451

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

No áno, ale sú to značky, ktoré hlavne predávajú! Mňa by napr. v živote nenapadlo, že kozmetiku Garnier vlastní firma Nestle, vnímam tú značku Garnier ako samostatnú firmu a kupovaním jej produktov mám ilúziu, že za tou značkou je kvalita. Ja som o tú ilúziu teda prišla už dávno, ale tak to väčšinou funguje.  Takisto ako si niekto kupuje oblečenie značky Hugo Boss alebo La Coste a myslí si akú kvalitu má. Ľudia sa často fixujú práve na rôzne značky, ktoré s obľubou používajú. Keby bolo všetko len NONAME a predávalo sa len na základe kvality a spracovania produktu, to by výrobcovia došli o značné zisky, takto môžu predávať jeden výrobok pod x-značkami a pri každej značke vytvoriť inú ilúziu o jej kvalite,stačí len nepatrná úprava produktu.

452

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Uvediem sem ešte takú perličku, ako to dnes vlastne funguje s firmami a kto koho vlastne vlastní:

http://www.occupymonsanto360.org/wp-con … panies.jpg

453

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

oriesok72 napísal(a):

tento pristroj doporucujes pre domacnost? kolko stoji a kolko zozerie elektriny?prepac, som uplny laik,takze priblizne kolko to vyjde ako spotrebic,ako pracka,alebo chladnicka alebo aky spotrebic?


Ja ho nedoporučujem, ja som ho len uviedla ako príklad, no elektrikár nie som, ani technik, ale spotreba 800 W je ekvivalent  toho, ako keby Vám v  byte svietilo 8 kusov 100 W žiaroviek, ak by svietili hodinu, tak potom spotreba je 0,8 kWh. Spotreba elektrickej energie sa uvádza v kWh - čiže koľko daný prístroj zožerie Wattov za hodinu, 800 W je 0,8 KWh, za štyri hodiny je to 3,2 kWh.

Výkonný mixér má okolo 300 až 800 W, takže to ako keby ste mali 6 hodín nonstop pustený mixér (ak má 800 W príkon), aby ste získali 4 litre čistej vody.

Tak napr. chladnička nového typu má spotrebu pod 1 KWh za 24 hodín, staršie aj 4 kWh - čiže to ani zďaleka nežerie toľko energie ako ten destilačný prístroj alebo mixér.

A to stále píšem len o 4 litroch vody, ale pri trojčlennej rodine a ak človek chce používať túto vodu na varenie, je to rozhodne viac.

Ja pijem sama osmózovú vodu a používam ju na varenie, ale denne miniem bez problémov aj 5-6 litrov vody.

454

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

"Tajomný" nemecký obchod ste si mohli vygoogliť aj sám, je tam iba jeden, ktorý predáva obidve značky:

http://www.schwedenpfannen.de/

Ten človek mi nemal dôvod vôbec klamať, prečo by to robil? Predáva predsa obe značky. Ale Vy zrejme patríte medzi ľudí, ktorí jednoducho musia spochybniť všetko tak, aby to zapadalo do Vašej predstavy o pravde a keď už Vám dôjdu reálne argumenty, používate pseudoargumenty.

Možno by bolo naozaj veľmi prekvapujúce vedieť praktiky a odhalenia niektorých  firiem, ako to vlastne funguje za kulisami a koľko z informácií sa  dostane k zákazníkovi, podľa mňa je naozaj veľmi reálne práve to, čo píše ten nemecký predajca a tak to vnímam aj ja, nebola by to koniec koncov jediná oblasť, kde to funguje predovšetkým na komerčnej báze a firmy v dnešnej dobe zvyšujúcej sa konkurencie musia reagovať na tlaky a aj  "rodinné" viacgeneračné podniky presúvajú časť svojej výroby do lacnejších krajín.

Dnes majú niektoré firmy tak prešpekulované marketingové a predajné stratégie, že nakoniec by možno nebolo ani vylúčené, keby za Carl Victor a Skeppshult bola jedna firma s dvoma radmi produktov riadiac sa heslom, keď si zákazník odo mňa nekúpi drahú panvicu, ponúknem mu lacnejšiu verziu - toto je už ale čisto len moja špekulácia, pretože nechápem ako je možné, že v Nemecku sa tieto panvice často predávajú spolu - ebay, amazon - ale je za tým len jeden predajca.
Aj firma Staub už nefunguje samostatne, ale pod firmou Zwilling a zlučovaním a skupovaním firiem, alebo ich štiepením na rôzne malé značky (ale je za tým len pár megakoncernov) dochádza aj k zmene výrobných programov a k ich "zefektívňovaniu", takže predstava o nejakej maličkej rodinnej firme, ktorá si tam niekde vo Francúzsku, Švédsku lisuje panvice a hrnce je asi už dnes naivná, ale pre zákazníka atraktívna  a tak to firmy radi píšu na svojich stránkach.

455

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Pri destilačných prístrojoch treba zobrať do úvahy aj nezanedbateľný faktor a to náklady na el. energiu.

Napr. u takéhoto prístroja je príkon 800 W a za hodinu nadestiluje 0,7 L, pri spotrebe vody na pitie dajme tomu okolo štyroch litrov denne, musí prístroj bežať skoro 6 hodín.

http://www.konexmedik.sk/obchod/index.p … ;podkat=81

456

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Dnes mi prišla odpoveď od nemeckého predajcu  panvíc Skeppshult a Carl Victor, predáva už roky oboje, najskôr ma len stále zavádzal a potom som ho už asi po piatom maily vytočila, tak napísal konečne, čo ma zaujímalo, napíšem doslova preklad z nemčiny:

"Samozrejme na internetových stránkach stojí, že panvice sú vyrábané vo švédskej zlievárni. Ale čo na týchto stránkach uvedené nie je, je omnoho zaujímavejšie! Skeppshult priznal, že niektoré svoje najlepšie produkty vyrába v Číne, rovnako ako firma Le Creuset a Staub. Takisto je realita, že Skeppshult vyrába svoje produkty pre iné firmy a tie potom vytlačia na produkty svoju značku. Toto ale nie je uvedené na ich stránkach, o tomto nikto nemá vedieť.

Približne 50% (skôr viac) kuchynských riadov od špičkových nemeckých firiem sa vyrába v Číne, bez toho, že by boli nejaké problémy a bez toho, aby o tom konzument vôbec vedel.

V každom prípade panvice Carl Victor sú zdravotne nezávadné a sú vyrábané za rovnakých prísnych podmienok ako v hocijakej zlievárni v Európe.

Carl Victor je prakticky rovnocenné so Skeppshult, len Skeppshult je viac o dizajne a konečnej úprave pre ľudí, čo sú ochotní zaplatiť za riad viac.

VW Golf jazdí rovnako dobre ako nejaký Mercedes, ale Mercedes stojí  viac. Je to len vec osobného vkusu. Skeppshult si nechá zaplatiť perfektné konečné vypracovanie a ručná výroba stojí predsa len viac.

Realita nepozostáva z toho, čo sa píše na nejakej internetovej stránke!"

A ešte zaujímavý príspevok z českého fóra:

http://dolcevita.blog.cz/0703/hovezi-st … omentare/2

"Jinak jsem dostal vyjadření od kolegy z Domma, cituji: "ano, námi nabízené litinové nádobí Carl Victor je vyráběno ve slévárnách v Polsku a v Číně a plně odpovídá atestům EU. Se společností Carl Victor spolupracuji již několik let, úspěšně jsem zde prodal již mnoho set kusů tohoto nádobí a do dnešního dne jsem měl všehovšudy 2 reklamace vycházející z nesprávného použití litiny jako materiálu, který je do jisté míry náročný na údržbu,
Společnost Carl Victor je malá firma založená rodinou, která se výrobě litinového nádobí věnuje již po několik generací. a se kterou se znám osobně.  Původně vyráběli samozřejmě ve Švédsku, v posledních letech přesunuli výrobu do míst, kde vyrobí nejlevněji, ovšem se stálou zárukou maximální kvality a zdravotní nezávadnosti. Níže nalezený článek samozřejmě znám a fakt, že se nalézá na eshopu společnosti, která v ČR zastupuje konkurenční švédskou firmu Skeppshult, dostatečně vypovídá o záměru autora. Já obchoduji s domácími potřebami již 20 let a konkurenci zásadně veřejně nehodnotím.""

457

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ešte k tomu esénskemu chlebu.... predtým, než by ste si náhodou zakúpili sušičku, rozhodne doporučujem tento chlieb najskôr vyskúšať ako chutí a vysušiť dajme tomu v trúbe, aj keď tam sú vyššie teploty, ale na skúšku stačí. Pretože vôbec nepripomína chuťou klasický chlieb, chutí dosť "zdravo", je to jednoducho niečo úplne iné a je možné, že vám vôbec nebude chutiť.

458

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak k tomuto by sa mal rozhodne vyjadriť RNG, ktorý sa v tom vyzná a tuším aj pracoval so smaltami. Je to len reklamný ťah firmy Skeppshult, pretože minimálne riady Le Creuset a Staub takéto problémy so smaltom nemajú. A olovo rozhodne neobsahujú. A to som už uviedla v tomto odkaze:

http://www.lecreuset.ca/Care--Use3/FAQs … Cast-Iron/

Tu o tom píšu viac o smalte riadoch le creuset a staub :

http://www.kochform.de/Kochen_und_Brate … seisen.htm
http://www.kochform.de/FAQs_zu_Le_Creus … oepfen.htm

píšu tam doslova:

"Emailová vrstva je u riadu le creuset absolútne kyselinovzdorná."

"Väčšina u nás ponúkaných riadov a panvíc z liatiny (Le Creuset, Staub, Küchenprofi atď) sú pokryté s mimoriadne odolnou veľmi hladkou emailovou vrstvou. Hladký povrch poskytuje výborné tepelné vlastnosti a ľahko sa čistí. V podstate platí: Emailová úprava povrchu v žiadnom prípade neovplyvňuje vynikajúce varné vlastnosti liatiny."

A tu zase píše Skeppshult o "purizme" a funkčnosti čistej liatiny:

http://www.kochform.de/Pures_Gusseisen_ … ochens.htm

Tak toto som čítala viac krát, firmy, ktoré vyrábajú čistú liatinu, argumentujú "prírodou"  tohoto materiálu a firmy, ktoré vyrábajú smaltovanú liatinu, argumentujú jej širším použítím a že nereaguje s kyselinami  - oboje má svoje použitie a pri dobrej kvalite nie je problém ani so smaltom.

Treba skôr čítať diskusie ako sú s riadom spokojní ľudia napr. na amazone (či sa odlupuje napr. vrstva na riade, jeho varné vlastnosti, výdrž riadu.), Le Creuset a Staub majú jedny z najlepších recenzií a nie firemné informácie, ktoré môžu byť aj občas zavádzajúce a jednostranne podané.

459

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Uvedenie rôznych príkladov škodlivín v dnešných produktoch a potravinách malo len zdôrazniť fakt, že dnes je veľmi ťažké nájsť pôvod niektorých produktov a odhadnúť obsah škodlivín v nich a človek má brať do úvahy skôr ich kumulatívny efekt na svoje zdravie. Môžem mať doma super panvice, ale z iných zdrojov môžem prijímať omnoho viac škodlivín - to je len na margo toho, ako mi neustále sarkasticky zdôrazňujete, že si "čínskym plagiátom" poškodzujem svoje zdravie. 

No keď ste spomínali tie hrnce Le Creuset, mám doma dva, ale tu som naozaj čítala testy o týchto riadoch, že patria medzi najbezpečnejšie, čo sa týka uvolňovania nejakých častíc z povrchu, u riadov Le creuset a Staub nikdy nebol preukázaný obsah ťažkých kovov a iných škodlivín. A záruka na tieto hrnce 101 rokov asi tiež nebude len tak, takže použivajú zrejme vysokokvalitný odolný smalt - a môže mi byť fuk, či je pod ním čínska železná liatina - tá slúži len na lepšie varné vlastnosti, neprichádza do kontaktu s jedlom.

http://www.lecreuset.ca/Care--Use3/FAQs … Cast-Iron/

Čistá liatina je totiž úplne nevhodná na dlhšie dusenie zeleniny, varenie ryže, polievok, kyslejších potravín, rajčín... a na ich skladovanie a nerez je úplne o ničom, čo sa týka varných vlastností, varím v ňom akurátne cestoviny a ohrievam vodu. Takže ja som nakoniec zistila, že pri mojom varení používam najviac práve tie hrnce Le Creuset, ktoré sa dajú super použiť aj v trúbe a keď niečo zapekám, varím, môžem to bez problémov v tých hrncoch aj skladovať. Veľká výhoda je, že majú tesné ťažké pokrievky, ktoré neprepúšťajú paru a tak napr. pri varení zeleniny je to určite šetrnejšie pre uchovanie vitamínov, možno tak fungujú aj ako slabšie tlakové hrnce. Ale na pečenie suchých obilných placiek, tortíl, arabského chleba, pizze, grilovanie zeleniny, opekanie, kde sú dosť vysoké teploty je zase geniálna tá panvica Carl Victor a Skeppshult- nedá sa jedným riadom pokryť všetko, nech je akokoľvek super. Resp. môže človek piecť dajme tomu placky nasucho aj na teflóne, ak mu teda nevadí, že pri vysokých teplotách, na ktoré tieto panvice nie sú moc stavané, sa uvolňujú toxíny.

Tu je napr. jeden test od Dr. Mercolu, kde je uvedené aké častice sa uvolňujú z povrchu u rôznych typov riadu, medziiným aj železnej liatiny (Skeppshult to ale asi nebola), z tej sa uvolňuje dosť železa a trocha chrómu do potravy:

http://cookware.mercola.com/ceramic-cookware.aspx

Mercola preferuje teraz keramický riad, pretože je ľahký a na ňom zarába, predtým preferoval Le Creuset.

Ešte jeden zaujímavý článok o zdravotnom aspekte riadov, je tam test na použitie rôznych typov riadov, medzi iným aj le creuset železnej liatiny so smaltom a aj surovej železnej liatiny bez smaltu, medených a oceľových:

http://www.listen2yourgut.com/blog/alte … ying-pans/

460

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Na nakličovanie sú najlepšie veľké plastové sitá, ja nakličujem niekedy aj 10 kg obilia - kamut, špalda, quinoa, pohánka, ryža natural..., aby som zaplnila 12 poschodovú sušičku a ušetrila tak energiu a keďže je to pracné, tak robím toho naraz viac. Vysušené naklíčené obilie ale meliem až tesne pred pečením chleba, lebo takáto múka rýchlo oxiduje, v prípade esénskeho chleba meliem naklíčené obilie na mäsovom mlynčeku.

Ten sušený esénsky chlieb - ak sa poriadne vysuší, je chrumkavý a vydrží pomerne dlho, mesiac určite.

Potrebujete ale sušičku, ktorá Vám ten esénsky chlieb neupečie, čiže s reguláciou teploty, väčšina sušičiek používa vysoké teploty a všetky enzýmy zničí.

461

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja nerozumiem dosť dobre Vašej reakcii na môj príspevok... ok Skeppshult môže byť vyrábené vo Švédsku a Carl Victor v Číne, ja som len uviedla, čo som čítala v diskusiách, kde sa o tom bavili ľudia. Ja neviem, čo je pravda, len som nedôveryhodná, keď niekto napíše hanlivé vyjadrenia o druhej firme - je to predsa len istý druh reklamy, to musíte sám uznať.

Železné panvice používali už naše babky a pochybujem, že sa jednalo o švédsku liatinu. Si pozrite za aké smiešne sumy sa predávajú takéto panvice v Amerike, kde je ich používanie rozšírené:

http://www.amazon.com/Lodge-L10SK3-12-I … s=iron+pan

20 USD jedna panvica... 

obdobná "pravá" švédska 80 Eur... je to diametrálny rozdiel a funkčnosť tá istá

Veľmi kvalitné panvice Turk, ktoré ale nie sú také masívne za prijateľné ceny:
http://www.kochform.de/Turk-Eisenpfanne-mit-Stiel.htm

a keď už tak veľmi bazírujete na tých škodlivinách, čo iné riady, čo používate? Chcete mi povedať, že v domácnosti nič nepoužívate čínskeho pôvodu, čo prichádza do kontaktu s potravinami? Nepoužívate žiadny teflón, keramiku - ťažké kovy, žiadne zafarbené sklo, poháre - olovo vo farbe, žiadne plastové nádoby na uskladňovanie potravín, nekupujete potraviny priamo zabalené v celofáne, nejete ryby - ortuť, nejete žiadne potraviny z konzerv a tetrapakov - hliník, jete samozrejme len bio potraviny, nepoužívate samozrejme žiadne rafinované oleje pri tepelnej úrave ale len panenský palmový a kokosový tuk, nepoužívate mikrovlnku, papier na pečenie - toxické látky, alobal pri varení, pričom kyslé látky ako rajčiny z neho uvoľnia hliník...

Takže ja sa až tak veľmi nevzrušujem tou jednou panvicou od Carl Victor čo mám doma, je to koniec koncov liatina a nemôžu sa tam skladovať dlhšie potraviny, lebo to hrdzavie, takže ju používam len na krátke opekanie. Keby tá panvica bola tak veľmi škodlivá, asi by sa nepredávala toľko rokov v Nemecku, ja nie som chenik a ani technik, neviem nakoľko môže takýto produkt obsahovať škodlivé látky, ale skôr ma vzrušujú iné škodliviny - v potravinách, v obaloch a pod., pretože tú panvicu použijem asi 2x do mesiaca, používam ju viacmenej na grilovanie zeleniny, mäso nejem a potraviny jem každý deň.

Možno by ste boli Vy prekvapení, koľko výrobkov dnes obsahuje rôzne škodliviny a ako Vás častokrát napálili, doporučujem na túto tému stiahnuť knihu "Doba jedová" Anna Strunecká, je niekde na internete ako pdf formát, som ju sťahovala si pred mesiacom.

Naozaj nepredávate panvice Skeppshult? wink

462

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ak mám čas, pečiem chlieb z naklíčenej múky, obilie - špaldu, pohánku, ryžu, quinou, proso dám vo veľkých sitách predklíčiť a potom vysuším v sušičke a zomliem na múku. V Amerike už bežne predávajú naklíčenú múku:

http://www.culturesforhealth.com/baking … flour.html

Len tam sa obilie dáva len krátko naklíčiť.

Klíčenie a fermentácia kváskom urobí obilniny ľahko stráviteľnými, aj keď je to teda pečené, ale asi najzdravší pečený chlieb aký sa dá urobiť.

Najzdravší je ale esénsky chlieb, kde sa naklíčené obilie pomelie, ochutí koreninami, pridá napr. postrúhaná zelenina a šetrne vysuší v sušičke - ideálne sušičke s reguláciou teploty, sušiť do teploty 42 stupňov, aby sa nezničili enzýmy, väčšina sušičiek skôr ale pečie ako suší.

http://www.youtube.com/watch?v=EplopUyQPdA

Ja už robievam takéto placky častejšie ako chlieb, je s tým aj menej práce, len ten chlieb z naklíčenej múky viac pripomína chuťou klasický chlieb.

463

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Mám doma Skeppshult a Carl Victor panvice - nevidím v nich skoro žiadny rozdiel, možno Skeppshult trochu lepšie vypracovaná v detailoch.

Čítala som na stránkach českej firmy to vyhlásenie o firme Carl Victor - očierňovanie mena inej firmy je dnes bežnou stratégiou ako zvýšiť svoje zisky.

Čítala som viac nemeckých diskusií na tému Skeppshult vs. Carl Victor - ľudia sa zhodujú, že tie panvice, minimálne vo funkčnosti sú prakticky to isté, ťažko hodnotiť, čo je pravé a čo nie dnes. Narazila som na zmienku, že by mohli byť niektoré súčasti z Poľska, aj ten človek, čo má firmu v Nemecku na predaj týchto panvíc má poľské meno. Takisto som čítala, že šéf firmy Carl Victor Göran Ek je ex šéf firmy Skeppshult a obidva produkty sa už žiaľ vyrábajú v Číne... neviem, či sa dá dopátrať pravde. Tu je o tom rozsiahla diskusia aj o testoch tých panvíc:

http://www.chefkoch.de/forum/2,8,506028 … sucht.html

Kontakt na firmu Carl Victor:
http://www.carlvictor.com/ger/contact.asp

Carl Victor predáva svoje výrobky aj priamo vo fabrike vo Švédsku:

http://www.carlvictor.com/ger/factory.asp

Keď niekto použije to DHL international u Healthdesigns, tak sem napíšte, či Vám to automaticky preclievali. To nechápem ako tam môže byť pri DHL službe za jeden doplnok poštovné 1,72 USD, možno je to nejaká akcia.

Aj mne teraz healthdesigns vyhadzoval vyššie poštovné... takže už aj oni zvýšili.

Ten DHL International je tam teda podozrivo lacný.

Inak pozor na to DHL, to sa automaticky preclieva a možno je tam aj prísnejšia kontrola tých súm.

Podľa mňa je lepšie objednávať z healthdesigns, lebo oni tam píšu tie polovičné sumy na balík a riziko, že colnica odchytí balík aj pod 22 Eur je omnoho menšie ako pri odchytení balíka nad 22 Eur a koniec koncov nie je to môj problém, čo tam píše Healthdesigns, ja mám svoj doklad o kúpe a max. zaplatím to DPH.

Odkedy som zmenila meno, colnica mi nezadržala nič. Ale ani neobjednávam nejaké veľké sumy, max. do 35 USD.

Rozhodne sa ale neoplatí balík neprevziať z colnice. Čo písal Ivan, zaslanie naspäť do Ameriky platí iherb, takže ak by iherb takto doplácal, mohol by stopnúť zasielanie balíkov do "problémovej krajiny".

466

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

bol tu dotaz na formy na pečenie, jedna nemecká firma teraz začala vyrábať keramické formy podobné green pan, ja som si kúpila teraz jednu na amazon.de:

http://www.amazon.de/Kaiser-637075-Spri … amp;sr=8-2

Povrch vyzerá veľmi odolne, píšu tam niečo o 10-ročnej záruke na povrch, ale neviem, či je na to spoľah, no v každom prípade je to asi to najlepšie, čo sa mi podarilo nájsť.  Inak používam klasickú keramiku, napr. rímske hrnce na chlieb.

Oceľ a sklo (pyrex) na pečenie - zlý rozvod tepla+všetko sa lepí.

Mám niektorých známych v Nemecku, čo si vôbec nemôžu objednávať z iherbu veci, všetko im colnica posiela naspäť, môžu si jedine z UK objednávať, resp. v rámci EU.

Kto si dá viac námahy a použije google+ebay+amazon+shipito+nástroje na vyhľadávanie cien ako napr. nextag, dajú sa nájsť zaujímavé lacnejšie riešenia a obísť aj DPH. Teraz som si objednala napr. doplnky cez amazon, ktoré boli na iherbe drahé, na amazone za polovicu, na shipite som si vyplnila colnú deklaráciu sama s nižšou sumou, nedávam tam gift, lebo to sa mi zdá moc nápadné. Teraz má shipito novú službu, aktivácia virtuálnej schránky na mesiac 10 USD, potom platím za jednu zásielku nie 8 USD+poštovné, ale len 2,5 USD+poštovné, poštovné býva asi pri 4 doplnkoch 8 USD, pritom môžem spájať aj viac zásielok dokopy a ušetriť na poštovnom a aj na tom poplatku. 

Ak EU stopne niektoré doplnky výživy, UK bude jediný zdroj, kde sa budú dať zohnať, možno...

Napr. tu už píšu, že podľa nariadení EU nebudú predávať adrenálne výťažky po skončení mesiaca máj:

http://www.mandimart.co.uk/adrenal-supp … -741-p.asp

"THM EU DIRECTIVE - PRODUCT NOT FOR SALE AFTER THE END OF MAY OR BEFORE IF STOCK EXHAUSTED"

Ako sa to dá ešte obísť? Iherb už nebude posielať potom zakázané doplnky priamo do EU.

Bude sa to dať možno obísť jedine shipitom, vyplním si do colnej deklarácie, čo chcem, jedine, žeby mi to aj tak zadržala colnica, čo občas robia aj pri nižších sumách.

No ja som niektoré svoje produkty našla celkom v ok cene, ale väčšina je samozrejme drahšia, než v USA obchodoch, platím 6 dolárov poštovné za dva doplnky z iherbu, niekedy len za jediný doplnok, aby som sa vmestila do hranice 22 Eur s poštovným,  treba započítať aj to poštovné, na iherbe je 4,6 Eura na jednu zásielku do 22 Eur (ak sa chcem vyhnúť platbe DPH) a nepozerať len na samotné ceny doplnkov.

Objednávky na UK obchode sú obmedzené len výškou poštovného, ale nie DPH a ak niekto potrebuje rýchlo doplnky. Lebo mne napr. chodia doplnky z iherbu za 12-14 dní, niekomu z Bratislavy možno skôr, z UK tak za 4-5 dní.

Ešte aj tu býva celkom nízke poštovné, tak okolo troch libier:

http://www.thevitaminservice.com/

Objednávam si napr. často adrenálne výťažky, cena iherb a cena UK:

http://www.iherb.com/Nutricology-Adrena … -Caps/3415  51 USD
http://www.thevitaminservice.com/produc … group.aspx 35 libier

Cez iherb si to objednať nemôžem, lebo už je to nad 22 Eur a pri mojej smole mi to určite zadrží colnica.

To je skoro tá istá cena, treba si vždy pozrieť konkrétny doplnok, ja na to používam uk google a ktorý uk obchod mi vyhodí na ten doplnok výhodne, tak objednám tam, tých obchodov je veľa v UK.

Mne už colnica zadržiava veľa zásielok, stačí tri štyri doláre nad tú hranice 22 Eur a mám toho plné zuby, takže pre mňa je aj toto riešenie, aj keď namáhavejšie.

http://www.vitaminsuk.com/ - je tam možné prepnúť na euro menu, aby človek videl ceny rovno v eurách.

Cena za dopravu za štandardné štyri doplnky od 4,9 do 5,6 Eur. Viac sa neoplatí, vyhodí to potom vysoké poštovné.

Niektoré ceny sa tam už približujú k iherbu, aj keď samozrejme je to stále drahšie. Lenže iherb už ponúka najlacnejšiu dopravu za 6 USD a keď to chcem skombinovať do 22 Eur, už to až také výhodné nie je a u healthdesigns to trvá dosť dlho, kým to príde - okolo troch štyroch týždňov.

Keďže je to obchod v rámci EU, nič sa nepreclieva.

Ja som si kupovala často  tento prírodný chróm z kvasníc:

http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Ch … psules/227

V tom chróme som sa tiež nevedela rozhodnúť, tu píšu napr.:

"Both chromium picolinate and chromium polynicotinate are chelated, but chromium picolinate is attached to picolinic acid, which binds so closely to the chromium that it causes more chromium to be excreted as urine. For this reason, some believe that chromium polynicotinate, which binds to vitamin B3, might have superior absorption and bioavailability."

A tu napr. píšu, že ak má niekto problém s niacinom, mal by zvoliť inú formu:

http://chromiumconnection.com/types-of- … icolinate/

Ak by som mala problém s kvasnicami, s kandidou, kúpila by som tento chróm, sú tam tri rôzne formy, chelátovaný, picolinate a polynicotinate:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Tri-Chro … Vcaps/7258


Inak si objednávam skoro všetky minerály len v chelátovanej forme. Buď tam píšu väčšinou, že je chelátovaný na konkrétnu aminokyselinu napr. magnesium bis glycinate, selenomethionin, alebo bývajú také, ktoré sú naviazané na rôzne typy aminokyselín a majú rôzne formy, tie sa mi zdajú ešte lepšie, zastúpenie rôznych foriem môže zvýšiť využiteľnosť napr.:

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ul … blets/1415

Niektoré minerály a vitamíny sú dnes už získavané aj čisto z potravy - buď z nejakých hydroponických rastlín, kvasníc:

http://www.iherb.com/MegaFood-DailyFood … blets/4009

http://www.iherb.com/Nature-s-Plus-Dyno … lets/22659

Totaldiscountvitamins.com - má dosť vysoké ceny poštovného

treba sa vždy zaregistrovať a vyskúšať dačo hodiť do košíka a koľko vyhodí poštovné pri checkout, ak má vôbec krajinu Slovensko v ponuke, nie všetky majú, aj keď ponúkajú international shipping, u toho druhého obchodu ponúklo len Kanadu

pozrieť recenzie na daný obchod ako ebay, nextag

Ale u obchodov, ktoré ponúkajú zdarma dopravu v rámci USA až nad 100 USD, väčšinou nebývajú výhodné poštovné do zahraničia, to si môžu dovoliť väčšinou len obchody s veľkým obratom.

473

(113 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, mohol by si prosím odpovedať na dotaz 44. Ďakujem.

474

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

med a cukor sa dá nahradiť hocikde steviou, ja sladím steviou už skoro všetko, dokonca aj pečené veci, ale dávam tak tretinu medu a zvyšok steviu, stevia sa dáva ako hocijaké  iné sladidlo subjektívne podľa chuti, nie je to xylitol, ktorý pri väčšej dávke preženie

dobrým zdrojom zinku sú tekvicové semená a olej

u sušeného ovocia je hlavne problém jeho sírenie, takže treba kupovať také, kde je na obale napísané, že ovocie nebolo sírené

pekné oranžové marhule, sušené ovocie s jasnými farbami - ako žltučký ananás, oranžová papája - to je všetko na 100% sírené, niektoré dokonca ešte prifarbujú, som videla takú neónovo zelenú papáju, takisto kopa sušeného ovocia je presladzovaná - nasýtená cukrovým roztokom, robia to hlavne s ananásom napr., sušeným kumkvátom

sušené marhule a ananás, ktoré vyzerajú ako skazené, majú hnedú farbu, to sú tie zdravšie nesírené

sušené marhule sírené:

http://www.grazie.sk/index.php?page=sho … ;Itemid=15

nesírené:

http://www.biomajak.sk/product/susene-m … 00-g-1566/

Niektoré hrozienka bývajú povrchovo ošetrené rastlinným olejom

475

(298 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja mám hypotyreózu a vlasy mi padajú ako divé... Na hodnoty TSH sa vôbec nedá spoliehať, veľa ľudí má TSH "v norme" a napriek tomu majú hypotyreózu. Niektorí lekári pristupujú k tomu, že berú TSH v norme tak do 3 mIU, tí, čo majú nad, sú v podozrení na miernu hypofunkciu štítnej žľazy, ktorú má dnes veľmi veľa ľudí a hlavne žien... vďaka nepresným normám takto veľa ľudí lekári vôbec nezachytia a trpia dlhé roky hypofunkciou, treba sa skôr orientovať podľa príznakov...

Niečo o TSH, je tam presne vysvetlené prečo TSH nie je moc rozhodujúci parameter pri vyšetrení ŠŽ:

http://www.stopthethyroidmadness.com/ts … s-useless/

http://thyroid.about.com/od/gettestedan … wars_2.htm

"...using a TSH upper normal range of 5.0, approximately 5% of the population is hypothyroid. However, if the upper portion of the normal range was lowered to 3.0, approximately 20% of the population would be hypothyroid..."

Keby som sa spoliehala na to, čo mi lekár povie, tak som ešte dnes úplný kripeľ.

Symtómy hypofunkcie štítnej žľazy:

http://www.stopthethyroidmadness.com/long-and-pathetic/

476

(298 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Zvýšené TSH poukazuje na zníženú funkciu štítnej žľazy, nie zvýšenú. Vlasy vypadávajú najmä pri hypotyreóze, veľmi typický príznak je vypadávanie obočia. Ak sa TSH zvyšuje a FT4 znižuje jedná sa väčšinou o hypotyreózu. TSH nie je moc výpovedný parameter, treba dať vyšetriť voľný T4 a T3 - teda koľko je reálneho hormónu v krvi.

Zistili sa priame súvislosti medzi zdravím čreva a štítnou žľazou - takže ak má niekto candidu, celiakiu, plesne... postihuje to aj funkciu štítnej žľazy.

http://drhedberg.com/2011/02/15/the-gut … onnection/

No ja mám veľmi nápadné meno, to sa dobre pamätá, mesačne si objednávam asi tak 4, max. 5 balíkov. No ja v tom problém vidím, keď som teraz zaplatila ďalších 25 Eur na DPH, to si môžem rovno objednávam z UK, ešteže funguje ten healthdesigns celkom výhodne na poštovnom - otázne je dokedy, či potom nepôjde cestou iherbu, ktorý získal dostatočný počet zákazníkov zo sveta a zvyšuje stále poštovné. Keď začínali pred rokmi, bolo poštovné pol roka zadarmo, potom 2 USD, 4 USD, 6 USD. Mávajú pomerne často akciu na poštovné zdarma, ale je to obmedzené hranicou 4O USD, čo mi je zase na nič.

Trenčiansky kraj spadá myslím pod colnicu v Bratislave. Tie balíky mi začali zadržiavať až po istej dobe a odvtedy už stále. Už som zmenila meno, tak uvidím, či mi to budú ďalej zadržiavať.

Tu to píšu:

"Pobočka Colného úradu Bratislava Pošta (ďalej len „colnica“) je určená
k uskutočneniu colného konania poštových zásielok prichádzajúcich pre
adresátov v SR (z krajov Bratislavský, Trnavský, Nitriansky, Trenčiansky,
Žilinský a Banskobystrický)z krajín mimo územia Európskej únie (ďalej
len „tretie krajiny“)."

Mne neprišiel jeden balík z 30.3. z iherbu. Balíky po tom dátume prišli, resp. mi ich všetky zase zadržala colnica.

480

(113 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, čítala som v jednom  dokumente o liečbe autizmu, že prirodzený jód, ktorý obsahuje napr. aj lugol, iodoral tabletky, kelp reaguje biochemicky s T3 hormónom, ktorý znovu premení na nevyužiteľný T4. Preto u ľudí, ktorí majú problém s premenou T4 na aktívny T3 (napr. autisti, otrava ťažkými kovmi) sa doporučuje jód len vo forme samotného saturovaného kalium iodide ako napr. tento, len ten by som musela nariediť s vodou:

http://www.scientificbotanicals.net/triquench.html


Bližšie je to vysvetlené tu:

http://curezone.com/forums/am.asp?i=1192911

". Lugol's and Iodoral contain a combination of iodide
> and elemental iodine, while Tri-Quench contains only iodide, and
> the different forms of iodine are handled differently by the human
> body. The thyroid only utilizes iodide. Much of the ingested
> elemental iodine (found in Lugol's/Iodoral) remains in the gut. It
> turns out that a fair amount of circulating thyroid hormones "wash
> through" the gut - they get deposited there with the bile and are
> supposed to be reabsorbed. However, if elemental iodine is in the
> gut, the iodine turns the thyroid hormones T3 (the most active
> form) and T2 (the form that acts on metabolism) back into T4 (the
> least active form). The body responds to this loss of T3 and T2 by driving up
> Thyroid Stimulating Hormone, which tells the body to convert T4
> into T3.
>
> Thus the elemental iodine essentially drains the circulating pools
> of T3 and T2 and forces up the level of T4. This explains why
> children who are put onto Lugol's show elevated TSH and a rise in
> T4. It also explains why they do poorly on that form of iodine. It
> appears that none of the kids should be on Lugol's Solution or
> Iodoral Tablets."


Čo si o tom myslíš, lebo mne napr. úplne nezaberajú ani hormóny štítnej žľazy, stále zostávam mierne hypothyroidná, hoci beriem mix T3 a T4 v podobe prírodných hormónov niečo ako Armour, možno by som mala skúsiť len syntetický T3, čo doporučujú u ľudí s otravou ortute, ale to je veľmi drahé. To znamená, že budem mať takisto problém s premenou T4 na T3 a chcem skúsiť ten jód pridať. Doteraz som brala iosol a jódovú tinktúru na kožu.

RNG, doporučuješ často na zvýšenie zásaditosti organizmu namiesto sódy práve potassium bicarbonate kvôli tomu, že väčšina ľudí je skôr deficitná na draslík ako sodík a chcem sa spýtať, či by nebolo vhodnejšie použiť namiesto bikarbonátov citráty ako magnesium citrate, potassium citrate...

Tu doporučujú skôr citráty:

http://www.livestrong.com/article/13527 … pplements/
http://www.health-science-spirit.com/alkalizing.htm

Neviem podľa čoho colnici vyberajú tie balíky, ale mám podozrenie, že zadržiavajú už podľa mena osoby, oni vedia presne, koľko komu balíkov zadržali, raz mi to povedala colnička v telefóne, keď mi zase dačo zadržali. Mne zadržiavajú už úplne všetko nad 22 Eur, teraz všetky posledné štyri balíky a tým pádom už sa mi iherb nevypláca, keď je tam doprava 6 USD. Buď si zmením meno alebo začnem viac objednávať z UK, príp. Healthdesigns, aj keď je to trochu drahšie z UK, ale mám to doma za 4-5 dní. Už aj ceny v UK sú veľmi priaznivé a nízke poštovné okolo 2 libier.

Príp. použiť shipito, kde si colnú deklaráciu vyplňujem sama a môžem tam uviesť buď ako gift alebo menšie sumy.

"Zásielky z krajín mimo EÚ predkladá Slovenská pošta pred ich dodaním na colné konanie." -  takže to pošta je tak snaživá a všetko mi zadržiava.

Dobré info o colnom konaní:

http://www.colnica.sk/dokumenty/pobocky … ternet.pdf

By ma zaujímalo, keď odmietniem prevziať balík, či ho colnica posiela na svoje náklady naspäť do Ameriky, alebo ja musím zaplatiť dopravu, alebo balík neposiela naspäť. Možno keby som pár krát odmietla, už by som nebola taká atraktívna na platenie DPH, na DPH som už zaplatila pomaly do 200 Eur zo všetkých tých zadržaných zásielok. Lebo pravdupovediac nemám už najmenšiu chuť platiť DPH z mojich liekov tomuto štátu.

tie obličkové bolesti mi robilo DMPS - hlavne injekcie, to bolo najhoršie, DMSA a teraz dokonca aj medvedí cesnak, keď som to s ním prehnala, takže vychádzam z toho, že dochádza k ním prílišnou mobilizáciou ortuti skôr ako reakciou na konkrétny chelátor

Teraz už kombinujem prakticky nonsop DMSA, ALA, chlorelu, občas pridávam rôzne vlákniny ako glucomannan, psyllium, pektíny, ale chlorela je najlepšia, dokonca, keď ju beriem každých 6 hodín v dávke minimálne 20 gramov denne, tak mi výrazne redukuje vedľajšie príznaky DMSA a ALA a rieši výborne problémy s plesňami, čo má väčšina pri Cutlerovi, takže niečo v tom čreve robiť musí,  asi nejak zabraňuje reabsorbcii ortuti v čreve. A dávam si magnesium citrate v dávke, aby ma trochu prehnalo a črevo sa pravidelne vyprázdňovalo. Jód beriem skoro každý druhý deň - nič extra po ňom nepozorujem.

No neviem s tými obličkami... ja mávam veľmi silné bolesti v obličkovej oblasti, keď to preženiem s cheláciou, potom vypijem aj 3-4 litre obličkového čaju a prejde mi to, veľa ľudí to máva tie obličkové bolesti.

Tie prírodné chelačné veci sú dosť slabé podľa môjho názoru, možno fajn na slabšie otravy. To by som robila cheláciu ešte asi ďalších 10 rokov, keď teraz tri roky beriem prakticky nonstop DMPS, DMSA+ALA Cutler, o iných doplnkoch ako jód, selen, chlorela, vlakniny ani nehovorím plus kopec ďalších podporných a stále to nemá konca. Teraz už posledné týždne to robím tak, že beriem prakticky nonstop menšie dávky DMSA a ALA každé tri hodiny+každých 6 hodín 5 gramov chlorely na črevnú absorbciu, po dvoch týždňoch si dám prestávku štyri dni. Táto žena robila cheláciu Cutlerom 8 rokov:

http://whatidontknow.net/blog/eight-yea … ion-story/

485

(19 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Koriandrové semeno sa používa ako korenina ale nemá chelačný účinok, to má koriandrová vňať.

Semeno sa môže použiť ako korenina celé alebo podrvené.

Ak má ale niekto reálne zaťaženie ortuťou, je dosť nebezpečné začať brať len koriander - tinktúru, čerstvú vňať, minimálne spolu s chlorelou, DMSA, DMPS. Koriander len silno rozvíri, ale nie je schopný tú ortuť vyniesť z tela von. Na internete sú stovky príbehov ľudí, čo si práve koriandrom dosť poškodili. Osobne koriandrovú tinktúru vôbec neznesiem, silno mi rozvíri kovy v hlave a je mi z toho potom zle. Každé "rozvírenie" treba robiť kontrolovane, teda rozvíriť len toľko, čo organizmus v danom momente dokáže zvládnuť a určite nie bez iných chelátorov.

Osobne vnímam koriandrovú tinktúru najsilnejšie, hlavne keď sa podrží chvíľu v ústach. Ešte silnejšie na mňa funguje tinktúra z medvedieho cesnaku, tú som si teraz robila, lebo je v lese cesnak, spôsobuje mi takisto silné vírenie v hlave. Možno tie sírové aromatické zlúčeniny z medvedieho cesnaku sa začnú už nejak vstrebávať priamo v ústnej sliznici a hlavne človek to aj vdychuje a ide to rovno do mozgu. Aj šťava z brokolicových, rukolových, reďkovkových klíčov je veľmi bohatá na tieto sírne zlúčeniny, takže nemusí to byť len koriander a klíčky sa dajú pestovať celý rok v zaváraninovom pohári, za tri dni sú vyklíčené.

Ja používam na pestovanie byliniek doma tento organický substrát na bylinky:

http://www.bate.sk/index.php?page=shop. … ;Itemid=50

Čítala som teraz o mikrosilici ako ju používajú na detox ortute, originál produkt ale čo doporučujú je nehorázne drahý, tak by ma zaujímalo, či by sa to nedalo nejakým iným nahradiť:

originál produkt:

http://www.drvitaminsolutions.com/index … amp;p=1138 - tu píšu ale, že to funguje len v čreve, tak to sa mi zdá potom sakra drahý špás, keď je to len na črevo

"The product is insoluble and functions to bind heavy metals in the gut so that they can be safely eliminated with the bowels"

"Because IMD does not enter the bloodstream, it will not lead to spikes in blood mercury levels and potential kidney/liver overload."

http://www.biopureeurope.com/microsilica.html

alternatíva? - mala by to byť nejaká nevstrebateľná anorganická forma:

http://www.iherb.com/Naka-Herbs-Vitamin … 0-ml/24234

487

(19 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

no podľa mňa práve sóda tam hrá dôležitú rolu, tá sa odjakživa používala na pohltenie rôznych zápachov a oni tam v tom jednom recepte doporučujú aj pridať nejaké esenciálne oleje, jasné GSE by tiež bolo fajn

488

(19 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

tak to by ma nenapadlo použiť ako prírodný deodorant sódu na pečenie, ale vyzerá to, že je to funkčné:

http://www.thegreenestdollar.com/2009/0 … deodorant/
http://wellnessmama.com/1523/how-to-mak … tural-deo/
http://www.passionatehomemaking.com/201 … orant.html

to môže byť aj celkom chutné a keď to nebude fungovať ako deodorant, dať do koláča smile

489

(19 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

http://articles.mercola.com/sites/artic … rants.aspx

Ja používam ako deodorant himalájsku soľ, soľ je tiež dezinfekčná, robia z nej aj mydlo, ja ho navlhčím a prejdem potom ním pod pazuchami. Soľankou - soľný roztok z himalájskej soli si natieram väčšie plochy kože, dobre to hojí a dezinfikuje akné. Je to len kus himalájskej soli vytvarovanej do tvaru mydla.

http://www.bio-obchod.sk/produkt-3465/h … -mydlo.htm

http://www.amazon.com/100-Pure-Himalaya … roduct_top

Tu majú nejaký deodorant s escenciálnymi olejmi a antibakteriálnymi rastlinnými výťažkami, zloženie sa zdá celkom ok, nakoľko je efektívny, netuším:

http://www.bior.sk/index.php?route=prod … uct_id=195

http://www.naturshop.sk/product/lavera- … 50-ml-306/

A čo potom tekuté zeolity s obsahom hliníku? Tu píšu, že to môže byť nebezpečné, že z tých tekutých sa ľahšie uvoľní hliník do tela. Čo ak to človek zapije niečím kyslím, napr. citrónovou šťavou vo vode? Neuvolní to tie hliníkové väzby?

http://www.ehow.com/about_6552241_dangers-zeolite_.html

Za dva-tri doplnky výživy štandardnej veľkosti a váhy stojí shipito dokopy okolo 12-14 USD, objednávala som si takto viac krát. Treba dávať pozor pri tom kalkulátore poštovného, či ide o kg alebo lbs, palce alebo cm.  Je lepšie vždy robiť viac menších zásielok, aj v prípade shipita. Zásielka príde domov, len sa použije preposielacia adresa v USA, čiže Swanson do pošle na adresu shipita v USA a shipito ďalej na SK.

do poštovné zdarma platí len pre USA, so Swansonu sa oplatí objednať len cez preposielaciu službu shipito.cz

492

(5 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Použije sa vodný alebo mliečny hotový kefír, robila som to viac krát - chlieb aj pizzu, vykysne  vždy bez problémov (ak kefírové zrná sú schopné vyrobiť kefír, tak sú schopné vyrobiť aj kvások a kefírové kultúry sú obsiahnuté v hotovom kefíri), len to nekysne 2 hodiny ako kvasnice, ale treba to robiť ako kvások, čiže kysne to viac hodín podľa teploty, asi 12 hodin pri teplote 26 stupnov, pri bežnej izbovej teplote 22-23 stupňov ca. jeden deň. Kefír sa tiež urobí za 24 hodín, takže nedá sa čakať, že kefírový kvások sa namnoží za dve hodiny.

Pozrieť si odkaz a držať sa presne postupu, je to na konci stránky:

http://users.chariot.net.au/~dna/kefir_cheese.html

Mne sa zdajú tieto zmesy minerálov fajn, všetky minerály sú tam v dobrej forme, okrem magnesium oxide:

http://www.iherb.com/Bluebonnet-Nutriti … lets/13835
http://www.iherb.com/Country-Life-Glute … blets/1742

nejaké vhodné cmúľacie pre deti som nenašla, resp. jeden, ale tam v jednom teste u tohoto doplnku vraj zistili vysoké množstvo olova:

http://www.iherb.com/Nature-s-Plus-Anim … imals/7511

a obsahuje aj fruktózu

494

(191 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Kedysi sa dával sliepkam mak, aby mali pevné škrupiny na vajíčkach. Mak je dobrým zdrojom prírodného vápnika. Skôr, než makový olej - kde je dosť vysoké riziko, že bude už čiastočne zoxidovaný, by som jedla pomletý mak alebo ešte lepšie makové mlieko, je dobré mať na to výkonnejší mixér, ako zdroj vápnika je výborné aj mandľové mlieko, sezamové, robia sa obdobným spôsobom, kde sa semienka, orechy dajú namočiť, "ožijú", odbúrajú sa tam inhibítory rastu a sú stráviteľnejšie, dokonca aj čiastočne zoxidované slnečnicové semienka mi naklíčili a odbúrali sa tam škodlivé zložky:

http://www.varimezdrave.cz/makove-mleko
http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strav … _mleko.htm

495

(40 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

DL alpha tokoferol je syntetická forma vitamínu E, takže nič moc.

D alpha tokoferol je prírodná forma.

Najkvalitnejší vitamín E je v prírodnej podobe zo zastúpenými všetkými tokoferolmi a tocotrienolmi  napr.:

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ga … tgels/1221

http://www.vitamins-nutrition.org/vitam … min-e.html

Schindeleho minerály sú anorganické minerály z kameňa s malou využiteľnosťou v tele, je to kamenná múčka. Ten kameň tam popisujú niečo ako láva alebo prehistorický kameň,  využiteľnejšie sú organické minerály, minerály v zeleninových šťavách a pod. U takýchto zdrojov ako dolomit, múmio, "koloidné minerály" z nejakých starých rastlinných ložísk... je aj vždy otázna čistota, či tam nie sú nejaké ťažké kovy a pod. Ja by som to do seba nedávala a už vôbec nie dieťaťu, radšej si odšťavím mrkvu a cviklu.

Ak sa niekde použije výraz  ako "vysokofrekvenčné minerály" je to pre mňa signál nedôveryhodnosti. Ako v tom článku uvádzajú, pre stromy a rastliny je to fajn hnojivo, rastliny dokážu premeniť anorganické minerály na organické, na rozdiel od človeka. V ďalšom odstavci tam píšu, aké sú organické minerály fajn, až na to, že Schindeleho minerály sú tieto formy: .... z mletej kamennej múčky s vysokým obsahom oxidu kremičitého, oxidu hlinitého, vápnika, železa, horčíka a značného množstva stopových prvkov – mangán, zinok, chróm, meď, molybdén, bór, vanád, fosfor... , ktoré organické ale nie sú.

Ja kupujem carotino v Kauflande a v Bille, už sa dosť rozšíril a je ho dostať na veľa miestach. Repkový olej sa moc nehodí na smaženie a pečenie, na tento účel sú vhodné saturované nasýtené tuky - sú stabilné a nepodliehajú tak rýchlo oxidácii a nevytvárajú sa škodlivé látky pri zahrievaní ako napr. keby človek chcel fritovať na panenskom slnečnicovom oleji, aj keď teraz je už dostať slnečnicový olej na varenie s vyšším podielom kyseliny olejovej bez arómy, ale najbezpečnejší je stále ten kokosový a palmový.

http://www.naturalnews.com/035088_fried … ounds.html
http://www.naturalnews.com/035015_PUFAs … acids.html

498

(7 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Prečítala som si nedávno tento článok o xylitole, lebo som si ho chcela kúpiť a dosť ma šokoval, hlavne spôsob akým sa spracováva, výrobcovia veľmi často argumentujú o jeho "prírodnej" povahe, že sa nachádza prirodzene v ovocí a zelenine, ale proces jeho spracovania a rafínácie má za následok, že výsledný produkt je už dosť vzialený od toho prírodného xylitolu, nehovoriac o tom, že sa vyrába väčšinou z lacnej kukurice z Číny:

http://www.naturalnews.com/022986_xylit … sugar.html

499

(5 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Nakoľko tie laboratórne sú často dosť nestabilné a ešte aj mŕtve, keď to človek kupuje, je podľa mňa super vyrábať si doma lacné zdroje probiotík - kefírová huba, kombucha, vodný kefír, rôzne zeleninové pickles, robím si ich pol roka a som nimi nadšená, predtým som stále kupovala nejaké probiotiká - tie najkvalitnejšie z iherb, nikdy som po nich nezaznamenala nejaký efekt - neviem, či som teda tak zdravá alebo boli väčšinou mŕtve.

Podobne ako kváskové kultúry aj tie kefírové zrná vydržia večnosť, to znamená, že tie kultúry sú tam už veľmi silné, samozrejme treba dávať pozor na zdroj, odkiaľ ich prvý krát kúpim, za akých hygienických podmienok sa pestovali. Za pol roka používania sa mi nikdy nestalo, žeby sa niečo pokazilo alebo splesnivelo. Dá sa z nich vyrábať nielen kefírový nápoj, ale použíť ich aj ako výborný kvások na pečenie chleba, pizze a pod. Ja si vyrábam aj kefírový syr zo surového mlieka.

Diskusia ku kefírovým zrnám:

http://rng.uforum.sk/topic/618/vyroba-jogurtu/page/3/

Ešte k množeniu kefírových zŕn, výborné je k nich pridať calcium carbonate alebo prevarené pomleté vajcové škrupiny, voda by nemala byť osmózová, destilovaná, ale obohatená minerálmi a pridať napr. trocha melasy, tá je bohatá na minerály, v prvej fáze výroby vodného kefíru je dobré pridať buď už vyrobený vodný kefír alebo pridať citrón - ten citrón spôsobí to, že kyslejšie prostredie je menej náchylné na rozvoj patogénnych baktérií.

500

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Termicky lúpaná pohánka je taká hnedá:

http://www.ravita.sk/main.php?page=produkt&id=69

Je lacnejšia a má výraznú arómu, pri varení napr. na kašu nevylučuje taký ten typický sliz.

Mechanicky lúpaná pohánka je taká zelenkavá:

http://www.ravita.sk/main.php?page=produkt&id=68

Táto je kvalitnejšia, je aj drahšia, pri uvarení vylučuje taký typický sliz, je z nej najkvalitnejšia múka - pre mňa osobne rozhodne najchutnejšia, výborná pri bezlepkovom pečení práve vďaka tomu slizu a jemnosti dobre kyprí a spája.

Pohánková múka, čo som ja bežne kupovala bola takmer vždy hnedá - buď z termicky lúpanej pohánky alebo pohánky
pomletej aj so šupkou. Pomletá so šupkami mne osobne nechutí, pohánkové šupky su veľmi tvrdé a ostré. Najzdravšia pohánka je naklíčená, ja ju často nakličujem a robím z nej sušené placky. Recept som popísala tu:

http://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewt … p;start=90

Ja používam aj hrubo pomletú ražnú múku a pečiem 100% celozrnný ražný kváskový chlieb, výsledný efekt je super, je to jeden z mojich najobľúbenejších chlebov, podmienka je ale kvások na ražnú múku, s kvasnicami to je nič moc, kvások nejak zmení štruktúru ražnej múky.

Na iherbe majú tiež pohánku, toto vyzerá na lúpanú mechanicky, ale ťažko povedať, obrázok je nezreteľný:
http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Org … 12088?at=0

Rawfood nadšenci v Amerike pohánku bežne nakličujú, takže je tam dostať aj mechanicky lúpanú pohánku:

http://www.therawfoodworld.com/index.ph … id=1002528