1

Téma: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Dnes mi došla od iherb ponuka, registrácia zadarmo na 2 týždne na tomto serveri, kde sú rôzne zaujímavé testy doplnkov výživy, napr. či doplnok naozaj obsahuje deklarované množstvo nejakej látky, obsah toxických látok - olovo, arzén, zvyšky pesticídov...:

https://www.consumerlab.com/index.asp

Ma prekvapilo, že kopec doplnkov aj od známych firiem predávaných na iherb nedopadlo moc dobre, obsahujú často olovo, arzén, srvátka salmonelu. Tie testy sú tam veľmi podrobné.
Napr. ráčikový olej od NOW, čo som si chcela teraz kúpiť, tak v teste vyšiel dosť zle, bol pokazený a neobsahuje deklarované množstvo EPA a DHA.

Found only 79.1% of claimed EPA and 76.7% of claimed DHA
Also found only 78.4% of claimed total omega-3 fatty acids

Spoilage:
Three products were found to be spoiled. While spoilage does not necessarily indicate lower amounts of omega-3's, it indicates elevated levels of spoilage compounds that may cause burping and other gastrointestinal effects. The test for spoilage results in a TOTOX value which, to be considered fresh, should not exceed a value of 26.
Master Omega-3 (TOTOX = 54.4)
NOW Neptune Krill Oil (TOTOX = 57.4)
wellements PharmaOmega learn (TOTOX = 63.8)

Napr. tento produkt, čo som si od tej firmy kúpila minule eleuthero obsahoval dosť veľa olova a zvyšky pesticídov:

http://www.iherb.com/Imperial-Elixir-Ko … 10560?at=0
Found 3.1 mcg of lead per daily serving and 5.4 ppm of quintozene (pesticide)

Tento výrobok, čo som si tiež dávnejšie kúpila, obsahuje olovo a kadmium:

http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Alive … /4640?at=0
Found 4.3 mcg lead and 12.8 mcg cadmium per daily serving

Tento ryžový proteín od kvalitnej firmy obsahuje olovo:

http://www.iherb.com/Metagenics-UltraMe … 20693?at=0

Found 5.9 mcg of lead per daily serving

Chcela som si teraz kúpiť od firmy Nutribiotic ryžový proteín, obsahuje veľké množstvo olova!!!!:

http://www.iherb.com/NutriBiotic-Rice-P … /4808?at=0

Found 6 to 18 mcg of lead per daily serving
(in 1 to 3 scoops)

Veľa probiotík dopadlo biedne, namiesto deklarovaného množstva aktívnych baktérií, tam bolo 10 až 50%.

Tieto výsledky ma teda dosť zdrtili, že človek dá za to nemalé peniaze a ešte si tým môže aj uškodiť. Potom kde je tá záruka GMP a podobných štandardov???

Naposledy upravil: bludicka (2011-03-22 10:32:47)



2

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Vidis, tak je to s tou FDA a vyrobkami prichadzajucimi z Ciny!
Ja sa snazim kupovat domace(USA) a od firiem co pouzivaju domace vyrobky.Tu je to zamorenie podstatne nizsie.Aj pesticidov sa pouziva relativne ovela menej.
A bola by si prekvapena velmi, keby si sa dozvedela, co obsahuju bezne zeleniny a ovocia, kde je toho casto ovela viac, najma co sa tyka pesticidov.Nehovoriac o zamorenej Europe, vcitane Slovenska!
No co sa tyka probiotik, tam je naozaj problem s tym, ze mnohe nemaju trvanlivost, lebo ich nici teplo.



3

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Lenže ja nikdy nemôžem vedieť, či firma použila do svojho produktu nejaké byliny napr. z Číny. Firmy tieto informácie väčšinou neuvádzajú, napr. organická spirulina od Now je pestovaná v Indii, to som si včera prečítala, aj to som musela dosť dlho pátrať. Takže aj keď si kúpim doplnok od kvázy americkej renomovanej firmy, vôbec to nevylučuje, že suroviny a polotovary táto firma použije aj z iných zdrojov, nielen z Ameriky. V tých testoch najlepšie firmy typu Bio-genesis, Metagenics, Nutribiotic... mali kontaminované produkty, takže ako spotrebiteľ nikdy nemám istotu, či práve produkt, ktorý som si zakúpila nebude zrovna kontaminovaný (pri nejakom ryžovom proteíne by ma to ani vo sne nenapadlo), je pravda, že väčšie riziko je pri rôznych bylinných produktoch, hlavne rôzne čínske zmesy, ženšen a pod., ale aj produkty na výživu kostí chondroitin a pod. boli dosť kontaminované.
Lenže tri produkty, ktoré som si chcela kúpiť a jeden z toho som si už kúpila boli všetky v testoch kontaminované - tak to ma už dosť zarazilo.

Naposledy upravil: bludicka (2011-03-22 17:38:33)



4

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Nuz je to velky problem s tymi zamoreniami, a to nielen u doplnkov ale aj inych potravin.
Problem, pre co FDA je dost neucinna, lebo su z farmaceutickeho priemyslu zvykli schvalovat rozne skodlive lieky a tak trochu zamorenia ich vobec nevzrusuje.Dokonca mnohym to robi dobre, aby lieky nevyzerali v porovnanim s tym tak zle.
Ale urcite mnozstva dnes uznavanych skodlivin vzdy boli v pode a teda aj v rastlinach a tym aj v zivocichoch,
Ked dali na to ale vladnu komisiu "expertov"(to su ti z profesionalov, ktorym vlada da na to papier, ci si ho zasluzia alebo nie)ti vyrobili take tabulky dovolenych obsahov skodlivin, ze keby sme sa ich drzali, skoro vsetky produkty , jedla a vody by boli nejedle a nepitne.
Tak po takom debakli FDA jednoducho neberie tie cisla vazne, co je ovela horsie, ako keby boli tabulky menej prisne a realisticke.
Inac ked sa pozries, kto za tou kritikou a rozbormi je, zistis ze je to financovane farmaciou a poistovnami, tj nepriatelmi doplnkov.
Keby si videla rozbory roznych zelenin a ovoci, zistila by si , ze je tam casto aj ovela vacsie zamorenie.
Kedze nevieme naozaj, kolko zamorenia telo znesie skor nez sa objavia nejake skodlive nasledky, tak jedine, co mozem robit je pit destilovsnu vodu, ktora to zamorenie z tela pomoze vymyt, a kupovat produkty z krajin, kde je zamorenie zatial este nizke kvoli relativnej novosti a velkym priestorom, tj USA, Australia, Kanada, Novy Zealand
Na Slovensku napr rudne bane uz od 10 storocia vyniesli z hlusinou hromady olova, arzenu a ortuti, a ta dodnes vchadza do spodnych vod a najdes ich v ovoci, zelenine a pod. A to nehovorim o modernych zamoreniach,naftove zo Slovnaftu, chemia z kazdej strany a samozrejme pesticidy, ktore su dnes vsade, najviac pri deltach riek, kde je voda maximalne zamorena kanalizaciou a presakmi z polnohospodarskych pod.

Naposledy upravil: RNG (2011-03-22 18:20:56)



5

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

bludicka tie probiotika ako dopadli nemozes zverejnit konkretne?dakujem



6

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Inac co sa tyka zamorenych zelenych, napriek zamoreniu casto este stale vynesu z tela viac zamorenia, nez sami donesu.
Uroven zamorenia je dnes velmi prisne stanovena a mnoho jediel bezne na trhu tej hranici nevyhovuje



7

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

ja tiez nemam napriklad pri riasach obavy ze maju tazke kovy a kolko lebo prepokladam ze kopec z toho aj tak ostane na to zelene naviazane aj v tele a potom vyjde von.aspon dufam



8

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Nuz aj ja sa na to spolieham, lebo viem, ze aj bezne zeleniny na trhu su znacne zamorene, najma ked dochadzaju z krajin, kde je poda znacne zamorena(Cina, Rusko, India, Mexiko,Stredna Europa)
Na stastie tie jedla nielen prinesu so sebou mieco, ale aj odnesu. Takze silne absorbenty a chelatory predsa len netto nezamoria



9

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Kopec probiotík mi podľa názvu nič nehovorilo, najhoršie dopadli Align capsules 53% (aktívnych baktérií), Culturelle 58%, DDS Acidophillus 36%, Metagenics Ultra Flora Plus DF Capsules 10%, Nature's Secret Ultimate Probiotic 4-Billion (1 tablet, 1 per day) 13%, Swiss Natural Sources "5" Strain Dophilus 13%, i-Flora Probiotics for Kids 21%, z tých známych probiotík, ktoré sú dostať na iherb dopadol dobre napr. Jarrow dophilus, Kyo-dophilus, New Chapter Organics Probiotic All-Flora, Udo's Choice Adult's Probiotic (1 vegetarian capsule, 1 to 3 per day).



10

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Nuz tie znacky, co menujes su mi viacmenej nezname, mozno naschval v tej studii vybrali na zastrasenie pochybne znacky.Ale osobne by som sa necudoval, keby po nejakom case nebolo v probiotickych doplnkoch , ktore nie su tepelne odolne po case dokopy nic, a take
ktore su nie chranene proti kyselinam alebo vyslachtene ako odolne druhy po prechode cez zaludok by bolo na 90+% znicene.
Takze produkt, kde je probiotikum odolne a ochranene moze byt s povedzme 4 miliardami byt ucinnejsie, ako 75 miliardove Nakoniec probiotika sa mnohe rozmnozuju rychlo, ked su spravne vyzivene  a ked si teoreticky uvedomis, ze sa delia niektore kazdu pol hodinu, tak za 5 hodin je ich teoreticky 1000 krat tolko.
Nakoniec to tvrdi aj dr Whittaker a ini, ktori propaguju formu Pearl probiotics, kde su v drobnej kyselinovzdornej kapsulke povedzme 5 miliard z 5-8 roznych kultur.

Naposledy upravil: RNG (2011-04-01 01:21:57)



11

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Boli tam ešte aj iné, napr. od Puritan's Pride Probiotic Acidophilus, Solgar Advanced Acidophilus Plus, ktoré dopadli dobre, len ja som menovala tie, ktoré je dostať na iherb, ten swiss je veľmi rozšírený práve na Slovensku.

Tiež ma napadlo, či pri probiotikách pozerať na množstvo baktérií ako hlavné kritérium, pretože napr. Ohhira probiotiká obsahujú síce pomerne malé množstvo, ale podľa praktických skúseností, drtivej väčšine ľudí tieto probiotiká zaberajú, ja som si ich tiež kúpila a na príbaľovom letáku sa práve vysvetľuje, že nie je ani tak dôležité deklarované množstvo kultúr, ale práve ich stabilita a kultúry sa rozmnožia v tele rýchlo. Tie Ohhira probiotiká sú robené nejakým dlhodobým fermentačným procesom rôznych rastlín, zelenín, hríbov, sú bohaté na kyselinu mliečnu a vyzerajú byť dosť stabilné.



12

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Nuz aj ja to zdoraznujem na probiotikach hlavne, tepelna stabilita=trvanlivost a kyselinova stabilita, tj schopnost prezit aj do nizkych PH zaludka.



13

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

vdaka z tychto zrovna doma nemam aj ked mam teraz doma 5roznych druhov od troch vyrobcov. inak ta tu znacku swis som nastavany ked som nebral doplnky este z USA som si kupil bromelain od nich za asi 7eur v lekarni a nebol tam obsah v jednotakch napisany bola tam slovenska nalepka ale tu sa mi podarilo zoskrabat a videl som pod tym v podvodnom uz neviem akom jazyku napisane ze to ma myslim 5gdu tabletka uz si nepamatam presne.ale tie nalepky tam naschval lepia tak aby to nebolo videt. toto mi uplne staci otej firme vedet  .este ktomu sa snazia evokovat v cloveku kvalitnu svajcaiarsku firmu ale tusim ej to kanadska firma. od nich ruky prec ked nevedia robit enzymi tak asi nic .
ako su stabuilen voci ph nezistime tak lahko ale z tych co som mal su najstabilnejsei zatial soiled swanson ktore su odolne voci teplote a casu velmi dobre .jrpacovali este skoro rok po zaruke ale radsej som ich vyhodil. swanson ultiamte boli v den expiracie uz vyrazne zoslabnute



14

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Na Slovensko a ine postkomunisticke sa nastahovalo plno firiem, co ma mizerne produkty co sa tyka obsahov a ako vidim dokonca aj zamorene.
UIcinna davka bromelainu je napr 1000 GDU a viac na tabletku
Swiss je tam len meno, a v Kanade maju len distribuciu pre zahranicie, nie domacu a kto im to vyraba a kde , cert vie.



15

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Bludicka a pozerala si na tych testoch aj vyrobky od swanson? citala som totiz na jednej stranke v diskusii, ze sa na ne ludia stazovali a mali pochybnosti o ich kvalite... tak by ma zaujimalo, ci je to aj niecim podlozene.



16

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Ja už na tie stránky nemám prístup, to som mala len 2 týždne zadarmo z iherbu takú akciu, tam boli rôzne firmy.



17

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

ok, skoda. mohli by nam viacerym poslat tu akciu smile



18

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Dobry clanok, ktory sice pojednava o prevencii pred zamorenymi rybacimi produktami, no v konecnom dosledku je tak asi mozne riesit kazde zamorenie - jest spolu s podozrivymi produktami aj odmorovace, ktorych je na moje pocudovanie relativne dost: zinok, selen, sira, alpha lipoic acid, vitamin D (o tom som vobec nevedel), tocotrienoly, vitamin C, cilantro, chlorella, chlorophyll, bentonite clay:

http://www.naturalnews.com/032225_fish_nutrients.html



19

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Nuz ja som pre istotu presiel na krill  a to na najcistejsiu znacku a jednu z najstarsich od Everest Nutrition.
A zo zelenych na v hlbokomorskej vode pestovanej spiruliny(Spirulina Pacifica)/ A kazdemu odporucam doplnovat si selen, zinok, jod, vitamin C, E, D-3 alfa lipoicku kyselinu a sam beriem dostatok karotenoidov,obcas cilantro a rozne zelene zmesy.
Beriem aj MSM a alfa lipoicku kyselinu, z roznych inych dovodov, ale aj odmorovanie je medzi nimi zahrnute.
A na odmorenie criev beriem najma mikrovlakniny, ktore aj absorbuju, aj cistia, aj vyzivuju probiotika.



20

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Davam si prave protokol dr.Berksona....ale som objednala 600mg alfalip.kyselinu.Dala som si dva krat za den...mozem sa s nou predavkovat?,alebo to mozem aj nadalej brat (1200mg za den)?Dakujem...



21

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Nemyslim, ze je to len tak lahko mozne. Aj ja som si neraz dal 2 x 600 mg
Rozumnejsie je ale viac mensich davok, lebo polcas rozpadu alfa lipoickej v krvi  je len 1/2 az 1 hodina, tj za par hodin nie je v krvi nic.
Ale alfa lipoicka je aj tukorozpustna, a tam sa veru udrzi dost dlho. Tj v peceni, ktora ma hodne tukov zotrvava viac nez 1/2 hodiny.



22

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

bludicka,Ty objednavas od swansonu aj na SKK, mozes mi prosim poradit,ked si objednam..do utorka maju akciu ze nad 50 dolarov postovne zdarma..budu to mat aj dlhsie?.-)
a este otazka, kolko mi vyrubia SKK colnici platit?



23

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

do poštovné zdarma platí len pre USA, so Swansonu sa oplatí objednať len cez preposielaciu službu shipito.cz



24

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

to sa potom ten naklad prepravi do cz,alebo kam vlastne??



25

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

chceme nakupit aj so znamou doplnky za cca 100 dolarov,to bude mozne nakupit cez shipito.cz a potom mi ale zapocitaju clo plus dan vsak? kolko to robi na nasom nakupe cca?



26

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

na shipito mi to ukazuje minimalne 40 dolarov, plus 8,50 za nich,teda skoro 50 dolarov..pekne..a to este nemam dan a clo v cene..



27

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Za dva-tri doplnky výživy štandardnej veľkosti a váhy stojí shipito dokopy okolo 12-14 USD, objednávala som si takto viac krát. Treba dávať pozor pri tom kalkulátore poštovného, či ide o kg alebo lbs, palce alebo cm.  Je lepšie vždy robiť viac menších zásielok, aj v prípade shipita. Zásielka príde domov, len sa použije preposielacia adresa v USA, čiže Swanson do pošle na adresu shipita v USA a shipito ďalej na SK.

Naposledy upravil: bludicka (2012-04-02 13:20:42)



28

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

my by sme ale potrebovali nakupit extract z olive leaf stretngth,pricom na mesiac potrebujem tri balenia,chcela som nakupit aspon na tri mesiace vopred,k tomu:
http://www.allhealthtrends.com/grapefru … -32oz.html  toto je 1 litrove GSE, mozeme ist napoly, to staci teda 40 dolarov na jedneho
http://www.swansonvitamins.com/SWH139/ItemDetail  olive leaf pri intenzivnom uzivani na boreliozu a mykoplazmy treba tri balenia mesacne to je 90 dolarov na tri mesiace
http://www.swansonvitamins.com/Search?k … 26&y=9  vydrzi na 50 dni jedno balenie teda 21 dolarov
plus k tomu NAC tiez na tri mesiace

okrem toho:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Zinc-Gly … 18419?at=0  najlepsie vstrebatelny zinok , 7dolarov
k tomu sa uziva selen 
http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Selen … /4554?at=0  5 dolarov na 100 dni
vitamin D3
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Vi … 18335?at=0 15 dolarov, to je davka na 1 rok
http://www.iherb.com/Nature-s-Bounty-Vi … 32093?at=0  vitamín E 7,38 dolara
http://www.iherb.com/Source-Naturals-As … r/972?at=0
ascorbylpalmitate – to chcem pouzit na vyrobu pripravku na opalovanie..20 dolarov
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Best … er-250-g/5  MSM do kremu

a to som na vetvy ako objednat.
doteraz, je to uz 18.den, co cakam NAC (dochadza mi) a nattokinazu pre priatelaz healthdesigns..Preto som myslela,ze najlepsie bude objednat vsetko naraz a mat konecne pokoj..



29

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

OK. To zalezi od teba. Doplnky maju zivotnoast vyse 2 rokov, GSE az 4-5, hoci si neviem predstavit, na co potrebujes pol litra. Aj ja som si ho objednal sice liter, ale chcem ho pouzivat ako konzervant do kremov, co miesam pre viacerych pribuznych. Aj tak to asi nespotrebujem a mozno budem pouzivat aj do kupela, co je absurdne marnenie, lebo na 100 litrov vody staci na sterilizaciu 1000 kvapiek=35 ml.
Alebo na umyvanie zeleniny ako postrek,(30 kvapiek na liter vody) nastriekat, pockat 20 minut a zmyt cistou vodou.Alebo namocit, co je menej ekonomicke.

V kreme sa toho spotrebuje  malicky zlomok.



30

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Ak potrebujem GSE na bezne pouzitie (infekty atd) a este na konzervaciu opalovacieho kremu,tak mi doporucujes iba to 118 ml balenie? na mykoplazmy popijanie gse nepomaha? kolko mi treba kupit do kremu toho kyslicnika zinocnateho,maju ho v p.a. kvalite,staci 50 g? chcem si zarobit krem pre 4 clenov rodiny.
dakujem za radu vopred



31

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Na mykoplazmy specificky spominaju najma oleuropein z extraktu z olivovych listov a Samento/prima una de gato z Uncarie tometosy(Cat's claw), tiez odmaskujuce NAC a rozne enzymi. Pri GSE som to nenasiel, hoci predpokladam, asi je tiez aspon ciastocne ucinna aj na mykoplazmy a L-formy.
50 gramov ZnO by ti malo stacit na najmenej 1/4 az 1/2 litra kremu, podla toho, aky silny tieniaci faktor chces dosiahnut.



32

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

taku 15-max. 20 mi treba s akym mnozstvom ZnO, prosim napis mi aj ostatne mnozstva latok: kokosak, vit.E, cecko, jod a ak nemam gse, bude velky problem??



33

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Bez GSE ta zmes musi byt chladena, inac sa pokazi. Viac na
http://rng.nazory.eu/prirodna-kozmetika



34

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Mike Adams z "Natural News" začal robiť laboratórne testy na obsah škodlivých látok v doplnkoch výživy, niektoré tie výsledky ma šokovali. Napr. kelpový prášok od starwest botanicals, prášok z mladého jačmeňa od firmy now:

http://labs.naturalnews.com/Barly_Grass … _Labs.html
http://labs.naturalnews.com/Kelp_Powder … _Labs.html

Treba sa tam zaregistrovať mailom, aby ukázalo výsledky.

Zase aj bežné potraviny obsahujú napr. kopec hliníka, lebo ho je veľa v pôde:
http://wrightnewsletter.com/2012/07/02/ … -aluminum/

Úplne katastrofálne dopadli produkty od firmy Garden of Life, hlavne ich proteínové prášky z klíčkov a to svoje produkty označujú ako "beyond organic", čiže človek by očakával ešte lepšiu kvalitu ako bežné štandardy na bio produkty:
http://labs.naturalnews.com/Tungsten-Le … ducts.html

Naposledy upravil: bludicka (2014-02-04 10:53:03)



35

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

"super" - ten kelp mame doma. asi by som sa tam mala zaregistrovat...

Naposledy upravil: zuzinka (2014-02-04 19:38:44)



36

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Všetky riasy z mora sú kontaminované arzénom, ale kelp má v tom výhodu, že obsahuje algináty a dokáže čiastočne tie ťažké kovy a arzén na seba naviazať a vylúčiť z tela von, viac o tom píše napr. Dr. Wilson:
http://www.drlwilson.com/articles/KELP.HTM

Takisto v tom teste uvádzajú "metal retention factor" a "metal capturing capacity", toxicita danej potraviny vychádza z toho, nakoľko sa rozloží počas trávenia a či je schopná na seba naviazať toxickú látku a vyniesť z tela von, čím je potravina celistvejšia, obsahuje viac vlákniny, tým lepšie viaže toxické látky.

http://labs.naturalnews.com/What-is-the … actor.html

" Kelp granules tested by Adams retain 7% of the arsenic and 79% of the uranium they contain. Wheat flour retains nearly 12% of the aluminum is contains, and dried squid retains almost one-third of the toxic cadmium it contains."

Ale som čítala aj o prípadoch otravy arzénom z rias, tak neviem. Zase veľa potravín, čo je bohatých na minerály, vitamíny nesú so sebou riziko aj toxických látok, napr. ryža natural je často kontaminovaná arzénom, jej biela lúpaná verzia ho obsahuje podstatne menej, ale aj je chudobná na minerály. Nerafinovaná morská soľ je výborný zdroj minerálov, ale obsahuje aj arzén, kadmium, cézium, olovo, ortuť v stopových množstvách...  Ryby sú takisto kapitola sama o sebe, jesť, nejesť a ktoré druhy. No určite skôr z mora ako riek a tie menšie druhy na začiatku potravinového reťazca.



37

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Vsetky "zamorenia" su vzhladom k roznym normam, ktore su casto tak prisne stanovene, ze im nic nevyhovie. Ale ako vidis, ludia ziju a funguju aj na ovela viac zamorenych suchozemskych jedlach.
More a morske plodiny su este stale daleko najmenej zamorene.



38

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Testy morských rias:

http://labs.naturalnews.com/heavy-metal … ables.html

Najčistejšie riasy z Nového Zélandu:
http://www.amazon.com/gp/product/B00ERN … QE54MXEL3K

A paradoxne najčistejšie morské riasy (nórsky kelp) predávaný pre psov:
http://www.amazon.com/NaturVet-Kelp-Hel … =kelp+help

Len škoda, že pridávajú do neho ďalšie vitamíny a minerály a nie je to čistý kelp, by som si ho kúpila.

Kanadský kelp od Starwest obsahuje najviac ortuti.

Naposledy upravil: bludicka (2014-02-11 09:23:21)



39

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Zaujimave je, ze jeden z najvacsich producentov morskych rias firma Cyanotech , ktora ich pestuje na Hawaii tam nie je ani spomenuta. Pricom morska voda na Hawaii, hlavne hlbokomorska je rovnako malo zamorena, ako vody okolo Noveho Zealandu, ba mozno aj menej. A tato spirulina sa predava pod hromadou roznych mien, najznamejsie je Nutrex.



40

Re: Doplnky výživy - testy, obsah škodlivých látok (olovo, arzén...)

Tak to bol test len divoko rastúcich rias. Ale tak možno časom tam pripudnú aj testy spiruliny.