1

Téma: vyroba jogurtu

zdravym ta tak som sa pustil do vyroby jogurtu s tymto s iHERBU  http://www.iherb.com/Yogourmet-Freeze-D … 11770?at=0  uz preslo   19 hodin a nic mlieko chuti rovnako ako som ho kupil rozrobil som jeden sacok don a nechal v izbovej teplote asi treba cakat dlhsie ale pisu uz od 12-15 hodin ak som dobre prelozil  ake mas skusenosti?



2

Re: vyroba jogurtu

Nuz neviem, ako rychlo to pokracuje v izbovej teplote, ja vzdy zacinam v teplom kupeli, kde sa namnozia tie kultury rychlo. Samozrejme ten kupel po case vychladne, lebo keby som to udrzoval asi pri 40stupnoch celzia, ako to robia jogurtmakery, tak je to menej nez 24 hodinovy proces a vysledok je husty krem/.Vyssia teplota kvasinky znici.
U mna je to 1.5 dna, na zaciatku teply kupel po niekolkych hodinach zrejme len izbova teplota a vysledok je vlastne hustejsie  kysle mlieko.



3

Re: vyroba jogurtu

Ja som používala tento jogurtový štartér a urobil sa mi v pohode jogurt, ale použila som na to jogurtovač, ktorý udržiava teplotu.



4

Re: vyroba jogurtu

ok dakujem hodil som to este do el truby na 35 stupnov to je najmensia aku mozem navolit a potom az 50 a to je asi vela pomoze to aj ked uz to je nijakych tych 20 hodin ako som to rozrobil alebo pridam este sacok ten 5 gramovy alebo uz do noveho mlieka?



5

Re: vyroba jogurtu

Ono úplne stačí, keď to mlieko zahreješ (nie moc, aby sa nezničili kultúry) a potom naleješ do potravinovej termosky so širokým hrdlom a zavrieš.



6

Re: vyroba jogurtu

Ja tych kvasiniek pridavam len pol sacku, to staci, lebo sa namnozia pomerne rychle. Ale ta zvysena teplota aspon na zaciatku na zhruba35- 40stuponov celzia je potrebna.
Ovela vyssie nie, lebo uvaris tie kvasinky.
Trpezlivost.



7

Re: vyroba jogurtu

no prave som vybral pohare z truby a na spodku je priesvitna voda a na vrchu plava huste neviem ci jogurt alebo sa skysilo mlieko na cmar aky ma byt teda bez tej vody naspodu chut ma celkom dobru len ma hrudky tak neviem ci to vobec je ok



8

Re: vyroba jogurtu

je z toho tvaroh kde somm urobil chybu?



9

Re: vyroba jogurtu

Teplota bola nad 45 stupnov, tj vyrobil si tvaroh. Ono sa to da pit aj tak, len to nema kvasne enzymi, ktore sa nad 50 stupnov  celzia znicia, a pravdepodobne ani vela probiotik, lebo tie sa tiez nad 50 stupnov celzia znicia.
Nuz aj mne sa to stalo parkrat, ked som druhy krat vymenil vodu v hrnci a napustil som tam prihorucu
Zato som to ale zjedol.Zato som to ale zjedol.Ved aj tvaroh a cmar su zdrave.



10

Re: vyroba jogurtu

teplotu som mal 35 stupnou a bolo to asi preto lebo ked som zakladal bakterie do mlieka hodinu az dve som to mal u mamy na radiatore potom som siel domov autom tam som to mal v kufri tam to vychladlon a cez noc som to mal na kuchynskej linke asi 20 stupnou a potom ako som ti po obede pisal som to dal zas do truby na 8 hodin a bolo to asi som to mal robit doma a nehybat a nestresovat breberky ze ano !!!



11

Re: vyroba jogurtu

Nuz musel si niekde prekrocit tu teplotu nevdojak.
Odporucam ti to robit ako ja, zobrat velky hrniec , aspon 5 litrovy, napustit do neho teplu vodu asi 40 stupnovu, nie viac ako 50, tj musi byt prijemna na dotyk, nie horuca. a posadis flasu s zaockovanym mliekom do toho. Za 36 hodin je to hotove. Ja to drzim v kuchynskom drese , zalozim vecer, rano pripustim trochu teplej vodu a do vecera je to dost kysle, na druhe rano perfektne
Zalozim to do ladnicky, asi do tyzdna dopijem az na poslednu sialku, dolejem do plna mlieko a posadim spat do hrnca s teplou vodou. Posledne som to zopakoval asi 8 krat, kym sa mi kultura nezdegradovala a potom som zalozil radsej novu pre istotu.



12

Re: vyroba jogurtu

RNG, z akého mlieka si vyrábaš jogurt, klasické kravské pasterizované?

Lebo ja si robievam väčšinou zo surového a to mám obavy kvôli hygiene, vždy sa snažim to vypiť do troch dní a zakladám vždy novú kultúru, nepoužívam tú starú - už vyrobený jogurt alebo kefír, kvôli tomu som aj upustila od tej kefírovej huby, lebo tam sa vždy nová dávka jogurtu štartuje z tej starej a používam práškové. Inak mi vyrobilo jogurt aj z probiotka GR8 dophilus now, ale nebol taký chutný ako z tých jogurtových kultúr.

Inak ja keď som si robila jogurty a kefíry a nechala som ich trochu dlhšie prekysnúť, tak vznikol ten "syr" a srvátka, ani som nezvyšovala teplotu, stačilo to len dlhšie nechať v jogurtovači,  niekedy som to robila aj úmyselne, vždy som to potom dala do sitka na noc ztiecť alebo do bavlnenej šatky, aby sa ten syr zahustil a mala som "cottage".

Naposledy upravil: bludicka (2011-02-05 15:05:38)



13

Re: vyroba jogurtu

Aj moja zena to casto robila, ze vyrobila natierku. Samozrejme srvatku som tiez vypil, ved je zdrava.
V poslednom case kupujeme drahe mlieko od krav volne pasenych bez osetrovania hormonami a atb.
Samozrejme je pasterizovane, inaksie tu ani vlastne nedovolia predavat. Ale pasterizacia je velmi rychla, na zlomky sekund zahriatie na 90 stupnov celzia a potom okamzite schladene. Prehanaju ho cez male dierky v platinovych/paladiovych zohriatych valcoch.
Do acidofilneho mlieka dodatocne pridavaju laboratorne vypestovane ciste acidofilne kultury vo forme sporov.



14

Re: vyroba jogurtu

preslo 26 hodin mal som to 12 hodin v trube na 35 stupnou potom odstavil a teraz do 11:30 sa zasa tvoria zrazeniny a nie kremovy produkt skor su neucinne tie bakterie a mlieko sa len najprv skysi a potom je z neho cmar cize nepracuju  tak som s toho sklamany chybu som urcite neurobil co tu pisu tak za 10 hodin pri 40 stupnou je uz jogurt kremovy skusim este dat do jednej flasky iba ciste mlieko a druhej bakterie a uvidim rozdiel co vy nato?



15

Re: vyroba jogurtu

Ja keď budem doma, ale to bude až o týždeň, tak to schválne vyskúšam a zmeriam aj teplotu v jogurtovači a čas, ešte mi zostali nejaké sáčky toho jogurtového štartéra, ale mne sa z toho vždy urobil jogurt - taký redší, lebo som používala kozie mlieko. Žeby sa cestou tie kultúry nejak znehodnotili? Neviem, či dnes niektoré poštové služby aj balíky nejak nepresvecujú, a teraz je aj zima, ani teplo by nemalo byť.
Inak tieto kultúry mi pracovali ešte veľmi dobre:
http://www.synergy-health.co.uk/supplem … e_kit.html

Naposledy upravil: bludicka (2011-02-06 11:42:04)



16

Re: vyroba jogurtu

rozmyslam nad kupov jogurtu a ten dam do mlieka ale neviem o nijakom kvalitnom tak poradte vase skusenosti sa mi hodia ten starter asi je skapaty!!!!!!!!!!!!



17

Re: vyroba jogurtu

a nemusi sa ten starter prevazat v chladnom prostredi? neskapali tie bakterie preto?



18

Re: vyroba jogurtu

no ja ich mam v chladnicke a netusim co robili s nimi predtym su to  f!!!!!!!!



19

Re: vyroba jogurtu

Zialbohu zive materialy su velmi citlive na teplo, staci ich dat na par hodin na slnko alebo do miestnosti, kde sa prehreju  a su v kybli.Ktovie, kedy tie tvoje boli vyrobene a kde ich skladovali. Mas pech



20

Re: vyroba jogurtu

mam pech?  prd mam ani jogurt kto kupi tvaroh predam aj so skapatimi  probiotikami vyroba ak som dobre precital 06.2009. made in Canada keby som vedel po anglicky napisem im hnupom



21

Re: vyroba jogurtu

no mylim sa   L02512 a pod tym 2012 05 tak by mali byt funkcne nie? staci ich premenovat na tvaroh starter



22

Re: vyroba jogurtu

Ako jogurt štartér som používala tri druhy - hollandia, český, majú v Kauflande, bio biely jogurt - majú v Bille a nejakú bielu activiu, všetky by mali byť živé, vždy sa z nich jogurt podaril, niekedy som ich zmiešala dokopy a mala som rôzne kultúry v jednom jogurte. Zásadne nekupovať jogurty s dlhou trvanlivosťou. Inak poriadny biely živý jogurt človek už ani pomaly nenájde, len všelijaké tie sračky, čo tam pchajú cukríky, čokolády ochutené aloe a neviemčím.



23

Re: vyroba jogurtu

ja pouzivam Activia Biela ... obsahuje kyselinam a enzymom odolne bifidobakterie, co je fajn... len sa bojim, ci to piatimi kvapkami stevie tesne pred konzumaciou nevyvrazdim smile



24

Re: vyroba jogurtu

Rozhodne nie. Stevia je velmi slabo antimikrobialna



25

Re: vyroba jogurtu

tak kupil som jogurty jeden od Raja bio a jeden od Clever vsetky my vyrobily paradne jogurty a ten z Cleveru bol este aj lacnejsi aj tuhsi a chutovo naj takze Obal vzdy predava deti,to som vzdy tvrdil to je venovane Danonakam a podobnym smejdom co niektory kupujete a tie bakterie vyhadujem a posielam na FDA vam domov chacha.



26

Re: vyroba jogurtu

Nuz za to ze mas stary vyrobok nemoze vyrobca, ale distributor. Ani FDA za to nemoze, ti len davaju pozor, aby nedoslo na trh nieco skodlive co sa tyka potravin a doplnkov potravin.

Inac s kludom schvaluju skodlive lieky z ktorych najskodlivejsie potom urychlene stahuju z trhu. A zacnu sa sudy proti vyrobcom zatial co FDA so seba vsetko strasie, ako pes vodu a tvari sa nevinne.
Asi tak ako politici, co dokafru ekonomiu a potom hovorie a zlej ekonomickej situacii, ako keby to bolo nieco uplne mimo ich kompetencie zvonka natlacene a nie sposobene ich cinnostou.



27

Re: vyroba jogurtu

To, že Ti nejaký jogurt vyrobí jogurt, nie je až taký  úspech, to dokáže väčšina jogurtov, ak sú tam živé baktérie, ale výhoda rôznych sušených kultúr, či kefírových, jogurtových je práve v tom, že obsahujú viac prospešných kultúr, nielen nejakú jednu jogurtovú, ktorá sa používa pri nejakom tom druhu mliečnych výrobkov a dodáva mu špecifickú chuť a štruktúru - pri jogurtoch sa používajú kultúry, ktoré "chutia" a vyrobia práve taký ten hustý chutný jogurt, ktorí ľudia požadujú.

Napr. si pozri, koľko kultúr obsahuje tento kefírový štartér:
http://www.therawfoodworld.com/index.ph … id=1004222

Lactococcus lactis subsp. lactis
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. diacetylactis,
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Lactobacillus kefyr (thermophilic)
Klyveromyces marxianus var. marxianus

Naposledy upravil: bludicka (2011-02-08 14:50:23)



28

Re: vyroba jogurtu

no aki ste mudri a ked aj ty su skapate tak take peniaze urcite nedam keby sa to dalo kupit u nas alebo Iherbe tak jo ale zasa cez nijake USA firmy ma to uz nebavy,vy ste tu sami specialisti ale z druhych ruk.radcov je kopa ale dakujem .ty si to uz objednavala a kolko to teda vyjde celkovo na napr. 200ml cena to je gro ako vzdy vdaka a bez urazky.



29

Re: vyroba jogurtu

No ja som kúpila omnoho viac skapatých kultúr - probiotík v slovenských lekárňach ako z USA... A to boli trochu väčšie peniaze ako tých smiešnych 4,81 dolárov, čo Ťa stál ten štartér na iherb. A keď som sa sťažovala priamo firme na distribúciu probiotík na Slovensku, nepomohlo mi to, obviňovali mňa, že neviem robiť jogurt.  V živote sa mi ani z jedného probiotika kúpeného na Slovensku nevyrobil jogurt, z tých peňazí som si mohla kúpiť niečo kvalitnejšie z Ameriky aj s poštovným. Tá kefírová kultúra sa dá množiť... až na 7x, ja Ti nič nevnucujem, len som poukázala na rozdiel medzi jogurtom vyrobeným z bežného jogurtu s jednou kultúrou a práškovými štartérmi, ktoré ich obsahujú viac, aj rôzne špeciálne, mne sa aj z tejto kefírovej kultúry bez problémov vyrobil kvalitný kefír, kupovala som to ale z UK - link som už dávala.

Naposledy upravil: bludicka (2011-02-08 17:02:22)



30

Re: vyroba jogurtu

bludicka ... tie na slovensku kupene kultury myslis konkretne jogurtove, alebo hovoris komplexne aj o probiotickych kapsuliach, ktore si podrobila testu v mlieku ?



31

Re: vyroba jogurtu

beriem



32

Re: vyroba jogurtu

Mala som na mysli probiotické kapsule, ktorých obsah som jednoducho vysypala do mlieka a skúsila z toho urobiť jogurt, keď sú tam tie baktérie živé, tak pri vhodných podmienkach a teplote sa musia začať množiť. Pri už asi šiestom probiotiku kúpenom na Slovensku v lekárni - naposledy to bol nejaký Super Dophilus mi už došla trpezlivosť a tak ma to motivovalo na tú sťažnosť, veď už som aj za tie probiotiká vyhodila nemalé peniaze. Boli nejak zarazení tým, že vôbec niekto "testuje" ich probiotikum tým, že skúša z neho urobiť jogurt, len mi odpísali, že som určite urobila nejakú technologickú chybu v postupe a určite sa z toho dá vyrobiť jogurt, po pár dohadovaniach mailami, som im odpísala, že keď teda sú si takí istí funkčnosťou svojho produktu, tak nech mi pošlú v obálke prvou triedou 2-3 kapsule (z ktorých oni vyrobili jogurt), to má človek v rukách na druhý deň a ja to otestujem, už sa mi neozvali - tak to je prístup predajcov doplnkov na SK. Inak Dophilus bol v lekárni skladovaný v chlade, takže tam chyba nebola.

Keď som testovala probiotiká kúpené na iherb, napr. od firmy Now Gr8 Dophilus - bez problémov sa jogurt vyrobí, len nie je taký chutný ako z tých jogurtových kultúr.

Inak napr. zastúpenie tých kultúr v Gr8 a v Super Dophiluse je približne to isté, len Gr8 je teplotne stabilný, netreba ho skladovať v chladničke a má ešte aj enterickú kapsuľu a stojí asi tretinu, dophilus má len 30 kapslí, Gr8 60, Gr8 má 4 bilióny a Dophilus 8 miliárd baktérií:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Gr8-Doph … s/635?at=0
http://www.dophilus.sk/?id=23

Mi to pripadá ako keby ten slovenský super dophilus bola biedna napodobnenina toho Now Gr8 Dophilusu.

Naposledy upravil: bludicka (2011-02-08 18:55:45)



33

Re: vyroba jogurtu

Nuz robenie jogurtu  vedeli uz tisicrocia v Bulharsku, na Kaukaze, v Grecku a ti co to robili neboli ani gramotni. Tj nie je to ziadna veda.
Nemozno ocakavat, ze by na Slovensku mali kazdy najnovsi a najkvalitnejsi produkt. USA je vyse 50 x ludnate , rozpocet ma vyse 200 nasobny tj vyrobkov ma umerne viac, aj kvalitnych aj nekvalitnych. V kazdom pripade ma podstatne vyssi vyber aj pocet tych kvalitnejsich.
GR8 som kedysi pouzival aj ja, je to osveceny, hoci uz pri dnesnom tempe starsi produkt. Dnes by som napr odporucal tento
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Pr … 19518?at=0
Ale to uz schadzame z temy, jogurtov.



34

Re: vyroba jogurtu

s toho si robis jogurt? tak chut musi byt ale ina nie to by chcelo bulharske kmene na jogurty myslim



35

Re: vyroba jogurtu

Na trhu su aj bulharske yogurt startery, aj grecke



36

Re: vyroba jogurtu

Na iherb už zaradili aj produkty firmy Natren, oni majú aj jogurtový štartér - bulharské kultúry, ale ten tam žiaľ nie je:
http://www.amazon.com/Natren-Yogurt-Sta … amp;sr=8-7



37

Re: vyroba jogurtu

Ja pouzivam tento a som s nim velmi spokojny. Nie je to sice yogurt husty ako krem, kor hustejsie kysle mlieko, najma ked to pouzivam dlhsie,ako 2 mesiace z tej istej kultury.
http://www.amazon.com/Euro-Cuisine-ri10 … f=sr_1_7_5



38

Re: vyroba jogurtu

Zloženie kultúr v rôznych jogurtových štartéroch:

Yogourmet, Freeze-Dried Yogurt Starter & Creme Bulgare Starter (iherb):

Ingredients:  Skim milk powder, sucrose, ascorbic acid, lactic bacteria (L. Bulgaricus, S. thermophilus, L. acidophilus).

Yogourmet, Freeze-Dried Yogurt Starter with Probiotics, Six 5g Packets (iherb):

Ingredients: Lactic Bacteria (L. Casei, B. Longum, L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. Acidophilus), Skim Milk Powder.

Euro Cuisine RI1020 Starter Yogurt Maker:

Ingredient - Skim Milk Powder, Sucrose, Ascorbic Acid, Lactic Bacteria (L. Bulcaricus, S.Thermaphilus, L. Acidophilus)

Natren Yogurt Starter, 1.75-Ounce:

Lactobacillus Bulgaricus Lb-51, Streptococcus Thermophilus Nss.


Cenovo vychádza  najlepšie iherb - Yogourmet, Freeze-Dried Yogurt Starter with Probiotics a má aj najviac zastúpených kultúr. Ja som s ním mala dobré výsledky.

Ešte dve kefírové kultúry:
http://www.juicersforless.com/product_i … q462ehven2
http://www.therawfoodworld.com/index.ph … id=1004222



39

Re: vyroba jogurtu

Vdaka za podrobne info.



40

Re: vyroba jogurtu

ake mlieko pouzivate?

je takto vyrobeny jogurt vhodny do protikvasinkovej diete?

zaujal ma tento starter z bulharska http://www.daflorn.com/sk/starter-cultures.html .je tam kontakt aj na slovenskeho dovozcu. Osobne som zatial starter nevyskusal.



41

Re: vyroba jogurtu

Osobne neodporucam prilis ziadne kvasene produkty aspon na 2-3 tyzdne pocas prisnej protikvasinkovej(protikandidovej vlastne, specificky) diete.



42

Re: vyroba jogurtu

no s tymi probiotikami slovenskymi jeto dobry podvod to som si aj sam skusal davnejsie. a dolphilus sa chvalia ze ake su dobre ze su mrazene a pri tom boli totallne mrtve. skor je na zamyslenie ze neexistuje niaka neskorumpovana organizacia co by to mala na starsoti a kotrovala to co sa moze a nemoze predavat. a k tomu trhu je usa sice vacsie ale tu je EU a je smutne ze tu nie je vacsia integracia trhu lebo trh eu je rovnako velky ako usa.
a ta hustota jogurtu zavisi aj od tuku v mlieku nemam to teda vyskusane ale tak som cital, tukovejsie mlieko =hustejsi jogurt. inak som zveedavy ci to pojde spravit aj zo suseneho mlieka lebo ja mozem len kozie(alergia) a to cerstve nie je vzdy dostat.
dnes skusam ten starter zo slovneska s kozim mliekom tak som zvedavy.



43

Re: vyroba jogurtu

Problerm s kvasinkami a probiotikami nie je ani tu v USA este celkom vyrieseny, kazdy vyrobca uvadza, kolko je kultur pri plnenei a nie kolko neskor.Nakolko je ale vyvoj v tom tu dlhsi(teda co sa tyka potravinovych doplnkov) vplyvom konkurencie sa vyvijaju coraz lepsie a stabilnejsie zmesy. Dokonca zacinaju uvadzat aj rozne kmene na probiotika, lebo nie je Lactobacilus acidophylus ako Lactobacilus acidophylus.
Hustota jogurtu nezavisi od tuku su aj huste beztukove yogurty.
Situacia s medzinarodnym obchodom nie je tak rozvinuta v EU ako tu medzi roznymi statmi. v USA.
A este dlho nebude, lebo byrokrati v jednotlivych statoch EU sa nemaju zaujem prisposobit.



44

Re: vyroba jogurtu

no ide o to ze ja som cital ze ak je jogurt husty a bez tukovy je zahusteny dalsimi pridanymi zlozkami na to sluziacimi.ale tie si clovek do svojho nedava tak teoreticky ak to je pravda z nizkotucneho mlieka by mal vzniknut redsi jogurt, nemam to vsak osobne odkusane kedze ja musim kozie mlieko tak to som rad ked zozeniem vobec niake



45

Re: vyroba jogurtu

Nuz ja som aj z obycajneho 2% mlieka v yogutmakeri  kedysi vyrobil velmi husty grecky yogurt Osobne som ale z detstva skor navyknuty na kysle mlieko, co sa da pit a nemusis nan pouzivat lyzicku. Takze mi nevadia kultury, co produkuju tekutejsi produkt, nez superhusty grecky.
Casto si robim vecer na rano ovsenne vlocky, 4 lyzice zalejem poharom kysleho mlieka a do rana to nabobtna v ladnicke a jem to na ranajky. Samozrejme to vyberem von z ladnicky, aby sa to trochu rozohrialo a jem asi az po hodine.

Naposledy upravil: RNG (2011-02-10 17:47:27)



46

Re: vyroba jogurtu

bludicka  testovala si, ci sa kultury rozmnozia zo slovenskych probiotik :
Lactoflor a
Biopron9 ?



47

Re: vyroba jogurtu

Zrejme velmi zalezi od cerstvosti oboch produktov.Nepochybujem ze v case plnenia boli dobre ale ked nie su odolne na teplo, tak po case mozu byt uz neucinne



48

Re: vyroba jogurtu

mate tu niekdo jogurtovac ,co som pozeral an nete tak vacsina je ich na viac malych nadob ale ked som nasiel velky litrovy bol elektronicky ale jediny popis tam bol ze tam ma casovac. cize teplota sa tam nenadstavuje?znamena to ze sa to zapne a je tam presne ta teplota ktoru treba cca tych 40stupnov? neviete niekdo ako je to u tychto elektronickych jogurt makerov?

pozeral som neico lacne na 1liter aspon napriklad taketo
http://www.ascott-dairy.co.uk/acatalog/ … DP385.html
ale ako tam je ta teplota vyriesena to sa clovek nedozvie, logicky by to malo byt tak ze sa len cas nadstavy a autoamticky sa udriazava teplota potrebna pre vyrobu jogurtu ale nejsom si isty tak sa to bojim kupit

mam aj ruru kde sa da 40 stupnov nastavit ale to vela zere a vypina sa po 4h

Naposledy upravil: 5qo (2011-02-11 21:57:44)



49

Re: vyroba jogurtu

Čo sa týka probiotík, problém našich lekární je v tom, že probiotiká, ktoré by mali byť skladované v chladničke - väčšina z nich, u nás sa nepredávajú ešte moc stabilné kultúry, skladujú veselo v regáloch, na ktoré ešte v lete svieti slnko. Skúšala som ešte Biopron od Valosun.

Čo sa týka toho jogurtovača, úplne najlepšie riešenie je tento, s tým, že sa doupraví:

http://www.bravospotrebice.sk/eshop/?ak … amp;id=273

Ten nízky plastový dekel som z toho vyhodila preč, tie malé poháre tiež (použiť na iný účel), treba k tomu dokúpiť len hlbokú plastovú misku s rovnakým obvodom ako má ten jogurtovač,  aby to zakrylo tak, aby nebol únik tepla, dajú sa také bez problémov kúpiť v hocijakých domácich potrebách, ja používam jednu nerezovú od Tescomy, tá tam sadne ako riť na šerbel a je hlboká a potom sa zmestia aj poháre veľké 7dcl., ja používam o trochu menšie, to už je jedno, takýmto spôsobom sa dá robiť kopec jogurtu naraz a je to výborné aj na výrobu domáceho kvásku na chlieb.

Teplota je tam nejaká prednastavená konštantná, ale ideálna na jogurty, kvások.., kefíry vyrábam pri nižšej izbovej teplote. Na výrobu jogurtov netreba nič zložité, ale tá ohrievacia platňa je super, nízky odber, nemusím sa trápiť s nejakou rúrou, vodnými kúpelmi a pod., zapnem to večer, nahádžem poháre, do rána mám jogurty (mlieko nezohrievam, takže to tam dávam studené) a ráno ich dám do chladničky, takto mám jogurty na celý týždeň.   

Ten jogurtovač s veľkou nádobou sa mi  nezdá praktický, lepšie je mať viac pohárov a mať to nadávkované a tá ohrievacia platňa je praktickejšia, dá sa využiť potom aj na všeličo iné.

Naposledy upravil: bludicka (2011-02-11 22:21:47)



50

Re: vyroba jogurtu

bludicka ty ho mas doma ?lebo neviem si to predstavit ako to je .v tom su male nadobky a tie su vyhrievanezospodu? teda vlastne v tej skatuli velkej je sedem malych platnieciek na ktore su tei pohare? ak hje tie platnicky su vypukle dovnutra navon alebo su v rovine s dnom tej skatule velekj?pytam sa preto ci je teda bez problemov mozne polozit na dno jednu velku nadobu. ina ak to je takto spravene ze sa to vyhrieav zo spodu nie je problem ze na dne nadoby hlavne ked polozim vacsiu bude deplejsie mlieko ako na povrchu?
7 mlaych som nechcel lebo sa bojim ze lepsie to nakvasi ked je velke mnozstvo kvasiniek pohromade,ak by nebol problem v tom tak by som mohol mat kludne 7malych nie jednu velku nadobu