1

Téma: chaga

mam otazku k cage, jednak k tej betulinickej kysleine ako je to z tou rozpustnostou v alkohole,ci si myslis ze sa nieco dostane zo susenej cez steny creva,pytam sa lebo jej pomerne dost objednanej,myslis ze sa sa ta betlucka kys dostane do tela aspon trochu alebo si treba vysypat kapsule a spravit vyluh?nepride sa tym o betaglukany? inak tych 20% betaglukanov je pravda ?cize 10g praskovej sa rocna 2g betaglukanu ?to potom vlastne ani ciste betaglukany nevyjdu drahsie nie?
ide totiz o to ze extrakt som si neobjednal preto lebo sa clovek nevie v tom orientovat kolko ho treba uzivat

Naposledy upravil: 5qo (2011-01-01 18:00:02)



2

Re: chaga

Betulinicka kyselina je rozpustna vo vode. Betulin nie je ale zlc ho ciastocne rozpusti, takze sa cast absorbuje.!00% absorbcia nie je z niciho a nikdy. Otazka je len kolko sa vie absorbovat.
Betaglukany maju rozlicnu velkost molekuly, len tie mensie sa absorbuju samozrejme lepsie. Takze nemozem s istotou porovnavat betaglukany a z hub. A klinicke testy boli robene povacsine z betaglukanmi z kvasnic,, ktore boli mikronizovane naviac.
Suroviny su vzdy ovela lacnejsie, nez ich koncentrovane vytazky. Ale koncentrovane vytazky toho isteho druhu maju zase vyhodu, ze vysledky s nimi, klinicky ucinne, sa daju reprodukovat ovela lepsie.



3

Re: chaga

inak co hovoris na tieto http://www.prozdravi.cz/beta-glukan-13- … apsli.html
ja is ich kupujem lebo stojia 20eur predavaju sa aj  na slovensku a postovne tam je zdarma nad niaku cenu



4

Re: chaga

To je najpravdepodobnejsie kvasnicovy betaglukan, lebo hubove tam vytazuje firma Pleuran a dnes aj ine, a je ako hubovy drahsi ako kvasnicovy. Reci, ze hubove su lepsie ako kvasniciove su zialbohu nicim nie podlozene solidne. To je len vec konkurencneho boja.
Tak isto na cistote nezavbisi, ale na celkvej davke.
A osobne mam radsej vyrobky z doplnkoveho priemyslu, lebo tie nemozu obsahovat ziadne pre potraviny nedovolene primesy, zatial co farmaceuti ich s kludom pouzivaju.Naviac produkty farmacie su skoro vzdy podstatne drahsie, ako doplnkoveho priemyslu .
Ja pouzivam tento, kde je 275 mg betaglukanu v kazdej kapsuli
http://www.swansonvitamins.com/SWH122/ItemDetail?n=0



5

Re: chaga

RNG, niekde si spomínal, že si si odtiaľto objednával chagu:
http://www.mushroomharvest.com/catalog/ … cts_id=161

Podľa toho Tvojho popisu to ale vyzeralo skôr na pomletú chagu aj s vlákninou, než na vodný extrakt. Na tých stránkach ale uvádzajú, že je to štandardizované na 20% polysacharidov, čo by musel byť potom vodný extrakt... čo sa mi zdá potom dosť zavádzanie na ich stránkach, pretože chaga sa väčšinou štandardizuje max. na 10-13% polysacharidov (betaglukánov), u vodných extraktov chagy sa najskôr vylúhujú polyfenoly, ktoré tvoria 40-45%, polysacharidy sa ale u chagy nerozpúšťajú vo vode ľahko a preto je ich obsah max. tých 13%, ale niektorí výrobcovia uvádzajú obsah polyfenolov a polysacharidov dokopy a potom to dáva aj "50% polysacharidov". A keby to bol vodný extrakt na tých stránkach, je to kompletne rozpustné ako instantná káva.

http://www.sayanhealth.com/faq.html
http://www.chagatrade.ru/Chromogenic.html

Chcela som si kúpiť výhodne chagu prášok vo väčšom balení, ale teraz neviem, či to má zmysel. Som si prečítala, že dať pomletú chagu do alkoholu je zbytočné, pretože alkohol nenaruší vlákninu - chitín, ktorú má chaga a neuvolnia sa tak účinné látky, chaga sa musí variť 8 až 10 hodín, rusi na to kedysi používali vraj samovar. Alkohol je vraj dobrý na vyluhovanie phytosterolov a kyseliny betulinickej Ale keby som zaliala na noc prášok z chagy do termosky vriacou vodou, tak ako nápoj na pitie by to nemuselo byť zlé.

Naposledy upravil: bludicka (2011-07-10 06:58:21)



6

Re: chaga

Toto je tiež zavádzanie, ja som si kupovala tento produkt s domnienkou obsahu 55% betaglukánov ako tam swanson píše a on obsahuje 35% polysacharidov - nech už sa tým myslí čokoľvek a betaglukánov len 25% (125 mg z 500 mg kapsule) podľa detailnejšieho popisu.

http://www.swansonvitamins.com/SWH122/ItemDetail?n=0



7

Re: chaga

Nuz ja neviem, ja som extrakt z chagy nikdy nekupoval a ruske produkty priamo z Ruska by som sa neodvazil pouzivat.
Standardizacia neznamena, ze by si musel robit extrakciu.
Niektore zlozky z chagy su rozpusrne v alkohole, ine vo vode a niektore su nerozpustne v oboch. Nalozenim do vodky(voda/alkoho;l) sa ciastocne struktura rozrusi, uvolnia sa latky, znicia pripadne mikrobialne zamorenia a povbarenim asi hodinu sa to urobi viac absorbovatelne, bez prilisneho znicenia polyfenolov, betaglukanov, a betuliny a betulinickej kyseliny. Tvrdenie , ze sibirska chaga je ovela lepsia, ako ine je reklama, totiz dnes sa pestuju napr v USA a Kanade prave tie najobsaznejsie druhy.
Co sa tuka roznych vyrobcov, neocakavaj od nich ze budu vzdy pisat pravdu....Povedal by som, ze je to skor vynimka, alebo z prinutenia FDA a nnfa.



8

Re: chaga

Ale tá chaga, ktorú si si kupoval s mushroomharvest je teda len pomletý prášok z nej alebo vodný extrakt? Pretože mne ten výrobca napísal, že všetky tie hríby na jeho stránkach sú vodné extrakty, tak by som to chcela vedieť presne.

Primárne riešim, či daný doplnok v tej forme v akej ho predáva výrobca má vôbec účinok, prášok z chagy je málo účinný, to by som ho musela jesť kvantá, niekoľko hodín varený a väčšina z neho prejde mojim telom nestrávená.

Drtivá väčšina amerických výrobcov používa vo svojich výrobkoch sibírsku chagu, napr. aj firma Mushroom science alebo hríby z Číny, prakticky sa nedá dopátrať, čo človek vlastne konzumuje.

A ten swanson ma s tým popisom u výrobku agaricus blazei pekne naštval, lebo je teda sakra rozdiel, keď si myslím, že beriem denne 3x500 mg glukánov a namiesto toho beriem len 3x250 mg. Pri kúpe hríbových extraktov si človek nikdy nemôže byť istý, koľko beta glukánov a účinných látok vlastne konzumuje, ak vylúčim drtivú časť produktov, čo predavajú pomleté hríby, pretože aj keď sú niektoré produkty štandardizované na obsah polysacharidov, polysacharidy as nerovnajú beta glukánom, ale zahrňujú aj kopec iných látok, jediné, čo platí, čím viac polysacharidov, tým viac beta glukánov. Polysacharidy z hríbov sú veľmi ľahko rozpustné vo vode, stačí vysypať obsah kapsule do vody a človek hneď zistí, koľko sa z toho rozpustí a čo je len hrubá vláknina, u kvalitných produktov, by mala byť kompletná rozpustnosť.

Naposledy upravil: bludicka (2011-07-11 13:24:37)



9

Re: chaga

Nuz podla toho ako to vyzera je to mleta chaga, nie extrakt, mozno je to obohatene extraktom na tie standardizovane hodnoty,. Z Ruska povodne(Bajkalska oblast) kde chagu a extrakt z chagy pouzivaju dlhe roky, vlastne starocia, mam, ze 7 az 10 gramov chagy je ucinna davka a 3 gramy extraktu chagy je ucinna davka, nespecifikuju extrakcnu metodu ani vlastne obsah.Americka a Kanadska chaga je podstatne lacnejsia a co sa tyka kvality, tu platia ine kriteria ako v Rusku, preto raqdsej objednavam tunajsie produkty.
Ten Agaricus Blazei zo Swansonu ma jasne napisane, ze sa jedna o 55% obsah betaglukanov tj 275 mg na kapsulu, co je stale najlacnejsi zdroj betaglukanov na trhu.
Kolko z betaglukanov sa rozpusti vo vode, neviem, ale betaglukanu maju molekularne vahy aj hodne vyse 25 000 Dalton, tj sa nemozu v crevach bez natravenia absorbovat.Cast nam rozlozia nase enzymy(celulaza) cast probiotika, tj absorbujeme viac, nez len tu zlozku, co je v hriboch pod 25 000 Dalton. Kolko to vlastne je ani pes nevie ale definitivne s urcitymi davkami boli dosiahnute slusne zdravotne vysledky.
Mozno by bolo dobre brat s betaglukanmi aj enzym, ako napr Candex, tj s extra celulazou na zlepsenie absorbcie.
Alebo  kupovat len mikronizovane produkty, kde je zarucene vysoke percento betaglukanov pod 15 000 Dalton

Zialbohu, treba si uvedomit, ze vodorozpustnost u mikrovlaknin a teda aj u polysacharidov este neznamena, ze to my vieme absorbovat do krvi. Pozri analogicku situaciu u citrusovych/jablcnych pektinov a modifikovanych  na zvysenie absorbcie.

Naposledy upravil: RNG (2011-07-11 15:39:29)



10

Re: chaga

Swanson zmenil na výrobku Agaricus blazei popis "supplement facts", predtým tam stálo len 55% betaglukánov, teraz tam je 175 mg polysacharidov a 125 mg betaglukánov pri jednej kapsuli, základný text ale zabudli zmeniť, tam píšu stále 55% betaglukánov. Mám uloženú aj tú starú verziu popisu toho výrobku, lebo som si chcela kúpiť nejaké glukány a predtým som kupovala ten agaricus. Niektoré firmy teraz menia popisy na produktoch hríbov, napr. mushroom science už prestala uvádzať, že ich chaga obsahuje 2% betulinickej kyseliny, lebo to len vodným extraktom by nedosiahli, najlepšie produkty z chagy sú vodno alkoholové extrakty v kapsuliach a tie dosahujú max. okolo 1,6% betulinickej kyseliny.



11

Re: chaga

Co sa tyka betulinu, ten si zialbohu musim vyrabat sam, lebo nikto ho neprdukuje, vsetky zdroje su alebo kupene alebo zablokovane patentami, ktore vymyslli na to, aby pochovali kazdeho mozneho vyrobcu sudmi.
Takze som nuteny si ju vyrabat sam, brezovej kory, vrchnej je tu dost, obsahy betulinu v nom su od 15 do 25% a vyborne sa to da luhovat cistym alkoholom, pripadne na pitie zmiesat s glycerinom a odparit alkohol



12

Re: chaga

Ja som čítla, že betulinická kyselina z brezovej kôry je pre človeka ťažko využiteľná, že práve chaga ju premení na formu, ktorú človek dokáže využiť, píšu to aj na wikipédii:

http://en.wikipedia.org/wiki/Betulinic_acid

"A major inconvenience for the future clinical development of betulinic acid and analogues resides in their poor solubility in aqueous media like blood serum and polar solvents used for bioassays. To circumvent this problem of hydrosolubility and to enhance pharmacological properties, many derivatives were synthesized and evaluated for cytotoxic activity. "

". This mushroom converts the betulin present in the bark of the birch into a soluble and ingestible form of betulinic acid. Using a proper extraction protocol (alcohol/ethanol extraction) will make the compounds available for oral consumption"



13

Re: chaga

Nuz to su ale vsetko reci farmaceutov, ktori sa za kazdu cenu z definitivne cennej chagy roznymi zmenami, tak aby dosiahli nieco patentovatelne snazia samozrejme prirodne a nesporne ucinne ociernit a ludi dezinformovat.
Nie je to prvy pokus a co sa tyka betulinu a betulinickej kyseliny, kedze nie su vobec na trhu v USA, hoci prve patenty na ne boli z Minesoty uz pred vyse 15 rokmi. Rusi ich ponukaju, maju z nich hromadu ucinnych vyrobkov, Cinania tak isto, len do  Europy a USA sa tieto vyrobky "nedostali" napriek hromade vyskumov a mozno  tisicov literatur na tuto temu,  pozri na Google.com.
Takze je tu silny trend dezinformovat, potlacit chagu aj betulin celkove a minimalne sa zmienovat o praktickom pouziti tychto v medicine.
Ked si clovek uvedomi, ze betulin je silne antiviralny, rovnako, ba viac ako antiviralne drogy, najma AZT, ktoru len v USA pouziva vyse 2.5 milionov(totalne je vyse 3 miliony ludi s HIV a AIDS) a ze to stoji mesacne od 1000 do 3000 dolarov.
Jedna sa teda len v USA o bussiness  od 75 do 250 milionov dolarov denne, tj za zivota kazdeho pacienta HIV tu hovorime mozno az o 300- 400 tisic dolarov, a rozne len z AZT to je pre farmacie len v USA 24 az mozno 80 miliard dolarov a to si rozhodne nenechaju ujst, ked za par desiatok, mozno stoviek milionov rozhodne  to vedia jednoducho zablokovat  pre verejnost s pomocou patentov, advokatov, podplatenych colnikov, samozrejme servilnej FDA a pripadne aj niektorych vplyvnych politikov.
A to hovorim len USA, je tu este Europsky trh, azijsky trh, Kanadsky, Australsky atd.
Preto si luhujem brezovu koru sam v cistom(96%) etylalkohole a tinktura, co dostanerm ma zhruba 6 % pevneho vyluhu, to, som si odvazil po vysuseni, z coho odhadujem betulin na 3-4 %.
Keby bolo treba, tak si to viem rafinovat pridanim vody, kde betulin sa vyzraza a vo vode zostanu dobre vodorozpustne latky, najma taniny a salicin, ale nie je treba, lebo mozem brat rozno tu tinkturu, v ktorej aj taniny   aj salicin su uzitocne protizapalove latky.Betulin je biela voskovita latka takze podla zafarbenia sa da usudzovat o znecisteni vodorozpustnymi taninami;.
Nuz brezovu  koru mi nemozu zakazat zberat, dokonca sa predava mleta bezne na caje, takze ja sa k tomu betulinu predsa len dostanem, napriek vsetkym ich trikom.
Ani chagu nemozu zakazat, hlavne ked sa nachadza a pestuje aj v USA a Canade a nevedia proti nej najst ziadne obvinenie, ze je skodliva.
Uz aj rozpustnost betulinu, tj cisla, co som este kedysi nasiel na internete zmizli, v snahe potlacit co najviac prirodny betulin a moznost si ho vyrobit, pripadne dat aj na trh.
Literatura spomina betulin ako antiviralny a cytotoxicky pre rakovinne bunky.Ale detaily na bezne pouzitie tu v USA chybaju a zialbohu mame teda len Ruske, ktore nie su celkom doveryhodne, naviac su do toho zamiesane obchodne zaujmy.
Takze  zatial mame volne predajny najsilnejsi prostriedok antiviralny chaparal(larrea tridentata) , ktory rastie v pustnych oblastiach na zapade USA a, ktory sa pokusali zastavit predavat, ale Indiani im to nedovolili, lebo to je ich tradicny liek po starocia.A kto si chce vyrobit betulinovu tinkturu ma moznost.
Pripadne nahradit etylalkohol glycerinom alebo dokonca emulzifikovat olejami a v tej forme je aspon ciastocne absorbovatelny, najma ked sa to dalej rozlozi enzymami(lipaza) a  zlcou.
Vzorka vyrobcov a ponuka je tu
http://www.alibaba.com/trade/search?Sea … irect_0820
Kedze betulin je vyborny a lacny  emulzifikator tukov, zjavil sa na cas v roznych kozmetikach, napr
http://www.makemeheal.com/mmh/product.d … _a_7c45155
Ale zrejme ho odtial vytlacia, aby si nahodou niekto nezmyslel ho pouzit oralne
Tu je link na rusky zdroj, sibirsky pri Bajkale
http://www.chagatrade.ru/beresta.html
Omluvam sa za mizerny preklad, pocitacovy. Kto chce si to moze precitat v originale  http://www.chagatrade.ru/companyrus.html
Inac zacinaju sa napriek vsetkemu objavovat aj v USA produkty s betulinom, samozrejme v mizerne malych kvantitach, aby to nahodou nebolo ucinne a poriadne drahe.
http://betulinstore.com/order.php

Tu je jedna z povodnych starsich literatur, z roku 1997 zaroven extrakcny patent, cim druhym mozu podobne extrakcie zablokovat a udeleny vbol v roku 1998, tj dosial plati. Samozrejme je k nemu vydane hromada doplnkovych patentov pocas rokov, cim sa nadalej blokuje pouzitie betulinu.
Zaujimave je tam ucinnost betulinu jna rozne virusy v roznych koncentraciach
http://www.patentgenius.com/patent/5750578.html
kde celkom male koncentracie boli efektivnejsie na virusy, nez acyclovir.
A to uz vedeli pred 14 rokmi a dosial sa betulin neukazal ako liek.....
Nuz prirodne veci bez ochrany patentom mozu byt ako ucinne, na trh ich nedaju a prave naopak ich zablokuju, aby im nekonkurovali drahym patentovanym liekom.

Naposledy upravil: RNG (2011-07-12 06:54:34)



14

Re: chaga

RNG, čo by bolo lepšie, kúpiť prášok chagy a urobiť alkoholový extrakt kvôli tej betulinickej kyseline alebo kúpiť prášok z brezovej kôry, našla som lacno dokonca v bio kvalite, u tej chagy mám aj iné prínosy okrem tej betulinickej kyseliny.

A ešte som sa chcela spýtať, našla som lacné rôzne "bulk" verzie ako napr. prášok z olivových listov (nie je štandardizovaný, ani to nie je extrakt), prášok z koreňa kurkumy, prášok zo zázvoru, astragalusu, prášok z wild yamu, eleuthera, damiany, extrakt zo zeleného čaju, z ginka... ktoré sú v porovnaní s doplnkami veľmi lacné aj s tými, ktoré obsahujú takisto len pomleté prášky bez extrakcie, tak premýšľam, že si kúpim malý plnič kapsúľ a by som si ich takto plnila, to som nevedela, že v Amerike je kopec obchodov na takéto "bulk" verzie bylín a doplnkov, narazila som na to náhodou, má to zmysel napr. u toho olivového listu?

S čím by sa dali tie prášky zmiešať, aby sa lepšie plnili, lebo niektoré sa tak lepia. Ma napadla napr. ryžová múka jemne pomletá.



15

Re: chaga

Ja mam oboje, chagu plus 1/5 skorice  mam nalozenu v zavareninovej flasi vo vodke v ladnicke cely cas a obcas si robim z nej caj/kavu.
Alkoholicky vyluh z brezovej kory som si neurobil uz vyse roka, ale ked bude treba, mam vyse kila prasku brezovej kory na sklade.
Lnenie kapsul som kedysi chcel robit vo svojich byvalych obchodoch na Slovensku, ale ked som zvazil naklady a to, ze by sa mi to oplatilo len vo velkom, tak som od toho ustupil.Neda sa konkurovat s megafirmami a ich zariadenia im dovolia vyrabat nepomerne lacnejsie a kvalitnejsie
Plnenie len praskov, ked aktivne latky v nich znacne kolisu je neista metoda na liecenie. Raz mas dost aktivnych latok, raz nie.
Olivove listy maju obsah oleuropeinu od 2% vys, zalezi,kedy su obrate a nakolko vysusene. kedysi somk si robil dokonca tinkrutu z olivovych listov, ale nikdy som nevedel kolko je tam aktivnej latky a ci tam nahodou nie su nejake neziaduce latky, lebo som si ju robil z ornamentalnych oliv. Tak som to miesdal len do kremov a tam to nerobilo ziadne zazraky. Potom som si vyziadal rovno od producenta z Grecka cenu 18% vyluhu a ta bola tak nizka, ze som nijak s nou nemohol konkurovat. Samozrejme to bolo na vacsie kvantity, od 10 kg vys.
Ale obchody padli a moja nalada sa s tym babrat s tym zanikla, cena mojho casu je privysoka, aby som sa s tym babral len na osobnu spotrebu.



16

Re: chaga

dobry den chcem sa opytať ake potravinove doplnky by  som si mala kupiť  ked mam v prsniku fibroadenom velkosti čerešne.A hlavne kde to kupim. Už mesiac beriam orissu-pupalkovy olej s vit.E.chcela by som sa vyhnuť operacii lebo aj ked ho vyberu narastie znova.dakujem



17

Re: chaga

Nuz potrebujes jod, yam a silne enzymi. Pozri sa na www.iherb.com alebo na www.swansonvitamins.com



18

Re: chaga

RNG napísal(a):

Nuz potrebujes jod, yam a silne enzymi. Pozri sa na www.iherb.com alebo na www.swansonvitamins.com

ako a kde si to obj.da sa to u vas?alebo niekde na slovensku.



19

Re: chaga

vladimira napísal(a):
RNG napísal(a):

Nuz potrebujes jod, yam a silne enzymi. Pozri sa na www.iherb.com alebo na www.swansonvitamins.com

ako a kde si to obj.da sa to u vas?alebo niekde na slovensku.

a ktory presne  s tych stranok



20

Re: chaga

http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Wild- … /2059?at=0
http://www.iherb.com/Optimox-Corporatio … 23903?at=0   alebo
http://www.iherb.com/Starwest-Botanical … 22573?at=0 http://www.iherb.com/Now-Foods-Pancreat … s/716?at=0                    alebo/a
http://www.iherb.com/Now-Foods-Digest-P … 21321?at=0



21

Re: chaga

da sa to obj. rovno od vas



22

Re: chaga

neviem sa tu velmi orietnovat na tej stranke a vasich odpovedi a este som nikdy neobj.s USA tak neviem postup preto by mi bolo lepsie ked sa da od vas



23

Re: chaga

Ja som uz vyse 3 roky von z predaja doplnkov na Slovensku a celkove aj z celeho doplnkoveho bussinessu. Pisem uz len zo zotrvacnosti



24

Re: chaga

RNG napísal(a):

Ja som uz vyse 3 roky von z predaja doplnkov na Slovensku a celkove aj z celeho doplnkoveho bussinessu. Pisem uz len zo zotrvacnosti

ale predpokladam,že chcete pomocť  ludom ked sa stale obracaju na vas



25

Re: chaga

Nuz keby som nemal zaujem pomoct, venoval by som sa ovela viac sebe, svojej rodine a svojmu podniku,, ktory nema s tymto absolutne nic spolocneho.
Inac administrator tohoto fora a stranok z vlastnej iniciativy pozbieral moje rozne prispevky a zalozit toto forum a aj ine, www.rng.nazory.eu   lebo si myslel, ze by bolo zle, aby boli moje prospevky pochovane na inych forach.
A poziadal ma, ci by som sem neprispieval aj nadalej, hoci som z toho celeho chcel uz vystupit.
Nuz ale cas je pokrocily, mam plno surnej roboty v podniku a teda sa dozajtra lucim.



26

Re: chaga

chcem poznať vaš nazor na http://www.jamiesonvitamins.com/



27

Re: chaga

Primalo a asi pridrahe.
Porovnaj napr s
http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin- … 23758?at=0



28

Re: chaga

ako to myslite primalo male gramaže?



29

Re: chaga

Nuz odporucena davka vitaminu D-3 najma v zime je od 2000 do 10 000 IU denne od mojich lekarov. Kedze vitamin D-3 je tukorozpustny, netreba ho brat kazdodenne, ale priemerne ho treba brat viac, nez 1000 IU
Na slnku sa moze vytvorit pri opalovani az 15 000 IU za pol hodiny, ale zialbohu to neplati na kazdeho. Su ludia(20%) co si nevedia vytvorit dost D-3 ani ked sa opaluju. A samozrejme v zime ma nedostatok vlastne kazdy. Takze obcasne doplnanie je dolezite.



30

Re: chaga

a ODD vitaminu E? neda sa nim predavkovať?



31

Re: chaga

Dnes rozni lekari a vyse 20 000 vyskumnych sprav podporuju doplnovanie vitaminu E od 200 do 800 IU, hlavne z dovodov podstatne znizeneho poctu poraziek a infarktov.
Nqapriek tomu v USA a zrejme aj inde, pacientom lekari predpisuju na to male davky aspirinu, pricom(aspon v USA) samo lekari na to beru vitamin E, a v poslednom case najma jeho vysokoucinnu formu, toccotrienoly.



32

Re: chaga

chcem sa opytať na mojho syna ma 4 a pol roka  chodi do škôlky aj je čaasto chory sople,priedušky, kašel a samozrejme ked je chory ma aj teploty 38-39C no a samozrejme mu doktorka nasadi ATB.Viete mi poradiť nejake vitaminy alebo niečo.dik



33

Re: chaga

Ja by som radil roztok GSE, kvapkat do nosa aj pit  a oreganovy olej. Samozrejme aj proibiotika, najma ked bral atb, ktore mu ich v tele znicili.
Probiotika totiz vyrabaju az 70% obrannych protilatok pre telo a bez nich je imunita podstatne nizsia.
Na zvysenie bakterialnej imunity su  najma betaglukany, ale aj selen, zinok, jod, vitaminy C, E a D-3,co radim aj tak brat kazdemu.
Z adaptogenov na dychacie cesty spomeniem najma cordyceps.
Ziadna jedina z tychto neurobi zazrak, ale ked beries vacsinu, definitivne sa to ukaze na znacne znizenej chorobnosti.

Dost na dnes a dalsich par dni, odchadzam na dlhy weekend, takze tu nebudem reagovat na nikoho otazky niekolko dni.

Naposledy upravil: RNG (2011-07-14 22:44:13)



34

Re: chaga

Dobry den odkial si mam obj, tie produkty s ktrorej firmy iHerb alebo Swanson čo ste mi radil pre mojho syna.Našla som na iherb aj nejake detske vitaminy. Ktore by ste mi odporučil potrebujem take aby boli v tvare zvieratiek lebo inač ich neda do pusy



35

Re: chaga

Pozeraj podla obsahov
Vlastne aky mas dovod mu davat doplnky miesto normalneho jedla? Aky ma dieta problem?



36

Re: chaga

chcem sa opytať na mojho syna ma 4 a pol roka  chodi do škôlky aj je čaasto chory sople,priedušky, kašel a samozrejme ked je chory ma aj teploty 38-39C no a samozrejme mu doktorka nasadi ATB.Viete mi poradiť nejake vitaminy alebo niečo.dik


tO SOM VAM PISALA Už SKôR A STE MI PORADIL  gse,OREGANOVY OLEJ, PROBIOTIKA VIT. A,E,C, JOD,ZINOK SELEN ATD.
ZELENINU NEJE ANI OVOCIE V ZIADNOM DRUHU ANI SUROVU ANI VARENU OD MALA MALO JEDOL.



37

Re: chaga

Zahlienenie je nielen z roznych mikrobov, ale aj rozne alergie ho mozu sposobit.
Samozrejme horucky su len pri mikrobialnych nakazach.
ATB su ucinne len na urcite bakterie a zoal;bohu znizuju zaroven imunitu, lebo znicia aj probiotika v crevach, ktore su zodpovedne za vyrobu az 70% protilatok v nasom tele.
Osobne si neviem predstavit , ako moze byt niekto zdravy bez jedenia ovocia a zeleniny. Doplnky to mozu nahradit len ciastocne, povedzme toto
http://www.iherb.com/Nature-s-Plus-Sour … 23167?at=0
alebo toto
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ki … s/255?at=0
Alebo toto, kde su koncentraty s ovoci a zelenin
http://www.iherb.com/Garden-of-Life-Vit … 24317?at=0



38

Re: chaga

Dakujem za mutivitaminy a ktore probiotika GSE,oreganovy olej myslim  s iher alebo swanson by boli pren vhodne? Pre 4,5ročne dieťa.  Pekny den.



39

Re: chaga

A to že neje zeleninu ani ovocie nezmôžem už som všetko možne skušala neda to do ust. Olivy zje čo som prekvapena.



40

Re: chaga

Raz som pozerala video ako dostať zeleninu do detí, v Amerike je to známe pod "green smoothie" a propaguje to Viktoria Boutenko, ide o to, že chuť zeleniny sa zamaskuje atraktívnou chuťou ovocia, napr. zelené špenátové listy, trochu brokolice sa zmixujú na vysokovýkonnom mixéri spolu s ananásom, mangom, banánom, jablkom - niečo z toho vybrať, pridať napr. konopné semiačka alebo nejaké iné namočené orechy - chutí to výborne ako ovocný koktail. Pre deti je veľmi atraktívna aj mliečna chuť napr. mandľové mlieko rozmixované s banánmi a jahodami, to neverím, že by niekomu nechutilo a mandľové mlieko dodá kopec živín. Alebo odšťaviť mrkvu s jablkom a pomarančom, dieťa skôr vypije sladký nápoj.

http://www.youtube.com/watch?v=AHQ8aLwq … re=related
http://www.youtube.com/watch?v=O9Dql_A- … re=related

Ja napr. moc nemusím rukolu, zmixovala som raz rukolové listy s pomarančom a hruškou, pridala som trochu škorice - chuť je super.

Takisto ak má dieťa rado koláče, sušienky - dajú sa robiť výborné z čerstvo pomletej pohánky, špaldy, ryže natural, prosa, sladím steviou, medom, palmovým cukrom, tuk pridávam napr. kokosový, alebo čisté maslo s mierou, ja doma robím už len také a oproti bežným je to oveľa výživnejšľie a ľudia to ani nepoznajú ten rozdiel. Len väčšina tých receptov je náročná na kvalitné čerstvé suroviny a čas, ale vitamíny aj tie najlepšie nenahradia kvalitnú stravu.

Olivy by som deťom určite nedávala, tie bežne kupované sú dozrievané chemickými postupmi napr. sodným lúhom a kyselinami, aby sa z nich odstránila trpká chuť, aj keď samozrejme na obale to neuvádzajú, najlepšie sú tradične fermentované, tie majú ale dosť výraznú chuť:
http://www.biologika.sk/e-obchod-p_1-58 … olivy.html

Naposledy upravil: bludicka (2011-08-12 08:56:48)



41

Re: chaga

Mozno som uz pristary, ale u nas bolo doma pravidlo, ze kazdy zje vsetko. A to som praktizoval aj na svojom synovi, dosledne, hoci zena mi v tom velmi nepomahala(typicky, "co by si chcel, Misko" vedie k vyberaniu, co je skodlive pre dieta)
Takze okrem karfiolu a paprik, ktore zje len s prinutenia, ma vsetko rad a tak to ma byt, lebo vyberanie ochudobnuje o ziviny a za roky moze vazne poskodit zdravie celkove.
Neviem si predstavit, ako ale do neho dostanes doplnky.....



42

Re: chaga

dakujem Bludička ale neviem či by som s tym pochodila skusim to ale vela neslubujem. Ty maš male deti?



43

Re: chaga

Deti nemám, ale takéto rôzne "finty" ako dostať do seba čo najviac zdravých jedál, používam hlavne na svojho priateľa, ten by jedlá ako pohánka, špalda, niektoré druhy zeleniny dobrovoľne nikdy nezjedol, ale "zamaskované" v jedlách, čo varím, ich zje ani nevie ako. Jedna vec je jesť zdravo, ale pokiaľ to človeku aj nechutí, dlhodobo pri tejto strave nevydrží. Mne trvalo roky si na niektoré zdravé jedlá zvyknúť a nájsť spôsoby ich úpravy, ktoré mi chutia, dieťa preberá stravovacie zvyklosti v rodine, ale dieťa nebude jesť jedlo len preto, že je zdravé, musí byť pre neho aj chutné, malé dieťa si aj ľahko vytvorí odpor k nejakému jedlu, keď ho nútia napr.v škôlke a niekedy až do dospelosti to nevie prekonať. Ja mám z detstva odpor k špenátu, kôprovým omáčkam, držkovej polievke, k dusenej pečienke.... väčšinou jedlá, ktoré ma nútili jesť a nechutili mi.
Napr. priateľ jablká nezje ako je rok dlhý, ale keď ich zmixujem v mixéri so zmrazenými banánmi, ochutím trochou škorice, pridám niekedy pomarančovú šťavu, ide sa za tým zabiť a prakticky na každú potravinu sa dá niečo vymyslieť.

Naposledy upravil: bludicka (2011-08-12 18:42:59)



44

Re: chaga

Nie su tieto ucinky Cordycepsu trochu prehnane?:

Účinky Cordyceps sinensis
Priaznivé účinky tejto huby na ľudský organizmus sú až neuveriteľné. Cordyceps sinensis ničí choroboplodné baktérie, ako pneumokoky, streptokoky či zlatého stafylokoka, a teda pôsobí ako širokospektrálne antibiotikum. Výrazne podporuje obranyschopnosť organizmu, ale zároveň potláča neprimerané reakcie tela, ako sú alergie. Detoxikuje telo od škodlivých látok a chemických nečistôt. Zbavuje ľudský organizmus aj od zvyškov liekov. Má silné protizápalové účinky bez vedľajších účinkov. Pomáha naprávať autoimúnne ochorenia ako reuma, reumatoidná artritída i ružienka. Znižuje hodnoty „zlého“ cholesterolu a naopak zvyšuje hodnoty „dobrého“, a teda HDL cholesterolu. Upravuje aj krvný tlak a výšku cukru v krvi, kladne pôsobí na činnosť pečene, obličiek, pľúc, ale aj mozgu, kedy pomáha pri lepšej koncentrácii a podporuje pamäť. Okrem toho predchádza arytmii a stabilizuje srdcový rytmus. Zabraňuje aj vzniku trombov, čím pomáha predchádzať mozgovým príhodám, infarktom či upchaniu ciev. Cordyceps sinensis má aj silné antioxidačné, ale aj omladzujúce účinky, pretože spomaľuje starnutie pokožky. Navyše dokáže táto huba aj mierne rozširovať cievy, a tým pomáha lepšie prekrviť srdce, pľúca, ale aj ďalšie časti ľudského organizmu, ktorému pomáha aj lepšie zvládať stres a dodáva mu potrebnú vitalitu. Napomáha predchádzať cirhóze pečene, zlepšuje látkovú výmenu v ľadvinách. Má aj močopudné účinky. Dokonca upravuje sexuálnu aktivitu, ale aj poruchy spánku.

Protinádorové účinky
Cordyceps sinensis má aj silné protinádorové účinky. Stimuluje tvorbu bielych krviniek, zmierňuje účinky chemoterapie i ožarovania, zlepšuje činnosť makrofágov, čo sú akýsi hltači napadnutých a zmenených buniek. Okrem toho výrazne posilňuje imunitu a pomáha regenerovať telo. Cordyceps sinensis pomáha aj zmenšovať rakovinové ložisko, pri prvých štádiách dokonca výrazne. To všetko dokáže táto huba bez vedľajších účinkov aj pri dlhodobom užívaní.



45

Re: chaga

Nie su tieto ucinky Cordycepsu trochu prehnane?:

Účinky Cordyceps sinensis
Priaznivé účinky tejto huby na ľudský organizmus sú až neuveriteľné. Cordyceps sinensis ničí choroboplodné baktérie, ako pneumokoky, streptokoky či zlatého stafylokoka, a teda pôsobí ako širokospektrálne antibiotikum. Výrazne podporuje obranyschopnosť organizmu, ale zároveň potláča neprimerané reakcie tela, ako sú alergie. Detoxikuje telo od škodlivých látok a chemických nečistôt. Zbavuje ľudský organizmus aj od zvyškov liekov. Má silné protizápalové účinky bez vedľajších účinkov. Pomáha naprávať autoimúnne ochorenia ako reuma, reumatoidná artritída i ružienka. Znižuje hodnoty „zlého“ cholesterolu a naopak zvyšuje hodnoty „dobrého“, a teda HDL cholesterolu. Upravuje aj krvný tlak a výšku cukru v krvi, kladne pôsobí na činnosť pečene, obličiek, pľúc, ale aj mozgu, kedy pomáha pri lepšej koncentrácii a podporuje pamäť. Okrem toho predchádza arytmii a stabilizuje srdcový rytmus. Zabraňuje aj vzniku trombov, čím pomáha predchádzať mozgovým príhodám, infarktom či upchaniu ciev. Cordyceps sinensis má aj silné antioxidačné, ale aj omladzujúce účinky, pretože spomaľuje starnutie pokožky. Navyše dokáže táto huba aj mierne rozširovať cievy, a tým pomáha lepšie prekrviť srdce, pľúca, ale aj ďalšie časti ľudského organizmu, ktorému pomáha aj lepšie zvládať stres a dodáva mu potrebnú vitalitu. Napomáha predchádzať cirhóze pečene, zlepšuje látkovú výmenu v ľadvinách. Má aj močopudné účinky. Dokonca upravuje sexuálnu aktivitu, ale aj poruchy spánku.

Protinádorové účinky
Cordyceps sinensis má aj silné protinádorové účinky. Stimuluje tvorbu bielych krviniek, zmierňuje účinky chemoterapie i ožarovania, zlepšuje činnosť makrofágov, čo sú akýsi hltači napadnutých a zmenených buniek. Okrem toho výrazne posilňuje imunitu a pomáha regenerovať telo. Cordyceps sinensis pomáha aj zmenšovať rakovinové ložisko, pri prvých štádiách dokonca výrazne. To všetko dokáže táto huba bez vedľajších účinkov aj pri dlhodobom užívaní.



46

Re: chaga

Kazda reklama aspon ciastocne prehana.
Rozne adaptogeny maju ucinky na hromadu veci, ale nie su to obvykle velmi silne ucinky, skor by som povedal podporne.
Takze spravny vyraz na vsetky menovane ucinky cordycepsu je slovo  NAPOMAHA pred kazdym tym tvrdenim.
Takze je ho dobre brat s roznymi specifickymi doplnkami na adresovanie jednotlivych problemov.

Kde ho ja znacne propagujem aj sam o sebe je regeneracia poskodenych pluc roznymi nakazami, lebo na to nepoznam ziadny iny silnejsi prostriedok