové oleje, ktoré ako nenasýtené znižujú efekt toho vitamínu E v kapsuliach

predtým som užívala tento, ale tam je hlavne zastúpený lacný alpha tocopherol a tocotrienolov je málo:
http://www.iherb.com/Carlson-Labs-E-Gem … /2789?at=0

aké by malo byť ideálne zloženie vitamínu E, pomer tocopherolov a tocotrienolov? Takisto moc nepíšu, z akých zdrojov je získavaný.

a čo napr. klíčkový olej, nie je dobrý zdroj vitamínu E?