Ludia ta zahlcujú roznymi /aj hlupymi/ otazkami na ktore si uz odpovedal x-krat  takze na tuto nemusis, nie je pre mna dolezita, je to len obycajna zvedavost. V jari minuleho roku som si zlomil stavec a asi 3-4 mesiace po uraze som bol darovat krv ale vyradili ma lebo som bol tesne pod dolnou pozadovanou hladinou hemoglobinu.  Teraz som to s darovanim opat skusil  a hemoglobin som mal OK, bol cca kdesi v strede pozadovaneho intervalu /na Internete som nasiel niekolko doporucenych hodnot hemoglobinu takze kto sa v tom ma vyznat, ktora je naozaj ta spravna hodnota/. Myslis ze ta znizena hladina hemoglobinu suvisela s tym urazom t.j. scelovanim zlomeneho stavca? Podotykam, ze moja hladina hemoglobinu sa vo vseobecnosti stale pohybuje v dolnej urovni intervalu pozadovanzch hodnot.

Chcem sa opýtať - sú v americkej televízii otvorené debaty medzi lekármi preferujúcimi alternatívne metódy liečenia a lekármi preferujúcimi klasickú "chemiu"? Mám na mysli debatu v sledovanom TV čase na sledovaných kanáloch. Pretože u nás čosi podobné nie je resp. je ale iba v minimalnej miere nie v najsledovanejšom čase. Ešte tu tak debatujú lekári-homeopati alebo akupunkturisti ale to je všetko. Absolutne si nespomínam, že by sa tu skutočne seriozne debatovalo (nanajvyš v naznakoch ktore ľudia prehliadli) o účinkoch homocysteinu, rafinovaných tukoch, prírodných hormónoch, enzymoch, prírodnych antibiotikach, ... Stále sa v takých mono-debatach ospevujú iba fantastické účinky statínov, umelých hormónov, ...

Asi si ten článok iba zbežne prebehol očami pretože jeho témou nie je klasické delenie cholesterolu na zlý cholesterol LDL a dobrý cholesterol HDL. Na Slovensku (a zrejme nie iba tu) si bežný laik myslí že ak má veľa LDL cholesterolu, tak môže dostať infarkt a ak má veľa dobrého HDL tak by ho dostať nemal. Tak to máme zafixované. Avšak podľa autora článku škodlivosť resp. neškodlivosť cholesterolu nie je daná množstvom LDL alebo HDL cholesterolu ale tým, aká je jeho štruktúra z hľadiska neaterogénnych (nezhubných) alebo aterogénnych (zhubných) lipoproteinových tried. Podľa neho je jeho škodlivosť resp. neškodlivosť daná početnosťou neaterogénnych alebo aterogénnych lipoproteinových tried súčasťou ktorých cholesterol je. Takže ak má zlý LDL cholesterol veľa nezhubných lipoproteinových tried a málo zhubných, tak v konečnom dôsedku zlý LDL cholesterol nemusí byť až tak škodlivý - potom riziko infarktu pri vysokej hladine LDL nemusí byť veľké. A naopak – ak má dobrý HDL cholesterol veľa zhubných aterogénnych lipoproteinových tried a málo nezhubných neaterogénnych, tak aj vysoká hladina dobrého HDL môže spôsobiť infarkt. Ak by toto RNG naozaj platilo a potvrdilo by to niekoľko štúdií tak vieš čo by to znamenalo v dnešnej kardiológii? Začiatok honu na zmenu štruktúry cholesterolu z hľadiska neaterogénnych (nezhubných) alebo aterogénnych (zhubných) lipoproteinových tried. A to znamená vývoj nových laboratórnych metód na ich zisťovanie a vývoj nových cielených liekov na ovplyvňovanie štruktúry cholesterolu z hľadiska neaterogénnych (nezhubných) alebo aterogénnych (zhubných) lipoproteinových tried. Suma-sumárum – ďalší neskutočný biznis na desiatky rokov pre dnešný farmaucetický a zdravotnícky priemysel. Žeby riešenie na dnešnú ekonomickú krízu? Ch, chi, chi.

Neviem ako v Amerike ale na Slovensku je to urcite nový názor na cholesterol (aj pre väčšinu lekárov). Ďalšia skladačka do mozaiky o srdcovo-cievnych ochoreniach.

http://www.akademickyrepozitar.sk/Tomas … neexistuje

celkom dole je súbor na stiahnutie:
dobry-a-zly-cholesterol-neexistuje.pdf

255

(78 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

pre Sidvis: ten 1200mg Lecitin je ampulka a berieš ho na tuky? Lepší asi bude granulovaný. Pozrí si tému Lecitín.

256

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Miniseriál cca 20 článkov o Omega 3 na rozšírenie "obzoru"
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti … mega3.aspx

257

(5 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Súvisí to s témou
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti … renie.aspx

258

(6 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Vcera si pisal o ATP "...nuz pre mna je to tiez uplne novy doplnok a zrejme ho musim na sebe oskusat, ako pracuje, ci sa nici v zaludku, ci nie." A to ako v domacich podmienkach zistis ci sa v tom zaludku nici alebo nie? Alebo som to zle pochopil?

259

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

S tou lipazou si ma do istej miery predbehol - aj som rozmyslal ze sa ta na to opytam. Rozmyslal som ze ak su enyzymy na travenie tukov tak im je jedno či travia prave zjedenú slaninu alebo usadený tuk v cievach - tuk ako tuk. A plati to aj pre tie oleje, ved nie nadarmo sa hovori ze "klin sa klinom vybija"

260

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Viem že ťa štve, že oficiálna medicína neodporúča na čistenie ciev takú jednoduchú a účinnú vec ako je lecitin. Boli už robené nejaké hoci len malé štúdie s používaním lecitínu na prečisťovanie ciev? Mám minimálne dvoch známych, ktorí majú oficiálne upchaté cievy na 50% a viac. Tiež dvoch známych s bypassom a ked som im spominal lecitín, zatvarili sa dosť neveriacky (ako asi každý bežný človek rokmi odchovaný na zázračných chemických tabletkách a skalpeloch). Keby videli nejaké oficiálne výsledky štúdii, možno by som ich presvedčil aby to začali brať a hlavne aby to brali pravidelne a dlhodobo. Lebo väčšina ľudí sice niečo začne brať ale po nejakom čase s tým prestane pretože do týždňa-dvoch čaká okamžitý výsledok a ten sa dostaví až po nejakom čase. A pritom cena lecitinu je aj na naše podmienky nízka - cca 3,9€ čo nie je vysoká cena.

Pre Limbu:
Psyllium sa dá kúpiť v každom (alebo takmer každom) obchode so zdravou vyzivou.

262

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Nič nechcem dokazovať ani spochybňovať. Len chcem na vlastne oči vidieť čo sa stane keď dam dokopy lecitin a tuk, to je všetko. V potravinarstve sa možno možno používa 100 rokov ale ja som sa o lecitine v podstate prvý krát dozvedel možno pred dvomi mesiacmi až keď som narazil na túto stranku. Opakujem, je to obyčajná zvedavosť nič viac. Sú ľudia ktorí o aute vedia iba to kde je štarter a benzinová nádrž a to im ku spokojnosti stači. Ale sú aj takí, ktorých zaujíma aj to, ako to auto funguje nielen to, kde sa nalieva benzín a kde sa strčí kľúč do spínacej skrinky.

263

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Vodu som nedal žiadnu.  Vyskúšam to teda s vodou.

264

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Tak ma napadlo - nie je dôvodom teplota? Teplota v izbe je cca 20stupňov, teplota organizmu 37stupňov.

265

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Zo zvedavosti som kusok tuku (nie mäsa) zo slaniny posypal granulovanym lecitinom. Nadejal som sa, ze po nejakom čase na tuku uvidim isté zmeny - ze sa zacne napriklad "topiť". Tak akosi si totiž predstavujem čistenie ciev - po kontakte s lecitinom sa tukove nanosy v cievach zacnu "topiť" a krvou sa ďalej vylučia z organizmu. Po dvoch dňoch vsak na tuku nevidim žadne zmeny - v čom je problém? Urobil som nejakú chybu?

Mohla by byť napísaná elektronicky t.j. ľudia by si ju sťahovali za poplatok. Práve preto je vydávanie kníh stratové pretože treba platiť vydavateľa, reklamu, distribúciu a predaj. Pri elektronicej forme toto všetko odpadá a naviac sa ľahko aktualizuje novými informáciami.

Takže budeme musieť počkať kým nepôjdeš do dôchodku? Lebo mnohi úspešní autori sa dali na písanie až na dôchodku keď mali konečne dosť času. Písal som, že by si tú knihu predával na Slovensku ale potom na napadlo - je v USA kniha s podobnou tématikou? Možno aj tam by sa ujala.

Ahoj
na túto stránku som natrafil iba pred niekoľkými týždňami. Podobne na www.zdravie.sk kde sú aj Tvoje rady. Je skutočne neuveriteľné, aké máš vedomosti a skúsenosti v tejto oblasti. Nenapadlo Ťa niekedy, žeby bolo dobre, keby si toto všetko napísal a popísal v jednej knihe ktorú by si vydal na Slovensku?

269

(35 odpovedí, zaslaných do Choroby ucha a hlávkového výbežku)

"...skúšala aj rôzne jogínske preplachy nosa, ale mám podozrenie, či som si tým akurátne tú infekciu nezavliekla hlbšie..."

Možno by netrebalo robiť výplachy ale inhalovanie

Je známe, že oleje na vzduchu oxidujú a odporúča sa ich skladovať v tme a chlade. Komerčne predávané panenské oleje sú balené v tmavých fľašiach ale aj v týchto fľašiach je vzduch t.j. kyslík takže oleje tak či tak pomaly ale isto oxidujú. V podstate oxidujú aj v živom organizme po požití oleja pretože v krvi a v podstate v každučkej bunke sa nachádza kyslík. Vychádza mi to tak, že z hľadiska oxidácie sú asi najvhodnejšie na konzumáciu tuhé oleje t.j. bravčová masť alebo kokosový olej (možno aj iné) ktorý je tiež tuhý, ktoré v porovnaní s tekutými olejmi neoxidujú resp. neoxidujú tak rýchlo ako tekuté oleje. Takže aká je rozumná doba skladovania tekutých panenských olejov? – asi to závisí na druhu oleja, všakže. Logicky vzaté – asi čím kratšia, tým lepšie.

Na stránke http://pravekadieta.cz/2008/12/18/chole … y-mytus/2/ je okrem iného uvedené aj toto:

"... Výzkumy používající dietu s velkým množstvím polynesaturovaných tuků zaznamenávají větší množství úmrtí na rakovinu již od roku 1971.
Mnoho laboratoří prokázalo, že strava s vysokým obsahem polynesaturovaných tuků podporuje vznik nádorů. Již od začátku sedmdesátých let je známo, že hlavním viníkem je kyselina linolová. Jak to v roce 1987 vyjádřil profesor Raymond Kearney z univerzity v Sydney: Rostlinné oleje (t.j. kukuřičný a slunečnicový) s vysokým obsahem kyseliny linolové silně podporují růst nádorů.”
Kyselina linolová ale imunitní systém tlumí. Je v tom tak dobrá, že v sedmdesátých letech byl slunečnicový olej podáván pacientům po transplantaci jater, aby se zabránilo odmítnutí nového orgánu tělem - dělo se tak až do doby, kdy začal být zaznamenáván zvýšený počet úmrtí na rakovinu.
Od roku 1974 je zvýšená konzumace polynesaturovaných tuků obviňována z alarmujícího růstu výskytu rakoviny kůže v Austrálii. Je nám říkáno, že je způsobuje slunce. Chodí Australané v dnešní době na slunce častěji než před padesáti lety? Zcela jistě konzumují více polynesaturovaných tuků: dokonce i z mléka odstraňují smetanu a nahrazují ji rostlinným olejem. U obětí nemoci byly nalezeny v jejich buňkách kůže polynesaurované oleje. Polynesaturované oleje jsou snadno oxidovány ultrafialovým zářením ze slunce a formují škodlivé “volné radikály”. O těch je známo, že poškozují buněčnou DNA a to může vést k poruše regulace buněčného růstu známého jako rakovina. Saturované tuky jsou stabilní. Neoxidují a neformují volné radikály.
Výskyt rakoviny kůže roste i v této zemi [Británii]. Může za to slunce? Počet britských postižených je tak malý, že je relativně statisticky nevýznamný. I tak ale není pravděpodobné, že je slunce viníkem celého významného nárůstu u lidí ve věku nad sedmdesát pět let. Lidé z této věkové skupiny chodí na slunce většinou jen velmi málo.
Rakovina kůže se vyskytuje desetkrát častěji v Orkney a Shetlandu než na středomořských ostrovech. Také se častěji vyskytuje v oblastech, které nejsou vystavovány slunci. Například ve Skotsku se vyskytuje pětkrát více nádorů na chodidlech než na rukou, a v Japonsku se vyskytuje na chodidlech čtyřicet pět procent nádorů na nohou.
Dvě studie provedené v roce 1991 v USA a v Kanadě zjistily, že kyselina linolová, polynesaturovaná mastná kyselina vyskytující se v rostlinných olejích, zvyšuje riziko rakoviny prsu. Ta byla podle všeho zodpovědná za nárůst výskytu rakoviny zaznamenaném v předchozích studiích. Experimenty s množstvím různých tuků ukázaly, že saturované tuky nezpůsobují rakovinu, ale když je přidáno malé množství rostlinných olejů nebo kyseliny linolové, počet výskytu rakoviny prsu rychle roste.
Švédská studie 61 471 žen ve věku mezi čtyřiceti a sedmdesáti šesti lety zkoumala vztahy mezi různými tuky a rakovinou prsu. Výsledky byly publikovány v lednu 1998. Tato studie nalezla inverzní vztah k mononesaturovaným tukům, a pozitivní vztah k polynesaturovaným tukům. Jinými slovy, mononesaturované tuky chrání před rakovinou prsu, zatímco polynesaturované tuky riziko zvyšují. Saturované tuky se chovaly neutrálně.
Všechny polynesaturované margaríny obsahují asi třicet devět procent kyseliny linolové. Ze stolních olejů jí obsahuje slunečnicový padesát procent. Máslo jí oproti tomu obsahuje pouhá dvě procenta, a sádlo pouze devět procent. Kyselina linolová patří mezi esenciální mastné kyseliny. Musíme nějakou jíst, abychom přežili, ale nepotřebujeme jí mnoho. Množství, které se nachází v živočišných tucích, je plně postačující.
Kyselina linolová je jedna z esenciálních mastných kyselin, kterou naše tělo potřebuje, ale nedokáže si jí vyrobit samo. Musíme nějakou jíst abychom přežili. Naštěstí existuje jedna forma kyseliny linolové, která je prospěšná. Konjugovaná kyselina linolová (CLA) se liší od normální formy pouze umístěním dvou vazeb spojujících její atomy. Tento malý rozdíl jí ale dává silné ochranné vlastnosti proti rakovině. Vědci z oddělení chirurgické onkologie Roswell Park Cancer institutu v New Yorku a z oddělení biochemie a molekulární biologie Zdravotní školy z New Jersey ukázali, že CLA obsažená ve stravě i v koncentraci menší než jedno procento chrání před několika druhy rakovin včetně rakoviny prsu, konečníku a kůže.
Konjugovaná kyselina linolová se odlišuje od běžné formy ještě v jedné věci - nenachází se v rostlinách, ale pouze v tuku býložravých zvířat. Jejím nejlepším zdrojem jsou mléčné produkty a červené maso, obzvláště hovězí. To je další důvod, proč se nevzdávat konzumace červeného masa ani z něj neodřezávat tuk..."

Je na tom niečo pravdy? Panenský slnečnicový olej a slnečnicové semiačka mám celkom rád a uvedené údaje mi dosť pokazili náladu.

Ahoj,
kdesi si pisal ze mas cukrovku.  Ja nie som cukrovkar ale kupil som si len tak zo zvedavosti tuto knihu http://www.zdravie.sk/sz/679/vzlykave-d … tml?id=309
Autor tvrdí, že spravnym dychanim dosiahol v mnohych prípadoch vyborne vysledky prave u cukrovkarov, sam sebe vraj vyliecil mnohe chronicke choroby. Iba v skratke - princip je vo vydychu, ktory sa podoba vzlykavemu placu maleho decka - rychle nadychnutie a potom dlhy trhavy vydych. Pri takomto dychani zrejme dochadza ku masazi (vibracii) branice pripadne inych organov (mozno aj pankreasu) a vraj to lieci mnohe choroby. Podla mna sa to podoba uprimnemu nekontrolovatelnemu smiechu na plne usta. Nieco by na tom mohlo byt takze mozno by stalo vyskusat to.
Podla autora metody (aj knihy) sa mu vzlykavym dychanim podarilo vyliecit:
1/srdcovo-cievne ochorenia - pacienti so stenokardiou, bolestami srdca, problemami s fibrilaciou predsiene
2/ normalizacia vysokeho a nizkeho tlaku
3/ bronchialna astma
4/ choroby pecene-jater, ladvin, zaludku
5/ zlepsenie celkoveho stavu
6/ cukrovka
pacietka 1: cukor 7,2. Uzivala 76mg inzulinu a 28 mg atropinu. Po 6 tyzdnoch sa cukor znizil na 6,8 a davky inzulinu sa unizili na 4 mg.
pacient č.2 (aj po infarkte): cukor 13mg, 4 tabletky manilinu denne, vysoký tlak. Po dvoch tyzdnoch cukor 9,7, tlak sa normalizoval.
pacientka č.3: cukor 7,46. Po 3 tyzdnoch cukor 3,64.
pacientka č.4: cukor 9,15. Po niekolkych tyzdnoch dychania na kontrolach 5,19-4,12-4,22-5,12.
pacientka č.5: cukor 7,9. Po mesiaci 5,6, po dvoch 4,6. Dalej osciloval okolo +-5,5.
pacientka č.6: cukor 6,7. Po niekolkych tyzdnoch 3,8
Je spomenuty aj pripad 9 rocneho dievcatka, ktoremu sa za mesiac znizili davky inzulinu z 8mg na 6mg a cukor klesol z 4,7 na 3,9. Nebolo uvedene o aky typ cukrovky sa jednalo ale v takom veku to asi bola cukrovka 1.typu (moj nazor).

Podla autora sa touto metodou liecili pacienti s cukrovkou (ale aj s celkom inymi chorobami) aj v nemocnici pod dozorom lekarov. Tito sa o vysledkoch liecenia vyslovili velmi pozitivne. Okrem vyliecenia cukrovky sa vsetkym pacientom normalizoval tlak. Pozorovali sa aj: zmiznutie bolesti hlavy, bolesti klbov pri osteochondroze, normalizacia spanku a celkoveho psychckeho stavu nemocnych. S negativnym vysledkom liecby sa lekari nestretli nehovoriac o tom, ze by sa niekomu zhorsil stav. V najhorsom pripade sa hladina cukru neznizila.
Vyhodou tejto metody je to, ze jedinou investiciou je kupa knihy - pred cca 10 rokmi stala 210Sk., dychanie je samozrejme zadarmo  . Je to len o sebadiscipline. Realne si myslim, ze nieco na tejto metode je, ved spravne dychanie je podla znalcov "polovica zdravia". Vibracie pri dychani zrejme nieco urobia so vsetkymi vnutornymi organmi a chore organy sa do istej miery zregeneruju.

Dobrý deň,
pred niekoľkými rokmi rokmi podal MUDr. Mathias Rath žalobu proti farmautetickým firmám – viď http://zdravi.doktorka.cz/obchodovani-nemocemi/.
Ak o tom niečo vieš, v akom štádiu je dnes tento proces? Vo svojej žalobe sa v časti 1.1.5 o liečbe rakoviny zmieňuje o tom, že „... se všechny typy rakoviny rozšiřují v těle stejným způsobem: za využití trávících enzymů (collagenázy, metalloproteinázy), je vědecký fakt. Tyto enzymy lze blokovat, a tím zabránit rozšíření rakovinných buněk, terapeutickým použitím přirozené aminokyseliny, lysinu, a to zejména společně s jiným, rovněž nepatentovatelným stopovým prvkem. Na tento léčebný přístup reagují všechny druhy doposud studované rakoviny, včetně rakoviny prsu, prostaty, karcinomů, rakoviny plic, rakoviny kůže, fibroblastomů, synoviální rakoviny a všech dalších forem nádorů.“
S tou collagenázou, metalloproteinázou a lysinom je to naozaj tak? Nikdy som o tom nepočul. A ešte na koniec - akú má povesť Dr.Rath medzi alternatívnymi lekármi?

Pre mňa to je novinka
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti … renie.aspx

275

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti … olej_.aspx
Jeden z názorov ktorý olej je lepší

276

(5 odpovedí, zaslaných do Choroby kože a podkožného tkaniva)

na upresnenie - mohol by sa urobit obklad z enzymu a DMSO.

277

(5 odpovedí, zaslaných do Choroby kože a podkožného tkaniva)

V podstate mám  iba teoreticku otázku - ak sa enzym zmieša s DMSO a rozotrie sa na cyste, v takom prípade by sa enzym mohol skor dostat ku cyste a rozpustit ju a este by sa usetrilo na enzymoch. Bol by to cieleny útok na konkrétne miesto.  Alebo to je hlúpa úvaha?

Rebecca24,
zmenila si dosť zásadne životosprávu. Len tak zo zvedavosti - ako dlho takto funguješ a ako konkrétne sa to prejavilo na zdraví.

čo som napisal mám vlastne z témy "Lecitín" na tomto webe.

Ahoj,
mam "iba recnicku resp. technicku otazku".  Ak sa berie lecitin (predpokladam ze na cistenie ciev) spolu s mliekom, nie su to vyhodene peniaze? Pretoze lecitin sa spaja s tukom v mlieku a ku tukovym usadeninam v cievach ktore ma cistit sa uz vlastne nedostane. Takze podla toho co viem by sa mal lecitin konzumovat s netucnou stravou aby sa bez "straty" dostal ku tukom zanesenym cievam.

Ahoj,
na stránke http://pravekadieta.cz/2009/04/ som sa dočítal o negatívnych účinkoch kyseliny fytovej na vstrebateľnosť minerálov z obilovín. Existuje nejaký výživový doplnok (látka), ktorá by, ktorá by vedela eliminovať účinky kyseliny fytovej?

282

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ahoj,
precistenie ciev lecitinom by nebolo ucinnejsie keby sa pri konzumacii nemiesal s nicim inym (napr. s polievkou alebo inym jedlom)? Takto by sa "rychlejsie" dostal ku tukovym usadeninam v cievach a "nerozptyloval by svoje sily" na ine sucasti konzumovanych potravin. Mozno by bolo lepsie  a ucinnejsie, keby sa zapijal iba vodou, cajom a pod.

283

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ahoj,
v Tescu som videl panenský ryžový olej. Pre mňa je to novinka. Oplatí sa kúpiť? V čom je lepší-horší od iných panenských olejov?

284

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Zhodou okolnosti som si kupil pred tyzdnom prave tento lecitin a mal som chut opytat sa ta aky mas na neho nazor. Stal cca 3,85€.

285

(182 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Našiel som aj u nás lecitin Swansonu – 454g/15,7€
http://delibo.sk/info/lecitin-granulova … -/?id=1042

286

(59 odpovedí, zaslaných do Choroby nervového systému)

Smuté
http://www.novinky.cz/ekonomika/217256- … yleci.html

287

(59 odpovedí, zaslaných do Choroby nervového systému)

ký je tvoj názor na príspevoky
http://pravekadieta.cz/2008/12/18/chole … vy-mytus/,
http://pravekadieta.cz/2009/03/
http://pravekadieta.cz/2010/06/