1

Téma: progesteronovy krem

Dobry den, pred niekolkymi dnami som zacala pouzivat prirodny progesteronovy krem, mam akoze predmenopauzalne priznaky, nepravidelnu menstruaciu,  potenie, zle spavam, atd. Pouzivam ho, tak ako je nom pisane, od 12 dna cyklu, potenie mierne ustupilo, ale mam strasne bolesti v podbrusku a v krizoch, pocit nafuknutia, som z toho nervozna,a uz vobec nemozem spavat,aj ked som velmi unavena. Je to akokeby uplne opacny ucinok ako sa o nom pise, neviem, co mam robit, ci vysadit, ci pokracovat, ci doplnit nejakymi estrogenami prirodnymi.. Uzivala som aj wild yam, ten som radsej vysadila.. Nechcem brat synteticke hormony, ako mi navrhol lekar, tak Vas velmi prosim poradte mi, co mam robit dalej..Dakujem za skoru odpoved.



2

Re: progesteronovy krem

Tie bolesti mozu byt zo zleho travenia, pozri na temu travenie. Hlavne nedostatok kyselin a enzymov mozu presne take iste problemy vyvolavat.



3

Re: progesteronovy krem

Jedným z účinkov progesterónu je, že zvyšuje citlivosť estrogénových receptorov, to znamená, že ak si človek začne natierať progesterónový krém, efekt estrogénovej dominancie a príznakov s tým spojených sa na začiatku zosilní. Mne sa to tiež stalo, po čase to ustúpilo. Ale teraz sa mi to zase vrátilo, predpokladám, že asi preto, lebo som jedla aj dosť phytoestrogénov, estrogénovú dominanciu môžu spôsobiť medzi iným aj rôzne rastliny bohaté na phytoestrogény ako napr. alfalfa, alchemika, sója a pod., treba sa pozorovať a naučiť sa dávkovať si ten progesterónový krém tak, aby sa potlačili príznaky.



4

Re: progesteronovy krem

Nuz je plno inych prostriedkov, nielen progesteron a yam, mozno by ti pomohol pupalkovy/borakovy olej. ktory obsahuju GLA, co je protizapalova mastna kyselina, mnohym zenam prave pomaha na krce. Tak isto je tu este damiana, black cohosh, Dong Quai, aj tie mnohym pomozu.
Ako sa to presne v tele deje, to nevie nikto, hoci teorii je hromada
Z doplnkov dokazatelne meniacich hormonalne hladiny pozri na temu
http://rng.nazory.eu/hormony



5

Re: progesteronovy krem

Ja som vyskúšala všetky tie ženské byliny - damiana, black cocosh, Dong Quai, vitex, yam, pupalku, shatavari, maca. Efekt z toho bol minimálny, to mi fungovalo na začiatku pred pár rokmi, možno zmiernenie takých tých psychických prejavov, jediné, čo zabralo, bol priamo hotový progesterón. Potom som študovala knihy od Dr. John Lee, ktorý sa celý život zaoberá výskumom progesterónu a tam práve píše, že phytoestrogény z niektorých rastlín môžu len prehlbovať práve tú estrogénovú dominanciu, ktorou dnes veľa žien trpí. Aj keď na jednej strane nás tieto phytoestrogény chránia pred vlastnými estrogénmi alebo estrogénmi z okolia, napr. aj kozmetiky, rôznych chemikálií, sú vhodné pre ženy s nedostatkom estrogénov, ale na druhej strane môžu prispievať k ešte väčšej hormonálnej nerovnováhe a nedostatku progesterónu.  Som robila aj také pokusy, že som si dávala vysoké množstvá kurkumy a niektorých protizápalových bylín ako chinese skullcap, ale zabralo to minimálne na bolesti. Idem ešte vyskúšať cramp bark aspoň na akútne prejavy.



6

Re: progesteronovy krem

Protizapalovych je hromada, neviem ci ti ale v tomto pripade pomozu. Ja by som odporucil najma curcumin, 3x2 kapsule vyrobku  http://www.swansonvitamins.com/SWH084/ItemDetail
kde mas okrem velmi velkej davky curcuminu aj bioperinu na zlepsenie absorbcie curcuminu.
Mnohe veci ti nemusia zabrat prave pre nedostatocnu absorbciu(privelke molekuly), co je dost individualne. Branie kurkumy ako koreniny(mlety prasok) ti neda take mnozstva curcuminoidov, ako tieto kapsule, to by si jej musela brat vyse 30 gramov.
Curcumin je dobry aj na ine zapalove procesy v tele, dokonca pravidelne branie zabrani zapalom aj v mozgu, co sposobuje na starost Alzheimerovu chorobu.
Ale su aj dumbier, GLA, boswelin, vitamin C a hromada enzymov.
Zase klucovu ulohu tu tvoria ucinne davky a individualna absorbcia.
Inac precitaj si ten prispevok, je tam uvedene aj ako znizovat estrogenicke hodnoty v tele, najma odporucam I3C a DIM, ktore pouzivam aj ja, lebo starsi muzi maju privela estrogenu a primalo progesteronu, co nas rabuje o virilitu a energiu, naviac privela estrogenu zvysuje pravdepodobnost vzniku rakovin.

Naposledy upravil: RNG (2010-11-11 19:11:23)



7

Re: progesteronovy krem

Ja som používala tento curcumin:
http://www.iherb.com/Life-Extension-Sup … 15211?at=0

ako zdroj DIM som jedávala denne čerstvé brokolicové klíčky

vitamínu C denne beriem 2 až 5 gramov rôzne formy, zázvor takisto jedávam veľa aj čerstvý, odšťavujem ho s jablkom



8

Re: progesteronovy krem

Takze jedine, co ti chybalo boli masivne davky enzymov?
Nuz musis skusit aj to, najma silne proteolyticke enzymi, tie odbuduju rozne neziaduce tkaniva.



9

Re: progesteronovy krem

Dobry den RNG, kupila som si progesteronovy krem v domneni ze by mi mohol pomoct s akne. mam ho zhorsene hlavne obdobi menzesu. ten mam inak pravidelny a bez bolesti. len som myslela ze by mi to snad pomohlo na vyrazky. len som sa tam docitala, ze by to nemali uzivat zeny ktore planuju otehotniet. na co je vlastne hormon progesteron dobry, zabranuje pocatiu alebo podporuje ?



10

Re: progesteronovy krem

Acne zavisia od zamorenia tela  vysychavymi olejami a mnozstva skodliveho hormonu DHT.

Progesterom sa pouziva na napravu menstruacneho cyklu, proti potratom v pripade krvacani v tehotrenstve, , pripadne, a to nemam velmi overene, na znizenie hladiny prolaktinu, ktory zabranuje zenam otehotniet.Tam je skor aktivny Diosgenin z yamu, to mam overene dokonca aj osobne na viacerycy pripadoch.
Vseobecne zahravanie sa s hormonami je dost riskantna zalezitost a odporucam to len vtedy, ked su hladiny velmi rozkolisane alebo uplne mimo.



11

Re: progesteronovy krem

aha dakujem. nechcem moc zasahovat do tela hormonami. som si to nespravne vylozila, a kupila som ten krem. ja mam ale menstruacne akne. co sa tyka zlych olejov, to sa snazim uz roky eliminovat. aj ked nie som uplne svata v tomto smere. v poslednej dobe sa mi to akne este zhorsilo, mam 37 rokov. aj caj z korenov zihlavy som pila, na znizenie DHT, len sa mi to nechcelo tolko varit. neexistuje aj nejaky doplnok na zniyenie DHT ? nemoze to byt aj z travenia ?



12

Re: progesteronovy krem

Ono sice progesteronovy krem znizi trosticku hladinu DHT, aj zihlava aj rozne steroly, zinok a podobne,naozaj podstatne zastavenie vylucovania olejov cez kozu mozno dosiahnut davkami vitaminu A vo forme retinyl palmitate, alebo retinol.
Davky su 20 000 IU az 50 000 IU, tj jedna sa o znacne predavkovanie.
Ale je to menej nebezpecne, ako "liek" co na to lekari este stale pouzivaju, tj isotretinoin, predavana pod hromadou mien na oklamanie zakaznika, chemikalia s podobnou strukturou ako vitamin A ale ovela horsimi postrannymi ucinkami. Takze ked uz chces riskovat, tak radsej s mensimi davkami/megadavkami prirodneho vitaminu A a nie jeho syntetickou nahrazkou, vlastne ani nie nahrazkou, ale umelou  chemikaliou.

Naposledy upravil: RNG (2012-12-02 11:11:30)



13

Re: progesteronovy krem

rng posoby progesteron rovno aj ako inhibitor aromatazy ?



14

Re: progesteronovy krem

Nuz trvrdia, ze vo vysokych davkach je to inhibitor aromatazy.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18751385



15

Re: progesteronovy krem

RNG napísal(a):

Nuz trvrdia, ze vo vysokych davkach je to inhibitor aromatazy.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18751385

Takze ono sa hovori ze je to hlavne zensky hormon ale estrogen to nezvysuje prave naopak . to je zaujmave to ma poplietlo big_smile



16

Re: progesteronovy krem

ja som sa dočítala, že inhibítorom aromatázy može byt aj kotvičník zemný.... mám tú bylinku doma,preto ma to zaujalo:) máte niekto skusenosti?



17

Re: progesteronovy krem

?