1

Téma: Vitamín C

dobrý deň,

chcem sa opýtať na jednu vec ohľadom užívania vitamínu C. mám doma buffered C od swansonu. pár krát sa mi stalo, že na mňa liezlo nejaké prechladnutie, tak som užíval zvýšené dávky vitamínu C (cca. 500 mg každé 2 hodiny). pri močení som cítil pálenie a podobné nepríjemné pocity. myslel som, že ide o zápal močového mechúra, no časom som si všimol, že močím niečo ako jemnulinký piesok. chcem sa opýtať, či je možné, že by to bolo spôsobené vyššími dávkami vitamínu C vo forme buffered C (askorbát vápenatý).

vďaka.



2

Re: Vitamín C

Kazdy potravinovy doplnok-koncentrat potrebuje extra vodu.
Ale askorbat vapenaty je vyborne rozpustny vo vode, takze nechapem ten "piesok"
Inac ja pouzivam ester C, co je vlastne tiez askorbat vapenaty, esterizovany. A pouzivam v pripade virusu 1 az 1.5 gramu za hodinu a nikdy som nemal ziadne problemy.

Palenie v mocovej trubici znamena obvykle  nejaku infekciu, ci uz nase vlastne virusy premnozene, ci nejaky streptokok alebo kvasna infekcia a ine. A to treba adresovat prislusnymi doplnkami(oreganovy olej, GSE/citricidal, extrakt z olivovych listov alebo rozne doplnky na zvysenie viralnej imunity, pozri temu herpes.



3

Re: Vitamín C

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď,

čo však lekári (aj doplnkári, resp. zástancovia zdravej stravy), ktorí varujú pred nadmerným užívaním vitamínu C práve z dôvodu tvorby obličkových kameňov? Mýlia sa na plnej čiare alebo na tom naozaj niečo môže byť?

Ďakujem.



4

Re: Vitamín C

To tvrdenie nie je omyl, ale umyselny podvod.
Mozes si to velmi lahko dokazat na vlastnom moci, ked do neho das vitamin C a uvidis, ze sa rozpusti. Tj ziadne kamene nemoze vytvarat.

Kazdy ucinny doplnok je pre medicky priemysel konkurencia, ktoru sa snazia potlacit umyselnou dezinformaciou. To je zakon konkurencie, znicit alebo aspon ociernit konkurenta.
Staci to spomenut, rozsirit po celom svete v komunikaciach, ziadne dokazy nie su potrebne a ludia si prestanu byt isti. Ked sa nieco "opluje" podozrenim,  tak to na tom zostane dlho a masy to "zozeru"
Jedina zbran proti tomu je osveta, o co sa aj tu snazim.



5

Re: Vitamín C

vďaka za odpoveď, aj za osvetu... v dobe, keď svetu vládnu zbrane a farmácia (možno dokonca v opačnom poradí), je to veľmi potrebné.

čo sa týka toho piesku v moči... mám ešte podozrenie na 3 doplnky:
1. zinok (zinc gluconate): 25 - 50 mg denne
2. bone essentials: 2 kapsle večer počas jedla
3. najpravdepodobnejšia príčina podľa mňa bude zvýšené množstvo užívania horčíka:

http://www.herbsmd.com/detail/magnesium … -14483.htm

... ktoré beriem v dôsledku depresií 400 mg a viac nárazovo, keď sa necítim najlepšie.

viete mi povedať, čo z tohto by mohlo prípadne vytvárať ten piesok v moči... ja mám najväčšie podozrenie na ten horčík.

ďakujem.



6

Re: Vitamín C

Nuz v uvedenom nevidim nic slabo rozpustne vo vode, jedine ked extremne malo pijes



7

Re: Vitamín C

Posunul, mi tu niekto zo Slovenska dobry zdroj cistej(farmaceuticka kvalita)kyseliny askorbovej
http://www.centralchem.sk/?IDe=40521
Este najst dobry zdroj draselnej bikarbony(KHCO3), lebo je dobre vacsie davky kyseliny askorbovej neutralizovat a draslika mame aj tak v nasej sucasnej potrave primalo.
\Na lyzicku kyseliny askorbovej(4 gramy) treba zhruba 1/3 lyzicky draselnej bikarbony.
Tato sa pouziva napr na odkyslovanie vina a piva, takze by sa mala dat zohnat niekde pomerne lacno v potravinarskej kvalite.



8

Re: Vitamín C

Ja som nasiel aj tu draselnu bikarbonu u Centralchemu:

http://www.centralchem.sk/?IDe=40353

Je to "p.a." kvalita, cize "analyticka".

Domnievam sa, ze je to vyssia cistota nez potravinarska kvalita. Mam pravdu? Alebo nie?



9

Re: Vitamín C

Najvyssia kvalita je spektralna, potom farmaceuticka, potom potravinarska a potom technicka.
Ta spomenuta je velmi pravdepodobne vhodna na vnutornu spotrebu, hoci to tam jasne nepisu. Zalezi od tych 1% primesi a sterility.
Ja kupujem moju z obchodu s vinarskymi potrebami, kde ju predavaju v kvalite vhodnej na neutralizaciu(upravu kyslosti) vina a piva.



10

Re: Vitamín C

Dobrý deň, chcem sa spýtať prečo treba brať s vit. C aj draselnú bikarbónu, a či je možné brať namiesto draselnej bikarbóny obyčajnú sódu bikarbónu?ĎakujemIndiga



11

Re: Vitamín C

Mozes pouzivat rozne uhlicitany, len draselna bikarbona nam dodava zaroven potrebny draslik ktoreho mame malo v potrave, zatial co sodna bikarbona dodava sodik, ktoreho mame v tele i tak privela dnes z priemyselnych potravin.



12

Re: Vitamín C

Dobrý deň, chcem spýtať ja používam vit.C -1000mg vo forme kyseliny ascorbovej? Je škodlivejšia ako askorbáty alebo estery C?
A ešte by som sa chcela spýtať koľko vit C , v akých dávkach a časových odstupoch treba užiť pri bolesti hlavy? Ďakujem



13

Re: Vitamín C

Doplnky potravin nemozu byt skodlive, inac by ich nepripustili na trh.
Vela kyseliny askorbovej(mnoho gramov) moze okyslit creva a sposobit hnacku.
Pre vacsie davky odporucam nie kyselinu ale neutralny askorbat, napr sodny, draselny, vapenaty a pod. Ester C je specialna velka molekula zlozena s askorbatov vapenatych, ktora sa vyborne absorbuje, je nedrazdiva(nekysla) a zotrvava v tele az 5 krat tak dlho, ako kyselina askorbova.
Bolesti hlavy su sposobene toxinmi pri spomalenom traveni alebo stresom najcastejsie.
Pomaha pit viac vody, mozno aj vitamin C trochu pomoze ale proti nervovym bolestiam su destresovacie techniky, vitaminy B a EPA a DHA z rybacich olejov a krillu. Obcas pomozu aj enzymi, ked sa jedna o zamorenie.
Samozrejme , spomalene travenie si treba napravit, pozri temu travenie.



14

Re: Vitamín C

Ako je to s tym neutralizovanim askorbovej... Zmiesam ju so zasaditou sodou bikarbonou, cim dostanem askorbat sodny, co je taktiez zasadita sol, nakolko Na+ je silne alkalicky kation.
Tento zasadity askorbat sa stretne v zaludku s HCl, s ktorou by mal pravdepodobne zreagovat, nakolko chloridovy anion je velmi kysly a ochotne sa spoji s lachkoviazanym Na+ v slabej askorbatovej soli. Mohol
by potom vzniknut NaCl a naspat kys.askorbova.
Otazka ale je ... kedze silnu kyselinu (HCl) tym ze z nej vyrobim NaCl vlastne nahradim slabou kyselinou (askorbovou), si vlastne robim zaludocne prostredie menej kysle... a tento proces jedenia askorbatu sodneho vlastne cely posobi na organizmus zasadito.
Je to potom dobre na travenie ? Alebo sa to takto v zaludku neudeje ?



15

Re: Vitamín C

Ked askorbaty dobre zapijes vodou na prazdny zaludok, cast z nich sa dostane do criev bez reagovania so zaludocnou kyselinou, ktora sa na podnet vody a zopar kapsul nezacne okamzite vylucovat. Samozrejme askorbaty neutralizuju HCl ale uvolnena kyselina askorbova je podstatne menej kysla, nez zaludocna kyselina, takze je net vysledok znizenie kyslosti v tele.
Nuz nakolko to ovplyvni travenie je dost tazko povedat, zatial mi to nesposobilo problemy, aj ked som bral niekolko dni  proti virusom   1.5 gramu esteru C(esterizovany askorbat vapenaty)za hodinu a ani sliny som nemal kyslejsie, ako normalne(ako cukrovkar si obcas meram kyslost slin, co je skoro to iste, ako meranie mocu , aby som zistil, co mam prejav zvany acid ketosis, tj kysly moc s ketonami, an stastie dosial mi neposkodilo ladviny natolko, aby som mal ketozu aj pri normalnej strave, inac ketoza nastava aj pri silne bielkovinnej diete bez sacharidov-Atkins)



16

Re: Vitamín C

ano, ale askorbat vapenaty ma slabozasadity Ca2+ kation oproti silne zasaditemu Na+
Takze vzniknuty CaCl2 v zaludku je stale kysla sol na rozdiel od NaCl, co je neutralna



17

Re: Vitamín C

Nuz to mas trosku pomylene. Ca  ma silnu vazbu, ionicku a CaCl2 je neutralna sol, mozes si to namerat PH meracom alebo papierikmi.



18

Re: Vitamín C

no v kazdom pripade askorbat vapenaty nevplyva tak alkalicky nez sodny... ale teraz neviem, ci je to dobre, ci zle, kedze su tu dve stranky : menej sice okyslim organizmus, ale ci sa nezhorsi travenie... Zhorsenie travenia by som pocitil vyrazne na subjektivnych prejavoch ? Alebo ani nemusim ?



19

Re: Vitamín C

Extra vapnik sa nam zide, extra sodik nam skodi, extra draslik sa nam zide.



20

Re: Vitamín C

No to ano .. len horsie zozeniem volne dostupnu lacnu vapenatu zasadu, ktoru by som sypal do askorbovej ... Alebo bezne kupim ?



21

Re: Vitamín C

Ja neviem preco chcete na silu konkurovat vyrobcom ktori sa na to specializuju a maju perfektne zariadenia za desiatky milionov dolarov.
Pozri na ten vyber, napr z iherb
http://www.iherb.com/search?kw=ester%20 … 1&sr=0
A ester C je az 5 krat tak ucinny v tele(vacsia molekula, esterizovana) ako kyselina askorbova. Naviac tam mas aj bioflavonidy, ktore zosilnuju ucinok vitaminu C a spruznuju cievy, predchadzaju krcovym zilam napr.



22

Re: Vitamín C

no len kvoli financiam smile)



23

Re: Vitamín C

5 x tak ucinne ti nic nehovori? plus bioflavonidy?
Nuz ja pouzivam aj kyselinu askorbovu miesto citrona a okyslenie caju a trochu draselnej bikarbony hlavne pre to, aby som  dostal aj extra draslik, ale nemyslim si, ze setrim na tejto forme vitaminu C peniaze , lebo je podstatne menej ucinna.



24

Re: Vitamín C

no askorbovu mam gratis . . . preto pisem v tomto duchu



25

Re: Vitamín C

OK



26

Re: Vitamín C

Ahoj RNG

Rad by som sa ta spytal na nejake otazky:

1, da sa napr: v lekarni alebo niekde kupit cisty prasok kyselina askorbova neutralna ?
Lebo co som cital tak vela ludi si ich este zneutralizovavalo.

2, Ak som dobre pochopil, najuzitocnejsi vitamin C je vo forme Ester C, potom tie co su s flavonoidmi atd. a nakoniec cista praskova forma vitamin C kyselina askorbova ???

3, Ktora z tychto firiem je najlepsia ?
SWANSON
JAMIESON
HEALTHY AMERICA

4, Ake skodlive prisady pouziva firma Jamieson ?

Ingredient Information
Vitamin C (Ascorbic Acid) 1,000 mg, with a supporting botanical blend of rutin, hesperidin complex, lemon bioflavonoids and rosehips.

Excipients: Microcrystalline Cellulose, Croscarmellose Sodium, Vegetable Magnesium Stearate, Purified Stearic Acid, Silicon Dioxide, Hydroxypropyl Methylcellulose, Polyethylene Glycol, Montan Wax.

mozno trosku netradicne otazky ale za odpoved budem veeeeeeeelmi vdacny smile



27

Re: Vitamín C

Podla mna praskova kyselina askorbovZA ma obsahovat 100% praskovej kyseliny askorbovej a nic ine.
Co sa tyka tych e-ciek, vsetky su sice povolene, ale ani jeden nepatri k vyzive
Mikrokrystalicka celuloza je umelo chemiocky pripravena. Magnesium stearate je sice rastlinneho povodu, ale priemyselne spravcovany, snad by sa mohol nazyvat potravina ale len priemyselna.
Vsetko ostatne su podla farmaceutov neskodne chemikalie az na ten vosk
Nevidim ziadny dovod na tieto e-cka ako pridavky do cistej kyseliny askorbovej okrem dovodu, aby sa dala tabletovat.

Co sa tyka firmy Jamieson bola v Kanade zalozena so specifickym umyslom dodat rozne doplnky do vychodoeuropskych krajin, kde o nich dokopy nic nevedia a kde v tom case nebola ziadna konkurencia. Pracuju cez lekarne, aby ludia nadobudli dojem, ze sa jedna o lieciva, nie potravinove doplnky. Pritom obsahy drvivej casto ich vyrobkov by dnes napr proti Swansonu a inym USA spolocnostiam neobstali, a toboz ich ceny za tie obsahy.
Pochopitelne to je dostatocny dovod, preco sa ich produkty ani v Canade ani v USA nepredavaju, tj aspon ja som ich dosial nenasiel tu ponukane.
Podla mna take firmy narobia v doplnkovom priemysle skor skodu, nez uzitok, lebo uzitocne su len produkty, ktorych obsahy su v kvantitach, akych sa robil s nimi rozny klinicky vyskum.Tak nahravaju do ruk organizovanej mediciny, ktora potom pravom tvrdi, ze doplnky su neucinne a zbytocne vyhodene peniaze, alebo dokonca serviruju lzive tvrdenia, ze doplnky mozu poskodit ludi, hoci nic nemoze byt predavane ako doplnok, pokial to nie je lekarmi schvalene ako uplne neskodne.
Zialbohu tomu kriteriu klinickej ucinnosti  nezodpoveda ani v USA vyse 90% vyrobkov, preto treba pozorne citat obsahy a byt informovany o klinicky ucinnych davkach a uz vobec sa nespoliehat na odporucania vyrobcov, ktori su ochotni alebo prinuteni (u nas FDA) pisat na flasky velmi casto neucinne davkovania.

Naposledy upravil: RNG (2010-11-22 19:13:55)



28

Re: Vitamín C

Dobry den,
zistujem si veci ohladom vitaminu C a jeho uzivania. Davkovanie je mi uz celkom jasne, tiez mi je jasne s cim vitamin C nekombinovat. Co mi este zatial nie je po prestudovani viacerych for jasne, v akej forme, teda aky druh C by bolo najlepsie vo vyssich davkach uzivat.  Cista kyselina askorbova sposobuje problemy so zaludocnou kyselinou a odmineralizovanim, tiez vstrebatelnost a schopnost urzat sa v organizme nie je prave najvyssia. Potom su tu odporucane askorbaty. Pri draselnom je vraj problem s moznym predavkovanim draslika. Pri sodnom je vraj problem so sodikom, ktoreho mame dost. Ostava askorbat vapenaty, co ak som dobre pochopil je vlastne aj ester-C. Pri nom som ale narazil na inom fore na tuto poznamku:

"A buffered vitamin C is probably best for most people. However, do not use a buffered vitamin C with calcium in it. This form of vitamin C seems to promote cancer growth.

Pro většinu lidí je pravděpodobně nejlepší pufrovaný vitamín C. Ale nepoužívejte vitamín C pufrovaný kalciem. Zdá se, že tato forma vitamínu C podporuje bujení rakoviny. (Gary WADE)"

Tuto poznamku  som nasiel tu

http://webcache.googleusercontent.com/s … cs|lang_sk

a ked som patral po originale tak som ho nasiel iba tu

http://webcache.googleusercontent.com/s … cs|lang_sk

Priznam sa, trosku ma to zneistilo.  Existuje v dnesnej dobe forma vitaminu C, pri ktorej nehrozia problemi s kyselinou, zaroven sa nemozem predavkovat ako napr. draslikom a nie je podozrenie ze podporuje bujnenie rakoviny ako pri vapniku? Jednoducho taka forma, kde zatial nie je zname ziadne vyznamnejsie ale?
Za odpoved Vam vopred dakujem.



29

Re: Vitamín C

Vapnik podporuje bujnenie rakoviny?



30

Re: Vitamín C

Nikde som nic take necital, takze velmi pravdepodobne nie.
Toto povedal Wade na prednaske v roku 1999 ako podozrenie ale nic sa okolo toho nedokazalo.
Na internete sa potuluje hromada "podozreni" a vyslovene lzi na diskreditovanie(ohovorenie) doplnkov. Ja beriem pre to do uvahy len viacerymi nezavisle dokazane fakty, co tu samozrejme nebolo.
Dokonca naopak, su zmienky uzivania vitaminu C vo forme askorbatu vapenateho pri lieceni rakovin ako potenciator(zosilovac) ucinnosti chemoterapie, pozri
http://www.freepatentsonline.com/6468980.html

Naposledy upravil: RNG (2010-11-22 22:54:27)



31

Re: Vitamín C

Je nejaky zakaz s niecim uzivat vit.C?Co s cim by sa nemalo brat?Ja velakrat zapijam vstky doplnky naraz a je ich hodne...



32

Re: Vitamín C

jedine, co clovek nema brat spolu s doplnkov je amtimikrobialne a probiotika, tiez kyseliny a zasadotvorne mineraly.



33

Re: Vitamín C

K tomu Vitaminu C ak som to dobre pochopil, mozno ze nie:

Vlastne ten Ester C je cca 5x silnejsi nez obycajne C(kyselina askorbova) ???
Cize: 1g Ester C = 5g kys. askorbovej ???



34

Re: Vitamín C

Zdrzi sa v krvi 5 krat tak dlho, tj ucinkuje 5 krat tak dlho.



35

Re: Vitamín C

Pri dlhodobom uzivani vit C (kys.alebo ascorbat) je potrebne doplnat najma Ca a teda aj Mg.
Je vyhodnejsie kupit pripravok, ktory obsahuje popri tychto mineraloch aj fosfor, ktory je
s tymito dvomi kationmi potrebny na zabudovanie do zubov, kosti. ?
Otazka smeruje, ci bilancia fosforu u bezneho cloveka je tiez dlhodobo nizka, alebo je tomu naopak, ako si napriklad
spominal u fluoru.



36

Re: Vitamín C

S fosforom je to rozne podla stravovania sa. Ludia, co piji  mnohe komercne napoje(pepsi, coca cola, mountain dew a hromada inych) maju ako kyslidlo pridavanu kyselinu fosforecnu, tj ti maju fosforu az privela a okyslene telo celkove.
Takze na toto sa neda vyjadrit jednoznacne, zialbohu.



37

Re: Vitamín C

Ahoj RNG,

Chcel by som sa spytat ze ci tento vyrobok je kvalitny alebo nie kedze v nasich obchodoch tento vyrobok netrpi absenciou ako napriklad Swanson ktory nikde neni. A kedze odporucas skor vyrobky made in USA,  tak zato sa pytam.

http://www.biotechusa.com/vitamin-c-1000.html

diky



38

Re: Vitamín C

Co mam proti Bio tech USA?
Nuz je pravda, ze niektore ich produkty maju povod v USA, ale vacsina je vyrabane v Europe a standardy su stanovene v Europe, samozrejme nenasiel som ich adresu, ani firem, len registraciu ich loga, ktora uvadza, ze sa firma Bio Tech Nuitrition incorporated, registrovana ako farmaceuticka a distribucna na produkty na posilnovanie,s adresou Tortola, British Virgin Islands. Takze sa vlastne nejedna o ziadnu USA firmu
Preto nenajdes na ich uvedenom vitamine C v tabletkach ziadne pridavne e-cka, ktore minimalne drzia tabletu dokopy, ziadne e-cka, ktore postupne uvolnuju ten vitamin C.
Inac som proti vyrobkom, co "postupne uvolnuju" rozne latky, lebo tie e-cka, co su za to zodpovedne v tele nepotrebujeme.

Okrem toho, je to mnohovrstvova(multitier) spolocnost, jej produkty nemozes kupovat priamo od nich ale len cez system distribucie, tj ich produkty prechadzaju cez viacero ruk, kym sa dostanu k spotrebitelovi. Firma zacala pracovat v Europe v 1999,, zrejme na podnet privysokych cien a nedostatocneho sortimentu v Europe
Podobne je "kanadska"firma Jamieson, u ktorych v Kanade najdes len riadiace centrum s 30 zamestnancami a vyrobky im zrejme vyrabaju rozne firmy s ich nalepkami, tiez je to multitier distribucia=vysoke ceny a dost pochybne prislabe zlozenia.

Postupne uvolnovanie naozaj prirodne pouziva komplexne prirodne materialy, nie chemikalie/farmaceutika.
Napr v jablku su to rozne polysacharidy, v kroych je vitamin C uzavrety a cinnostou enzymov sa postupne ta struktura rozbija a vitamin sa uvolnuje

Naposledy upravil: RNG (2010-12-04 13:05:49)



39

Re: Vitamín C

hmmm...tak to na Slovensku asi nenajdem kvalitnu firmu co vyraba vitamin C co ?



40

Re: Vitamín C

Ale coby nie, viaceri nasli vitamin C predavany ako praskovu cistu kyselinu askorbovu z lekarnach, 100 gramove balenie z Nemecka. Bez akychkolve pridavkov a podstatne lacnejsie.



41

Re: Vitamín C

no to by sa mi ozaj hodilo, pobehal som momentalne 2 lekarne a 2 drogerie a nikde sa to nedalo v cistej forme kupit, narazal som len na same produkty ktore malo milion roznych ecok ale mozno som len nasiel akurat co to nemali, neviem, skusim este par pobehat zajtra idem do mesta, snad budem mat stastie.



42

Re: Vitamín C

cacau v DM markete skus, ale musíš si to tam pohľadať sám, lebo predavačka tiež nevedela, že to maju. Je to modro biela krabička s obrázkom rodiny.

Naposledy upravil: Nina26 (2010-12-04 19:29:49)



43

Re: Vitamín C

no bol som v jednom novootvorenej DM drogerii ale skusim sa na nu spytat. vdaka



44

Re: Vitamín C

Tu je obrazok toho vitaminu C, ktory predavaju v drogeriach DM:
http://www.dooyoo.de/nahrungsergaenzung … ver-100-g/
http://img.dooyoo.de/DE_DE/175/apotheke/nahrungsergaenzung-aufbaupraeparate/das-gesunde-plus-vitamin-c-pulver-100-g.jpg



45

Re: Vitamín C

Nevidim  presne zlozenie, ale predpokladam ze sa jedna o kyselinu askorbovu(L-ascorbic acid), ktora je bioidenticka prirodnej



46

Re: Vitamín C

Tuto kyselinu askorbovu kupujem uz aj ja viac rokov a maju ju v kazdej DM drogerii, akurat som ju kupovala aj vcera, stoji presne 2,05€.



47

Re: Vitamín C

ten uhlicitan draselny maju vo svatom juri, horne predmastie 3 vola sa to kalinat ,predavaju to po 130g sackoch za par korun



48

Re: Vitamín C

To mate este lacnejsie, nez ho je viem dostat v malom vo vinarskych potrebach.



49

Re: Vitamín C

je pravda ze kombinaciou kyseliny askorbovej s mineralkou s obsahom zeleza, sa vitamin C straca ? Lebo myslim ze aj pitna voda obsahuje zelezo.

Naposledy upravil: cacau (2011-01-12 18:14:19)



50

Re: Vitamín C

To je blbost.Samozrejme volne radikaly casom znizuju antioxidacnu schopnost kyseliny askorbovej, ale plno zelenin a ovoci obsahuje vitamin C a zelezo naraz.....