201

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

A toto mám na varenie v pare, je to zo skla, ak varím toho viac, inak používam ten nerezový vejár do hrnca:
http://www.softcom.sk/eshop/eta-6912-90 … 59441.html

Už sa to nepredáva, ale tu majú dačo podobné, len bez hrnca a pokrievky.
http://www.panvice.sk/parny-skleneny-na … rex-0.html

202

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ten prístroj, čo som mala ja, bol na sójové mlieko vyrábané za tepla a aj orechové mlieka za studena, volalo sa to tuším "veganza". Sójové mlieko a sóju už nekonzumujem a kvalitný mixér vyrobí orechové mlieko 100xlepšie. Slabinou toho prístroja bola práve tá mixovacia časť, ktorá to mixovala dosť nahrubo a teda bol dosť veľký odpad. Tak napr. vitamix mandle rozmixuje tak najemno, že to netreba ani cediť, ja to pijem aj s vlákninou, kedysi som to cedila cez taký sáčok na orechové mlieko. Keď robím palacinky, tak tam použijem celé rozmixované mandle ako náhradu kravského mlieka a vlastne aj tá vláknina z mandlí je tam fajn, dnes sa už predáva napr. aj samostatne mandľová múka, zásadne tieto orechové múky nekupujem, lebo je tam riziko zoxidovania a radšej mixujem a meliem vždy čerstvé a z máčaných orechov, semien.
Takže podľa mňa rozhodne investovať radšej do kvalitného mixéru ako kupovať dva nanič prístroje, slabý mixér a výrobník orechového mlieka.
Orechový sáčok napr.:
http://www.amazon.com/Pro-Quality-Nut-M … B00KLT6X9W

Aj od týchto som raz brala:
http://www.debnickari.sk/

A mäso kupujem väčšinou od týchto:
http://farmamarket.sk/

Inak v podstate ani neviem, čo mám v supermarkete kúpiť, tá zelenina je tam otras, len v Lídli býva nejaká bio zelenina, na malých mestách je to bieda. Mäso, kúpila som 2xpoctivé kurča Hyza, ja neviem, čo tie sliepky jedia, ale strašne to zapáchalo.

203

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Pozrite si tie rôzne "debničkové" firmy, niektoré majú veľmi prijateľné ceny, ja občas beriem od týchto, lebo tie firmy sa orientujú len na veľké mestá ako Bratislava, ale táto chodí aj smer Trenčín:
http://www.svetbedniciek.sk/

Salašov je habadej, dá sa tam ísť na ovčie mlieko, aj inzerátov ľudí, čo predávajú kozie mlieko, stačí len pohľadať, ale je to samozrejme väčšia námaha ako ísť do supermarketu. V Trenčíne určite je kopec možností, lebo je to veľké mesto.

Máte v Trenčíne aj bio obchod Malý Princ, aj ten má ponuku biozeleniny a ovocia, ale tak nepravidelne.

Ale u nás to ľudia moc neocenia, že majú také možnosti, ja som jediná, čo si chodí po ovčie mlieko na salaš a to sa ma hneď spýtali, že či som nejak chorá, keď to chcem piť.

Len v zime je to problém s mliekom, nie všetky salaše fungujú celoročne, kozie mlieko sa dá takisto kúpiť väčšinou tak od marca do novembra. Ale pri Púchove sú dva salaše, kde sa dá kúpiť celoročne mlieko.

204

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Mike Adams robí nezávislé testy rôznych doplnkov výživy na ťažké kovy,  ako aj tých vodných filtrov a testy zverejňuje,  je to kampaň pre spotrebiteľov, aby mali prehľad, čo si reálne kupujú:

http://labs.naturalnews.com/Index.html

Nemáte šancu zistiť ako Váš vodný filter naozaj reálne filtruje vodu, pokiaľ si sami nezaplatíte testy, predajcovia Vám tieto informácie neposkytnú lebo to ani nevedia. Jedine napr. u predajcu dionely na ťažké kovy uvádza akú má kapacitu filtrovať arzén, ale nie iné ťažké kovy, to už nevie. Možno sa Vám podarí tak zistiť aké filtračné médium sa v danom filtri používa a podľa toho jeho efektívnosť.
Ja som upustila od osmózy, lebo mi nevyhovuje voda zbavená minerálov a hľadala som náhradu.

Pre marek66

Mám doma Vitamix, predtým som odpálila asi 5 bežných mixérov, než som ho kúpila. Ešte cenovo dostupnejší a dobrý je Catler, ale nemá také otáčky ako Vitamix. Na "green smoothies" treba už niečo výkonnejšie. Prístroje na výrobu orechového mlieka, jeden som mala, stál za prd, predala som na inzerát. Pekárňu som takisto darovala, na kváskový chlieb je nevhodná a vadila mi tam teflónová vložka. Podľa mňa netreba kupovať extra parný hrniec - väčšina je z plastu a variť v plaste nechcem a podľa mňa je to rároha nazvyš. Ja som si kúpila na obyčajný hrniec takú parnú nádstavbu.
Najlepšie sa pečie chlieb v kvalitnej keramike typu rímsky hrniec, ale bacha na olovo u lacných napodobnenín.
Tak tu máte napr. celkom fajn vegetariánske recepty:
http://www.varimezdrave.cz/

Ale ja nie som za vegetariánske stravovanie a neviem, či také recepty nájdete. Tak pri vegetariánske strave nemáte moc na výber, buď skombinujete obilniny a strukoviny alebo obilniny a orechy, aby sa dociel komplexnejší aminokyselinový profil. Vajíčka sami o sebe sú kompletné a najlepšie sa kombinujú so zeleninou kvôli stráviteľnosti a mliečne veci jem takisto skôr samostatne. Alebo potom špeciálne vegetariánske produkty ako konopný proteín. Ale ja by som si hlavu nelámala aminokyselinovými profilmi, ale sústredila sa na kvalitné a čerstvé suroviny a jednoduché recepty kvôli stráviteľnosti, stačí, že v priebehu dňa jem pestrú stravu, telo si to vyskladá.

205

(27 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Nekupujte kanvice Brita, v tomto teste dopadla katastrofálne a dokonca do vody ešte pridávala hliník. Veľa vodných filtrov používa napr. na arzén filtračné médium na báze oxidu hliníka, väčšina uhlíkových ťažké kovy neodstráni takmer vôbec.

http://labs.naturalnews.com/Water-Filte … sults.html
http://www.naturalnews.com/1-Brita-wate … esium.html

Actual results of the Brita water filter:

Aluminum reduction: INCREASE of 33.9%

Copper reduction: 8.6%

Arsenic reduction: 12.1%

Strontium reduction: 3.6%

Cadmium reduction: 6.6%

Cesium reduction: 9.5%

Mercury reduction: 74.6%

Lead reduction: 14.1%

Uranium reduction: 10.0%

Keď som pátrala po nejakom filtri, väčšina predajcov na SK a v Čechách nemá ani šajn ako tie filtre reálne filtrujú napr. ťažké kovy. Podľa nich si mám kúpiť filter a sama zaplatiť testy, ako ten filter vlastne v praxi funguje.

Ono je to skôr tým, že tí, čo majú energiu robiť vrcholový šport, musia mať zdravie v super kondícii, prirodzene silnú imunitu, čiže niečo, čo už získali v detstve, v mladosti, sú tam na to predpoklady, aj genetické a tým športom si to svoje prirodzené zdravie skôr len skracujú.

Ten, koho zloží borelióza, tak má problémy s imunitou a to má tiež svoje príčiny, napr. toxicita, oslabené detoxikačné mechanizmy...

Ak si zoberiem napr. seba, tiež som dosť veľa športovala a postupne ako sa u mňa začala objavovať chronická otrava ortuťou, niečo, čo som si sama vedome nespôsobila, tak šport veľmi rýchlo skončil, nie je na to jednoducho energia, s adrenálnou únavou ma zložila aj dlhšia prechádzka.

Doplnky výživy, čo sa berú na zvýšenie športového výkonu nemusia byť primárne vhodné aj pre zdravie. A vždy treba brať do úvahy dlhodobé hľadisko brania takýchto doplnkov. Čokoľvek, izolované aminokyseliny, kreatín... všetko je to záťaž na pečeň a obličky aj keď krátkodobo to zvýši výkon a pocit zdravia.

Pozri sa na tých profesionálnych športovcov ako vyzerajú v šesdesiatke, opotrebované kĺby, chrupavky a ani to zdravie nie je u väčšiny už bohviečo.

Bezlepkový bežný chlieb je odpad... sú to len škroby, pšeničná múka zbavená lepku, sójové, hrachové upravené proteíny...nakysnuté práškom do pečiva, v lepšom prípade kvasnicový.

Ja píšem o chlebe z prirodzene bezlepkových múk upečeného kváskovou fermentáciou, ktorá samotná chlieb konzervuje. Ten chlieb som napísala preto, lebo je to niečo, čo sa dá jesť každý deň,napr. aj k šalátu a dá sa upiecť do zásoby, ja napr. pečiem ten chlieb len raz za dva týždne a ja si ho zamrazím. Ja moc až tak chlieb už nejedávam, ale veľa ľudí si nevie od neho odvyknúť. Tak ten chlieb má odlišnú chuť ako je ten klasický, nie každému by asi vyhovoval, ale tak človek, čo jedáva pre zdravie, asi nebude primárne gurmán. Aj keď chute sa fakt menia a niekto napr. zase ocení prirodzenú mierne kyslú chuť takéhoto chleba, nehovoriac o vysokej výživnej hodnote, obilniny sú zbavené antinutrientov, stráviteľné,  ja do neho pridávam aj pomleté ľanové semienka, konopnú múku....

Tak napr. tie tekvicové zrnká, ja ich používam práve na to, čo si spomínal, ale jesť ich samotné mi išlo už hore krkom. Tekvicové zrnká sú jedny z najvýživnejších, cenovo dostupnejšie ako chia, konopné semienka a dajú sa kúpiť vo výbornej kvalite na Slovensku, čiže žiadne exotické dovozové orechy s rizikom plesní a pod. Ako jediné semienka majú viac zinku, než medi.

Ja tie tekvicové zrnká pomeliem, zmiešam napr. s ďatlami, kokosom, vlašskými, sušené brusnice, trocha medu, podrvené kakaové bôby, hrozienka, pravá vanilková esencia, trochu mandľového mlieka... alebo kombinácia sušené slivky, perníkové korenie....urobiť z toho guľky,  dá sa všeličo vymyslieť, ale všetko sa to musí aj tak pripravovať doma. Ale ja toho robím naraz veľa a zamrazím.

Alebo ak sa Ti nechce nič robiť, v DM drogérii majú kvalitné sušené ovocie, slivky, ďatle, marhule, kokosové čipsy... nasyp si do misky tekvicové zrnká, vlašské orechy, to sušené ovocie, kokos a keď to ješ dohromady, chutí to ok.

Tie mandarínky Ti dajú minimálnu výživu, je to len sladká voda, nehovoriac o tej mizernej kvalite, čo je u nás. Banány sú ok. Dnes už majú aj v obchododch kozí, ovčí jogurt, zamiešaj si do neho konopný proteín (z tých rastlinných je najmenej spracovaný), kokos.

Ja keď som nemala nič po ruke, jedávala som často kokosové maslo, nie je to kokosový tuk, je to spracovaný celý kokos a chutí to veľmi dobre:
http://www.iherb.com/Edward-Sons-Organi … l&ic=1

Zober si do práce chlieb so šunkou a zeleninou...

Nemusíš špekulovať nad žiadnymi extra superfoodmi a špeciálnymi potravinami. Ak si doma upečieš napr. kvalitný kváskový chlieb (nie je to ťažké, môj otec si ho tiež pečie, má ho na týždeň) z bezlepkových obilnín (pohánka, proso, ryža, quinoa...), použiješ bio maslo, kvalitnú šunku, alebo si urobíš nejaké domáce nátierky napr. cícerový humus, šošovicovú, vajíčkovú al. len uvarené vajíčka, al. domáce fašírky (robievam si napr. z morčacieho mäsa a pečiem v trúbe na kokosovom tuku) avokádovú, k tomu nejaká zelenina, šalát, máš kompletné jedlo. 

Ale hocijaké jedlo, ak nechceš byť závislý od verejného stravovania a obchodov, si musíš dopredu chystať doma.

Každú potravinu, ktorú si totiž vymenoval vôbec nie je vhodné jesť vo väčších množstvách a nesupluje plnohodnotné jedlo, orechy, semienka, sušené ovocie (bez cukru, síry), kokosový tuk, kakao,  to je len doplnok, osobne mám z týchto vecí najradšej tekvicové jadierka, lebo majú veľa zinku.

Ak siahneš po špeciálnych potravinách ako napr. ja mám rada konopný proteín, domáci ovčí jogurt+konopný proteín+mrazené čučoriedky alebo ochutiť tým surovým kakaom, kokosom, ale ten proteín ide dosť do peňazí na každodenné jedenie. V tom konopnom proteíne sú dosť kvalitatívne rozdiely, väčšinu z toho, čo som kúpila na SK bol zatuchnutý zoxidovaný prášok, firma SUM dováža celkom ok z Kanady. Takže čokoľvek, čo kúpiš už spracované a hotové, je tam riziko, že to bude nekvalitný produkt, podobne ako u arašídového masla riziko plesní, aflatoxínu.

Osobne som už presvedčená, že človek nepotrebuje kupovať žiadne predražené superfoody, stačí ak sa zameria na kvalitné základné potraviny, ísť na salaš si kúpiť ovčie mlieko, kvalitné mäso, zelenina, vajíčka, bezlepkové obilniny...

209

(62 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ale tá voda prekvapkáva tým uhlíkovým filtrom spravidla až po destilácii. A väčšina domácich destilačiek má len taký primitívny uhlíkový filter. A obsahom tej diskusie práve bolo, že destilácia robí mnohé chemikálie toxickejšie a čokoľvek, čo sa odparuje pri nižšej teplote ako voda, tak skončí vo výslednom produkte a chemikálie sú tam ešte v koncentrovanejšej forme.

Inak, čo sledujem posledné články o úprave vody, tak sa začína dosť odkláňať od názoru pitia destilovanej a osmózovej vody, u väčšiny ľudí - čo nejedia doplnky výživy, nepijú denne zeleninové šťavy, tak aj tie minerály vo vode, nech sú aj v tej anorganickej forme, majú pre nich význam a pitie demineralizovaných vôd u nich len prehlbujú minerálne deficity.

210

(62 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, viem, že používaš na úpravu vody destiláciu a toto som sa dnes dočítala, vraj destilácia, ten proces varenia vraj dokonca zvyšuje toxicitu niektorých chemikálií vo vode:

http://articles.mercola.com/sites/artic … rview.aspx

The process of distilling actually worsens the presence of these extremely toxic contaminants in your water because anything that vaporizes at a lower temperature than water, such as volatile organic compounds (VOC's and trihalomethanes (THM's), will also be boiled and condensed. Sure, the heavy metals are left behind. Lead, for example, will not vaporize. But chlorine will change into chloroform during the distillation process, and will be present in your distilled water.

So, not only will distillation not remove one of the most significant toxins in water, which are the DBPs, it may actually deliver a more concentrated dose of them. AND, you're also drinking whatever chemical or metal contaminants the water has dissolved out of the container it's stored in!

Distillation also will not effectively remove fluoride, another dangerous element added to most water supplies. Distillation can remove an estimated 55-60 percent of fluoride, but the rest will get transferred

RNG napísal(a):

Dlhe varenie -paradajkovych koncentratov je asi najkorozivnejsie, co sa da varit. A aj tak vysledky boli len v desiatkach MIKROGRAMOV, co nepovazuje pre bezneho cloveka za nejak extra velke zamorenie.
Chrom rozhodne nie, lebo ten si dokonca dodavam ako cukrovkar na znizenie cukru,  a to vo vacsich davkach,
ale nikel zrejme nepotrebuje telo , aspon zatial ziadny proces, kde by bol potrebny nepoznam. Z tabuliek napr na chlorid niklu je jedovata davka LD50 az 105 mg/kg vahy(na potkanoch) takze mikrogramy obcas si nemyslim ze mozu spodobit problem, leda ak ma niekto naruseny systemm odmorovania v tele a nikel sa mu hromadi az do hladin, kde zacne posobit skodlivo.


LD50 ortuti je medzi 1mg/kg a 100 mg/kg v závislosti o aký typ ortuti sa jedná.... Znamená to potom, že tie mikrokramy ortuti, čo denne dostávame napr. z amalgámov sú tým pádom úplne neškodné? Ale tak stále väčšina lekárov a zubárov tvrdí, že neškodná je.

Takisto dosť pochybujem, že zrovna chróm z nerezového hrncu je forma, ktorá je pre môj organizmus užitočná. Sme sa tu raz bavili na tému železného riadu a že tá forma železa je pre človeka nevhodná.

Problém takýto toxínov je, že sa to zväčša prejaví až po niekoľkých rokoch a nedáva sa to do priamej súvislosti so zdravotnými problémami. A kto z nás vie, či dokáže kovy efektívne odmorovať alebo nie? Keď už sa prejavia zdravotné problémy, vtedy je väčšinou už neskoro.  A čo kumulatívny efekt, niekto má v ústach amalgámy, k tomu sa pridá meď, nikel, olovo, hliník, arzén...ťažko posudzovať izolovane toxicitu jednej látky. Teraz sa dosť diskutuje na tému toxicita medi, hlavne jej anorganickej formy a ochorenia ako alzheimer.

http://www.townsendletter.com/Oct2013/copper1013.html

Odkiaľ mám potom ja ten nikel? Nenosím roky žiadne šperky, hodinky, okuliare mám z titanu, nekupujem konzervy, vodu filtrujem... žeby z jedla (jem maximálne čerstvú stravu a väčšinou v bio kvalite), rias, nerafinovanej morskej soli? Čítala som, že určité jedlá sú bohaté na nikel, ako roibos čaj, kakaové bôby, ovos, obilniny, orechy, strukoviny... a tieto môžu dodávať až do 900 mikrogramov niklu denne, ale tak asi je rozdiel nikel v mandliach a nikel z hrnca.
Tu je dokonca nízkoniklová diéta:
http://www.pennstatehershey.org/c/docum … pId=102184
Neviem, či mám fakt vyhodiť peniaze za hrnce bez obsahu niklu. Ja problém s ortuťou mám, takže schopnosť vylučovať kovy je u mňa evidentne nízka.

Tu napr. uvádzajú koľko niklu a chrómu sa uvolňuje bežne pri varení kyslých potravín, rajčinová omáčka v riadoch z nerezovej ocele a došli k záveru, že nerezová oceľ môže byť zdrojom niklu a chrómu, samozrejme ide o škodlivé anorganické formy:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23984718

Kedysi som čítala, že u detí našli vysoké hladiny hliníka a zistili, že to majú z ovocných štiav balených v tetrapakoch a nápojov napr. cola v hliníkových dózach. Odvtedy nekupujem rajčinovú omáčku v tetrapaku, ale len v skle, vlastne nič v kovových obaloch, konzervách.

Tak nie je možné, že to víno, čo dozrieva v oceľových sudoch, tie ovocné kyseliny uvoľnia časť kovov z tej ocele?

Všade sa píše o nebezpečenstve plastových látok a obalov, ale ja som čítala, že telo má omnoho väčšie problémy sa zbaviť ťažkých kovov ako chemických a plastových látok. Súvisí to vraj s deficitom minerálov a živín u ľudí, telo, keď nemá "po ruke" minerál, dosadí si tam ťažký kov. Aj ťažký kov je pre neho lepší ako nič.

Prečo ale potom toľko ľudí vykazuje vo vlasových analýzach nikel? Beriem, že veľa žien nosí bižutériu, niektorí majú implantáty, pirsing, zdroje ako potraviny v plechovkách, tie hydrogenizované oleje... ale drtivá väčšina ľudí varí v lacných nerezových riadoch a nie je to séria 316, ktorá je spravidla veľmi drahá a označuje sa ako "chirurgická oceľ". Narazila som iba na jeden riad z tejto ocele, väčšinou sa ale používa séria 304 a tá nie je taká korozivzdorná. Všetok nerezový riad, čo mám doma, je označený 18/10, 18% chrómu a 10% niklu. Napr. aj známy a drahý riad all clad používa sériu 304. A poznám iba jediný riad, kde je certifikované, že neobsahuje nikel, predáva sa pre alergikov, ale to nie je oceľ.

A ešte by ma zaujímalo, nerezová oceľ sa používa na neutralizáciu pachov, mám doma také nerezové mydlo a doporučuje sa pošúchať ho napr. po krájaní cibule alebo práci s rybou, vyrábajú sa na tomto princípe aj neutralizátory pachu do WC, do chladničky. Potom by ma zaujímalo, či vlastne varenie v nereze neochudobňuje to jedlo o časť arómy, chute alebo neviem ako to presne popísať. Všetky ušľachtilé potraviny ako víno, syry, kde sa oceňujú jemné arómy dozrievajú skôr v tradičných materiáloch ako drevo, než oceľ.

RNG, chcem sa spýtať, do akej miery sa uvoľňuje nikel z bežnej nerezovej ocele na varenie, čiže koroduje napr. pri styku s kyselinami (ovocie, rajčiny), soľ... Čítala som, že nikel je dosť rakovinotvorný a mne napr. vyšiel nikel vo vlasovej analýze zvýšený (nenosím šperky, bižutériu, hodinky...) a mám aj alergiu na nikel.

"Although some high-grade stainless steels are supposed to be risk free, they may be so only in water at near-neutral pH. None of the 300 and 400 series stainless steels evaluated are stable in tomato acids and salt.2 Series 316 corrosion-resistant stainless steel is the best (used in Saladmaster brand cookware). It is resistant to tomato juice and vinegar, but corrodes with exposure to citric acid and salt (so add salt after cooking)."

Tu píšu o zdravotných rizikách niklu:
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/a … ealth.html
http://articles.mercola.com/sites/artic … steel.aspx
http://www.westonaprice.org/health-topi … -a-hatter/

Mercola píše, že nikel je takmer tak toxický ako ortuť a varuje pred používaním nerezovej ocele.

A čo hovoríš na toto:
"According to Dr. Peat, there are two kinds of stainless steel -- one kind is attracted to magnets, the other kind is not. You want to buy only the magnetically-attractive type of stainless steel, which apparently has a very low nickel content and does not leach nickel into food."

Je pravda, že magnetická oceľ obsahuje menej niklu?

215

(8 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

U odšťavovača závisí na čo ho chcem primárne používať a podľa toho najskôr zvoliť typ a až potom vyberať v rámci toho typu, ale tam moc rozdiely až také nie sú... 

Mala som vertikálný šnek hurom a teraz mám omegu 8004-horizontálny šnek, hurom nikdy viac v živote a ani tento princíp odšťavovača...upchával sa, pri tvrdých plodoch stále zasekával, na listovú a trávu menej vhodný, tou vlákninou sa vždy ucpal, muselo sa to krájať na malé kúsky, po určitom čase odšťavovania sa musel umyť, lebo to sito sa upchávalo, ale na jablká, ovocie, citrusy a mäkké plody zase bol výborný, rýchlo si to sám bral, tu má zase omega nedostatky. Ale ja ovocie takmer neodšťavujem. Na hurome mi prasklo sito a šťava pretekala. Omega zatiaľ šľape bez problémov.

Omega - veľmi rýchle čistenie, neupcháva sa, super na listovú zeleninu a trávu- vysoká výťažnosť, ale menej vhodná na mäkké a práškové ovocie, jalbká, u omegy čím viac tvrdšie a vláknité plody, tým efektívnejšie ich odšťaví, ja odšťavujem niekedy aj 2xdenne, ale neumývam ju zakaždým. Ja odšťavujem veľa žihľavu, púpavu, tu hurom pohorel, omega s tým nemá problém.

Pozerala som na youtube videá na hurom, ako v ňom vyrábajú napr. mandľové mlieko, ako ho čistia nalievaním vody - mandľové mlieko má veľký odpad, v tomto je aj bežný mixér oveľa lepší a to čistenie takisto moc nefunguje.

Predtým som mala 15 rokov Champion, aj ten bol lepší ako Hurom, teda na moje účely.

Mám doma aj Vitamix, ale tak na mrkvu a cviklu sa mi moc vhodný nezdá, na listové je dobrý.

A prvé, čo by som si na odšťavovači všímala, ako sa ľahko čistí, lebo to vie riadne demotivovať a hentie vertiálne šneky sa všetky ťažšie čistia, už len kvôli ploche toho sita.

Strejdo napísal(a):

Na ebay som našiel lacnejší ako ten na iherbe. Vyskúšam tento:  http://www.ebay.com/itm/Berberine-HCL-9 … 1e84d28b3f

Ak niekto objednáva doplnky z ebay - hlavne nie v originál baleniach ale len nejaké plnené kapsule, tak určite by som neobjednávala z nejakej Indie, Číny a pod. To je podľa mňa fakt riziko aj kvôli obsahu ťažkých kovov a ktovie, či to na 100% obsahuje tú danú látku. India a Čína sú najviac zamorené a môžu mať "bio" certifikátov koľko chcú. Ak je krajina pôvodu u potraviny Čína, nekupujem.

Ak niekto chce ušetriť na doplnkoch a baví ho to napr. plniť do kapsúľ, výborný obchod je napr.:

http://purebulk.com/

Ja som to plnenie do kapsúľ vzdala, mala som na to aj plničku, je to totálna otrava, to si radšej priplatím.

Ferrofood som si objednávala cez amazon a potom cez shipito preposlať al. tu, pošlú priamo na SK:

http://www.amazon.com/Standard-Process- … =ferrofood

http://www.naturalhealthyconcepts.com/s … ocess.html

Len treba objednať cez mail, lebo oni oficiálne produkty Standard Process na stránkach nepredávajú. Ale mne po napísaní na ich zákaznícku podporu, umožnili prístup a po prihlásení mi zobrazí aj ich ponuku.

Je to železo, čo mi najlepšie zaberalo bez akýchkoľvek vedľajších účinkov, mohla som ho brať aj nalačno. Ale treba riešiť príčinu, prečo ženy majú spravidla tak málo železa - nedostatok žalúdočnej kyseliny, spravidla nejaké problémy s črevom ako celiakia, Crohnova choroba... a nevhodná strava (vegánske, vegetariánske smery), silné menštruačné krvácanie.... Je fajn kúpiť si aj kvalitnú organickú sušenú pečeň, jesť občas kvalitné červené mäso ako napr. jahňacie, potraviny sú vždy najlepším zdrojom živín:

http://www.iherb.com/Nutricology-Liver- … l&ic=2

Moja osobná skúsenosť je, že colnica ráta aj poštovné do tej hodnoty 22 eur a to už ma veľa krát vyzvali na zdokladovanie obsahu zásielky. Neviem nájsť ten dokument na internete z colnej správy, ale tam sa písalo, že sa zahŕňajú aj poštové náklady do tej sumy 22 Eur. Colnica vypočíta DPH zo sumy na bankovom účte, teda čo som reálne za tú zásielku zaplatila.

Tu píšu, že ak "úhrnná hodnota zásielky" nepresiahne 22 Eur:

http://new.colnasprava.sk/wps/portal/!u … _A/7_0_35O

Buďme radi, že naši colnici sú ešte takto benevolentní, v Rakúsku, v Nemecku nepustia colnici z iherbu nič, vracajú to naspäť. Colnici mi nikdy nezadržali žiadny tovar v zmysle nejakého zákazu EU al. niečo podobné, len raz mi telefonovali kvôli chia semienkam, že či to mám na konzumáciu al. pestovanie. Nikdy nič z balíka nezmizlo a to už možno tých balíkov z iherbu bolo aj do tristo a z toho sa mi stratil jediný a aj ten mi iherb finančne uhradil, aj keď to nebola jeho povinnosť, tie balíky nie sú poistené pri nízkom poštovnom.

Inak mne colnica pár krát skontrolovala aj balík s nízkou sumou, ono niektorí obchodníci často, aby sa vyhli colnému konaniu, zámerne uvádzajú na balíkoch nižšiu sumu alebo tam napíšu dar, príp. vzorky tovaru a pod.  Ale také veľké obchody ako iherb si toto nedovolia a deklarujú presnú sumu tovaru.

219

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

http://www.eshop.zdravmat.sk/infuzia/10 … -sklo.html

U väčšiny lekární nie je problém objednať tovar a do druhého dňa to majú, im chodí tovar každý deň aj 2x. Ak by som si vyrábala očné, ušné kvapky, tak rozhodne len s takouto vodou.

220

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Prečo si tých pár dcl destilovanej vody nekúpiť jednoducho v lekárni? Keď je to len na krém, tam majú dokonca aj sterilnú vodu na injekcie, kupujem pol litra v skle. Ja tú vodu používam práve do krémov a na výrobu kvapiek, napr. ušných, lebo ani destilovaná voda nemusí mať potrebnú čistotu a sterilitu.

221

(51 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Čo som o kolostre čítala, tak je dosť zásadné, aby sa zberalo do 12-tich hodín od narodenia kvôli obsahu tých imunoglobulínov, firma Symbiotic a väčšina firiem zbiera kolostrum do 48 hodín, tým vlastne získajú oveľa viac produktu za nižšiu cenu a Symbiotic zbavuje kolostrum tuku, ako dôvod uvádza, že takýto produkt dlhšie vydrží a nepodlieha natoľko kazeniu a oxidácii. Ale ponechanie tukových zložiek je vraj lepšie pre kvalitu kolostra.

Väčšina chovateľov kráv vylieva kolostrum prascom na kŕmenie ako "menejhodnotný" produkt, teda to, čo teliatko nevypije, keby vedeli, že za aké drahé peniaze sa predáva. Tak sa možno aj oplatí nájsť chovateľa kráv, vypýtať si ho a zamraziť.

Na naozaj účinné dávky je podľa mňa kolostrum v doplnkoch dosť drahý produkt.

222

(51 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Hľadala som kolostrum a našla som tento produkt dostupný na Slovensku, vyzerá zaujímavo, dá sa objednať v lekárni, tekutá verzia by mala byť ešte šetrnejšie spracovaná ako prášková sušená:

http://biocolostrum.sk/web/colostrum/kv … racovanie/

12 hodinové kolostrum je problém nájsť aj na iherbe.

Najvýhodnejšia cena:
http://www.docsimon.sk/tovar/bio-colostrum-100-cps-90

223

(49 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://articles.mercola.com/sites/artic … amins.aspx

"...the vitamin E used was all rac-α-tocopheryl acetate—a synthetic petrochemically-derived form of dl-alpha tocopherol, which has known toxic effects."

Forma dl-Alpha Tocopheryl Acetate je syntetická forma vitamínu e vyrábaná z odpadových ropných surovín. A jediné, na čo by som ju použila, je vyhodiť ju do koša.

Vhodnejšie formy napr.:

http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-To … l&ic=1

http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Fa … l&ic=2

Tie tokotrienoly majú vyššiu antioxidačnú aktivitu a vyrábajú sa z palmového oleja.

224

(49 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Zaujímavý článok, problém týchto štúdií je v tom, že neuvádzajú aké formy vitamínov a minerálov boli použité, lebo tu sú tie rozdiely zásadné. Tento lekár robil pokusy s rôznymi formami selénu a zistil, že forma sodium selenite, selenomethionine, chelátované formy (najčastejšie predávaná) má veľa vedľajších účinkov na rozdiel od foriem selénu získavaných z potravín, kde ani pri vysokých dávkach neboli pozorované negatívne účinky:
http://www.keephopealive.org/v2002.html

"All the reports of adverse effects are coming from the synthetic or laboratory made L-selenomethionine (amino acid chelates) and not from any known natural plant source of seleno methionine. The problem may be defects in the product resulting from flaws in the manufacturing process."

Detto vitamín E, už nespomínam škodlivú syntetickú formu, ale až dnes sa prichádza na to, ktoré formy vitamínu E sú vlastne pre organizmus prospešné, teraz je populárna delta frakcia z tokotrienolu predávaná samostatne, zajtra to bude zase nejaká iná. Zistilo sa, že alfa tokoferol podávaný v doplnku (najpredávanejší prírodný vitamín E) vyčerpá v organizme gamma tokoferol a alfa tocotrienol, ktoré majú silnejšie antioxidačné účinky, tak sa začal predávať tokoferol, kde prevažuje gamma frakcia.

Bežné prírodné formy vitamínu E sú získavané z lacného sójového rafinovaného oleja a by som len tipovala do akej miery je tento vitamín E už zoxidovaný a práve to môže byť aj faktor pri spúšťaní rakoviny. To isté ako sa objavilo pri rybom tuku, že spúšťa rakovinu, lenže väčšina rybieho tuku je už tak prečistená a rafinovaná, že stráca väčšinu pozitívnych vlastností.

Najdostupnejším prírodným zdrojom vitamínu E je napr. palmový olej:
http://www.iherb.com/Nutiva-Organic-Red … l&ic=3

Alebo výťažky z palmového oleja, určite lepšie ako nejaké izolované frakcie, kde sa dá len dohadovať o tom, ako reálne fungujú v organizme:
http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Re … l&ic=2

Prijať napr. 400 IU alfa tokoferolu - to by som musela skonzumovať niekoľko kilogramov mandlí a samozrejme tam nebude ten vitamín e len v jednej izolovanej frakcii, ale všetky jeho zložky, ktoré fungujú synergicky. V tom je problém vysokých dávok izolovaných doplnkov, že môžu vyvolať nerovnováhu a potlačenie iných užitočných foriem.

225

(106 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, chcem sa spýtať na kalinát. Viem, že napr. u sódy bikarbóny sa pridáva hliník ako protihrudkujúca látka a ani to nie je deklarované na obale. Dá sa nejak zistiť čistota a kvalita toho kalinátu?

Je tam uvedené:

"Čistotou a kvalitou zodpovedá kritériám vínneho zákona SRN a interným normám firmy ERBSLÖH Geisenheim. Kvalita je certifikovaná podľa ISO 9001."

Nebolo by lepšie kúpiť ten hydrogénuhličitan draselný tu, kde je aspoň deklarovaná p.a. kvalita?

http://www.centralchem.sk/?IDe=225113

226

(40 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja neviem, či ide o očierňovanie doplnkov, mňe osobne doplnky veľmi pomohli, ale by ma takisto dosť zaujímalo, že aké si mám vlastne kupovať, či si mám priplatiť za tie prírodné, mne logika hovorí, že budú kvalitnejšie a v poslednej dobe si kupujem už len tie. Napr. ak zoberiem prírodný b complex na lačný žalúdok, žiadna ťažoba, po umelom som mala často nevoľnosť, dnes už väčšinou výrobcovia kombinujú tie umelé s prírodnými, hodia do b complexu foláty, methylcobalamin atď., ale väčšinu nechávajú v tých lacnejších umelých formách. Dnes už je trh s doplnkami tak ďaleko, že sa dajú kúpiť už aj tie prírodné skoro všetky minerály a vitamíny, samozrejme na "megadávky" sú stále pridrahé a takýchto doplnkov je možno menej ako 1% zo všetkých predávaných a to nielen z dôvodu ceny, ale hlavne z toho dôvodu, že ľudia nemajú ani šajn o tom aký je rozdiel medzi naozaj prírodnou formou a tou "bioidentickou", čo je dosť zavádzajúci pojem a firmy ho zneužívajú. Len aj v tých prírodných môžu byť rozdiely, hlavne ak sa vyrábajú rafináciou, u toho vitamínu E som napr. dosť na pochybách, či ho brať al. nie, alebo či si hodiť do seba radšej hrsť slnečnicových klíčkov.

U debaty farmácia vs. doplnky, je samozrejme výsledok jasný v prospech doplnkov.

227

(192 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Z tých článkov a diskusie nevyplýva to, že "žiadna suplementácia vitamínom D", ale skôr doporučenie nižších dávok z dôvodu opatrnosti, nakoľko výskumy nie sú v tomto smere jednoznačné a skôr voľba slnenia pred doplnkami. Takisto, ak niekto žije dajme tomu na Aljaške a má minimum slnka, je dosť pravdepodobné, že bude profitovať z doplnkov vitamínu D, ale v posledných rokoch vznikol doslova ošiaľ okolo dopĺňania vitamínu D, čo môže mať aj negatívne následky. Ja osobne neviem, či ho mám brať alebo nie, nikdy po ňom nič necítim a beriem ho len preto, že som čítala, že sa "má". Takisto v tom článku píšu o tom, že vitamín A a K chránia pred toxicitou vitamínu D. Ešte tam bolo zaujímavé v tom poslednom článku spomenuté, že vitamín D vlastne nie je vitamín, je to hormón podobný steroidným hormónom a môže potláčať funkciu imunitného systému, preto je napr. zakázaný v Marshallovom protokole na liečbu lymskej boreliózy. A ešte ma tam zaujalo, že toxicita vitamínom D môže vzniknúť dokonca aj z nadmerného slnenia! Takéto zvýšené hodnoty našli u izraelských plavčíkov, ktorí vôbec nebrali vitamín D a trpeli 20 násobne viac na obličkové kamene ako následok kalcifikácie.

228

(40 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Výborný článok o chemických tzv. "bioidentických" vitamínoch a ich vplyve na organizmus vs. prírodné vitamíny v potravinách. Je tam uvedené aj, z akých surovín sa vyrábajú vitamíny, keby to ľudia vedeli, asi by ich rovno vyhádzali do koša, vyrábajú sa často z ropných surovín, B1 vitamín napr. z uhoľného dechtu, vitamín c z lacného kukuričného sirupu atď. Pojem "bioidentický" môže byť veľmi zavádzajúci, výrobcovia a propagátori výživových doplnkov tvrdia, že ak je molekulárna štruktúra nejakého vitamínu identická, je úplne jedno, či sa daný vitamín získal z potravy al. sa vyrobí v laboratóriu, ich funkcia v organizme bude rovnaká.

http://www.doctorsresearch.com/articles4.html

Takisto sú tam popísané formy vitamínov v potravinách a tých vyrobených. Čiže ak nájdeme napr. na vitamíne označenie "folic acid" je to jednoznačne chemická forma často označovaná za "bioidentickú", v potravinách sa "folic acid" ale vôbec nenachádza, ale je tam forma "folate". Forma "folic acid" je toxická:
http://chriskresser.com/folate-vs-folic-acid

Výrobcovia sa stále predháňajú a reagujú na nové poznatky o vitamínoch, takže namiesto kyseliny listovej, už si môžeme kúpiť aj "prírodné" foláty:
http://www.iherb.com/Life-Extension-Opt … l&ic=7

Ale pri cenách týchto "prírodných" vitamínov, je už pre mňa asi výhodnejšie získať ich napr. z brokolice.

Takisto by ma zaujímalo napr. ak sa "prírodný" vitamín E vyrobí takouto rafináciou z lacného sójového oleja, aká je to kvalita a nakoľko môže byť napr. zoxidovaný a tým pádom toxický, všetky antioxidanty v doplnkoch môžu oxidovať, stačí svetlo, dlhšie skladovanie a takisto asi aj proces výroby má na to vplyv:

"Consider vitamin E tocopherols, which can be extracted from vegetable oils (often soybean, due to low costs).

First, the soybeans are crushed and the protein is removed by precipitation.
Second, the resultant oil is distilled off to become bottled vegetable oil.
Third, the remaining materials are solubilized to remove any carbohydrates.
Fourth, the vitamin E is solvent extracted away from the remaining waxes and lecithin."

Viaceré štúdie preukázali, že suplementácia vitamínom E bola škodlivá. Jedna vec je, keď ľudia brali syntetický vitamín E, ktorý je jednoznačne škodlivý, ale či je zrovna ten prírodný vitamín E o moc lepší, keď sa vyrába z rafinovaných lacných olejov, neviem.

229

(192 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

V poslednej dobe sa množia články o tom, ktoré spochybňujú suplementáciu vitamínu D3 vo výživových doplnkoch, mnohí lekári ako Ray Sahelian, Chris Kresser sú veľmi konzervatívni, čo sa týka doporučení užívania vitamínu D3. Nikto presne nevie, aká hodnota nameraná v krvi je adekvátna reálnej potrebe organizmu a koľko toho vitamínu D3 sa vlastne má dodávať, ale vyššie dávky vitamínu D3 často doporučované v posledných rokoch môžu mať vedľajšie účinky.   

Zaujímavá diskusia:
http://chriskresser.com/surprising-new- … our-brains

http://www.thelancet.com/journals/landi … 7/abstract
http://www.raysahelian.com/nutrition.html
http://gettingstronger.org/2012/11/why- … pplements/

230

(69 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ale cena modifikovaných pektínov, aspoň na iherbe sa vyšplhala do závratných 94 USD za 450 g (pred tromi rokmi som ich kupovala za 50-60 USD), to je už nehorázne drahé na pravidelné branie, oni tam doporučujú 3x5 g, čo sa mi zdá slabé dávkovanie na cheláciu ortuti. Mne sa zdajú tie pektíny skôr vhodné na odmorenie od iných toxínov, chemikálií, berú ich ľudia s rakovinou a pod., ale na ortuť fungovali slabučko. Detto tie tekuté zeolity. Nikto nevie presne povedať akým protokolom sa majú tie pektíny a zeolity brať, mne to príde skôr komerčný záujem, lebo tých firiem je veľa a nedá sa preukazne zistiť, ktoré tekuté zeolity sú naozaj dobré. A na nejaké pokusy a skúšanie je to sakra drahé, štyri balenia waiora zeolitov 160 USD. Zeolity som brala tekuté a aj práškované, u oboch verzií bol ten efekt slabý. Treba financie šetriť, lebo chelácia je dlhý proces a prvoradé sú podporné vitamíny, antioxidanty a minerály, omega 3 tuky a na začiatok stačia minimálne dávky DMSA.

Firma Econugenics a Dr. Eliaz, ktorý robil tie výskumy, tak na cheláciu ortuti používal vždy modifikované pektíny s alginátmi práve z toho dôvodu, že samotné pektíny neboli až tak efektívne:
http://www.dreliaz.org/recommended-prod … ification/
http://www.iherb.com/Econugenics-PectaC … l&ic=2

Tu je ALA cenou vysoko dostupný doplnok a takisto DMSA. A protokoly ich brania sú dlhoročne vyskúšané v praxi. A u ALA a DMSA nemusím viacmenej riešiť kvalitu, ALA je štandardný doplnok a DMSA je len chemikália.

Z alternatívnych chelátorov, ak má niekto peniaze nazvyš veľmi doporučujem kvalitnú chlorelu, jej pravidelné branie s Cutlerom, bráni reabsorpcii ortuti v čreve a pomáha čistiť črevo, pri chelácii je veľký problém s candidou, ja som ju brala dva roky väčšinou protokolom každých 6 až 8 hodín 5 gramov spolu s Cutlerom. U chlorely som tie pozitívne účinky jednoznačne cítila.

231

(69 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Jedna vec je brať ALA preventívne, ale človek, ktorý má v sebe veľa ortuti, môže ALA nasadená príliš skoro spôsobovať presun ortuti do mozgu. ALA samotná nie je moc silný chelátor, nedokáže vytvoriť až takú silnú väzbu s ortuťou, je to tukorozpustný antioxidant a spôsobuje dosť silné rozvírenie, preto sa kombinuje s DMSA, DMPS, ktoré na seba rozvírenú ortuť naviažu.

Alternatívnymi chelátormi ako pektíny a zeolity by som sa vôbec nezaoberala, okrem toho, že ma stáli kopec peňazí, efekt z nich bol minimálny.

Treba objednať vlasový test od Doctor's Data:

http://healthremedies.com/doctors_data_ … _test.html
https://www.directlabs.com/Home/tabid/3 … fault.aspx

(pozor, sú tam ponúkané dva typy testov, treba objednať test pod názvom "Hair Elements")

Ak budete objednávať cez directlabs.com a Slovensko tam nie je v ponuke, treba tam zadať adresu toho labáku "4040 Florida St., Su 101 Mandeville, LA 70448" a vybrať z ponuky produkt pod názvom:

"International Hair Elements-DD KIT Plus Shipping Fee"

Hlavným príznakom otravy ortuťou je narušenie hospodárenie s minerálmi, ktoré bývajú v neobvyklých hodnotách a toto sa práve odrazí na vlasovom teste. Ortuť vytláča minerály z ich väzieb, bráni organizmu, aby ich využíval na svoje funkcie, ich metabolizme a ukladaniu, majú sa na mysli minerály ako zinok, horčík, vápnik atď.  Príčina vážne narušeného metabolizmu minerálov býva takmer výlučne otrava ortuťou a preto je tento test tak výpovedný a Cutler ho používa ako hlavný interpretačný test.

http://www.noamalgam.com/hairtestbook.html

Tu je dobre popísané ako sa zhruba interpretuje ten vlasový test:
http://www.symptome.ch/vbboard/amalgam- … utler.html

Ak pošlete ten test sem ako pdf dokument mailom (http://www.livingnetwork.co.za/chelationnetwork/hairtest/ ), oni ho vám ho pomôžu interpretovať, ale musí byť z labáku Doctors Data a treba odpovedať aj na tie otázky tam. Takisto, ak ten test pošlete aj do yahoo chelačnej skupiny, aj oni vam ho pomôžu interpretovať (https://groups.yahoo.com/neo/groups/fre … ation/info).

Ak by som dnes začala s cheláciou, urobila by som to takto, je to ten najvýpovednejší test a je dostupný aj takto na diaľku. Takisto samotná chelácia Cutlerom, niekoľko rúnd na skúšku dá odpoveď na to, či človek má v sebe ortuť. Reakcie môžu byť zlepšenie stavu, zhoršenie stavu, Cutler sa ale nesmie robiť s amalgámami v ústach.

232

(69 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Chelácia autistov je veľmi problematická, ako do nich dostať každé tri hodiny chelačnú látku a to aj v noci??? V tomto je DMPS výhodnejšie, stačí každých 8 hodín podávať. Matky autistov používajú na to rôzne triky, zamiešanie chelačnej látky do džúsu a pod. Dospelí a aj deti začínajú cheláciu Cutlerom na veľmi nízkych dávkach DMSA, DMPS 12,5 mg a postupne podľa reakcií sa dávky zvyšujú, ale nikdy nie viac ako o polovicu užívanej dávky, ALA sa užívať vôbec nedoporučuje prvé mesiace, kým sa nezredukuje ortuť v tele. Pri takomto protokole by nemali byť tie reakcie nejak extra dramatické a chelácia je šetrná.

Testy sú problematické, osobne by som si objednala v zahraničí vlasový test, ten ešte stojí za pokus (určite by som ten test neobjednávala na SK, nevedia ho moc dobre interpretovať ako zahraničné labáky v USA), ale tá interpretácia u otravy ortuťou je trochu zložitejšia, posudzujú sa hladiny jednotlivých minerálov, nie to, či sa tam zjaví ortuť. Z krvi nemá význam, ak ide o chronickú otravu, ortuť je už dávno "uprataná" a uložená v tkanivách, telo sa snaží z krvi jed čo najrýchlejšie odstrániť, to by malo zmysel len u akútnej otravy. Vylučovací test s vysokými dávkami chelátorov môže byť riskantný a môže silno rozvíriť.

Ktokoľvek, kto bude robiť s dieťaťom cheláciu, si to musí aj tak sám poriadne naštudovať, lebo je to náročná terapia a musí vedieť, čo má robiť, ak dieťa bude mať nejaké nepredvídané reakcie. Takisto sa berie celý arzenál podporných doplnkov a to si tiež treba naštudovať. Veľmi veľa info o chelácii autistov, treba poslať žiadosť o vstup do skupiny, mne tieto yahoo podporné skupiny pomohli najviac pri získavaní informácií:
https://groups.yahoo.com/neo/groups/autism-mercury/info

Tak to bol test len divoko rastúcich rias. Ale tak možno časom tam pripudnú aj testy spiruliny.

Testy morských rias:

http://labs.naturalnews.com/heavy-metal … ables.html

Najčistejšie riasy z Nového Zélandu:
http://www.amazon.com/gp/product/B00ERN … QE54MXEL3K

A paradoxne najčistejšie morské riasy (nórsky kelp) predávaný pre psov:
http://www.amazon.com/NaturVet-Kelp-Hel … =kelp+help

Len škoda, že pridávajú do neho ďalšie vitamíny a minerály a nie je to čistý kelp, by som si ho kúpila.

Kanadský kelp od Starwest obsahuje najviac ortuti.

235

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

A ja sa snažím kupovať taký tovar, ktorý nemusím meniť každých 2 až 5 rokov. Vždy mám veľmi zlý pocit, keď niečo vyhadzujem, škoda materiálu, životného prostredia. Napr. som odpálila tri mixéry, čo s nimi? Trvanlivosť jedného pár mesiacov. Tak som kúpila Vitamix a dúfam, že tých 7 rokov, čo má záruku, vydrží. Alebo som mala doma odšťavovač Champion 15 rokov a ešte som ho aj predala, nezničiteľný motor. Ak je výrobok kvalitný, tak mi je jedno, kde ho vyrobia, ale spravidla tie kvalitné výrobky, čo mám, sa nevyrobili v Číne, Vitamix a Champion z Ameriky, šrotovník na obilie z rakúskej firmy, ale ak mi vydržia tie výrobky 10 až 20 rokov, sú na dnešné pomery nadštandarne ekologické a počiatočné vyššie náklady sa vrátia niekoľkonásobne. Keby tu aspoň fungovali tie domové výpredaje ako to človek vidí vo filmoch spravidla v Amerike alebo človek môže starší produkt niekde darovať, tak má dobrý pocit z toho, že to využije niekto druhý a tie veci sú v obehu a nekončia na skládkach.

236

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ešte zaujímavý článok, ktoré metódy varenia sú najvhodnejšie z hľadiska uchovania vitamínov a živín. Na prvom mieste je tlakový hrniec, tú mikrovlnku by som ja osobne vynechala a potom je varenie v pare, wokové varenie a najhoršie je pečenie a varenie vo vode:
http://missvickie.com/library/benefits.html

Čo najkratšia doba varenia, malé množstvo vody, obmedzený prístup vzduchu (tesné pokrievky, tlakový hrniec)...

237

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak to skaramelizovanie a chrumkavosť na povrchu určite nie je najzdravšie, ale zase keď sa robí štýlom wokového varenia na stabilných tukoch je to určite lepšie ako kura pečené v trúbe hodinu a pol. kde sú vyššie teploty a dlhšia tepelná úprava. Môj laický dojem je, že pre vitamíny, živiny v jedle je lepšia čo najkratšia úprava aj pri vyšších teplotách ako pomalé varenie pri nižších teplotách napr. tlakový hrniec (ešte výhoda zníženého prístupu vzduchu) vs. pomalý hrniec.  Takisto ak potraviny rýchlo a prudko opečiem, zostávajú vnútri viac šťavnaté a viac nedovarené ako keď ich kompletne uvarím dajme tomu vo vode. Keď pečiem napr. chlieb v trúbe, tak hlavne u tých ťažkých ražných chlebov je tá kôrka už dosť prepečená - plná akrylamidov, ale to nehrá až takú rolu, keď si zobriem objem chleba a že vnútri nie sú tie spálené časti, problém je to napr. u hranoliek, kde je veľká plocha, kde sa môžu akrylamidy vytvárať.

Podľa mňa je úplne najnezdravšie pečenie v trúbe - prístup vzduchu, vysoké teploty, dlhá doba úpravy a spravidla tam vždy pečieme potraviny "dohneda". Preto ja používam vždy väčšinou poklop - napr. rímsky hrniec, takže potravina sa skôr dusí a len posledných pár minút dám poklop dole. Tu sa mi zdá wokové varenie, kde skracujem dobu varenia pokrájaním na drobné kúsky al. rýchle opečenie potravín na panvici ešte ok.
http://www.livestrong.com/article/41122 … g-healthy/

Ja mám hladkú železnú panvicu a aj drsnú a chrumkavosť sa dosiahne na oboch bez problémov. Nedosiahne sa ale na nepriľnavých povrchoch.

238

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Problém s hliníkovými panvicami je v tom, že sa nerobia v tej potrebnej hrúbke a vždy sa tam musí naniesť nejaká vrstva, aby potraviny neprichádzali do styku s hliníkom. Keramická panvica je ok, ale nie na účely vysokých teplôt. Takisto "kulinárske vlastnosti" daného materiálu sú dôvod, prečo ľudia tak vyhľadávajú železné panvice, čiže nejde len o tabuľkovú vodivosť tepla. Pri opekaní dochádza k tzv. Maillardovej reakcii, kde sa na povrchu potraviny vytvorí niečo ako skaramelizovaná kôrka, ktorá potom udrží vlhkosť a šťavu vnútri potraviny. Myslela som si najskôr, že to bude asi škodlivé, ale napr. ja mám veľmi rada volské oko, kde je žĺtko tekuté a najlepšie sa mi podarí práve na železnej panvici, naspodu sa vytvorí pevná kôrka a vnútri zostane to žĺtko tekuté, nepoškodí sa pri obrátení, lebo hneď sa vytvorí kôrka aj na druhej strane, na teflóne to nedosiahnem, kým bielko stuhne, už je aj žĺtko čiastočne uvarené, musím si pomáhať poklopom a pridaním vody, čo vytvorí paru a varí vajíčko aj zhora. Detto napr. u mäsa alebo keď sa varí vo woku, zelenina zostane chrumkavá a myslím, že je to lepšie tak aj kvôli uchovaniu vitamínov, nielen kvôli chuťovým vlastnostiam, ak je úprava krátka a rýchla a nepresiahne 140 stupňov celzia, potom sa už vytvárajú akrylamidy a toxické látky.
Takisto neviem, či tie rôzne "nano" vrstvy v keramike dnes sú úplne bezpečné a či sa tam predsa len niečo neuvolňuje. Väčšina výrobcov si patentuje tie rôzne vrstvy a je ťažké sa dopátrať k reálnym výskumom o zdravotnej nezávadnosti týchto povrchov. Takisto pri poškodení nanesenej vrstvy sa môže do jedla uvolňovať hliník.
Ale smalt je ok a čo viem, takisto bezpečný je  materiál silargan od firmy Sillit, ktorý si kupujú aj ľudia s MCS (multiple chemical sensitivity) a ľudia s alergiou na nikel.

239

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

90% riadov, čo si kupujete, sú vyrobené v Číne, aj kvalitné firmy tam presúvajú svoje prevádzky, ale to neznamená, že sú nekvalitné, ak sú robené pod kontrolou tej firmy.

To je hlavná taktika firmy Skeppshult, že výrobky sú zo Švédska, ok, panvice sú to kvalitné, ale tie ceny sú fakt vysoké na slovenské pomery.  Ja by som určite nepoužívala nič kyslé na tých panviciach, raz som opekala rajčiny a poškodilo to tú patinu trocha. To vylučovanie železa neviem, či je zrovna k prospechu veci, veľa ľudí trpí aj nadbytkom železa a zrovna príjímať ho v tej anorganickej forme v akej sa vylučuje z panvice, nie je tiež najzdravšie. Je určite lepšie získať železo z potravín, než z panvice. A neuvolňuje sa len železo, ale aj ďalšie kovy ako napr. chróm. Podľa mňa najlepší materiál na varenie je taký, z ktorého sa nevylučuje vôbec nič, pri použití akýchkoľvek surovín - kyslých a pod. a pri rôznych teplotách. Keď si pozriete v tejto tabuľke, koľko železa sa vylučuje zo železných panvíc, určite by som ich nepoužívala na kyslé a tekuté veci, ale len čisto na opekanie na tuku alebo nasucho:
http://cookware.mercola.com/ceramic-cookware.aspx

Ešte výborný článok o tom, či telo vôbec dokáže využiť formu železa uvolňovaného zo železných panvíc:
http://learningandyearning.com/cast-iron

Panvice Skeppshult sú preto čierne, lebo už sú od výroby vypálené repkovým olejom, aj tie panvice Turk časom zčernia používaním, oni nie sú vypálené, preto sú také bledé. Skeppshult sú odlievané, preto sú drsné a tie turk sú kované za tepla al. za studena a valcované - preto sú také hladké, ale sú aj takéto drážkované:
http://www.kochform.de/Schmiedeeiserne- … riffen.htm

Sú tam aj materiálové rozdiely, v deBuyer je napr. viac uhlíka.

Kde potrebujem masu železa na akumuláciu tepla, napr. grilovanie, robenie tých placiek sú fajn tie hrubé panvice. Na všetky ostatné účely sa mi zdá vhodnejšia tá tenšia - sú ľahšie a vlastnosti sú tie isté a výhoda je, že je tam rýchlejšia tepelná odozva, než u tej hrubej, čo je zase výhodné pri robení omelet, palaciniek, varenie vo woku a pod..

240

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ešte pre zaujímavosť, v Amerike liatinové panvice, kde majú tradíciu, stoja pár šupov:
http://www.amazon.com/Lodge-L10SK3-Pre- … t+iron+pan

To len v Európe zase firmy ako Skeppshult robia z toho biznis, lebo je to "pravá švédska liatina". Inak veľmi dostupné kvalitné železné panvice vyrobené v Nemecku firmou Turk sa dajú kúpiť tu, poštovné na SK 7,90 Eur:

http://www.kochform.de/Turk-Eisenpfanne-mit-Stiel.htm

241

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tú liatinovú podložku mám ja doma, používam ju napr. pod ryžu, lebo mám plyn. Len je malá na placky, ale kedysi sme robili na nej lokše doma.

Ja si všetku múku meliem doma čerstvú, lebo tie celozrnné múky veľmi rýchlo oxidujú, často sú plesnivé, sú balené len v papieri, pšenová múka bola vždy zatuchnutá, pohánková väčšinou len hnedá. A teraz pečiem kváskový chlieb len z naklíčenej múky, je to najstráviteľnejší chlieb, čo som jedla, chuťovo výborný. Dám si naklíčiť naraz aj 6 kg raže, kamutu, potom ju vysuším v sušičke a z toho meliem.  Pozri si tému chlieb a kvások. Ja pečiem chlieb tak, že polovicu múky dám bezlepkovú - ryža natural, pohánka, pšeno, quinoa al. aj konopná múka. Mne kvások nikdy nesplesnivel, ale ja som si kúpila hotovú kultúru z Ameriky, lebo tie moje vypestované kultúry mi veľmi nechutili, aj keď boli zdravé a chlieb nakysli. Ak môžem doporučiť, zožeň si z Rakúska "Backferment", veľmi dobrá kultúra, trochu podobné kvásku, ale je tam viac baktérií mliečneho kvasenia, aj tú často používam.

242

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Je dobré mať keramickú a aj liatinovú, ale keramickú človek využije na viac vecí-dusenie, omáčky, kyslé, s vínom.... Ja mám liatinovú hrubú veľkú a dve liatinové tenšie panvice - sú ľahšie, lepšie sa s nimi robí. Keramickú mám len noname z Billy. No s liatinovými mám dobré skúsenosti, ak sa s nimi človek naučí robiť. Ja často pečiem rôzne placky z kváskového cesta a na to používam túto, tá má 35 cm, používam ju aj ako pekáč do trúby:
http://www.amazon.de/Bratplatte-Grillpl … rillpfanne

Keď si človek pozrie na čom sa robia mexické tortily, indické čápatí, arabský plochý chlieb al. ako naše babky robili lokše, vždy sa to robí na takýchto ťažkých liatinových panviciach al. babka to robila na takom sporáku na drevo. A ešte používam tú panvicu na pizzu, na pizzu treba veľmi vysokú teplotu a na tej platni sa dá urobiť super cesto, to sa bežne nedosiahne na plechoch.

Skeppshult (predražený) a Carl Victor sú hrubé panvice, veľmi ťažké, ja mám radšej tie tenšie:
http://www.amazon.de/Bratpfanne-28cm-Ei … words=turk

(treba ju ale vypáliť najskôr, používam na to ľanový olej)
Návod ako na to:
http://www.youtube.com/watch?v=xoIO8YOpyN4

Inak keramické asi greenpan nebudú zlé, stačí kúpiť tú najlacnejšiu radu, okolo 30 eur, vzhľadom na životnosť by som za to viac nedala:
http://www.mall.sk/panvice-universalne/ … boka-panev

243

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

lotika napísal(a):

Prave nad tou panvicou aj uvazujem. Na palacinky, placky a pod.  Cize ak mozu zhrdzaviet, nemali by sa mozno ani umyvat? Iba po pouziti vytriet? Alebo to zase az take haklive nie je? A pouzitie tuku je nutne?

Na grilovanie, aj palacinky, opekanie na oleji (zemiaky, mäso...) a hlavne napr. ja robievam nasucho rôzne placky, lokše, plackové chleby, kde je veľmi vysoká teplota, tak tá liatinová panvica je na tento účel super. Žiadna keramická panvica ju nenahradí - ok, palacinky sa dajú robiť aj na nej a väčšina vecí, ale zrovna to opekanie nasucho je na keramickej rizikové. Mne sa vysokou teplotou zničil na keramickej povrch. A ešte je tu jedna vec, na tej liatinovej sa všetko opečie akosi viac do chrumkava, než na nepriľnavej. Ja používam keramickú na vajíčka a na všetky bežné veci typu rizoto, zeleninové veci, kde sa používajú úpravy ako dusenie a pod. Tá liatinová panvica vydrží do konca života, keramická podľa používania môžeš ju za 2-3 roky vyhodiť a kupovať novú, takže rozhodne ekologická nie je ako to o nej často reklamujú. Treba používať riad podľa účelu.

Tie liatinové panvice sa len poriadne opláchnu horúcou vodou bez saponátu, príp. vydrhnú kefou a naolejujú. Trochu tuku použiť treba, teda napr. pri opekaní lievancov, palaciniek.

244

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ten riad je čistá liatina bez ochrannej vrstvy, takže nemôžete na ňom robiť kyslé veci, rajčiny, nevhodné na polievky, omáčky a pod., lebo to zreaguje a samozrejme to hrdzavie. Tie "hrnce" sa používajú skôr ako pekáče. Jediné, čo sa oplatí, sú tie panvice, ale to len skôr na opekanie, grilovanie, ale na ten účel sú zase bezkonkurenčné. Žiadna nepriľnavá panvica neznesie úplne bez ujmy vysoké grilovacie teploty a tej liatine to nevadí, nemá sa tam čo zničiť.

Všetky riasy z mora sú kontaminované arzénom, ale kelp má v tom výhodu, že obsahuje algináty a dokáže čiastočne tie ťažké kovy a arzén na seba naviazať a vylúčiť z tela von, viac o tom píše napr. Dr. Wilson:
http://www.drlwilson.com/articles/KELP.HTM

Takisto v tom teste uvádzajú "metal retention factor" a "metal capturing capacity", toxicita danej potraviny vychádza z toho, nakoľko sa rozloží počas trávenia a či je schopná na seba naviazať toxickú látku a vyniesť z tela von, čím je potravina celistvejšia, obsahuje viac vlákniny, tým lepšie viaže toxické látky.

http://labs.naturalnews.com/What-is-the … actor.html

" Kelp granules tested by Adams retain 7% of the arsenic and 79% of the uranium they contain. Wheat flour retains nearly 12% of the aluminum is contains, and dried squid retains almost one-third of the toxic cadmium it contains."

Ale som čítala aj o prípadoch otravy arzénom z rias, tak neviem. Zase veľa potravín, čo je bohatých na minerály, vitamíny nesú so sebou riziko aj toxických látok, napr. ryža natural je často kontaminovaná arzénom, jej biela lúpaná verzia ho obsahuje podstatne menej, ale aj je chudobná na minerály. Nerafinovaná morská soľ je výborný zdroj minerálov, ale obsahuje aj arzén, kadmium, cézium, olovo, ortuť v stopových množstvách...  Ryby sú takisto kapitola sama o sebe, jesť, nejesť a ktoré druhy. No určite skôr z mora ako riek a tie menšie druhy na začiatku potravinového reťazca.

Mike Adams z "Natural News" začal robiť laboratórne testy na obsah škodlivých látok v doplnkoch výživy, niektoré tie výsledky ma šokovali. Napr. kelpový prášok od starwest botanicals, prášok z mladého jačmeňa od firmy now:

http://labs.naturalnews.com/Barly_Grass … _Labs.html
http://labs.naturalnews.com/Kelp_Powder … _Labs.html

Treba sa tam zaregistrovať mailom, aby ukázalo výsledky.

Zase aj bežné potraviny obsahujú napr. kopec hliníka, lebo ho je veľa v pôde:
http://wrightnewsletter.com/2012/07/02/ … -aluminum/

Úplne katastrofálne dopadli produkty od firmy Garden of Life, hlavne ich proteínové prášky z klíčkov a to svoje produkty označujú ako "beyond organic", čiže človek by očakával ešte lepšiu kvalitu ako bežné štandardy na bio produkty:
http://labs.naturalnews.com/Tungsten-Le … ducts.html

247

(69 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Nie, už pol roka nerobím aktívnu cheláciu, ale mne chelácia trvala skoro štyri roky, z toho tri Cutler.

248

(69 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Najlepší "test" je vyskúšať pár Cutlerových rúnd, začať na nízkych dávkach, ale s amalgámami v ústach by som ja DMSA, DMPS nebrala, resp. len jednorazovo pri vyvŕtavaní amalgámu.

http://detox.forum-zdarma.sk/

Mne sa detox ortuti rozbiehal veľmi pomaly (adrenálna únava, oslabené vylučovacie orgány...) a žiadne dramatické reakcie na ALA som ja nemala, tie prišli až neskôr po naštartovaní Cutlera.

Pár krát som si robila tú pečeňovú očistu, ale nie som moc presvedčená o tom, že tie "guličky" sú reálne žlčníkové kamene. Myslím, že efektivita tejto kúry spočíva vo vyprázdnení toxickej žlče, horká soľ otvorí žlčovody a veľké množstvo tuku-olivového oleja zemulgovaného ovocnou šťavu núti žlčník k masívnej produkcii žlče a je možné, že sa pri tom aj nejaký kamienok vylúči, ale určite nie všetky tie vychádzajúce útvary sú kamene.
Pravidelné vyprázdňovanie žlče je veľmi efektívnym detoxikačným nástrojom lebo práve žlčou odchádza kopec toxínov. Nie nadarmo práve u Gersonovej terapii sa robili denne štyri kávové klystíry, kofeín v káve a kyselina palmitová stimulujú žlčník k vyprázdneniu žlče do čreva a tým odchod toxínov, zároveň tým odbremením aj pečeň.

Dnes robia potravinový selén z kapustovitých rastlín:

http://www.healthdesigns.com/ecological … 5-vegicaps
http://www.houseofnutrition.com/074306800287.html
http://ca.evitamins.com/food-source-sel … sz9hfTuIS8
http://www.healthdesigns.com/biotics-re … 00-tablets

A to bol práve selén, ktorý efektívne zvyšoval biele krvinky na rozdiel od chelátovaných foriem.