1

Téma: Tibicos - vodny kefir

Ahoj RNG,

chcem sa spytat na tvoj nazor, skusenosti, ci informacie ohladom:

http://www.tibi.kevar.sk/

http://www.tibi-kombucha.szm.com/tibi.htm

Za seba mozem povedat ze mam osobnu skusenost, skusal som tieto krystaliky kultivovat dva krat, teraz to bude treti krat.
Prva skusenost bola velmi pozitivna, od znamej som obdrzal velmi pekne, silne a velke krystaliky produkujuce aj pomerne chutny napoj. Jeho ucinok preverila aj znama s chronickymi traviacimi tazkostami, kde tento napoj dokazal upravit travenie a zmiernit traviace problemy. No po nedodrzani rezimu sa problemy vratili spat. Chce to disciplinu a rezim, ostatne ako vo vela veciach.

Moj druhy pokus uz nebol taky uspesny, prvu kultivacnu davku som objednaval "naslepo" cez internet z neznameho zdroja, obdrzal som nekvalitne, male a krehke krystaliky, ktore sa rozpadavali ako piesok. Produkovali zapachajuci napoj (clovek intuitivne dokaze rozpoznat zdravy kvasny napoj od pokazeneho ci kontaminovaneho). Krystaliky sa pomaly mnozili, a ani po viacerych pokusoch o rekultivaciu (zmena typu vody, zmena cukru, "hibernacia" v chlade...) sa nedokazali pozviechat a produkovat dobry napoj, tak som to cele chytil a poslal rybickam odtokom z WC, nech si aj oni upravia travenie :)

Teraz ma caka pokus treti, tak dufam ze obdrzim kvalitnu davku.

RNG, mas aj ty s tymto nejaku konkretnu skusenost, alebo nejake informacie? Co si o tom myslis?

Dakujem,

B.



2

Re: Tibicos - vodny kefir

My sme si za mladosti pred vyse 50 rokmi vyrabali kefir z mlieka a kefirovych kvasnic. Z vodnou kulturou som sa stretol az v Rusku, kde sa predaval vsade "Kvas"ako bezny napoj, tak ako u nas malinovky.
Pri dnesnych zdrojoch probiotik, laboratorne vybranych z tych najuzitocnejsich vypestovanych uz nevidim natolko dovod pre branie roznych nekontrolovanych kvasenych produktov.



3

Re: Tibicos - vodny kefir

Nakoľko tie laboratórne sú často dosť nestabilné a ešte aj mŕtve, keď to človek kupuje, je podľa mňa super vyrábať si doma lacné zdroje probiotík - kefírová huba, kombucha, vodný kefír, rôzne zeleninové pickles, robím si ich pol roka a som nimi nadšená, predtým som stále kupovala nejaké probiotiká - tie najkvalitnejšie z iherb, nikdy som po nich nezaznamenala nejaký efekt - neviem, či som teda tak zdravá alebo boli väčšinou mŕtve.

Podobne ako kváskové kultúry aj tie kefírové zrná vydržia večnosť, to znamená, že tie kultúry sú tam už veľmi silné, samozrejme treba dávať pozor na zdroj, odkiaľ ich prvý krát kúpim, za akých hygienických podmienok sa pestovali. Za pol roka používania sa mi nikdy nestalo, žeby sa niečo pokazilo alebo splesnivelo. Dá sa z nich vyrábať nielen kefírový nápoj, ale použíť ich aj ako výborný kvások na pečenie chleba, pizze a pod. Ja si vyrábam aj kefírový syr zo surového mlieka.

Diskusia ku kefírovým zrnám:

http://rng.uforum.sk/topic/618/vyroba-jogurtu/page/3/

Ešte k množeniu kefírových zŕn, výborné je k nich pridať calcium carbonate alebo prevarené pomleté vajcové škrupiny, voda by nemala byť osmózová, destilovaná, ale obohatená minerálmi a pridať napr. trocha melasy, tá je bohatá na minerály, v prvej fáze výroby vodného kefíru je dobré pridať buď už vyrobený vodný kefír alebo pridať citrón - ten citrón spôsobí to, že kyslejšie prostredie je menej náchylné na rozvoj patogénnych baktérií.

Naposledy upravil: bludicka (2012-03-28 05:12:46)



4

Re: Tibicos - vodny kefir

OK. Mne sa zatial "kupenske" probioticke kultury osvecuju. Aj trvanlivost je aspon 1/2 roka od datumu vyroby, najma v zime. V lete ich drzim v ladnicke, pre istotu.



5

Re: Tibicos - vodny kefir

ako kvasok treba pouzit tie zrna alebo uz hotovy kefir? lebo s kefirom to nefunguje..odskusala som..nevykyslo..



6

Re: Tibicos - vodny kefir

Použije sa vodný alebo mliečny hotový kefír, robila som to viac krát - chlieb aj pizzu, vykysne  vždy bez problémov (ak kefírové zrná sú schopné vyrobiť kefír, tak sú schopné vyrobiť aj kvások a kefírové kultúry sú obsiahnuté v hotovom kefíri), len to nekysne 2 hodiny ako kvasnice, ale treba to robiť ako kvások, čiže kysne to viac hodín podľa teploty, asi 12 hodin pri teplote 26 stupnov, pri bežnej izbovej teplote 22-23 stupňov ca. jeden deň. Kefír sa tiež urobí za 24 hodín, takže nedá sa čakať, že kefírový kvások sa namnoží za dve hodiny.

Pozrieť si odkaz a držať sa presne postupu, je to na konci stránky:

http://users.chariot.net.au/~dna/kefir_cheese.html

Naposledy upravil: bludicka (2012-04-02 08:16:38)