301

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Dakujem opat RNG. A este jedna otazka...dnes ma zastavil jeden znamy, ktory ponuka vyrobky od akejsi  americkej, holanskej, ci akej firmy Pharmanex. Tlacil mi a chcel predat najma novinku z ich rady a to doplnok na zevraj cisto prirodnej baze, ktory ma omladzujuce ucinky, je proti starnutiu, proste bla, bla....jeho nazov je AgeLoc az sa nemylim. Poznas tu firmu, co je to zac? Jej vyrobkysu na stranke ...www.nuskin.com, az sa nemylim, nepozerala som este, cakam, co na to povies ty,mozno su naozaj spickove, ale  iba u teba mam doveru, co povies ty, to je pre mna svate uz 4 roky, naozaj......dakujem

302

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ahoj RNG, dakujem za odpoved. Poprosim ta mi zodpovedat otazku...kolko je denna davka horcika?
A dalsia otazka....zatial nemam este kupeny Kalinat, takze  praskovu kyselinu ascorbovu si denne zmiesam so  sodou  bicarbonou a vypijem. Nemoze mi ta soda bic. uskodit?Alebo mam pit iba samotnu kys. ascorbovu?
Posledna otazka....pri kupe Colostra sa na co mam zamerat? Neviem sa vysomarit v spleti roznych ponuk .
Dakujem.

303

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, prosim ta, vies mi dat nejaky dobry tip na doplnok ucinny proti bolesti klbov, najma NA NOHACH, myslim zo stranky I-Herbu, lebo tam vzdy objednavam. Manzel vela sportuje a casto ho bolia kolenne klby /stvorkolky, hokej, kolieskove korcule, tenis/. Chce si objednat nejaky pripravok, no nevieme, co by mal obsahovat. Prosim porad. Viem, ze este pred 2-mi rokmi si mu odporucal jest 2x tyzdenne aj avokado, zelatinu, huspeninu, gliky.....pisal si, ze je to zo zapalov a tak...

304

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, to znamena, ze kec prestanem uzivat psyllium, brucho mi splasne, uz nebude nafuknute?

305

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, zaujal ma tvoj posledny prispevok. Prave teraz mam taky problem.....asi 5 dni po sebe uzivam rano nalacno psylium s vodou. Vsimla som si , ze mam brucho akoby nafuknute, to zvyknem pozorovat prakticky stale, ked uzivam preventivne par dni po sebe to psylium.....normalne som prekvapena, pretoze nejem o nic viac jedla, skor menej v poslednej dobe a brucho mam viac nafuknute ako inokedy. Moze to byt tou vlAKNINOU? Betain uzivam kvoli tazobe zaludku dlho, probiotika s prebiotikami tiez, ale ked uzivam psylium, tak probiotika jem kazdy den vecer.

306

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, teda skusim brat iba 1tbl Betainu s jedlom a uvidim. A este mi, prosim, odpovedz:
1... ak nezaberie ta 1tbl.  Betainu, mozem brat zase tie vacsie davky co teraz? Nestane sa mi nic, nie je to velmi vela?
2... alkalizovat mozem tym Kalinatom, sodou bicarbonou? A kolko denne? Staci 1 lyzicku dat do vody za den? Alebo viackrat?

307

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, to znamena, ze ked ja bezne beriem 2tbl. Betainu po kazdom jedle, teda myslim vacsinou obed a to mavam male porcie ,  dokonca veceriam stale misu zeleninoveho salatu a aj po nom si musim dat 2 tbl. nakolko potom citim tazobu....tak to uzivam vela toho Betainu? Sice jem male porcie, no citim, ze bez Betainu by sa mi aj to tazko rozlozilo, robim zle? Uzivam ho naraz vela? A to si este zvyknem ku Betainu dat 1tbl. Superenzymu, najma ked jem maso... Praktizujem to uz 3 roky a myslela som si, ze robim dobre, lebo bez Betainu by som to jedlo travila dlho,lezalo by v zaludku....len si ma teraz vylakal, ked ty beries max.2tbl a to nie stale a mas raz taku vahu ako ja...dufam, ze si neskodim....

308

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

ved prave a este na radiatore , tam skysne aj same od seba....RNG pisal, ze to treba dat do chladnicky, dozadu......tam by uz naozaj malo skysnut iba s pridanim probiotik a same od seba nie, kedze je v chlade. ale neviem, nehadam sa. tak kde vlastne drzat to mlieko pri teste na ucinnost probiotik?

RNG, ta posledna veta je podarena, ale pravdiva...z chuti som sa zasmiala, skoda, ze tu nie su smajlikovia, dala by  som ti  hned jedneho vyskereneho.

310

(86 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Takze tie hroznove jadierka brat netreba?
A oreganovy olej brat, ci nie? Necitim, zeby som bola zahlienena, zatial ma iba boli hrdlo, hlava, citim celkovu slabost tela.
A colostrum?

311

(86 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ahoj RNG. Chcem sa opytat...mam velku bolest hrdla, asi zacinajucu chripku...mozem subezne s GSE, teda tekutym uzivaj aj zvysene davky vit. C, kazdu hodinu 1g, selen 400g, zinok 50g ? Mam aj oregano, colostrum, hroznove jadierka...proste co z toho mi odporucas este a ide mi o to, ci mozem to vsetko uzivat s tym GSE.Alebo je potrebny nejaky casovy odstup. Dakujem.

312

(39 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG este sa chcem opytat...v jednom prispevku si pisal, ze pokial nie je probiotikum tepelne stabilne a odolne voci zalud. kyselinam - je  neucinne. To sa da nejako zistit vopred ,aby sa clovek vyhol takemuto produktu a nekupil ho, alebo?Dakujem.

313

(39 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG, poprosim o odpoved, pisala som ti tu prispevok c.19 v poradi o 13:57, bohuzial hned ti ini polozili po mne otazky, takze si to asi neregistrovali. Dakujem vopred za odpoved.

314

(39 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG, natrafila som na komplex enzymov + asi 8 druhov probiotik v jednom. Je to enzyme complex s probiotikami. Teraz nechapem, ako to uzivat, ked to obsahuje spolu enzymy aj probiotika. Teda ked chcem uzivat napr. iba probiotika 1x do tyzdna nevadi, ze to obsahuje aj enzymy, alebo naopak, ked chcem rano nalacno zobrat iba enzymy na precistenie tela nevadi, ze to obsahuje aj probiotika? Dufam ze chapes, ako to myslim. Mam sice doma aj osobitne kupene enzymy aj solo probiotika, ale az by som si kupila v jednom oba tak bude to mat rovnaky ucinok ako po samom?Nebude vadit, ze ak rano nalacno chcem uzit enzymy tam budu aj probiotika? Alebo naopak?

315

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Dakujem RNG za odpoved. Vies mi aspon v skratke teda napisat druh ryb, ktorym sa vyhybat? Napr. u nas bezny kapor, pstruh, pangasius...co povies na tieto ryby? Tieto su u nas bezne a casto konzumovane. Vyhybat sa im?

316

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG chcem sa opytat, ci su zamorene ortutou aj napr. sladkovodne ryby, ktore ziju v nasich vodach, alebo je to iba problem ryb v moriach a oceanoch?

317

(265 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Presne tak, ako pise cirkas. Ja som hned , ako si pisal ,RNG, o tom pokuse to aj urobila, kvapla som na bielu vreckovku, servitku a vobec nic. Po uschnuti ostala biela.Tu chut kovu citim,ked sa napijem, no nie velmi.

318

(265 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Kus si ma tym vylakal, RNG,ked pises, ze ta flasa , do ktorej sa dava KS musi byt extra cista. Teraz uz len pevne dufam a som presvedcena, ze to vie aj pani, neterka,ktora to plni v Lucenci. Akurat vcera mi tiez doslo KS odtial v 3-och plastovych pollitrovych flasiach z mineralky, stale to tak chodi, ale to som nevedela, ze ta flasa musi byt uplne sucha. Dufam, ze aj je cista, bez zvyskou vody a ze si nekupujeme potom bezcenne KS,ktore sa znicilo. To uz asi nezistime,musime len pevne verit a dufat, ze je to tak a ze to aj dodrziava pani K.

319

(251 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Tuto kyselinu askorbovu kupujem uz aj ja viac rokov a maju ju v kazdej DM drogerii, akurat som ju kupovala aj vcera, stoji presne 2,05€.

320

(7 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

som rada, ze som pomohla. pekny den.

321

(7 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ano, Swanson ma uz nove znacenia, takze :

BEST By 11/11 - znamena, ze zaruka konci 11/11.

Mfg date 07/10   Y2 - znamena, ze vyrobok ma zarucnu dobu 2 roky od toho datumu, teda az do 07/12

Mfg date 07/10  X1 - znamena, ze dany vyrobok ma zarucnu dobu 1 rok od toho datumu, teda az do 07/11.

322

(86 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ked mam akoby pokazeny zaludok, sice by som povedala, ze u mna je to skor na baze psychickej, ked sa rozculim, mam stresy, vtedy ma zvykne boliet v strede na konci hrudneho kosa, kde je taka hrcka, neviem, ci je to slezina...tak vtedy ked som roculena a jem, mam akoby tazobu zaludka. Uzivam Betaine HCL, enzymy, glg striebra, mozem na to uzivat aj GSE? Ten sa moze uzivat aj na pokazeny zaludok, rozdrazdeny?
Dakujem.

323

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, poprosim ta o opisanie  tohto lieku, na co sa pouziva, jeho negat . neziaduce ucinky. Vola sa PRAMIN / kupeny v Izraeli/a v zlozeni je iba napisane, ze obsahuje Metoclopramide HCL 10mg. Totizto tento liek nam odporucil  jeden lekar v Jeruzaleme, ked dcerka cely den velmi zvracala a nic nepomahalo. On isiel nahodne po ulici a videl ju, ze kazdych 10 min. zvracia a od unavy uz nevladze ani chodit. Prisiel ku nam a iba na papierik napisal nazov tohto lieku / bohuzial mi s manzelom nevieme po anglicky, takze nam to nevedel vysvetlit a sprievodkyna bola daleko/ a povedal, nech ho ideme  do lekarne kupit. Ze po uziti tablety hned po 10minutach jej mame dat zjest biely jogurt a urcite to zaberie. Ak nie, co pochybuje, tak opakovat to po 8 hodinach, no uz bez jogurtu. Predstav si, po hodine jej nic nebolo. Normalne zazrak.
Ten lekar nam v tej ulicke, zaplnenej ludmi a tisickami turistov asi spadol z neba. Velmi nam pomohol, no prakticky vobec neviem, co je to za liek. Ten lekar bol miestny, teda z Jeruzalema a podla ocitych domorodcov je tam uznavany a odbornik, tak nam to povedali...Dakujem za odpoved.

324

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, uzivam preventivne , denne Wild Yam, nakolko mavala som neprijemne predmenstruacne bolesti. Velmi mi to pomohlo, tiez sa upravila krasne menstruacia. Ine zenske problemy nastastie nemam. No Wild Yam sa mi teraz minul ale mam doma Damianu. Mozem uzivat tu? Je to na podobne problemy? Yam som objednala, no kym pride....

325

(78 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, mozem kludne uzivat BETAIN HCL aj po dobe spotreby? Koncili  teraz v oktobri, no mam este 5 balickov.
Tiez aj mineraly na kosti Bone Esencials mam po zaruke a este mam 2 baliky. Tie uz skoncili doby spotreby davnejsie.Nie su v nich  latky, ktore mi mozu uskodit, ked budem uzivat po spotrebe? A asi ako dlho po expiracnej dobe ich este mozem konzumovat? Az vobec mozem.
Dakujem za odpoved

326

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Prepac, RNG, ze sa ta pytam takto po etapach, nie naraz,no vzdy ma napadne nieco neskor.
Chcem este vediet, ako dlho mi to vydrzi namiesany ten roztok a drzat to pri izbovej teplote, alebo v chladnicke.
Dakujem za vsetko.

327

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

a este som sa zabudla opytat, ze ako casto si to mam davat denne do oci, nosa ten roztok. denne mozem aj viackrat, povedzme ako si davam koloidne striebro? alebo staci raz?
vopred dakujem.

328

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Dakujem RNG. GSE mam doma,len mi napis, ze ako urobit roztok do nosa--pises, ze treba pomer 100ml vody a 10kvapiek GSE. Sol tam nemusim dat? Ak ano, tak kolko je to na lyzicku tych 0,9g co pises?

A do oci sa ako robi roztok z GSE?

329

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, poprosim ta o tvoj nazor na antibiotikum LEKOKLAR XL a sirup PROMETHAZIN 5. Manzelovi to predpisala lekarka. Mal uz 5 dni suchy kasel, ktory neutichal. Dovtedy bral doplnky ako vit.C, vit.E, selen, vit.D, oregano, GSE kvapky, hroznove jadierka....no kopu doplnkov od teba a nic.
Chcem vediet, aky je tvoj nazor na tieto dva lieky, mne sa nezdaju. Ona mu ich hned naordinovala bez akehokolvek vyteru z hrdla , ci mu vobec pomozu...Ten sirup ma navyse vela neziad. ucinkov, ked som letacik precitala, az mi prislo zle.

330

(1 odpovedí, zaslaných do Choroby oka a jeho adnexov)

RNG, chcem sa Ta opytat jednu vec. Casto mavam palenie oci, pocit akoby som mala tazke oci...neviem to vysvetlit. Je to asi problem dnesnej doby - pocitace.
Chodim na pravidelne preventivne prehliadky oci kazdy rok. Bola som aj dnes. Je to OK. Dioptrie mam nulky, cize super, ocny tlak v norme.
Denne pouzivam od teba striebornu vodu z Lucenca, ktoru dodnes kupujem. Prave tu si stale striekam do oci, niekedy podla potreby aj viackrat denne.
No ide mi o to, ze dnes mi ociarka predpisala lieky na suche oci a to
ARUFIL a VIDISIC GEL, ze je to dobre , mam si to kupit a vyskusat, ktore z nich mi budu vyhovovat. Ci kvapky, alebo gel.
Mam vsak dilemu. Neviem, ci nie su skodlive / kedze sa hned opytala, ci neberiem nejake lieky/ a vobec ci ich mam uzivat, ked mam oci v poriadku. Teda okrem toho obcasneho palenia. Nestaci mi na to iba ta koloidna strieb. voda?
Mohol by si sa , prosim, pozriet na zlozenie tych dvoch liekov, ci neobsahuju nejake skodlive zlozky, popr. ktory z nich je lepsi...alebo sa na ne vybodnut a uzivat dalej striebro...ono vies,niekedy mi ani striebro nepomaha, ked si nakvapkam.

RNG, dakujem za odpoved.
Ano, vsetky tieto mineraly a vit.beriem, len chcem vediet, ci exzistuje nejak specialne vyrobene magnezium pre sportovcov, viem, ze si to zvyknu davat pred vykonom, aby potom nemali svalovicu a tak. Je to samostatne magnezium. Pocul si o tom, alebo si staci kupit samostatne magneziove tablety a zobrat viacej z nich?
Ja uzivam Bone essencial a tamje toho magnezia asi nie vela.
Tak co poradis?Ake magnesium si kupit a kolko brat?

Chcem sa opytat, RNG,ci mi vies poradit nejake dobre magnesium pre sportovcov, ktore by zabranilo mat svalovicu a ine problemy. Mozem si kupit bezne magnesium,alebo...pocula som o nejakom specialnom. Je to pravda?
Dakujem.

333

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG a to mam brat ako casto tie enzymy na lacno? Kolko dni, alebo mesiacov a pauzu ako dlho? Teda ked to chcem brat preventivne.

334

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, poprosim o odpoved, pisala som rano, je to otazka cislo 63.
Dakujem

335

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, kolko tbl. Super enzymes od firmy NOW mam brat na cistenie a odmorenie tela rano nalacno? Citam, ze ich zvyknes uzivat aj ty, teda vies, ake maju obsahovo zlozenie. Staci jednu, alebo dve?

A este mi, prosim , napis, ze mam ich preventivne ako dlho brat? Povedzme denne kazde rano po dobu 1.tyzdna, alebo treba brat mesiac a potom pauza, alebo staci raz do tyzdna? Alebo hocikedy? Nemam sajnu.

Dakujem.

336

(24 odpovedí, zaslaných do Choroby oka a jeho adnexov)

RNG, mam tiez na Teba jednu otazku ohladne zraku.
Manzela v poslednej dobe bolia oci, ma akoby zle, nie na 100% zaostrene videnie.
Co mu na to odporucas brat? Citam o doplnku OSTROVIDKY, mohlo by to byt? Alebo mam doma aj extrakt z hroznovych semienok v kapsulkach ods Swansonu, alebo?.....
A ked su dobre tieto doplnky, kolko ma brat denne?
Dakujem.

337

(55 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Sorbitol nie je nahodou umele sladidlo ako aspartam? Moholby si mi vymenovat aspon zopar umelych sladidiel, aby som sa im v doplnkoch vyhla a nekupovala ich? Znamy mi je iba aspartam a nebola som si ista, ci sem nepatri aj sorbitol.

A este ohladne tych mineralov na kosti. Ono uzivam ku tomu vapniku a horciku, ktory je v jednej tbl. aj zinok a vitD3, no tie su solo, ale beriem ich vsetky naraz, tak to moze byt, nie?
To nevadi, ked nie su obsiahnute vsetky prvky v jednej tbl.? + este ku nim spirulinu.

338

(55 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, poprosim ta o vysvetlenie, co to znaci, ked dany mineral obsahuje :

Calcium hydroxyapatite, alfa-ketogurat, lysinate

a

Magnesium - taurinate

- je to v poriadku, mozem si to kupit? Alebo to nie je kvalitne?

A este chcem vediet, co je to SORBITOL.
Dakujem.

RNG, co znaci, ked

1.probiotikum obsahuje Inulin a Maltodextrin /neviem, ci som to dobre napisala/.

2. ked je za mineralom napisane napr.
calcium /oxid, glukonat,aspartat/- to znaci, ze obsahuje aj anorganicku formu vapnika -t.j. ten oxid a ma v sebe aj organicku formu t.j. glukonat, aspartat? To moze obsahovat tableta aj anorg. aj org. formu dokopy?
Poprosim ta odpovedz mi na obe otazky.
Dakujem.

340

(32 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG napísal(a):

"Nejake bakterie"  je dost siroky pojem.
Na stastie ked sa jedna o bakterie, tak velmi pravdepodobne mu zaberie roztok citricidalu, pre istotu silnejsi=70 kvapiek(denna davka) na liter vody, pit po malych glgoch pocas celeho dna. Viac naraz vypite  moze znicit cast probiotik v crevach, preto male glgy a casto, kazdych 10-15 minut.(Vypi do 6 vecer na o desiatej probiotika.)
To by mali vyhubit rozne bakterie, ktore sa tam mozu nachadzat velmi rychlo.

Inac ked sa znicia bakterie, prestane aj zapal.

Na urychlenie potlacenia zapalu je curcumin, dumbier, boswelin a mnozstvo roznych enzymov.

A pre istotu, lebo neviem, ci nema nahodou poskodenu crevnu floru
(to moze urobit aj bezna  potravinova nakaza, hnacka a podobne) mu odporucam brat aj na noc probiotika s kuskom jablka, ktore vyrabaju telu hromady obrannych latok rozneho druhu.

RNG, nerozumiem este tomu, ze ak ma poskodenu crevnu floru....to znamena, ze tie bakterie v moci mozu byt aj nasledok narusenej crevnej flory? Teda po hnacke, skonzumovani nevhodnej potravy.....?

341

(32 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG dakujem a este by si mi mohol dat odpoved na tu druhu otazku, co som sa ta pytala? Tyka sa toho masla.

342

(32 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG, zdravim ta.
1 Manzelovi nasli nejake bakterie v moci. Zevraj to bude zapal. Chcu mu nasadit  atb., porad nam. Ma ich zacat uzivat, alebo sa to da vyliecit aj doplnkami? Co myslis???? Manzel je proti atb, no ak je tam uz zapal, pomozu mu IBA doplnky, nie je uz neskoro na ich branie? Nerozsiri sa zapal dalej?

Druha otazka.

2.Viem, ze margarinove masla su nezdrave, skodlive. Myslis, ze obycajne klasicke maslo v tej kocke / este si iste pamatas, ked si zil na Slovensku, za socializmu boli iba take/ tak ci je nie lepsie natierat na chleba take, aj ked obsahuje viacej tuku.

Dakujem vopred za obe odpovede.

343

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG,ano,ved ja uz 4 roky uzivam denne presne tento mineral na kosti Bone essentials, beriem ho na noc 2 kapsulky so spirulunou,vsetko od teba z obchodu.
Len som chcela vediet, nejde mi to do hlavy, preco za tym mineralom pisu , ......oxide/glukonate, alebo citrate....
To chcem vediet, ci je to OK, co to znamena,ze je ten mineral vo forme nielen organickej, ale aj syntet. -ked je oxide.
To my vysvetli, prosim ta.
Lebo vacsinou na viacerych doplnkoch je tam udana za nazvom aj organicka aj anorg. forma.

344

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG,prepac, ze este ta otravujem, no nenapisal si mi:
1. ci mozem brat denne aj vit. D aj rybi olej, alebo staci iba rybi olej, ked aj v nom je D-cko

2. a este mi napis, ci je OK, ked je za nazvom mineralu, napr. calcium napisane oxid/glukonat/citrat napr. - lebo viem, ze ten glukonat,citrat je Ok, no ak je tam aj ted oxid....

345

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

1.Takze mozem denne brat aj rybi olej aj vit.D ? Nie je to to iste? Lebo aj v ryb. oleji je vit.D, nie?

2. poprosim ta este na toto mi odpovedz.
Chcem kupit miner.na kosti od firmy NOW a maju take, ze vapnik a horcik obsahuju ...je to v zatvorke, ze  - from aquamin F - je to OK, moze to byt? Co je to ten aquamin?
- a nechapem este na mineraloch je napr. za slovom    ....calcium pisane oxid/citrat/glukonat,,,,,,tak neviem, ci je to Ok, kedze citrat, glukonat  by sedel, no ten oxid ...a na velich  je to tak pisane , alebo podobne

346

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG,kolko mam denne uzivat vit. D a rybieho oleja? Mozem uzivat denne oba doplnky, ci staci jeden z nich? Nie je to to iste, alebo su v nich rozdiely?
Ak mozem uzivat denne oba, tak by som mohla vit. D uzivat spolu vecer s miner. na kosti - mam Bone esencialis, tam sice je tiez vit.D. Taknebude to vela potom toho vit.D?
Da sa z neho predavkovat?
Dakujem.

347

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

OK dik. Tie probiotika beriem. Kupujem z USA. Ked tam ideme, tak zvyknem brat par dni pred cestou, tiez este par dni ked prideme domov a tam, v Egypte beriem denne vecer.
Striebro tam tiez vzdy beriem so sebou, kupujem to od teba z LC, akurat mi aj dnes doslo od Katky-vasej neterky, takze zasoby mam z Lucenca.
A este mi napis, prosim, ten glg striebra mam zobrat hned pre jedlom, teda kazdym, alebo iba pred salatmi ked idem konzumovat surovu zeleninu?
A treba ho rychlo zapit dostatkom vody, aby mi hned sklzlo do criev, ci akosi to raz pisal, lebo v zaludku sa kyselinami znici....

348

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Dakujem krasne za odpoved, si zlaty.
My sme boli zatial iba v Egypte, tam chodime pravidelne 10 rokov, No uvazujeme aj ze pojdeme dalej, preto som sa pytala na to ockovanie. Vodu v Egypte pijem iba balenu, zeleninu sice surovu tam jem stale a vela , ono sa stravujeme IBA v hotely, takze tam by to hadam nemalo byt ta zelenina nejak kontaminovana....aspon dufam.Ci nemam radsej jest?
Vitaminy a mineraly beriem takmer tristvrtinu z tych, co si teraz pisal, no ty ich beries aj tak viacej.
Ale ako si mi pred 4-mi rokmi dal rady a instrukcie co si tam mam zobrat a ako uzivat, tak je to uz o 90% lepsie. Dovtedy som stale tam mala hnacky, alergiu na slnko, teraz nic...dakujem ti.
Inac ti zavidim, ze mas taky prehlad kedy co brat v pripade vyskytnutia sa problemov. Aj tie davky. Ja by som nemala ponatia, keby sa nieco stalo, co uzivat, v akom mnozstve. ....Myslim tym tie doplnky, ktore si pisal, okrem vit C, selenu, vit.E, oregana, koloidnej vody, to mi je jasne.

349

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Rng,  mam na teba dve  otazky.
1. Dala by sa vycistit, alebo ako to nazvat....odstranit od bakterii voda z vodovu tak, ze by som do nej naliala niekolko kvapiek Lugolovho roztoku namiesaneho v lekarni?
Raz mi Damian pisal, ze napr. ak idem do krajin, kde nie je 100% voda, napr. Egypt, Thajsko, tak si ju tak mozem vycistit, ze pridam do nej Lugolov roztok.
Da sa teda aj voda z vodovodu tak precistit, ak ano, tak kolko asi kvapiek na liter vody mam dat?

2. A este sa ta chcem opytat druhu otazku. Podla teba je potrebne sa dat napr. do Thajska zaockovat, aspon proti zltacke, alebo co odporucas? Ak nie ockovanie, tak ako sa popr. vyhnut roznym nebezp. chorobam, ktore tam mozeme dostat? Co si tam mam zobrat, popr. vopred zacat uz doma uzivat?
Ja som zasadne odporca ockovania, preto sa velmi nechcem dat zaockovat, sice sa na druhej strane bojim riskovat, co ak nieco nachytam, som dost skapacina  -  aj ked lekarka mi povedala, ze ona sa tiez nedava ockovat proti cudzokrajnym chorobam, ked ide do Thajska, ze iba na zltacku.

350

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Dakujem RNG.
No ak by som si predsa len kupila destilovanu vodu, tak je rozdiel v tych destilovanych vodach, ze napr. technicka, alebo....Ci je iba jeden typ destil. vody a teda hocijaku , trebars aj taku z benzinovej pumpy co predavaju do aut si mozem kupit? Lebo nevyznam sa do toho. Alebo kde to mam kupit, v lekarni maju?...Proste na pitie je nejaka specialna?