1

Téma: Forma jódu - amonium iodine

Zaujímal by ma Váš názor na túto formu jódu ammonium iodine, prezentujú ju ako veľmi dobre vodorozpustnú a ľahko využiteľnú telom. Na rozdiel od anorganickej formy jódu, klasický lugol, iodid draselný, ktorý ak sa užíva vnútorne, hrozí tam pri vyšších dávkach, že sa štítna žľaza nasýti anorganickou formou tohto jódu. Viem, že doporučuje natierať lugol na kožu, len ma zaujíma táto forma, iherb ju ponúka aj v kožnej aplikácii na tzv. jódový test:

http://www.wellnessresources.com/produc … iodine.php
http://www.iherb.com/TPCS-PT-Skin-Iosol … 15053?at=0
http://www.iherb.com/Iosol-Formula-II-1 … /4785?at=0



2

Re: Forma jódu - amonium iodine

Iosol je v podstate cisty jod a amonium iodine(jodid amonny) v glycerine.
Kedze glycerin sa neodparuje, zostava flak na kozi mokry, takze neodporucam pouzivat toto na transdermalnu aplikaciu.

Jodova tinktura je jod a KJ v rotoku liehu(etylalkohol) a vody. Flak z nich sa za par minut  vysusi, takze nefarbi pradlo.
Reci okolo drazdenia stitnej zlazy jodidom draselnym su zavadzajuce. To je zialbohu skoro  vsetko este odvodzovane od clankov zamerne pisanych proti jodu, samozrejme nepodlozenych ziadnymi solidnymi experimentalnymi dokazmi.

Hashimoto, pripisovane prebytku jodu (co tiez vlastne nie je dokazane dostatocne) je velmi zriedkava choroba. Naproti tomu nizka funkcia stitnej zlazy(hypothyroidism) a ine priznaky spojene s nedostatkom jodu su dnes velmi rozsirene v nasej civilizacii.

Inac, aby sme dali do perspektivy spotrebu jodu, v Japonsku je priemerna spotreba jodu na osobu 12.5 mg a niektori ludia maju az 100 mg denne.
Lekari, ktori sa zaoberali vyskumom jodu v tele odporucaju doplnky od 2 do 6 mg priemerne denne.
Bezne ludia vo vnutrozemi nedostavaju ani 100 mikrogramov denne, vcitane jodu v jodidovanej soli, pokial nejedia morske rastliny.
KJ je sice zdroj jodu, ale velmi malo z neho sa zabuduje v tele, lebo pre malu molekulu ma kratku zivotnost v tele.
Jod naproti tomu je velmi reaktivny a naviaze sa v tele na velke organicke molekuly a tak sa vlastne zabuduje.

Naposledy upravil: RNG (2010-06-16 13:53:19)



3

Re: Forma jódu - amonium iodine

A odporúčate ten iosol na vnútorné užívanie?

a čo znamená presne "čistý jód", z akého zdroja sa to získava? lebo píšete, že iosol je čistý jód a amonium iodine a jódová tinktúra je jód a kalium iodide a má tá forma amonium iodine teda nejaké výhody oproti klasickej jódovej tinktúre?

doslova sa píše:
"There are two sources of iodine in the Iosol formulation. One is from kelp. Iodine in kelp is naturally in the form of potassium iodide."

ako môže byť jód získavaný z kelpu, čo je riasa byť v anorganickej forme potassium iodide?

Naposledy upravil: bludicka (2010-06-16 17:52:32)



4

Re: Forma jódu - amonium iodine

Potassium iodine(jodid draselny) je forma, v akej sa nachadza cast jodu v prirode.
Aj v nasom tele mame napr NaCl=sol a je to anorganicka forma. Voda je tiez anorganicka.
Tak isto sa v roznych morskych rastlinach nachadza jod v anorganickych formach a je to prirodna latka
Jod vseobecne sa este stale vyraba(tazi?) z morskych rastlin, cisty jod sa ziskava destilaciou(tepenym zahriatim ) kde fialova para vychadzajuca z tych rastlin je cisty jod=prvok, na nic neviazany.Ochladenim tejto pary sa krystalizuje supinkova forma jodu, a takto sa cisty krystalicky jod predava.
Farmaceuti ho dlho pouzivali a aj dnes vedia namiesat bez problemu jodovu tinkturu na poziadanie alebo lugol, kde rozpustaju jod spolu s jodidom draselnym (alebo ine jodidy, ako sodny, amonny, vapenaty atd)v zmesy vody s alkoholom(tinktura) alebo vo vode(lugol).

Kedze ale jod je dost reaktivny, v styku s telom sa naviaze na rozne telesne latky, pri prechode napr kozou sa velka vacsina naviaze na podkozne tuky alebo rozne latky v lymfe a tak sa roznesie po tele, uz organicky viazany.

Naposledy upravil: RNG (2010-06-16 19:32:15)



5

Re: Forma jódu - amonium iodine

RNG prosim Ta tak pripravok, ktory spomila bludicka nie je vhodný na používanie cez pokožku? Pretoža ja práve tento používam. Dávam si 5 kv. týždenne. Na pokožke dosť rýchlo zaschne aj tento a vstrebe sa mi za 6 hodín.



6

Re: Forma jódu - amonium iodine

RNG, ja by som chcela jasné vyjadrenie, či ten iosol teda má vôbec nejaké výhody oproti klasickej jódovej tinktúre ak neberiem do úvahy rozdiel glycerín a alkohol. A či je vhodný aj na vnútorné užívanie, keďže tvrdia, že má vysokú vodorozpustnosť a vstrebateľnosť. Chcem vedieť či je nejaký rozdiel teda medzi kalium iodine a amonium iodine z hľadiska využiteľnosti a vstrebateľnosti.

toto sa píše o tom ammonium iodine:
"It has superior bioavailability as the iodine readily disassociates from the ammonium upon exposure to water, producing a free iodide ion exactly what your body would like to use in metabolism."

tak neviem, či to je len komerčná informácia alebo skutočne táto forma vytvára vysokovyužiteľnú voľnú iónovú formu jódu a potom by to asi malo zmysel užívať aj vnútorne

Naposledy upravil: bludicka (2010-06-17 19:34:19)



7

Re: Forma jódu - amonium iodine

Obe formy su vhodne na vnutornu spotrebu a nevidim ziadny dovod, preco by amonium iodide bol lepsi. Je sice pravda, ze disociacia KJ je mensia ako NH4J ale cisty jod je este lepsi=reaktivnejsi=lepsie sa viaze v tele
Osobne neodporucam brat jod oralne, lebo ovela pohodlnejsie a postupna absorbcia je cez kozu.
Ale lekari, co sa zaoberali vyskumom jodu pouzivali vsetky formy, aj cisty jod, aj KJ aj ine jodidy  a jodaty(napr KIO3)a dosahovali slusne vysledky.
Reklamy vyrobcov su casto velmi prehnane, nevidim ale nikde solidny vyskum na podklad
ich tvrdenia.
Aj ked je pravda ze jodid amonny je lepsie rozpustny vo vode ako KJ

Inac nazov potasium iodine alebo amonium iodine su nespravne. Jedna sa o potasium/kalium  iodide alebo amonium iodide.to je len reklamny trik, aby naznacili, ze sa tam nachadza "volny" jod=iodine, co samozrejme nie je pravda, lebo sa jedna o anorganicky viazany jod

Naposledy upravil: RNG (2010-06-17 23:47:48)



8

Re: Forma jódu - amonium iodine

prečo sa vlastne robí väzba čistého jódu na jodid draselný alebo ten amónny? čistý jód by bol príliš nestabilný alebo sa tak zvyšuje jeho rozpustnosť vo vode?

Predáva sa aj čistá forma jódu?

Ja som našla ešte angstrom iodine, to by mali byť tak malé molekuly jódu niečo ako koloidné striebro, že sa vstrebávajú už v ústnej sliznici rovno do krvného obehu, uvádza sa tam nasledovné:

Ingredients: Ionic Iodine (20 parts per million = 100 mcg/tsp. = 300 mcg/tbl), Sodium, Purified Water

nie je lepšie užívať takúto formu jódu, veď keby som zobrala z toho 10 tých tsp. možno by stačilo aj menej vzhľadom na super využiteľnosť telom a mám zabezpečenú aj vyššiu dennú dávku okolo 1 mg

ako branie vápnika alebo horčíka v tejto forme, to by boli mikromnožstvá, ale u toho jódu by to možno aj stačilo

ešte som našla takýto jód:
http://www.jodis.sk/

uvádza sa tam len:
Kategória účinných látok : asociatívne zlúčenie jodidov a jodátov draslíka a sodíka s vodou.
Zloženie : artézska minerálna voda,zlúčeniny prírodného jódu (KI,NaI,KIO3,NaIO3).

to je tiež niečo ako iónová anorganická forma jódu rozpustená vo vode? len s tým rozdielom, že tie molekuly môžu byť väčšie ako napr. u tých angstrom minerálov?

a čo jód naviazaný na pivovarské kvasnice? to by mal byť organický

"JODAMIN obsahuje sušené pivovarské kvasnice a unikátnym spôsobom biologicky (prírodne) viazaný jód. Jeho využiteľnosť organizmom je výrazne vyššia, ako u výrobkov jodizovaných bežným spôsobom."

veď na kvasnice sa zvyknúť naviazať rôzne minerály napr. selén, dokonca z nich aj vyrábajú niektoré vitamínové doplnky, ja to chápem tak, že biomasa kvasníc sa vyživuje nejakým roztokom s anorganickými minerálmi a kvasnice ich na seba v priebehu rastu organicky naviažu

Naposledy upravil: bludicka (2010-06-18 07:18:17)



9

Re: Forma jódu - amonium iodine

Jodu potrebujeme 2 az 6 mg podla rad lekarov co sa s tym zaoberaju.
Pre to je ta uvedena" ionicka forma" 20 ppm dost slaby zdroj.Tak by si musela vypit deci az 3 deci na 2mg az 6 mg denne.
Inac je to plne bludov, lebo to je len artezska voda s rozpustenymi solami jodu a ziadne ionicke formy.

Produkt jodis ma tak isto primalo jodu, podla starych odporucenych dennych davok.

To iste plati na kvasnice Jodamin, kde denna davka je zase odporucena na 149 mikrogramov
http://www.lekarna.cz/jodamin-tbl-130x500mg/

To iste, plati na dalsiu popularnu "organicku formu, jod v tekvicovom oleji.

Podobne sa predava dalsi zdroj jodu, kelp, kde obmedzili velkost na minipilulky, aby obsahovali len 150 mcg(mikrogramy)

Proste vo vyrobkoch predavanych lekarnami nehladaj nove vyssie davky, ako ich odporucaju lekari co sa s jodom zaoberaju.
Klasicka medicina sa tvrdohlavo drzi starych odporucenych dennych davok jodu z roku 1948.

Jod je halogen, velmi reaktivny prvok a pri styku s organickymi latkami sa na ne okamzite naviaze.
Takze netreba ziadne "cirkusove kusky" aby sa jod naviazal na organicke latky.
Obycajna jodova tinktura s 2 % jodu a 2.5% KJ nanesena na kozu sa za pol dna absorbuje do tela a jod sa naviaze na tuky, bielkoviny a podobne okamzite.

A kedze lekari nechcu,( cest vynimkam), aby sa davka 150 mikrogramov denne prekrocila, stiahli z lekarni staru jodovu tinkturu, ktorwa je ovela bohatsia na jod, ako nova organicka forma, jodisol.

A zakazali jodidovanie muky proti plesniam a cast muky sa miesto toho dokonca  bromuje(tiez halogen) co nas este viac ochudobni o jod, kedze brom chlor a fluor  vytlacia jod z tela z tela, lebo su este reaktivnejsie ako jod.

Nuz je to smutne, ale vyzera to ako keby si chceli zabezpecit co najviac pacientov za kazdu cenu.
Pozri na prispevok   http://rng.nazory.eu/jod
tiez na  http://www.health-science-spirit.com/iodine.html
kde mas vynatky z prac roznych lekarov co sa tymto, problemon zaoberali ako dr Flechas, dr Hakala,dr Abraham, dr Derry, dr Miller a ini s pripojenym listom literatury.
Na Google.com si pod tymi menami mozes najst aj ovela viac clankov a vyskumu z osemdesiatych a devatdesiatych rokov(teda nic noveho), ktory ale medicka komunita nielen ignoruje, ale dokonca aktivne potlaca.
Ved vidis, ake produkty maju v lekarnach.....

Naposledy upravil: RNG (2010-06-18 08:10:52)



10

Re: Forma jódu - amonium iodine

RNG chcela by som sa este spytat ohladom toho jodu... Vzhladom na to, ze sa pohybujem v labaku, myslela som, ze si tu tinkturu namiesam, ale mame len KI a etanol, cisty jod som nikde nenasla... Tak kebyze spravim trebars 3% KI v 50% etanole bol by to nejaky problem? Lepsie ako nic, ci ani nie?

Dakujem velmi pekne.



11

Re: Forma jódu - amonium iodine

zase to nejak neberie, teda este raz:
KJ je pevne viazana forma anorganickeho jodu a telo potrebuje najma organicky viazane formy.
Tie sa vytvoria pri transdermalnej aplikacii(cez kozu jod) kde prve jod narazi na podkozne tukove vazivo, kde sa okamzite naviaze na tuky a ine organicke latky  a tak sa dostane ako organicky cirkulaciou dalej do tela.
Kedze sa tuky menej pohybuju v tele, telu trva dost dlho, kym sa v nom nahromadi dostatok jodu na rozne procesy, od antimikrobialnych, cez hormonalne a enzymaticke.Casto aj viac mesiacov, kym sa to prejavi naplno.



12

Re: Forma jódu - amonium iodine

Dobrý večer RNG, chcela by som Vás poprosiť o radu, kúpila som si v lekárni tento jód, je účinný, mám pocit že je silnejší ako napr. betadine.Ďakujem Indiga
http://www.docsimon.sk/article_images.p … amp;id=263
je k tomu takýto popis:
Účinná látka Povidonum iodinatum 3,85 g ve 100 g
Expedičné minimum Jodisol roztok je veľmi účinný dezinfekčný prípravok. Je to trojpercentný liehový roztok komplexnej zlúčeniny (jodofor) s možnosťou širokého použitia. Má veľký rozsah účinku na množiace sa formy mikroorganizmov, t.j. baktérie, plesne a na víry. Jód viazaný v komplexe sa uvoľňuje v koncentrácii, ktorá postačuje k dezinfekcii, ale nepoškodzuje pokožku ani sliznicu. Naplno pôsobí za 1-5 minút po použití. Na pokožke a sliznici trvalo hubí rast choroboplodných mikroorganizmov.



13

Re: Forma jódu - amonium iodine

Uz som toto aj ja pozeral... ale neviem ci je to ok...
RNG, poprosim Ta, daj nam sem nejaky link na dobru silnu tinkturu na vstrebavanie jodu kozou.
V lekarni mi ponukli len tento jidisol a betadine, co je onicom... Nepoznamli ziadne socialisticke silne tinktury...
Poznas na slovensku nieco take z minulosti ?
Alebo mam si zobrat supinky jodu (pa kvality ) a hodit ich do vodky a to je vsetko ?



14

Re: Forma jódu - amonium iodine

KI je dost silne viazany jod, lepsie ako nic, samozrejme, ale cisty jod to nenahradi. Viaceri lekari pri vyskume jodu v tele pouzivali dodavanie jodu v tejto forme od 30 do 60mg denne a sledovali , kolko z tela jodu vychadza a ked telo zacalo vylucovat viac, ako 50%, prehlasili, ze ma jodu dost, ale to bolo az za mnoho tyzdnov a znizili davky na 3-6 mg denne.
Donedavna bol na trhu lugol, ktory sa pouzival vyse 100 rokov a da sa dostat niekde aj teraz alebo namiesat. Je to vodny roztok J a KJ((2-7% jodu obvykle))
Tinktura, ktora bola bezna na Slovensku bola 2% J a 2,5% KJ v 50 % etylalkohole a veru som ju mal casto natieranu na rozodrane kolena v detstve, aby nezahnisali.

Povidone je plasticka latka, na ktoru navazuju az 10 % jodu ale potom ju riedia hromadou vody, takze je to obvykle zdroj jodu pod 1% obsahu s logikou=menej jodu ,ovela viac penazi za patentovany produkt
Jod sa snazili za kazdu cenu vyradit z trhu, ale aj ked znizili obsahy, nevedia sa bez neho obist.

Vzhladom na to je povodna davka jodu(ODD) bola urcena mylne len s ohladom na spotrebu stitnej zlazy a dnes sa v potrave a vode  nachadzaju coraz vacsie mnozstva silnejsich halogenov(fluor, chlor brom) ktore vytlacaju jod z tela, je coraz viac problemov okolo stitnej zlazy a nedostatku enzymov, co zhorsuje, travenie, vyvolava coraz viac zamorenia, alergii a prilezitosti na rakoviny a ochorenia kvoli znizenej imunite.

Naposledy upravil: RNG (2010-10-13 19:04:38)



15

Re: Forma jódu - amonium iodine

A nevytlaca potom aj naopak ...... zvysena davka jodu zase von z tela fluor ?



16

Re: Forma jódu - amonium iodine

Nuz to by som bol velmi rad, zialbohu flour je ovela silnejsie viazany, takze je ta sanca vytlacenia slabym jodom zialbohu mala.
A toho floru v tele ovela viac, nez telo potrebuje.



17

Re: Forma jódu - amonium iodine

no fluor sa tiez pridava do kuchynskej soli - vid produkt v Bille ... a vychadza to z toho, ze europania maju v zlom stave najma zuby...
Dokonca to amici tak prehanaju v tych krimiserialoch, ze neznamemu mrtvemu pozru na zuby a povedia ze je to urcite rus alebo podobny europan s hnilymi zubami... zato, ze u nas sa v minulosti nefluoridovala pitna voda, ako tomu bolo v usa



18

Re: Forma jódu - amonium iodine

Mnohi lekari pouzivali len KJ v pilulkach, pozri na clanok okolo jodu, a pouzivali az davky 30-60 mg denne, kym sa telo "nalozilo"=zasobilo jodom dostatocne,samozrejme ja take masivne davky neodporucam a zda sa mi lepsie dorucenie KJ a jodu cez kozu, aj z dovodov ze jod vytvori okamzite hromadu organickych foriem  a dodavka cez kozu je postupne vstrebavana dlhsi cas, to je ako pilulky s postupnym uvolnovanim, az na to, ze nepotrebujes pridavat ziadne ecka na "retard" efekt"=postupne uvolnovanie, koza to spravi sama tym, ze prepusta pomaly, mnoho hodin.
KJ sa rozpusta v etanole slabo, len 2 gramy na 100 ml, ale vyborne vo vode, takze si mozes urobit napr 3% roztok na nanasanie cez kozu, alebo pridat do jedla niekolko kvapiek(kvapka =zhruba 60 mg tj 3% zo 60 mg su 1.8 mg KJ kde je podla prepoctu atomarnych vah asi 64% jodu, tj 1.1 mg na kvapku.Takze denna odporucena davka podla tych lekarov by bola asi 3-4 kvapky tohoto roztoku.



19

Re: Forma jódu - amonium iodine

Takze to mam to iste, ked rozpustim 3 g jodovych supiniek v 100 ml 40 % vod. roztoku etanolu a tak mam v jednej kvapke vysledneho roztoku 1,8 mg elementarneho jodu. Mozem zobrat jodove supinky z labaku ? Cistota "pa" ?
Takze 1-2 kvapky tejto koncentracie denne na kozu a jod mam vybaveny ?

Naposledy upravil: petela (2010-10-14 20:59:44)



20

Re: Forma jódu - amonium iodine

Pa(pharmaceutical) je viac, nez potravinarska, tj je OK na potravinarske doplnkove pouzitie.
Zialbohu, je sice pravda, ze flior robi zubnu sklovinu tvrdsiu, ale na ostatok tela nie je az tak dobry, naviac vyvolava krehnutie kosti.
Pokazene zuby su dosledkom zlej hygieny a stravy najma, nie flouru, ako to zdoraznuju vyrobcovia zubnych past



21

Re: Forma jódu - amonium iodine

no cakam na ten jod a bolo mi povedane ze cistota je pa alebo nakoniec len chemicka... uvidime.
O fluore som vela cital, ze ked je ho prilis, paradoxne trvale a nevratne okrem kosti poskodzuje zubnu sklovinu, ktora praska a zltne...



22

Re: Forma jódu - amonium iodine

Problem s volnym chlorom a flouorom nie je, ze by boli natolko jedovate v davkach vo vode, ze by to clovek hned zbadal, ale v ich neustalom prisune a viazani v tele, tj kumulativne(nazhromazdene) skodenie. Jedna z ich najhorsich vlastnosti je aj to vytlacanie v tele potrebneho jodu, ktoreho mame v potrave aj tak primalo.
Zakerne je aj nahrada jodu v jodidovani muk a olejov  proti plesniam bromovanim  a pouzitie bromu na "ukludnenie" pre studentov a vojakov, kde "ukludnenie " znamena vlastne hormonalne poskodenie, aby nemali "hlavu plnu hormonov" a posluchali, ci studovali, miesto sexovania.

Jod obvykle dochadza velmi cisty, lebo sa vyraba destilaciou z morskych rastlin a lahko sa znovu predestiluje na precistenie, takze zamorenie tazkymi kovmi alebo organickymi toxinmi je v nom extremne nepravdepodobne.
Ine mozne necistoty, ako sol a voda a podobne rozhodne neskodia v tele.



23

Re: Forma jódu - amonium iodine

Na Slovensku sme denno-denne presviedčaní o neškodnosti pitnej vody z vodovodu. RNG, tvoje slová však hovoria o niečom inom - ak sa chlór pomaly kumuluje v tele, tak tá voda asi taká bezpečná naozaj nebude. Existuje vôbec nejaká možnosť ako dostať chlór von z tela?



24

Re: Forma jódu - amonium iodine

Chlor je  v tele potrebny, ale viazany na sodik , draslik a podobne.
Volny chlor je jedovaty, lebo sa naviaze na rozne organicke molekuly v tele a tym ich zmeni. Telom postupne pri regeneracii sa zbavuje roznych materialov a teda aj tych, ktore su zamorene volnym chlorom. Po case, ked clovek nepije zamorenu vodu, telo sa samo vycisti a to prave hlavne kvoli odmorujucej cistej vode.
Co je bezpecne oficialne urcia medicke autority, zialbohu ich rozhodnutia su casto spolitizovane a riadene roznymi inymi hladiskami , nez zdravie. Bez chlorovania by ale prekvitali rozne epidemie, takze sa tomu neda vyhnut.

Na odchlorovanie vody su rozne absorbcne filtre, ja ich mam namontovane este aj na sprche,lebo pri sprseni teplou vodou sa pory otvoria a cez kozu mozeme dostat viac chloru, nez pitim chlorovanej vody z vodovodu.



25

Re: Forma jódu - amonium iodine

Takze dnes idem miesat supinky s vodkou a uvidime.
nezda sa mi ale to okamzite naviazanie iodu do tela cez kozu.
To, ze tinkturovy flak po naneseni na kozu velmi rychlo zmizne, neznamena len to, ze sa naviaze do koze, tukov a podobne, ale najma sublimuje do ovzdusia.
Po odpareni etanolu, ostane jod vykrystalizovany na kozi na obrovskom plosnom povrchu, kedze ratame s tym, ze tinktura zatecie do jemnych porov koze...
Jod z takto obrovskej plochy zacne okamzite po odpareni etanolu a vody sublimovat a kedze sa jedna o velku plochu a male krystaliky, sublimacia je naozaj rychla a flak sa straca velmi rychlo...

Staci, ked mikroskopicky jemny prasok jodu nasypem na kancelarsky papier, o chvilku prasok uplne zmizne (sublimuje najma do ovzdusia) a cast do papiera, kde ostane hnedy flak, ktory po uplnej sublimacii pevneho jodu tiez sublimuje a o chvilu je aj papier naspat biely.
Takze asi je otazne, kolko z toho jodu sa naviaze do tela cez kozu a kolko % sublimuje do ovzdusia...
Zaoberali sa ti lekari aj tymito "stratami" jodu a susali to nejako merat ? nedocital si sa take nieco ?



26

Re: Forma jódu - amonium iodine

Ked si hom das pod pazuchu, nema kam sublimovat. Okrem toho, mozes si skontrolovat rychlost sublimacie, ked to nanesies na kus papiera a porovnat s tym ako rychlo to mizne z papiera a ako rychlo na kozi. Mozem ta ubezpecit, ze velka vacsina jodu nanesena na kozu cez nu prejde do tela a naviaze sa s vysokou ucinnostou. Jod je reaktivny, nezabudni a naviaze sa napr na tuky za zlomky sekund.
Tim sa lekari nemusia zaoberat, to je jednoducha chemicka reakcia, ktoru organicki chemici a potravinari dobre poznaju a pouzivaju  na urcenie napr mnozstva polynenasytenych(polyunsaturated) mastnych kyselin v potravinach, pozri pod jodovy test.
http://en.wikipedia.org/wiki/Iodine_value



27

Re: Forma jódu - amonium iodine

OK, dik ...  a nezmyty antipersprant pod pazuchou nezabrani jeho absorpcii a naviazaniu ?



28

Re: Forma jódu - amonium iodine

Neviem aky antiperspirant myslis, zalezi od chemickeho zlozenia. Ja osobne ziadne take nepouzivam ani neodporucujem, lebo su to skodlive chemikalie, ktorych funkcia je poskodit normalne vylucovanie potu, cim sa vytvori zamorenie v tele, lebo pot je jeden zo sposobov odmorovania tela, vylucovania toxinov.
Tie nove kozmeticke "normy" ze koza musi byt sucha, nenamastena su proti prirode a zdraviu.

A ked uz ma clovek miesto normalneho zvieracieho pachu modne vonat ako kvetina, tak aspon nech sa to dosahuje prirodnymi latkami, neskodnymi pre telo a jeho funkciu.



29

Re: Forma jódu - amonium iodine

Ja by som si rada zaobstarala nejaky absorpcny filter na vodu ...mozes mi nejaky ucinny odporucit...aj na sprchu?Dakujem!Casto pijem vodu z vodovodu a asi podla vsetkeho sme cela rodina zachlorovani...nejaky dobry,kvalitny co ma aj vyssiu zivotnost....lebo ich je v ponukach ozaj velmi vela a ja sa priznam nemam s tym ziadnu skusenost a urcite medzi nimi budu aj menej kvalitne vyrobky...ako vo vsetkom.

Naposledy upravil: Sisa (2010-10-20 18:24:50)



30

Re: Forma jódu - amonium iodine

Porovnanie roznych filtrov na sprchy najdes napr na
http://www.waterfiltercomparisons.com/s … 821154921.
Tu v USA ich ponuka kazdy obchod s instalacnymi potrebami dokonca ich mozes najst v technickom oddeleni pre domacnost v Supermarketoch.
Co sa tyka chlorovych filtrov na pitnu vodu su sucastou RO(reverzna osmoza) filtrov  dnes tu montovanych vo vsetkych novych domoch
Samozrejme su aj osobitne chlorove filtre, videl som ich predavane aj na Slovensku, napajaju sa rovno do kuchynskej linky.
Ja osobne p[ijem len destilovanu vodu, takze sa nemusim obavat o chlor z vody, len to, co dostanem z bazena pri kupani, aj to v poslednom case dost obmedzujem a mnohi aj tak nepouzivaju chlor ale chlornan vapenaty alebo chloritan sodny, kde je chlor viazany a tak podstatne menej skodi.



31

Re: Forma jódu - amonium iodine

no ten jod sa mi velmi tazko rozpusta vo vodke... necham tomu par dni a uvidime...
Pripravil som cca 3-4 hm.% roztok.
Dost casto s tym zatrepem, vzdy trosku stmavne, ale toto rozpustanie odhadujem na vela dni ... a mozno vobec



32

Re: Forma jódu - amonium iodine

Ako som povedal, na rozpustanie jodu treba hodne casu a pomaha pri tom dat do vody KJ.



33

Re: Forma jódu - amonium iodine

No roztok je uz tak tmavy, ze na spodu flasticky uz pomaly ani nevidim, kolko tam ostava supiniek, takze sa to stale este ropusta.... ale zatial uzivam Kelp...
Pisal si tu minule, ze ked naraz zoberiem jod a vit.C, jod sa nan naviaze a znacne zhorsi disponibilitu vitaminu C pre organizmus...
Plati to teda aj naopak, ze tym aj naviazany jod je pre telo menej vyuzitelny ? Takze naozaj to brat s odstupom 1-2 hodin ?



34

Re: Forma jódu - amonium iodine

nepamatam si, ze by som niekedy pisal, ze jod a vitamin C sa vzajomne naviazu, naviac som tu odporucal zasadne len transdermalny jod a ustne brany vitamin C, takze tam nemoze dojst k nejakej vzajomnej interakcii vacsieho rozmeru.
Jod -cisty sa samozrejme naviaze na vsetko, ale par miligramov nemoze v ziadnom pripade ohrozit gramy braneho vitaminu C.



35

Re: Forma jódu - amonium iodine

len transdermalny jod  ?  No a kym sa mi to teda rozpusti, mozem uzivat Kelp v mnozstve napriklad 1-3 g naraz s jedlom ?
Moze mi pilulka jodu znicit ucinost aj nejakeho ineho doplnku ?



36

Re: Forma jódu - amonium iodine

O akych pilulkach jodu rozpravas.
Kelp obsahuje len 150 mikrogramov na pilulku, ale obsahuje aj ine mineraly.



37

Re: Forma jódu - amonium iodine

myslim tieto 325 ug
http://www.iherb.com/Now-Foods-Kelp-Cap … 15892?at=0

a beriem ich viac naraz pri jedle.. aj 6. ... mozem ?



38

Re: Forma jódu - amonium iodine

Neviem pre co by si ich nemohol brat viac, japonci ich maju v jedle zrejme ovela viac, ked ich priemerna spotreba jodu je 12.5 mg. Ja osobne odporucam radsej transdermalne dorucenie, lebo tam pouzijes elementarny jod, ktory je ucinnejsi na "jodovanie" tela nez KJ, co sa nachadza v laminarii a kelpe.
Nezabudaj, ze tie pilulky su silne alkalizujuce, takze ich neber s velkym jedlom, lebo neutralizuju zaludocne kyseliny.



39

Re: Forma jódu - amonium iodine

ok



40

Re: Forma jódu - amonium iodine

Prave som si natrel cele rameno jodovou tinkturou(asi 25 kvapiek) a naviac som zobral 6 malych kelpovych tabletiek. Neprijemne sa prehltaju, su take akoby drsne.
Jod je aj silne antimikrobialny a ja mam v ramene nejaky zapal slachy uz dist dlho, tak som si myslel, ze ked dam tam ten jod, tak mikroby co ten zapal sposobuju dostanu extra velku davku cez kozu.
Jod je silne protiplesnovy, preto sa kedysi muka iodidovala proti hrckaveniu(plesne)Vtedy bolo mozne dostat len jedenim chleba 1 mg jodu denne.
Potom to stiahli a dokonca nahradili bromom!!!, keed vysli s tou pomylenou studiou o predavkovani jodom(Wolff Chaikof),ktoru medicka komunita okamzite bez dostatocnych dokazov prijala
Zaujimave je, ako sa nespravne nazory okamzite uchytia a tlacia a spravne vyskumy nedaju pretlacit do praxe  ani za 30 rokov!
Clovek moze dospiet az k nazoru, ze organizovana medicina nechce, aby sme boli zdravi, lebo tym by stratila zakaznikov.
Ja viem, ze mnohym lekarom by sa to zdalo sokujuce, ale oni nerobia rozhodnutia v zasadnych veciach, len sleduju vedenie. A to je podla vsetkeho znacne skorumpovane.Tam vladnu ekonomicke principy(peniaze) a politika(moc)
a zdravie je druhorade



41

Re: Forma jódu - amonium iodine

ok ... z tych mojich 4-5 gramoch v 100 g vodky sa rozpustilo uz 3/4... takze este hltam tablety a kapsule kelpu...
Prisli mi tie lip-stiky na pery z kakaoveho masla... No uzasne to vonia, kedze je som doslova od kakaa zavisly,
a celkom fajn mi to posobi na pery... Za par sekuknd sa to vstrebe a neostava to vobec masne, ale zaroven prestanem
mat ten pocit suchych pier. Je aj kokosak tak extremne rychlo savy ?



42

Re: Forma jódu - amonium iodine

Kokosak ma stredne velke molekuly, tj mensie. ako vacsina rastlinnych olejov, takze sa vstrebava velmi rychlo. Podobne je aj jojoba olej.
Momentalne chrumam neprazene kakaove boby a oriesky. Kakao ma fantasticky obsah, nielen kofein a teoberomin(podporuju termogeneraciu) ale aj polyfenoly(antioxidanty) a latky ktore podporuju pocit spokojnosti(endorfiny podporujuce), preto ma tolko ludi doslova "drogarsky" navyk na cokoladu



43

Re: Forma jódu - amonium iodine

no ja som kvoli vysokej energetickej hodnote musel prejst z cokolady na kakavko, kde si davam teda hodne prasku ... a miesam Natural, ktore je svetle, zlte, ma dost vela polyfenolov, ale nema "cokoladovu" chut ale skor kyslo-trpku a pomiesam s alkalizovanym, ktore je dost chudobne na antioxidanty, ale zato ma tu pravu "cokoladovu" chut, uzasnu aromu, je tmavohnede, od cerveneho odtiena az po cierny.

Co sa tyka tych surovin, ako su boby alebo aj zelena kava, .. stale je to velmi drahe, lebo ta zacina byt zaujimave pre biznis...



44

Re: Forma jódu - amonium iodine

Nuz nespracovane kakaove boby, zelena kava a podobne by mali nakoniec klesnut pod cenu spracovanych.Proces stoji peniaze.



45

Re: Forma jódu - amonium iodine

ano, ale kedze je to dobry biznis, tak sa to nikdy nestane..
To iste plati, ze nerafinovany hnedy cukor je drahsi ako biely, ktory presiel technologiou navyse ..
a to iste plati napriklad u muky .. celozrnne versus klasika biela



46

Re: Forma jódu - amonium iodine

Na volnom trhu sa ceny odvodzuju z pravidla ponuka/dopyt
Ak bude vyssi dopyt,na cas je cena vyssia ale po case to volna konkurencia znizi



47

Re: Forma jódu - amonium iodine

Kedze je ten jod taky reaktivny, radsej by som ten kelp nemal brat naraza s doplnkami ? mohol by teda znicit ucinnost niektorych z nich ?
Zaregistroval som sa na nejakych strankach, co si mi odporucil a chodia mi do posty nejake clanky...
Zrovna teraz som cital, ze jod je velmi potrebny, ale nadbytok zase sposobuju hyper cinnost stitnej zlazy, co je negativne...
Ale nebolo kvantitativne pisane, kolko znamena ten nadbytok...



48

Re: Forma jódu - amonium iodine

Kelp obsahuje neutralnu formu jodu, KJ, anorganicku.
Osobne si myslim ze eleme4ntarny jod je ucinnejsi v tele, lebo vytvori hromadu roznych organickych zlucenin, tj jeho pouzitie v tejto rozmanitosti je oveloa vyssie, ajn jeho trvanlivost, kedze velke organicke molekuly nevypadnu z tela v ladvinach tak rychlo, ako malicka molekula KJ.Co sa tyka tych clankov proti jodu, ze "nadbytok" sposobuje poruchu stitnej zlazy, o tom si moze precitat originalnu "studiu"(Wolff-Chaikof) odkial vsetky tieto povesti servirovane dnes po celej medickej literature vyplyvaju.Podla toho by mali mat VSETCI JAPONCI PORUCHU STITNEJ ZLAZY, co samozrejme nie je fakt,prave opak je pravda,  aj ked maju priemernu spotrebu jodu na dospeleho vyse 12.5 mg denne, co je 86 nasobok dennej odporucenej davky(z roku 1948) . Pozri si temu jod, kde mam uvedene niektore zdroje vyskumu .
Co sa tyka malo jodu v nasej potrave, dnes niektori endokrinologovia tvrdia, ze medZi 40 az 60 % ludi  ma prinizku cinnost stitnej zlazy prave nedostatkom jodu v tele, lebo ho vytisnu z tela dnes  v potrave a vode sa nachadzajuce silnejsie halogeny, ako fluor, chlor a brom.



49

Re: Forma jódu - amonium iodine

Dobrý večer RNG, chcela by som Vás poprosiť o radu, kúpila som si v lekárni tento jód,
http://www.docsimon.sk/article_images.p … amp;id=263
je k tomu takýto popis:
Účinná látka Povidonum iodinatum 3,85 g ve 100 g
Expedičné minimum Jodisol roztok je veľmi účinný dezinfekčný prípravok. Je to trojpercentný liehový roztok komplexnej zlúčeniny (jodofor) s možnosťou širokého použitia. Má veľký rozsah účinku na množiace sa formy mikroorganizmov, t.j. baktérie, plesne a na víry. Jód viazaný v komplexe sa uvoľňuje v koncentrácii, ktorá postačuje k dezinfekcii, ale nepoškodzuje pokožku ani sliznicu. Naplno pôsobí za 1-5 minút po použití. Na pokožke a sliznici trvalo hubí rast choroboplodných mikroorganizmov.

Dobrý večer RNG, chcela by som ťa poprosiť koľko kvapiek ako často si mám aplikovať z tohto výrobku, keďže iný som ani po dôkladnom pátraní po lekárňach nezohnala.Ďakujem Indiga



50

Re: Forma jódu - amonium iodine

Je to velmi slaby zdroj jodu. Povidon viaze 10% jodu maximalne(je to polymer) a ked ho tam mas 3.85 gramu na 100 gramov tak je to 10% x 3.85 : 100= 0.385%
Roztok, co ja odporucam ma 2% jodu a 2.5% KJ, tj vyse 4% jodu dokopy, tj  je az 10 x tak silny ked pocitame vsetok jod a 5 krat tak silny, ked pocitame len elementarny jod.
Takze potrebujes na 3 mg jodu denne si dat na seba minimum 50 kvapiek tohoto az 100 kvapiek za tyzden(matematika neklame)