1

Téma: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Povedzme ze si chcem odlozit vodu, vela vody, napr 20-30m3
Tak ako na to ? Da sa to jednoducho v cisterne? Alebo sa "pokazi" ?
Myslim podzemnu vodu, zo studne, odcerpat niekde do podzemnej cisterny.
Teoreticky by tam bola pomerne stabilna a nizka teplota, keby je strop cisterny napr v hlbke 1 meter.
Otazne je, ci je toto zo zdravotnej stranky bezpecne, neskor taku vodu konzumovat...



2

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Teoreticky, voda sama o sebe nestarne a nemoze sa pokazit, len kontaminovat, ak tomu spravne chapem.
Cize ak kupipm PET flasu vody, odlozim do tmavej miestnosti, teoreticky je aj jedno, ci je 5C alebo 55C, nepoakzi sa, pokial sa nekontaminuje?
Ak odhladnem od faktu, ze samotna PET flasa moze nieco vode urobit.
Ale povedzme ze na kratkodobe az stredne dlhodobe situacie (nedostatok vody vo vodovode atd), 1 mesaic az 1-2 roky, by mi mohlo byt jedno, ci pijem relativne nezdravu PET vodu, alebo sa otravim od dazdovej..
Cize ak by ta cisterna bola z nejakeho kovu (idealneho na pitnu vodu), velmi dobre izolovana od moznej fyzickej kontaminacie, vstup aj vystup dobre zabezpeceny, tak ta voda vydrzi az na "lifetime" (po cely zivot) ?



3

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Alebo je lepsie do tej cisterny pustit vodu z vodovodu, ako zo studne? Kedze ta z vodovodu je uz "sterilizovana" chlorom a podobne?

Alebo by sa dalo este tak, ze kazdy rok, alebo polrok naplnit tuto cisternu vodou, ktora by sa vzdy pouzila na nieco... (pranie, polievanie, alebo len nejake uzitkove veci)



4

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Voda je na svete miliardy rokov , neustale sa kontaminuje a cisti kolobehom vody.  V cisternach sa velmi nekazi, mnohe civilizacie taketo cisterny pouzivali a dodnes sa velke vodojemy pouzivaju na zhromazdovanie vody napr na suche sezony miesto dazdovych, Aj na Slovensku su rozne priehrady na ten ucel.



5

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

RNG prosím ťa postačí na odstránenie chlóru z vody z vodovodu aj filtračná kanvica napr. Brita s jej vymeniteľnými filtrami, alebo je to len reklamný ťah že to odstráni chlór?Ďakujem
http://www.brita.net/sk/cartridges_deta … 7&cat=



6

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Brita odstrani chlor, aj obycajny uhlikovy filter to dokaze.Na dlhodobe pouzitie je to ale drahe, lebo vlozky do kanvice treba casto menit.
Ja vody destilujem uz vyse 30 rokov
Zialbohu dnes je vo vode az 55 000 roznych chemikalii, tj vsetko, co chemicky priemysel a farmacia vyrobi a prenikne to do spodnej vody.



7

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Nekupujte kanvice Brita, v tomto teste dopadla katastrofálne a dokonca do vody ešte pridávala hliník. Veľa vodných filtrov používa napr. na arzén filtračné médium na báze oxidu hliníka, väčšina uhlíkových ťažké kovy neodstráni takmer vôbec.

http://labs.naturalnews.com/Water-Filte … sults.html
http://www.naturalnews.com/1-Brita-wate … esium.html

Actual results of the Brita water filter:

Aluminum reduction: INCREASE of 33.9%

Copper reduction: 8.6%

Arsenic reduction: 12.1%

Strontium reduction: 3.6%

Cadmium reduction: 6.6%

Cesium reduction: 9.5%

Mercury reduction: 74.6%

Lead reduction: 14.1%

Uranium reduction: 10.0%

Keď som pátrala po nejakom filtri, väčšina predajcov na SK a v Čechách nemá ani šajn ako tie filtre reálne filtrujú napr. ťažké kovy. Podľa nich si mám kúpiť filter a sama zaplatiť testy, ako ten filter vlastne v praxi funguje.



8

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

A to ako teraz zistim ci je moj filter dobry??Nie je to len nejaka proti kampan???Ja pouzivam Aqua Optima uz velmi dlho..hmmm



9

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Pre Bludicka

Dobrý deň, čítal som veľa vašich príspevkov a vidím že sa vyznáte. Chcel by som zmeniť stravovanie.
Vedela by ste mi poradiť nejaký kvalitný mixér za rozumnú cenu a nejakú mašinku na výrobu rastlinného mlieka ?Taktiež uvažujem nad parným hrncom. Máte domácu pekáreň či si pečiete chlieb v trúbe ?
Chcel by som dosť obmedziť mäso ale nemôžem nájsť nejakú kvalitnú knížku s vegetariánskymi receptami ktoré sú skladané nie len podľa chuti, ale aj efektného vyskladania plnohodnotných bielkovín esenciálnymi aminokyselinami. Nevedela by ste nejakú odporučiť ? Ďakujem



10

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Mike Adams robí nezávislé testy rôznych doplnkov výživy na ťažké kovy,  ako aj tých vodných filtrov a testy zverejňuje,  je to kampaň pre spotrebiteľov, aby mali prehľad, čo si reálne kupujú:

http://labs.naturalnews.com/Index.html

Nemáte šancu zistiť ako Váš vodný filter naozaj reálne filtruje vodu, pokiaľ si sami nezaplatíte testy, predajcovia Vám tieto informácie neposkytnú lebo to ani nevedia. Jedine napr. u predajcu dionely na ťažké kovy uvádza akú má kapacitu filtrovať arzén, ale nie iné ťažké kovy, to už nevie. Možno sa Vám podarí tak zistiť aké filtračné médium sa v danom filtri používa a podľa toho jeho efektívnosť.
Ja som upustila od osmózy, lebo mi nevyhovuje voda zbavená minerálov a hľadala som náhradu.

Pre marek66

Mám doma Vitamix, predtým som odpálila asi 5 bežných mixérov, než som ho kúpila. Ešte cenovo dostupnejší a dobrý je Catler, ale nemá také otáčky ako Vitamix. Na "green smoothies" treba už niečo výkonnejšie. Prístroje na výrobu orechového mlieka, jeden som mala, stál za prd, predala som na inzerát. Pekárňu som takisto darovala, na kváskový chlieb je nevhodná a vadila mi tam teflónová vložka. Podľa mňa netreba kupovať extra parný hrniec - väčšina je z plastu a variť v plaste nechcem a podľa mňa je to rároha nazvyš. Ja som si kúpila na obyčajný hrniec takú parnú nádstavbu.
Najlepšie sa pečie chlieb v kvalitnej keramike typu rímsky hrniec, ale bacha na olovo u lacných napodobnenín.
Tak tu máte napr. celkom fajn vegetariánske recepty:
http://www.varimezdrave.cz/

Ale ja nie som za vegetariánske stravovanie a neviem, či také recepty nájdete. Tak pri vegetariánske strave nemáte moc na výber, buď skombinujete obilniny a strukoviny alebo obilniny a orechy, aby sa dociel komplexnejší aminokyselinový profil. Vajíčka sami o sebe sú kompletné a najlepšie sa kombinujú so zeleninou kvôli stráviteľnosti a mliečne veci jem takisto skôr samostatne. Alebo potom špeciálne vegetariánske produkty ako konopný proteín. Ale ja by som si hlavu nelámala aminokyselinovými profilmi, ale sústredila sa na kvalitné a čerstvé suroviny a jednoduché recepty kvôli stráviteľnosti, stačí, že v priebehu dňa jem pestrú stravu, telo si to vyskladá.

Naposledy upravil: bludicka (2015-01-14 16:29:11)



11

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Ďakujem pekne za odpoveď.. Mohol by som sa ešte spýtať mám takú dilemu ako to riešite vy.. Nakupujete ovocie a zeleninu v supermarketoch, keď sa nedá zistiť či to za niečo stojí?
Som z Trenčína a tu v okolí som našiel možnosť bio ovocia a zeleniny ale stojí to tri krát viac ako v obchodoch preto keďže som 22 ročný človek mám otázku či kvantita alebo kvalita. Podľa vašich skúseností je to až tak znehodnotené a prestriekané?
Chcel by som si vyrábať mliečne výrobky, ale neviem sa dostať ku kvalitnému mlieku tak asi z toho upustím.



12

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Pozrite si tie rôzne "debničkové" firmy, niektoré majú veľmi prijateľné ceny, ja občas beriem od týchto, lebo tie firmy sa orientujú len na veľké mestá ako Bratislava, ale táto chodí aj smer Trenčín:
http://www.svetbedniciek.sk/

Salašov je habadej, dá sa tam ísť na ovčie mlieko, aj inzerátov ľudí, čo predávajú kozie mlieko, stačí len pohľadať, ale je to samozrejme väčšia námaha ako ísť do supermarketu. V Trenčíne určite je kopec možností, lebo je to veľké mesto.

Máte v Trenčíne aj bio obchod Malý Princ, aj ten má ponuku biozeleniny a ovocia, ale tak nepravidelne.

Ale u nás to ľudia moc neocenia, že majú také možnosti, ja som jediná, čo si chodí po ovčie mlieko na salaš a to sa ma hneď spýtali, že či som nejak chorá, keď to chcem piť.

Len v zime je to problém s mliekom, nie všetky salaše fungujú celoročne, kozie mlieko sa dá takisto kúpiť väčšinou tak od marca do novembra. Ale pri Púchove sú dva salaše, kde sa dá kúpiť celoročne mlieko.

Naposledy upravil: bludicka (2015-01-14 18:43:15)



13

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Ďakujem moc veľmi dobre ste mi poradila. Tá stránka vyzerá dosť dobre aj ceny sú normálne. Len sortiment je menší to asi preto že je zima.  Ešte by som sa chcel spýtať to rastlinné mlieko treba kúpiť nato drahý sójovar alebo sa to dá aj nejako lacnejšie vyrábať? Moc pekne ďakujem



14

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Ten prístroj, čo som mala ja, bol na sójové mlieko vyrábané za tepla a aj orechové mlieka za studena, volalo sa to tuším "veganza". Sójové mlieko a sóju už nekonzumujem a kvalitný mixér vyrobí orechové mlieko 100xlepšie. Slabinou toho prístroja bola práve tá mixovacia časť, ktorá to mixovala dosť nahrubo a teda bol dosť veľký odpad. Tak napr. vitamix mandle rozmixuje tak najemno, že to netreba ani cediť, ja to pijem aj s vlákninou, kedysi som to cedila cez taký sáčok na orechové mlieko. Keď robím palacinky, tak tam použijem celé rozmixované mandle ako náhradu kravského mlieka a vlastne aj tá vláknina z mandlí je tam fajn, dnes sa už predáva napr. aj samostatne mandľová múka, zásadne tieto orechové múky nekupujem, lebo je tam riziko zoxidovania a radšej mixujem a meliem vždy čerstvé a z máčaných orechov, semien.
Takže podľa mňa rozhodne investovať radšej do kvalitného mixéru ako kupovať dva nanič prístroje, slabý mixér a výrobník orechového mlieka.
Orechový sáčok napr.:
http://www.amazon.com/Pro-Quality-Nut-M … B00KLT6X9W

Aj od týchto som raz brala:
http://www.debnickari.sk/

A mäso kupujem väčšinou od týchto:
http://farmamarket.sk/

Inak v podstate ani neviem, čo mám v supermarkete kúpiť, tá zelenina je tam otras, len v Lídli býva nejaká bio zelenina, na malých mestách je to bieda. Mäso, kúpila som 2xpoctivé kurča Hyza, ja neviem, čo tie sliepky jedia, ale strašne to zapáchalo.

Naposledy upravil: bludicka (2015-01-14 20:41:21)



15

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

A toto mám na varenie v pare, je to zo skla, ak varím toho viac, inak používam ten nerezový vejár do hrnca:
http://www.softcom.sk/eshop/eta-6912-90 … 59441.html

Už sa to nepredáva, ale tu majú dačo podobné, len bez hrnca a pokrievky.
http://www.panvice.sk/parny-skleneny-na … rex-0.html

Naposledy upravil: bludicka (2015-01-14 20:57:51)



16

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Presne také niečo hladám na to varenie na pare. Toto bude najrozumnejšie. A s tým mixérom máte tiež pravdu začnem šporiť. Viete v širokom okolí nikoho nezaujíma čo dáva do pusy a už som si myslel že mi to jedinému začína švihať s nikým sa nemám o takých veciach poradiť. Ako často konzumujete mäso, alebo ako často je to zdraviu prospešné.? Chcel som si kúpiť naklíčovadlo také velké, ale plastové a kedže hovoríte ,že plast je zlý na varenie aj nato klíčenie je to asi hlúposť však?
A ešte odkiaľ prosím vás kupujete kvások na pečenie ?



17

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Ale sme už dosť mimo témy... toto je vlákno o vode. Odpíšem súkromnou správou.



18

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Prosím Vás mohla by ste mi to preposlať na tento mejl marekpatka@centrum.sk   . Bohužial som zabudol prihlasovacie údaje na registračný email tohto fora. Ďakujem



19

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

bludicka napísal(a):

Ja som upustila od osmózy, lebo mi nevyhovuje voda zbavená minerálov a hľadala som náhradu.

pre bludicka:   Prečo si upustila od osmózy? Používaš len nejaký filter? Ďakujem



20

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Pretože si myslím, že dlhodobé pitie demineralizovanej vody nie je zrovna najvhodnejšie. RNG tu síce písal, že voda nie je významným zdrojom minerálov, lenže strava u väčšiny ľudí je tak biedna, že aj to minimum vo vode má pre nich význam, hlavne napr. horčík.  Tak sú vody, čo sú prirodzene nízkomineralizované, ale aj to málo minerálov robí tú vodu pitnejšiu, než je tá osmózová.

Tá osmózová voda chutí dosť tak "hladne", je cítiť, že tam nie sú minerály, treba to stále s niečím kombinovať, s nejakými šťavami, alebo pridávať do toho nejaké minerály, aby to chutilo lepšie a aby si človek nerozhodil elektrolyty, ak tej vody dajme tomu v lete vypije naraz viac, dosť rizikové je to, keď sa veľa potí.

Takisto som čítala, že do vody sa dostávajú nejaké látky z tej plastovej membrány+vysoký odpad vody, ktorá sa používa na preplachovanie tej membrány, čo zrovna ekologické tiež nie je.

Ťažko vyberať nejaký filter na Slovensku, lebo človek sa nedopátra relevantných informácií. Ale tak existuje zrejme aj účinný filter, keď Mike Adams taký v Amerike našiel, Big Berkey, ale je to kombinácia viacerých filtračných médií, uhlík-organické látky, aluminium hydroxid (na arzén, fluór), iontomenič, keramický filter (baktérie, vírusy), nevyznám sa v tom detailne:
http://www.waterfilterlabs.com/

K tomu sa u nás približuje asi len jediný filter, dionela FAS4, má voliteľnú dezinfekčnú vložku, ktorá plní podobnú funkciu ako ten keramický filter, má uhlík a má filtračné médium GEH (granulated iron hydroxide), používa sa na arzén, ale aj iné ťažké kovy. Ak chce človek odstrániť ešte aj dusičňany napr. pri studničnej vode, musí použiť tie dionely dve, FDN2 a FAS4.
http://www.aqua-aurea.cz/media-pouzita- … a-oasa.php

Naposledy upravil: bludicka (2015-01-16 23:49:24)



21

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Nuz ja nepouzivam osmoticky cistenu vodu, ale destilovanu.
A ked mame nedostatky niektorych mineralov, tak tie sa daju vzdy doplnit a to vo forme ovela lepsej, nez nahodnej z prechodu podou. Najma ked je ta poda dnes uz znacne zamorena.



22

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Bludička ,mňa by to tiež veľmi zaujímalo o tej strave,nemôžme založiť tému tu aby sme to mohli čítať všetci ?



23

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Ale väčšina ľudí neberie ani minimum doplnkov výživy, takže pitím destilovanej a osmózovej vody si môžu dlhodobo uškodiť a čítala som už aj skúsenosti ľudí, čo začali mať problémy, boleli ich kĺby a pod. Nie každý denne vypije liter mrkvovej šťavy a berie za hrsť doplnkov. Nie je to jednoduché stále do tej vody niečo pridávať, aby sa to vôbec dalo piť. Čaje z takejto vody sú prakticky nepitné.

Používať destilku, len tie malé majú 600W-800W výkon a nechať to bežať niekoľko hodín denne, je už celkom slušná spotreba el. energie - v podstate je to luxusná voda z ekologického a energetického hľadiska, pokiaľ si tú energiu nevyrábam sama z nejakých solárnych panelov.

Tu napr. o tej destilovanej vode:
http://www.mercola.com/article/water/di … ater_2.htm
http://www.mercola.com/article/water/di … _water.htm

A ešte čo niektorí robia, že držia hladovku na destilovanej vode... Niektorí detoxikujú až tak, že sa dostanú prakticky do vážnych minerálnych deficitov.

Naposledy upravil: bludicka (2015-01-17 09:26:17)



24

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Bludička,tak čo mám teda piť ? Čo piješ ty ? Pila som destilku ale pre stupňujúce bolesti svalov a kľbov som musela prestať,aj som z nej varila,aj kávu.RNG mi poradil je remineralizovať kalinátom . Neviem či by to stačilo,nechcem si narobiť ešte väčšie problémy než sa snažím riešiť.Doplnky beriem všelijaké,podľa rád tohto fóra,také základné čo odporúča RNG a už dva mediace som na nízkosacharidovaj strave,cítim sa menej unavená a už nemusím cez deň spať.Robím si aj zeleninové šťavy s trochou ovocia aj zo špenátu,rukoly a iných teraz dostupných tráv,ale nie každý deň.Mám odšťavovač aj na zelené byliny.Tak akú vodu piješ,keď ani RO nie je ok? Keď som mala morské akvárium tak tam som tiež dávala RO alebo destilku,ináč by tie morské živočích neprežili.
A čo jesť,sacharidov jem tak pod 100 g denne,niekedy výrazne menej,raz denne mäso z prírodne chovaných zvierat na zeleninu už mám zdroj,čo začnem na jar,Jem dost zdravých tukov ako kokosový olej,maslo kravské bvravčovú masť,smotanu tučnú kefírz tibetskej huby z domáceho kravského mlieka,orechy,semená zelenina raw kakao.Neviem ešte ako to mám variť v jakých riadoch aby som nejedla viac kovov z panvíc ktoré produkujúťažké kovy.Mám 108 kg,trochu som schudla cca 6 kg ale už to stojí.Čo povieš na tie pomalé hrnce na varenie dlhé hodiny na nízkych teplotách ?Mám 50 rokov,značnú nadváhu,pravidelne beriem len antidepresíva a na spanie./dlhodobo stresová práca .Bojím sa nie smrti ale choroby,života čo ma čaká ak neurobím nejakú výrazn zmenu v živote.Ešte aj fajčím a dosť veľa.Mám plán výrazne schudnúť,zbaviť sa liekov a prestať fajčiť a učiť sa anglicky,lebo aj keď v nej telefonujem skoro každý deň poznám len to o čom dookola rozprávame.Inak nerozumiem skoro nič.Mala by si pre mňa rady ohľadom tohto všetkého prosím ? Študujem okolo toho denne aj niekoľko hodín denne ale niekedy ťe nejaký aha efekt posunie skokom dopredu.Ďík za každú odpoveď.



25

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Presúvam tú tému sem:

http://rng.jecool.net/viewtopic.php?id=606



26

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

Stres je zabijak, tak isto nadvaha.
Ries v prvom rade to, zabudni na rozne zamorenia.Tie su ovela mensi problem.
Cisti si cievy lecitinom, lebo vyse polovica ludi na to zomiera najma ked mas tak hroznu nadvahu.A pripadne ried serrapaptazou alebo nattokinazou.



27

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

To zamorenie spravidla trvá roky, ale keď sa nerieši a medzitým ma nezabije stres a nadváha, tak skončím ako slintajúci alzheimer.  Čím je človek mladší, tým väčšiu šancu má to zamorenie odstrániť, s pribúdajúcim vekom sa dostáva do takého adrenálneho vyčerpania, zlyhávania vylučovacích orgánov, že v neskoršom veku je ten detox už prakticky nemožný, ak nemá to "šťastie" a neprizabije ho nejaký infarkt. Aj relatívne zdravému človeku v aktívnom veku trvá chelácia niekoľko rokov.

Ja by som si dala určite otestovať homocysteín a rozhodne preventívne brala B6, B12 a foláty (bacha, nie toxickú kyselinu listovú v doplnkoch, ktorá ešte naopak tie foláty blokuje, hlavne u ľudí s genetickou predispozíckou MTHFR). Mne napr. bežná kyselina listová vyvoláva ešte naopak paradoxný deficit folátov, ale to možno robí kvôli ťažkým kovom, ktoré blokujú metylačný proces.

Naposledy upravil: bludicka (2015-01-19 13:11:07)



28

Re: Ako skaldovat vodu dlhodobo ?

OK. Samozrjme je dobre adresovat aj zamorovanie a odmorovanie, najma v sucasnosti, ked je tolko roznych zamorujucich chemikalii vsade.