1

Téma: Doplnky - vo všeobecnosti.

RNG

Veľa sa hovorí o konkrétnych riešeniach na konkrétne problémy, čo sa týka užívania doplnkov resp. iných preparátoch a liečenia sa.

Potrebovala by som však informáciu, aké VšETKY doplnky by mal bežný človek užívať, aby mu nechýbali dôležité látky, ktoré sú podmienkou pre zachovanie zdravia a dlhého života (nemyslím na stav, keď je už človek chorý a potrebuje riešiť konkrétnu vec). proste preventívne.

Tiež aké dávky by sa mali užívať min - max - pri niektorých látkach, aj keď je ich možno málo, ale predsa len hrozí predávkovanie... Pri iných zas minimálna dávka, pretože ako vieme, odporúčané dávky sú niekoľkonásobne nižšie aká je reálna potreba.

A aby toho nebolo málo, ešte informácia, či sa niektoré majú užívať v kombinácii s iným kvôli vstrebateľnosti resp. synergickému efektu, ale aj naopak či nehrozí kontraindikácia v zmysle zníženiu účinku pri kombinácii.
Možno nie som jediná, kto má tento informačný mišung, a možno informáciu ocenia aj iní zdraviachtiví spoluobčania.

Inak zdravím, a ďakujem za doterajšie odpovede.



2

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nuz cim dalej sa s tym zaoberam(vyse 17 rokov) tym je to komplikovanejsie, tym je obraz komplexnejsi a zda sa mi ze coraz menej viem okolo toho.
Vseobecna zasada je, ze kazdeho telo je individualne a teda potrebuje a spotrebuje ine mnozstva zivin. A ked ma schodok v niektorej, je rozumne si ho doplnit alebo zmenit stravu a upravit travenie v tom smere.
Co nam definitivne chyba v nasej potrave a co odporucam doplnovat je
selen  200 az 600 mikrogramov
zinok  30 az 50 mg, pozor nie viac!
jod 2 az 6 mg
vitamin C 3 gramy
Vitamin E 200 az 600 IU
vitamin D-3  2000 az 6000 IU, najma v zime

Jest hodne zeleniny, najma surovej, aby clovek dostal plno enzymo a karotenoidov(zeleninove mixy su vhodna forma) a pouzivat len panenske oleje. Podla moznosti sa kompletne vyhnut priemyselne pripravovanym potravinam. A vseobecne si nezamorovat telo chemiou(vcitane liekov)



3

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Ved prave. Aj ja cim dlhsie citam tym nervoznejsia som z toho smile

Velmi vystizna odpoved, dakujem. Chapem to tak, ze ostatne veci je dobre si davat podla konkretnej potreby.

Este doplnujuca otazka: tie veci co si vymenoval mozem brat stale bez prestavky?

Chcem sa este opytat na tvoj nazor na vyrobky Energy, predpokladam ze ich poznas (?).



4

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nepoznam vyrobky Energy, ja zijem v USA a tu su znacky a tovary celkom ine, nez bezne v Europe.
Vacsina doplnkov sa berie len v pripade potreby, niektore, ako tie menovane treba brat podla moznosti stale, hoci nejake prestavky nie su skodlive. Zase ked sa telo zasobi, nejaky cas mu to vydrzi.
Vynimka je vitamin C, ktory sa v tele zialbohu neskladuje a jeho zivotnost je len 1/2 hodiny az 8 hodin, podla formy. Najdlhsie sa v tele zdrzi tukorozpustna forma ester C palmitat , transdermalne z kremov.
D-3 a E si telo skladuje.



5

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Uz sa citim neprijemne ze ta tolko zatazujem, lebo mam tolko otazok.
Rada by som ti to nejak oplatila, len neviem ako...
Chcela by som este doplnujuce informacie k temam ktore riesim aby boli uplne a na nejaky cas dam pokoj smile

K tejto teme este 3 veci:
1. Zamena to, ze C sa oplati rozdelit na viac davok denne ked sa tak rychlo spotrebuje?
2. Pri tom ester C znamena ze je v tukorozpustnej forme ten vyraz "palmitat"? Pozerala som na iherb ten palmitat a nasla som tam len nejaky prasok, nie krem ester palmitat. Ma to byt krem? Pripadne aj v tekutej forme na pitie je ucinny? Pripadne mi vies doporucit zdroj, kde sa da krem zohnat?
3. Dnes som zhodou okolnosti bola svedkom rozhovoru lekarky s jednym clovekom, ktoremu lekarka vysvetlovala, ze vitaminy by sa nemali uzivat bezne, lebo telo zlenivie a odnauci sa vstrebavat potom vitaminy z jedla. Kedze nie som odbornik v tomto smere, neviem to posudit, ale uz som tak zaujata voci lekarom ze tomu velmi neverim. Presnejsie povedane pripustam ze tak moze byt, ale s velkou pravdepodobnostou to moze byt aj blud. Aky mas na to nazor ty?

Este k teme o jodovej tinkture - ked mam hypotyreozu/znizenu cinnost š.zlazy,- staci mi 10 kvp. raz tyzdenne?

S uctou
Yannie



6

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

V lekarskej literature sa systematicky siria bludy proti potravinovym doplnkom, lebo to konkuruje liekom. Lekari su v tomto poli uplni laici, lebo nic take sa na lekarskych fakultach zatial neuci. Takze ich rady su este horsie na doplnky, nez uplnych laikov, lebo propaganda proti doplnkom je smerovana hlavne na nich.
Polcas rozpadu kyseliny askorbovej je 1/2 hodiny, niektore askorbaty maju dlhsi, patentovany ester C ma ovela vacsiu mioloekulu, tj sa v tele zdrzi este dlhsie(5 az 24 hodin) a jeho zlucenina s mastnou kyselinou, ester C palmitate sa zabudovava do tukov dlhodobo.
Askorbaty sa v zaludku ale kyselinou (HCl) do znacnej casti zmenia na kyselinu askorbovu a napr CaCl(ester C je  esterizovany askorbat vapenaty), takze len entericka forma je naozaj ucinna.
Ja si vyrabam kremy s Esterom C sam  pozri   http://rng.nazory.eu/prirodna-kozmetika
Je sice na trhu plno vyrobkov s vitaminom C, ale kriteriam jedlosti vsetkych zloziek zialbohu nezodpovedaju, takze ked si nechcem zamorovat telo, musim si ich miesat sam.



7

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Cize chapem, ze najucinnejsie je, ked sa C dostane do podkozneho tuku. Ale znamena to, ze tobolky esetr palmitate C peroralne nie su vobec ucinne? A tym padom sa ich ani neoplati kupovat?

Este ma napada, ze napr. mineraly v koloidnej forme sa z organizmu vylucia za kratky cas kvoli malej molekule a preto su menej ucinne ako ich nekoloidne formy?

Naposledy upravil: Yannie (2011-04-29 10:43:03)



8

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Z peroralnych ester C palmitate cez zaludok plny kyselin prejde malo. Ja ich beriem spolu s alkalizaciou, tak je ta sanca ovela vacsia.
Vylucovanie koloidov je rychle, ale aj ich absorbcia a zabudovanie je obvykle rychle a ucinne, tj je to tak ci tak pomerne dobra forma. Samozrejme sa nevyrovna proteinovym chelatom



9

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Koloidy ok.

RNG napísal(a):

Ja ich beriem spolu s alkalizaciou, tak je ta sanca ovela vacsia.

Co presne robis ked hovoris o alkalizacii?



10

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Skoro rano na prazdny zaludok zoberiem 1/2 lyzicky KHCO3(doma predavane vo vinarskych potrebach napr ako KALINAT) s poharom teplej vody alebo caju. To mi doda nielen potrebny draslik/kalium ale aj alkalizuje telo celkove. Jest mozes az za 1.5 hodiny, lebo musis dat cas zaludku vytvorit kyseliny, inac sa ti jedlo v zaludku len kazi(hnitie, kvasenie, pala)



11

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Toto su vazne veci :-) V takomto pripade, myslim alkalizacie ten palmitat c ester ako sa dlho udrzi asi v tele?

A napr. klasicka sodabikarbona nestaci?



12

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Ak sa ti ester C palmitat zabuduje do tuku, tak tam zostane, pokial telo neuvedie ten tuk do obehu.Velmi malo sa degraduje casom , ale dlhodobo ochranuje proti oxidacii, co ma antioxidant robit.



13

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

A ta sodabikarbona?

Pripadne alkalicke kvapky od InnerLight, ak to poznas. Je to dost drahe a neviem co je to za tekutina.

Naposledy upravil: Yannie (2011-05-02 17:24:11)



14

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nuz ja bereim len to, coho zlozenie presne poznam a podla moznosti dostatocne lacne. Kalinat stoji na Slovensku asi 11 euro za kilo, tj to mas dost na alkalizovanie sa a dodanie draslika na 2 roky.
Soda bikarbona nie je lacnejsia, hoci je ju dostast viac, ale my mame privela sodika v nasej potrave a nedostatok draslika, co sa vseliak zle odzrkadluje na zdravi(vysoky tlak, nedostatok energie...)



15

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Kalinat beries dlhodobo kazdy den?

Kym sa dopracujem ku kremu, budem brat ester C palm. vo forme kapsul.

Citala som na fore kde si o vyrobe kremu niekomu pisal, ale neboli tam podrobnosti.
Kupim ester c palmitate v prasku (mam link na prasok co si niekomu pisal), potom MSM prasok (tiez mam link) a kokosovy olej. Rozdrvim prasok, zmiesam s olejom a mam to?
A este ze toto si robim vzdy cerstve, t.j. 3 g C-cka denna davka, MSM neviem kolko a olej? Alebo naraz viac? A potom kde si to natriem?



16

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Pozri na http://rng.nazory.eu/prirodna-kozmetika. Nemusis mat vsetko, co tam davam ja ale ked chces konzistenciu kremu dodrz pomer vody a olejorozpustnych latok.
Ja si to natieram na cele telo, tak isto aj zena a natierame aj vnucku, aby mala peknu hladku pokozku a neskrabala sa.



17

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nasla som to, dik. Budem experimentovat. Akurat nerozumiem tomu pomeru napr c-cka tam pises 7g, 1dcl vody, 1 dcl olej a pod. Takto ako dostanem denne do tela 3g C-cka?



18

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

ja sa chcem spytat, ze kolko to vlastne vydrzi a v akych teplotach je to vhodne mat ? ten krem z vody, kokosoveho oleja/tuku, vitaminu c a MSM ?



19

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Bez konzervacneho antimikrobialneho citricidalu len niekolko dni v izbovej teplote. S udanym mnozstvom citricidalu a jodu  ten krem mam aj 2 roky stary a je OK bez chladenia. Zopar kelimkov som aj zamrazil, ale pri roztapani som ich musel znovu premiesat, lebo voda sa vymrazila v nich a oddelila od oleja.
Pozor na ten vitamin C, ja som hovoril ester C palmitat, nie kyselinu askorbovu.



20

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nasla som to, dik. Budem experimentovat. Akurat nerozumiem tomu pomeru napr c-cka tam pises 7g, 1dcl vody, 1 dcl olej a pod. Takto ako dostanem denne do tela 3g C-cka?



21

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Rozhodne nie. Ale dostanes do koze a podkozneho tukoveho vaziva tukorozpustnu formu, ktoru si inac telo vie velmi obmedzene vyrabat s kyseliny askorbovej. Takto jej tam dodas ovela viac.
3 gramy odporucal Linus Pauling ustne vo vodorozpustnej forme.



22

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

A ked si budem davat krem, mam brat este aj 3g vodorozpustny?

Naposledy upravil: Yannie (2011-05-08 20:17:13)



23

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Samozrejme. V tom kreme dostanes celkom malo, ale je to pre zdravie koze dolezite a jej vyzivu a ochranu.



24

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Super, takto som to uz pochopila. Dakujem.

Inak viem, je tazke, ked ty mas informacie a vedomosti poskytnut nam prave tu informaciu ktoru potrebujeme, lebo ty nemozes vediet do akej miery co vieme :-) Tak potom len tak tapeme a postupne zistujeme. Ked chce clovek nieco zistit, vysvitne ze sa k tomu viaze este mnoho informacii a to nema konca...Je toho vela a fakt ta obdivujem, klobuk dole, pripada mi to, ze vies viac ako 5 lekarov dokopy!!!

Chcem sa este opytat na ten Kalinat, tam este neviem, ci ho brat donekonecna denne, alebo len ako "kury".

Naposledy upravil: Yannie (2011-05-09 11:18:30)



25

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Kalinat je dobry a lacny zdroj kalia/draslika, ktory potrebujeme kazdy den, lebo sa z tela pomerne rychlo vylucuje a treba ho stale doplnovat, tak ako vodu, sol a podobne.



26

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Doplnat treba kvoli drasliku, aby sme ho mali ? Nie kvoli alkalizacii ako takej? Keby islo napr. o sodabikarbonu a nie o kalinat , aj tu odporucas kazdy den?



27

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Sodu bikarbonu neodporucam, lebo mame privela sodika v nasej potrave ale primalo draslika. Takze pri alkalizacii samozrejme davam prednost alkalizatoru, ktory zaroven dodava potrebny draslik.



28

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

A tento? Je tam sice aj sodik, ale aj ine...

4 Salts Powder (Prášok 4 soli)
Prášok 4 Salts obsahuje soli s "dokonalým" účinkom proti oxidácii, baktériám, hubám, zápalu, rakovine a starnutiu. Pomáha najmä pri znižovaní kyslosti spôsobenej nevhodnou stravou či poruchami metabolizmu, pričom udržiava mierne zásaditý charakter organizmu a spomaľuje proces starnutia.
Čo obsahuje
Kombinácia 4 účinných minerálnych solí – hydrogenuhličitanu sodného, uhličitanu horečnatého, hydrogenuhličitanu draselného a uhličitanu vápenatého

Vloženo z <http://www.innerlight.sk/Pages/InnerLig … owder.html>

Je to drahe ako des, ale mozno sa da dat vyrobit...

Inak niekde som citala, ze nie kazdy potrebuje alkalizovat, lebo ma malo kyselin. Je to tak?

Naposledy upravil: Yannie (2011-05-09 15:09:13)



29

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nechapem, na co by si si podobnu zmes vyrabala. Sodik nepotrebujes a uhlicitan vapenaty a horecnaty su nerozpustne vo vode=kamene, a hydrogenuhlicitany tychto extremne slabo rozpustne.
Kysle telo este neznamena dost kyselin v zaludku na travenie.



30

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Tuto zmes soli propaguje Dr. Robert Young, alternativny lekar. Hovori ze vsetky choroby vznikaju v dosledku prekyslenia organizmu. Skuma to vraj cely zivot.
Preto sa pytam na tieto soli.



31

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nie je pravda, ze choroby vznikaju z prekyslenia, hoci prekyslenie k tomu napomaha.
Predsa aj ludia, co maju cely cas alkalizujucu potravu zomieraju, hoci v mensom mnozstve aj ma rakoviny, aj rozne ine choroby.
Takze to prehlasenie dr R. Younga je jemne prehnane, vsakze.



32

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Mozno som to zovseobecnila ja, neviem. V kazdom pripade by nebolo vhodne zavrhnut ani tohto doktora, inak by sme robili to iste co sa nam nepaci u tych "oficialnych".

Pisal si, ze "kysle telo este neznamena dost kyselin v zaludku na travenie". Aj ja to chapem tak, ale ako je to potom s tou alkalizaciou, lebo si niekomu pisal ze nie kazdy by mal alkalyzovat - aspon ja som to tak pochopila - prave kvoli nedostatlu kyselin v zaludku. Je to tak?



33

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Este raz na pochod v tele: V parietalnych bunkach sa tvori z NaCl roznake mnozstvo HCl a NaHCO3
HCl ide do zaludka, NaHCO3 ide do krvi a odtial sa vylucuje cez pankreas do dvanastornika a zneutralizuje tam kysly obsah, ktory vyhadza zo zaludka Takze tymto procesom sa telo ani neokysluje, ani nealkalizuje
Alkalizovanie a okyslovanie je vysledok rozlkadu potravin, kde alkalicke(najma zeleniny) robia telo alkalicke, sliny a moc alkalicky,. Krv nemoze byt ina nez PH7.3 do 7.4, takze prebytky kyselin alebo alkalii telo vyluci(moc sliny solidny odpad, pot...)
Zialbohu v dnesnej diete je privela muky, skrobovin, masa a cukrov, ktore pri rozklade=traveni sa menia na kyseliny, tj okysluju telo
Ked telo nevytvara dost kyselin v zaludku, musime si ich dodat. Ked nevytvara dost kyselin, nevyutvara ani dost NaHCO3, tj aj to si musime dodat(alebo lepsie KHCO3). Ked si dodame viac KHCO3, nez kyselin, alkalizujeme si extra telo.
Samozrejme kyseliny si musime dodat s jedlom,  inac by sme nedosiahli dostatocnu kyslost zaludka potrebnu na travenie/rozklad jedla
  KHCO3 najma rano na prazdny zaludok  dobre zapit a pockat s jedenim aspom 1.5 hodiny, kym sa KHCO3 dostane do criev  a odtial do krvi a celeho tela, a zaludok si alebo sam obnovi kyslost alebo mu pomozeme, ked s jedlom zoberieme doplnok kyselin



34

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Okrem pankreatickych stiav je takisto silne alkalicka najma zlc, ktora sa stara o to, aby sa natraveny obsah zaludka nedostal do criev kysly, co sposobuje trvale zapaly a nasledne mnozstvo chorob. No a zlc potrebuje fosfatidyl cholin, ktory tu RNG dost casto spomina (lecitin), nakolko zlc je v nasom tele hlavny emulzifikator, ktory ale potrebuje aj kvantum vody, najma ked sa konzumuju masne jedla...



35

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nezabudat na choliny, lecitin napr tvori az 30% vahy mozgu, tj nie je to len emulzifikator, cistic ciev ale aj doplnok na mozgovu cinnost.



36

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

RNG, ako hodnotite firmu Contry Life v porovnani napr. s Now Foods ? Ma dostatocne kvalitne pripravky ?



37

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Oboje su reputabilne US  firmy operujuce pod dozorom nasej prisnej FDA Samozrejme maju aj slabsie priporavky aj lepsie, treba si davat pozor a vybrat podla obsahov.



38

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Bludicka, robis nejake zdrave kakaove produkkty chrumkaveho charakteru, z lachko dostupnych surovin ? Pozeral som tie recepty, ktore si sem linkla, no vyzaduju si viac zloziek, ktore nemam...
Hladam nieco chrumkave, ale zaroven krehke, alebo polochrumkave, co by chutilo aj dietatu,, takze nieco s kakaom...



39

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Chrumkavost vyzaduje pecenie a tym sa stratia rozne hodnoty zo surovych produktov.
Surove sa najlepsie je vo forme roznych mixov, kde sa rozbije ne male lahkostravitelne ciastocky.



40

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

No hlavne treba zabudnúť na to, že surové kakaové bôby = čokoláda, to má veľmi ďaleko od čokoládových pochúťok, čo sme zvyknutí. Samotné bôby sú dosť horké. Najviac sa mi osvedčili rôzne mixy alebo zmiešať to s kokosovým tukom a orechovým maslom, ako som písala. Dá sa urobiť napr. pre dieťa mandľové mlieko a do toho pridať surový kakaový prášok, banán a pod.
Keď to má byť surové, ťažko to bude "chrumkavé a krehké", to si môžeš upiecť celozrnné sušienky s kakaom - ale to už má ďaleko od superfoodu v surovom stave.

Robievam si "surové sušienky" z naklíčenej pohánky, kokosu, dám do toho sušené ovocie a kakao a len to vysuším v sušičke, chutí to nejak takto:

http://www.slnecnica.sk/produkt/pohanky … -bio-100g/

Inak sa dajú takto vyrábať rôzne sušené placky z klíčkov, zeleniny, ovocia, tu som napísala návod, tie sú chrumkavé a surové, ale malé dieťa to asi nepožuje a používam na to u nás dostupné suroviny:
http://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt … p;start=90

Naposledy upravil: bludicka (2011-05-26 04:52:24)



41

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

ok
Môžem považovať náš strúhaný kokos v reťazcoch tiež za vhodný na konzumáciu, alebo je to do značnej miery už zničené ?
Myslím na sypanie do jogurtov, koktailov a podobne.... Alebo potom je uz lepsia jemna kokosová múčka ?



42

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nemam ani sajnu, o aky produkt sa vlastne jedna, ale podla popisu na produkte budes vidiet, ci sa jedna o struhanu kokosovu dren, nesladenu alebo nejaky iny kokosovy priemyselny vyrobok.
Ja obcas pouzivam susenu kokosovy dren v supinkach,. ale osobne dam prednost cerstvej dreni a obcas si otvorim kokosovy orech a potom chrumam cerstvu dren 3-4 dni po troske.
Ked sme v torpoch, nikdy nezabudnem jest dren z mladych nezrelych(zelenych ) kokosovych orechov, ktora je este makka. Alebo este lepsie pit mixy ako pina colada z cerstvej drene a suroveho ananasu.

Naposledy upravil: RNG (2011-05-26 22:48:02)



43

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Ja používam často kokosovú múčku, ale niektoré sú veľmi suché - odtučnené a niektoré obsahujú viac tuku a sú nahrubšie postrúhané - tie sú lepšie, neviem teraz značku z hlavy, ktoré sú dobré. Ale bio verzie kokosovej múčky boli vždy fajn, nie sú tak zbavené kokosového tuku. U nás je dostať občas aj vodu z mladého kokosu - to je výborný elektrolytový nápoj, kedysi ju používali aj ako infúziu počas vojny, takáto voda je vraj aj sterilná. S čerstvými kokosmi u nás som nepochodila - boli väčšinou splesnivené a nekvalitné, tak som to vzdala.



44

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Na stastie tu mame v obchodoch zrejme co sa tyka kokosovych orechov cerstvejsi tovar. Ale ked som nechal  vyse mesiaca kokos lezat, lebo sa mi ho lenilo otvorit, tiez mi splesnivel. Takze ich musim spotrebovat  hned po kupe. Tu dokonca predavaju aj take, co maju koru uz narezanu(vrubkovane) aby sa aj mensim narazom rozpolili.



45

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

OK, budem teda pouzivat obcas bezne struhany kokos na pecenie, v beznych retazcoch, kde nic blizsie nepisu, ale ak budu informacie, budem porovnavat a brat s vyssim obsahom tukov...
Urcite je to lepsie nez nic rano do jogurtu, namiesto psenicnych klickov alebo vcelieho pelu, co striedam donemoty a obcas by tom chcel zmenit chut... a ten peľ je niekedy rano na moj zaludok tazky...



46

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Pestrost je zaklad spravnej stravy



47

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

dobry vecer,

chcela by som sa opytat k bezpecnosti vyzivovych doplnkov z USA (iherb).

na slovensku dostanem vyzivove doplnky iba v lekarni - a teda prepokladam, ze ich nejaky urad schvaluje/kontroluje (sukl?)

ako je to v usa? kontroluje to niekto? ako viem, ze mi do vyzivoveho doplnku nejaka firma neprimiesa nieco "naviac"?

dakujem za info



48

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

takto je to v SR:
Každý výživový doplnok pred jeho uvedením na trh musí byť ohlásený a musí mať súhlasné rozhodnutie Úradu verejného zdravotníctva SR



49

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

Nuz ja ako byvaly dovozca na Slovensko som s tym velmi dobre oboznameny. Ale keby si poznala ako prisne na to dohliada v USA nas federalny FDA, a ake tresty a vazenia su za co len najmensie vybocenie z ich pravidiel, ktore zdoraznuju absolutnu neskodnost doplnkov, nemala by si obavy.
Zase tu spomeniem statistiku z roku 2008(posledna uverejnena)
Na poskodenie sposobene potravinovymi doplnkami nezomrel v USA v ten rok nikto.
Z potravinovych nakaz zomrelo vyse 5600 ludi,.
Na nasledok schvalenych liekov zomrelo 120 000 az 400 000 ludi, na tom sa lekari, co vydali tuto statistiku nevedeli dohodnut.
Takze pri bezpecnosti potravinovych doplnkov z USA si vzdy na toto prihliadni.
Hlavne ked budes citat rozne napadania a spochybnovanie bezpecnosti potravinovych doplnkov, na co vynaklada medicky priemysel a najma jeho zlozka, farmaceuticky obrovske sumy(boj proti konkurencii pouziva vsetky spinave zbrane...)

Naposledy upravil: RNG (2011-05-28 23:10:17)



50

Re: Doplnky - vo všeobecnosti.

a takisto su kontrolovane aj sportove doplnky aj supplementy pre kulturistov atd ? ..spada do tej prisnej kontroly aj toto ?