1

Téma: Trvanlivosť zeleniny

Chcem jesť viac zeleninovych salatov, ale doteraz ma vzdy odradzalo ze je s pripravou vela roboty yikes)

Keby som si popripravovala hned po kupe vopred (nakrajala, nastruhala...) dokedy mozem drzat napr nastruhanu mrkvu, zeler, petrzlen, kapustu, vnate v chladnicke aby sa zachovali cenne latky?



2

Re: Trvanlivosť zeleniny

Zelenina straca ziviny od momentu, ako bola zobrana z pola.  napr vitamin C straca dost rapidne, ale napr mineraly sa tam nestracaju. Po nastuhani nastava rychla oxidacia, tomu sa da zabranit len specialnymi uzavermi.
Takze vseobecne, niet nad cerstvost.



3

Re: Trvanlivosť zeleniny

Nepotesil si ma :-)

Ale zdravie je priorita c 1, takze musim preorganizovat svoj zivot.



4

Re: Trvanlivosť zeleniny

Esistuju male procesory, kde mozes umytu a predpripravenu zeleninu a ovocie cerstvo struhat alebo mixovat.



5

Re: Trvanlivosť zeleniny

Myslis nejaky kuchynsky robot alebo nieco podobne?



6

Re: Trvanlivosť zeleniny

Nic take,, obycajny food procesor, co ma diky na struhanie, miesanie sekanie a podobne.To by si mala mat na pomoc pri vareni a peceni aj tak, pozri napr na tieto od malych po velke(4 cups=1 liter
http://www.amazon.com/Food-Processors-S … ode=289920

Naposledy upravil: RNG (2012-01-20 19:50:08)



7

Re: Trvanlivosť zeleniny

Yannie napísal(a):

Nepotesil si ma :-)

Ale zdravie je priorita c 1, takze musim preorganizovat svoj zivot.


ak chces preporganizovat zivot riadne od podlahy tak si pozri film fat, sick and nearly dead , nazov teda nic moc, ale je to o piti stiav, teda odstaveneho ovocia a zeleniny. So super vysledkami.

http://movie-library.cz/film/302653-fat … arly-dead/

a tu je na preorganizovanie "zeleny" napoj + forum sa ziada precitat
http://www.zdravi-az.cz/Hydratace_organizmu_03.php



8

Re: Trvanlivosť zeleniny

Ja som osobne nie prilis priatel odstavovania, totiz je to sice rychly zdroj roznych zivin, ale cast z nich zahodis vo forme odstredeneho vylisku. A tam je casto viac zivin, nez v tej stave a to zabudovanych, takze sa uvolnuju postupne, tak ako to telo potrebuje, nie naraz.
Odstavujeme len ked potrebujem kvantumstavy na odmorenie, pricom obvykle tie vylisky zena da do polievky(zamrazi mensie davky). Predsa nebude clovek cast drahych potravin vyhadzovat.
Naviac ten vylisok obsahuje aj vacsinu potrebnych vlaknin.



9

Re: Trvanlivosť zeleniny

Odstavovanie je zaklad gersonovej metody na rakovinu a vela dalsich chorob.
S tym suhlasim, odstavovanie je draha zalezitost, a zvlast ked este treba mat na rakovinu k dispozicii len bio zeleninu.



10

Re: Trvanlivosť zeleniny

Gersonova metoda je pasivne odmorovanie.
Ovela rychlejsie sa da odmorit masivnymi davkami enzymov, intenzivnou chelaciou a absorbciou.

Bio zelenina je velmi relativny pojem s dnes chemicky zamorenymi polami, a spodnou vodou plnou chemikalii. Este aj prirodzene hnojivo od krav je dnes zamorene, lebo su kravy krmene roznymi krmnymi zmeskami, ktore nie su BIO.
Ale Bio kvalita je definitivne podstatne menej zamorena, ako bezne na trhu.



11

Re: Trvanlivosť zeleniny

Ja bývam ďalej od mesta  a nemám moc možnosť pravidelného nákupu kvalitnej zeleniny, odskúšala som pár spôsobov jej skladovania a najviac sa mi osvedčila metóda používania špeciálnych sáčkov na zeleninu a vákuových nádob, na bylinky, cibuľku, pór, stopkatý zeler - používam vyššiu plastovú nádobu s vodou, navrch ten sáčok na zeleninu - vydržia takto aj mesiac, oni vlastne začnú znovu rásť v tej nádobe, dokonca aj povädnuté bylinky sa preberú a vyzerajú po jednom dni lepšie ako z obchodu, úplne čerstvo. Dá sa takto skladovať aj hlávkový šalát.
http://www.amazon.com/Peak-Fresh-Re-Usa … pd_sim_k_2

boli v ponuke na ebay lacno, teraz odtiaľ zmizli

te sáčky umývam a znovu používam, takže vydržia dlho

Koreňová zelenina mi v tých Fresh sáčkoch vydrží oveľa dlhšie, než bežne skladovaná v chladničke, takisto do nich dávam rajčiny a na okno - vydržia o dosť dlhšie, robila som raz test, nechala som rajčinu voľne položenú na okne, jednu som dala do vákuovej nádoby a jednu do toho fresh sáčku, najskôr sa pokazila tá vo vákuovej nádobe - kvôli kumulácii vlhkosti, tá vo fresh sáčku vydržala 6 týždňov, vákuové nádoby sa mi osvedčili na nastrúhanú zeleninu, urobené šaláty - krátkodobejšie skladovanie tak do jedného týždňa,  inak treba dávať do tých fresh sáčkov a aj vákuových nádob niečo na odsávanie vlhkosti - pokrčenú papierovú kuchynskú utierku napr. Zelenina vákuovo balená síce vyzerá na pohľad pekne aj po dvoch mesiacoch  napr. kapusta, ale čerstvá nie je, tak zapácha, zelenina uvoľňuje plyny a vákuum tie plyny drží, preto viac používam tie fresh sáčky a nechávam ich trochu pootvorené, aby sa v nich nekondenzovala vlhkosť.

Naposledy upravil: bludicka (2012-01-23 10:36:19)



12

Re: Trvanlivosť zeleniny

nerozumiem tým sáčkom... čím sú mimoriadne ? ako to balíš ?



13

Re: Trvanlivosť zeleniny

tie sáčky vyzerajú na pohľad ako obyčajné igelitové sáčky, v popise je, že odstraňujú ethylen a iné plyny, ktoré zelenina uvolňuje, je na nich nejaká tenká vrstva zeolitov (zeolity sa používajú napr. na čistenie vody v akvaristike, všeobecne na čistenie, aj ako doplnok výživy pri chelácii kovov napr. ):

" This low-density polyethylene film is impregnated with a natural occurring mineral that significantly increases gas permeability, allowing small amounts of ethylene to be removed. The increased permeability allows for the discharge of other gases such as carbon dioxide and ammonia. The mineral also has good deodorizing properties. The bag also has an anti-fog additive in the film that reduces the formation of water drops, and thus reducing the potential development of damaging bacteria."

Bola som skeptik, ale fakt fungujú dobre, lepšie než vákuum, to ma pri zelenine sklamalo (na pohľad zelenina vyzerá dobre, nie je zoxidovaná, ale páchne a chutí skazeno - preto nikdy nekupovať v obchode vákuovo balenú zeleninu), že zelenina uvolňuje plyny, tak to som sa presvedčila, keď som ju zabalila do vákuových sáčkov a tie boli po pár dňoch nafúknuté. Len netreba tie sáčky na zeleninu veľmi tesne uzatvárať kvôli vlhkosti, vložiť pokrčenú papierovú utierku. Používam ich hlavne na kapustu, koreňovú zeleninu, rajčiny - ale tie mám vonku, uhorky a pod., byliny, pór a všetko, čo má koreňový systém a je zelené, dávam do vody, niečo podobné ako toto, oni tam znovu rastú a tým pádom sa nekazia a ešte aj ožijú:

http://www.amazon.com/Cuisipro-747134-H … amp;sr=1-1

len ja používam na to obyčajnú plastovú nádobu, tá na bylinky je malá a dávam do toho aj špargľu, stonkový zeler, pór, cibuľku a navrch upevním gumičkou ten "fresh sáčok"...

Naposledy upravil: bludicka (2012-01-31 19:31:40)



14

Re: Trvanlivosť zeleniny

Aj moja zena pouziva tie zelene plastikove vrecka a tiez sa jej zda, ze dlhsie udrzia cerstvost v chladnicke.
Najviac zivin sa zachova ale pri hlbokom zamrazeni, tj pod -30 stupnov celzia a plneni vreciek s dusikom. Vtedy sa aromaticke latky(estery) z potravin nemozu odparovat, cirkulacia kyslika z povrchu dobnutra jediel je prakticky zastavena a enzymi, co jedla obsahuju nemozu cirkulovat a rozkladat rozne ziviny(proces "zrenia")A uskladnovat v tme, lebo aj svetlo napomaha rozkladu.

Naposledy upravil: RNG (2012-02-01 00:16:46)



15

Re: Trvanlivosť zeleniny

no tie sáčky sú pre mňa záhadou ...
Viem čo je zeolit, ale keď píšeš, že ich potom umývaš a pracujú opätovne fajn, tak tomu nerozumiem ... ten zeoplit už musí byť nasýtený
kde-čím z vody a podobne...
Koľko cyklov zvládne jeden sáčok ?



16

Re: Trvanlivosť zeleniny

pre mňa je to tiež záhada, ale tie sáčky fungujú, používam ich, až kým sa nejak mechanicky neopotrebujú



17

Re: Trvanlivosť zeleniny

Ono tie zeolity su zamiesane do plastiku, tj nie su na povrchu a teda absorbuju len to, co prestupuje cez plastik. Samozrejme po case zostarnu a prestanu byt ucinne. O tom zialbohu ale vyrobca je ticho.