Neviem, či to je na Slovensku dostupné, ale existuje aj syntetický T3, vo svete známy pod názvom cytomel, minimálne je vhodné skombinovať eutyroxin a ten syntetický T3, tí, ktorí majú problémy s premenou T4 na T3 (to sú tí, ktorí zostávajú hypothyroidní na liekoch), berú práve ten cytomel.

Komu štítna žľaza nefunguje  - musí nejak jej hormóny nahradiť, čiže u nás liek euthyrox, bavíme sa tu o nahrádzaní hormónov, ktoré štítna žľaza z nejakého dôvodu nedokáže produkovať, takže ako alternatíva k euthyroxu sú tieto výťažky a samozrejme, že keď nejaké hormóny dodám - jedno či v euthyroxe alebo prírodných výťažkoch, na krvi sa to odrazí.

To thyro gold vyzerá zaujímavo, celkom poučné čítanie o výťažkoch, aká je správna dávka, ako človek pozná, či mu to "funguje", ako začať s dávkovaním, ako je to s tým "tyroxine free" vo výťažkoch...
http://www.thyroidscience.us/info/Q&As/QandAs.htm

Ešte jedno zaujímavé info armour vs. ostatné neštandardizované produkty:

http://www.drlowe.com/QandA/askdrlowe/desicatd.htm
http://www.thyroidscience.us/products/t … o.gold.htm

"If you compare the effects of a dietary (nonprescription) desiccated thyroid to prescription desiccated thyroid, and you use the exact same weight of each, you’ll see that the dietary product is weaker. But if you use enough of the  dietary product, you'll induce the same measurable physiological effects as you can with any other type of thyroid product."

Uvádzam to preto, nakoľko zohnať armour pre ľudí na Slovensku bude asi komplikované.

Ktorý lekár predpíše armour, keď krvné výsledky sú v "norme"? S tým majú problémy aj ľudia v Amerike a nieto ešte tu na Slovensku, preto stále sú aj tie neštandardizované výťažky aspoň isté riešenie pre tých, čo sa nedostanú k predpisu. Ak si objednám armour cez nejakú internetovú "lekáreň" a zadrží mi to colnica, tak nemám ani peniaze, ani liek a už nehovoriac o tom, či to bude naozaj armour alebo nejaký "tehlový zafarbený prášok" z Taiwanu. To už predsa len firmy na výrobu doplnkov sú dôveryhodnejšie.

Hej, je to skôr ako výživa pre štítnu žľazu, ale dosť veľa ľudí to používa ako doplnok k armour, ako zdroj hormónov - určite armour, len ten je pre mňa komplikovanejšie zohnať.

Ono je to  tak, že kvôli FDA sa musí na výťažkoch zo štítnej žľazy povinne uvádzať "thyroxin free", ale keďže tie výťažky ľudom evidentne pomáhajú, tak nejaké hormóny predsa len obsahujú.

Firma Standard Process robí tie svoje výťažky na základe výskumov Dr. Royal Lee, zaujímavé info o glandulárnych výťažkoch v liečbe:
http://www.allaboutnutritionalhealing.c … upplements

Inak napr. v Gersonovej protirakovinovej terapii sa tiež používali výťažky zo zvierat, pacienti dostávali veľké množstvá surovej šťavy z mladej teľacej pečene. Takže to nebola len nejaká čisto vegetariánska strava založená na surových šťavách ako si možno niekto myslí.

A napr. mozog zo zvierat sa používa pre vysoký obsah fosfolipidov - phosphatidylserinu v rôznych terapiách.

Ja som si teraz kupovala na anémiu hémové železo, peptidové rozpustné výťažky z pečene, lebo bezkonkurenčne má najlepšiu vstrebateľnosť. Zase mám anémiu, nepomáha ani to kvantum doplnkov, chlorela a spirulina, superfoody, ľudia s hypotyreózou mávajú veľmi nízky ferritin - aminokyselina na skladovanie železa, jedna z príčin môže byť nízka produkcia žalúdočnej kyseliny - zlé trávenie-zlé využitie živín z potravy.

http://www.stopthethyroidmadness.com/ferritin/

Keď dokončím balenie od nutri-meds, idem vyskúšať standard process thytrophin, má tiež dosť pozitívne ohlasy a to veľké balenie 360 tabliet vychádza veľmi výhodne:

http://www.vitalbee.com/standard-proces … blets.html

Tá firma standard process robí tie výťažky pre mňa nejakým záhadným "alchymistickým" spôsobom, moc som tomu neporozumela, čo je to ten  Protomorphogen, nejaké nukleovo-proteínové minerálne extrakty zo žliaz, ale hlavne, aby to fungovalo. Tu je nejaké logickejšie vysvetlenie:
"A protomorphogen (PMG) does not refer to a whole-cell gland concentrate.  It denotes the part of the cell which carries the "blueprint" material as found in the nucleus. It is cytotrophic cellular material (cyto = cell, plus trophic = nourishment; thus, cellular nutrition). The nucleus or cellular control center contains large quantities of nucleic acids, deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA). 
The whole-cell glandulars, processed properly, will contain other nutrients normally occurring in such tissue (vitamins, fats, etc.).  But the PMG represents a very different nutritional philosophy.  It is not for the associated nutrients that the PMG is used.  It is for the cellular regulation components, the "blueprint" instructions required when the gland or organ has been fatigued, insulted, or injured in some way so that materials for tissue healing may be produced.
In a patented process, the PMG is extracted by creating an electrolytic solution to split open the cells using solar dried sea salt (sun evaporated) to concentrate the cytotrophic material including the DNA and RNA.

Ešte s tou energiou...ja som vyskúšala snáď všetko možné na moju skapatosť, od NADH (to ATP som ešte nemala), cez silné dávky adaptogénov, cordycepsu, ženšenu, ribózy, výživy a to už nehovorím o takých základných stavebných látkach typu vitamín D, selén.... a pod., vždy to nakoplo len na chvíľu, ak sú v tele vážne hormonálne problémy, treba adresovať tie, časť energie sa mi vrátila po dokončení chelácii ťažký kovov, potom po braní adrenálnych výťažkov a nakoniec thyroidných, tak som zvedavá na ďalší vývoj.

No... na fórach to niektorí ľudia kombinujú, t.j. berú armour+neštandardizované výťažky napr. od nutri meds, standard process..., dôvod je ten, že u neštandardizovaných - menej rafinovaných a spracovaných produktov je zase výhoda, že obsahujú celý komplex látok obsiahnutých v štítnej žľaze ako napr. kalcitonín a pod. (tie by mali byť aj v menšej miere zastúpené v tom armour), ktoré štítna žľaza potrebuje pre svoju funkciu. Akonáhle prísun stavebných látok človek obmedzí len na nejakú časť napr. hormón T4 - klasický syntetický liek Eutyhrox, veľa ľudí pri tejto liečbe stále trpí hypotyreózou, pretože nie sú schopní T4 premeniť na T3, to bol len príklad na to, že asi komplexný prístup je vždy najlepší. To isté robia aj pri adrenálnej únave, berú cortizol napr. ale plus a j kopec ďalších podporných látok ako aj neštandardizované adrenálne výťažky, ktoré sú bohaté na aminokyseliny a látky, ktoré potrebujú nadobličky na svoju výstavbu. U nás zrejme endokrinológa vôbec nenapadne ľudí s hypotyreózou liečiť aj na adrenálnu únavu.

Zloženie armour nejak pozmenili, pridali tam nejaké aditíva a aj preto niektorí ľudia berú neštandardizované, lebo je to len čistý výťažok bez tých aditív. 

Armour was reformulated in 2009, supposedly decreasing the amount of dextrose and increasing cellulose. As a result, numerous patients report problems with it and a return of hypo symptoms.

Mne sa ten armour ešte zložením nezdá až taký najhorší, ale keď si pozriem, čo za bordel obsahuje generikum thyroid-s (podobné armour), tak to teda zrovna nemám 2x chuť kupovať, akonáhle to zoberú do rúk farmaceutické firmy, hneď tam napchajú samé éčka:

Thyroid extract USP
Lactose (a milk sugar and is a filler)
PVP K90 (Polyvinylpyrolidone; water soluble coating/binder; no known hazard)
Avicel (microcrystalline cellulose; holds product together)
Aerosil (silicic acid powder; help disperse the ingredients)
Sodium starch glycolate (helps dissolute/disintegrate the pill)
Magnesium stearate (filling agent)
Eudragit (a common sustain released coating)
Methocel (a water soluble cellulose ether-helps bind pill)
Talcum (a filler)
Ponceau 4r lake (red additive-aluminum)
Tartrazine lake (yellow additive-aluminum)
Brilliant blue FCF lake (blue additive-aluminum)
Sunset yellow FCF (yellow additive)
Titanium dioxide (white)
PEG 6000 (water soluble polymer; binder)
Dimethicone solution  (Thanks to Ruth-Ann for obtaining the ingredients list above; descriptions added)

Všade je to ale na predpis, aj z toho drugstoru, dajú sa kúpiť generiká alebo aj armour ale človek musí hľadať.

Zloženie armour:

It’s made by Forest Pharmaceuticals. It is made in the following strengths: 1/4, 1/2, 1, 2, 3, 4 and 5 grain tablets.  The 3 and 5 grain tabs are scored., One grain is 60 mg and contains 38 mcg. of T4 and 9 mcg. of T3, plus unmeasured amounts of T2, T1 and calcitonin. The latter three are not removed, as rumor occasionally states.  Each tablet contains:
Porcine Thyroid Powder, U.S. Pharmacopeia
Dextrose, Anhydrous (anhydrous means any water has been removed and makes the tablet more stable)
Microcrystalline Cellulose, NF
Sodium Starch Glycolate, NF
Calcium Stearate NF (stabilizer and lubricant)
Opadry White (Titanium dioxide used as whitening agent, but also contains trace amounts of PEG (polyethylene glycol), Polysorbate 80, and Hydroxypropyl Methycellulose. See below.) Armour Thyroid does not contain gluten or lactose. But neither do Naturethroid or Westhroid.

http://www.frx.com/pi/armourthyroid_pi.pdf - príbalový leták z armour, hneď prvý odstavec, sú tam uvedené množstvá hormónov

http://www.stopthethyroidmadness.com/ar … er-brands/
http://www.armourthyroid.com/hcp_treatment.aspx#Tablets
http://www.armourthyroid.com/con_faqs.aspx
http://www.facebook.com/topic.php?uid=1 … opic=14403

762

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Drtivá väčšina krémov obsahuje 500 mg progesterónu na 1oz 30 ml - aj ten now a source naturals, nemá moc zmysel špekulovať s nejakými inými krémami, keď sa dá z iherb objednať now, je to všetko väčšinou na jedno kopyto (ak je niečo štandardizované na nejaký obsah, nemali by tam byť veľké výkyvy), okrem toho, že pozerať na formu - lipozomálna, parabény a pod.

A ešte jeden trik, treba tie výťažky vždy nechať rozpustiť v ústach pod jazykom, neprehĺtať, aj keď sú to veľké molekuly,  väčšina ľudí to takto berie, lebo je to účinnejšie, takže niečo sa tam asi musí z toho vstrebávať.

Ale ak  to bude s tou štítnou žľazou u mňa dlhodobé, zoženiem si armour.
http://medswellnessprescription.com/pro … 1297905246

Tie som pozerala, prešla som desiatky glandulárnych výťažkov, či už thyroidných, adrenálnych alebo zmesy, v tomto treba ísť na fóra a tam čítať, čo zaberá, väčšina neštandardizovaných sú veľmi slabé, obsahujú málo hormónov alebo kopec nejakých vitamínov a iných látok, čo je ale zbytočné, pretoze výťažky sa dávkujú individuálne a ak niekto potrebuje 6 tabliet denne, potom prijme aj veľa minerálov, tyrozínu a iných látok, čo do toho dávajú, takže treba len čisté pozerať. 

Pred rokom som užívala tieto:
http://www.iherb.com/Natural-Sources-Ra … /6016?at=0
http://www.thevitaminservice.com/acatal … T3201.html
http://www.iherb.com/Life-Enhancement-J … /2777?at=0

ale neviem, či boli tak slabé, alebo to bolo tými ťažkými kovmi, ale mali na mňa slabý efekt.

Na štítnu žľazu rozhodne vyhráva armour, z tých neštandardizovaných nutri meds, ešte od firmy standard process, adrenálne - najlepšie isocort, obsahuje štandardizované výťažky z ovce - cortexu vo forme rozpustných peptidov. Takže ja už kupujem to, čo je na fórach ľuďmi odskúšané.

Zdroj na Nutri-meds v UK:
http://www.the-natural-choice.co.uk/Por … sules.html

No ja beriem teraz aj tie adrenálne žľazy, aj tie mi  pomohli, ľudia s hypotyreózou mávajú väčšinou vyčerpané nadobličky, treba najskôr podporiť nadobličky a potom až štítnu žľazu.

Super info o celej problematike:
http://www.stopthethyroidmadness.com/ts … s-useless/

Objednala som si od firmy Nutri-Meds - z ošípanej, majú aj hovädzie, ktoré chvália na fórach, sú aj štandardizované-armour, ale horšie sa zháňajú, treba väčšinou recept, generiká sa dajú aj bez receptu - ale tam mám obavy to objednávať cez tie rôzne internetové lekárne, tie Nutri-Meds sú ale pomerne drahé, tak ešte sa poobzerám po nejakých iných.
http://www.nutri-meds.com/

Beriem druhý deň výťažky zo štítnej žľazy a cítim NEUVERITEĽNÉ zlepšenie zdravotného stavu, ako keby ma niekto po dlhej dobe oblial živou vodou a to je len druhý deň, zápal ucha už skoro vôbec necítim, vyčistili sa mi dutiny, odpuchla pravá lymfatická uzlina, večer o siedmej nepadám únavou do postele, nepotrebujem spať cez deň, vlasy, ktoré mám ako slamu a skoro polovica mi z nich vypadala, začínajú byť hebkejšie, to už som musela mať riadnu hypotyreózu a pritom ešte výsledky spred pár mesiacov na štítnu žľazu ukazovali TSH v norme, čo je ale veľmi nespoľahlivý ukazateľ, mala som si dať vyšetriť aj T4 a T3, to som vtedy ale nevedela. Hlavne je super, že si človek môže objednať tie prírodné výťažky a nie je odkázaný na syntetický hormón, ktorý obsahuje len T4.

770

(74 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Nie je predsa len rozdiel medzi organickými minerálmi vyrobenými synteticky a z potravín? Nemyslím priamo v chemickej štruktúre, ale predsa len je to telu bližšie, keď je to z potravy a také doplnky obsahujú aj kopec ďalších spolupôsobiacich látok. Dnes sa už robia aj také, získavajú sa z hydroponicky pestovaných rastlín, kvasníc, organicky naviazané na spirulinu...

http://www.iherb.com/Garden-of-Life-Vit … 18255?at=0
http://www.iherb.com/Nature-s-Plus-Dyno … /7626?at=0
http://www.evitamins.com/product.asp?pid=14101
http://www.iherb.com/Nature-s-Plus-Sour … 23863?at=0

771

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No pozerala som tie progesterónové krémy, veď oni sú skoro všetky lipozomálne, aj ten now, ten to má ešte aj v názve:

"Now Foods, Natural Progesterone Liposomal Skin Cream"

http://www.iherb.com/Now-Foods-Natural- … g/779?at=0

http://www.iherb.com/Wise-Essentials-Wi … 29373?at=0

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Na … /4377?at=0

U mňa vyhráva zatiaľ now - je lacný, bez parabénov, parfémov, lipozomálny, z wild yamu a ešte má aj kopec ďalších zaujímavých zložiek ako aloe, výťažky z dong quai, saw palmetta, sarsaparilla...

772

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mne jód nestačí, už ho beriem ca 3 roky, bežne mávam teplotu tela 35,5-35,8 stupňov,  čo je strašne málo, stále ma drtí zimnica, mám všetky príznaky hypotyreózy, u mňa to bude súvisieť s tými ťažkými kovmi, tak uvidím ako mi budú zaberať tie výťažky, zatiaľ som brala na nadobličky adrenálne a teraz pridávam zo štítnej žľazy, acetyl tyrosine, forskolin+samozrejme všetky základné stavebné látky - selén, vitamín D3...

Ešte je možnosť podjazykových progesterónových tabliet, najvýhodnejší zdroj s nízkym poštovným:

http://www.naturalhealthyconcepts.com/m … ange_high=

obsah progesterónu - 12.5mg progesterone per pellet a je ich tam 240 v jednom balení

Krém s najvyšším obsahom progesterónu, voľne dostupný, ja som našla tento, tá istá firma, čo robí tie podjazykové tabletky:
http://www.forresthealth.com/progonol.html

obsahuje ale konzervanty - parabény, čo niekomu môže vadiť

"Ingredients:
Purified Water, Aloe Barbadenis Gel, Stearic Acid, Dioctyl Succinate, Wild Yam Extract: Fermented Plant Derived Progesterone, Cetyl Alcohol, Butylene Glycol, Triethanolamine, Wheat Germ Glycerides, Carbomer, PEG-8, Tocopherol, Citric Acid, Diazolidinyl Urea, Methylparaben, Propylparaben"

Obsahuje na bežnú dávku 1/2 lyžičky až 65 mg progesterónu. Neviem nakoľko relevantné sú tie lyžičkové údaje, pri iných krémoch uvádzajú 1/4 lyžičky 20 mg progesterónu.

Ešte je tento silný ale predražený, obsahuje až 1500 mg progesterónu na jednu "ounce", čo je ca 30 gramov, ale menej koncentrovanejšie vychádzajú lacnejšie, majú zase väčší objem až 4 oz ako ten source naturals.

http://www.oasisadvancedwellness.com/pr … erene.html

Neviem, či napr. hrá rolu zdroj na výrobu progesterónu, ale ja by som si vybrala skôr wild yam ako sóju. Krém od NOW je z wild yamu a od source naturals zo sóje a samozrejme by som vyberala tiež bez parabénov, aj keď source naturals má zase tú lipozomálnu úpravu.

773

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Neviem, aké sú praktiky lekárov v UK, ale myslím, že keby som došla k ženskému lekárovi na Slovensku a chcela po ňom predpis na prírodný progesterónový krém, asi by sa na mňa veľmi čudne pozeral, ponúkol by mi nanajvýš umelý progesterón. Naši lekári vôbec nevedia o niečom takom ako "estrogénová dominancia" u žien, ako sa dá proti tomu bojovať prírodnými prostriedkami, naše ženy fungujú len na hormonálnej antikoncepcii.  Na Slovensku žiaľ tieto produkty nie sú cez lekárov dostupné, v Amerike áno, aspoň čo som o tom čítala, ide o progesterónové krémy s bioidentickým progesterónom, len v silnejšej koncentrácii, skús v UK nejakého lekára, či nepochodíš.
Ja som chcela ísť k nejakému endokrinológovi, nech mi predpíše prírodné výťažky na štítnu žľazu a v nejakej americkej lekárni by som si to kúpila cez net, ale veľmi silno pochybujem, že slovenský endokrinológ mi také niečo predpíše, by asi na mňa tiež veľmi čudne pozeral, čo to od neho chcem.

Prejavy parazitov vôbec nemusia byť nejak dramatické, človek môže s nimi žiť prakticky aj celý život, ak sa premnožia, alebo usadia v nejakom orgáne, tak vtedy už môžu byť príznaky. Najlepší prípad je ešte, keď sú v čreve, tam sa ľahko zlikvidujú. Minule som pozerala nejaký dokument a čo ma šokovalo, že parazity môžu pekne cestovať krvným riečišťom prakticky do celého tela, nemajú problém sa prevŕtať stenou cievy, môžu sa usadiť v mozgu, rôznych orgánoch. Ja hovorím, že nie je na škodu si občas dať preventívne protiparazitnú kúru, najlepšie to mala prebádané asi Hulda Clark, tú jej trojkombináciu palina, klinček a orešák, plus by som to doplnila albendazolom, ja si ju raz za rok dávam. Hlavne majitelia psov, mačiek, ak s nimi žijú v jednom byte, niektorí ešte spávajú aj v jednej posteli, tak tí by sa mali odčervovať spolu so svojimi miláčikmi, pes sa otiera zadkom o podlahu, zanecháva tam vajíčka parazitov, aj malé deti by som pravidelne odčervovala, zoberú do úst zo zeme hocičo.
V podstate, keď človek berie pravidelne doplnky typu výťažok z olivových listov, oregáno, rôzne silné aromatické - škorica, kurkuma, cesnak...aj tie pôsobia tak trochu antiparazitárne a vypudzujú parazity z črevného traktu. To mali  odsledované v Indii, preto tam vznikla aj Ajurvéda, ktorá preferuje varenú stravu, pretože zistili, že z varených a korenistých jedál ľudia menej ochoreli ako zo surových - v teplom podnebí a nedostatočnej hygiene tam boli ideálne podmienky na šírenie rôznych parazitárnych a iných infekcií.

775

(31 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ako sa odlišuje Lactobacillus acidophillus z pôdy a Lactobacillus acidophillus predávaný v bežných probiotikách, to existuje viac kmeňov?

776

(140 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja mám doma jednu knihu o progesteróne a tam sa doporučuje až okolo 200 mg progesterónu, tieto doporučenia som čítala od viacej lekárov, ale osobne sa prikláňam ku konzervatívnejším doporučeniam tých 20 mg 1 až 2x denne a hlavne sa sledovať a progesterón dávkovať individuálne, ale ak si mala silnú estrogénovú dominanciu a potrebuješ zastaviť krvácanie, ja by som si dávala aj vyššie dávky na začiatku. Takže ak si dáš 3xkrém, to je ca 60 mg progesterónu + kvapky, dajme tomu 2x8 kvapiek, dostaneš sa maximálne na dávku 100 mg, čo nie je vôbec také strašné. Voľnopredajné progesterónové krémy nie sú tak silné ako tie na predpis, tam predávajú aj 10-percentné.

Tu uvádzajú teploty a potrebný čas na likvidáciu svalovca:

http://www.svssr.sk/potraviny/info_Trichinely.asp

Ono síce všade pri tých výťažkoch uvádzajú, kontrolované na obsah škodlivých látok, parazitov, ťažkých kovov...z voľne chovaných zvierat bez hormónov a ATB, ale človek nikdy nevie. A žiaľ rastlinné produkty tieto výťažky nahradiť nedokážu.

Beriem teraz dosť veľa výťažkov zo žliaz, čo sú v podstate surové produkty, tu som sa dočítala, že sa takto spracúvajú:
http://www.evitamins.com/encyclopedia/a … w-it-works

Dokáže to vymrazovanie na mínus 15 stupňov zničiť v tých výťažkoch prípadné parazity?

Niektoré výťažky sú aj vo forme "soluble fractionation", čo sú už v podstate spracovanejšie produkty, viac filtrované, lepšie uprednostniť takéto alebo len čisto vymrazované? Mne sa viac pozdávajú tie s tými rozpustnými polypeptidmi, asi budú koncentrovanejšie a lepšie vstrebateľné. Toxické látky sa u zvierat ukladajú hlavne v tuku a práve ten sa pri tejto metóde odstraňuje, čo mi príde ako ďalšia výhoda, že to zredukuje nežiadúce látky ako ťažké kovy a pod.

The predigestion method employs the aid of plant and animal enzymes to partially digest or hydrolyze the glandular material. The partially digested material is then passed through a series of filtrations to separate out fat-soluble and large molecules. The purified material is then freeze-dried. This method of extraction is thought to be ideal for certain glandulars, such as liver and thymus, where the polypeptide (small proteins) and other water-soluble fractions are desired.

Ešte ma napadlo, čo keby som si proste tie kúpené výťažky strčila doma vždy na 3-4 dni do mrazničky, veď tam je -30 stupňov a Hulda Clark používala vymrazovanie ako jeden zo spôsobov likvidácie parazitov.

Inak to je možno aj odpoveď na to, čo mi minule napadlo, že eskimáci, čo jedli len čisto surovú živočíšnu stravu, nemali asi preto problémy s parazitmi, lebo to mäso mali väčšinou hlboko zmrazené, tam asi ťažko konzumovali nejaké antiparazitné byliny.

779

(449 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

A tento článok od Dr. Younga je naozaj "prevratný", človek nepoužíva kyseliny a kyslé tráviace enzýmy na trávenie, ale sódu bikarbónu, ktorá vzniká v žalúdku:
http://www.vegastrava.sk/zazrana-sodabi … ert-young/

780

(449 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Inak len pre zaujímavosť ten "super alkalizujúci zázračný" doplnok 4 Salts od dr. Younga sa predáva za 46 dolárov bez dopravy a dane!!!, obyčajná sóda s pomletým vápencom, ja som na to minule narazila, keď som hladala ten kalinát:
http://www.innerlight.sk/Pages/InnerLig … owder.html

O tejto sóde s vápencom píšu nasledovné:
Prášok 4 Salts obsahuje soli s "dokonalým" účinkom proti oxidácii, baktériám, hubám, zápalu, rakovine a starnutiu. Pomáha najmä pri znižovaní kyslosti spôsobenej nevhodnou stravou či poruchami metabolizmu, pričom udržiava mierne zásaditý charakter organizmu a spomaľuje proces starnutia.

Na to sa dá už len zasmiať a aj na niektoré výroky a články Dr. Younga. Nič proti sóde a alkalizácii, ale toto už závaňa ťažkou komerciou a ako vyžmýkať z ľudí peniaze.

S tými dávkami 15g denne budeš síce dokonale alkalizovaný, ak také niečo vôbec existuje, ale mať tie obličková kamene, zanesené cievy -  anorganické minerály zmiešané so všelijakými zoxidovanými formami tukov... tak to už neviem, či je zrovna najlepšie.

781

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

dnes robia už aj veľmi kvalitné odtieňovacie materiály, ale dosť drahé

mobily nie sú až taký problém ako si väčšina ľudí myslí, ale hlavne v mestách bts-ky, wi-fi (neviem ako je to v Amerike, ale konkrétne na Slovensku je to bieda s povolenými hodnotami), ja som mala rovno oproti obývačke 3 bts-ky, silné žiarenie v byte - a to NONSTOP, musela som sa z toho bytu vysťahovať preč, v tom byte som nebola už schopná fungovať ani dva dni, sťažnosti na úrady nepomohli, len v mojom byte som chytila bežne kedykoľvek 5-8 wi-fi sietí..., susedov človek neovplyvní,  to je problém bývania v činžiakoch na veľkých sídliskách, odsťahovala som sa na perifériu, kde je to kľudnejšie

782

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja mám doma ešte túto práškovú steviu s tým erythritolom a je to dobré, ja to dávam do všetkého, čo sladím, hlavne rôznych mixov, keď si robím čokoládu z kakaových bôbov.

http://www.iherb.com/NuNaturals-NuStevi … /4891?at=0

783

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

tá vanilková príchuť je tam veľmi decentná, mne osobne to nevadí, skôr to vnímam ako plus, mám rada vanilku, to vôbec nie je taká vanilka ako je človek zvyknutý u umelých vaniliek, tie prírodné sú vždy jemnejšie

Mne tá jedna stevia vydrží veľmi dlho, takže to nie je moc otázka peňazí, skôr chute tej stevie, niektoré majú takú horkú pachuť. Sú tam aj rôzne iné príchute, aj bez:
http://www.iherb.com/Wisdom-Natural-Swe … /5106?at=0

aj koncentrát z celých listov stevie:
http://www.iherb.com/Wisdom-Natural-Swe … /5276?at=1

keď ste ešte nekupovali tekutú steviu, tak na prvý krát lepšie menšie balenie, či tá chuť bude vyhovovať

tá sladkosť stevie je taká "prázdna", tak ja ju dopľňam kalorickými sladidlami, idem ešte vyskúšať ten erythritol, akú to má chuť a pozdáva sa mi aj palmový cukor - má o niečo nižší glykemický index ako repný, med

nie je zlá aj sušená trstinová šťava, má ale dosť výraznú príchuť melasy, v niektorých jedlách to ale vôbec nevadí, skôr je to na prospech chuti, napr. do perníka, do niečoho jablkového, do niektorých čajov a čokolády:
http://www.iherb.com/Now-Foods-Sucanat- … g/869?at=0

Tie kultúry stačí rozšľahať v troche mlieka nejakou tou šľahacou metlou a potom pridať zvyšok mlieka, netreba ani mixér - ale určite sa rozmixovaním probiotiká nezničia.

784

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Sisa, oslabenú imunitu môžeš mať teraz aj z tej silnej anémie.... Inak ja som na tom úplne rovnako, stále sa niečím "dopujem" a stále som chorľavá, ale verím, že je to stav dočasný, veď koniec koncov za rok a pol som sa zbavila ťažkých kovov, čo považujem za super úspech, vyliečila som sa z elektrosenzitivity (čo sa mi len ľudia smiali, že ako môžem "cítiť" wi-fi a podobne), ja som nemohla vyjsť ani na ulicu do mesta, kde je silné pokrytie signálom, hneď strašné bolesti hlavy, silná únava, musela som nosiť vonku rôzne tieniace tkaniny. Lenže to trvá nejakú dobu, kým sa telo zbaví všetkých tých svinstiev, posilnia orgány, u mňa nadobličky, štítna žľaza.

785

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Inak ešte s tou mikrovlnkou.... ja mám doma detektor na vysoké frekvencie, kupovala som si ho kvôli silnej elektrosenzitivite, meria vysokofrekvenčné elektromagnetické polia, či už z BTS staníc, bezdrátové telefóny so štandardom DETC, radary, wi-fi siete a podobne. Merala som viacero mikrovlniek počas aktivity, VŠETKY preukazovali silný únik žiarenia.

Vyzeralo to presne ako na tomto videu:

http://www.youtube.com/watch?v=bNy9R2c-2iE

V tom videu ešte ukazujú aj bezdrátový telefón, ktorý vysiela stále! aj keď ním človek zrovna netelefonuje, je to ako taká malá bts-ka v obývačke.

786

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ten jogurtovač, čo mám ja, nemá žiadne diery, je to len jednoduchá vyhrievacia platňa - rovná, ako veľký tanier a na tom sú len položené tie malé poháre, dá sa tam bez problémov dať aj hocijaký väčší pohár. Vôbec netreba mať obavy, že nedôjde k rovnomernému prehriatiu, veď je to vlastne tekutina, ktorá sa dlhodobo zohrieva odspodu a okolitým vzduchom, takže jogurt sa v pohode spraví aj vo väčšej nádobe. Ten môj jogurtovač sa volal tuším tiež Bravo, ja ho už mám veľa rokov, ale overiť ešte u výrobcu, či to je ten plochý tanier, ale na obrázku to vyzerá totožne s tým, čo mám ja. Ak sa poriadne rozmieša kultúra v mlieku, nie je problém robiť aj v malých nádobach, je to zajedno, ale zrovna hentie v tom jogurtovači sú fakt miniatúrne objemy, takže ja som ich rovno vyhodila preč.

Ja robím jogurty aj z orechových mliek - mandľového, slnečnicového... pridám do toho aj tahini a urobím jogurt, nie je to také chutné, ale mne to nevadí. Ja kravské mlieko moc nepoužívam a kozie sa nedá vždy zohnať.

Niektorí ľudia pridávajú do mlieka na jogurt ešte aj pár lyžíc sušeného mlieka, aby to mali také hustejšie. Možno by sa tam dala pridať aj sušená srvátka - pre mňa lepšia alternatíva. Môžeš si pridať do tej jogurtovej kultúry napr. jogurt Hollandia (český z Kauflandu) alebo ten danone - robia husté jogurty. Z kozieho mlieka mám vždy riedky jogurt.

Ja som skúšala viac stevii, tie práškové mi nechutili, najviac tekuté, tieto:
http://www.iherb.com/Wisdom-Natural-Swe … 11070?at=0

Ja pridám steviu aj do pečenia, tú tekutú, ale vždy to zmiešam napoly s hnedým cukrom, medom.

Veľmi dobrým a chutným zdrojom FOS je yacon sirup, predávajú ho aj u nás v bio obchodoch a dá sa ním zároveň aj výborne osladiť jogurt.

http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-O … /8340?at=0

"Yacon is a particularly valuable health food. It contains inulin, a complex sugar that breaks down slowly into fructooligosaccharides (FOS), which promotes healthy probiotics. Mildly sweet, dried yacon powder can be used as an alternative sweetener in drinks and recipes."

Keď robím ten kefír, tak tomu vyššia teplota moc nesedí, veľmi rýchlo to skysne a je to veľmi kyselé, lepšie dlhodobo fermentovať pri nižšej teplote, je to chutnejšie potom.

787

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Čo sa týka probiotík, problém našich lekární je v tom, že probiotiká, ktoré by mali byť skladované v chladničke - väčšina z nich, u nás sa nepredávajú ešte moc stabilné kultúry, skladujú veselo v regáloch, na ktoré ešte v lete svieti slnko. Skúšala som ešte Biopron od Valosun.

Čo sa týka toho jogurtovača, úplne najlepšie riešenie je tento, s tým, že sa doupraví:

http://www.bravospotrebice.sk/eshop/?ak … amp;id=273

Ten nízky plastový dekel som z toho vyhodila preč, tie malé poháre tiež (použiť na iný účel), treba k tomu dokúpiť len hlbokú plastovú misku s rovnakým obvodom ako má ten jogurtovač,  aby to zakrylo tak, aby nebol únik tepla, dajú sa také bez problémov kúpiť v hocijakých domácich potrebách, ja používam jednu nerezovú od Tescomy, tá tam sadne ako riť na šerbel a je hlboká a potom sa zmestia aj poháre veľké 7dcl., ja používam o trochu menšie, to už je jedno, takýmto spôsobom sa dá robiť kopec jogurtu naraz a je to výborné aj na výrobu domáceho kvásku na chlieb.

Teplota je tam nejaká prednastavená konštantná, ale ideálna na jogurty, kvások.., kefíry vyrábam pri nižšej izbovej teplote. Na výrobu jogurtov netreba nič zložité, ale tá ohrievacia platňa je super, nízky odber, nemusím sa trápiť s nejakou rúrou, vodnými kúpelmi a pod., zapnem to večer, nahádžem poháre, do rána mám jogurty (mlieko nezohrievam, takže to tam dávam studené) a ráno ich dám do chladničky, takto mám jogurty na celý týždeň.   

Ten jogurtovač s veľkou nádobou sa mi  nezdá praktický, lepšie je mať viac pohárov a mať to nadávkované a tá ohrievacia platňa je praktickejšia, dá sa využiť potom aj na všeličo iné.

788

(449 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Stále sa tu spomína alkalizácia tela, hlavne v podobe sódy bikarbóny alebo teda jej draslíkovej verzie, ale mne to pripadá len ako taká "skratka", síce telo to alkalizuje, ale nie je lepšie jednoducho jesť stravu bohatú na alkalické potraviny? Veď keď mám stravu bohatú na surové zeleniny, menej kyslého ovocia, zemiaky, klíčky, zelené listové zeleniny a pod., tak telo je prirodzene alkalizované a nemusím do seba cpať nejakú sódu alebo ešte horšie nejaké anorganické minerály. Beriem to v istých prípadoch, ako branie veľkých dávok vitamínu C, ktoré by telo moc prekyslili, keď chcem zabrániť aby žalúdočné šťavy zničili niektoré doplnky výživy ako probiotiká alebo pri ochoreniach, kedy alkalizácia stravou by bola nedostatočná. Podobný pocit mám z tých ionázotorov vody, čo vyrábajú zásaditú a kyslú vodu za drahé peniaze (sóda aspoň nič nestojí), vypijem mrkvovú alebo zemiakovú šťavu a mám zásad habadej a ešte kopec minerálov (zásaditých v organickej podobe), vitamínov a enzýmov k tomu.

789

(31 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Tie som kedysi pozerala, sú dosť podobné týmto:
http://www.iherb.com/Trace-Minerals-Res … 26463?at=0

a tieto majú až 16 kultúr:
http://www.iherb.com/Sedona-Labs-iFlora … /7406?at=0

a čo probiotiká so spórami, majú nejakú zvláštnu výhodu:
http://www.iherb.com/Arthur-Andrew-Medi … 23714?at=0

790

(80 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som ešte progesterónové kvapky nebrala, zatiaľ len krém, ale chcem si ich tiež objednať, tu je zhruba také doporučenie, ale to neplatí štandardne pre každého, progesterón sa tiež dávkuje podľa symptómov - ak mám PMS, zadržiavanie vody (estrogénová dominancia) - zvýšim progesterón, ak naopak začínam byť ospanlivá, pomalá - symptómy prebytku progesterónu, znížim dávky, po 2-3 mesiacoch dávkovania progesterónu stačia aj menšie dávky, telo sa saturuje:

Cycling Female
Day 0-15 - no progesterone
Days 16, 17 - 8 drops ProGest 3 times daily; after breakfast, lunch and before bed
Days 18, 19 - 10 drops ProGest 3 times daily; after breakfast, lunch and before bed
Days 20 - 21 - 12 drops ProGest 3 times daily; after breakfast, lunch and before bed
Days 22, 23, 24 - 14 drops ProGest 3 times daily; after breakfast, lunch and before bed
Days 25, 26 - 8 drops ProGest 3 times daily; after breakfast, lunch and before bed
Days 27  - 4 drops ProGest 3 times daily; after breakfast, lunch and before bed
Days 28  - 0 drops Progest
Start slowly and build up to full dose.
Adjust dosage if your cycle when you were younger.


Peri-menopause
Still cycling but the cycles are beginning to vary in length and duration
Tend to be low in Estrogen and Progesterone
Could use PhytoB or PhytoEstrogen products to replace the estrogen
Use Progesterone as needed
Can use Pregnenolone and DHEA to prime the hormone pathways.

Mne sa ale toto postupné branie progesterónu zdá komplikované a zdajú sa mi to aj nejaké vysoké dávky, ja by som si dávala ekvivalent 20 mg, t. j. ca 8 kvapiek ráno a večer, krém som si dávala 2x, 1x u mňa nestačilo. Nevýhoda kvapiek je, že ich treba dávkovať častejšie, pri kréme sa hormón vstrebáva pomalšie cez kožu, lebo podkožný tuk je ako taký depot.

If you have not taken progesterone before (tables or other forms) then your body is not yet used to progesterone. There is a paradoxical effect that occurs and you need to be familiar with it. Progesterone has two effects. It gives a progesterone effect (calming effects) long term but for the short term (several days to a couple of weeks) it also gives estrogenic (excitatory) effects. The estrogenic effects fizzle out over the first week or two while the progesterone effects remain.

Tak toto platilo u mňa na 100%.

791

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Zloženie kultúr v rôznych jogurtových štartéroch:

Yogourmet, Freeze-Dried Yogurt Starter & Creme Bulgare Starter (iherb):

Ingredients:  Skim milk powder, sucrose, ascorbic acid, lactic bacteria (L. Bulgaricus, S. thermophilus, L. acidophilus).

Yogourmet, Freeze-Dried Yogurt Starter with Probiotics, Six 5g Packets (iherb):

Ingredients: Lactic Bacteria (L. Casei, B. Longum, L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. Acidophilus), Skim Milk Powder.

Euro Cuisine RI1020 Starter Yogurt Maker:

Ingredient - Skim Milk Powder, Sucrose, Ascorbic Acid, Lactic Bacteria (L. Bulcaricus, S.Thermaphilus, L. Acidophilus)

Natren Yogurt Starter, 1.75-Ounce:

Lactobacillus Bulgaricus Lb-51, Streptococcus Thermophilus Nss.


Cenovo vychádza  najlepšie iherb - Yogourmet, Freeze-Dried Yogurt Starter with Probiotics a má aj najviac zastúpených kultúr. Ja som s ním mala dobré výsledky.

Ešte dve kefírové kultúry:
http://www.juicersforless.com/product_i … q462ehven2
http://www.therawfoodworld.com/index.ph … id=1004222

792

(31 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

By ma zaujímalo k čomu človek potrebuje probiotiká s pôdnymi mikroorganizmami (neviem, či dobre preložené).

Tu sa o nich zrovna nevyjadrujú pozitívne v jednom úryvku:
http://www.raysahelian.com/soilorganisms.html

793

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Na iherb už zaradili aj produkty firmy Natren, oni majú aj jogurtový štartér - bulharské kultúry, ale ten tam žiaľ nie je:
http://www.amazon.com/Natren-Yogurt-Sta … amp;sr=8-7

794

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Mne sa šťava zmení - zoxiduje a to používam nízkootáčkový odšťavovač a používala som už všelijaké odšťavovače, pri odstredivke to ide ešte rýchlejšie, tam je to hnedé po pár minútach (aj keď nie priamo šťava, ktorá sa zmiešava s tou kyselinou askorbovou,  ale ten odpad), ono pri tom odšťavovaní sa tá šťava ovzdušní, tomu človek nezabráni, to by musel odšťavovať bez prístupu kyslíka ako to robia s niektorými olejmi a aj keď ju človek dobre zakonzervuje tým vitamínom C a vákuom, tak zmení vlastnosti. Inak nie nadarmo, napr. taká Gersonova protirakovinotvorná diéta používa zásadne len čerstvé šťavy, tam sa nesmú používať ani pár hodín skladované šťavy, úbytok enzýmov je rýchly a je to aj na dlhšie skladovanej šťave poznať, mení sa aj chuť. Možno ja som len na tieto veci háklivejšia. Ale neverím tomu, keď niekto napíše, že šťava po štyroch dňoch skladovania chutí rovnako a je nezmenená, odšťavujem už roky, závisí aké požiadavky na tú šťavu človek má, samozrejme vždy je to lepšie ako kartón šťavy v tetrapaku vytiahnutý z regálu v Tescu.

795

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mala som na mysli probiotické kapsule, ktorých obsah som jednoducho vysypala do mlieka a skúsila z toho urobiť jogurt, keď sú tam tie baktérie živé, tak pri vhodných podmienkach a teplote sa musia začať množiť. Pri už asi šiestom probiotiku kúpenom na Slovensku v lekárni - naposledy to bol nejaký Super Dophilus mi už došla trpezlivosť a tak ma to motivovalo na tú sťažnosť, veď už som aj za tie probiotiká vyhodila nemalé peniaze. Boli nejak zarazení tým, že vôbec niekto "testuje" ich probiotikum tým, že skúša z neho urobiť jogurt, len mi odpísali, že som určite urobila nejakú technologickú chybu v postupe a určite sa z toho dá vyrobiť jogurt, po pár dohadovaniach mailami, som im odpísala, že keď teda sú si takí istí funkčnosťou svojho produktu, tak nech mi pošlú v obálke prvou triedou 2-3 kapsule (z ktorých oni vyrobili jogurt), to má človek v rukách na druhý deň a ja to otestujem, už sa mi neozvali - tak to je prístup predajcov doplnkov na SK. Inak Dophilus bol v lekárni skladovaný v chlade, takže tam chyba nebola.

Keď som testovala probiotiká kúpené na iherb, napr. od firmy Now Gr8 Dophilus - bez problémov sa jogurt vyrobí, len nie je taký chutný ako z tých jogurtových kultúr.

Inak napr. zastúpenie tých kultúr v Gr8 a v Super Dophiluse je približne to isté, len Gr8 je teplotne stabilný, netreba ho skladovať v chladničke a má ešte aj enterickú kapsuľu a stojí asi tretinu, dophilus má len 30 kapslí, Gr8 60, Gr8 má 4 bilióny a Dophilus 8 miliárd baktérií:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Gr8-Doph … s/635?at=0
http://www.dophilus.sk/?id=23

Mi to pripadá ako keby ten slovenský super dophilus bola biedna napodobnenina toho Now Gr8 Dophilusu.

796

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No ja som kúpila omnoho viac skapatých kultúr - probiotík v slovenských lekárňach ako z USA... A to boli trochu väčšie peniaze ako tých smiešnych 4,81 dolárov, čo Ťa stál ten štartér na iherb. A keď som sa sťažovala priamo firme na distribúciu probiotík na Slovensku, nepomohlo mi to, obviňovali mňa, že neviem robiť jogurt.  V živote sa mi ani z jedného probiotika kúpeného na Slovensku nevyrobil jogurt, z tých peňazí som si mohla kúpiť niečo kvalitnejšie z Ameriky aj s poštovným. Tá kefírová kultúra sa dá množiť... až na 7x, ja Ti nič nevnucujem, len som poukázala na rozdiel medzi jogurtom vyrobeným z bežného jogurtu s jednou kultúrou a práškovými štartérmi, ktoré ich obsahujú viac, aj rôzne špeciálne, mne sa aj z tejto kefírovej kultúry bez problémov vyrobil kvalitný kefír, kupovala som to ale z UK - link som už dávala.

797

(95 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

To, že Ti nejaký jogurt vyrobí jogurt, nie je až taký  úspech, to dokáže väčšina jogurtov, ak sú tam živé baktérie, ale výhoda rôznych sušených kultúr, či kefírových, jogurtových je práve v tom, že obsahujú viac prospešných kultúr, nielen nejakú jednu jogurtovú, ktorá sa používa pri nejakom tom druhu mliečnych výrobkov a dodáva mu špecifickú chuť a štruktúru - pri jogurtoch sa používajú kultúry, ktoré "chutia" a vyrobia práve taký ten hustý chutný jogurt, ktorí ľudia požadujú.

Napr. si pozri, koľko kultúr obsahuje tento kefírový štartér:
http://www.therawfoodworld.com/index.ph … id=1004222

Lactococcus lactis subsp. lactis
Lactococcus lactis subsp. cremoris
Lactococcus lactis subsp. diacetylactis,
Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Lactobacillus kefyr (thermophilic)
Klyveromyces marxianus var. marxianus

798

(80 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Najvýhodnejší má wild yam swanson, štandardizovaný na obsah diosgeninu, treba kúpiť toho ale naraz viac kvôli poštovnému:
http://www.swansonvitamins.com/SWH152/ItemDetail?n=0

799

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

No ja som za surové šťavy, myslím, že doplnky ich nie sú schopné úplne nahradiť, skúšala som aj siné enzymatické zmesy, nemalo to na mňa moc efekt, skúšala som aj kopec tých sušených zelených superfood - je to fajn, keď si človek nemôže urobiť tie šťavy, ale šťavy a rôzne mixy vlastne beriem ako jedlo.
No keď človek vynechá to "bežné varenie", tak má čas aj na takéto veci a keď je chorý, tak čas musí mať. 
Ja odšťavím s mrkvou, jablkami... aj namočené mandle, pšeničné klíčky, slnečnicové klíčky, namočené konopné semienka - takže v podstate už mám takú hotovú zmes na tie sušené placky, vždy to len dochutím naslano - bylinky, soľ alebo nasladko - škorica, med..., len treba na to vhodný odšťavovač a sušičku, ktorá to "neuvarí" a sú na to také fólie, na čo sa tá zmes na placky natrie, keď je to už v sušičke polosuché - má to tvar, tak to nakrájam na menšie kusy a dosuším už priamo na sitách v sušičke.

800

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

No ja som minule odšťavila s mrkvou a jablkom reďkovkové klíčky a to bolo nepiteľné, ak má cesnak vysoký obsah síry, tak reďkovkové klíčky trumfujú na celej čiare a oni obsahujú ešte aj silné silice, sú oveľa silnejšie, než čerstvá reďkovka, už som odšťavovala všeličo - brokolicové klíčky, prosové klíčky, kamutové klíčky, senovkové klíčky, ďatelinové, čerstvý zázvor (ten je super s jablkom), ale reďkovkové teda naposledy, strašne silné, ešte mi brucho tri hodiny skrúcalo, ja tam dávam tiež kyselinu askorbovú kvôli oxidácii a konopný olej ale neviem si predstaviť piť tú šťavu za 2-4 dni, to je už zoxidovaný sajrajt, aj keď to vákuovo uzatvorím. Keď je človek na tom mizerne, tak vypije už všeličo.

Ja ten "odpad" vždy odložím, teda ak je použiteľnejší - z jabĺk, mrkvy a zmiešam to s namočenými orechami,  semiačkami, vždy pridám namočené ľanové semiačka, ktoré vylučujú taký sliz a výborne to spoja a suším z toho v sušičke placky, je to výborné, zostanú z toho také zeleninovo-ovocné krekry a keďže to suším do 45 stupňov, tak mi to zostane aj surové.