1

Téma: Betain HCL-zaludocna kyselina

ahoj RNG prosim ta o radu ohladom palenia zahy ci je tento postup dobry na samozistenie ,ci mam dost kyseliny a ci to mozem urobit aj s tabletamy kyseliny od Firmy CANTRY LIFE co si mi doporucil,v tej sklenenej flaske je to hcl aj s pepsinom vsak vies .Pisem preto lebo uz som palenie zahy skoro odstranil branim tychto tabliet ale niekedy ma aj tak pali.a uzim ich spolu aj s tabletamy ,vlastne enzymami od NOW SUPER ENZYMES.vdaka a ahoj      Samovyšetrenie žalúdočnej kyseliny (HCL)

Keďže Heidelbergov test je nedostupný a finančne náročný, v metabolickej medicíne sa odporúča test na základe užitia tablety Betaínu HCL. Postup je následovný:

    * Deň 1. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije 650 mg tabletu Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit pálenia alebo ťažoby žalúdka, znamená to, že v žalúdku sa už pred testom nachádzalo dostatok kyseliny a nie sú potrebné žiadne jej dopĺňanie. Ak pacient pálenie alebo ťažobu nepociťuje, znamená to nedostatok kyseliny a test pokračuje dňom 2.
    * Deň 2. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije dve 650 mg tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku každého jedla je 650 mg. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie nepociťoval. Ak však ani pri dávke 2 x 650 mg pacient nepociťuje pálenie (čo znamená značný nedostatok žalúdočnej kyseliny, čo môže byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení pacienta), test pokračuje dňom 3.
    * Deň 3. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije tri 650 mg tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku každého jedla sú dve 650 mg tablety. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie nepociťoval. Ak ani pri dávke 3 x 650 mg Betaínu HCL pacient nepociťuje pálenie, znamená to vážny nedostatok alebo aj celkovú absenciu žalúdočnej kyseliny, čo môže byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení pacienta. Preto, dlhodobá dávka Betaínu HCL na začiatku každého jedla je 3 x 625 mg.



2

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Nuz ja neviem, ten test nie je celkom presny podla mojho osobneho nazoru, lebo pocit paly je nie zo zaludka ale z pazeraku obvykle, kde sa kyselina dostane pre nedostatocne uzavrety alebo nasilne otvoreny kvasnymi plynami uzaver.
Branie kyseliny na prazdny zaludok extra neodporucam, hlavne ked maju ludia poskodeny zaludok roznymi nakazami, ktore sa tam nachadzaju pre nedostatok kyselin, vcitane napr zaludocne steny poskodzujuci helikobakter pilori, ktory je pomerne vysokoodolny na kyseliny.

Ja osobne beriem betain HCl zhruba podla odhadu, hlavne pri vacsich jedlach bohatych na bielkoviny.
Popritom sa snazim na maso nebrat nic sladke a nepit extra vodu aspon 1.5 hodiny, nech sa existujuce kyseliny nezriedia a bielkoviny v mase rozlozia kyselinami a enzymami.

Na regeneraciu poskodeneho zaludka, vcitane parietalnych buniek, ktore produkuju zaludocne kyseliny odporucam brat DGL , tiez hojive  aloe vera.

Je to nekonecna spirala, pre znizenu vyrobu kyselin(napr po zaludocnej chripke, ktora moze byt len jednodenna) sa v zaludku rozmnozia rozne mikroby, ktore svojimi toxinami dalej poskodzuju steny zaludka a tym aj vyrobu kyselin. Samo od seba sa to zriedkavo vyhoji.
Takze adresovanie tych mikrobov, doplnky hojivych latok  ako aj dodatok kyselin je dolezity pre regeneraciu normalnej funkcie zaludka. Tj vsetky tri, nie len jedno samo o sebe.

Zialbohu, ako som to uz mnohokrat zdoraznil, jedna "magicka pilulka" problem nevyriesi, najma ked je mnohostranny, ako porucha travenia.

Naposledy upravil: RNG (2010-05-20 19:24:37)



3

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

dakujem tak to budem bratako pises,a este ta chcem poprosit za Mojho svokra.Zistili mu teraz nador 10cm od konecnika ,mal aj polipy a vred na zaludku ktory mu praskol ten mu vysusili no ma ten nador zhubny,no podla lekara staci operacne odstranenie,bez oziarov atd vsak vies.takze co by mal ako prve robit ak teda bude mat zaujem z jeho strany ,lebo je aj dlho rocny fajciar ma 53 rokov a uznava len ING a kapacity a trochu pochybujem ze by veril doplnkom ako ja a my ostatny,skor bude pocuvat tych "mafianov "v bielych plastoch.hodne zdaru a trpezlivosti pri nasich otazkach na teba ahoj



4

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Nuz ja osobne pijem momentalne varenu zmes chagy a trochu skorice pre chut.
Chaga je silne antiviralna, protirakovinna(obsah antioxidantov=polyfenolov je v nej fenomenalne vysoky, tak isto obsahuje 20% betaglukanov), a to nemam podla mojho vedomia ziadnu rakovinu v tele, tj ziadnu dost velku na diagnozy.
Tiez beriem I3C, na znizenie stareckej vysokej estrogenovej hladiny, co je tiez silne protirakovinne
Beriem selen, vitamin C, vitamin E a D-3, jod a jem hromadu bobulovin a orechov, ktore su bohate na antioxidanty
Podstata branenia sa proti rakovinam je odmorenie tela, antioxidanty a prevencne branie protirakovinnych latok.
To zialbohu lekari az na vzacne vynimky neodporucaju, lebo to nepoznaju.
A vyckavaju, kym sa telo natolko zamori, ze sa zacne vytvarat privela rakovinnych buniek, ktore to oslabene zamorene telo uz nevie zlikvidovat. Tj ked aj sa jeden nador vyoperuje, druhe sa vyvinu velmi rychlo.

K zamoreniu samozrejme prispievaju rozne karcinogenne toxiny z roznych mikrobov a parazitov, ktore pri nedostatku prejavov navonok(symptomaticka diagnoza) lekari vobec neadresuju, cest vynimkam.A to veru treba preventivne adresovat!!

Vo veku 50 rokov + napr vyse 50% ludi ma v zaludku a pankrease nakazu helikobaktera pilori a lekari to adresuju, ked sa zjavia symptomy bolesti, inac na to kaslu. Ale toxiny, ktore H.p. v tele vytvara su karcinogeny.....T
To iste je v zlej crevnej flore, ktorej niektore mikroby uz spojili priamo s vyskytom rakoviny. A lekari az na vzacne vynimky nikomu neodporucaju pravidelne  cistenie /odmorenie criev a nasadenie spravnych probiotik.

Naposledy upravil: RNG (2010-05-20 19:52:17)



5

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

no super neviem sice ci to prenho bude nejak zaujimave ale budem mu referovat no a Chagu neviem zohnat ty ju zhanas odkial prosim ta uz si spomynal ze sa moze vyskytovat na vychodnom slovensku no nevies ci u nas je nijaky taky clovek co to pozna a robi si stoho vytazky?



6

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Z chagy netreba robit vytazky, ucinnych latok je v nej skoro 50%. A rastie na brezach hlavne, pod menom rysavec sikmy(innonotuus obliquuus) vyzera ako hruda blata, niekedy velka az ako hlava. Je vedena ako nerjedla huba, takze rozhodne nie je zatial vyzbierana, pokial na nu nie je ziadny dopyt.
Inac je to dost casta huba-stromovy parazit, takze jej cena padla prudko dole v USA,kde tiez rastie, povodne sa dovazala za hrozne peniaze zo Sibiri(Bajkalska oblast, mafiansky vyvoz)



7

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Pocula som od dr.Bukovskeho ze na palenie zahy pomaha rozzut par jadierok mandli...Aj som to vyskusala a zabralo to!Zaujimalo by ma na akom principe to pomaha?Ine jadra nemaju taky ucinok...aku ucinnu latku proti kyseline obsahuju mandle ?



8

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Pala je ked sa zaludocne kyseliny dostanu do pazeraka. Pala nie je v zaludku. Ak sa kyseliny dostanu do pazeraka, cokolvek, co clovek zje alebo vypije, najma dlhsie zutie mandli mu ocisti pazerak od kyselin. Moja mama kedysi davno na to zula ovsenne vlocky, ja som davnejsie pil vodu po malickych glgoch kazdych 10 minut.Potlaci to symptomy paly, ale zialbohu nevyriesi problem.
Kyseliny sa mozu dostat do pazeraka len, ked uzaver medzi pazerakom a zaludkom  je nasilne otvoreny kvasnymi penami alebo plynmi; Tento uzaver sa uzatvara na signal kyselin v zaludku, cim viac kyselin, tym pevnejsie uzavrety
Kvasenie v zaludku ale moze nastat len pri NEDOSTATKU kyselin. Dostatok kyselin totiz zamedzi kvaseniu a hnitiu, kyseliny potlacia a dokonca rozlozia vsetky kultury, ktore sa nam do zaludka dostanu. To je zaroven nasa bariera proti prieniku bakterii do tela.
Cez malokysly zaludok sa moze dostat hromada mikrobov do tela, takze neutralizacia znamena ohrozenie zdravia, a samozrejme aj travenia, nakolko kyseliny su na travenie nevyhnutne.

Inac docasne potlacenie kvasenia a hnitia v zaludku sa da velmi rychlo glgom koloidnej striebornej vody. To som pouzival vtedy ked som si nedal pozor pri jedeni a doslova som sa objedol, jedlo mi sedelo v zaludku "ako tehla" a pre nedostatok kyselin na take velke mnozstvo sa v nom rozmnozovali rozne kultury, kvasne aj hnilobne. Aj to je len docasne riesenie, lebo po case sa tie mikroby zacnu znova rozmnozovat, kym zaludok nevyluci dost kyselin a nepresunie natravene jedlo do criev.
Ak sa tie mikroby neznicili v zaludku, hnitie a kvasenie pokracuje do criev a moze narusit normalnu crevnu floru. vyvolat naduvanie, hnacky a podobne.
(Inac koloidnu striebornu vodu vzdy nosim pri sebe pri cestovani, tak isto silne probiotika, lebo v cudzine v inych klimach moze clovek dostat rozne pre nas nezvykle mikroby, co sa aj nam so zenou davnejsie stavalo, dnes mame na to ochranu.)

Nedostatok kyselin sa musi adresovat DOPLNKOM kyselin, nie len potlacanim symptomu paly

Naposledy upravil: RNG (2010-08-01 14:53:17)



9

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Kupila som si enzymy s betaine HCL a hned po prvej davke som spozorovala ze mam tazky zaludok akoby som prehltla tehlu.Na druhy den som to zopakovala na lacny zaludok a bolo mi este horsie..to znamena ze mam vela kyseliny?Palenie zahy sa u mna prejavuje po zjedeni mastnejsieho jedla,ak jedlo osahuje mletu cervenu papriku,alebo ked si dam po jedle sladkost...



10

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

ahoj Rng nebolo by od veci si pozriet toto a prehodnotit aj tento smerhttp://www.auria.sk/blog/pat-prirodnych-biologickych-zakonov-2



11

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Sisa ja nie som jasnovidec, len viem, ze vacsina pal je z nedostatku kyselin a preto beriem najma z tazkymi jedlami a vacsimi porciami betain HCl a enzymy.
Betain sa neberie zasadne na prazdny zaludok, sam zaludok zacne vylucovat kyseliny az ked clovek zacne jest, nie skor.
Ak nemaz naduvanie v zaludku, asi mas dost kyselin a z mastneho moze byt zle pre nedostatok enzymu lipazy a zlcove krce, kde sa moze dokonca zlc vratit spat do zaludka(hiatalny reflux) a to sa citi tiez ako pala.

Naposledy upravil: RNG (2010-08-02 02:31:30)



12

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Nuz je to zaujimave, je to uplne iny pohlad, zo strany ako clovek co berie(strach, viera, stress...) na moznosti roznych ochoreni.
Zialbohu tieto emocie a situacie sa dost tazko kontroluju, nie je na to jednoduchy a ucinny navod,  a ja sa sustredim na jednoduche doplnky, ktore rozne zdravotne problemy vyriesia, samozrejme v spolupraci s telom.
Placebo efekt, tj vola a viera podporujuca zdravie a obranu tela je samozrejme velmi silny faktor, samani maju az 85% uspech  v lieceni pouzitim len tychto prostriedkov.
Ze lekari dnes zneuzivaju strach, ktory nastepia pacientom na to aby ich ovladli a ze to sposobuje dalsie skody na zdravi, to nie je nic nove a zialbohu my to nevyriesime, pokial sa ludia nevzburia proti takym praktikam, a to sa nezda mozne dnes, ked vacsina ludi stavia lekarov na piedestal.

Takze sa aj nadalej budem zaoberat roznymi doplnkami potravy, ktorymi sa podla vyskumu a praxe roznych alternativnych lekarov dari uspesne udrzat ci prinavratit zdravie.



13

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Spomínal si, že namieco betain HCL berieš aminokyselinu lysin HCL, teraz som niekde narazila na iherbe, že používajú na to aj aminokyselinu  L-Histidine, akým spôsobom tieto aminokyseliny zvyšujú produkciu žalúdočnej kyseliny a aké majú výhodny oproti betain HCL?



14

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Betain HCl obsahuje HCl, tj kyselinu a to az 25% svojej vahy. Tj je sam zdroj kyseliny, nejedna sa o zvysovanie produkcie kyseliny v zaludku, ale jej doplnok. To iste plati aj na rozne ine doplnky, ktore maju v sebe HCl. vcitane L-lysinu HCl a inych.



15

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Ale o tom histidine píšu toto:
"For those who suffer from indigestion histidine helps to improve digestion by increasing the production of stomach acid. This is crucial for the proper breakdown of food and nutrient absorbtion. "

Tak ten asi v sebe neobsahuje samotnú HCL. Pri tom lyzine je napísané Lysine hydrochloride, ale pri histidine nič takého nevidím. No a v čom je výhodnejší napr. ten lysine oproti betaine HCL? Je menej kyslejší, lysin má bonus navyše, že je antibakteriálny?



16

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Našla som aj histidine hydrochloride, tak to bude asi tiež taký, to čokoľvek, čo v sebe obsahuje hydrochloride, hocijaká aminokyselina, látka, ako aj magnesium hydrochloride mi bude dopĺňať žalúdočnú kyselinu? Ale v akom percente je HCL obsiahnutý napr. v tom lyzíne?

Naposledy upravil: bludicka (2011-01-13 18:04:31)



17

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Zdroj kyseliny HCl je taky, kde je ta kyselina viazana velmi slabo a moze sda uvolnit. V NaCl a MgCl je kyselina viazana tak silno, ze len zaludocne parietalne bunky ju vedia vytazit, proces je stiepenie NaCl v nich na HCl a NaHCO3. HCl ide do zaludka, NaHCO3 do krvi odkial sa to v pankrease vyluci aby sa kysly obsah zaludka pred vchodom do criev zneutralizoval
Kto na parietalne bunky poskodene(jednodnove zaludocne chripky alebo rozne ine mikrobialne utoky, vcitane helikobaktera)ten nema dost kyseliny, v zaludku mu kvasi a hnije a postupne to znici aj spravnu probioticku floru v crevach. Takze nielen je podvyziveny na rozne latky, ktore nevedel vytazit bez kyselin, ale si zamori telo roznymi toxinami, ktore sa v crevach vytvoria neziaducimi kulturami, miesto vitaminov, obrannych latok a pomoci pri traveni, co robia probiotika, ked je crevna flora spravna.



18

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

V čom je ale rozdiel medzi Lysine HCL pred Betaine HCL?



19

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Lysin je jedna zo zakladnych  aminokyselin.
Betainy su skupina organickych latok, ktore maju v tele rozne funkcie



20

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

rng chcem sa spytat, ked nemam vobec palenie zahy, zanmena to, ze mam dost kyselin? alebo by nevadilo, keby som si sem tam dala aj kyseliny s enzymami? lebo enzymi uzivam, tie mi robia dobre na travenie, ale neviem, ci to mam aj spojit s enzymami...



21

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Ziadne naduvanie v zaludku znamena pravdepodobne dostatok kyselin.Samozrejme s vekom kyselin ubuda, ale ked sa v zaludku nerozmnozuju kvasne a hnilobne kultury, je tam este dost kyselin velmi pravdepodobne.
Ja napr si davam extra kyseliny len s vacsim jedlom, mensie mi zvladne moj zaludok bez pomoci.



22

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Dala som si dnes ráno ako "test" nalačno 3x650 mg  betaine HCL, ja som po tom necítila vôbec nič, žiadnu ťažobu, alebo nejaký pocit dyskomfortu, tak neviem, či tie testy, čo uvádzajú na test HCL na internete, vôbec fungujú. Ja necítim inak žiadne tráviace problémy, len som stále veľmi anemická (možno zlé vstrebávanie potravy ako jedna z príčin?) a mám hypotyreózu - znížená funkcia HCL, tak ma  napadlo, že to vyskúšam. Ani po enzýmoch mi nebýva zle. Znamená to, že mám deficit alebo sa z toho nedajú vyvodiť žiadne uzávery?



23

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Ja neviem nakolko je ten test vobec smerodajny, totiz zaludok, ktory je zdravy je velmi dobre chraneny mazom proti kyselinam, tj nemala by si citit ziadnu tazobu z prekyslenia. Ako som povedal, jediny naozajstny test na kyseliny, ich hladinu a schopnost tela vyrabat nove je Heidelbergov kapsulovy test.
A priznak nedostatku je kvasenie a hnitie v zaludku a celkova chorlavost, ci uz z nedostatocnej zaludocnej bariere proti mikrobom(kyseliny) alebo nedostatocneho zasobovania tela pre zhorsene travenie.
Takze uzaver je, kedze si anemickas a mas aj ine zdravotne problemy , ja by som pouzival enzymi pre zlepsenie travenia, zidu sa kazdemu, lebo nikoho travenie a cistenie tela nie je 100%-ne.

Naposledy upravil: RNG (2011-03-16 15:30:59)



24

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

RNG, niekde si písal, že betaine HCL je v podstate len kyslý výťažok z repy, ja som niekde čítala, že obdobným spôsobom by sa dal použiť aj jablčný ocot, na iherb predávajú kvalitný za surova robený jablčný ocot, mohlo by sa aj to použiť na pomoc trávenia?
Inak mňa tiež napadlo, či ten pocit ťažoby po betaine HCL nie je skôr v dôsledku poškodenia žalúdočnej sliznice, lebo teda ja som v živote necítila žiadne problémy so žalúdkom, či už nejaké pálenie, bolesti, kyselinu, ani tráviace problémy. Vlastne jednu reakciu po zobratí tých troch tabletiek som mala, že som išla do pol hodiny na záchod a cítila som ten pepsinovy smrad ešte aj zo stolice - zápachajú tak aj tie super enzýmy od now ako keby sa mi naštartovalo turbotrávenie.



25

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Problem s jablcnym octom je ze obsahuje ovela slabsiu octovu kyselinu, nie HCl.
Inac 3 tabletky su besna davka a telo nema dost zasad na to, aby to zneutralizovalo pre creva, takze sa nediv, ze sa to snazilo vyhodit. Ja beriem 1 max 2 tabletky a to mam nad sto kilo , aj to len s velmi velkymi jedlami
Telo totiz vyraba rovnake mnozstvo kyselin a rovnake mnozstvo NaHCO3. Kyseliny da do zaludka a sodu bikarbonu do krvi odkial ide do dvanastornika, kde potom zneutralizuje tie zaludocne kyseliny, aby bolo v crevach neutralne az mierne zasadite prostredie.
Ked zoberies vela kyseliny a telo nema v krvi dost zasad, tak ti pankreas tie kyseliny nevie zneutralizovat a creva su kyselinami podrazdene, tj snazia sa ich zbavit.
Takze ked beries kyseliny, musis v inom case brat aj zasady, a tak ako telo samotne, musis ich brat dost na to, aby telo vedelo v dvanastorniku kysly obsah zaludka zneutralizovat.



26

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

RNG, to znamena, ze ked ja bezne beriem 2tbl. Betainu po kazdom jedle, teda myslim vacsinou obed a to mavam male porcie ,  dokonca veceriam stale misu zeleninoveho salatu a aj po nom si musim dat 2 tbl. nakolko potom citim tazobu....tak to uzivam vela toho Betainu? Sice jem male porcie, no citim, ze bez Betainu by sa mi aj to tazko rozlozilo, robim zle? Uzivam ho naraz vela? A to si este zvyknem ku Betainu dat 1tbl. Superenzymu, najma ked jem maso... Praktizujem to uz 3 roky a myslela som si, ze robim dobre, lebo bez Betainu by som to jedlo travila dlho,lezalo by v zaludku....len si ma teraz vylakal, ked ty beries max.2tbl a to nie stale a mas raz taku vahu ako ja...dufam, ze si neskodim....

Naposledy upravil: 959touareg (2011-03-21 10:59:41)



27

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Skus brat menej, uvidis ako ti telo reaguje. A nezabudni ze nestaci brat len kyseliny, v inom case musis brat alkalie, inac si telo okyslis a odmineralizujes.



28

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

RNG, teda skusim brat iba 1tbl Betainu s jedlom a uvidim. A este mi, prosim, odpovedz:
1... ak nezaberie ta 1tbl.  Betainu, mozem brat zase tie vacsie davky co teraz? Nestane sa mi nic, nie je to velmi vela?
2... alkalizovat mozem tym Kalinatom, sodou bicarbonou? A kolko denne? Staci 1 lyzicku dat do vody za den? Alebo viackrat?



29

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Kalinat ti neutralizuje asi rovnaku vahu kyseliny, tj 2 gramy za den je dost na vyrovnanie 2-3 tabletiek betainu HCl  A betain HCl obsahuje na vahu len 26% kyseliny vlastne.
Takze pol lyzicka rano hned ako otvoris oci, aspom 1.5 hodiny pred jedlom s vlaznou vodou alebo cajom je vyborne pre telo.



30

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Pijem rano nalacno pol lyzicky sody bikarbony s pol litrom vlaznej vody...ako svihnutim carovneho prutika mi zmizli vsetky problemy s travenim...naduvanie,grganie a pala po kazdom jedle.Mam aj napriek tomu cez den uzivat HCL?Svedci to o tom ze som mala nadbytok zal.kyseliny?Pomoze mi to aj pri odkysleni celeho organizmu?Dakujem...



31

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Naduvanie je z nedostatku kyselin, nie prebytku. Tak isto aj pala. Samozrejme "pala" sa da zastavit neutralizaciou kyselin, ako to robia lekari, ale to neriesi situaciu travenia.
Nuz ale ked vypijes  NaHCO3 tak si na chvilu zneutralizujes prazdny zaludok, ale ked mas zdrave parietalne bunky, tak ich vyprovokujes k vytvoreniu novej davky kyselin a mozno ked si ich "prebudila", pracuju lepsie. Mozno ten ranajsi "trening" im pomoze.
Samozrejme soda bikarbona a draselna bikarbona pomozu pri odkysleni organizmu. Ale s tym zaludocna kyselina nema nic spolocne. Zaludok totiz produkuje rovnake mnozstvo kyseliny aj sody bikarbony, tj ked sa znova spoja v pankreasi, vysledok je neutralny.
Branim kyselin alebo kyslotvornych jediel si telo okyslujes,
Branim zasad alebo jediel, co sa spravaju zasadito si telo odkyslujes.
Zdrava dieta udrzuje telo v mierne zasaditej zone, aby sa ti neodburavali kosti ale naopak, aby sa udrzovali pevne a dobre mineralizovane.

Naposledy upravil: RNG (2011-03-21 23:01:33)



32

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Ty hovoris ze ludia maju viac problem z nedostatku kyselin a zasa sa vela pise a hovori o tom ze ludia dnesnej doby maju prekyslene organizmy...takze by mali brat sodu bikarbonu a cez den s jedlom HCL?



33

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Samotny zaludok potrebuje na travenie kysle prostredie, ale vseobecne telesne bunky maju byt v zasadistom prostredi a krv je zase neutralna.



34

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

RNG prosim Vas, ake su vlastne najbeznejsie alebo typicke priznaky nadbytku kyseliny ? Lebo sa tu na fore o tom nikde nepise. Ako dlho je vlastne potrebne uzivat Betain HCL ? Dobre to chapem tak, ze Betain HCL nie je vlastne systemovy doplnok, len pomocny ? Ak je Betain HCL iba na doplnenie produkcie kyseliny v zaludku, ludi by mozno viac zaujimalo, co nastartuje, ci stimuluje jej prirodzenu tvorbu v zaludku tak, aby sa dalej Betain uz nemusel uzivat. Mohli by to byt horciny ako napr. horec, palina, zemezlc, slamiha, cakanka a ine ?



35

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

V sucasnosti maju ludia zo stravy prekyslene telo, ale nedostatocnu vyrobu zaludocnej kyseliny
A presne tak na alkalizaciu tela je dobre brat bikarbonaty, osobne davam prednost KHCO3  pretoze sodika mame prebytok a draslika nedostatok.
Telo vyraba oboje v rovnakych mnozstvach aj HCl aj NaHCO3,
takze ked vyrobi malo HCl tak zaroven vyrobi malo NaHCO3 A ked si dodame HCl, tak si musime(ale v inom case) dodat aj NaHCO3 alebo KHCO3. Nevciem co je na tom tak komplikovane.
A ked si dodame viac KHCO3 nez kyseliny HCl, tak aj ine kyseliny v tele sa neutralizuju, ako napr mliecna, rozne ovocne, stavelova, a hlavne mocova kyselina, ktora sa u niekoho hromadi a sposobuje zapaly, hlavne starsi ludia tym trpia.
Kyselina mocova je slabo rozpustna vo vode, preto casto v tele krystalizuje.
To sa nazyva ako choroba dna(Gout) a mnoho ludi ju ma v mensich mnozstvach. Neutralny mocovan draselny ale je az 350 krat tak rozpustny, ako kyselina mocova, tak alkalizaciou dosiahneme , ze sa telo nielen odkysli, ale aj zbavi prebytkov kyseliny mocovej.



36

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

OK a co tie OK a co tie horciny ? Lebo tie patria aj k zakladnej vybave ludoveho bylinkarstva.horciny ? Lebo tie patria aj k zakladnej vybave ludoveho bylinkarstva.



37

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Muz ja tu celkom nepropagujem ludove bylinkarstvo, hoci mnohi lekari a mnohe doplnky vychadzali zo znamych bylinkarskych odporuceni.
Ale v ludovom bylinkarstve sa miesa naozajstny ucinok a viera v ucinok.
Takze ja sa skor obraciam na lekarov, co si dobre tie ucinky preskumali, overili pripadne zistili ucinne latky v tych bylinach a skoncentrovali ich pre vyssiu ucinnost.

Na hojenie zaludka odporucam najviac adaptogen DGL(sladovka hladkoploda) a aloe vera .

Palina prava  sa pouziva proti parazitom(artemisia absynthia) a artemisinin je protirakovinny a zaroven druh antimikrobialnej latky, ucinok je vazba na zelezo.
Horec-gentiana sa pouziva  do horkacov, ciste zalezitost potravin, ziadne extra zdravotne ucinky,
zemezlc je stara horcina, pouzivana na zvysenie motility v crevach, zatial neadoptovana alernativnymi lekarmi.
Cakanka(chicory) ma plno druhov, niektore sa pouzivaju do salatov, aj moja zena ich obcas da do zmesi, akurat ich s tym pokazi(endive, radiccio...)Ziadne zvlastne liecive vlastnosti nemaju, okrem korenovych druhov, ktore su protiparaziticke.
Slaminha(helichrysum augustifolium, astrovita) je tiez pouzivana na liecenie, tj ludove ako
anti-inflammatory/.protizapalova, fungicidal/protiplesnova,  astringent/trpcina.

Na zaludok som nevidel z mojich lekarskych zdrojov spomenutu ziadnu z tychto, a na ine ucely palina a slaminha su zname.



38

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

ja sa chcem tiez spytat ako dlho treba uzivat taketo doplnky s HCL, kolko trva zaludku kym zacne vyrabat kyseliny sam?
a tiez sa chcem spytat, ci mozem prepolit ten betain a tak ho zjest, lebo mne staci asi aj polka podla mna...lebo ked si dam cely, tak som strasne hladna za 1,5 hodiny...  ;-)



39

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Samozrejme si ho mozes prepolit.
Na otazku, kedy a ci zacne zaludok vyrabat dost kyselin ti zialbohu nemozem odpovedat, to je velmi individualne.Ja osobne sa snazim jest tak, aby som vacsinu dni nepotreboval kyseliny, ale velmi sa mi to nedari a ked sa poriadne najem, veru si ich musim zobrat, inac ma naduva prilis a "schyluje" sa k pale.



40

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

tak ja som zacal uzivat tu kyselinu s pepsinom fakt super bez najmensieho naduvania a paly ale kazde rano si na cistenie tela beriem Digest Platunum  hned ako vstanem a potom nejem tak 2 hodinky dam potom psylium a o 15 minut sa najem ale teraz co som zacal tie enzymi tak mam stale vetry,plynatost,aj ked si dam doma robeny kefir z probiotik tie co tu odporucas od  HEALTHY Origins  30 miliard ale stale mam vetri aj probiotika tieto jem kazdy 5 den mozno to cosi hubi a to je odozva?a aj jod si kvapkam asi za tyzden 20 kvapiek 2% tinktury takze asi pockam este tyzden  co to bude robit co ty nato? vdaka



41

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Vetry su prirodzena vec, probiotika sa zivia prebiotikami, pritom sa vyrabaju plyny, hlavne CO2 a metan. Oboje nemaju ziadny zapach.
Ked mas zapachajuce plyny, mas hnilobu v tele, tj miesto stravenia ti veci v tele hniju. To znamena zle travenie a zlu probioticky floru. To si treba napravit.
Jedine naduvanie v zaludku je skodlive, naduvanie v crevach je normalne, hlavne ked beries plno prebiotik(psylium, inulin, rozne vlakniny a zeleninove cukry)
Cast sa da odstranit branim enzymu alfa galactosidase, ktory zlepsi absorbciu roznych zeleninovych cukrov a tym da menej probiotikam na kvasenie.



42

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

RNG, zaujal ma tvoj posledny prispevok. Prave teraz mam taky problem.....asi 5 dni po sebe uzivam rano nalacno psylium s vodou. Vsimla som si , ze mam brucho akoby nafuknute, to zvyknem pozorovat prakticky stale, ked uzivam preventivne par dni po sebe to psylium.....normalne som prekvapena, pretoze nejem o nic viac jedla, skor menej v poslednej dobe a brucho mam viac nafuknute ako inokedy. Moze to byt tou vlAKNINOU? Betain uzivam kvoli tazobe zaludku dlho, probiotika s prebiotikami tiez, ale ked uzivam psylium, tak probiotika jem kazdy den vecer.



43

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Psylium  je mikrovlaknina, tj prebiotikum. Probiotika ho  ako aj ine mikrovlakniny(pektiny,arabinogalaktany, inulin)spracuvaju-travia. A pri tom sa vyvija CO2 a CH4(metan).
Normalne  sa v crevach vytvori okolo 1/2 litra tychto plynov, spolu so vzduchom co clovek prehltne pri jedeni.

Meteorizmus, , neprirodzene mnozstvo vetrov, najma zapachajucich(H2S a merkaptany) su vytvarane najma hnilobnymi, nezdravymi procesmi v crevach. To nasvecuje o zlej skladbe stravy ,alebo poskodenom traveni, vcitane crevnej flory.



44

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

RNG, to znamena, ze kec prestanem uzivat psyllium, brucho mi splasne, uz nebude nafuknute?



45

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Nie celkom, lebo aj ine potraviny maju vlakniny, najma zeleniny, ale aj ovocia. Tomu pol litru plynov, co maju ludias v premere sa nevyhnes pri normalnej strave. Ale to by nemalo sposobovat extra nafuknute brucho. To nie je tak vela.



46

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

RNG
chcem si kupit Lysin, ale neviem sa z toho vysomarit ci kazdy co predavaju ma aj Hcl, alebo je Lysin aj bez Hcl... Lysin s HCL mam doma, ale chcem brat na posielnenie kolagenovych vlakien a nie kvoli tvorbe kyselin v zaludku a nevyznam sa v tom ako je to s tymi aminokyselinami.
Su aj take Lysiny, ktore su bez HcL?



47

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Lysin HCl je vodorozpustny a lahko sa absorbuje. Aj ine doplnky dochadzaju vo forme esterov, ci uz octanov/acetyl..., alebo siranov, fosforecnanov  a chloridov
Chloridy su vseobecne najrozpustnejsie.
Ja pouzivam L-lysin HCl miesto betainu HCl  aj ako zdroj zaludocnej kyseliny.
Nesmies zabudat, ze ked beries zdroje kyselin, musis v inom case aj telo alkalizovat.



48

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Ano, ano, alkalizujem, preto sa pytam radsej, lebo nechcem brat kyselinu na nealkalizovany zaludok.
Len som momentalne pracovne vytazena a nedari sa mi rano ten Kalinat pit, preto som chcela vediet, ci je lysin aj nie vo forme hydrochloridov.
Potrebujem toto vyriesit, aby som nemusela alkalizovat, ale aby som brala Lysin. Su vobec aj ine formy lysinu, nez HCL?



49

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Nuz tu ti odpovedat neviem, lebo grganie a pala je vysledok NEDOSTATKU kyselin.
Mozno ti ranna alkalizacia bez jedla  povzbudila tvorenie kyselin pocas dna, to je jedine, ako, si to mozem vysvetlit.
Ked nemas zaludocne naduvanie po jedeni, mas zrejme dostatok kyselin.
Alkalizovanie samozrejme odkysluje aj organizmus, nielen zaludok



50

Re: Betain HCL-zaludocna kyselina

Asi nedorozumenie. Ja chcem ten Lysin kvoli kolagenu a nie kvoli traveniu momentalne. Nemam palu ani grganie, to sa mi uz napravilo v minulosti.
Potrebujem brat lysin, ale tak aby nepodporil este viac kyselinu, preto sa pytam, ci su aj Lysiny, ktore nie su vo forme HCL, ale inej.