1

Téma: Zdravotné riziká nerezového riadu?!?

RNG, chcem sa spýtať, do akej miery sa uvoľňuje nikel z bežnej nerezovej ocele na varenie, čiže koroduje napr. pri styku s kyselinami (ovocie, rajčiny), soľ... Čítala som, že nikel je dosť rakovinotvorný a mne napr. vyšiel nikel vo vlasovej analýze zvýšený (nenosím šperky, bižutériu, hodinky...) a mám aj alergiu na nikel.

"Although some high-grade stainless steels are supposed to be risk free, they may be so only in water at near-neutral pH. None of the 300 and 400 series stainless steels evaluated are stable in tomato acids and salt.2 Series 316 corrosion-resistant stainless steel is the best (used in Saladmaster brand cookware). It is resistant to tomato juice and vinegar, but corrodes with exposure to citric acid and salt (so add salt after cooking)."

Tu píšu o zdravotných rizikách niklu:
http://www.thenaturalrecoveryplan.com/a … ealth.html
http://articles.mercola.com/sites/artic … steel.aspx
http://www.westonaprice.org/health-topi … -a-hatter/

Mercola píše, že nikel je takmer tak toxický ako ortuť a varuje pred používaním nerezovej ocele.

A čo hovoríš na toto:
"According to Dr. Peat, there are two kinds of stainless steel -- one kind is attracted to magnets, the other kind is not. You want to buy only the magnetically-attractive type of stainless steel, which apparently has a very low nickel content and does not leach nickel into food."

Je pravda, že magnetická oceľ obsahuje menej niklu?



2

Re: Zdravotné riziká nerezového riadu?!?

Serie 300 nehrdzavejucich oceli, za makka su nemagneticke obsahuju 7 az 10 percent niklu a okolo 18 % chromu. Nazyvaju sa chemia 18/8 az 20/10
Serie 400 ovele su len s chromom a su magneticke.
Zo serie 300 najviac korozivzdorna je  cislo 316, co obsahuje aj molybden a prave tato je casto pouzivana v celom potravinarskom priemysle. Pomorena do slanej morskej vody ukaze prve znaky korozie az po 5 rokoch takze asi nie je prilis velky zamorovac jedla. Drviva vacsina ludi nema na nikel alergiu a vacsina z nich vari v nehrdzavejucej oceli. Takze je to problem len pre malu skupinu luidi. Ti sa samozrejme musia stranit vsetkeho, co obsahuje nikel, najma hydrogenizopvcanych olejov, lebo pri hydrogenacii sa pouzivaju niklove katalyzatory, co sa pomerne rychlo odburavaju, tj zamoria oleje. A teda aj vsetkych priemyselne pripravenych jediel, lebo stadart nastojov v potravinarskom priemysle je ona chromniklova ocel s pridavkom molybdenu, znama pod  cislom  316.
Ja pracujem s nehrdzavejucimi ocelami uz vyse 45 rokov kazdodenne, , dotykam sa ich rukami, tepelne spracujem, takze sa na nich vytvoria kyslicniky, tie omielam alebo elektorlestim, tj iste mam moznost dostat do tela nejake mnozstvo niklu. Ale nemam nan alergie, lebo zejme sa mi telo vie dost ucinne odmorovat.



3

Re: Zdravotné riziká nerezového riadu?!?

Prečo ale potom toľko ľudí vykazuje vo vlasových analýzach nikel? Beriem, že veľa žien nosí bižutériu, niektorí majú implantáty, pirsing, zdroje ako potraviny v plechovkách, tie hydrogenizované oleje... ale drtivá väčšina ľudí varí v lacných nerezových riadoch a nie je to séria 316, ktorá je spravidla veľmi drahá a označuje sa ako "chirurgická oceľ". Narazila som iba na jeden riad z tejto ocele, väčšinou sa ale používa séria 304 a tá nie je taká korozivzdorná. Všetok nerezový riad, čo mám doma, je označený 18/10, 18% chrómu a 10% niklu. Napr. aj známy a drahý riad all clad používa sériu 304. A poznám iba jediný riad, kde je certifikované, že neobsahuje nikel, predáva sa pre alergikov, ale to nie je oceľ.

A ešte by ma zaujímalo, nerezová oceľ sa používa na neutralizáciu pachov, mám doma také nerezové mydlo a doporučuje sa pošúchať ho napr. po krájaní cibule alebo práci s rybou, vyrábajú sa na tomto princípe aj neutralizátory pachu do WC, do chladničky. Potom by ma zaujímalo, či vlastne varenie v nereze neochudobňuje to jedlo o časť arómy, chute alebo neviem ako to presne popísať. Všetky ušľachtilé potraviny ako víno, syry, kde sa oceňujú jemné arómy dozrievajú skôr v tradičných materiáloch ako drevo, než oceľ.



4

Re: Zdravotné riziká nerezového riadu?!?

Cibula a cesnak obsahuju velmi agresivne latky s obsahom siry, a tie sa zlucuju s kazdym kovom.
Rovnako by pracoval zinok ale nie napr hlinnik, ktory okamzite oxiduje a oxid hlinnika je velmi odolna a izolujuca latka. Nuz v Californii biele vina kvasia len v tankoch z nerezovych oceli a keby to menilo chut, tak by iste pouzivali drevo, ako na cervene vina. Dovod pre drevo na cervene vina je, ze z dreva sa do nich dostava prichut.



5

Re: Zdravotné riziká nerezového riadu?!?

Tu napr. uvádzajú koľko niklu a chrómu sa uvolňuje bežne pri varení kyslých potravín, rajčinová omáčka v riadoch z nerezovej ocele a došli k záveru, že nerezová oceľ môže byť zdrojom niklu a chrómu, samozrejme ide o škodlivé anorganické formy:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23984718

Kedysi som čítala, že u detí našli vysoké hladiny hliníka a zistili, že to majú z ovocných štiav balených v tetrapakoch a nápojov napr. cola v hliníkových dózach. Odvtedy nekupujem rajčinovú omáčku v tetrapaku, ale len v skle, vlastne nič v kovových obaloch, konzervách.

Tak nie je možné, že to víno, čo dozrieva v oceľových sudoch, tie ovocné kyseliny uvoľnia časť kovov z tej ocele?

Všade sa píše o nebezpečenstve plastových látok a obalov, ale ja som čítala, že telo má omnoho väčšie problémy sa zbaviť ťažkých kovov ako chemických a plastových látok. Súvisí to vraj s deficitom minerálov a živín u ľudí, telo, keď nemá "po ruke" minerál, dosadí si tam ťažký kov. Aj ťažký kov je pre neho lepší ako nič.

Naposledy upravil: bludicka (2014-11-04 09:15:07)



6

Re: Zdravotné riziká nerezového riadu?!?

Dlhe varenie -paradajkovych koncentratov je asi najkorozivnejsie, co sa da varit. A aj tak vysledky boli len v desiatkach MIKROGRAMOV, co nepovazuje pre bezneho cloveka za nejak extra velke zamorenie.
Chrom rozhodne nie, lebo ten si dokonca dodavam ako cukrovkar na znizenie cukru,  a to vo vacsich davkach,
ale nikel zrejme nepotrebuje telo , aspon zatial ziadny proces, kde by bol potrebny nepoznam. Z tabuliek napr na chlorid niklu je jedovata davka LD50 az 105 mg/kg vahy(na potkanoch) takze mikrogramy obcas si nemyslim ze mozu spodobit problem, leda ak ma niekto naruseny systemm odmorovania v tele a nikel sa mu hromadi az do hladin, kde zacne posobit skodlivo.



7

Re: Zdravotné riziká nerezového riadu?!?

RNG napísal(a):

Dlhe varenie -paradajkovych koncentratov je asi najkorozivnejsie, co sa da varit. A aj tak vysledky boli len v desiatkach MIKROGRAMOV, co nepovazuje pre bezneho cloveka za nejak extra velke zamorenie.
Chrom rozhodne nie, lebo ten si dokonca dodavam ako cukrovkar na znizenie cukru,  a to vo vacsich davkach,
ale nikel zrejme nepotrebuje telo , aspon zatial ziadny proces, kde by bol potrebny nepoznam. Z tabuliek napr na chlorid niklu je jedovata davka LD50 az 105 mg/kg vahy(na potkanoch) takze mikrogramy obcas si nemyslim ze mozu spodobit problem, leda ak ma niekto naruseny systemm odmorovania v tele a nikel sa mu hromadi az do hladin, kde zacne posobit skodlivo.


LD50 ortuti je medzi 1mg/kg a 100 mg/kg v závislosti o aký typ ortuti sa jedná.... Znamená to potom, že tie mikrokramy ortuti, čo denne dostávame napr. z amalgámov sú tým pádom úplne neškodné? Ale tak stále väčšina lekárov a zubárov tvrdí, že neškodná je.

Takisto dosť pochybujem, že zrovna chróm z nerezového hrncu je forma, ktorá je pre môj organizmus užitočná. Sme sa tu raz bavili na tému železného riadu a že tá forma železa je pre človeka nevhodná.

Problém takýto toxínov je, že sa to zväčša prejaví až po niekoľkých rokoch a nedáva sa to do priamej súvislosti so zdravotnými problémami. A kto z nás vie, či dokáže kovy efektívne odmorovať alebo nie? Keď už sa prejavia zdravotné problémy, vtedy je väčšinou už neskoro.  A čo kumulatívny efekt, niekto má v ústach amalgámy, k tomu sa pridá meď, nikel, olovo, hliník, arzén...ťažko posudzovať izolovane toxicitu jednej látky. Teraz sa dosť diskutuje na tému toxicita medi, hlavne jej anorganickej formy a ochorenia ako alzheimer.

http://www.townsendletter.com/Oct2013/copper1013.html

Odkiaľ mám potom ja ten nikel? Nenosím roky žiadne šperky, hodinky, okuliare mám z titanu, nekupujem konzervy, vodu filtrujem... žeby z jedla (jem maximálne čerstvú stravu a väčšinou v bio kvalite), rias, nerafinovanej morskej soli? Čítala som, že určité jedlá sú bohaté na nikel, ako roibos čaj, kakaové bôby, ovos, obilniny, orechy, strukoviny... a tieto môžu dodávať až do 900 mikrogramov niklu denne, ale tak asi je rozdiel nikel v mandliach a nikel z hrnca.
Tu je dokonca nízkoniklová diéta:
http://www.pennstatehershey.org/c/docum … pId=102184
Neviem, či mám fakt vyhodiť peniaze za hrnce bez obsahu niklu. Ja problém s ortuťou mám, takže schopnosť vylučovať kovy je u mňa evidentne nízka.

Naposledy upravil: bludicka (2014-11-05 10:50:22)



8

Re: Zdravotné riziká nerezového riadu?!?

Nuz definitivne rozne formy prvkov sa rozne v tele spravaju. Napr chlor, neviazany, co pridavaju do vody je pre nas silny jed  a karcinogern uz v davkach 3 mg na liter, , ale viazany na sodik je pre nas nevyhnutna sol(NaCL) ktorej potrebujeme denne 2000 mg.
Elementarny nikel ale do tela asi nijak nedostaneme z hrncov a aj tak je malo zlucivy, cize by sa dostal z tela von
Octan nikelnaty, jablcnan(/malic acid) nikelnaty,  alebo chlorid nikelnaty su najpravdepodobnejsie formy ako sa nikel moze dostat z riadu do tela. Pripadne aj stavelan(oxalic acid) ale to je menej pravdepodobne, lebo ten sa naviaze najskor na sodik a vapnik, a nie na malozlucivy nikel.
Ale daleko najsilnejsi zdroj su zbytky katalizatorov pri hydrogenacii olejov, kde je pouzivany dnes miesto platinovej cerne(kyslicnik platinicity) kyslicnik nikelnaty, co sa v zaludku zmeni na chlorid nikelnaty.
Alergie na nikel su pomerne dost nova vec, v starsej medickej literature ich vobec nespominaju.

Inac clovek moze mat alergie aj pre to, ze ma plno inych zamoreni v tele a toto je, ako sa hovori "posledna kvapka, z ktorej pretecie preplneny pohar"
V posledno, case pouzivame hodne nadoby pokryte tymi superjemnymi keramikami, ktorwe sami o sebe su velmi neutralne v tele, velmi malo sa z nich uvolnuje samotnych, zatial som nepoznal ziadne opotrebenie, ako bolo predtym na teflonovych panviciach bezne.
Je to rozhodne lepsie, ako smalty a tie su podla nazorov vyskumnych lekarov najmenej zamorujuce jedla.