Ja si myslím, že vzhľadom na to podnebie tá strava pre eskimákov bola ideálna - umožnila im prežiť, asi ťažko by prežili na nejakom ovocí a zelenine, by pomrzli, v trópoch naopak ideálna strava, ale strava, ktorá človeku umožňuje prežiť v danom prostredí ešte vôbec nemusí byť pre neho ideálna - to znamená, na čo je organizmus človeka uspôsobený, tak rýchlo sa genetika človeka nestihla meniť ako migroval do rôznych oblastí. Nemusíme ísť do nejakých extrémov typu veganizmus, fruitariánstvo a podobne, ale rozhodne človek nie je stavaný na taký vysoký príjem živočíšnych bielkovín, už keď sa zoberie skladba jeho tráviaceho traktu, fungujeme zhruba ako primáti - ktorých prostredie a strava v ňom je založená na zelených výhonkoch, lístí, sezónne ovocie a občas si šimpanzi ulovia nejaké malé zviera a so zeleným pojedia aj dosť hmyzu. Človek sa prispôsobí všeličomu, varenému jedlu, pije kravské mlieko, vypestoval si obilniny, ktoré samo o sebe sú dosť ťažko stráviteľné pre človeka, problémy s lepkom  a keď aj to nemá nejaké priame krátkodobé dopady a umožňuje mu to prežiť, z hľadiska dlhodobého to asi nebude zrovna ideálne. By ma napr. zaujímalo akú skladbu mikroflóry mali takí eskimáci, veď keď človek poje veľa bielkovín, väčšinou mu na to chýbajú tráviace šťavy a začne mu to zahnívať v črevách, ale jedli to mäso surové, ktoré je stráviteľnejšie (čo parazity?) a mali aj veľký výdaj energie a čo sa strávi, telo zužitkuje, tak neškodí potom.
S tým materským mliekom som to myslela aj tak, že obsah bielkovín v ňom väčšinou vypovedá o tom nakoľko bohatú stravu na bielkoviny by daný druh mal mať.

802

(20 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Dala som z toho kožného iosolu 3 kvapky do vody a vypila som to, chutilo to tak isto ako ten vnútorný. Ale oni to predávajú ako "tester na deficit jódu", tak možno preto im to prešlo.

Ja som čítala, že pôvodní eskimáci preto trpia takou vysokou osteoporózou aj napriek tomu, že denne pojedia kvantá vápnika v rybích kostiach a rôznych chrupavkách, lebo majú veľmi vysoký príjem bielkovín - prakticky len čisto živočíšna strava, človek nie je stavaný na taký vysoký príjem bielkovín, vysokobielkovinová strava podporuje vyplavovanie vápnika, ktorý telo používa na neutralizáciu prekyslenia. Viď kulturistov, čo popchajú do seba kopec tých proteínových šejkov - väčšinou ale už upravené proteínové koncentráty, trpia neskôr na zlyhávanie pečene, obličiek, zahníva im to v čreve, zaujímavé by bolo u nich urobiť aj prieskum osteoporózy. Ale všeobecne, čím viac národ konzumuje vegetariánsky, tým menej osteoporózy a čím viac živočíšnych produktov, tým viac osteoporózy. Zaujímavé je, že ľudské materské mlieko obsahuje  málo bielkovín na rozdiel od materského mlieka zvierat, ktoré potrebujú rýchlo znásobovať svoju hmotnosť, ako potkany, ale aj kravské mlieko, teľa rastie oveľa rýchlejšie ako človek, preto aj nie je vhodné moc konzumovať mlieko iných živočíšnych druhov, materské mlieko človeka je bohaté na látky podporujúce rozvoj mozgu, omega 3 mastné kyseliny a látky podporujúce imunitu malého dieťaťa, preto bývajú dlho kojené deti aj inteligentnejšie a majú lepšiu imunitu.

804

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ako jogurt štartér som používala tri druhy - hollandia, český, majú v Kauflande, bio biely jogurt - majú v Bille a nejakú bielu activiu, všetky by mali byť živé, vždy sa z nich jogurt podaril, niekedy som ich zmiešala dokopy a mala som rôzne kultúry v jednom jogurte. Zásadne nekupovať jogurty s dlhou trvanlivosťou. Inak poriadny biely živý jogurt človek už ani pomaly nenájde, len všelijaké tie sračky, čo tam pchajú cukríky, čokolády ochutené aloe a neviemčím.

805

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja keď budem doma, ale to bude až o týždeň, tak to schválne vyskúšam a zmeriam aj teplotu v jogurtovači a čas, ešte mi zostali nejaké sáčky toho jogurtového štartéra, ale mne sa z toho vždy urobil jogurt - taký redší, lebo som používala kozie mlieko. Žeby sa cestou tie kultúry nejak znehodnotili? Neviem, či dnes niektoré poštové služby aj balíky nejak nepresvecujú, a teraz je aj zima, ani teplo by nemalo byť.
Inak tieto kultúry mi pracovali ešte veľmi dobre:
http://www.synergy-health.co.uk/supplem … e_kit.html

806

(20 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

No ale práve v tom je ten rozdiel medzi nami a Rakúšanmi, oni majú to povedomie a požadujú kvalitu - vychovávajú si obchodníkov, u nás Slovák pozerá len na kvantitu a cenu.

Inak mne sa to tiež moc nezdalo s tým bio, ale kupujem si dosť veľa zeleniny a keď si kúpim bežne pranú mrkvu, veľmi rýchlo zčernie a splesnivie, keď si kúpim bio kvalitu, mi vydrží v chladničke aj dva týždne, kupujem si teraz väčšinou len bio zeleninu a je to  poznať, zemiaky sa nerozpadnú po uvarení na vodnatú kašu ako tie z Kauflandu (ktoré na pohľad vyzerajú pekne vyprané), ale aj chutia. Inak najlepšie zemiaky sú z Rakúska, tu ich majú v každom obchode aspoň 4 druhy a nedajú sa kvalitou porovnať s tým, čo je u nás bežne dostupné.

Veci o lyžovačke nie sú len o peniazoch, ale aj o prístupe k zákazníkovi... a tam máme dosť deficity.

807

(20 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

No s tým by som rozhodne nesúhlasila, Rakúšania sú oveľa prísnejší zákazníci ako slováci, tam keby im dali také zemiaky do obchodu ako sú u nás v Kauflande, tak by to nekupovali, to isté s mäsom. V Rakúsku ešte doteraz funguje kopec "Bauernhofov" fariem, kde sa pestuje biologicky a chová dobytok, je tu kopec lokálnych obchodov s miestnou výrobou mliečnych produktov, mäsa, bio zeleniny a toto tu funguje už generácie, u nás sme ešte ani nechyrovali o nejakom bio a farmách, si pamätám ako sme boli s otcom po revolúcii v rakúskom "Reformhause" so zdravou stravou, len sme čumeli, čo tam všetko mali, u nás sa dali v tej dobe kúpiť tak maximálne ovsené vločky.  Keď si chcem kúpiť u nás kyslú kapustu bez konzervatov, bez šance, všetko samé éčko a siričitan, v Rakúsku kúpim takú kyslú kapustu - surovú, nie pasterizovanú a bez konzervačných látok, že ju jem ako lahôdku. Majú tu kopec prírodných produktov bežne dostupných ako šťava z čiernej bazy, rôzne komóty z čiernej bazy. Keď si kúpim u nás bio vajcia, tak sú úplne bledožlté, keď kúpim v Rakúsku bio vajcia, tak sú sýtooranžové a toto sa mi stalo x-krát. By som povedala, že Rakúsko je krajina, kde je ešte pomerne najlepšia kvalita potravín, aj keď samozrejme aj tu je "globalizačný efekt" a v bežných obchodoch s potravinami je to už poznať.
Tu sa poctivo dodržiavajú také veci ako triedenie odpadu, ekologický prístup, rakúšania sa v tomto ohľade správajú k sebe ohľaduplnejšie, ich mentalita mi nie je vôbec blízka, sú konzervatívni, ale v tomto sa máme od nich čo učiť.
Neviem, či si bol niekedy v okolí Salzburgu, Tirolsku... Rakúsko je nádherne vybudovaná krajina, lyžiarske centrá, turistika, len tie vyrezávané chalupy z dreva, to sa tu budovalo po generácie. V Rakúsku keď idem lyžovať, tak dostanem za svoje peniaze aj služby, na Slovensku v Tatrách len pozerajú ako ošklbať zákazníka.

808

(20 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Ja mám doma kožný iosol a ten je až 10% (inak práve ten neobsahuje glycerín a lepšie zasychá na koži), idem si ho dať, to potom stačia nejaké dve-tri kvapky? Oni ho zakazujú na vnútorné použitie kvôli tej vysokej koncentrácii jódu zrejme, ale chemicky by to malo byť totožné s tou vnútornou verziou, nie?

http://www.iherb.com/TPCS-PT-Skin-Iosol … 15053?at=0

Včera poobede som si dala pár  lyžíc kokosového tuku a zvýšil sa mi dosť metabolizmus, zostalo mi tak príjemne teplo, mňa drkoce od zimy aj v prekúrenej miestnosti, mám strašne nízky metabolizmus, väčšinou som stále ako prispatá a spomalená, ešte mi nedošli tie výťažky zo štítnej žľazy, tak som vyskúšala ten kokos a zabral. Ale čo bol pozoruhodný vedľajší jav, že sa mi začal zlepšovať zápal ucha, doslova ako keby ten zvýšený metabolizmus nejak spôsobil jeho lepšie čistenie a dnes ráno mám v uchu výborný pocit.  Potom som pátrala na internete a napr. u psov, keď majú chronický zápal ucha, vždy sa u nich kontroluje aj či nemajú hypotyreózu, našla som veľa odkazov na túto súvislosť.

http://www.vetmed.wsu.edu/cliented/hypothyroidism.aspx
http://happytailsspa-blog.com/2009/06/0 … hyroidism/

Potom som hľadala podobnú súvislosť u ľudí, ale tam sa väčšinou píše, že ľudia s hypotyreózou trpia na chronické sinusitídy, deti často na chronické zápaly ucha. Ušného v živote nenapadlo mi skontrolovať štítnu žľazu a u psov sa to  robí, zaujímavé.

http://www.drbobnd.com/low_thyroid.htm

"Dr. Broda Barnes has shown that many infections, (especially those of the respiratory tract such as pneumonia, tonsillitis, sore throats, middle ear infections and sinusitis) can be reduced when the body has proper amounts of thyroid. He has also shown that cold hands and feet of the hypothyroid patient signifies poor circulation to the skin which results in a susceptibility to skin infections. There are very few people with skin diseases of any kind who would not be benefited by thyroid."

Keď som mala ešte v sebe ťažké kovy a dávala som si pred rokom výťažky štítnej žľazy, vždy sa mi rapídne zvýšili detox príznaky, ten zvýšený metabolizmus naštartoval organizmus na vylučovanie toxínov, potom som s tým prestala, lebo to bolo veľmi nepríjemné, ale teraz už keď kovy nemám, tak dúfam, že mi tie výťažky pomôžu na hypotyreózu, teraz mi už ani adrenálne výťažky nerobia tie nepríjemné symptómy ako pred rokom, takže treba sa asi najskôr zbaviť kovov a potom dávať dokopy žľazy.

810

(20 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Tú Clarkovú som čítala, ale Clarková v tej dobe ako písala knihu ešte nepoznala citricidal, oregánový olej a iné moderné antibakteriálne látky, väčšinou všetko dezinfikovala jódom a ozonátorom. Mám teraz doma len iosol nie lugol, tak to neviem, či má tiež také antibakteriálne vlastnosti.

811

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, z akého mlieka si vyrábaš jogurt, klasické kravské pasterizované?

Lebo ja si robievam väčšinou zo surového a to mám obavy kvôli hygiene, vždy sa snažim to vypiť do troch dní a zakladám vždy novú kultúru, nepoužívam tú starú - už vyrobený jogurt alebo kefír, kvôli tomu som aj upustila od tej kefírovej huby, lebo tam sa vždy nová dávka jogurtu štartuje z tej starej a používam práškové. Inak mi vyrobilo jogurt aj z probiotka GR8 dophilus now, ale nebol taký chutný ako z tých jogurtových kultúr.

Inak ja keď som si robila jogurty a kefíry a nechala som ich trochu dlhšie prekysnúť, tak vznikol ten "syr" a srvátka, ani som nezvyšovala teplotu, stačilo to len dlhšie nechať v jogurtovači,  niekedy som to robila aj úmyselne, vždy som to potom dala do sitka na noc ztiecť alebo do bavlnenej šatky, aby sa ten syr zahustil a mala som "cottage".

812

(20 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Už sa mi teraz poľavilo, jak som to všetko vyvrátila, začalo ma hnačkovať. Dala som si oregáno a citricidal, koloidné mi už dochádza. Ja som čítala, že sliepky z klietkového chovu žerú vlastné výkaly, keď sú tam také zavreté a z toho je väčšia šanca nákazy na salmonelu a naopak u vajec zo sliepok z voľného výbehu, že je minimálna šanca na salmonelu. Toto boli ešte vajcia z Rakúska, kde majú prísne štandardy na živočíšne produkty, je tam napísané, že najvyšší štandard v Európe, v Rakúsku sú to najdrahšie vajcia, si ich kupujem, lebo ich jedávam väčšinou surové alebo namäkko, no ale s vajciami som už skončila. Uvarené natvrdo sú denaturované a ťažko stráviteľné a surové už nebudem riskovať. Inak si spomínam, že moja babka, keď som bola malá a pitvala sliepky, tak vyberala z ich brucha ešte nedozreté vajíčka - vlastne to boli len také žĺtka v blanke, ktoré rozpučila do pohára a vymiešala mi s cukrom, hygiena minimálna a človek prežil.

O tom chlórovaní som nevedela, to už človek fakt nevie, čo si má kúpiť - či "dezinfikované vajcia", ale chudobné na živiny a alebo vajcia "domáce" od sliepok, čo jedia veľa zeleného a sú bohaté na karotény a omega 3 mastné kyseliny. Ja živočíšne produkty jedávam minimálne s výnimkou ak občas dostanem kozie mlieko, väčšinou jedávam surovú stravu a aj to si šaláty oplachujem vo vode s GSE. Aké je riziko piť surové kozie mlieko? Lebo ja si z neho vyrábam jogurt a tiež som bola občas na pochybách, že ako je to s hygienou, kupujem to na jednom družstve, prevárať ho nechcem.

813

(20 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Ja už mám asi fakt smolu v poslednej dobe... Dnes ráno som zjedla dve bio vajíčka namäkko a stále odvtedy vraciam, vajcia som varila 7 minút, takže ani neboli úplne namäkko, takto zle mi už roky nebolo, strašné kŕče brucha a stále ma napína, ale už nič zo mňa nejde. Hneď som si dala citricidal a pár glgov koloidného striebra, ale všetko som to vyvrátila, tak skúsim zase neskôr. Čo to môže byť? Salmonela má nejakú inkubačnú dobu, nie? Mne došlo zle asi pol hodinu po zjedení tých vajec a to bolo doslova akútne, hneď napínanie a nutkanie na stolicu,  je možné, že v nich boli nejaké hnilobné baktérie, na ktoré tak žalúdok reagoval, do vajcia sa môže dostať všeličo. Čo si mám dať okrem toho citricidalu? Veď aj tak beriem teraz kopec protibakteriálnych doplnkov - kvôli zápalu ucha. No s vajciami som ja skončila a že BIO kvalita. Inak toto sa mi nestalo v živote po vajciach, aj keď som ich jedávala často surové - ale len domáce čerstvé.

814

(13 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

zaujímalo by ma, prečo sa používajú carbonáty, chloridy  ako "ionické minerálne doplnky" pri športovej námahe, keď sú tak zle vstrebateľné a keďže nie sú vodorozpustné ako potom doplnia elektrolyty? Som si to všimla u viacerých takýchto doplnkov:

http://www.iherb.com/Pure-Essence-Ionic … 10545?at=0
http://www.iherb.com/Ola-Loa-Energy-Ele … 22301?at=0
http://www.iherb.com/Trace-Minerals-Res … 22221?at=0

815

(13 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

vďaka za linky, objednám si z tých vinárskych potrieb, neviem ako som to ja vtedy googlovala, keď sa mi nepodarilo nájsť žiadny obchod, narazila som len na chemické potreby a to som moc nemala odvahu odtiaľ kupovať

Viem, že to nie je dobrý zdroj horčíka, mňa len zaujali tie dve odlišné reakcie na jeden doplnok, vyskúšala som to viac krát a vždy to tak dopadlo, keď si nedám aj 6 tabliet, tak to nemá na mňa moc preháňavý efekt ako u druhých, neviem, či to je deficitom horčíka, to ma len tak napadlo. Inak som nikdy žiadne preháňadlá neužívala - žeby som mala nejak oslabenú peristaltiku čreva. Ale keď som si dala jednorazovo "epsom soľ" sulfát magnézia pri výplachu pečene, tak to ma riadne prehnalo, ale to je asi na princípe osmózy a horčíkových solí, ktoré sa nevstrebávajú a spôsobia prestup tekutín z krvného obehu do čreva.

Priateľovi stačili 2 tabletky, aby ho riadne prehnalo, ja som si dala 6 a výsledok bolo len také soft vyčistenie, čiže ráno som sa normálne vyprázdnila, môže to svedčiť o nedostatku horčíka? Ja mám miernu hypotyreózu a tu sa píše v symtómoch o hypotyreóze:

" Constipation that is resistant to magnesium supplementation."

http://www.drlam.com/physician_support/ … oidism.asp

Inak zápchou netrpím, lebo jedávam veľa vláknin, ale keby som nejedla takú stravu, tak mám k tomu sklony.

Aj pri adrenálnej únave je vyššia strata horčíka.

Inak ma tiež napadlo, že ak to obsahuje naozaj ozón a likviduje rôzne plesne, candidu, či nebol aj z toho ten nárast energie alebo všeobecne z prísunu ozónu, ono sa to dostavilo len po tých prvých dávkach, potom ten efekt už poľavil.

Ale ako čistič čreva to funguje dobre, možno by tak fungoval aj obyčajný magnesium oxide, ktorý sa používa ako preháňadlo. Ale jedna vec sa mi stáva pri užití toho "ozonated magnesium oxide", vždy cítim výrazný nárast energie (dávam si ale až 6 tabliet), neviem s čím to súvisí, či so samotným horčíkom, alebo inou substanciou v tom doplnku.

Neviem, či sa jedná o totožný výrobok, ale keďže o tom oxy cleanse píšu toto, tak asi hej:

http://www.earthsbounty.com/oxy_cleanse.htm

"Is OXY-CLEANSE just another magnesium product like in drug stores?
No.  Its original, unique formula is over 70 years old that has been updated. We infuse a magnesium oxide compound with oxygen/ozone under specific pressure.  Its special crystal matrix lattice technology represents a breakthrough in bio-nutrition." Potom nechápem prečo tam píšu v zložení výrobku "magnesium peroxide".

Takže ide o ozonated magnesium, to je podobné ako som si ja kupovala tento výrobok:
http://www.iherb.com/Aerobic-Life-Mag-O … 17762?at=0

Je to výborné na čistenie čriev, ja som si to dávala vždy na noc:. Nejaké info o tom:
http://www.oasisadvancedwellness.com/pr … mag07.html
http://www.naturalnews.com/029888_Oxy-P … atrex.html
http://store.naturalnews.com/index.php? … id=1003676

820

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ono úplne stačí, keď to mlieko zahreješ (nie moc, aby sa nezničili kultúry) a potom naleješ do potravinovej termosky so širokým hrdlom a zavrieš.

821

(13 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja ten kalinát a ani draselnú bikarbónu nemôžem zohnať, ale našla som takéto niečo, je tam aj horčík a vápnik:

http://www.iherb.com/Cardiovascular-Res … 23539?at=0

822

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som používala tento jogurtový štartér a urobil sa mi v pohode jogurt, ale použila som na to jogurtovač, ktorý udržiava teplotu.

823

(13 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Maca je v podstate potravina, je to koreň a tak sa môže aj konzumovať, David Wolfe ju označuje za superfood. Ja si kupujem polkilový prášok surovej macy a pridávam to do jedál, väčšinou rôznych mixov, zmiešam to napr. so spirulinou, orechovými mliekom, banánom, pridám si tam aj 1 polievkovú lyžicu, najskôr sa mi tá chuť zdala odporná, ale teraz mi už vôbec nevadí, alebo rozmixujem surové kakaové bôby na mlynčeku na kávu, pridám macu, kokosový tuk, mandľové maslo, med a vyrobím si vlastnú surovú čokoládu bohatú na živiny.
http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-M … /8260?at=0
http://www.naturalnews.com/028782_maca_Incas.html
kvalitná koncentrovaná maca je napr. táto:
http://www.therawfoodworld.com/index.ph … id=1001036
najlepši zdroj na nákup rôznych superfood typu surové kakaové bôby, maca, pine pollen, goji,... sú v Amerike obchody so surovou stravou (väčšinou ich prevádzkujú nejakí nadšenci pre zdravý životný štýl) ale aj na iherb sa dá toho kopec kúpiť, dobrá je firma Navitas Naturals.

zaujímavá kniha o "superfoods":
http://books.google.com/books?id=N1DTZ1 … mp;f=false

rôzne výborné recepty s macou:
http://www.navitasnaturals.com/recipes/ … cipes.html

Mne sa už ten zápal ucha vlečie dva mesiace, už nemám ani žiadnu infekciu v nosnej dutine, aj eustachova trubica sa mi zdá priechodná, ja to poznám podľa toho, že keď si chytím nos a fúknem, tak cítim v uchu také povolenie. Ani tie vysoké dávky doplnkov nestačia na jej zlikvidovanie, tak už neviem, ja mám to ucho už 2x operované, prvá operácia v detstve po mesiacoch chronického zápalu, druhá rekonštrukčná - kedy mi robili plastiku ušných kostičiek, ktoré boli doslova odhnité zápalmi, aby sa zlepšilo vedenie sluchu po kosti, operácia dopadla úspešne, niektoré frekvencie aj lepšie počujem a teraz sa mi to znovu zničí tými zápalmi. Veď už nerobím celé dni nič iné, len si kvapkám do ucha a beriem každú chvíľu nejaké doplnky, teraz už dva týždne v tom plnom dávkovaní, ma to zamestnáva pomaly na plný úväzok, teraz si do ucha dávam tie oleje a 3xdenne nahrievam infralampou, síce teplo nie je dobré na zápaly, ale pri uchu mi to robí dobre a možno to infražiarenie nejak podporí lepšie vstrebanie tých účinných látok, keď sa zahrejú, tie esenciálne oleje z oregána ušná sliznica lepšie absorbuje. U mňa dokonca ani výter ucha vôbec nič neukázal, predpokladám, že preto, lebo som si do ucha kvapkala to kvantum antibakteriálnych látok, takže ten zápal musí byť niekde hlbšie, kam ani ten lekár nie je schopný vidieť. Podľa lekára mám ucho vyliečené po ATB, po týždni od dobratia ATB mi ale ucho zase začalo páchnuť a všetky tie symptómy znovu začali. Bola som u iného ušného a teraz idem ešte na CT ucha, či tam niekde v tých dutinách niečo nie je. Mňa výrazne bolia kosti za uchom, čo nie je moc dobrý signál.

825

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

naposledy cez swanson, ale teraz tam o niečo zdražel:
http://www.swansonvitamins.com/SWH139/ItemDetail?n=0

826

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Sisa, MMS je silný oxidant, no ja by som asi nemala odvahu to v mojom stave brať, radšej sa spolieham na bezpečnejšie antivirálne a antimikrobiálne látky. Zase znižovať si v tele hladinu antioxidantov, glutathionu... látky, ktoré potrebujem aj kvôli nadobličkám a otrave ortuťou. Tí, čo majú pomerne dobrú imunitu, tak snáď je to jeden z prostriedkov, ale napr. u HIV pacientov som čítala na jednom fóre dosť katastrofálne účinky MMS. Pred rokom som skúšala MMS pri prechladnutí, ale nemalo to nejaký veľký účinok.

827

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Je možné, že by som mala boreliózu alebo nejaké chlamýdie, keď som nemala herxovku ani pri vysokých dávkach olivového extraktu a samenta? Iba jediný raz sa mi stalo, mala som taký čudný pocit v hlave, ale to som už fakt prehnala, dala som si skúšobne naraz kopec extraktu z olivových listov, propolis, oregano, usneu a monolaurin 6g. Ja mám u seba teóriu, že mám takú oslabenú imunitu hlavne adrenálnou únavou a tá je u mňa dosť silná.

828

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja beriem teraz denne na ten zápal ucha 3x3 gramy monolaurinu, to je 9 gramov, extrakt z olivového listu 3x1500mg 20%oleuropein, oregánový olej 3x180 carvacol, glukány 3x500 mg, echinacea, usnea, lomatium, boneset, silný propolis 3x500 mg, kvalitné koloidné striebro 3-4x pod jazyk jednu lyžičku, ester c 3x1 gram, večer probiotiká a ani tak to nejak extra nezaberá, resp. vždy to drží len tú infekciu ako tak pod uzdou, ale nie je ju schopné úplne zlikvidovať. Na takéto dávky treba kupovať len jednotlivé produkty extra, žiadny mix na imunitu ich neobsahuje v dostatočnom množstve. Ten Viralaurin je oproti tomu smiešny. Dávam si aj do nosa koloidné striebro a do ucha olej z nimby, oregánový olej zriedený s kokosovým tukom, výťažok z usnei. Tá infekcia 2x ustúpila, ale vždy sa nanovo vrátila, tak neviem ako dlho toto mám brať v takýchto dávkach, či aj mesiac, dva alebo koľko. Keď mi tá infekcia zase ustúpi, tak to zredukujem na nejaké údržbové dávky aspoň na mesiac, dva, ale nemám odvahu to úplne vysadiť. A to ešte beriem teraz 2x300 mg adrenálnych výťažkov, čo sú v podstate také prírodné protizápalové kortikosteroidy.

829

(265 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

chcem sa spýtať, či je toto koloidné striebro kvalitné, aspoň sa mi zdá podľa popisu, obsahuje veľmi malé častice:
http://www.iherb.com/Sovereign-Silver-B … /4887?at=0

pišu tam:
"Sovereign Silver's unprecedented particle size of 0.0008 microns
Less is more: Our ultra-small particle size also results in a greater silver surface area. That's why even with a low concentration of 10 ppm, Sovereign Silver is still much more effective than brands which contain up to 500 ppm!"

zuzinka napísal(a):

na tie chelacne pripravky si mala daku schemu, alebo si ich striedala, az ked sa ti zdalo, ze nezaberaju? inak, drzim palce s tou regeneraciou. teraz mas uz pocit, ze bola detoxikacia uspesna (neviem, ake si mala tazkosti pred tym, ale verim, ze nejaku ulavu to prinieslo)?.

všetko je popísané na fórach, žiaľ v dnešnej dobe nie je chelácia na takej úrovni, aby to prebiehalo bezbolestne, neexistuje dokonalý chelačný prostriedok, ktorý by dokonale naviazal toxické kovy a vylúčil ich z tela von a vždy dochádza k premiestňovaniu uvoľnenej ortuti v tele a následnej jej reabsorbcii na nových miestach a z toho tie nepríjemné detox príznaky, chelácia nie je lineárny proces - prichádzajú stavy zlepšenia a potom je to ešte horšie, takže je veľmi ťažké hodnotiť aj efekt nejakých chelačných prostriedkov, všeobecne sa dá ale povedať, že každý chelátor má tak trochu iný záber, preto je vhodné ich kombinovať

najskôr som sa snažila držať nejakých "schém", potom som sa už na to vykašľala a používala som vlastný rozum na základe toho, čo som o chelácii prečítala a rôznych chelačných protokoloch, neviem, či som to robila dobre, to je ťažko povedať

Keď máš ešte amalgámy v ústach, tak neber DMSA, DMPS, len také mierne chelátory ako chlorela, pektíny hnedé uhlie a hlavne v deň keď ideš k zubárovi + ochranné opatrenia pri odvŕtavaní - všetko je na fóre

Tá detoxikácia bola určite úspešná, veď ja som trpela takou elektrosenzitivitou, že som nemohla ani volať mobilom, teraz už môžem sedieť za notebookom, koľko chcem, katastrofálna chronická únava, poruchy pamäte. Zlepšila sa aj únava, myslenie, len teraz zase mám problémy s tými nadobličkami a infekciami ucha.

831

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja si kupujem tento a ten vychádza lacnejšie, ten olej z ráčikov tiež nie je najlacnejší, možno je tam výhoda obsahu tých fosfolipidov a EPA, ale astaxanthinu je kopec v riasách, možno to prestriedavať:
http://www.iherb.com/Deva-Vegan-Omega-3 … 15958?at=0

No veď vždy je lepšie jesť kvalitné jedlá ako brať doplnky, lenže kde si dnes kúpim kvalitné čisté ryby? A keď už si aj tie ryby kúpim, aby sa v nich tie omega 3 zachovali, musela by som ich jesť surové alebo max. varené v pare. Riasy užívam, kupujem si spirulinu, chlorelu, kelp, v jedlách mi to moc nechutí, resp. nie v takých množstvách, aby to bolo nejak významné.

Ten test s ALA si robili na začiatku viacerí z fóra, niektorým to vyvolalo zahmlenie, niektorým nie. Ono veľmi záleží, či ide o akútnejšiu otravu, napr. z vyvŕtaných amalgámov, kedy tá ortuť "cirkuluje" v tele alebo skôr chronickú, kedy ťažké kovy sú už zažraté v tele. U niektorých ľudí to trvá nejakú dobu, kým sa ten chelačný proces naštartuje a telo začne masívnejšie vylučovať ťažké kovy, ja keď som začala s cheláciou, až po nejakej dobe som mala veľmi silné chelačné príznaky a aj po ALA už potom, vtedy som už reagovala silne na čokoľvek, aj vitamín C, dokonca to nemuseli byť ani priamo chelačné látky, stačili aj adaptogény, čokoľvek, čo podporovalo nadobličky, štítnu žľazu. U ľudí, ktorí majú chronické dlhodobé otravy, majú väčšinou problémy s obličkami, vylučovacími orgánmi, adrenálnu únavu, trpia hypotyreózou, ortuť sa ukladá v týchto orgánoch,  najskôr treba podporiť tieto orgány, aby telo začalo vôbec tú ortuť vylučovať. Niekomu stačia len chelačné látky a nepotrebujú ani zvláštnu podporu. U mňa až po roku a pol intenzívneho brania chelačných látok, brala som všetky dostupné - DMSA, DMPS - tabletky, injekcie, chlorelu, nano chlorelu, cilantro, modifikované pektíny, výťažky z kelpu, zeolity - tekuté, práškové, obrovské dávky vitamínu C, ALA, NAC, MSM, na črevá hnedé uhlie, psyllium, plus kopec ďalších podporných látok, až teraz mi konečne prestali tie detox príznaky, ale zostala mi silná adrenálna únava, mierna hypotyreóza.

Linky o detoxe ťažkých kovov a chelácii:

http://derealizacia.wgz.cz/informacie-o-derealizacii
http://detox.forum-zdarma.sk/
http://vip.ne-e.net/book/4671?f=0

Ja keď som si dávala na začiatku vyššie dávky ALA na testovanie zamorenia, nemala som z toho nejaké stavy "zahmlenia", až pri užívaní DMSA, DMPS.

834

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Aký máš názor na používanie oleja z rias ako zdroj DHA, alternatíva k rybiemu, zisťovala som to u výrobcu, je to olej lisovaný za studena bez akýchkoľvek prídavných látok, ja moc ten rybí olej nemusím práve kvôli tým rôznym "čistiacim metódam" a keďže mám problémy s ťažkými kovmi, tak ryby som úplne vylúčila z jedálnička:

http://www.iherb.com/Deva-Vegan-Omega-3 … 13773?at=0

835

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

S tými adrenálnymi žľazami je to veľmi rôzne, keďže drtivá väčšina adrenálnych výťažkov, vlastne všetky okrem produktu "isocort" nie sú štandardizované, ich účinnosť je veľmi odlišná, dokonca tam môžu byť dosť veľké rozdiely (hlavne u produktov výťažky zo štítnej žľazy to platí, tie sa berú namiesto syntetických hormónov a tam je dôležitý aj obsah hormónov, alebo pre tých, čo potrebujú hlavne kortizol u adrenálnych), tu sa oplatí ísť na fóra a zistiť, ktoré výťažky majú dobré referencie, ako zaberajú a samozrejme od firmy, ktorá ich robí zo zvierat voľne pasených, sú kontrolované na rôzne choroby,najlepšie renomé majú tieto produkty, ale sú dosť drahé, oni majú dokonca výťažky zo štítnej žľazy nielen z hovädzieho dobytka ale aj prasiat, čo si myslím, že možno sú pre človeka vhodnejšie, ja som si od nich teraz kupovala na štítnu žľazu:
http://www.nutri-meds.com/
350 g od jednej firmy nemusí byť tak účinné ako 100 g výťažku od inej firmy. Potom je ešte otázne, či kupovať celé výťažky alebo len z cortexu-kôry nadobličiek, názory sú veľmi protichodné, Dr. Wilson zastáva názor, že brať výťažky z celej adrenálnej žľazy kvôli obsahu aminokyselín, vitálnych látok pre budovanie unavených žliaz, iní ale zastávajú, že takéto výťažky obsahujú aj adrenalín, čo pre unavené žľazy je ako ďalší bič, ktorý nepotrebujú a lepšie brať len z cortexu. A tento lekár, ktorý píše veľmi zaujímavé články o adrenálnej únave, pri ťažších stupňoch nedoporučuje ani výťažky a ani adaptogény, pretože podľa neho to pôsobí pri ťažkej adrenálnej únave moc stimulujúco a následne zrútenie a prepad do únavy, na tom niečo bude, lebo ja keď som si dávala viac tých výťažkov a adaptogénov, dve 300 mg kapsule za deň+ adaptogény, prvé tri dni super, energia a potom totálny prepad a strašná únava. Ten lekár doporučuje vysoké dávky B5, obe formy Pantothenic acid,Pantethine, vitamín C, rôzne podporné látky typu aminokyseliny...
http://www.drlam.com/articles/adrenal_fatigue.asp
http://www.drlam.com/adrenalfatiguecenter/

Dávkovanie treba zvoliť podľa príznakov, radšej menej - pod hranicu, kedy to pôsobí už stimulujúco ako moc, potom závisí aký stupeň adrenálnej únavy človek má. Čím ťažší stupeň, tým treba postupovať opatrnejšie, aby tie látky nepôsobili moc stimulujúco a tým následne nevyvolali ešte väčšiu únavu. Napr. aj u ochorení štítnej žľazy sa tie výťažky dávkujú veľmi individuálne podľa príznakov vôbec nie podľa nejakých laboratórnych hodnôt.

836

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Pantothenic acid vs. Pantethine

Chcem si kúpiť na tú adrenálnu únavu B5 a tu v tomto článku píšu o nejakej forme pantethine, má to nejaké extra výhody oproti tej klasickej B5?:

http://www.drlam.com/opinion/pantotheni … asp?page=1

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Pa … /1355?at=0

a čo táto sublingválna forma B complexu?
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Co … /1041?at=1

Ja by som vyskúšala na prvom mieste progesterón - krém, doplniť železo, toho si teraz veľa stratila, ale kúpila by som si len s B12 a kyselinou listovou bez toho dong quai, napr. takéto, má to aj výhodnejšiu formu B12 methylcobalamin:
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ad … /1021?at=0
Na krvotvorbu sú dobré všetky zelené veci, ako písal RNG, ja užívam denne veľa chlorely, spiruliny, kelpu, zeleného jačmeňa (na jar si zbieram púpavu, žihľavu, ďatelinu, myší chvostík.. rozmixujem to s vodou ako špenát a pijem), jedávam aj veľa čiernej bazy a surové zeleninové šťavy - z cvikli, mrkvy, mangoldu.., kupujem si často aj rôzne zelené zmesy, hlavne v zime, napr. takéto:
http://www.iherb.com/HealthForce-Nutrit … 22915?at=0
http://www.iherb.com/Vibrant-Health-Gre … /4981?at=0
a odvtedy nemám nejaké problémy s anémiou a ja ňou trpím celý život. Plus ten jód, vitamín K, čo tam aj spomínali, ja beriem každý deň vitamín K2 s vitamínom D v takejto zmesy, oboje sú veľmi potrebné, hlavne teraz v zime, keď je málo slnka:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Vitamin- … 10056?at=0
Ak toto všetko neodstráni úplne problémy, tak by som preskúmala aj tú štítnu žľazu, príp. ten pregnenolone skúsiť.

No pregnenolone je hormón nadobličiek, ak má niekto adrenálnu únavu, má narušenú jeho tvorbu a tým následne aj tvorbu ďalších sexuálnych hormónov ako progesterónu, estrogénu, testosterónu a vlastne všetkých, čo sa tam tvoria, kortizolu... Keďže z pregnenolonu aspoň podľa toho, čo píšu sa vytvára progesterón (ženské hormóny sa vyrábajú nielen vo vaječníkoch ale aj v nadobličkách), tak by to mohlo tak nepriamo pomôcť. Ono je to všetko taká prepojená hormonálna os, nefunguje štítna žľaza - spôsobí to vyčerpanie nadobličiek a naopak bez fungujúcich nadobličiek, nefunguje väčšinou ani dobre štítna žľaza, preto treba podporiť väčšinou oboje, ak je tam problém. Keď Ti zafunguje samotný progesterón, nie je dôvod riešiť nadobličky, štítnu žľazu, ak Ti nezafunguje, alebo nie úplne, treba skúšať ďalej, či nie je aj tam problém + podpora tých orgánov, čo rieši čiastočne aj ten pregnenolone.

Ani mne nepomáhal yam, zabral až progesterónový krém, používala som ten od now. Inak si spomínala, že si užívala phytoestrogény, ja keď som brala napr. vysoké dávky shatavari - bohaté na phytoestrogény, sa mi stav zhoršoval - zadržiavanie vody, PMS, keď som si dala progesterónový krém, hneď sa to zlepšilo, aj phytoestrogény z rastlín dokážu spôsobovať estrogénovú dominanciu, takže treba si dávať pozor aké "ženské doplnky" človek berie a aké byliny obsahujú, drtivej väčšine žien zaberajú progesteróny (preto z tých rastlinných je asi najlepší pre väčšinu žien yam), občas treba doplniť u niektorých žien aj estrogény, hlavne v prechode.  Inak je dostať aj progesterón vo forme podjazykových kvapiek:
http://www.naturalhealthyconcepts.com/m … rch_name=1
V jednej knihe, čo mám píšu, že ťažké krvácanie riešil Dr. Hanley vysokými dávkami progesterónu 100-200 mg denne po dobu niekoľkých týždňov a potom redukoval dávku. Rozhodne treba vysadiť všetky estrogény - vrátane tých rastlinných, až kým telo nedosiahne rovnováhu. Spočiatku si môžeš ten krém natierať aj 2x denne, ráno a večer.

Typické byliny obsahujúce phytoestrogény: Black Cohosh,  Dong Quai, Red Clover, Soy, Shatavari, Licorice, Ginseng, Red raspberry, Chaste Tree...

Progesterón je hotový vyrobený hormón aj keď bioidentický v tých krémoch a preto sa nemôže predávať na rozdiel od prirodzených phytoestrogénov obsiahnutých v rastlinách ako doplnok. Veľa žien ale nevie, že aj prílišným užívaním phytoestrogénov si môže uškodiť (narušiť rovnováhu progesterónu), si pozri na iherb koľko žien používa progesterónový krém a koľko z nich phytoestrogénový krém, ten pomer je markantný v prospech progesterónového:

http://www.iherb.com/Emerita-Pro-Gest-C … /4961?at=0
http://www.iherb.com/Emerita-Phytoestro … /3600?at=0

840

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som mala tiež obavy z brania z tých výťažkov, predsa len, je to  vymrazované, aj z prenosu nejakých chorôb... ale potom, keď som si prečítala, že kopec ľudí berie hormonálne výťažky zo zvierat (armour) na štítnu žľazu namiesto syntetických hormónov a berú to celý život, dokonca aj vegáni a ľudia, čo majú inak odpor k zvieracím produktom, ale hold je to momentálne tá najlepšia alternatíva, ak človek potrebuje hormóny štítnej žľazy. Samozrejme, branie hotového kortizolu môže nadobličky oslabiť vo vlastnej produkcii, ale tieto výťažky sa berú hlavne kvôli tomu, že obsahujú rôzne aminokyseliny, zdroje nukleových kyselín... potrebných pre ich výstavbu, samotných hormónov obsahujú minimálne, sú aj štandardizované na obsah kortizolu pre tých, čo majú silnú adrenálnu únavu a potrebujú dopĺňať aj samotný kortizol. Ja som skúšala najskôr kopec adaptogénov, materskú včeliu kašičku, b komplex, ale to bolo slabé, ja mám tú adrenálnu únavu z otravy ortuťou.

841

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

ja budem skúšať  pregnenolone, keď mi príde z iherb

možno by nebolo zlé kúpiť generátor koloidného striebra, vyrábať si ho tak lacno a používať na dezinfekciu bazéna, tam nemusí byť nejaké super kvalitné

842

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Sisa napísal(a):

Ja som si zasa vsimla,ze ked sa mi objavia poruchy krvacania presne v tom case(inak nie)mam akne vo vlasovej casti hlavy,zvlastne ze sa mi tvoria uplne hrby ktore ma bolia....vo vlasoch,po skonceni krvacania zmizne aj akne...akoby carovym prutom...co su to za suvislosti..netusim

"It is common for women to experience an increase in oiliness of the skin and hair and an increase in acne just prior to or during the menstrual period. Some women can tell their menstrual period is about to begin based on changes in their complexion.
Sebaceous gland activity is increased by androgens (male hormones), but the blood levels of androgens in women do not increase around the menstrual period (Steinkampf, 1990). The explanation for the greater sebaceous activity around the menstrual period may lie not with the level of androgens but with the counterbalancing estrogens, which are particularly low just before and during the menstrual period."

http://answers.yahoo.com/question/index … 057AAPRIJz

843

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Dr. Wilson doporučuje pri adrenálnej únave až 1500 mg b5, tak to ešte vyskúšam aj s týmto b komplexom, obsahuje dobré formy b vitamínov, toho niacinu je v tom b komplexe pomerne dosť, Ty si toho koľko bral?
http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ba … 18791?at=1

Sisa ja beriem teraz veľa jódu v tých riasach, inak netuším aký jód je dobre brať vnútorne, prikláňam sa skôr k tým morským produktom ako k lugolu a iodoralu - vnútorne,  ten lugolov roztok by som asi vnútorne nebrala, len natierať, aby sa to premenilo na organickú formu, ako píše RNG. Tu doporučujú lugol aj vnútorne, až 50mg, tak neviem:
http://www.stopthethyroidmadness.com/supplements/

844

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG napísal(a):

Nafuknute brucho je vec travenia, ktore sa da napravit doplnkami. Samozrejme to moze byt dosledok kolisania hormonov, ale da sa to adresovat aj mimohormonalne.

Ja to mám čisto hormonálneho pôvodu - je to nafúknutie brucha z dôvodu zadržiavania vody, s trávením nemám žiadne problémy.

845

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

5qo napísal(a):

inac ja ked som mal problemy s nadoblickami po liekoch ktore do man pchali tak som brat B3 a B5 a aj fosfor neskor. ked trochu za googlite tak myslim ze to najdete v suvislosti s unavovym syndromom,tu b3 som pocitoval najviac ta zaberala zretelne, prepoklada sa ze tieto tri latky su potrebne pre vyrobu hormonov nadobliciek preto by to malo pomahat. ked tak skuste a napiste skusenost vasu potom.

To je pravda, že sa to používa na adrenálnu únavu, ale to je už pre mňa trochu málo, takisto ako aj jód na štítnu žľazu, veď prijímam posledné mesiace viac jódu v tom kelpe ako japonci.

Total iodine volume in 3 grams of Modifilan varies from 1200 to 1800 mcg, depending on a harvesting season of seaweed, which this extract is made of. A ja ho beriem denne týždne 5-6 gramov.

846

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

hej, to je ten tyrozin
napr. tu je jedna skúsenosť s maternicovým krvácaním a funkciou štítnej žľazy, ako anovulácia, krátke menštruačné cyklusy súvisia s hypotyreózou:
http://www.stopthethyroidmadness.com/st … ows-story/

Veľa žien zažíva svoje väčšie problémy so štítnou žľaou práve počas prechodu alebo pred prechodom, lebo v tom období dochádza k silným hormonálnym zmenám, nízky progesterón sa možno dá nejaký čas regulovať doplnkami typu wild yam, ale keď to už trvá dlhšie, alebo je za tým nejaký hlbší problém, asi to nestačí, neviem.

s tými testami to vôbec nie je také jednoduché, čo sa týka štítnej žľazy, tam je naozaj lepšie postupovať skôr podľa príznakov a vyskúšať doplnky, u kortizolu to tiež nie je jednoduché, tam treba viac vzoriek (hladina kortizolu počas dňa kolíše), aspoň 3xza deň a meria sa to zo slín a treba to aj často opakovať a keď si zoberiem za koľko predávajú jeden kortizolový test zo slín na internete... tak tie doplnky vychádzajú neporovnateľne lacnejšie, inak na funkciu kortizolu a štítnej žľazy sú celkom dobré testy merania teploty, ja som to jednu dobu robila:
http://www.stopthethyroidmadness.com/temperature/
http://www.drrind.com/therapies/metabol … ture-graph

847

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja mám problémy hlavne s tými bolesťami, ktoré sú ale fakt silné, dva dni ma vyradia zo života (raz som už skúšala si dávkovať silný curcumin každé dve hodiny, nič, aj cramp bark, aj iné protizápalové, vôbec  to s tou bolesťou nepohlo, len veľmi mierne), nie s krvácaním, ja dokonca krvácam dosť málo, mávam sklony k anémii a ešte s PMS - také tie psychické problémy, už päť dní pred menštruáciou sa mi začínajú tie nepríjemné bolesti aj keď mierne, zadržiavanie vody, únava, také tie pocity precitlivelosti a psychických výkyvov. Natierala som to väčšinou na predlaktie, pod kolená, na hruď, pod pazuchy - tam kde je tenká koža, aby sa progesterón zbytočne neukladal do tukového tkaniva a vždy len v druhej polovici cyklusu. Prvé dni aplikácie krému som sa cítila strašne ospalá a unavená, nafúknuté brucho, všetky tie nepríjemné symptómy sa ako keby zosilnili, potom to prestalo. Teraz som skúšala mesiac zase silné dávky vitexu, nezafungovalo to ani toľko ako ten progesterónový krém, tak sa zase vrátim k nemu, ale najskôr vyskúšam ešte jeden cyklus pregnenolon a adrenálne výťažky. Progesterónový krém je dobré skúšať aspoň tie 3-4 cyklusy, keď to nezaberá, treba hľadať príčinu inde, príp. vyskúšať aj fytoestrogény - sú aj také krémy a doplnky. Keď má človek adrenálnu únavu a problémy so štítnou žľazou a ešte aj estrogénovú dominanciu, tie symptómy sa strašne prelínajú, to už človek nevie, čo je príčina a čo následok a čo s čím súvisí. Veď si pozri príznaky hypotyreózy, adrenálnej únavy a estrogénovej dominancie:

http://www.stopthethyroidmadness.com/long-and-pathetic/
http://www.stopthethyroidmadness.com/ad … -cortisol/
http://www.acupuncturecenteraa.com/pdf/ … inance.pdf

Jedine treba skúšať postupne doplnky, zaberá mi kortizol, resp. adrenálne výťažky - cítim sa po ňom výborne, tak budem mať adrenálnu únavu. Vyskúšať progesteron a pregnenolon, príp. doplnky na blokovanie estrogénu - registrujem zmeny, tak tam bude môj problém. Keď nezaberá jód, selén, tyrozín, vyskúšam výťažky štítnej žľazy - cítim sa po nich dobre, problém štítna žľaza. Toto je jediná schodná cesta a hlavne sa pozorovať, ktoré príznaky ustupujú, ak človek nemá majland na rôzne hormonálne testy a poriadne si to preštudovať.

848

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No ak mám zhrnúť všetky tie ženské doplnky, čo som doteraz brala, tak najviac zabral ten progesterónový krém, používala som tento, vydrží to aj tri mesiace:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Natural- … g/779?at=0

Len potom sa nezľaknúť, keď sa dočasne zhoršia príznaky estrogénovej dominancie, progesterón zvyšuje citlivosť estrogénových receptorov.

849

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, máš skúsenosti aj s užívaním NADH? Ja som si to teraz dávala dva dni 10 mg, ale keďže to bolo v takej zmesy spolu s eleutherom, cordycepsom, ashwagandhou, astragalusom, tak neviem, čo z toho zabralo. Výťažky z cortexu ma vždy nakopnú do takého "energetického normálu", to sa dostávam na úroveň iných ľudí, že vôbec fungujem. Ale keď som si o pár hodín dala ešte aj to NADH s adaptogénmi, tak to ma doslova energeticky nabudilo, neviem, či nie až moc, ale trvalo to dlho a na druhý deň ma bolela hlava a cítila som sa unavená ráno, ako keby som už išla na dlh a telo si to potom vypýtalo, to som čítala zrovna pri tom NADH, že sa to môže stať, lebo samotné adaptogény mi toto nezvykli robiť.

850

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Sisa, ja som si objednala na skúšku 10 mg podjazykový pregnenolone, nestojí to ani veľa, ten sa dá dať aj ľahko napoly:

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Pr … /1352?at=0

A teraz som si objednala tento selén, obsahuje  dobrú formu selénu "methylselenocysteine" a aj výťažky z brokolice, tie blokujú estrogén:

http://www.iherb.com/Jarrow-Formulas-Se … s/169?at=0

Mne samotný jód nepomáha a ani iné minerály a látky, veď ja som ho musela už pojesť kvantá v tom kelpe - beriem denne 4 až 6 gramov z modifilanu a ešte sa aj jódom natieram.

Keď nepomáhajú základné stavebné kamene - polotovary na výrobu hormónov (jód, aminokyseliny - napr. tyrozin, veľmi častá súvislosť nízky ferritin, minerálne látky - mangán, meď, selén... u nadobličiek vitamín C, b komplex, rôzne adaptogény), treba dodať už len samotný hotový produkt, hormón. Ale   žiadne syntetické hormóny, treba výťažky zo žliaz zvierat, je dostať štandardizované na obsah hormónov, či už štítnych, ale aj kortizolu, ale veľa ľuďom stačia aj bežné neštandardizované. To, prečo nefunguje štítna žľaza a nadobličky môže mať veľa príčin - najčastejšie deficit jódu, selénu, otrava ortuťou, celiakia, branie niektorých liekov, adrenálna únava, menopauza, estrogénová dominancia, toxíny ako floridy, hepatititída C..

Ja chcem vyskúšať pregnenolone primárne na adrenálnu únavu, myslím, že keď si poriešim adrenálnu únavu a štitnu žľazu, je možno šanca, že sa to upraví, či už to pomôže aj s progesterónom, inými hormónmi a PMS, to bude len bonus navyše a ja to riešim viacerými prípravkami - rôzne adaptogény (rhodiola, eleuthero, schizandra, ashwagandha, cordyceps, NADH, výťažky z cortexu.) Na šítnu žľazu acetyl tyrosin a forskolin, aj minerály ako mangán, chróm na hypoglykémiu.

Moja svokra teraz veľmi krvácala a jej zistili zhrubnutú sliznicu maternice a robili jej výškrab. Inak vôbec neviem, či zrovna na Tvoje problémy by mohol pregnenolone zabrať, tieto ženské veci môžu mať strašne veľa príčin (aj keď u drtivého počtu žien je to len nerovnovnáha estrogénu a progesterónu). Keď si písala, že ješ yam, skúšala si aj ten progesterónový krém? Mne ten krém trochu pomáhal, ale neriešil všetko, takže tam ešte bude nejaká ďalšia príčina. Ja keď mám aj iné zdravotné problémy, tak riešim teraz primárne tie.