Téma: betaglukany, kyselina lipoova, rybi olej - nie je to privela?
Dobry den, RNG,
vase odpovede sledujem uz dlhsi cas a nielen tu, ale aj v inych forach. Je super, ze viete tak poradit a ze mate take znalosti o doplnkoch, ktore niekedy naozaj mozu pomoct viac ako lieky. Nedam na ne dopustit, odkedy mi betaglukany zlepsili cytologiu, ktora bola vyse troch rokov zla. Ale chcela by som sa Vas spytat na inu vec. Zhruba pred vyse pol rokom mi diagnostikovali inzulinovu rezistenciu (trpim znacnou obezitou) a steatozu pecene - a kedze som sa docitala, ze IR je predstupen pred cukrovkou, tak som trochu zacala studovat a trochu som "zblbla". A zaradila som do stravy kopec prirodnych veci, ktore by jednak mali pomoct znizovat hladinu cukru v krvi, ale aj vylepsovat celkovy stav organizmu. (Samozrejme, zmenila som aj sposob stravovania - namiesto bieleho chleba len celozrnne z razneho srotu, celozrrnu ryzu i cestoviny, vylucila som zemiaky aj bielu ryzu a aj cukor, vynimocne len trstinovy a pod.) Ale nie som si ista, ze ci to uz s tymi prirodnymi vecami neprehanam a najma, ci niektore veci nie su viac skodlive ako liecive. Mohli by ste mi prosim povedat svoj nazor na tieto produkty?
- rano si davam actimel (to je ten probioticky napoj) s dvoma lyzickami granulovaneho lecitinu a potom ovsene vlocky s lyzicou drvenych lanovych semien a stipkou skorice. Je pravda, ze skorica znizuje hladinu cukru v krvi a zaroven ma aj protizrazanlive ucinky ale vo vyssich davkach je nebezpecna najma na pecen? A co tie fytoestrogeny v lane?
- kavu si vacsinou sladim agavovym sirupom. Ten ma nizky glykemicky index, ale znova som citala, ze to moze mat aj negativne ucinky. Ale nikde som sa nedozvedela, aka davka je uz privela!
- po obede si dava 3 dcl cerstvo vytlacenej stavy z pomaranca (citala som, ze podla prieskumov potlaca inzulinovu rezistenciu, ak sa berie po jedle) a este si dam jednu tobolku 90 mg kyseliny lipoovej (alpha-lipoic), ktora ma tiez znizovat hladinu cukru v krvi a navyse je to ucinny antioxidant. Tuto kyselinu si niekedy davam aj po veceri.
- vecer si davam dve 100 mg tobolky betaglukanu od spolocnosti Transfer Point, o ktorom pisali, ze je najcistejsi a jednu tobolku rybieho oleja MaxiCor, udajne najcistejsieho na cesko-slovenskom trhu.
Mohli by ste mi, ked budete mat cas, povedat svoj nazor na spominane latky? Je vhodne ich uzivat a kombinovat tak, ako to robim? Mam nieco odtial vynechat alebo nieco pridat?
Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved a krasne sviatky prajem.
Stanka