851

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Sisa, s hormónmi treba veľmi opatrne, hormóny sú silné substancie a majú vedľajšie účinky. Tie dávky, čo sa dnes voľne predávajú, sú veľmi vysoké. Ja, čo som našla doporučenia na pregnenolone, aj v knihách, tak tam sa písalo pri dlhodobom dávkovaní o nejakých 5 mg pregnenolonu a aj to sa doporučuje si dávať pár dní "hormonálne prázdniny".

DHEA by som zatiaľ vôbec neskúšala, keďže to má tendenciu premieňať sa na testosterón a estrogén - nevýhoda pre ženy, ktoré sú estrogénovo senzitívne.

Zaujímavý rozhovor s Ray Sahelianom o pregnenolone:
http://www.life-enhancement.com/article … .asp?ID=95

http://www.raysahelian.com/pregnenolone.html
http://ndri.com/article/pregnenolone_sc … t-412.html

Niekde som čítala, že pregnenolone sa vyrába z wild yamu a sóje.

No ja osobne som už vyčerpala možnosti riešenia mojich menštruačných problémov, treba najskôr skúsiť, či nejde o estrogénovú dominanciu, nedostatok progesterónu (keď nezaberá wild yam, skúsiť priamo progesterónový krém), nejaké zápalové problémy, cysty... Niektorým ženám zaberú v prechode aj fytoestrogény.  Ja som o tom prečítala všetko, čo sa dalo, knihy od Dr. John R. Lee o progesteróne, všetkým ženám to zázračne funguje, len mne nie, resp. len čiastočne. Hypotyreózu mi krvným vyšetrením nezistili, lenže ako čítam o tejto problematike, je toto vyšetrenie veľmi nespoľahlivé a treba sa orientovať skôr podľa osobných príznakov, najlepšie info o o tom:
http://www.stopthethyroidmadness.com/for-anyone/

852

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mne Sergej Zimina poslal aj certifikáty na ťažké kovy a bakteriálnu nezávadnosť modifilanu. (Keďže som plánovala brať tento produkt vo vysokých dávkach a dlhodobo, chcela som si byť istá jeho čistotou).  Tento produkt ale predávajú aj iné renomované firmy - všetky nakupujú základný produkt od Sergeja Zimina, ktoré si potrpia na kvalitu svojich produktov, tak pochybujem, že by tam boli nejaké nedostatky v kvalite. V maily mi Sergej písal "Modifilan is a registered product. It is manufactured by FDA licensed facility."

A toto píšu na stránkach modifilanu:

"PSDI is involved in all stages of the manufacturing and distribution of MODIFILAN. We contract with teams of independent divers in Russia. They harvest the raw seaweed by hand, cutting it with knives and collecting the leaves on small rafts.
Our Quality Control team at the manufacturing plant makes sure all processing is done in accordance with GMP standards.
One of the best analytical research labs in California runs an analysis on each new lot of extract powder before encapsulation. Our FDA licensed and GMP certified nutritional product manufacturer makes finished product, sealing it in consumer packaging for further retail distribution."

Modifilan predávajú  aj v Británii, ja si od jednej malej firmy nakupujem priamo ten prášok. A zrovna ten majiteľ toho obchodu mal otravu ortuťou a písal mi, že modifilan mu strašne pomohol.
http://www.amlaberry.co.uk/seaweed/pure … od_97.html

853

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG napísal(a):

Inac alginaty sa uz davnejsie pouzivaju v potravinarstve ako e-cka

ja používam napr. agar agar ako "želatínu", to je výťažok z morskej riasy

854

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

O tom modifilane som pred pár týždňami preštudovala všetko, čo sa dalo, je to veľmi zaujímavý produkt, tá firma predáva základný produkt, výťažok z kelpu iným firmám ako napr. ten dragon herbs "laminessence", ale ide stále o ten jeden pôvodný produkt. Ja si už kupujem rovno čistý prášok, je to najlacnejšie. Zaujímavý rozhovor s majiteľom tej firmy:
http://www.naturalnews.com/024400_Modif … tract.html

Mňa tie algináty  zaujali, keď som narazila na jeden ruský produkt zosterin, rusi tie pektíny ešte upravujú na nízku molekulárnu hmotnosť:
http://mediken.chat.ru/index7.htm
http://www.zosterin.spb.ru/en/product/1.html

Majiteľ modifilanu mi odpísal, že tie algináty prekonávajú aj mozgovo-cievnu bariéru, na tom neviem, čo je pravda, ale tiež si myslím, že keďže sa jedná o rôzne rozpustné sacharidy, môžu byť rôznej molekulárnej váhy a niektoré z nich veľmi dobre vstrebateľné.
Podľa môjho názoru modifilan ďaleko prekonáva v detoxe chlorelu, ale moc sa o tom ešte nevie, problém chlorely je, že pre väčšinu ľudí je dosť ťažko stráviteľná a takisto s jej čistotou. A nielen chlorelu, po mojej skúsenosti si myslím, že je to jeden z najlepších prírodných prostriedkov na cheláciu, lepší než modifikované pektíny - tie tak neviažu kovy, musia sa kombinovať takisto s alginátmi.

O tej ecklonia cava som čítala, len problém ľudí, ktorí majú kovy je, že akonáhle zoberú silný antioxidačný prostriedok, u nich to spustí len nepríjemné silné detox reakcie, veď to aj píše jeden užívateľ tohoto doplnku "This works wonders on anything involving peroxynitrite excess; MCS, Fibro, CFS, CFIDS and more. Also, do not be surprised if you have "retracing" of old problems in the first few weeks. Totally normal. Just back off on the dosage for a while. My only caveat, do not take if you have a signifcant heavy metal burden. Clear heavy metals first, then take Fibroboost."

Čokoľvek, čo významne zvyšuje hladinu glutationu, štartuje žľazy a nadobličky (eleuthero, adaptogény, výťažky zo žliaz..), vo mne spúšťalo silný detox. Keď začne pracovať štítna žľaza, naštartuje sa metabolizmus, nadobličky začnú produkovať hormóny, telo začne lepšie detoxikovať, ja som mávala počas detoxu silné príznaky hypotyreózy, doslova ma triasla zimnica celé dni. Ale teraz po troch mesiacoch toho modifilanu to už nemám, len mi zostala adrenálna únava a na to mi dobre zaberajú adrenálne výťažky, ani silné adaptogény, sladké drievko nestačia, treba priamo tie výťažky.

Inak jedna vec mimo témy... ja mávam aj problémy s PMS a hlavne nenormálne menštruačné bolesti, prvý deň prežijem na 3-4 tbl. 400 mg ibuprofenu, nič iného nezaberá. Všetky tie prírodné riešenia typu wild yam, black cohosh, pupalka, dong quai, progesterónový krém, ten som teraz skúšala tri mesiace zmierňujú len PMS ale nie bolesti. ALE teraz ako beriem tie adrenálne výťažky, sa bolesti oveľa zmiernili, aj sa cítim celkovo oveľa lepšie, mám viac energie, vôbec sa necítim z toho nejak nervózna, ani nemám z toho žiadne vedľajšie príznaky, ako píšu niektorí ľudia, len sa cítim konečne ako človek,  ja som tie výťažky brala aj pred pol rokom, ale potom som s tým prestala, lebo vždy mi to spôsobovalo nepríjemné detox príznaky. Mám doma knihu o adrenálnej únave a tam sa práve spomína, že veľa žien, ktoré majú takéto problémy, trpia adrenálnou únavou a hypotyreózou, ono je to väčšinou prepojené. Dr. McK Jefferiesl, autor knihy "Safe use of cortisol" liečil menštruačné problémy žien nízkymi dávkami kortizolu a hormónov štítnej žľazy.

O tomto písal aj Dr. Wilson v knihe o adrenálnej únave, čo mám, je možné, že nakoniec mi chýba kortizol? Teraz to chcem vyskúšať, že budem brať mesiac adrenálne výťažky, ešte ma napadol pregnenolone, ktorý tam tiež spomínajú, v dávkovaní 5 mg pod jazyk ako to doporučuje Ray Sahelian. Pregnenolone je východzia látka pre progesterón a všetky ďalšie hormóny ako kortizol, estrogén, testosterón. DHEA vzhľadom na to, že sa skôr premieňa na testosterón a estrogén, tak Dr. Wilson píše, že je skôr vhodný pre mužov a pre ženy ten pregnenolone. A na štítnu žľazu chcem skúsiť ešte tyrozín alebo aj tie výťažky zo šítnej žľazy, ale nechcem to všetko mixovať, aby som zistila, kde je môj hlavný problém, ono sa aj tak doporučuje najskôr podporiť nadobličky a až potom riešiť štítnu žľazu, ak je aj tam problém.

Raz som tu spomínala, že som bola na menšej túre a zostalo mi strašne zle, tie príznaky by sedeli buď na rozvrat elektrolytov (čo som bola presvedčená, že je môj problém, lebo pijem dosť veľa vody z osmózy) alebo hypoglykémie. Mne sa toto opäť stalo minule a to som si už dávala bacha, aby som priebežne niečo jedla a teda dopĺňala minerály. Drtivá väčšina ľudí s adrenálnou únavou má problémy s hypoglykémiou, stačí nejaká záťaž (a pre mňa je záťaž aj dlhšia prechádzka) a teraz som skôr presvedčená, že to bude ten problém hypoglykémie, ja som mala doslova vlčí hlad, to mi len tak spätne dochádza.

A myslím, že preto sa mi stále vracajú infekcie a mám takú nanič imunitu (napriek kvantu doplnkov a super strave), keď nefungujú nadobličky, nefunguje toho v tele strašne veľa a medziiným je tam aj náchylnosť na časté infekcie. Veď kortikoidy sa v medicíne používajú skoro na všetko od bolesti po potlačenie zápalov, samozrejme sú tam potom vedľajšie účinky, hlavne, keď sa berú dlhodobo a vnútorne, môžu spôsobiť až cushingov syndróm.

855

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No neviem ako je to s tou veľkosťou častíc, ja som na cheláciu vyskúšala všetko, čo je dnes dostupné na trhu, najviac sa mi pozdáva kombinácia pektínov a kelpu, tú používam teraz tri mesiace, tie tekuté zeolity neboli nič extra, ani na fóre s nimi nemal nikto bohviejakú skúsenosť,  skôr práškové vo veľkom množstve,  kelp ale mám na mysli tento koncentrovaný produkt:
http://www.iherb.com/Dragon-Herbs-Lamin … 23518?at=0

A práve som nad tým rozmýšľala, že ako je možné, že napr. ten kelp by mal teoreticky fungovať len v črevách, keď ho zarobím s vodou, vytvorí taký gustý gel, je bohatý na rozpustné algináty, ale po jeho vypití sa zakrátko dostavia dosť silné detox reakcie, myslím také tie ťahačky z hlavy. Podľa mňa aj keď napr. tie rozpustné algináty fungujú´ primárne v tráviacom trakte, nejakým mechanizmom spôsobia vylučovanie toxínov v celom tele.

856

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No zhodou okolností tá veľkosť zeolitných častíc ma dosť zaujímala, keď som si ich kupovala, tak napr. waiora zeolity, jedny z najznámejších na trhu majú veľkosť ca 0,34 až po 35,4 mikron

Tieto, ktoré som si kúpila majú menej, než 0,5 mikrónu:
http://www.superzlite.com/pressRelease.html

O zeolitoch, ktoré by mali ešte menšie častice, ja neviem, zaujímavý prehľad zeolitov a veľkosti ich častíc:
http://www.liquidzeolite.org/brands.html

857

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No ďakujem za odpoveď, to mi dosť veľa objasnilo. Mne sa to aj nezdalo s tými mikrónmi, veď napr. tekuté zeolity, čo mám doma, sa pohybujú okolo 0,5 mikróna a práškové 4-8 mikrónov.
Ja som si práve chcela kúpiť tento methylcobalamin:
http://www.iherb.com/Natural-Factors-B1 … 15729?at=0

To by som si potom mohla kúpť takéto železo:
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ad … /1021?at=0

Čo sa týka tých lipozomálnych foriem, hlavne u toho glutathionu, tak to som čítala, že je dosť efektívne pri chelácii, bežný glutathion sa zle vstrebáva, ale teraz už je aj podjazykový.

Toto píše napr. thorne research o tom lipozomálnom zelenom čaji, mne sa to ale tiež zdá skôr predražený produkt, za tie peniaze si môžem kúpiť oveľa koncentrovanejší výťažok zo zeleného čaju a užiť ho vo viac dávkach  a určite to bude mať v organizme väčší efekt, veď bylinné koncentráty sú dobre vstrebateľné, aj keď sú len lúhované vo vode, prípadne v alkohole, glyceríne, než predlžovať ich cirkuláciu v tele lipozómami, to sa mi zdá skôr vhodnejšie ich častejšie dávkovať:

"A study on healthy volunteers compared absorption of a single 400-mg dose of green tea polyphenols as non-complexed standardized extract Greenselect or as the same extract complexed with phosphatidylcholine – Greenselect Phytosome. Peak blood concentration of EGCG from the phytosome, measured over a period of six hours, was approximately double that of the non-complexed green tea extract.*"

Ale napr. tá nano chlorela, keď som si ju dala pod jazyk, tak to malo prakticky okamžitý efekt, hneď som mala v hlave to známe "zahmlenie" z detoxu. To bol tento produkt:
http://www.iherb.com/Quantum-Nutrition- … 23997?at=0

858

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mňa by zaujímalo do akej miery je výhodné uprednostňovať rôzne nanonizované a mikronizované formy doplnkov. Ja beriem napr. modifikované pektíny, značka Pectasol, by mali mať nejakých 8000 dalton a nanonizovanú chlorelu, z tých pektínov mám veľmi dobrý pocit, beriem to každý deň nalačno 5 gramov tretí mesiac na otravu ortuťou, u tej chlorely neviem, mám pocit, že klasická chlorela - tablety, poriadne rozžuté v ústach (zvýšená stráviteľnosť) funguje lepšie, ale to beriem samozrejme aj v o dosť väčších dávkach, ono je to potom väčšinou kompromis množstvo a cena, u tých nano verzií mám pocit, že sú slabo dávkované, ale zase väčšia vstrebateľnosť. Ale čo som si všimla už veľa doplnkov robia v takejto forme. Napr. minule som si chcela kúpiť železo a našla som takéto, ktoré by malo mať pod 40 mikrónov:
http://www.vitalsupport.sk/Superzelezo.html
Alebo ešte zvyšujú vstrebávanie, že produkt naviažu na nejakú fosfolipidnú látku, to robia dosť u chelačných látok ako glutathion, EDTA, to má akú výhodu takéto produkty, dokážu viac preniknúť aj do tukových tkanív? Śom čítala, že fosfolipidy majú vstrebateľnosť v tele až 90%.
Alebo vitamin c s fosfolipidmi a ešte mikronizovaný:
http://www.iherb.com/LivOn-Laboratories … 25231?at=0
glutation:
http://www.iherb.com/LivOn-Laboratories … 25232?at=0
ale za tú cenu, neviem, či nie je lepšia podjazyková forma, ktorá stojí zlomok z tej ceny

alebo zelený čaj naviazaný na phosphatidylcholine z lecitínu:
http://www.iherb.com/Thorne-Research-Gr … 18518?at=0

limba napísal(a):

bludicka-ved tam nie je v tom velky rozdiel, ci zaplatis 50eur tomu shipitu alebo iherbu za druhe balenie, ked tam je to postovne len 3Eura.. Inak je to dobry napad vytvorit si 2 ucty a len z jedneho posielat, z hladiska bezpecnosti je to velmi rozumne riesenie, asi to uz budem aj ja tak robit...

Z iherb mám 100 g monolaurinu za 54 dolárov aj s poštovným, cez shipito to vychádza presne 42 dolárov za 200 g monolaurinu z inspired nutrition, poštovné je presne 14 dolárov u shipita, dnes mi prišiel odtiaľ mail, tak to už asi rozdiel je.

petela napísal(a):

no ja som z iherbu objednal cez 75 balikov, samozrejme vsetky boli pod 22 eur, aby som nemusel zbytocne cestovat do BA na colnicu. Raz som to musel absolvovat, ale to som objednaval iny tovar za viac a aj som to ocakaval... len som myslel, ze sa to da vybavit aj bez osobnej navstevy colnice, ze im len poslem vypis z paypalu, ale musel som tam cestovat...

Ja som všetky zadržané balíky na colnici v Bratislave vybavila na diaľku len mailom, ani raz som tam nebola a takýchto zásielok už bolo asi zo dvanásť a musím povedať, že colnici boli ochotní a komunikácia s nimi mailom bola bezproblémová, stačí im len vždy zaslať potrebné doklady - faktúru (mail, čo mi príde napr. z iherb), odfotený výpis z účtu, z ktorého bola realizovaná platba a informácie o účte (to len zosnímem obrazovku na počítači a pošlem ako obrázkové prílohy) a oni mi to vždy pošlú poštou na dobierku na moju adresu a tak zaplatím DPH, tieto informácie a táto možnosť vybavenia je vždy napísaná aj na tej výzve z colnice, čo príde domov, je to napísané aj tu:
http://www.colnica.sk/index.php?page=5251

Keď sa objednáva zo swansonu, poštovné je nejakých 5 dolárov v rámci USA a nad 65 dolárov zadarmo. Treba si samozrejme zvážiť, ktoré produkty sa oplatia zo swansonu, aby to vynahradilo to vyššie poštovné, ktoré pri balíku do 1kg vychádza dokopy ca 23 dolárov, napr. taký extrakt z olivových listov, keď človek potrebuje viac, je rozhodne swanson najlepší zdroj.

Hranica pre platbu DPH je myslím 22 Eur. Ono je to vždy len vec náhody, ktorý balík colnica odchytí, mne pravidelne odchytávajú tak ca 2 balíky z desiatich. Ten monolaurin mi ešte neprišiel ani na shipito sklad, takže ani neviem aké tam bude poštovné. Neviem, odkiaľ máš tú sumu 5,6 dolárov za dopravu od shipita na SK, za každý balík si shipito štandardne účtuje 9 dolárov (ak má človek aktivovaný účet zdarma a nie virtuálnu schránku)+ doprava podľa váhy a veľkosti balíka, čo vychádza dokopy okolo tých 16 až 18 dolárov do 1 kg, takže dokopy je to suma 22,5+5+18´= 45,5.
Niekomu sa to môže zdať veľa ale otázka je, kde na SK kúpim monolaurin? A na iherbe a vitaminlife majú len kapsľové balenia, kde za 50 dolárov mám 100 g a tu mám 200 g, ak by som kúpila to väčšie balenie, vyšlo by to samozrejme ešte oveľa výhodnejšie.
http://www.iherb.com/Cardiovascular-Res … 23529?at=0

To poštovné cez shipito sa dá dopredu odhadnúť, veď predsa viem, koľko vážia všetky doplnky dokopy, väčšina obchodov to štandardne ukazuje, celkovú váhu objednaných produktov a na shipito je kalkulátor poštovného.
Samozrejme iherb je komfortný, ale nie všetko je dostať na iherb a ktovie dokedy bude takto iherb fungovať, že bude posielať za také nízke poštovné, pred rokom posielal zadarmo, potom to zvýšil, stačí, aby sa vrátilo viac balíkov zo slovenskej colnice a iherb sa môže rozhodnúť uzavrieť trh pre Slovensko. A teraz ako sa vyhrážajú tým regulačným zákonom o predaji bylín a doplnkoch výživy v EU, tak je to aj dosť možné.

Viacnásobná autorizácia platby sa stane väčšinou vtedy, keď sú nejaké problémy s akceptáciou karty, prvý krát ju zamietne - stačí aj zle vyplnená adresa, ktorá je k tejto karte, ale aj keď kartu systém zamietne, daná suma sa môže na účte vyinkulovať, toto sa mi už stalo minimálne 5-6 x pri platbách v amerických obchodoch, ale napr. u swansona to bola len chyba na ich strane, že si sám 2x autorizoval platbu.

Limba, neviem, cez akú spoločnosť si objednávala, ale ja som si cez shipito dávnejšie objednávala, doba doručenia bola okolo 12 dní a nedoručoval mi to žiadny kuriér, vyzdvihla som si to na pošte a čo sa týka peňažnej kalkulácie, je to tam prehľadné. Drtivá väčšina Slovákov má debetné karty aj keď to nazývajú "kreditky",  embosované karty majú v zahraničí širšiu akceptáciu,  keď platí človek v Amerike, v Austrálii v nejakom obchode, každá tá ich banka má svoje kritériá akceptácie, mne sa už veľa krát stalo, že mi nezobralo Visu a použila som MasterCard alebo naopak, preto mám na platby cez internet dve karty, v Amerike je výhodnejšie používať Visu a v Európe MasterCard. Mať zvlášť účet na platby cez internet sa oplatí aj preto, že sa mi už viac krát stalo, že napr. Swanson si autorizoval platbu omylom 2x, čiže vyinkuloval (zarezervoval) si tú sumu na účte, oni síce odpíšu, že tie peniaze sa uvolnia za tri dni, ale to platí pre banku v Amerike, v slovenskej banke tie vyinkulované peniaze sa uvolnia až po mesiaci, alebo musí človek ísť do banky to vybaviť osobne. V jednom obchode mi dokonca jednu platbu strhli omylom až 4x, teda vyinkulovali a keď človek zadáva svoje údaje z karty na internete, swanson napr. nepoužíva žiadny zabezpečený server pri platbe, vždy je tam riziko. Ja mám takú zásadu, že k účtu, na ktorom mám peniaze a mám k nemu urobené všetky trvalé platby, platobné karty k tomuto účtu zásadne nikdy nepoužívam na internete a ani v službách typu paypal, čiže nikde nezverejňujem údaje z týchto kariet. Nedávno tu bola aféra so službou PayPay, kedy došlo k zneužitiu údajov z platobných kariet a klienti došli o peniaze, ktoré mali na tých účtoch.

Netreba paypal, dá sa platiť aj kartou, ale pre mňa je paypal rýchly a bezpečnejší, aj keď na všetky platby cez internet používam zvlášť účet, človek nikdy nevie. Stačí hocijaká debetná embosovaná karta, ale musí byť embosovaná - teda dá sa ňou platiť na internete, kto nakupuje na iherbe, takú má.

Iherb je jediný americký obchod, ktorý ponúka také lacné poštovné a aj to len od minulého roku a preto, že je najväčší a môže si to dovoliť, väčšina ostatných amerických obchodov s doplnkami má poštovné na SK za bežný balíček 30 dolárov a vyššie...  takže ak sa chce človek dopracovať k trochu nižšej cene, treba využiť preposielacie služby, je ich viac ale shipito sa mi javí najvýhodnejšie. Ten monolaurin stojí na tej stránke 22 dolárov ale aj s tým poštovným je to ešte stále super výhodné oproti nákupu kapsúľ, tých 18 dolárov som dala orientačne, toľko platím väčšinou za balík do 1kg cez shipito, môže to byť aj 16 dolárov, vždy závisí aj od veľkosti krabice.

Treba si na shipito založiť účet, ja vždy platím a dobíjam kredit cez paypal. Všetko vždy oznámia mailom, príchod balíčka na sklad, potom treba vyplniť colnú deklaráciu - obsah balíka a vybrať poštovnú službu, najvýhodnejšie vychádza od ich spoločnosti shipito - tá je ale nepoistená podobne ako iherb airmail, je to tam jednoduché a prehľadné. Dá sa takto preposielať aj zo swansonu alebo amazonu, to je jedno,  jednoducho napíše sa tam americká adresa - ktorú vygeneruje shipito a balík sa pošle na adresu tej spoločnosti, keď dorazí, príde email, zaplatím cez paypal, vyplním colnú deklaráciu a odošlú ho na SK.

Ja som si to objednala cez shipito.com, stojí to 18 dolárov + 5 dolárov poštovné od tej spoločnosti Inspired Nutrition (jedno 200 -gramové balenie), aj zo Swansonu sa oplatí objednávať cez shipito, vyjde to o niečo lacnejšie ako priamo posielať na SK. Takto sa dajú objednať aj doplnky od spoločností, ktoré neposielajú na SK. Dokonca shipito má teraz aj takú službu, že za jeden dolár vyfotí obsah zásielky, človek si to môže skontrolovať. Keď človek objednáva viac, dá sa tam vytvoriť aj virtuálna schránka, kde zlúčia viacej zásielok dokopy a človek ušetrí na poštovnom, ale to som ešte nepoužívala.

867

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

V čom je ale rozdiel medzi Lysine HCL pred Betaine HCL?

868

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Našla som aj histidine hydrochloride, tak to bude asi tiež taký, to čokoľvek, čo v sebe obsahuje hydrochloride, hocijaká aminokyselina, látka, ako aj magnesium hydrochloride mi bude dopĺňať žalúdočnú kyselinu? Ale v akom percente je HCL obsiahnutý napr. v tom lyzíne?

869

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ale o tom histidine píšu toto:
"For those who suffer from indigestion histidine helps to improve digestion by increasing the production of stomach acid. This is crucial for the proper breakdown of food and nutrient absorbtion. "

Tak ten asi v sebe neobsahuje samotnú HCL. Pri tom lyzine je napísané Lysine hydrochloride, ale pri histidine nič takého nevidím. No a v čom je výhodnejší napr. ten lysine oproti betaine HCL? Je menej kyslejší, lysin má bonus navyše, že je antibakteriálny?

870

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Spomínal si, že namieco betain HCL berieš aminokyselinu lysin HCL, teraz som niekde narazila na iherbe, že používajú na to aj aminokyselinu  L-Histidine, akým spôsobom tieto aminokyseliny zvyšujú produkciu žalúdočnej kyseliny a aké majú výhodny oproti betain HCL?

871

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Odtiaľto mi chodia pravidelne články a zrovna dnes mi prišlo toto, píšu tam o kokosovom oleji, ale spomínajú aj monolaurin:
http://www.naturalnews.com/030990_super … t_oil.html

Napr. tam píšu, že počas choroby treba jesť kokosový olej 1 polievkovú lyžicu každé dve tri hodiny, tak to vyskúšam, to bude chutná terapia,  tie mastné kyseliny s krátkym reťazcom sa dokážu akumulovať v tele a preto tu platí, čím viac, tým lepšie a keďže je to potravina, nedá sa tým až tak predávkovať, píšu tam, že sa môže užiť až do 14 lyžíc kokosového oleja. Inak zaujímavé je, že keď zjem veľa kokosového oleja, nie je mi z toho tak ťažko ako z iných nasýtenejších tukov, to bude asi obsahom tých mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré slúžia ako zdroj energie a rýchlo prechádzajú pečeňou. To by vysvetľovalo, prečo sú ľudia v trópoch takí štíhli a zjedia veľa tohoto tuku, vraj raz skúšali  dávať ošípaným veľké množstvá kokosového oleja, chceli, aby rýchlo pribrali a nepodarilo sa im to.

Najviac sa oplatí kúpiť naozaj to veľké 300g alebo 500g balenie monolaurinu, ale opäť problém so zasielaním na SK, možno cez shipito by to šlo, ale to sa navýši o ca 20 dolárov, ale aj tak by sa to pri tom množstve oplatilo.

872

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja používam túto vanilku so steviou, dávam si to do čajov napoly s medom, nie je to taká prenikavá vanilková vôňa ale dá sa to, tie prírodné vanilky aj mleté vanilkové struky, sú menej "vanilkovejšie", než umelé, používala som už rôzne, lebo zbožňujem vanilku:
http://www.iherb.com/Wisdom-Natural-Swe … 11070?at=0

používam aj toto do varenia ako pomarančovú arómu a sladidlo, je to výborné, človek osladí steviou, použije o to menej iných sladidiel, ale na výslednom efekte to nepoznať:
http://www.iherb.com/Wisdom-Natural-Swe … /9117?at=0

na iherb majú aj tento vanilkový alkoholový extrakt, ten som ale ešte neskúšala:
http://www.iherb.com/NuNaturals-Singing … /7755?at=1

K tomu ammonium iodide, ja to používam na kožu, oni majú aj kožnú verziu a napriek tomu, že to neobsahuje alkohol, čiže tak rýchlo to nezaschne, vôbec to nevadí, stačí to len poriadne rozotrieť a paradoxne ono sa ten jód tak nejak rýchle vstrebe do kože, že už to vôbec nefarbí šaty, ako som sa obávala a vždy do pár hodín mi to zažltnuté kompletne zmizne, som to teraz skúšala týždeň natierať každý deň, na vnútornú stranu predlaktia, či sa časom zmenší tá vstrebateľnosť-nasýtenosť jódom v tele, ale vždy to zmizne po pár hodinách.

874

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Zaujímalo by ma ako je to vlastne s tým oleuropeinom, lebo tu napr. úplne spochybňujú štandardizovanie výťažkov z olivového listu na jeho obsah, odvôvodňujú to tým, že prírodné výťažky z olivových listov obsahujú aj kopec ďalších fytochemikálií, ktoré takisto majú význam a uprednostňovať iba jednu látku a používať pri ich extrakcii rozpúšťadlá a alkohol, kedy sa zničí kopec iných látok, zrovna nie je najlepšie. Robili testy iných produktov a reálne tam zistili obsah oleuropeinu 1 až 7%, ale firmy sa radi prezentujú nálepkou s obsahom oleuropeinu, čo zase môže byť samozrejme len konkurenčná stratégia tejto firmy.

http://www.seagateproducts.com/oleuropein.html

875

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

To sa mi nejak nezdá, je to len 55 % carvacrol, to by bol potom najsilnejší oregánový olej pomaly na trhu, tých 181 mg môže znamenať len údaj pre oregánový olej, ktorý býva vždy s olivovým olejom.

Firmy síce všade píšu v popise "oregano oil", ale to znamená oregánový olej spolu s olivovým olejom a z toho je len nejaké množstvo skutočného oregánového oleja, aspoň, čo som ja pochopila.

Now takisto používa olivový olej ako plnivo a glycerin, je to tam napísané dole. 

U svojho ďalšieho produktu firmy Now už vôbec neuvádza informácie o carvacrole:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Oregano- … 21126?at=0

876

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Zaujímalo by ma koľko carvacrolu obsahuje tento oregánový olej:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Oregano- … s/731?at=0

Pretože tam síce píšu, že obsahuje 55% carvacrolu ale silno pochybujem, že to bude 55% z toho množstva 181 mg, to bude asi údaj na oregánový olej dokopy s olivovým olejom, takže vlastne človek nevie, koľko carvacrolu prijme v jednej kapsuli a ešte je ten údaj aj veľmi zavádzajúci.

Iné firmy to presne uvádzajú:
http://www.iherb.com/Vitality-Works-Ore … /4832?at=0
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Oi … 19131?at=0

877

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Našla som doma nejaké staré glycerínové kvapky,  v pohode sa to zmiešalo s vodou. Swanson má bezkonkurenčne lacný výťažok z olivových listov a 20 % Oleuropein a jedna kapsuľa až 750mg, to je neuveriteľná cena, nejakých 5,69 dolárov, to nemajú na celom iherbe ani v iných obchodoch, aj tie glukány z agaricus blazei sú tam super lacné, škoda, že majú také drahé poštovné, dám si to asi preposlať cez shipito, to vyjde o niečo menej.
Ma zaujímalo, či tej olej z rias, čo si kupujem, je lisovaný za studena a toto mi odpísal výrobca:

"Yes it is, microalgae cannot be hot pressed anyways because it goes bad if
they did it."

Cena tých AHCC vychádza na iherb podobne ako cena za 500 mg glukány z kvasníc 60 tabliet, tak to je už na zváženie, ale neviem aké je účinné dávkovanie u tých AHCC. U nás predávajú Biobran 15 sáčkov po 1 g za 60 eur a tu je to za 30 dolárov a kupujú si to väčšinou ťažko chorí ľudia, s rakovinou a podobne, čo sú na tom finančne mizerne.

878

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Ja potrebujem dostať účinné látky do nosa a do ucha a už nič iné ako ten oregánový olej a tá usnea ma nenapadá. Ten sprej dlhodobo na iherb nemajú. Inak glycerín je aj zlúčiteľný s vodou, aspoň podľa toho, čo píšu tu:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Vegetabl … l/962?at=0

Pure Vegetable Glycerine is an outstanding moisturizer and skin cleanser that also provides softening and lubricating benefits. It's hypoallergenic and easily soluble in water, making it suitable for use in all of your favorite cosmetic applications.

No veď tá štipľavosť sa dá ochutnávať, keď to páli na jazyku, tak v nose to bude páliť ešte viac, ale vzhľadom na oregáno a ten produkt oregaresp, ktorý je veľmi silný, by som skúsila 1 kvapku na ca 50 ml, inak vlastne ja som zabudla, že som si už kedysi oregáno do nosa dávala, ale to bol tento roztok:
http://www.iherb.com/Life-Time-Oregano- … /6139?at=0

To som len tak odhadom dala do nosného spreja, kde bola nejaká morská voda, ale len nejakú jednu kvapku.

A čo tento produkt na imunitu:
http://www.iherb.com/Quality-of-Life-La … /4836?at=0

alebo "biobran" za podstatne menšie peniaze ako u nás:
http://www.iherb.com/Source-Naturals-NK … 1&l=zh

879

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Veď oregáno tiež používajú do nosa ako produkt:
http://www.iherb.com/North-American-Her … /8790?at=0

a nie je to nič iné než emulzifikovaná zmes oregánového oleja, šalviového, bobkového a klinčekového a morská voda

ja to vyskúšam s jednou kvapkou na 30 ml vody do nosa, či sa to bude dať vydržať, GSE je tiež riadne dráždivé a do ucha to zmiešam s glycerínom, problém kokosového oleja je v tom, že sa s ním blbo narába, tuhne, to by človek musel stále držať na radiátore alebo možno zmiešať pol na pol s glycerínom, väčšina tých alkoholových bylinných výluhov je zmes alkoholu a glycerínu v rôznych percentách, takže to by šlo zlúčiť, ono vlastne sa dajú kúpiť aj čisté glycerínové bylinné výťažky, ale tie sa mi zdajú slabšie a väčšinou bývajú dosť husté

880

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Chcela by som si namiešať ušné a nosné kvapky, pre ušné kvapky chcem použiť ako základ čistý rastlinný glycerín, rastlinný olej typu olivový neviem, či je až tak vhodný na dlhodobé a časté používanie, keďže je to vysychavý olej a v uchu je teplo, mohol by tam časom zanechať lepkavé zvyšky, možno sa olej vstrebe vždy do kože, neviem, kokosový tuk zase neviem akú má zlúčiteľnosť s alkoholom. Chcem použiť na to oregánový olej z kapslí a alkoholový bylinný výťažok, ale neviem čoho koľko:

http://www.iherb.com/North-American-Her … 11951?at=0
http://www.iherb.com/Herb-Pharm-Spilant … 10428?at=0

a tento glycerín:
http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Pu … /7962?at=0

nosná sliznica je citlivejšia, tak tam asi vyššie zriedenie, ako základ stačí voda alebo pridať aj glycerín, možno by bol vhodný na ochranu sliznice?

ďakujem

Možno by nebolo zlé "sterilizovať" rôzne orechy a semiačka tak, že sa namočia na noc do vody a pridá sa tam trochu GSE a koloidného striebra, zbaví to orechov rôznych povrchových plesní, ktorými sú často napadané.
Na čo napr. často zabúdajú rôzni prívrženci "pravekých diét", že zoxidované produkty sa netýkajú len polynenastýtených rastlinných tukov, ale keď upečiem pri vysokej teplote vajco alebo ho usmažím, vzniknú tam zoxidované formy cholesterolu a hodnotné tuky vo vajci sa tiež znehodnotia. Toto sú tzv. "zdravé" recepty pravekej stravy:
http://pravekadieta.cz/kategorie/recepty/
nejaká zapekaná vajcová zmes v trúbe, guláš, ktorý sa varí niekoľko hodín a pod.
A čo napr. olej z rias ako zdroj omega 3, ja používam tento:
http://www.iherb.com/Deva-Vegan-Omega-3 … 15958?at=0

Ja som si už prestala kupovať panenské vysokonenasýtené oleje typu slnečnicový a pod., resp. kupujem ich len veľmi zriedka v obchodoch, kde ich skladuju v chladničke, väčšinou už boli trochu zoxidované, najideálnejší spôsob ako dostať do seba tieto oleje v čo najmenej zoxidovanej forme, je kupovať priamo semienka a orechy, treba ale kvalitné, namočiť ich na noc do vody, oni "ožijú", odbúrajú sa tam inhibítory rastu, zvýši sa ich stráviteľnosť  a zaujímavé je, že aj keď som dala namočiť už trochu zožltnuté slnečnicové semienka, tým procesom namočenia sa ako keby zregenerovali a chutili na druhý deň ako čerstvé nezoxidované,, dokonca aj čiastočne zoxidovaná slnečnica mi vyklíčila a vyklíčené semiačko už neobsahuje žiadne zoxidované mastné kyseliny.  Ľanový olej "zabalený" v ľanovom semiačku je naozaj veľmi dobre chránený pred oxidáciou, treba použiť ale mlynček na kávu alebo mlynček na mak na dôkladné pomletie, aby človek tie oleje a látky z neho aj využil.  Alebo jednoducho namočiť ľan, on vylučuje taký sliz a na druhý deň ho rozmixovať napr. s banánom a ovocím, vznikne z toho taký hustý mix, ten sliz je prospešný pre sliznicu tráviaceho organizmu. Je síce pravda, že aj v tele tieto oleje oxidujú, ale práve rôzne antioxidanty a ochranné látky z potravy dokážu tomu do istej miery zabrániť. To by človek musel byť naozaj na surovej strave, aby sa do veľkej miery chcel vyhnúť zoxidovaným produktom. Napr. veľmi často sa doporučujú na konzumáciu ryby kvôli omega 3 mastným kyselinám, ale v okamihu ako tú rybu plácnem na panvicu a opečiem pri vysokej teplote na rafinovanom rastlinnom oleji a keby aj tom kokosovom, vznikajú tam práve tie znehodnotené formy mastných kyselín, to isté sa deje a v ešte väčšej miere, keď tú rybu upečiem, tam vznikajú ešte aj vo veľkej miere mutagény zo zahriatych bielkovín, takže jedine zostáva tak sushi a možno ryba varená v pare. Problém ani tak nie sú tie panenské oleje, to by ešte bolo super, keby ich ľudia jedli, problém je to kvantum rafinovaných rastlinných olejov, čo sa používa na varenie, rôzne Hery, Smetoly a podobné svinstvo a tepelná úprava tých olejov a to platí aj pre panenské.

883

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Idem ešte vyskúšať tie betaglukány vo vysokom dávkovaní ako doporučuješ 3x500 mg, keďže z Ameriky to trvá, čo hovoríš na tento produkt, dokonca je ešte v nejakej "nano verzii", cenovo to vychádza rovnako ako kvasnicové glukány z iherb:

http://www.vitalsupport.sk/Beta-Glucan-555.html

je to firma, ktorá používa GMP certifikát

http://www.favea.cz/

884

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

ale čo je paradoxné, ja nemám tú nosnú dutinu upchatú, ani pocit upchatosti, len občas, takže inhalovanie sa mi zdá zbytočné, hlieny tam mám neustále, ale nosná dutina je priechodná a môžem v pohode aj ňou dýchať

885

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Ten ušný olej, ktorý som tu spomínala, neobsahuje žiadne esenciálne oleje, obsahuje cesnak, nechtík, výťažok z kôry bielej vŕby a tú usnea lichen, to neviem ako sa preloží, ale práve tá je veľmi zaujímavá svojimi antibakteriálnymi a antivirálnymi účinkami, inak si neviem vysvetliť, že ten olej zafungoval lepšie ako GSE a výťažok z uncarie. Ono vlastne všade píšu, že usnea má veľmi podobné účinky penicilínu a napr. penicilín je základné ATB, ktoré sa nasadzuje aj pri zápaloch ucha.

Používala som aj čisté GSE zmiešané s olivovým olejom. Len chcela som aj niečo na vyplachovanie, čistenie ucha, aby ten hnis odchádzal preč, tak som si vyrobila aj ten roztok, ono bol účinný, ale nie natoľko, aby to zlikvidovalo infekciu. 

GSE som používala od firmy Biochem Research a Nutribiotic. Vnútorne som to používala tak, že som si vždy zobrala prázdnu kapsuľu a nakvapkala som tam 25 kvapiek, toho biochem Research som dávala 10, lebo mi tá horká chuť vadí, zapila veľkým množstvom čaju, toto som robila 5-6 x za deň, aby sa v krvi udržiavala účinná látka, to isté s oregánovým olejom a na noc som si dala vždy probiotiká.
Používala som toto oregáno:
http://www.iherb.com/Life-Time-Oregano- … /6139?at=0

Keď to moc nezaberalo po piatich dňoch, začala som skúšať iné látky, ako to Samento, echinaceu, andrographic, NAC som užívala každý deň 2x500 mg, curcumin každý deň, curcumin som mala tento:
http://www.iherb.com/Life-Extension-Sup … 15211?at=0
zhodou okolností som mala doma aj toto kolostrum, tak to som užívala 3x6 tabliet denne:
http://www.iherb.com/Symbiotics-Immune- … /4766?at=0
Zázvor som si vždy odšťavila so zeleninou a tak som to pila.


Pre mňa je tiež záhada, že tieto postupy nezabrali, vysvetľujem si to tým, že tie účinné látky sa ťažko dostávajú do uzavretej nosnej dutiny - a to je u mňa zdroj infekcie. Ale zdá sa, že ATB clindomicin zaberajú, dva dni mi už ucho netečie, ale infekcia tam stále je. Nikdy by som po ATB nesiahla, som ho už neužívala roky, len ja mám za sebou už dve ušné operácie kvôli infekciám, kedy mi už hrozil zápal mozgových blán a neviem si predstaviť tretiu.

886

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

Zaujímalo by ma aké sú ešte silnejšie antivirálne a antibakteriálne látky od tých, ktoré bežne doporučujete GSE, extrakt z olivových listov, koloidné striebro, uncaria. artemisin, oregánový olej....

Ja som vyskúšala všetko vo vysokých dávkovaniach a nič nezaberá, skúšala som aj kopec iných vecí k tomu curcumin, zázvor, NAC, glukány, andrographic, propolis, bazu, astragalus, echinaceu, larix, colostrum, vitamín C až do 40 gramov denne... , už mesiac mám zápal stredného ucha a infekciu v pravej nosnej dutine. Aplikovala som aj lokálne do ucha GSE, koloidné striebro aj do nosa. Všetko pomôže len na chvíľu, na jeden deň, dva a potom je to ešte horšie. Teraz chcem ešte vyskúšať usneu a lomatium vnútorne a olej z nimby do ucha. Doporučujete ešte chaparral a kyselinu betulínovú - ale to sa ťažšie zháňa, jeidne chagu je dostať. Teraz už po mesiaci skúšania prírodných vecí som už išla k lekárovi, lebo zápal sa dostal hlbšie, ATB, ktoré mi dal, mi včera super zabrali, dnes už nemám zase dobrý pocit, tak neviem. Dal mi urobiť výter z ucha, ale výsledky budú až o 10 dní. Inak zaujímavé, ja som si myslela, že to mám vírusové, keď som to mala z prechladnutia, ale keďže ATB tak zabrali, asi tam vznikla nejaká sekundárna bakteriálna infekcia.

Ten zápal v uchu mi vznikol z prechladnutia, dostalo sa to cez eustachovu trubicu do ucha ale mám postihnutú len pravú časť, tá bola vždy oslabená. Stále mám infekciu v tej pravej nosnej dutine a nemôžem sa toho nijak zbaviť a preto mi ani ten zápal neustupuje, už som skúšala aj rôzne jogínske preplachy nosa, ale mám podozrenie, či som si tým akurátne tú infekciu nezavliekla hlbšie.

Do ucha som si kvapkala zmes GSE, samenta, tento zdroj, to som užívala aj vnútorne denne 5-6 krát (http://www.iherb.com/Allergy-Research-G … /3447?at=0), koloidné striebro a dala som do toho ešte trochu jódu

ale ak mám pravdu povedať, tak tento olej fungoval efektívnejšie, vždy spôsobil razantnú úľavu aj v nosnej dutine, pritom som to kvapkala do ucha, vysvetľujem si to len obsahom tej byliny usnea:
http://www.iherb.com/Herbs-for-Kids-Wil … /6425?at=0

Kvapkám takto mesiac 3, 4 x denne a ucho stále tečie a je to horšie a horšie, tak už fakt neviem, čo s tým.

887

(40 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Aj keď sa jedná po chemickej stránke o úplne totožnú formu, nezdá sa mi, že by ale bolo úplne jedno, či ako zdroj použíjem chemický postup v laboratóriu alebo získam danú formu z prírodného zdroja. Čo všetky tie látky navyše ako rôzne enzýmy, flavonoidy, fytonutrienty, látky, ktoré pôsobia synergicky a napomáhajú lepšej vstrebateľnosti. Prášok z aceroly alebo z camu camu obsahuje aj kopec iných prospešných látok okrem kyseliny askorbovej. Prečo dnes výrobcovia viažu rôzne minerály na aminokyseliny, vitamín c na riasy, hlavne preto, aby telo vnímalo danú látku ako potravu a lepšie sa zabudovali. To nie je lepšie rovno to získať z potravinových  zdrojov? Ale väčšina ľudí má potravu mizernú, takže potrebujú tieto "izoláty".


Napr. taký vitamín E, drtivá väčšina doplnkov je len alpha  tocopherol, ktorý ešte dajú do nejakej želatinovej kapsle s rafinovaným repkovým alebo sójovým olejom, ktorý antioxidačný efekt toho vitamínu čiastočne spotrebuje, ale vitamín E sa v prírode vyskytuje vo forme rôznych tocopherolov a zmesy tocotrienolov, ale už aj také doplnky vitamínu E sú na trhu.

888

(40 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

A ktoré sú napr. bioidentické formy minerálov vo forme doplnkov vhodné pre  človeka? Prírodná forma minerálov je v podstate aj dolomit a asi to nebude najvhodnejšia forma minerálov pre človeka.

a čo napr. minerály v surovej forme získavané čisto z rastlín a rias?

http://www.iherb.com/Garden-of-Life-Vit … 18255?at=0


keď je niekde napísané magnesium citrate, ascorbate, aspartate..... vyskytuje sa takáto forma horčíka aj v prírode? A z čoho sa takéto "umelé" minerály vyrábajú?

Toto sú napr. vitamíny a minerály získavané 100% z potravy resp. zrejme z nejakého druhu kvasníc, asi pivné:

http://www.iherb.com/MegaFood-DailyFood … /4036?at=0

toto sú "umelé" izolované minerály, aj keď je tam zastúpených viacero foriem, organické, anorganické, chelátované, naviazané organicky

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Li … /1258?at=0

Zaujímalo by ma do akej miery je pre telo rozdiel príjimať vitamínové a minerálne doplnky, ktoré sú 100% z potravy s komplexom enzýmov a ďalších látok, ktoré napomáhajú vstrebateľnosti, sú organické a medzi izolovanými vitamínmi a minerálmi - tam ešte záleží aká je to presne forma. Vitamíny a minerály získavané z potravy sú o dosť drahšie, ja osobne som ich užívala aj na prázdny žalúdok a nikdy mi z nich nebolo zle ako z bežnej aj keď kvalitnej zmesy minerálov a vitamínov. Dnes už aj vitamín C organicky naviažu napr. na nejaké morské riasy, phytoplanktón, aby ho telo vnímalo ako potravu a tým pádom zostáva dlhšie v tele a nevylúči sa tak rýchlo ako bežná kyselina askorobová:

http://www.iherb.com/NutriBiotic-Meta-C … /7156?at=0

dnes robia umelo aj tukorozpustnú formu vitamínu C, ale je to naozaj to pravé orechové pre organizmus alebo radšej si kúpiť prášok z aceroly alebo nejakú inú prírodnú formu vitamínu C? Samozrejme je mi jasné, že tam, kde potrebujem vitamín C dávkovať vo vysokých dávkach, tak by som na prírodnom vitamíne C asi skrachovala a to platí aj pre tie prírodné minerály a vitamíny, ale ak nemám nejaký vážny zdravotný problém a užívam vitamín C len preventívne, tak nie je lepšie užívať prírodný?

Ale tak čo by ste potom radili? Brať si so sebou na väčšiu fyzickú aktivitu vždy nejaké jedlo a priebežne jesť, alebo prípadne nejak tú vodu z osmózy obohatiť, napr. dať do nej himalájsku soľ, nejaké práškové minerály, alebo ju nariediť s nejakou zeleninovou šťavou? Ešte by ma zaujímalo, keď človek napr. taký maratónec stratí extrémne veľa tekutín potom a dosť sa odsolí, ten určite nemá čas na nejaké pojedanie cestou, aký nápoj by ste u neho zvolili? Keď fungujem na vode z reverznej osmózy, naozaj stačí, keď na dlhodobej túre zjem občas jablko, banán, chlieb, telo si z potravy tak rýchlo dokáže doplniť elektrolyty?

Denne pijem vodu z reverznej osmózy asi okolo 3 litrov, stravujem sa zdravo a robievam si denne aj zeleninové šťavy, okolo pol litra až litra, občas pijem aj tie zelené superfoody, ja som bola v tom, že takáto strava mi plne nahradí prípadný minerálny deficit z vody, keďže si myslím, že zdrojom minerálov by mala byť strava, ktorá ich obsahuje v organickej podobe a nie voda.

Ale včera som bola na túre, dosť som sa spotila a asi v polovičke som začala doslova strácať vedomie, strašná svalová slabosť, pocity dezorientácie, bolesti hlavy, urobila sa mi tma pred očami, nikdy v živote som niečo takéto nemala. Ráno pred odchodom na túru som vypila doma ale liter vody z RO, zjedla som jeden chlieb a vypila som pol litra zeleného superfoodu, na túru som si zobrala čaj z vody z RO, takže v podstate tekutina bez minerálov a už som ale nič nejedla počas túry, je možné, aby sa v priebehu troch hodín, keď sa človek silno potí tak náhle rozhodila hladina elektrolytov? Počas bežnej aktivity som nikdy takéto niečo z tej vody nepozorovala, preto som ju ani nejak neriešila počas tej túry a so sebou som si nezobrala nič, len tekutiny.

Ja som používala tento curcumin:
http://www.iherb.com/Life-Extension-Sup … 15211?at=0

ako zdroj DIM som jedávala denne čerstvé brokolicové klíčky

vitamínu C denne beriem 2 až 5 gramov rôzne formy, zázvor takisto jedávam veľa aj čerstvý, odšťavujem ho s jablkom

Ja som vyskúšala všetky tie ženské byliny - damiana, black cocosh, Dong Quai, vitex, yam, pupalku, shatavari, maca. Efekt z toho bol minimálny, to mi fungovalo na začiatku pred pár rokmi, možno zmiernenie takých tých psychických prejavov, jediné, čo zabralo, bol priamo hotový progesterón. Potom som študovala knihy od Dr. John Lee, ktorý sa celý život zaoberá výskumom progesterónu a tam práve píše, že phytoestrogény z niektorých rastlín môžu len prehlbovať práve tú estrogénovú dominanciu, ktorou dnes veľa žien trpí. Aj keď na jednej strane nás tieto phytoestrogény chránia pred vlastnými estrogénmi alebo estrogénmi z okolia, napr. aj kozmetiky, rôznych chemikálií, sú vhodné pre ženy s nedostatkom estrogénov, ale na druhej strane môžu prispievať k ešte väčšej hormonálnej nerovnováhe a nedostatku progesterónu.  Som robila aj také pokusy, že som si dávala vysoké množstvá kurkumy a niektorých protizápalových bylín ako chinese skullcap, ale zabralo to minimálne na bolesti. Idem ešte vyskúšať cramp bark aspoň na akútne prejavy.

894

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

už robia lecitín aj zo slnečnicových semien, pre tých, ktorí sú alergickí na sóju, teda okrem žĺtkového lecitínu

http://www.iherb.com/Now-Foods-Sunflowe … 23216?at=0

Jedným z účinkov progesterónu je, že zvyšuje citlivosť estrogénových receptorov, to znamená, že ak si človek začne natierať progesterónový krém, efekt estrogénovej dominancie a príznakov s tým spojených sa na začiatku zosilní. Mne sa to tiež stalo, po čase to ustúpilo. Ale teraz sa mi to zase vrátilo, predpokladám, že asi preto, lebo som jedla aj dosť phytoestrogénov, estrogénovú dominanciu môžu spôsobiť medzi iným aj rôzne rastliny bohaté na phytoestrogény ako napr. alfalfa, alchemika, sója a pod., treba sa pozorovať a naučiť sa dávkovať si ten progesterónový krém tak, aby sa potlačili príznaky.

Chcela by som sa spýtať, zeolity, rôzne liečivé zeminy, takisto koloidné minerály s kyselinou fulvovou obsahujú aj hlínikové soli, rôzne minerály, ktorých vyšší obsah môže pôsobiť toxicky. Argumentom predajcov je, že napr. hliníkové soli v zeolitoch sú v takých pevných väzbách, že sa nemôžu uvoľniť do tráviaceho traktu, jedine, ak by človek s tým bral nejaké kyseliny, vitamín C, ktoré môžu uvoľniť hliník z týchto väzieb. U koloidných minerálov s kyselinou fulvovou píšu, že tieto minerály sú len v minimálnych množstvách a prítomnosť kyseliny fulvovej zabráni ich toxicite, dokonca kyselina fulvová je vraj veľmi dobrý chelátor ťažkých kovov.
Argumentujú tým, že veľmi záleží o akú formu hliníka sa jedná, je rozdiel organicky naviazaný hliník, ktorý v podstate obsahuje každá rastlina,  ktorú jeme a anorganický izolovaný hliník. Píšu napr.:

Aluminum is harmless and needed by the body. It is important to note that any refined mineral or metal produced by man should never be confused with nature's chelated ionic form of aluminum, or any other trace element we derive from plants. Aluminum is the second most prevalent mineral on earth, and organic aluminum is in every plant food we eat. When combined with fulvic acid, organic aluminum forms aluminum silicate which is harmless to the body.

One gram of beans contains 200 mg. of aluminum silicate. If it were harmful, people who eat beans as a staple would have a large incidence of Alzheimer's disease. This is not the case. All minerals found in plants are bound to organic compounds composed of amino acids, proteins, or acids. Plant form minerals are ionic rather than metal elements.

Zaujímalo by ma do akej miery je teda bezpečné užívať napr. zeolity, koloidné minerály ktoré sú získavané výluhom prastarých rastlín. Veď v podstate všetky zvieratá, ale aj malé deti často jedia dosť veľké množstvá zeminy prirodzene s potravou. Jedine ak by tá zemina bola nejak kontaminovaná ťažkými kovmi. A ďalšia vec, že máloktorý výrobca nejak robí testy na obsah ťažkých kovov.

897

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

prečo sa vlastne robí väzba čistého jódu na jodid draselný alebo ten amónny? čistý jód by bol príliš nestabilný alebo sa tak zvyšuje jeho rozpustnosť vo vode?

Predáva sa aj čistá forma jódu?

Ja som našla ešte angstrom iodine, to by mali byť tak malé molekuly jódu niečo ako koloidné striebro, že sa vstrebávajú už v ústnej sliznici rovno do krvného obehu, uvádza sa tam nasledovné:

Ingredients: Ionic Iodine (20 parts per million = 100 mcg/tsp. = 300 mcg/tbl), Sodium, Purified Water

nie je lepšie užívať takúto formu jódu, veď keby som zobrala z toho 10 tých tsp. možno by stačilo aj menej vzhľadom na super využiteľnosť telom a mám zabezpečenú aj vyššiu dennú dávku okolo 1 mg

ako branie vápnika alebo horčíka v tejto forme, to by boli mikromnožstvá, ale u toho jódu by to možno aj stačilo

ešte som našla takýto jód:
http://www.jodis.sk/

uvádza sa tam len:
Kategória účinných látok : asociatívne zlúčenie jodidov a jodátov draslíka a sodíka s vodou.
Zloženie : artézska minerálna voda,zlúčeniny prírodného jódu (KI,NaI,KIO3,NaIO3).

to je tiež niečo ako iónová anorganická forma jódu rozpustená vo vode? len s tým rozdielom, že tie molekuly môžu byť väčšie ako napr. u tých angstrom minerálov?

a čo jód naviazaný na pivovarské kvasnice? to by mal byť organický

"JODAMIN obsahuje sušené pivovarské kvasnice a unikátnym spôsobom biologicky (prírodne) viazaný jód. Jeho využiteľnosť organizmom je výrazne vyššia, ako u výrobkov jodizovaných bežným spôsobom."

veď na kvasnice sa zvyknúť naviazať rôzne minerály napr. selén, dokonca z nich aj vyrábajú niektoré vitamínové doplnky, ja to chápem tak, že biomasa kvasníc sa vyživuje nejakým roztokom s anorganickými minerálmi a kvasnice ich na seba v priebehu rastu organicky naviažu

898

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, ja by som chcela jasné vyjadrenie, či ten iosol teda má vôbec nejaké výhody oproti klasickej jódovej tinktúre ak neberiem do úvahy rozdiel glycerín a alkohol. A či je vhodný aj na vnútorné užívanie, keďže tvrdia, že má vysokú vodorozpustnosť a vstrebateľnosť. Chcem vedieť či je nejaký rozdiel teda medzi kalium iodine a amonium iodine z hľadiska využiteľnosti a vstrebateľnosti.

toto sa píše o tom ammonium iodine:
"It has superior bioavailability as the iodine readily disassociates from the ammonium upon exposure to water, producing a free iodide ion exactly what your body would like to use in metabolism."

tak neviem, či to je len komerčná informácia alebo skutočne táto forma vytvára vysokovyužiteľnú voľnú iónovú formu jódu a potom by to asi malo zmysel užívať aj vnútorne

899

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

A odporúčate ten iosol na vnútorné užívanie?

a čo znamená presne "čistý jód", z akého zdroja sa to získava? lebo píšete, že iosol je čistý jód a amonium iodine a jódová tinktúra je jód a kalium iodide a má tá forma amonium iodine teda nejaké výhody oproti klasickej jódovej tinktúre?

doslova sa píše:
"There are two sources of iodine in the Iosol formulation. One is from kelp. Iodine in kelp is naturally in the form of potassium iodide."

ako môže byť jód získavaný z kelpu, čo je riasa byť v anorganickej forme potassium iodide?

Zaujímal by ma Váš názor na túto formu jódu ammonium iodine, prezentujú ju ako veľmi dobre vodorozpustnú a ľahko využiteľnú telom. Na rozdiel od anorganickej formy jódu, klasický lugol, iodid draselný, ktorý ak sa užíva vnútorne, hrozí tam pri vyšších dávkach, že sa štítna žľaza nasýti anorganickou formou tohto jódu. Viem, že doporučuje natierať lugol na kožu, len ma zaujíma táto forma, iherb ju ponúka aj v kožnej aplikácii na tzv. jódový test:

http://www.wellnessresources.com/produc … iodine.php
http://www.iherb.com/TPCS-PT-Skin-Iosol … 15053?at=0
http://www.iherb.com/Iosol-Formula-II-1 … /4785?at=0