501

(20 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ghee maslo je v podstate normálne maslo, kde sa dlhším šetrným zahrievaním odstráni bielkovinová časť, zvyšky mlieka a voda, zostane potom len čistý tuk a tým pádom sa potom tak neprepaľuje, ak sa používa na tepelnú úpravu a je vhodné aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou. Teraz zase prichádzajú na to, že saturované tuky sú fajn - kokosový tuk, maslo, samozrejme neprepálené bez oxidovaného cholesterolu.

http://articles.mercola.com/sites/artic … d-Fat.aspx

502

(251 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

To som nevedela, že jód je efektívnejší v tej čistej forme, než ako KJ, no ten iosol je len 30 ml a ten tekutý kelp zase 50 ml, tak je ho aj tak dokopy viac v tom tekutom kelpe, ak sa človek riadi tým údajom množstva na jednu kvapku a počtom kvapiek a tekutý kelp je asi komfortnejší na užívanie, než jeho prášková podoba.

503

(251 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, čo povieš na tento jód? Doteraz si kelp "zavrhoval", že neobsahuje veľká množstvá jódu vzhľadom na cenu, ale tu sú tie dávky slušné, trochu viac, než u napr.  iosolu a ešte o niečo lacnejšie:

http://www.iherb.com/Natural-Factors-Li … 39989?at=0

504

(13 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja som čítala, že hypernatremia je skôr následok dehydratácie ako nadbytok sodíka, ledaže by začal človek piť od smädu morskú vodu. Pri adrenálnej únave som často pila slanú vodu a robilo mi to veľmi dobre, takže v istých prípadoch je sodík fajn, aj keď väčšina ľudí ho má prebytok.

505

(13 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja som kedysi dávno robila  tú očistu soľou, najskôr mi to nefungovalo a bolo mi z toho zle. Trik je v tom, že sa musí použiť naozaj dostatočná koncentrácia soli, aby sa v čreve vyvolal osmotický efekt - voda z okolitého tkaniva  začne prestupovať do čreva a vyvolá sa preháňavý efekt. Sem patria aj klasické osmotické preháňadlá ako horká soľ, glauberova soľ. Ten preháňavý efekt sa dostaví pomerne rýchlo, takže väčšina tej soli sa ani nevstrebá, naopak, pri nedostatočnej koncentrácii soli,  sa soľná voda vstrebá a nevyvolá preháňavý efekt. Výborný trik ako zmierniť odpornosť tej silne slanej vody, je naliať do nej trochu šťavy z citróna. Magnesium oxide urobí tú istú službu a nie je to také radikálne a telo dostane pri tom aj trochu nedostatkového horčíka.

To, čo sa dnes dá vysvetliť obyčajnou chemickou reakciou, sa v jogínskych knihách označí ako "jed", ktorého sa organizmus chce zbaviť.

Ešte som si teraz našla aj citát z wikipédie:

"Pri osmoticky pôsobiacich látkach ide o látky, ktoré sú len z malej časti z čreva vstrebávané do tela, a vedú v čreve k zvýšeniu osmotického tlaku. Tento zvýšený osmotický tlak je vyrovnaný naberaním vody obsahom čreva z okolitých stien, čo má z následok zväčšenie objemu, tlak na črevnú stenu a preháňavý účinok."

tá lacná doprava je len v rámci USA

inak myslím, že to tam tak je, že k tej sume 2,99 pripočíta tú medzinárodnú prirážku - poštovné, swanson je najnevýhodnejší na objednávanie kvôli vysokému poštovnému, je x výhodnejších obchodov ako vitaminlife.com, healthdesigns.com, donedávna ešte aj naturalhealthyconcepts.com, ale tam to už nejak zase podraželo, vyhodili odtiaľ tú lacnú dopravu, to už sa viac oplatí objednávať napr. cez amazon - ten to posiela väčšinou zadarmo v rámci USA a potom využiť shipito.cz, tam vychádza doprava pri ca. 3 ks doplnkov asi 12 USD - čo je konečná suma, kopec doplnkov s lacným poštovným sa dá objednať aj cez ebay

Iherb pri veľa produktoch uvádza privysokú váhu, to som si už dávnejšie všimla, napr. som si chcela objednať produkt chlorella manna - iherb uviedol váhu 2,16 lbs, healthdesigns uviedol váhu 1,4 lbs za 1ks. Pri vyšších hmotnostiach u medzinárodných zásielok je človek nútený potom u iherbu rozdelovať objednávku do veľa balíkov a zaplatiť viac na poštovnom.

Raz som písala do iherbu kvôli tým vysokým váham u niektorých produktov - veľký rozdiel medzi reálnou a poštovou váhou, čo som si chcela objednať, tak vtedy to na chvíľu upravili na nižšie váhy, ktoré sa mi zdali adekvátne. Neviem, či to je chyba systému, čo používajú, ktorý nejak automaticky podľa rozmeru produktu vypočíta poštovú váhu alebo tie vyššie váhy uvádzajú zámerne, ale stalo sa, že doslova dva identické produkty a rozdielna poštová váha.

U Healthdesigns som si mohla objednať dve balenia manna chlorelly - určilo váhu 2,8 lbs za 9,28 USD poštovné airmail, Iherb mi uviedol váhu 4,32 lbs a ponúkol len DHL za 42 USD.

508

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, aké dávky vitamínu D3 doporučuješ? Dnes je veľmi spopularizované doporučovať dosť vysoké dávky, až 5000 IU denne, aj keď možno krátkodobé negatívne účinky sa nespozorovali, otázka je, čo to urobí z hľadiska dlhodobého.

Napr. Ray Sahelian je konzervatívnejší a drží sa skôr doporučení nižších denných dávok od 400 IU do 1000 IU, vedľajšie účinky dlhodobého brania vysokých dávok vitamínu D3 môže byť kalcifikácia mäkkých tkanív, obličkové kamene, bolesti hlavy, prílišná kalcifikácia kostí...

http://www.raysahelian.com/vitamind.html

Rozhodne sú v tom jeho článku zaujímavé úvahy ako napr.:

"There are several points to keep in mind. Firstly, the amount of vitamin D made by sun exposure is done so gradually throughout the day as opposed to taking a 10,000 unit pill that raises blood levels excessively high right away. Second, is there any evidence that people who are exposed to such high amounts daily are healthier and live longer? Thirdly, Is it possible that a daily intake of 1000 units is just as beneficial as taking 10,000 units and probably with fewer side effects?"

V zime by som asi brala viac, než v lete, resp. podľa toho ako sa človek pohybuje na slnku, ale tieto rôzne doporučenia dávkovania niektorých doplnkov ma niekedy mätú, ale osobne beriem skôr nižšie dávky.

A ešte musí sa brať každý deň, keď D3 je tukorozpustné? Organizmus by ho mal vedieť skladovať, nie?

RNG, čo povieš na vlákninu glucomannan, malo by to byť niečo podobné ako psyllium, je medzi nimi nejaký podstatnejší rozdiel?

510

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

V tomto článku o jóde Dr. Mercola píše, že viac, než 400 mcg jódu denne môže spôsobovať problémy, paradoxne napr. hypotyreózu:

http://articles.mercola.com/sites/artic … _DNL_art_2

Ale zaujímavé sú pod tým tie komentáre, v jednom sa píše, že môže ísť práve o detoxikačný efekt jódu - čo možno práve tie rôzne príznaky ako akné a pod. by tomu tiež nasvedčovali. Alebo jeden prestal brať lieky na štítnu žľazu a začal brať veľké dávky jódu, selénu, vitamínu C a vyliečil sa. Jeden s Hashimotom bral vysoké dávky jódu a dostal sa permanentne do hyperstavu a je alergický aj na malé dávky jódu a to som čítala viac krát, že toto je jediná výnimka, kedy jód môže naozaj škodiť.

výborný článok o štítnej žľaze:
http://healthyfixx.com/plan/6/fixxing-your-thyroid

Mne sa zdá tá chlorela naj - lebo zo všetkých vláknin preukázateľne najlepšie viaže ortuť v čreve a pritom neberie dôležité minerály, môžem zvýšiť jej stráviteľnosť candexom - enzýmom celuláza. Včera som si napr. dala asi 50 gramov modifikovaných pektínov - čo je  megadávka, lebo som cítila po dokončenej Cutlerovej runde stále silné vírenie, efekt bol z toho minimálny, takže ja už moc na tieto pektíny neverím, predtým som ich brala asi pol roka, možno skôr tie algináty, ale určite najviac chlorela, chlorela pri dávke 50 gramov - zreteľne cítim za chvíľu úľavu, len teraz som ju nemala doma. Vyskúšam ešte hnedé uhlie. To psylium je skôr taká vláknina na pohyb čriev, arabinogalactany v dávkach, ktoré potrebujem, sú nehorázne drahé. ALA beriem každé tri hodiny s DMSA, jód sa snažím aspoň 2-3x do týždňa, dávam aj na kožu a aj beriem orálne.

Na niektorých fórach som čítala často, že kombinujú DMSA s chlorelou práve preto, aby chlorela stiahla uvoľnenú ortuť z čreva a že treba to brať minimálne každých 6 hodín, teda 4x denne, že sa cítia oveľa lepšie počas chelácie, žiadny chelátor nie je dokonalý, vždy dačo mobilizuje, ale len časť naviaže, zvyšok rozvírenej ortuti robí problémy a najviac práve v čreve, DMPS viaže vraj dokonalejšie ako DMSA, ale ja som na DMPS silne alergická.
Niektorí ešte doporučujú pri chelácii tzv. ricínovú očistu, ricínový olej sa zamieša napr. s mrkvovou, pomarančovou šťavou, poriadne pretrepe, aby sa emulgoval a vypije nalačno - efekt z toho je taký, že okrem toho, že človek strávi pol dňa na záchode, má to stimulovať žlčník k zvýšenej tvorbe žlče a tým vyplaviť ortuť zo žlčových a pečeňových ciest a zároveň aj z čreva. Ja používam magnesium oxide počas chelačných dní, lebo je to komfortnejšie. Aj určité byliny, ktoré sa doporučujú brať počas chelácie ako sylimarin vlastne stimulujú k zvýšenej produkcii žlče.

No ja som skúšala raz zmiešať MSM s DMSO a dávať na pulzné body, kde je vidieť žily - zápästie, krčné žily, pod kolená... moc som z toho necítila.

Ale jedna zaujímavá vec sa mi stala a to opakovane - mám doma ozónový olivový olej, občas si ním nagebrím celú tvár a krk kvôli akné a mám pocity ťahačiek, niečo to robí, ako keby som sa začala prečisťovať, lepšie sa mi dýchalo. Tu som o tom našla jednu zmienku a je to presne tak ako to píšu, celá tvár mi zčervenie, prekrví sa, ako keby sa koža začala detoxikovať, neuveriteľne vyzerá potom mlado a hladko, to neurobí žiadny krém, aj o tej teplote, čo tam píšu, je pravda, že zvýšením teploty sa telo lepšie zbavuje toxínov, keď som mala silnú hypothyreózu, zdalo sa mi, že vôbec nevylučujem ťažké kovy, ako keby telo šetrilo energiu len na prežitie a už mu nezvyšovala na iné činnosti:

"Ozone combines extremely well with intravenous chelation therapy which is used to treat arterial disease and heavy metal toxicity.
Almost all forms of nervous, functional, respiratory and blood disorders can be successfully corrected by oxidation restoration. The effects are perfectly natural, the nerves being left calm and toned with a feeling of buoyancy and exhilaration. It stimulates the vasomotor system through the nerve centers, which fact is clearly shown in the increased redness of the skin, a feeling of warmth in the whole body, and waste products being more freely eliminated. The ozone treatment show that poor oxidation is the cause of many disorders, by reason of the fact that when the temperature is brought up to normal, the problems disappear."

RNG napísal(a):

Bludicka, na to odpovedat moze len expriment, zmiesat zeolity s kyselinou solnou a odmerat, kolko chloridu hliniteho  alebo ci sa vobec uvolni.
Uvedom si, aj najvacsi vedci su vlastne len obycajni ludia a tiez sa mozu mylit, a niekedy aj kapitalne.
Ja som napr pouzival dlhe roky na predpis lekarov "proti kyselinam" na palu Maalox. Nuz a ten obsahoval vyse 400 mg hydroxidu hliniteho v kazdej kapsuli a zjedol som ho za roky doslova kopy.. A nielen ja, ale desiatky milionov ludi, co ho pravidelne pouzivali.

Robím tretí rok cheláciu, beriem veľa a dlhodobo DMSA a až teraz som začala mať  silné problémy s  plesňami, kandidou, ľudia to mávajú často pri DMSA, ani diéta mi moc nezaberá, GSE, oregáno atď. Keď neberiem DMSA, sa mi to rýchlo znormalizuje, akonáhle zoberiem DMSA, hneď cítim zhoršenie symptómov, potrebujem efektívny črevný absorbent, ktorý mi uvoľnenú ortuť v čreve naviaže, takže nejaké psyllium a mikrovlákniny moc nestačia - tie len na rýchlejšie vyprázdnenie črevného obsahu, ma napadlo brať každých 6 hodín (dmsa beriem každé tri hodiny) chlorelu, aby sa v pravidelných intervaloch dostávala do čreva a odstraňovala prípadnú ortuť. Tvrdí sa, že orálne podané DMSA má využiteľnosť len nejakých 20%, zvyšok zostáva v čreve, kde sa potom kumuluje prípadná ortuť, ktorú DMSA mobilizuje, ale nie na 100% naviaže a tá je magnetom pre kandidu a plesne, organizmus sa tak vraj vlastne chráni. Uvažovala som aj nad tými bentonitmi - ale tam mám naozaj obavy, aby chelátory nejak neuvoľnili tie hliníkové väzby, keby som to brala tak často a v tých kvantách, čo plánujem. Čierne uhlie sa mi zdá zase nevhodné, lebo by mohlo absorbovať aj chelátory príp. vitamíny a minerály, ktoré beriem denne dosť často - je nemožné to nejak časovo zorganizovať, aby som brala uhlie aspoň s hodinovými pauzami medzi dávkami chelátorov a vitamínov, jedine zobrať čierne uhlie vždy po každej cutlerovej runde, teda tých štyroch dňoch, aby dôkladne vyčistilo ešte črevá. Takže jediná mi zostala chlorela. Ako často by som ju mala podľa Teba brať počas chelácie tak, aby sa  vždy včas prerušil pečeňovo-črevný obeh.

Je nejaký podstatný rodiel, keď si urobím kúpeľ s chloridom horečnatým a nie síranom horečnatým? U nás nie je moc dostať bežne horkú soľ - nie v množstvách na kúpeľ, ale je dostať napr. živú magnésiovú soľ a tam píšu, že je to chlorid horečnatý.

513

(16 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

pre mňa je to tiež záhada, ale tie sáčky fungujú, používam ich, až kým sa nejak mechanicky neopotrebujú

ja som nikde nič nepísala, došlo mi to tak, len ma to dosť prekvapilo, že taká veľká spoločnosť to robí, veď oni to určite zastavia, ak colnica odchytí pár takýchto balíkov - colnica občas odchytí balíky aj do 22 Eur, len pre kontrolu obsahu, ale bodaj by to fungovalo čo najdlhšie, ale nerobím si moc ilúzie, iherb začínal pred rokmi, keď som ho našla na poštovnom zadarmo - takto fungoval prvé mesiace a teraz je poštovné 6 dolárov, podľa mňa healthdesigns chce získať možno zákazníkov, no rozhodne má teraz výhodnejšie poštovné ako iherb, aj výhodnejšie hmotnostné limity

515

(21 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

to som si myslela aj ja, že magnesium oxide pracuje rovnako, ale neviem čím to je, hento pracuje lepšie - cena je síce vyššia, ale mne stačia 2-3 kapsule, pri používaní 1-2x do týždňa to mám skoro na 8 mesiacov, netrpím zápchou, len to používam na prečistenie, mám pocit lepšieho vyprázdnenia, než keby som použila napr. klystír a je to  komfortné

tu je napr. kombinácia magnesium glycinate/lyzinate, čo sa mi zdá tiež zaujímavé, aminokyselína lyzín je antivirálna, chelátované minerály si človek môže vyberať aj podľa toho aký účinok má daná aminokyselina, potom má dve veci v jednom:

http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-High … ts/15?at=0

516

(21 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja si kupujem občas tieto "trace minerals", je tam väčšina minerálov, ktoré bývajú dosť nedostatkové:

http://www.iherb.com/Life-Extension-Onl … 39328?at=0

horčík kupujem zvlášť napr. tento:

http://www.iherb.com/Douglas-Laboratori … 37067?at=0

ten je fajn kvôli tej aminokyseline taurín, má ukľudňujúci efekt, väčšina zmesí na mozog obsahuje taurín,  dobrý aj na srdce, aj pri detoxikácii ako sírna aminokyselina, dávam si ho pred spaním,

alebo

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ma … 20846?at=0

a toto magnesium mi parádne funguje na vyprázdnenie, nie je to žiadne agresívne preháňadlo, funguje jemne, ale efektívne bez nejakých kŕčov brucha (treba si samozrejme odsledovať dávku), nie ako horká magnéziová soľ, senna listy a pod., neviem síce, čo tam presne robí ten ozón, ale funguje to super, dávam si to raz za týždeň na prečistenie:

http://www.iherb.com/Aerobic-Life-Mag-O … 17762?at=1

Mne došiel balík z healthdesign za 14 dní a čo bolo geniálne uviedli na balíku nižšiu sumu ako bola suma objednávky, som zvedavá dokedy im to ale vydrží... Z iherbu mi už colnica zadržiava pomaly všetko nad 22 Eur, zaujímavé, že len z iherbu, z iných obchodov nie. Na ten iherb asi už je colnica nejak vysadená.

Tu píšu napr. a to som aj ja čítala kedysi v článkoch o adya clarity:

http://curezone.com/forums/am.asp?i=1744289

""Adya Clarity is ‘Black Mica’. Zeolite AND Fulvic Acid are both derived from Black Mica. "

To mi príde teda pekne zarážajúce, že najlepší odborníci na výživu - David Wolfe, Mike Adams a iní najskôr produkt predávajú dlho vo svojich obchodoch a potom ho sťahujú, lebo je toxický a odrazu sa prišlo na to, že obsahuje hliníkové soli, čo sa vie o týchto produktoch - bentonity, zeolity už dávno. Väčšinu tých superlatívnych článkov a videí už posťahovali z internetu.

A niekde som čítala, že ak sa so zeolitmi berie niečo kyslé, napr. vitamín C, ovocná šťava, hliníkové soli sa môžu uvoľniť. Napr. ak sa aj používa alobal pri varení s niečím kyslým - rajčiny, uvolní to z neho hliník. By ma zaujímalo, či chelačné látky ako DMSA, DMPS môžu zo zeolitov tiež uvolniť hliník a iné kovy. A možno je aj rozdiel, či niečo používam vo vodnom filtri, kde prichádzajú zeolity do kontaktu len s vodou a keď sa to používa ako doplnok výživy a môže s hocičím v tele zreagovať.

By ma zaujímalo nakoľko je bezpečné používanie rôznych práškov - zeolity, bentonity, keďže obsahujú aj dosť vysoké percento hliníkových solí. Dosť to doporučujú ako črevný absorbent pri chelácii, ale neviem, keď beriem zároveň chelátory, či nejak nevytrhnú ten hliník a iné kovy z väzby, sa mi zdá asi bezpečnejšia chlorela.

Napr. teraz bol dosť poplach v Amerike okolo doplnku Adya clarity - niečo podobné tekutým zeolitom, najskôr ho všade vychvaľovali aký je super na detox a odrazu prišli poplašné správy okolo obsahu hliníkových solí a možnej otrave a raw food nadšenci, ktorí tento produkt predtým do neba vychvaľovali, som si ho vtedy chcela kúpiť na cheláciu kovov,  ho sťahujú z obehu a vracajú ľuďom peniaze:

http://www.naturalnews.com/034037_Adya_ … minum.html
http://www.naturalnews.com/034014_Adya_ … osure.html
http://www.naturalnews.com/034051_Adya_ … foods.html
http://www.naturalnews.com/034023_Adya_ … narch.html

520

(21 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

forma calcium carbonate je anorganická, ťažko vstrebateľná, aj keď táto je prírodná z koralov, ale to nič nemení na tom, že je pre telo nevýhodná

ostatné formy minerálov v tom doplnku sú taký mix anorganických a organických foriem:

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Co … 40069?at=0

treba si vyberať formy minerálov chelátované, naviazané na nejakú aminokyselinu ako napr. glycín, metionín, alebo súbor aminokyselín "amino acid chelate"

napr. magnesium oxide - anorganická forma, dobrá tak na preháňavý účinok
magnesium bis glycinate - dobrá forma na výživu

521

(16 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

tie sáčky vyzerajú na pohľad ako obyčajné igelitové sáčky, v popise je, že odstraňujú ethylen a iné plyny, ktoré zelenina uvolňuje, je na nich nejaká tenká vrstva zeolitov (zeolity sa používajú napr. na čistenie vody v akvaristike, všeobecne na čistenie, aj ako doplnok výživy pri chelácii kovov napr. ):

" This low-density polyethylene film is impregnated with a natural occurring mineral that significantly increases gas permeability, allowing small amounts of ethylene to be removed. The increased permeability allows for the discharge of other gases such as carbon dioxide and ammonia. The mineral also has good deodorizing properties. The bag also has an anti-fog additive in the film that reduces the formation of water drops, and thus reducing the potential development of damaging bacteria."

Bola som skeptik, ale fakt fungujú dobre, lepšie než vákuum, to ma pri zelenine sklamalo (na pohľad zelenina vyzerá dobre, nie je zoxidovaná, ale páchne a chutí skazeno - preto nikdy nekupovať v obchode vákuovo balenú zeleninu), že zelenina uvolňuje plyny, tak to som sa presvedčila, keď som ju zabalila do vákuových sáčkov a tie boli po pár dňoch nafúknuté. Len netreba tie sáčky na zeleninu veľmi tesne uzatvárať kvôli vlhkosti, vložiť pokrčenú papierovú utierku. Používam ich hlavne na kapustu, koreňovú zeleninu, rajčiny - ale tie mám vonku, uhorky a pod., byliny, pór a všetko, čo má koreňový systém a je zelené, dávam do vody, niečo podobné ako toto, oni tam znovu rastú a tým pádom sa nekazia a ešte aj ožijú:

http://www.amazon.com/Cuisipro-747134-H … amp;sr=1-1

len ja používam na to obyčajnú plastovú nádobu, tá na bylinky je malá a dávam do toho aj špargľu, stonkový zeler, pór, cibuľku a navrch upevním gumičkou ten "fresh sáčok"...

522

(16 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja bývam ďalej od mesta  a nemám moc možnosť pravidelného nákupu kvalitnej zeleniny, odskúšala som pár spôsobov jej skladovania a najviac sa mi osvedčila metóda používania špeciálnych sáčkov na zeleninu a vákuových nádob, na bylinky, cibuľku, pór, stopkatý zeler - používam vyššiu plastovú nádobu s vodou, navrch ten sáčok na zeleninu - vydržia takto aj mesiac, oni vlastne začnú znovu rásť v tej nádobe, dokonca aj povädnuté bylinky sa preberú a vyzerajú po jednom dni lepšie ako z obchodu, úplne čerstvo. Dá sa takto skladovať aj hlávkový šalát.
http://www.amazon.com/Peak-Fresh-Re-Usa … pd_sim_k_2

boli v ponuke na ebay lacno, teraz odtiaľ zmizli

te sáčky umývam a znovu používam, takže vydržia dlho

Koreňová zelenina mi v tých Fresh sáčkoch vydrží oveľa dlhšie, než bežne skladovaná v chladničke, takisto do nich dávam rajčiny a na okno - vydržia o dosť dlhšie, robila som raz test, nechala som rajčinu voľne položenú na okne, jednu som dala do vákuovej nádoby a jednu do toho fresh sáčku, najskôr sa pokazila tá vo vákuovej nádobe - kvôli kumulácii vlhkosti, tá vo fresh sáčku vydržala 6 týždňov, vákuové nádoby sa mi osvedčili na nastrúhanú zeleninu, urobené šaláty - krátkodobejšie skladovanie tak do jedného týždňa,  inak treba dávať do tých fresh sáčkov a aj vákuových nádob niečo na odsávanie vlhkosti - pokrčenú papierovú kuchynskú utierku napr. Zelenina vákuovo balená síce vyzerá na pohľad pekne aj po dvoch mesiacoch  napr. kapusta, ale čerstvá nie je, tak zapácha, zelenina uvoľňuje plyny a vákuum tie plyny drží, preto viac používam tie fresh sáčky a nechávam ich trochu pootvorené, aby sa v nich nekondenzovala vlhkosť.

523

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

No ja si kefír vyrábam doma pomocou kefírových zŕn - vodný, mliečny:

http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html

kefírový chlieb, pizza:

http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefir_cheese.html

Kvások sa môže robiť z veľa vecí, najčastejšie múky a vody, z kefíru, hroznovej šťavy, je na to kopec receptov, ja som skúšala ten kefírový a klasické kvásky, ktoré som si kúpila na internete. Vlastný kvások, čo som skúšala, sa síce dal použiť, ale nebolo to nič oslnivé.

Link na lacný hotový sušený kvások, ktorý sa dá kúpiť z Ameriky,  som sem dávala, aj ten nemecký Backferment - pri týchto som sa ja ustálila a občas používam ten kefírový kvások, keďže kefír si robím pomerne pravidelne. Pri tom sušenom kvásku ide o aktívnu kultúru, v obchodoch predávajú bežne sušené kvásky - ale to len ako prísadu do kvasnicového chleba. Aj predávané "kváskové chleby" sú väčšinou kvasnicové s pridaným sušeným kváskom. Aktívnu kvalitnú kváskovú kultúru u nás človek ťažko zoženie, ale vo svete sa dajú zohnať.

Jednoduchý návod na výrobu domáceho kvásku:
http://www.kvaskovychleb.cz/doku.php?id=navody:navody

524

(77 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

indukčný sporák je dosť silným zdrojom elektrosmogu, ja som sa kvôli elektrosenzitivite rozhodla pre plyn, takisto nepoužívam v byte žiadne wi-fi, žiadne bezdrátové technológie ako meteorologické stanice, žiadne bezdrátové telefóny so štandardom DETC, ktoré vysielajú nonstop a pod., čím modernejší byt, tým je to horšie, na všetko už používajú bezdrátové technológie - na kontrolu kúrenia, rôzne senzory, človek je zamorený vo vlastnom byte, nemusí vyjsť ani na ulicu, kde je to dnes vďaka smartphonom a 3G internetu, wi-fi už úplne neúnosné pre elektrosenzitívnych, ja už nemôžem pomaly ani cestovať vlakom, kde sa každý druhý pripája smartphonom na net, veď čo by si nezahral on-line hry, nepozrel maily, nešiel na  chat, keď je to skoro zadarmo, nechcem vedieť, čo tu bude o pár rokov, to sa elektrosenzitívni ľudia budú asi sťahovať do lesov, tie 3G vysokorýchlostné dátové prenosy sú najväčšie svinstvo, čo sa asi týka elektrosmogu, z toho ma začne bolieť hlava po pár minútach a odoznieva to niekoľko dní, najväčším problémom a hlavne u smartphonov, ktoré sú stavané na "bezdrátový komfort" je, že aj keď človek nepoužíva zrovna 3G internet, wi-fi, bluetooth, ale má to zapnuté, tieto vysielajú nonstop, veľa ľudí si to necháva zapnuté stále kvôli synchronizácii napr. mailov, bluetooth kvôli handsfree, pritom sa takto ožarujú ešte viac, než keby mali mobil pri uchu, to je ako keby človek 24 hodín telefonoval - 3G prenos, ale ešte silnejšie, lebo tam sa prenášajú omnoho väčšie dáta.

http://www.powerwatch.org.uk/library/do … 110714.pdf

"Some induction hobs can be a major problem. All induction hobs use HF to induce currents in the pans which then heat up. Some use between 55 and 85 kHz and that is right in the range of DE. Some use higher (real RF) frequencies that are too high for the G/S meter to read, but go around the house wiring all the same. Induction hobs are not recommended from the EMF/EMR
exposure point of view."

525

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

leen napísal(a):

Ďakujem za rady.
Nebývam ďaleko (Nová Dubnica). Cez víkendy chodievame na hory, určite by som sa po ceste zastavila. Za kvások by som ti bola vďačná.
Určite sa ozvem.

OK, len ja nebývam moc doma, tak sa treba dohodnúť dopredu.

Papier na pečenie som skúšala, len ono tie kváskové cestá sú dosť riedke a stalo sa mi často, že sa niekde zapiekol do chleba, okrem toho papiere na pečenie obsahujú toxické látky, ak človek zrovna nekúpi nejakú eko verziu, to je už možno lepšia silikónová podložka, ale tá sa ťažko prispôsobuje do hranatej formy, ale tá múka semolina a vytrieť formu trochou tuku sa mi najlepšie osvedčilo:
http://www.iherb.com/If-You-Care-Parchm … 26445?at=0

Komerčné kvasnice obsahujú len jeden druh kvasiniek, chlieb z nich ma dosť nafukuje. Kváskové obsahujú baktérie mliečneho kvasenia (tie prirodzene konzervujú chlieb a robia ho stráviteľným, odbúravajú kyselinu fytovú, kyselina mliečna robí chlieb kyslým) a rôzne druhy kvasiniek, kvások úplne zmení štruktúru chleba, vytvára rôzne chuťové variácie oproti kvasnicovým, kvások nakysne aj také múky, kde kvasnice zlyhajú. Napr. ražná múka potrebuje vyslovene kyslé prostredie, aby nakysla, ražný kvasnicový chlieb je o ničom, vôbec mi nechutil, kváskový je výborný.  Pšenicu som ja úplne vyradila z pečenia, nahradila som ju špaldou, kamutom a výživnejšími druhmi obilia ako pohánka, proso, ryža natural, quinoa, podľa mňa je dobré ten lepok redukovať aj pre ľudí, ktorí zrovna netrpia celiakiou.

Inak výborný jednoduchý kvások sa dá vyrobiť aj zo srvátky z kefíru z kefírových zŕn (nie komerčný kefír) alebo ešte lepšie vodný kefír, ten mi kysol ako divý, stačí len zmiešať múku s tým kefírom a nechať pár hodín fermentovať. Niekedy sa môžu použiť len baktérie mliečneho kvasenia na vykysnutie - skúšala som aj chlieb vykysnúť jogurtovými kultúrami, dalo sa to jesť, ale nebolo to ono, ale ten kefírový je výborný.

Inak ja som si vždy myslela, že kváskové chleby musia kvasiť veľmi dlho a vždy sú kyslé, ale napr. v Amerike pečú kváskové biele chleby, ktoré nie sú moc kyslé, to je skôr výsadou východnej Európy piecť ťažké celozrnné kyslé kváskové chleby.

Všetky enzýmy a prospešné baktérie sa v chlebe upečú a teda zničia, ale aj tak je takýto kváskový chlieb hodnotnejší ako bežný kvasnicový alebo pečivá robené s kypriacim práškom, sódou bikarbónou.... Obilie sa kváskom ako keby "predtrávi", raz som skúšala upiecť chlieb z "naklíčenej múky", ale pre pracnosť som to už nezopakovala, dala som si naklíčiť veľké množstvá obilia - špaldu, pohánku... do veľkých sít, po dvojdňovom naklíčení obilia, som to usušila v sušičke a potom zomlela na múku, chlieb chutil výborne a asi to bol jeden z najzdravších pečených chlebov. Namiesto vody používam do chleba srvátku z kefíru z kefírových zŕn, aj to sa mi dosť osvedčilo.

526

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Rôzne bezlepkové a iné múky sa dajú kúpiť v rôznych bio-obchodoch, aj na internete. Ja si väčšinu múk meliem doma čerstvé, nakoľko s kupovanými moc nemám dobré skúsenosti, proso má napr. vyšší obsah mastných kyselín a takmer vždy je múka zoxidovaná a potuchnutá, oni to balia ešte aj do papierových tenkých obalov, takže to len zvyšuje proces oxidácie. Pohánková múka bežne dostať je len taká hnedá aromatická - z termicky lúpanej pohánky,  mne takáto múka nechutí, najlepšia pohánková múka je z mechanicky lúpanej pohánky. Hotové zmesy na chlieb, či už bezlepkové alebo lepkové ja nekupujem vôbec, tie bezlepkové sú len samý škrob, sójová múka, sušené mlieko, to nemusím. Na väčšinu múk používam šrotovník, ale sú typy múk, kde musím použiť kávový trieštivý mlynček - napr. amarant, quinoa, teff - druh prosa, sú to olejnaté malé semená a klasický šrotovník by ucpali.

Vyrobiť dobrý kvások je umenie a vec šťastia - aké baktérie zrovna poletujú vo vzduchu a aké sú na obilí. Namiesto snaženia sa vyrobiť kvások doma - sú väčšinou moc kyslé a ťažké, je lepšie zohnať kvások, ktorý sa pestuje už roky, buď z nejakej pekárne, od niekoho alebo sa dajú kúpiť na internete. Takéto kvásky sú vyzreté, stabilné, majú už silné kultúry - mne kváskový chleba kysne 2 hodiny pri 26 stupňoch.

Na bezlepkové chleby je výborný nemecký "backferment", špeciálne kultúry vyrobené z medu a hrachovej múky, je to trocha podobné kvásku, ja ho používam ako kvások, nie podľa toho ich návodu. Na začiatku mi trvalo 12 hodín, kým mi ten backferment nakysol, po asi pol roku používania nejak tie kultúry zosilneli a teraz to trvá len 3-4 hodiny. Čím častejšie a dlhšie sa nejaký kvások používa, tým je lepší.

http://www.purenature.de/shop/a2091/mai … nfrei.html

Tu sa dá lacno objednať veľmi kvalitný kvások v sušenom stave - mne trvalo dva dni ho oživiť:

http://www.breadtopia.com/store/dry-sou … arter.html

Nie je kvások ako kvások, každý má svoju špecifickú chuť a dáva špecifickú štruktúru chlebu podľa toho aké kvasinky a baktérie obsahuje, niektoré sú lepšie na biele chleby, niektoré na tmavé. S tým backfermentom alebo tým kváskom máš zaručený úspech,  aj môj otec si pečie sám kváskové chleby, podľa jednoduchého návodu a s tými kultúrami, čo som mu dala, to zvládol bez problémov. Na internete je kopec stránok zaoberajúcich sa kváskom, ale mne to prišlo na začiatku veľmi zložité, ale vôbec to nie je tak. Napr. vyzretý stabilný kvások vôbec nepotrebuje ani presnú reguláciu teplôt, pri nižšej teplote to trvá len o trochu dlhšie, cestá ja vôbec nemiesim, len premiešam. Jedine cesto na pizzu miesim. Inak robím z kvásku všetko - chlieb, pizzu, lievance, koláče, mufiny, dokonca aj sušienky. Niektorí pečú kváskové chleby pomaly tri dni, ja večer vytiahnem kultúru z chladničky, nakŕmim, do rána sa aktivuje pri izbovej teplote,  ráno zamiesim cesto a o 2,5 hodiny už pečiem, pri dvoch kysnutiach o 3,5 hodiny. Vôbec netreba kŕmiť 2-3x, ak sú staré aktívne kvásky so stabilnými kultúrami, rýchlo sa aktivujú, jedine, že by boli v chladničke dlhšiu dobu bez kŕmenia, napr. mesiac, trvá to dlhšie.

Ak by si bývala niekde pri Púchove, ja by som Ti tie kultúry darovala - čerstvé v aktívnom stave, môžeš ich rovno použiť.

527

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ak chcete piecť bezlepkové chleby, vôbec netreba používať tie bežné bezlepkové hotové zmesy alebo recepty, kde sa lepok nahrádza vajíčkami, guárovou gumou, xanthánom, vysokými množstvami kukuričného, zemiakového škrobu. Kvások nejakým spôsobom fermentáciou upraví konzistenciu cesta tak, že sa vôbec nedrolí a nerozpadá a dajú sa použiť vysokovýživné múky napr. z toho prosa, ryže natural.... Záleží aj od kvásku, niektoré sú vhodnejšie na bezlepkové zmesy.

K tým formám.... väčšina chlebov sa pečie v prvej fáze na 220 stupňov a dopeká sa na 180 stupňoch, neviem, či tie moderné povrchy sú pri takýchto teplotách úplne bezpečné. Klasická keramika je síce krehká, ale najlepšie imituje pec, dobre do seba nasaje teplo a rozvádza ho. Väčšina pekárov používa práve kvôli tomu kameň na pečenie, ale keramická forma sama o sebe ho nahradí. Ak človek vytrie formu minimom tuku a vysype semolinou múkou, vôbec nič sa nelepí, ani pri kváskových tekutých cestách, chleba sa krásne vyklopí. Je dostať aj teflónové formy s povrchom odolným voči kyslým kváskom. Mne sa kváskové cesto dokonca prilepilo aj na kvalitný silikón, čo sa mi pri iných cestách nestalo, kváskové cestá s menším obsahom lepku sú niečo úplne iné ako bežné pšeničné, ktoré držia lepkom pokope.

Výborná klasická keramika na pečenie chlebov sú napr. rímske hrnce. Dobré je ale vždy kúpiť formu aj s poklopom, väčšina chlebov sa v prvej fáze pečie "v pare", aby ešte stúpli a v druhej dopeká bez poklopu kvôli vytvoreniu kôrky. Ja vždy keramickú formu namočím do vody, nasaje do seba vlhkosť a počas pečenia v prvej fáze ju uvoľňuje, tým pádom odpadne rôzne zvlhčovanie v trúbe.

Formy greenpan majú jadro oceľ a potiahnuté sú keramickou vrstvou thermolon, ale stačí jedno poškriabanie, odlúpnutie povrchu a cesto sa tam bude na tom mieste lepiť, osobne si myslím, že klasická keramika má lepší rozvod a akumuláciu tepla pri pečení v trúbe.

Veľká výhoda keramiky je, že je super na skladovanie chleba, lepšia než drevo - pleseň sa môže usádzať v pórovom materiáli, v plastových zase rýchlo plesnivejú. Najskôr som skladovala chlieb v hrubých ľanových sáčkoch, ale tam mi vysychal, teraz ho po vychladnutí dám do tej formy, v ktorej som ho piekla a prikryjem len drevenou doskou na krájanie chleba, zatiaľ mi nikdy nič nesplesnivelo, ani po týždni, ale kváskové chleby sú trvanlivejšie. Ak by náhodou sa aj nejaká pleseň vyskytla, keramika sa vypečie v trúbe a všetky spóry sa zničia.

Výhoda tej pekárne Eta Duplica Plus je termostat na zretie kváskov a rôznych kultúr, ja na to používam trúbu so žiarovkou pripojenou na termostat, termostat ani nemusí byť, 15 W žiarovka zabezpečí 26 stupňov a 25 W žiarovka 29-30 stupňov celzia, pre väčšinu kváskov je ideálna teplota 26 stupňov,  dobré je mať digitálny časovač a teplomer na kontrolu teploty.

528

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Pre ľudí, ktorí pečú bežné kvasnicové chleby je to ok voľba. Ja som to kedysi používala často, teraz už nie, lebo pečiem kváskové chleby, tam je to zbytočné a pekáreň nemá také nastavenia aké potrebujem, tak mi na ňu sadá teraz prach. Z dnešného pohľadu by som to už nikdy nekúpila, ak má človek doma robot na vymiesenie cesta, v prípade, že pečie lepkové pšeničné chleby, tak kúpou pekárne moc nezíska, jedine, žeby chcel piecť napr. s odloženým štartom - večer dať suroviny a aby to do rána upieklo. Ja pečiem 100% celozrnné chleby napr. zo špaldy, raže, pohánky, ovsa, prosa, quinoi, ryže natural, naklíčenej pšenice, kamutu, cícerovej múky, ciroku, teff.... tam tie cestá nemajú toľko lepku, aby dokázali vytvoriť úhľadnú jednoliatu masu, ako sme zvyknutí u pšeničných chlebov, to cesto je doslova taká lepkavá kaša, čiže nedá sa ani vymiesiť, tam sa to len premieša, podobne ako u 100% ražných chlebov, takže aj to miesenie je zbytočné a elektrická rúra to upečie rozhodne lepšie ako pekáreň. Ja pečiem napr. v keramickej forme, vytvorí sa dobrá kôrka, aj zhora, čo sa u pekárne nedosiahne, lebo je tam výhrevná špirála len dole.
Najskôr som piekla kvasnicové celozrnné pšeničné chleby, potom som prešla na špaldové - ale kvasnice mi to nedokázali nikdy tak dobre nakysnúť, tie chleby zostali také ťažké ubité, musela som to vždy mixovať s bielou múkou. Potom som prešla na kvásky - lebo tie dokážu omnoho lepšie spracovať a vykvasiť aj problematické múky ako prosová, z quinoi, ryže natural a pod. a kvásky urobia chlieb veľmi stráviteľným, potom už som nepotrebovala ani pekáreň.

Okrem teflónu sa u väčšiny foriem cesto lepí - napr. nerezové, sklo, keramika, vždy sa musia vytrieť tukom a vysypať múkou - ideálne napr. semolinou, ryžovou. Jediná alternatíva je silikón. Keďže pekárne vo forme cesto vymiesia a zároveň tam aj kysne, tak ťažko budem potom formu vytierať a vysypávať múkou, preto sa tam používa vždy niečo nelepivé ako teflón. Videla som aj pekáreň s nerezovou vložkou - ale to si neviem dosť dobre predstaviť, to cesto sa tam musí lepiť. Kváskové cestá sú ešte aj dosť tekuté a kyslé, dosť nevhodné pre hliníkové a teflónové formy.

529

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

ak mas na mysli neprazene zelene kavove boby:

napr. amazon, ebay...

http://www.amazon.com/Organic-Trade-Gre … amp;sr=8-6

veci, ktoré amazon neposiela priamo na SK, si nechavam preposielat cez shipito, ale vacsinu toho vzdy najdem na ebay a tam sa vzdy najde nejaky predajca, co posiela aj do celeho sveta

http://www.ebay.com/itm/10-lbs-COSTA-RI … 3f12179829

530

(16 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja premýšľam nad týmto ionizátorom, čističom vzduchu, nie sú tam žiadne filtre, čo sa musia dokupovať, neviem nakoľko je efektívny na čistenie vzduchu, ale zdá sa mi to fajn hlavne v zime, keď sa toľko nevetrá.

http://www.mojavitalita.sk/obchod/ioniz … rna-2.html
http://bohus77.blogspot.com/

531

(16 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja som kedysi čítala o tých ionizátoroch vody, ak už by som za niečo vyhodila peniaze, tak nejaký filtračný systém na vodu - osmóza sa mi veľmi osvedčila, predtým som používala roky uhlíkové filtre, aby som pila v prvom rade čistú vodu. Tá osmóza stojí zlomok ceny toho ionizátora, ja mám obyčajnú "akvarijnú", ale funguje výborne. Filter do toho ionizátora stojí okolo 100 Eur - obyčajný uhlíkový, ktorý sa zvykne časom zanášať a podporuje rast baktérií, ak prestanú vyrábať o pár rokov ten ionizátor, tak človek nekúpi náhradné filtračné vložky a môže to celé vyhodiť. Takisto, ak to obsahuje uhlíkový filter, musí sa to stále používať, inak v tom filtry hrozí bakteriálna kontaminácia, ak nie je ošetrený napr. koloidným striebrom. A čo sa týka tej zásadistost, zásaditá strava a zeleninové šťavy sa mi zdajú rozhodne lepší zdroj ako ionizovaná zásaditá voda.

Používam napr. ozónový olivový olej, ten sa mi veľmi osvedčil na akné a ošetrovanie kože. Výroba ozónového vzduchu sa robí napr. v zaplesnených domoch na zničenie plesní, ionizátory vzduchu sú väčšinou súčasťou čističiek vzduchu, ale s tým nemám skúsenosti.

Čo sa mi napr. osvedčilo na pitie okrem surových štiav je vodný kefír - používa sa tam síce cukor, ale ja ho dávam menej a fermentujem ho tak dlho, až skoro vôbec nie je sladký, čiže drtivá väčšina cukru sa tam spotrebuje. Je to fermetovaný nápoj, v podstate živý, keďže nie je pasterizovaný a nestojí ma skoro nič a myslím, že je určite aj zdravý. Aj kombucha je fajn.

Mne odoslali balík z Ameriky (nie iherb, iný obchod) 29.12 a došiel mi utorok doobeda, medzitým bol ale víkend.

533

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Väčšina komerčných "kyslých mliek" a kefírov obsahuje len 1-2 kultúry, tam ide hlavne o chuť a trvácnosť daného produktu, či sa to dá nazvať kefírom, neviem, ale podľa obsahu tých kultúr, zrejme nie.

Napr. "kefír" predávaný u nás:
http://www.agrospol-kysuce.sk/index.php … ;Itemid=25

http://www.vitalia.cz/clanky/zakysane-mlecne-napoje/

Ja som ani niečo ako kefírové mlieko moc v potravinách nevidela, jedine, čo som si kupovala občas bol kozí bio kefír v Bille, ale tam nebol uvedený obsah použitých kultúr.

zloženie kefírových kultúr:

http://www.syridlo-predaj.sk/index.php/ … mlieka-p20
http://www.culturesforhealth.com/body-e … lture.html

http://www.differencebetween.net/object … nd-yogurt/

Podľa toho, čo píšu, kefír by mal obsahovať viac kultúr, aj také, ktoré bežne nie sú zastúpené v jogurtoch, kefír je fermentovaný nielen baktériami ale aj kvasinkami (vytvára sa aj isté percento alkoholu), kdežto jogurty sú fermentované len baktériami. Takisto píšu, že kefír je zdravší práve rôznorodým zastúpením kultúr a tých kvasiniek ako jogurt, je stráviteľnejší a spravidla býva dosť riedky oproti jogurtu.

534

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Dnes som objavila túto stránku s rôznymi syrovými, jogurtovými kultúrami, na výrobu smotany, tie, čo sa používajú komerčne, dajú sa kúpiť ale aj v menších množstvách na domáce použitie, sú tam rôzne recepty na výrobu domácich syrov, formy na syry atď. Možno tie kultúry budú aspoň živé, než tie, čo som si objednávala z iherbu a boli väčšinou mŕtve - asi nejak tomu ten dlhodobý transport neprospieva a ktovie, kde to všade skladujú. Píšu o tých kultúrach, že sa dajú množiť 5-10x,  za 5,74 Eur na 200 litrov mlieka jogurtová kultúra, čo je super cena, ale obsahuje len 3 kmene kultúr, možno keby sa zmiešala tá acidophilusová kultúra s tou jogurtovou, tak by človek mal 4 kmene kultúr, vrátane acidophilusu a bulgaricus:

http://www.bionakup.sk/index.php?mlieka … lt%FAry,23
http://www.bionakup.sk/index.php?230,jo … ov-mlieka)

535

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Najznámejšie značky panvíc z masívnej železnej zliatiny bez povrchovej úpravy ako napr. smalt sú tie skeppschult a calr victor - o tých niekde píšu, že sú to napodobneniny, neviem, tí, čo majú panvice od oboch firiem píšu, že sú si veľmi podobné, tie skeppschult sú možno trochu lepšie spracovanejšie, ale aj drahšie, varné vlastnosti u oboch sú tie isté. Ja som si kupovala panvice tu:

http://stores.ebay.de/o-k-international-Gusseisen-Profi

Zasielajú aj na SK.

V zásade sú tri druhy železných panvíc - masívna zliatina bez povrchovej úpravy - tá je dobrá práve na opekanie, pečenie, lebo čistá zliatina má lepšie nepriľnavé vlastnosti ako keď sa už na ňu nanesie napr. smalt - ale smaltované sú zase lepšie tam, kde napr. chcem variť ovocie, polievky, skladovať v nich uvarené potraviny - robia sa tak hrnce a potom sú kované železné panvice bez povrchovej úpravy, ktoré sú trochu tenšie,  vhodnejšie tam, kde človek potrebuje rýchlejšiu odozvu tepelnej reakcie (palacinky, nejaké rýchle minútky), ale v zásade varné vlastnosti sú veľmi podobné ako u masívnej železnej zliatiny.

Panvica - masívna železná zliatina bez povrchovej úpravy:

http://www.amazon.de/Servierpfanne-Guss … amp;sr=8-2

Železná panvica tenšia bez povrchovej úpravy, nie je to odliatok, ale kovaná:

http://www.amazon.de/PROFI-schmiedeeise … pd_sim_k_2

http://www.amazon.de/GSW-860567-GastroT … amp;sr=1-2

Železná panvica s povrchovou smaltovou úpravou:

http://www.amazon.de/Creuset-2012420060 … amp;sr=1-6

Železné panvice sú ale ťažké - hlavne tie masívne, tie, čo sú bez povrchovej úpravy sa nesmú umývať saponátom, len horúcou vodou a kefou, umývajú sa ale ľahko, potom sa potrú zľahka olejom.

536

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ale napr. manuka med do rán je výborný, už vyrábajú aj sterilný napr. do otvorených rán, dekubitov - ale ten je príšerne drahý.

Žalúdočná šťava z oviec sa používala ako syridlo na vyzrážanie, môjmu otcovi tiež bolo raz veľmi zle zo surovej nepasterizovanej bryndže, ťažko povedať, či to je nekvalitnými hygienickými podmienkami, nevhodným skladovaním, aj keď tvrdia, že taká bryndza by mala obsahovať veľké množstvo probiotík a pri zrení by mali odstrániť aj prípadné patogénne baktérie, ja jem nepasterizovanú bryndzu často a zle mi zatiaľ nikdy nebolo. Ale oni tú bryndzu často aj zmrazia a potom znovu rozmrazujú, ktovie, čo sa tam potom deje s tými kultúrami.

Tie kefírové zrná robia stále rovnaký kefír a čím viac sa používajú, tým sú lepšie, to isté platí aj pre vodný kefír a kombuchu, aj kvásky, čo mám doma - tie by mali byť veľmi staré a fungujú výborne, vôbec sa nekazia, mám napr. taký aktívny kvások, ktorý nakysne chlieb za 2-3 hodiny, možno aj pre telo je lepšie používanie takýchto stabilných kultúr, než tých kupovaných pestovaných v laboratóriu. Na kefírových zrnách sa mi páči práve tá variabilita ich použitia - čiže nie len výroba samotného kefíru, ak má teda niekto čas to doma robiť, ale ten syr sa vyrába jednoducho, podobne ako aj chlieb - výborné napr. pre ľudí s kandidou, obilniny fementované kváskom alebo kefírovými kultúrami sú omnoho stráviteľnejšie a nespôsobujú problémy ako kvasnicové chleby. Raz som zjedla polovicu čerstvo upečeného kefírového chleba (nielen pridaný kefír do cesta, ale fermentovaný kefírovou kultúrou), vôbec mi nebolo z neho ťažko, z kvasnicového by ma už nafukovalo a bolo by mi zle.

Určite ešte vyskúšam z toho obchodu nejaký jogurt, či sa naozaj dá množiť donekonečna.
Možno by bolo dobré kúpiť tie kefirové zrná z viac zdrojov, z rôznych miest na svete, aby mal človek zastúpených čo možno najviac tých kultúr. Ja mám napr. kvások z Ameriky, z Ruska, Rakúska - a pritom všetko je to len múka a voda, baktérie sa tam nachytali len z povrchu obilia a zo vzduchu a každý kvások je úplne iný.

537

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ale v praxi zatiaľ tá keramika nefunguje v istých prípadoch úplne ideálne, drahý titánový hrniec sa mi tiež časom poškodzuje - aj keď funkčnosť zatiaľ výborná a neviem, čo by s tým povrchom urobilo drsnejšie zacháchanie ako napr. škriabanie oceľovou lopatkou, dlhodobé vysoké teploty. Človek má akosi aj potešenie z toho, že môže po nejakej panvici beztrestne škriabať koľko chce, zliatine železa to rozhodne nevadí, nemôže sa tam nič poškodiť, pretože je to celé zliatina železa, nie nejaká nanášaná vrstva - aj keď super tvrdá a keramika nefunguje dlhodobo zatiaľ tak nepriľnavo ako by mala.

538

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Neviem prečo zastaralé, keď sú výborne funkčné... Zatiaľ som nenašla taký riad, čo by fungoval bezproblémovo a netoxicky ako gril pri vysokých teplotách alebo ako opekacia platňa na tie placky, ani keramika tu moc nie je vhodná - vysoké teploty za sucha, teflón toto už nezniesie vôbec, rýchlo sa zničí a toxicita výparov. No ja ich stále nenatieram olejom, iba raz po umytí a samozrejme neskladujem v tých panviciach dlhodobo jedlo.  A vodivosť a schopnosť akumulácie tepla sa mi zdá v tých panviciach výborná, veľké plus, jedlo sa neprichytáva, medené som ale nikdy nepoužívala, ale keď sa tam má všetko pri opekaní lepiť ako na oceľové riady, tak v tom zmysel moc nevidím.

539

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No čo som čítala tie kefírové zrná moc neprospievajú práve v kupovaných spracovaných vysokopasterizovaných mliekách, ešte horšie trvanlivých mliekách a mliekach s obsahom ATB, hormónov, tam môžu aj odumrieť. Neviem či zrovna sterilita je taká dôležitá, o kefírových zrnách píšu, že sú mimoriadne odolné voči nepriaznivým baktériám, niekde tam v tom odkaze aj píšu, že potláčajú rast určitých škodlivých baktérií, kefír a kefírová srvátka sa používa na dlhodobú konzeráciu rôznych potravín a výrazne predlžuje ich  životnosť - napr. uvarené strukoviny, rôzne syry... to ale platí pre kefírové zrná, nie komerčný kefír, ten človek robil pokusy aj s poškodenými zrnami - napr. rok skladované v chladničke a vždy ich prebral k životu, tak by mali byť odolné.  Koniec koncov kefírové zrná sa používali tak, že sa do nejakého zvieracieho vaku nalialo mlieko, odpíjal sa z neho kefír a znovu dolievalo mlieko - hygiena kedysi asi nebola bohviejaká a fungovalo to. Takže to, čo im skôr ublíži je spracovanosť mlieka, v surovom mlieku prospievajú dobre. Väčšinou je to tak, že čím daná kultúra je dlhšie pestovaná, tým sú dané baktérie a kvasinky odolnejšie a stabilnejšie, napr. niektoré chlebové kvásky sú pestované desaťročia a práve takéto sú najlepšie, málokedy sa pokazia na rozdiel od čerstvých kváskov, ktoré sa ľahšie kontaminujú cudzou látkou a baktériami. 

http://users.chariot.net.au/~dna/kefir- … kefiraride

"As with milking animals in general, it can not be helped to have small amounts of animal faecal matter fall into the [fresh] milk--- and the folks of Caucasus did not boil fresh milk to prepare kefir. The milk used for kefir was fresh, used pretty well right after collecting the milk, and it was placed in leather bags with the kefir grains to prepare kefir. Today, for most homesteaders, unless one has a milking animal, such fresh milk of high quality is difficult to obtain. However, because the organisms of kefir grains are very effective at keeping unwanted organisms from flourishing in milk, one should rest assured knowing that even if the milk has been stored for a few days in the fridge, the kefir prepared from such milk is safe, and in fact a healthy product. One other point to mention is the fact that porous utensils to ferment kefir e.g., leather bags, terra cotta or wooden barrels, may well be a viable means of reducing the risk of contamination, for this provides organisms the ability to colonize the utensil in all the nooks and crannies among the porous material. This should give the organisms of kefir an ever better foot hold, so to speak, so that any competing organisms in milk have less chance of survival."

"Recent research has revealed that kefir grains cultured in a media laced with Escherichia coli [E. coli coliform] inhibited the growth of this microorganism. In fact, it was observed that certain batches of grains completely halted the growth of E. coli for at least 25 hours.[1] Similar results have been observed and documented in regards to other strains of pathogen bacteria and kefir prepared with kefir grains."


Ja nemám rada tie práškové štartéry, žiaľ väčšina z nich dorazila ku mne už v mŕtvom stave, podobne ako probiotiká, čiže vyhodené peniaze. A to, čo je dôležité pre mňa, aby boli hlavne kultúry živé, či je nejaká z nich viac prospešná zdraviu ako iná, neviem, myslím, že tých odrôd je veľmi veľa a nie je to ešte celkom presne prebádané, ako presne pôsobia u človeka, ale tie kefírové zrná vyzerajú, že obsahujú veľmi veľa druhov kutlúr na rozdiel od jogurtov a komerčných kefírov.

540

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ale tepelná vodivosť zliatiny železa je výborná (tá panvica je horúca ešte aj tri hodiny potom čo dovarím), u medi je to teda ešte lepšie, ale medené riady sú príšerné drahé a aj tak sa musia pokrývať oceľou kvôli reaktívnosti medi a teda sa tam aj tak všetko lepí. U železnej panvici bez ochrannej vrstvy - napr. smalt je aj dobrá nelepivosť, ktorá sa používaním stále zlepšuje - vytvára sa tam akási patina. Železo je tiež reaktívne - nepoužívam ho napr. s ovocnými šťavami ale používam tie panvice len na kratšie opekanie, zatiaľ sa mi to zdá najlepšie zo všetkých materiálov - určite na funkciu opekania, grilovania a napr. robenia rôznych placiek - tortily, lokše, ploché chleby, v rôznych kultúrach na to používajú len železné panvice, lebo sa tam používajú vysoké teploty.

541

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, by ma zaujímalo, či poznáš produkt kefírové zrná, ja som tomu donedávna moc nevenovala pozornosť, väčšinou som si vyrábala jogurty z kupovaných kultúr - žiaľ väčšinou mi došli v mŕtvom stave. Tak ma to už naštvalo a vyskúšala som tieto kefírové zrná - objednala som si sušené z USA, ale bežne sa predávajú cez inzeráty aj u nás (len nemám moc dôveru k hygiene a k používaným vysokospracovaným mliekam z obchodu u väčšiny ľudí) a zdá sa mi to geniálny produkt, používam to asi mesiac, vyrábam z toho aj kefírový syr a používam to aj na výrobu chlebového kvásku, chlieb fermentovaný kefírom je veľmi ľahko stráviteľný a chutný, za dva týždne som si vyliečila kvasinkovú infekciu pitím tohoto kefíru - vodného a aj mliečneho, predtým som nikdy nemala na žiadne kupované probiotikum nejakú odozvu, ani na kupované "živé" jogurty a kefíry. Tu je o tom veľmi veľa info, aj aké druhy kultúr by mali obsahovať, je to najlepší odborník na kefírové zrná, zaoberá sa nimi už veľa rokov, používa vodný kefír napr. aj na fermentovanie bylín, zvyšuje tým ich využiteľnosť, na výrobu fermentovaných zelenín (pickles), veľa vecí, výrobu kefírového tvarohu, masla...:

http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html

A hlavne to vydrží večnosť, ak sa človek o to stará a nemusí stále kupovať nejaké práškové kultúry, ktoré podľa toho, čo o tom ten človek píše, sú menejcenné, než tieto kefírové zrná, pretože obsahujú len niektoré vybrané druhy kultúr. Niektoré veci som z tých stránok skúšala ako ten chlieb, rôzne ochutenia kefíru, kefírový syr, idem skúsiť ten kefírový tvaroh (resp. kde sa kefír použije ako prírodné zrážadlo), používam na to surové kravské alebo pasterizované kozie mlieko a kyslú kapustu s kefírovou kultúrou, potom sa vraj vôbec nemusí použiť soľ.

A ešte ma zaujali jedny stránky, kde sa dajú kúpiť rôzne kultúry - kefírové, jogurtové, kvásky...., tie jogurtové kultúry vydržia navždy - teda nemusia sa opakovane kupovať nové práškové štartéry, chcem odtiaľ vyskúšať napr. tú viili kultúru, väčšina kultúr nepotrebuje ani jogurtovač a vyššiu teplotu, stačí izbová okolo 22 stupňov, to platí aj pre tie kefírové zrná:
http://www.culturesforhealth.com/starte … arter.html
http://www.culturesforhealth.com/viili- … arter.html
http://www.culturesforhealth.com/yogurt … stions-faq

Podľa tohoto považujem výrobcov rôznych práškových jogurtových a kefírových kultúr, ktoré sa nedajú množiť donekonečna len za komerciu, pretože kvalitná kultúra sa dá stále množiť a to platí aj pre kefírové zrná, nikdy som nevedela, že sú aj takéto kultúry dostať:

"Direct-set yogurt starters are one-time-use cultures. The powdered starter is added to milk and allowed to incubate producing yogurt. It may be possible to use some yogurt made with a direct-set starter to make a new batch of yogurt, but after a few batches, a new dose of direct-set starter is needed. With yogurt made from a reusable yogurt starter, a small amount of each batch is used to make the next batch. With proper care, a reusable yogurt starter can be perpetuated indefinitely. Reusable cultures must be cared for and perpetuated at least once a week to maintain their ability to culture milk."

542

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Nerezové panvice sú príšerné, tie nepoužívam vôbec, všetko sa na nich lepí a prihára, používam zliatinu železa, sú výborné, ale ťažké, čo mne osobne až tak nevadí a mám jednu lacnú keramickú z Billy.
Asi takto tá panvica vyzerá, čo mám, zatiaľ mám dve a asi ich budem mať naveky, lebo to sa asi nedá zničiť, mám aj železný pekáč na pizzu a pizza je tam najlepšia, čo som doteraz robila:
http://www.skeppshult.cz/?p=productsMor … panev-0004

ešte sa chystám vyhodiť môj elektrický teflónový gril a kúpiť takéto niečo, všetko ale kupujem cez ebay, amazon, je to lacnejšie:
http://www.skeppshult.cz/?p=productsMor … panev-0029

Ivan napísal(a):
RNG napísal(a):

Rozne sportove napoje su obohatene mineralmi.
Na tom nezalezi, ci pijes RO vodu alebo z vodovodu, ani jedna nema dost soli. Voda z vopdovodu ma 70 az 150 mg na liter, RO asi desatinu z toho a krvna plazma ma 9000 mg na liter.
Zelenina a ovocie su bohate na mineraly, zeleninove stavy tak isto. Tak ked nechces pit nejake drahe sportove drinky, zjedz banan , jablko,  a podobne, dostanes s tym stovky miligramov soli(mineralov)Najrych,lejsie sa to vstrebava samozrejme zo zeleninovych stiav, takze keby si mala so sebou okrem vody aj flasku so zeleninovou stavou, rozhodne by si predisla odsoleniu.
Inac v tropoch bezne predavaju male solne/mineralove pilulky, preto ze pri namahe v teple mnohym ludom dochadza zle.

Bludička napísala: "včera som bola na túre, dosť som sa spotila a asi v polovičke som začala doslova strácať vedomie, strašná svalová slabosť, pocity dezorientácie, bolesti hlavy, urobila sa mi tma pred očami, nikdy v živote som niečo takéto nemala. Ráno pred odchodom na túru som vypila doma ale liter vody z RO, zjedla som jeden chlieb a vypila som pol litra zeleného superfoodu"
Človeku nemusí prísť zle len z nedostatku elektrolytov. Na strednej som takto skolaboval na telesnej výchove, a to som prijímal stravu normálne.

To bola silná hypoglykémia, nie problém s elektrolytmi, jedna z prvých, čo som mala, neskôr sa ešte pár krát zopakovali, stačila aj menšia fyzická námaha, príčina adrenálna únava, teraz to už nemávam ako som prestala mať problém s nadobličkami.

544

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Smaltované riady na Slovensku sú známe aj mne - žiaľ väčšina z nich má zlé varné vlastnosti, pretože kov je tenký a smalt nekvalitný, ja som mala na mysli také smaltované hrnce, kde je jadro masívne železo potiahnuté vrstvou odolného smaltu ako hrnce firmy Le Creuset - to sa nedá ani porovnať s bežným smaltovaným hrncom, ktorý poznáme. Musia byť v tom smalte veľké rozdiely, pretože bežný smaltovaný hrniec sa mi po nejakej dobe "oprýskal", všetko jedlo sa v nich doslova prilepilo a priháralo (dané aj tenkým kovom), nakoniec som ich používala len na varenie polievok, vody, cestovín, kdežto firma Le Creuset dáva na svoje riady  garanciu 101 rokov a varí sa v tých hrncoch fantasticky.

Je tu ešte aj ekologická otázka, firmy nemajú záujem vyrábať panvice a hrnce, ktoré by vydržali večnosť, v ich záujme je vyrobiť produkt, ktorý má obmedzenú trvanlivosť, väčšina keramických panvíc stráca nepriľnavosť po istej dobe používania, výroba takýchto panvíc zase zaťažuje len životné prostredie, takže pre mňa je len dôvod navyše kúpiť si riad, ktorý mi vydrží celý život. Je len málo firiem, ktoré na svoj keramický riad - jeho povrch poskytujú garanciu viac rokov, firma Silit poskytuje garanciu 10 rokov na keramický povrch vo svojich hrncoch, ale väčšina firiem toto nerobí.

Recenzie na ten super keramický riad od Mercoly - polovica zákazníkov je nespokojná, pretože riad stráca nepriľnavosť po istej dobe, odlupuje sa vrstva:

http://www.amazon.com/Cuisinart-GW-10-G … addTwoStar

http://www.amazon.com/Bialetti-Aeternum … roduct_top

545

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Výrobcov keramického riadu je veľmi veľa, takže aj tých technológií tam bude viac, kvalitnejšie, menej kvalitné, noname keramická panvica z Billy za 20 Eur, čo mám ja, asi bohviečo nebude a pokiaľ nebude preskúmané, čo sa presne deje s tým materiálom po dlhšom používaní a hlavne pri vyšších teplotách, tak ho nepovažujem za úplne bezpečný, aj teflón sa dlho považoval za super zdravý - prelomové varenie bez tuku a čo sa týka nanočastíc v liekoch, krémoch, tu tiež neboli ešte robené dostatočné výskumy, takže preventívne by som sa im takisto vyhla. Inak zaujímavé, že v Nemecku, ale aj v Amerike, hlavne od firmy Le Creuset podľa toho čo čítam sa desaťročia používajú železné zliatinové panvice buď so smaltom alebo bez, u nás takéto riady bežne vôbec nedostať, nikde som ich nikdy nevidela, pritom naše babky ich používali - klasické železné pekáče. Prečo riskovať s high-tech materiálmi, keď sú tu funkčné a overené riady, nie sú síce ľahké ako pierko a neumyjú sa jedným pretretím špongie, ale vydržia celý život bez nejakého rizika, jedlo sa neprichytáva, vodivosť tepla super. Jediný keramický riad, ktorý sa mi zdá dôveryhodný je od firmy Silit, materiál Silargan, ale nie som odborník.

546

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja osobne mám obavy z uvoľňovania tých malých nanočastíc, čo sa používajú na vytvrdzovanie keramických povrchov, môžu sa usádzať v pľúcach, v tkanivách,  dnes sú nanotechnológie moderné, robia tak kozmetiku, krémy, lieky, ale vôbec sa nevie aký dopad to bude mať na človeka. Keramické povrchy sú síce tvrdé, ale krehké a zvyknú časom stratiť nepriľnavosť a odlupovať sa, osobne sa mi to ešte nestalo s keramickou panvicou, ale používam ju málo,zvykla som si skôr na železné panvice, sú prirodzene nepriľnavé, nemusím ich "hladkať" silikónovými vareškami a varné vlastnosti lepšie než teflón a keramika a hlavne vydržia naveky a čím viac sa používajú, tým sú lepšie a bez umelých povrchov a nanotechnológie. Kým sa príde na to ako škodlivé sú nanočastice, výrobcovia si dovtedy prídu na svoje, ako predtým výrobcovia teflónového riadu a potom vymyslia zase niečo, čo nebude obsahovať žiadne nanočastice a vyzdvihnú to ako pozitívum.

V tom článku píšu, že Mercola vyzdvihuje síce keramický riad, ale nikdy ho netestoval na uvolňovanie nano častíc a chemických látok, ktoré sa používajú na prichytenie tej keramickej vrstvy na základ panvice.

http://www.listen2yourgut.com/blog/alte … ying-pans/

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/ … ally-green

http://www.got2begreen.com/green-lifest … -coatings/

http://www.naturalnews.com/031693_nanop … ducts.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Nanoparticle

Neviem odhadnúť nakoľko je reálny problém nanočastíc a ich dopad na ľudské zdravie, ale moc sa mi nepáči myšlienka, že hocijaký materiál môže bez problémov preniknúť cez moju kožu, usádzať sa v mojom tele, tkanivách, výrobcom vždy ide primárne o zisk, napíšu, že keramické panvice sa vyrábajú z prírodných materiálov (žiadne chemikálie, PTFE, PFOA, ťažké kovy), lenže keď sú tie materiály v podobe nanočastíc a môžu sa uvoľniť, už predstavujú hrozbu a to platí pre x ďalších produktov ako opaľovacie krémy, lieky... s ktorými prichádzame do priameho kontaktu.

Modifikované citrusové pektíny sú veľmi slabý chelátor - minimálne na ortuť určite, brala som ich asi pol roka v dávke 10 gramov ráno nalačno originál značku Pectasol, možno na nejaké iné chemikálie v tele sú účinnejšie, neviem, berú to pacienti s rakovinou často, ale na ortuť  slabé. To isté platí pre zeolity, brala som dlhodobo rôzne značky, nula bodov na ortuť, možno sú účinné na iné ťažké kovy a zamorenia, parazitické toxíny. Parazitickú kúru som robila dva mesiace, používala som aj lieky Albendazol, praziquantel, na mňa to nemalo ani najmenší efekt. Ja mám problém dostať ortuť z mozgu, v tele ju už mám značne zredukovanú a na to sú práve najlepšie tie rôzne mozgové vitamíny a hlavne ALA, beriem asi rok a pol každé tri hodiny DMSA + 300 mg ALA v kuse deň a noc štyri dni v týždni a konečne prišiel výsledok, je to namáhavé, ale jedine efektívne podľa mňa na ortuť v mozgu, už ani na chlorelu nereagujem, pretože ani tá nedokáže preniknúť cez mozgovo-cievnu bariéru. Takže ak chce niekto dostať ortuť z mozgu, určite by som mu poradila, nech sa vykašle na pektíny, zeolity, kyselinu fulvovú, rôzne "nanonizované" verzie chlorely a robí poctivo Cutlerov protokol+všetky vitamny a doplnky, čo radí Cutler a to sú väčšina z nich práve tie mozgové nutrienty ako omega 3 mastné kyseliny, acetyl carnitín, ginko, podporiť štítnu žľazu, nadobličky - veľmi častý problém pri otrave ortuťou a keď nefungujú žľazy, tak nefunguje ani detox. Mne už úplne vymizla adrenálna únava behom tohto posledného roku, čo som robila Cutlera a to som mala takú silnú, že som dostávala záchvaty hypoglykémie z jednej prechádzky do mesta, väčšia fyzická námaha ma odrovnala na tri dni. Štítna žľaza ešte trochu hapruje, ale aj to sa mi výrazne polepšilo. Začínam po troch rokoch fungovať ako normálny človek.
Keď má niekto mierne zamorenie organickou ortuťou napr. z rýb a došlo k tomu nedávno - väčšina ortuti ešte nestihla prejsť z tela cez mozgovo-cievnu bariéru do mozgu, tak možno na to stačia aj tie jemnešie chelátory, ale u chronických otráv, kde k zamoreniu došlo veľmi dávno, väčšina ortuti je už v mozgu, tam sa musí telo bombardovať permanentnou hladinou chelátora v krvi - Cutlerov protokol a látkou, ktorá umožňuje prienik cez mozgovo-cievnu bariéru - ALA, aby tak umožnila ortuti v mozgu rozvíriť sa a dostať ju z mozgu do tela, nikto nič lepšieho zatiaľ nevymyslel. Ideálne by bolo brať ALA aj každú hodinu alebo dve, ale to je už naozaj nerealizovateľné, je vyčerpávajúce to brať každé tri hodiny prakticky nonstop dni, týždne, mesiace, roky.

Beriem niektoré tie komponenty samostatne ako acetyl carnitine, ginko, vinpocetine, niektore tie aminokyseliny..., aby som vedela, čo mi čo robí. Mne vírenie robí kopec doplnkov, nielen ALA, vírenie je pozitívne - lebo je šanca na vylúčenie, len treba to spojiť s chelátorom, aby to, čo sa rozvírilo aj na niečo naviazalo a vynieslo z tela von.

Podľa mňa jedna z najlepších zmesí na mozog:

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Hi … /1320?at=0

Kedysi som to skúšala, ale musela som s tým prestať, lebo mi to zvyšovalo detoxikačné príznaky-rozvírenie ortuti v mozgu.

550

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

petela napísal(a):

Z tych citrusovacov mam tiez vyhliadnuty z kategorie lacnejsich :
http://www.obchodobchodov.sk/produkty/L … -7662.html
Tento link som sem narychlo buchol, ale ak ho kupim, tak z inej stranky za 32 €

Je dobré, keď sa citrusovač otáča do oboch strán, raz do jednej, raz do druhej, u toho philipsu do tak funguje, pri každej zmene tlaku na citrusovač zmení smer, tento má iba jednosmerné otáčanie a sa mi zdá zbytočne veľký, ten philips mám položený na linke, lebo je malý, konštrukčne asi ako obyčajný plastový odšťavovač s nádobou dole na šťavu - nemusím prikladať žiadny pohár. Niekedy sú jednoduchšie veci efektívnejšie - človeka otravuje prekladať prístroje z jedného miesta na druhé a hlavne čistenie prístroja vie značne demotivovať v jeho ďalšom používaní.