1

Téma: Výživa a doplnky u športovcov

Ahojte,
na začiatok hneď poviem, že ak tu je niekde už takáto téma, tak sa ospravedlňujem.

Nedávno som sa zamýšľal nad tým, ako rýchlo ma dokázala položiť borelióza. Samozrejme, že okolností bolo viac. Dvoj ročná borelióza, dlhoročné chlamýdie, nie úplne ideálna a pravidelná strava.
Každopádne som sa zamyslel nad jedným. Všimol som si, že profesionálny športovci, či už hokejisti, futbalisti, tenisti, to je jedno, nebývajú skoro vôbec chorí a ak, tak ich dostanie sa do fit stavu je tretinové v porovnaní so mnou.
Jasné, že beriem do úvahy a veľkú rolu zohráva podľa mňa šport samotný. Ak sa každý deň hýbete, ste na vzduchu, neustále tlačíte telo do výkonov, imunita musí byť nadupaná, narozdiel odo mňa.
Včera som sa ale bavil s kamarátom hokejistom, ktorý keď mi povedal, čo všetko užíva a ako vyzerá jeho obyčajný deň, ostal som zaskočený. Vysoké dávky C, dostávajú automaticky do každej vody ktorú vypije, o omega3, koenzym Q atď to isté, dávky ostatných vitamínov, plus samotné mnžostvo podporných doplnkov tesne pred výkonom, ako napr. Isosine, ktorý napr. prekrvuje svaly a udržiava v nich kyslík a množstvo ďaľších. Tak isto si myslím, že aj samotná liečba v prípade už nejakej choroby je v prípade prof. športovca na úplne inej úrovni.

Možno bude táto téme stáť za to, podeliť sa o skúsenosti, či sú medzi nami aj takí, ktorí bol išportovcami, brali všetky doplnky a aj tak napríklad teraz majú nejaké problémy a pod. Pretože ja noazaj neviem o športovcovi, ktorý by nejakým výrazným spôsobom trpel na chlamýdie, borélie a xy ďaľších vecí.



2

Re: Výživa a doplnky u športovcov

Nuz ked dostanes chlamidie pneumoniae alebo boreliozu, tak zo sportu vypadnes velmi rychlo.



3

Re: Výživa a doplnky u športovcov

Ono je to skôr tým, že tí, čo majú energiu robiť vrcholový šport, musia mať zdravie v super kondícii, prirodzene silnú imunitu, čiže niečo, čo už získali v detstve, v mladosti, sú tam na to predpoklady, aj genetické a tým športom si to svoje prirodzené zdravie skôr len skracujú.

Ten, koho zloží borelióza, tak má problémy s imunitou a to má tiež svoje príčiny, napr. toxicita, oslabené detoxikačné mechanizmy...

Ak si zoberiem napr. seba, tiež som dosť veľa športovala a postupne ako sa u mňa začala objavovať chronická otrava ortuťou, niečo, čo som si sama vedome nespôsobila, tak šport veľmi rýchlo skončil, nie je na to jednoducho energia, s adrenálnou únavou ma zložila aj dlhšia prechádzka.

Doplnky výživy, čo sa berú na zvýšenie športového výkonu nemusia byť primárne vhodné aj pre zdravie. A vždy treba brať do úvahy dlhodobé hľadisko brania takýchto doplnkov. Čokoľvek, izolované aminokyseliny, kreatín... všetko je to záťaž na pečeň a obličky aj keď krátkodobo to zvýši výkon a pocit zdravia.

Pozri sa na tých profesionálnych športovcov ako vyzerajú v šesdesiatke, opotrebované kĺby, chrupavky a ani to zdravie nie je u väčšiny už bohviečo.

Naposledy upravil: bludicka (2015-01-12 09:57:54)



4

Re: Výživa a doplnky u športovcov

Detto. a sa hovorilo, "
"sportom k zdraviu alebo permanentnej invalidite"

Naposledy upravil: RNG (2015-01-12 22:35:36)