651

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No z pohľadu menšieho a väčšieho zla beriem, že pre niekoho, kto potrebuje omega 3 tuky a stravuje sa nekvalitne, je to istá možnosť, tie rybie oleje asi budú stále lepšia voľba, než väčšina tukov, čo do seba ľudia dávajú - trans tuky, rafinované rastlinné oleje, zahriate oleje, rôzne zoxidované formy cholesterolu, živočíšnych tukov a aj tých rastlinných, taký ľanový panenský olej riadne rýchlo horkne, keď to človek nedá do chladnicky.

652

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Veľmi dobré info o spracovaní rybích olejov:
http://www.mainoptical.com/pdf/TG_vs_EE.pdf
http://www.articlealley.com/article_1369127_23.html

Z toho som pochopila, že len molekulárnou destiláciou sa dá vyprodukovať maximálne čistý olej, lenže tento proces vždy čiastočne znehodnotí rybí tuk a moc som dobre nepochopila, čo je vlastne výsledný produkt, najskôr to vydestilujú pomocou ethanolu a potom naspäť za pomocou umelých triglyceridov to dajú do triglyceridovej formy.

Ja som si totižto myslela, že tie rybie tuky, čo označujú ako "triglyceridové" sú v pôvodnej nerafinovanej podobe, ale oni budú asi destilované, čiže čiastone rafinované a zoxidované a potom tam len umelo pridajú syntetické triglyceridy.

"Many companies actually use synthetic triglyceride oil in their products, which means that they have concentrated the triglycerides into ethyl esters, and then converted the ethyl esters back into triglycerides. Doing this gives you a triglyceride form of fish oil that has had the original position of its carbon bonds altered, and this modifies the molecules overall structure."

Inak to sa mi zdá pekný podvod, že pôvodný rybí tuk napr. neobsahuje toľko EPA a DHA, molekulárnou destiláciou sa tieto mastné kyseliny viac skoncentrujú, ale vlastne aj znehodnotia a potom to predávajú ako super čistý olej s vysokým podielom EPA a DHA, ktorý je podľa nich ešte lepší ako pôvodný rybí tuk, pekné zavádzanie. Umelo vytvoria "ideálny pomer" triglyceridov a ethyl esterov a to má byť pre mňa lepšie ako pôvodný rybí olej (lepšie len z hľadiska čistoty).

Kupovaných rybích olejov sa už ani nechytím.

653

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Tá molekulárna destilácia ale tiež asi nebude bohviečo:

"Stay away from fish oil that has been molecularly distilled. The distillation process alters the natural form of the oil. Yes, it may remove some of the toxins, but the oil is no longer in it's natural state. As a matter of fact, molecular distillation causes the oil to be oxidized and there's nothing worse for you than an oxidized oil. If your fish oil is molecularly distilled, you should be wondering how polluted the fish oil was to start with that they had to use such an aggressive purification process on it."

"The molecular distillation is the only process known to scientists thus far that efficiently and successfully removes not only heavy metals, but also PCBs and many more harmful toxins. It reduces them to levels that are found to be wholly safe as far as human consumption is concerned.

Some companies, too, who believe in the molecular distillation process to render purified fish oil to their customers, understand that a solvent must be used in the distillation process, but which solvent?

A few companies, in the hopes of reducing cost have chosen hexane. Unfortunately, hexane may retain residual components, thus harmful substances can still be found in their products.

Manufacturers who wish to use the purest distillation method in order to deliver pharmaceutical grade molecularly distilled fish oil have chosen ethanol instead. "

Tak z toho mi vychádza najlepšie ten olej z rias a ráčikový a rybím olejom sa radšej vyhnúť.

654

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Dnes som sa dočítala o rybom oleji, že sa predáva v dvoch formách ako ethyl ester a ako triglyceridy, rybí tuk je v rybách prítomný vraj výlučne vo forme triglyceridov, v tejto forme je menej náchylný na oxidáciu a skazenie, ethyl-ester forma vzniká vákuovým zahriatím rybieho tuku, kedy mastné kyseliny sú naviazané na ethanol, čoho výsledkom je „polosyntetický“  čiastočne rafinovaný rybí tuk.  Väčšina firiem predáva rybí tuk vo forme ethyl esteru, lebo je lacnejší, zatiaľčo triglyceridová forma sa lepšie absorbuje, spôsobuje vyšší nárast EPA a DHA v plazme a býva menej skazená a zoxidovaná.
Ja som si nikdy nevšimla u rybieho tuku, že sú predávané v týchto dvoch formách (aj keď rybí tuk nekupujem a skôr olej z rias a z ráčikov), ale ma to zaujalo.

Tu je napr. tá triglyceridová forma:
http://www.iherb.com/Bluebonnet-Nutriti … 27909?at=0

A tu je ethyl-esterová:
http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Cala- … 22613?at=0

Dúfam, že ten ráčikový olej je lisovaný za studena a nerafinovaný.

stačí obyčajný biologický tenzid, väčšina bio saponátov obsahuje aj kyselinu citrónovú alebo citrusové oleje, ktoré zvyšujú čistiaci efekt, tenzid rozruší povrchovú vstvu a tým pomôže zmyť prípadné povrchové chemikálie, vosky a nečistoty, ale vždy je lepšia voľba kupovať bio ovocie a zeleninu

http://www.iherb.com/Citrus-Magic-Veggi … 12282?at=0

Ja používam na umývanie zmes GSE (prípadné plesne na ovocí a zelenine) a bio saponátu.

http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php … qudfq4rhh1

657

(75 odpovedí, zaslaných do Choroby oka a jeho adnexov)

Nevyznám sa moc v elektrostimulácii, niektorí pacienti to v nemocnici používajú, ale u pokročilejších prístrojov sa dajú nastaviť konkrétne frekvencie a takisto sila tých elektrostimulov, u toho optogenu je to napísané, aké frekvencie sa tam používajú, aký výskum za tým stojí, netuším, ale nie je vylúčené, že z časti to bude aj komercia, ako to už býva u takýchto prístrojov.

658

(75 odpovedí, zaslaných do Choroby oka a jeho adnexov)

ma napadlo, že tie elektrostimulačné mašinky sa predávajú aj u nás, v telke to väčšinou reklamujú na "chudnutie" a pasívne cvičenie, ale chorí ľudia to používajú na stimuláciu svalstva, kde majú porušené nervy, čiastočne ochrnuté končatiny, dokonca som čítala, že ženy to používajú pri inkontinencii na posilnenie svalstva panvového dna a pod. K tomu sa predávajú náplaste rôznej veľkosti, keby som to nalepila na oblasť okolo očí, možno by to fungovalo ako tá opto pulse za menšie peniaze, na tej stránke promolife sú tie veci predražené a nevyzerá to tam moc dôveryhodne

http://www.mixxer.sk/falcon/eshop/62-1- … stimulacia

659

(75 odpovedí, zaslaných do Choroby oka a jeho adnexov)

Ja som kedysi pozerala toto, ale neviem, či je tam aj tá elektrická stimulácia:

http://www.mipam.cz/bryle.php
http://compex.zdravi-cz.eu/masazni-pris … xft660.php

660

(75 odpovedí, zaslaných do Choroby oka a jeho adnexov)

Tie dierkované okuliare som objednávala cez net, ale už dávno, inak ja nevidím do diaľky a keď pozerám cez tie dierkované okuliare, tak vidím ostrejšie. Tie dierkované okuliare oči prinútia "inak pozerať" a zaostrovať a tým sa cvičia, najhoršie pre oči je dlhodobo pozerať doblízka - napr. displej počítača. Som čítala, že vraj praľudia vôbec netrpeli krátkozrakosťou, lebo oči používali predovšetkým na pozeranie a zaostrovanie do diaľky.

Ľudia si dnes kopec vecí lacno objednávajú cez ebay, aj tie okuliare sú tam:
http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_ … Categories

Ale ja už tomu neverím, objednávala som lacný obal na kindle čítačku a lampičku, lampa vydržala 5 minúť a ten obal bol tak napáchnutý chémiou, že som ho vyhodila. Jedno mi došlo z Hon Kongu a druhé z Číny, už len cez amazon, to je dôveryhodnejšie.

661

(75 odpovedí, zaslaných do Choroby oka a jeho adnexov)

ja používam dierkované okuliare, lebo tá očná gymnastika ma nebavila, dám si ich na hodinu, keď pozerám napr. film, vyzerá to takto nejako:
http://www.treneroci.sk/original/
Inak zahmlené a také rozostrené videnie mi robilo, aj keď mi chýbali hormóny štítnej žľazy - ja som mala už pocit, či nemám nejaký šedý zákal

A toto sa stalo mne:

"If the blood pressure of a patient is 100 systolic or below, I hesitate, in fact I won’t start them on thyroid, without giving them 5mg of prednisone at the same time. Because, if you raise the metabolism a little as we’re doing with the thyroid, you also have to have a little more secretion from the adrenal. The normal gland, can furnish it and do all right. But if the blood pressure is too low in the beginning, the chances are that this patient is going to get worse, about four days after you start them on thyroid, they will become worse than they were.” (5 mg of Prednisone is = to 20 mg of hydrocortisone)"

"What Happens if I Take Thyroxine with Adrenal Problems?

Even if the adrenal insufficiency is slight, it will adversely affect thyroid conversion, tissue uptake, and thyroid response.
If the T4–T3 conversion doesn’t happen as it should, the body can become toxic through unused T4. If it is converted, but the T3 cannot enter the cell walls due to adrenal insufficiency, the T3 cannot be used, and may reach toxic levels. In either case, T4 and TSH blood tests will appear normal, but the patient may feel really unwell. (6) If a physician raises the thyroxine dose in this scenario, the situation worsens still further."

Ja som myslela, že skapem, príšerné bolesti hlavy - ja som sa cítila fakt ako priotrávená so silnými hypo symptómami a to som bola na kvantách vitamínov, aminokyselín a adaptogénov. Potom ma napadlo večer to skúsiť s ešte väčšou adrenálnou podporou, nemala som pri sebe HC, tak som si dala ale 9 kapsúľ isocortu, bolesti hlavy, ktoré som už mala pár dní behom 3 hodín sa zredukovali na minimum a ustúpili symptómy hypotyreózy.

5qo - ja viem o vedľajších účinkoch kortikosteroidov, preštudovala som si to dôkladne, ale nízke fyziologické dávky hydrokortizónu sa používajú na liečbu rôznych ochorení, pozor, je veľký rozdiel brať napr. 10 mg hydrokortizónu u stavov, kde preukazne ten kortizol chýba a 20 mg prednisonu (2,5 mg prednisonu je ekvivalent 10 mg hydrokortizónu)!!!

Výborné info o tom:

http://www.stopthethyroidmadness.com/safe-uses/
http://www.stopthethyroidmadness.com/adrenal-info/faq/

http://www.amazon.com/Safe-Uses-Cortiso … amp;sr=8-1

"3) It has been demonstrated that when subjects with intact adrenals receive less than full replacement dosages of cortisol, endogenous adrenal function is suppressed only sufficiently to achieve a normal glucocorticoid level. For example, subjects receiving 20 mg (5 mg. four times) daily of cortisol have their endogenous adrenal steroid production decreased by approx. 60%, and subjects receiving 10 mg. (2.5 mg. four times) daily have their adrenal steroid production decreased by approx. 30%. "

Aj keby toto nebola pravda, tak praktické skúsenosti ľudí liečených na hypotyreózu s adrenálnou únavou ukázali, že pridanie fyziologických dávok hydrokortizónu im umožňuje tolerovať hormóny štítnej žľazy. Niekto potrebuje menej, niekto viac, niekto vôbec, niekto užíva HC dva mesiace, iný pol roka.

Ja som mala už takú skapatú imunitu, dva mesiace zápal ucha práve kvôli silnej hypotyreóze, silné bolesti svalov a kĺbov, to už nehovorím o tej príšernej únave a iných symptómoch, len čo som začala brať hormóny štítnej žľazy, zápaly začínajú ustupovať, nosné dutiny sa mi čistia, kĺby prestávajú bolieť. A hormóny štítnej žľazy mi nefungujú bez kortizolu, beriem naozaj malé dávky, teraz len 2x za deň, ráno 3mg a na obed 3 mg, 4x za deň bolo moc, najkritickejšie je u mňa ráno a doobedie, poobede moc nepotrebujem a navečer sa cítim  väčšinou dobre, asi mám vtedy dobrú hladinu kortizolu, branie HC poobede mi spôsobovalo potom nespavosť, adaptogény sú fajn, aj sladké drievko - ale tie sú tak dobré na tlmenie stresových výkyvov kortizolu počas dňa, sladké drievko vraj predlžuje efekt telom vyrobeného kortizolu, ale keď telu ten kortizol chýba, tak nemá, čo predlžovať, to je len dobré ako doplnok a u veľmi miernych stavov adrenálnej únavy. Veď čo ja denne pojem tých vitamínov, mne to nestačí, uvidím, keď sa dostanem na plnú dávku thyroidných hormónov, koľko toho budem potrebovať, ale museli sa mi tie nadobličky zlepšiť, lebo ešte prednedávnom som mala napr. strašnú chuť na slané - problém s aldosterónom, toto mi už zmizlo, aj elektrolyty som mala podľa krvného rozboru v norme - Na, K, ale asi ten nápor T3 hormónu mi zase vyčerpal kortizolové rezervy.

Liek je Armour, S-thyroid a Hydrokortizón, to, čo kúpiš na iherb.com sú doplnky výživy.

Ten som neskúšala, tak neviem, obsahuje cortex, ten som brávala od iných firiem - ťažko posudzovať nakoľko mi to zaberalo alebo nie, keď som brala toho kopec.

adrenálna únava, napr.:
http://www.drlam.com/articles/adrenal_fatigue.asp
http://www.drlam.com/adrenalfatiguecenter/

Nekupovala som si Armour, lebo je predražený a je problém ho kúpiť bez receptu, kupovala som s-thyroid, ja tu nebudem zverejňovať lekárne, kde sa dajú nakupovať lieky bez receptu, ale s-thyroid nie je problém kúpiť. Keď zadáš do google "s-thyroid pharmacy order", tak vyhodí aspoň tri lekárne.

Euthyrox som nikdy nebrala. A dávkovanie s-thyroid som ešte len začala, začala som na 60 mg a zvyšujem asi o 30 mg za týždeň.

Kde kúpiť prírodné výťažky alebo s-thyroid, som tu písala.
Keď nevieš po anglicky, je to problém, pretože drtivá väčšina informácií je v angličtine, tak si to prekladaj cez google translator. Potom si nebudeš ani vedieť objednávať tie doplnky, všetky sa objednávajú väčšinou z USA.

Ja nie som žiadny lekár a nikomu tu nemôžem dávať návody na liečbu štítnej žľazy a čoho má koľko brať a ešte keď ide o lieky a hormóny, ja som tu písala len svoje skúsenosti - a postupujem tiež metódou pokus-omyl. Adrenálnu únavu som zistila podľa symptómov a že mi zaberala liečba.

Yannie, keď sa chceš sama liečiť, tak si tie veci musíš naštudovať, zdroje tu boli uvedené, asi najlepšie info:

http://www.stopthethyroidmadness.com/

výborné knihy:
http://www.amazon.com/gp/product/157224 … d_i=507846
http://www.amazon.com/Living-Well-Hypot … pd_sim_b_2
http://www.amazon.com/Stop-Thyroid-Madn … pd_sim_b_4

Na Slovensku sa používa na liečbu štítnej žľazy len Euthyrox - čo je syntetický hormón T4. V podstate platí, že čím viac má človek zdravotné problémy (otrava ťažkými kovmi, fibromyalgia, rôzne alergie, celiakia, adrenálna únava...) a silnejší stupeň hypotyreózy, tým je väčšia pravdepodobnosť, že jeho telo má problém skonvertovať hormón T4 na aktívny T3. Preto veľa ľudí na euthyroxe má stále symptómy hypotyreózy, ale ak sa im dodá napr. Armour, ktorý priamo obsahuje aj aktívny T3, reagujú lepšie na liečbu. Ľudia, ktorí sú na tom veľmi zle a trpia rezistenciou receptorov (napr. po dlhých rokoch brania euthyroxu), sa liečia len cytomelom - T3 vo veľmi vysokých dávkach, kedy musia receptory zahltiť až nad fyziologickú hranicu, aby potlačili symptomy hypotyreózy - ale to sú extrémne prípady.

1. možnosť - vyskúšať jód, selén, mangán, zinok, aminokyselinu tyrozín, byliny ako guggul alebo Coleus forskohlii ...
2. možnosť - vyskúšať Euthyrox (na SK jediná dostupná liečba)
3. možnosť, ak nefunguje, vyskúšať alternatívu s T3 - prírodné výťažky alebo Armour, alebo vynechať euthyrox a rovno vyskúšať toto, podľa výskumov drtivá väčšina ľudí reaguje lepšie na lieky s prídavkom hormónu T3, je len málo takých, ktorý prešli z Armour na Euthyrox, ale sú aj takí, ktorým viac vyhovuje liečba s T4
4. možnosť - ak nezaberá tretia možnosť, tak skúmať, prečo tie hormóny štítnej žľazy nefungujú, tam je dôvodov veľa, boli tu spomínané - adrenálna únava, nedostatok kortizolu, problém so železom a feritinom, deficit niektorých minerálov, B12, vitamínu D, hormonálne nerovnováhy

V podstate sa dá povedať, že tí, ktorí majú problémy so štítnou žľazou, endokrinológ im predpíše euthyrox a im to krásne zaberie - tak to sú štastní ľudia. Inak sama nemám šajn ako to funguje na Slovensku s liečbou - len som tak pozerala včera nejaké fóra o štítnej žľaze na SK, ale tam som sa nedozvedela nič, každý papá euthyrox a tí, ktorým nezaberá - tak ho vysadia a sú bez liečby, čo je možno ešte horšie, lebo dlhodobá neliečená hypotyreóza môže neskôr spôsobiť kopec zdravotných problémov.

K endokrinológovi nechodím, ako som písala TSH mám v norme, tak ma nikam môj lekár neodporučil, podľa neho mám štítnu žľazu ok. O adrenálnej únave som už nemala odvahu mu hovoriť, tak som na to vyprdla, testy kortizolu zo slín viac krát počas dňa mi aj tak neurobí a z krvi alebo z moču to nie je moc preukazné, treba vyhodnotiť viac hodnôt kortizolu počas dňa, ideálne aj v noci a skoro ráno, podľa toho sa potom dá to istej miery dávkovať HC, ak mi zoberie lekár len jednu hodnotu z krvi, napr. ráno a zrovna vtedy mám vrchol kortizolovej aktivity, tak výsledok je skreslený a v začiatkoch adrenálnej únavy telo vyrába viac kortizolu ako kompenzáciu, takže ani tie testy nemusia vždy svedčiť o skutočnom stave nadobličiek. A musela by som na dva týždne vysadiť všetky adrenálne výťažky a HC - aby ten test bol preukazný, za to utrpenie mi to nestojí.
Ešte k tým testom, u adrenálnej únavy, teda nie Adisonovej choroby - to je u nás tak dôvod na liečbu, môžu byť tie výsledky kortizolu ešte stále v norme a napriek tomu môže trpieť človek istým stupňom adrenálnej únavy, tie hranice sú tam veľmi tenké, preto aj také nízke dávky HC ľudom pomáhajú + samozrejme iná podpora.

Gastroback sa dá objednať už aj teraz z Nemecka, poskytujú aj záruku - len potom to treba posielať do Nemecka, čo sa predražuje na doprave.
Dnes som napísala do spoločnosti Vitamix v USA, prečo ich produkt na Slovensku predávajú za 1250 Eur bez DPH (v tejto spoločnosti http://www.alfatech-slovakia.sk/) a v USA stojí ten istý výrobok 500 dolárov, nech majú prehľad, Slovensko fakt trhá terno v niektorých predražených produktoch, ani Nemci sa na to nechytajú, tam stojí Vitamix 600 Eur.

Ja som nikdy nepociťovala problémy pri mixoch zeleniny a ovocia, delená strava je hlavne pre ľudí na klasickej varenej strave, aby obmedzovali  kombinácie typu sacharidy a bielkoviny (šnicla + ryža, zemiaky, chlieb), bielkoviny a bielkoviny (vajco, syr a mäso) a hlavne kombinácie typu predjedlo, hlavné jedlo a na to dezert, ale keď sa človek stravuje jednoducho, tak nie je ani moc čo deliť, ja jedávam napr. zeleninové rizoto, polievky samotné, škroboviny so zeleninou, jednoduché jedlá človek ľahko strávi a tie surové obsahujú enzýmy a trávia sa takisto ľahko, takisto nie je moc vhodné dať si klasický obed, čo sa dlho trávi napr. mäso s prílohou a na to si ako dezert dať vodný melón, alebo ovocie, ktoré sa trávia krátko.

Ale ten HC liek ja cítim ešte efektívnejšie než štandardizovaný Isocort, čo som tu uviedla a to je skúsenosť aj iných ľudí, ten by mal obsahovať 2,5 mg cortisolu na jednu kapsulu, ale teda nedá sa to porovnať s tabletkou HC 2,5 mg.

Inak neviem, či na SK je vôbec HC dostupný v tabletkách, lebo na Cortef tu vypršala platnosť licencie:

http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/uc … -4783.html

O Armour tu ani nepočuli, takže slováci budú odkázaní asi na internetové zdroje pri "alternatívnych" liečbach štítnej žľazy.

S HC krémami nemajú ľudia dobré skúsenosti, ten som si chcela kúpiť u nás v lekárni, lebo je bez predpisu, to iba naozaj ako východisko z núdze. Tabletková forma HC sa vstrebáva super, to si dám a za chvíľu to už cítim - zvýšenie pulzu, to sa nedá ani porovnať s tými adrenálnymi výťažkami, je to fakt silné aj v dávke 2,5-5mg. Teraz dva dni skúšam režim ráno 5 mg, o štyri hodiny 3 mg, ďalšie štyri hodiny 3 mg a večer si dám 2-3 kapsule adrenálnych výťažkov a funguje to zatiaľ dobre, je to otravné, ale už nosím pri sebe malú škatulu z liekmi a len si to hodím do seba. HC treba brať aspoň do doby, kým sa človek nedostane na plnú dávku thyroidných hormónov - vymiznú všetky hypo príznaky a zásada je brať len toľko HC, aby sa vstrebávali hormóny štítnej žľazy, otestovať čo možno najnižšiu účinnú dávku.

Inak na tých amerických fórach som zistila, že kopec američanov tam nemá zdravotné poistenie a preto oni sa takto "samoliečia", radia si na fórach a zaujímajú sa aktívne o svoju liečbu, to nie ako u nás človek ide k endokrinológovi, má ho za "poloboha" a pasívne príjma všetko, čo mu nadiktuje. Tu treba aktívny prístup, naučiť sa pozorovať, čo mi robí dobre, čo mi nerobí, upravovať dávku podľa symptómov - ide o moje telo a o to ako sa ja cítim, môžem kašľať na nejakého lekára, keď mi jeho liečba nepomáha. V Amerike si ľudia bežne upravujú svoje dávky hormónov, či už HC, alebo thyroidných podľa symptómov, keď nezaberie jedna kombinácia, skúsia inú, ono to totiž ani inak nejde, keď som na HC a dostanem sa napr. do stresu, som chorá, potrebujem užiť "stresovú dávku" HC - dávku navyše, nedá sa striktne riadiť podľa nejakého doporučenia lekára, v lete, keď je teplo si ľudia o niečo znižujú dávku thyroidných hormónov, v zime zase zvýšia. Tu keby som to povedala lekárovi alebo niekomu, tak sa pozrie na mňa, že či mi nešibe si meniť svojvoľne lieky.

A ešte k tej liečbe adrenálnej únavy... prístup Dr. Lamma alebo Dr. Wilsona, podľa ktorých som sa ja snažila riadiť na začiatku, brala som to pol roka, tak podľa prečítaného na fórach a skúsenostiach ľudí, tento prístup, kedy sa berú hlavne vitamíny, C, b komplex, B5, aminokyseliny, byliny atď. funguje asi tak u niekoho, kto sedí selý deň doma, nemá žiadny stres a má roky čas na to, aby sa dával dokopy z adrenálnej únavy, ale drtivá väčšina ľudí, ktorí majú hypotyreózu a silnejšiu adrenálnu únavu, potrebuje ten HC, väčšina ľudí v dávke okolo 20 mg, postupne sa potom vysadzuje. Ja som fakt poskúšala všetky kombinácie, bola som už na 10 kapsulách 300 mg adrenálnych výťažkov denne - lenže obsah hormónov je tam veľmi nekonzistentný, takže nakoniec som aj tak prešla na ten prístup, ktorý sa osvedčil ostatným a prešla som na štandardizované lieky, beriem ešte stále aj adrenálne výťažky, ale už len 2-3 kapsule denne, lebo okrem HC obsahujú aj iné užitočné hormóny, proteíny atď..

Keďže si robím v podstate "samoliečbu", tak všetky lieky si kupujem na internete cez lekárne, čo v podstate nie je moc legálne a je to na každého riziko, stačí zadať do google "s-thyroid" alebo "generic Hydrocortisone, generic cortef", lieky mi prišli bez problémov (môže sa ale stať, že to zadržia na colnici). A predtým, než začnem nejaký liek užívať,poriadne danú problematiku naštudovať, ja som strávila celé dni na amerických fórach. Nechápala som, prečo mi tie hormóny nefungujú aj pri adrenálnej podpore, to som nebrala ešte ten hydrocortison.

Uvediem zdroje, kde sa dajú kúpiť legálne slabšie verzie hormónov štítnej žľazy a HC (hydrocortison):

http://www.iherb.com/Bezwecken-Inc-IsoC … 30335?at=0

Je to produkt Isocort - štandardizovaný HC, ktorý získavajú z rastlín (teraz zmenili receptúru, predtým to získvali z cortexu z oviec), 1 tbl. by mala obsahovať 2,5 mg HC, ale je to slabšie oproti klasickému HC, skúsenosti uvádzajú asi tak 1,5-1 mg HC. Ja som ich brala denne aj 9-12, potom som prešla už na liek HC.

Momentálne najsilnejší výťažok zo štítnej žľazy na trhu, prišlo mi to odtiaľ bez problémov, poštovné na SK bolo 16 dolárov:

http://www.thyroidscience.us/products/t … o.gold.htm

Ja som prešla na lieky z finančných dôvodov, lebo to by bolo neúnosné pri mojej adrenálnej únave a hypotyreóze to dávkovať týmito prírodnými verziami, ale všetko je to individuálne, takisto niekomu vôbec nemusí vyhovovať kombinácia T4 a T3 ako je to u lieku armour, prírodných výťažkov a potrebuje viac T3 alebo viac T4 - sú potom rôzne kombinácie, kedy sa pridáva jedno alebo druhé.

Potravinová intolerancia môže byť zdrojom adrenálnej únavy a takisto adrenálna únava môže byť zdrojom rôznych zdravotných problémov, zníženej imunity, hormonálne deficity a z toho vyplývajúce problémy, tých príčin je tam strašne veľa a to platí aj u hypotyreózy, príznaky hypotyreózy a adrenálnej únavy sa dosť prekrývajú, je to jedna hormonálna os, keď nefunguje jedno, ovplyvní to druhé, u hypotyreózy takmer polovica pacientov trpí napr. celiakou, neznášalinvosouť lepku. Stačí, aby človek mal napr. nedostatok železa, vitamínu B12, jódu, selénu, rôzne potravinové alergie a hormóny sa nevstrebávajú ako by sa mali.
Nízka telesná teplota, suché vlasy, koža, únava, nízky tlak - to sú príznaky hypotyreózy. Po jedle je nárast kortizolu a môže sa to zlepšiť - ja to mávam tiež, po jedle mi je lepšie, tiež vždy navečer, po 18 hod. mi je lepšie, kedy asi mám lepšiu hladinu kortizolu, ráno naopak mávam veľmi nízku (hladina kortizolu počas dňa veľmi kolíše a každý môže mať ten rytmus iný). A ak je nízky kortizol, hormóny štítnej žľazy sa nevstrebávajú.

Ak by tu niekto vedel o nejakom dobrom endokrinológovi v okolí Piešťan alebo aj Púchova, by som bola vďačná za kontakt. Dobrý endokrinológ v mojom ponímaní znamená, že je aspoň prístupný iným možnostiam liečby a akceptuje pacienta, resp. si ho aspoň vypočuje. Minule som bola u gynekológa a ten bol super vďačný, keď som mu dala zdroje na bioidentický progesterón a poslala som mu o tom kopec článkov, on o takom niečom ani nepočul.

Pre tých, ktorí majú problémy so štítnou žľazou a nadobličkami, tak sem napíšem, ako pokračovali a pokračujú moje (ne)úspechy s hormónmi štítnej žľazy. Ako som písala na začiatku, po začatí užívania týchto hormónov som sa cítila ako keby ma po dlhých mesiacoch niekto oblial živou vodou, neuveriteľný nárast energie, zmizla mozgová hmla, parádne zlepšenie myslenia, prestali ma bolieť kĺby a svaly, koža zvláčnela, takisto vlasy prestali byť také suché, ustúpili depresie, zlepšil sa mi metabolizmus a zvýšila teplota tela, nepotrebovala som tak dlho spať a hlavne poobede - tento stav ale netrval dlho, asi tak 3-4 dni, potom sa mi postupne začali vracať hypothyroidné príznaky. Postupne behom týždňov som zvyšovala výťažky zo štítnej žľazy až na 12 kapsúľ denne, ale môj stav sa stále zhoršoval, dokonca to bolo horšie, než pred začatím užívania týchto hormónov. Vedela som, že najčastejšie príčiny sú chýbajúci kortizol - slabé nadobličky, nízky ferritin, železo, B12, deficit niektorých minerálov, problém s elektrolytmi, hormonálne problémy, deficit dhea, estrogénová dominancia a pod.. Bola som u lekára na testoch, všetko bolo ok, samozrejme kortizol mi neotestoval a ani hormóny T3 a T4, len TSH - ktoré som mala v norme a povedal mi, že moja štítna žľaza je ok, toto mi povedal aj druhý lekár, takže tam skončila celá moja aktivita u lekárov, ešte hľadám teraz nejakého endokrinológa, ktorý mi urobí tie testy a zaplatím si ich sama.
Na podporu nadobličiek som brala x vitamínov, minerálov a výťažky z cortexu, ale toto všetko bolo málo, tak som pridala 5 mg hydrokortizónu, nastalo neuveriteľné zlepšenie, konecne hormóny štítnej žľazy sa dostali vďaka kortizolu aj do buniek. Prestala som s užívaním neštandardizovaných výťažkov - vychádzalo to draho pri dávkovaní 12 tabliet a obsah hormónov je tam veľmi inkonzistentný a nikdy som presne nevedela ako to mám vlastne dávkovať, na tri dni som stopla všetky thyroidné hormóny a začala som odznova. Prešla som len na s-thyroid (obdoba lieku armour) a hydrokortizón + minerály a vitamíny na nadobličky+jód, selén atď.. Teraz som na dávke 1,5 grains a 10 mg hydrokortizózu, bez hydrokortizónu sa dostávam veľmi rýchlo do hypothyroidného stavu a môj stav sa zhoršuje, zatiaľ je to celkom ok, ale ešte stále mám hypothyroidné príznaky, postupne budem zvyšovať každý týždeň - dva o 0,5 grain, 30 mg. T3 je veľký stresor na nadobličky a väčšina ľudí, ktorí trpia aj miernou adrenálnou úńavou, potrebuje pri zvyšovaní tohoto hormónu extra podporu nadobličiek. Ak chýba táto podpora, hormóny T4 a T3 cirkulujú v krvi a pôsobia toxicky - z toho som sa cítila tak príšerne s pretrvávajúcimi hypothyroidnými príznakmi a preto nastala okamžitá úľava po dodaní kortizolu. Kortizol má krátky čas rozpadu, tak ho dávkujem 3-4 x denne, dávka 10-12 mg (5-3-3)je veľmí nízka na to, aby som mala nejaké vedľajšie príznaky a nahrádzam vlastne to, čo mi chýba, uvidím ako budem tolerovať vyššie dávky s-thyroid. Som  zvedavá, čo povie na to endokrinológ, ale asi mi predpíše Euthyrox, o nejakej adrenálnej súvislosti asi ani nebude vedieť.
Stále si kontrolujem teplotu bazálnu a aj počas dňa, aby som vedela, ako som na tom, či je nízka - idem do hypo, či mi počas dňa kolíše - treba posilniť nadobličky, ktoré nevedia udržať stabilnú teplotu. Meriam si aj tlak krvi, ak mám dobrú adrenálnu podporu, mám tlak 120/80, pri slabej podpore idem aj na 80/50 a plus meranie pulzu. Dobrým signálom u mňa sú bolesti hlavy - tie mám vtedy, keď mi v krvi cirkuluje príliš veľa thyroidných hormónov bez adrenálnej podpory, dostávam sa do t3 toxicity, iný typ bolesti hlavy zase mávam, keď mám príliš veľa kortizolu, alebo aj príliš málo kortizolu.
Strašne by ma zaujímalo aké percento pacientov na SK liečených Euthyroxom majú vlastne úspech pri potlačení hypothyroidných symptómov a ešte keď sa lekári riadia len laboratórnymi hodnotami a nie príznakmi pacienta a jeho klinickým obrazom. Najlepší prístup, čo ľudia zistili je riadiť sa podľa symptómov a nie podľa laboratórnych hodnôt - tie sú len na orientáciu a už vôbec nie podľa TSH, polovica pacientov s hypotyreózou má TSH ukážkové v norme.
Ešte beriem denne ako podporu nadobličiek 10 mg pregnenolonu a progesterón na PMS. Ale ak človek začne toto riešiť, na prvom mieste sú nadobličky, potom hormóny štítnej žľazy a na treťom mieste riešiť hormonálne problémy - chýbajúci testosterón, DHEA u mužov, u žien estrogénová dominancia a pod. Ono už samotným poriešením adrenálnej únavy a úpravy hypotyreózy sa tieto hormóny dajú do poriadku. Veľa žien má anémiu a nízky ferritin, ktorý dokáže simulovať hypothyroidné príznaky, na toto dávať veľký pozor a takisto podporiť trávenie, pri hypo chýba HCL, tak to tiež pridávam počas jedla + enzýmy.

677

(71 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Tu sú tie testy lepšie popísané, ja som si ich kedysi robila:
http://www.stopthethyroidmadness.com/adrenal-info/
http://www.drrind.com/therapies/metabol … raph#intro

Najlepšia metóda je asi meranie teplôt, bazálnej a potom 3x počas dňa, keď je priemerná teplota nestabilná, rozdiel medzi dňami je napr. 0,2 stupňa celzia - poukazuje to na nedostatočnosť nadobliečiek, nefunguje dobre termoregulácia, keď je teplota ešte aj nízka - na hypotyreózu, keď len stabilná nízka - hypotyreóza, ale nadobličky sú v poriadku. Ale treba meriať presným teplomerom, používam na to klasický liehový a meriam vždy 10 minút.

Podľa môjho názoru najviac zla urobia hlavne rôzne spracované mäsové výrobky, údeniny, salámy, je v tom kopec éčiek, dusitanov. Ale sú ľudia, ktorí jednoducho nedokážu vydržať na bezmäsitej strave, mne taká strava nerobí problém, ale priateľ chce mäso, tak mu hovorím, radšej nech si kúpi bio mäso, tri kúsky stoja síce 6 Eur, ale pokiaľ to človek neje štýlom ako bol zvyknutý "tri šnicle za nedelu" a to mäso sa šetrne upraví, nie dlhodobým pečením, ale len krátko opiecť na panvici, tak si myslím, že je to určite lepšie riešenie, ako niekoho presviedčať na bezmäsitú stravu, ktorú väčšina ľudí aj tak nahrádza len prebytkom chlebovín, rafinovaných sacharidov, cestovinami. U mäsa je problém aj jeho spracovanie - čím vyššia teplota a čím dlhší čas úpravy, tým viac dochádza k denaturácii bielkovín a vzniku karcinogénnych látok. Problém dnešnej stravy je hlavne vysoké spracovanie, rafinované produkty a chémia. Dnes si človek môže nakúpiť lacné hotové produkty, polotovary, rôzne zmrazené pizze, jedlá, ktoré sú pomaly lacnejšie ako základné suroviny, pretože tam používajú rôzne "odpady" potravinárskeho priemyslu, srvátky, kdejaké sójové bielkoviny a pod. Ja keď si chcem upiecť napr. bezlepkový chlieb, tak 1 kg kvalitnej pohánky stojí 4 eurá, tú pohánku si ešte musím zomlieť na múku, hotová múka, ktorú predávajú je z termicky lúpanej pohánky a tá mi nechutí a ešte z toho upiecť chlieb, ktorý nakoniec vyjde 2-3x drahšie ako chlieb z obchodu, aj chlieb zo špaldovej múky vychádza dosť draho, kto bude toto robiť? Väčšinou len ľudia, ktorí zdravotne nie sú na tom moc dobre a motivuje ich to k takýmto zmenám.

Porovnávať Vitamix a Solac za 60 Eur je nezmysel, ja som mala tiež "delo" Phillips, ale keď tam človek strčí napr. uvarený cícer a robí humus, tak sa ten mixér riadne zapotí, podobne keď robí rôzne ťažko mixovateľné zmesy s orechami, s vláknitými zeleninami - bežný mixér vytvorí vzduchovú bublinu, alebo mixuje len časť obsahu a zvyšok zostáva nezmixovaný, alebo to síce mixuje, ale nikdy sa nedosiahne potrebná jemnosť. Vitamix dosahuje 35000 otáčok za minútu, bežné mixéry okolo 5000. A Vitamix elegantne rieši aj problém premiešavania hutnej mixovanej suroviny tou miešačkou, čo sa používa počas mixovania.

Lenže mak a sezam rozdrvený na prach nechutí - ak sa použijú na bežný konzum, tu je obyčajný mlynček na mak so šnekom, ktorý mak pučí oveľa lepší a na to obilie to tiež nie je moc výhra ten vitamix, mlecie kamene s reguláciou hrúbky mletia sú lepšie, ale inak samozrejme je to super mixér, škoda, že nie je u nás lacnejší.

Predtým, než sezam, mak, ľan sa dá napr. do toho kávového mlynčeka pomlieť, je dobré ho zamraziť - potom sa to nelepí dokopy, dosiahne sa jemnejšie zomletie a neprehrieva sa to.

Výkon motora nie je všetko, záleží aj akou technikou a nožmi to mixér poseká, akú má reguláciu otáčok. Keď si pozriete youtube videá na vitamix a čo tam strkajú - pomelie to sezam behom pár sekund na maslo, tak na to sa bežné mixéry nechytajú.

Aj mixér a aj odšťavovač je fajn, nedá sa preferovať len jedno, ja používam odšťavovač primárne na mrkvu, cviklu, jablká, zeler, obilné trávy, zemiaky, klíčky, byliny, vláknitú zelenolistú zeleninu,  ten "odpad" z huromu je výborne použiteľný na rôzne placky - dá sa v podstate použiť aj na mletie zeleniny. Mixér používam na rôzne mixy - orechové mlieka a mlieka zo semien, zelenolisté zeleniny + ovocie, výborný je na výrobu ovocného pyré a rôznych tekutých superfoodov - zmes ovocia, nejakého kvalitného proteínu napr. ryžového, maca, pridať do toho pár zelených listov, máčané orechy semienka, konopný proteín - tých kombinácií je veľa a je to hlavne rýchle, človek to šupne do seba ako tekutú výživu.

Kupovať drahý Vitamix podľa môjho názoru nemá význam, je to naozaj predražené, v našich podmienkach to vychádza na 650 Eur, s dopravou z Nemecka aj na 700 Eur, jedine odtiaľ sa dá kúpiť, z Ameriky to myslím nepošlú. Úplne v pohode ho nahradí mixér Gastroback - je to v podstate profesionálny mixér s výkonom 1200 W, stojí 300 Eur, dá sa kúpiť u nás lacnejšia menej výkonná verzia - ale ešte stále super mixér s výkonom 1100 W Catler 8010 za 250 Eur - na tie zelené mixy, aj náročné to v pohode utiahne. Násada na mletie obilia u Vitamixu je nezmysel - to sa dá riešiť inak a podstatne lacnejšie a robiť nejaké orechové maslá asi málokto bude, ja si robím občas orechové maslo na starom odšťavovači Champion. Možno ešte by malo zmysel kúpiť food procesor, ktorý seká zeleninu a ovocie na malé kúsky - ja to používam veľmi často, keď je výkonný, urobí aj orechové maslo. Vitamix je tak výkonný, že ho niektorí používajú aj ako odšťavovač - pomelú tam zeleninu a precedia cez sáčok na orechové mlieko alebo sitko - s týmto nemám skúsenosť, ale robiť niečo na 2 fázy by ma asi otravovalo.

Ja som už kupovala kvalitný mixér, potom, čo som zničila tri bežné.

Ešte predtým, než sa niekto rozhodne vraziť také peniaze do prístrojov, je fajn si doma odskúšať napr. tie zeleninovo-ovocné mixy, či ten mixér naozaj bude používať, niekto preferuje mixy, niekto šťavy, ja viac šťavy, hlavne v zime, pretože na Slovensku nie je moc dostupné kvalitné ovocie a listová zelenina a väčšinou tu človek je odkázaný na cviklu, mrkvu a kapustu, v krajinách, kde je po celý rok výber kvalitnej listovej zeleniny, rôzneho ovocia - tam sa potom aj tie mixy inak robia.

Vždy sa treba spýtať, čo budem spracovávať primárne a aké suroviny mám k dispozícii tam, kde žijem... aj kvalitné odstredivky sú fajn, ak človek napr. chce  odšťavovať hlavne ovocie, napr. jablká alebo mrkvu a nechcú mať v šťave žiadnu vlákninu, tí, ktorí už chcú odšťavovať aj zelenolistú zeleninu, klíčky, rôzne listy a byliny - musia ísť do šnekových, s tým si ostredivka moc neporadí a tí, ktorí chcú robiť aj rôzne orechové maslá a iné veci na odšťavovači, tak potom omega alebo green star, univerzálnu mašinu ešte nevymysleli, vždy je to v niečom kompromis. Potom je ešte otázka výťažnosti a komfortnosti, odstredivka je rýchla, nahádžem to tam celé kusy ovocia, zeleniny a rýchlo to spracováva, šnekové odšťavovače sú pomalé, do horizontálnych šnekových odšťavovačov typu green star a angel juicer treba tú zeleninu prácne silou tlačiť a nakrájať na malé kúsky - výhoda väčšia výťažnosť, komu sa s tým chce babrať a potrpí si na vysokú výťažnosť a kvalitnú šťavu, je to pre neho voľba, to už sú tí rôzni vitariáni a podobní zanietenci, čo žijú len na tom. Ale väčšina ľudí preferuje komfort, hurom má výhodu v tom, že si zeleninu sám berie, netreba nič pracne tlačiť a je pomerne rýchly, je to ale trochu na úkor tej výťažnosti, ktorá je ešte ale stále výborná v porovnaní s akýmkoľvek bežným odšťavovačom.

Napísala som to sem, lebo ja som si tiež dlho lámala hlavu, čo a akú mašinu kúpiť, je v tom problém sa zorientovať a možno to niekomu pomôže.

Najzdravší chlieb je asi esénsky - z naklíčených obilnín a sušený, ja som si taký kedysi robievala - ale to nie je chlieb ako si ho ľudia predstavujú. Z tých klasických chlebov je to kváskový chlieb bez kvasníc z čerstvo pomletých celozrnných múk - u nás taký nedostať, ale v Rakúsku taký mávajú a je teda poriadne drahý, tam pečú chleba aj z kamutu, špaldy - menej prešľachtené obilniny. V Rakúsku je dlhodobá tradícia pečenia takýchto kvalitných chlebov, oni na to používajú aj rôzne kultúry, ja som skúšala aj "vykysnúť" chlieb jogurtovými štartérmi (dala som chlebové cesto na noc do jogurtovača), fungovalo to, ale ten chlieb má takú typickú chuť po tých kultúrach. Teraz som si zohnala z Rakúska jednu kultúru, čo používajú na chlieb, podobné kvásku, ale je to jednoduchšie na používanie, tak idem tú vyskúšať.

Grahamová múka je zo pšenice, u tohoto typu múky uvádzajú, že ide o endosperm - vnútorná časť zrna, čiže ten škrob, to z čoho sú biele múky a pridávajú do toho otruby a klíčky, ale keďže klíčky zvyknú dosť zoxidovať, tak som sa dočítala, že niektoré mlyny, práve túto hodnotnú zložku redukujú, aby sa múka tak rýchlo neskazila, takáto múka totiž horkne, pre potravinársky priemysel sú výhodné biele múky - nekazia sa a môžu byť dlho skladované.

Ešte jedna z bežne dostupných najkvalitnejších múk, čo mávajú napr. v Kauflande, býva špaldová celozrnná - jemne alebo nahrubo zomletá.

Problém celozrnných múk je, že čím viac sú bohaté na tuky a klíčkovú časť, dosť rýchlo oxidujú (ešte sú aj balené v papierovom sáčku, ktorý to urýchľuje), u takej prosovej múky je to priam zákonitosť, mne sa ešte nepodarilo kúpiť kvalitnú nezhorknutú prosovú múku a vločky, vždy boli už zatuchnuté alebo zhorknuté, preto si už múky meliem sama.

Celozrnná vláknina v pečive má rozhodne význam a pečením sa až tak neničí, ale sú rôzne typy vláknin napr. rozpustné typu psyllium, potom vlákniny v zelenine, v otruboch, ktoré fungujú ako "metly čreva", u celozrnnej múky ide hlavne aj o výživnú hodnotu, je veľký rozdiel, keď sa použije na múku celé zrno aj s obalom a keď len vnútro - škrob - to sú tie vymleté biele múky s vysokým obsahom lepku ochudobnené o živiny. Problém je ale v tom celozrnnom pečive, ktoré sa síce predáva ako celozrnné, ale má dosť málo spoločného s celým zrnom, pridajú tam napr. 20% gramovej múky, zafarbia to karamelom, spálenými otrubami a dajú tomu názov "celozrnný produkt", ak si niekto doma aspoň raz vyskúšal upiecť chlieb zo 100% celozrnnej múky, tak pochopí, čo za podvod to v obchodoch predávajú. 100% celozrnný chlieb je veľmi ťažký, vláknitý, nikdy sa nedajú z takéhoto cesta vyrobiť tie nafúkané viaczrnné žemličky, čo predávajú napr. v Bille. Ja osobne používam už väčšinou len špaldovú a pohánkovú múku, alebo zmes pohánkovej, prosovej, celozrnnej ryžovej, amarantovej.., tieto múky majú málo lepku a sú veľmi výživné, meliem si ich sama čerstvé, aby nezoxidovali. S pohánkovou múkou sa dobre pracuje, pohánka vylučuje taký sliz, ktorý má dobré spájavé vlastnosti a nahradí tak trochu chýbajúci lepok, na toto je ale vhodná len mechanicky lúpaná pohánka, nie hnedá - termicky lúpaná, tá tieto vlastnosti stráca, má výraznú arómu, ktorá veľa ľuďom vadí, kdežto tá mechanicky lúpaná je prakticky bez arómy. Problém väčšiny chlebov a pečív je aj vysoký obsah lepku z prešľachtených druhov pšeníc, na ktorý je veľa ľudí alergických, sa odhaduje, že možno až 20% ľudí trpí neznášanlivosťou lepku, veľa ľudí o tom ani nemusí vedieť, zrejme to súvisí s tým, že človek ako taký moc nie je uspôsobený na konzum obilia v suchom pomletom stave, aj fytáty môžu vo väčšej miere robiť problém - dajú sa odbúrať čiastočne naklíčením, alebo pečením chleba z kvásku, kedy dlhdobou fermentáciou sa tam fytáty odbúrajú.

Ja mám odšťavovač Hurom slow juicer, predtým som mala 20 rokov Champion, ten Hurom nie je zlý, ale neviem, či by som ho ešte raz kupovala - je to taký kompromis medzi pohodlnosťou a výťažnosťou, ale dnes asi to najprijateľnejšie v kategórii nízkootáčkových šnekových odšťavovačov.
Ja si robím ale aj mixy, aj celé zmixované ovocie a zelenina je fajn - len tu treba veľmi výkonný mixér, ktorý je ale dosť drahý, aby to rozdrtil naozaj dôkladne, aj tie jemné kôstky v bobulovitom ovocí,  je drahší ako tie najdrahšie odšťavovače, ja som našla jeden celkom prijateľný aj keď nie tak výkonný ako napr. Vita-mix, ale stačí. Viktoria Boutenko napísala o tom pár kníh "green smoothies" http://www.greenforlife.com/, v Amerike veľmi populárne, je to  zaujímavé, zmixujete chutné ovocie s "nechutnou zeleninou" ako napr. špenát, rukola, listový šalát, čakanka a dostanete chutný mix, ideálne pre deti, ktoré nechcú jesť zeleninu, napr. ja si často robievam mix rukoly, pomarančov, jabĺk, banánov, ochutím to škoricou, príp. zázvorom, ak mám lístkami mäty, medovky. Tie mixy sú lepšie kvôli tej vláknine a hlavne odšťavovať špenát a menej vláknitú listovú zeleninu je dosť neekonomické, tieto je naozaj lepšie rozmixovať s ovocím a tak vypiť, aj na to bobulovité ovocie je lepší mixér.

Ja si z odpadu z odšťavovača z huromu (nie je tak zoxidovaný ako u odstredivky) suším potom rôzne zeleninové a ovocné placky, pridávam do toho rôzne semiačka, ľanové a pod., ochutím nasladko medom, škoricou alebo naslano talianskymi bylinkami.

Na mletie obilia, ľanu, sezamu stačí inak aj obyčajný lacný trieštivý kávový mlynček, na mletie orechov, maku, semien  ten mixér nie je až také dobré riešenie, pomletý prášok nie je taký chutný - tu sú lepšie mlecie kamene, strúhanie alebo princíp šneku, ale na výrobu orechových masiel zase ten mixér - dokáže to zmixovať tak najemno, že semená a orechy začnú vylučovať olej, ale to dokáže aj kvalitný šnek a nízkymi otáčkami, aj na hurome vyrábajú orechové maslá - aj keď samozrejme nie je na to primárne určený a môže sa tým poškodiť.

Walker preferoval šťavy bez vláknin hlavne aj preto, že tvrdil, že vo vláknine sa usadzujú práve chemikálie a škodlivé látky, ktoré zelenina obsahuje - toto tvrdia aj iní prívrženci štiav, ja preferujem šťavu aj s menším obsahom vlákniny - takže ten hurom, aj mixy mi vyhovujú, nikdy šťavu z huromu ani necedím.

Ak je človek chorý a potrebuje do seba dostať kvantum enzýmov a ľahkovstrebateľných živín - na to sú šťavy ideálne, viď Gersonova terapia rakoviny.
http://www.gerson.org/

Surové šťavy sú fajn - ja som ich popila hektolitre, odšťavovala som si aj rôzne klíčky vo veľkom - prosové, z brokolice, slnečnicové, amarantové, z quinoi, aj mladé obilné trávy... tie človek naozaj nedokáže zjesť moc v surovom stave a tu je odšťavovač ideálny, ale samotné ani zďaleka nestačili na odmorenie kovov, bez doplnkov to nešlo a ani bez chémie DMPS, DMPSA a výborne mi zaberala aj chlorela a kelp. Tí, čo majú civilizačné choroby z prejedenia, z nesprávnej skladby stravy, trpia cievnymi chorobami, poruchami trávenia, zanesenými črevami, rakovinou - tam ten prístup vo výžive a očista čriev je fajn, ale sú choroby, kde to nestačí - rôzne infekčné chronické, borelióza, otrava kovmi a pod., to len na margo rôznych tvrdení typu - očistíš si črevo, budeš jesť prevažne surovú stravu a šťavy a uzdravíš sa.

687

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, chcem sa spýtať, či máš informáciu o tom, či kolostrum sa vyrába zo surového alebo pasterizovaného mlieka. Mňa to zaujímalo ohľadom srvátkových proteínov, aj tie o ktorých píšu, že obsahujú nedenaturované bielkoviny, tak som zistila, že sú všetky pasterizované alebo prešli minimálne flash pasterizáciou (čo by ešte bolo fajn). Toto mi prišlo od jedného výrobcu srvátky:

"Vital Whey is pasteurized  because the FDA requires that all milk protein powders undergo heat pasteurization in order to be sold in the US. By saying our Proserum native whey protein concentrate is minimally processed we are referring to the fact that our whey only undergoes a single heat pasteurization without any additional acid or chemical treatments. The temperature used during our pasteurization is low enough to avoid damaging the temperature sensitive protein components such as immunoglobulins, lactoferrin and serum albumin."

Podľa toho musí byť všetko, čo sa vyrába z mlieka a predáva v US, pasterizované.

Potom ale nerozumiem tomu, ako môžu predávať tento srvátkový proteín zo surového mlieka:

http://www.completehealthdallas.com/RawWheyProtein.html

Teraz som si všimla, že aj tam to mlieko upravujú teplotou pod 145 Fahrenheit, čo je nejakých 62 stupňov celzia, bežná pasterizácia sa robí pri 72 stupňov celzia.

688

(86 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Možné pre malé deti je vhodné dávať niektoré doplnky vo forme tekutých výťažkov s glycerínom - chutia sladko, aj tie odporné, ako napr. olivový extrakt s glycerínom:

http://www.iherb.com/Now-Foods-Olive-Le … l/749?at=0
http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Im … /7957?at=0

Takéto glycerínové výťažky bez alkoholu je dostať aj z iných bylín, ako echinacea, astragalus, goldenseal, sú aj tekuté výťažky z hríbov:

http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Ma … /8008?at=0

689

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

No neviem ako je to s tými vlhkomermi, ale u nás bude určite vysoká vlhkosť, stará tehlová stavba, ja mám analógový vlhkomer a som ho kalibrovala tak, že som ho dala na parák do hrnca s vodou na 3 hodiny, potom by mal dosiahnúť 96% vlhkosť a tak ho nastaviť.

No tu zrovna moc pozitívne recenzie na diódovú infralampu nie sú, dokonca tam píšu aj o popáleninách:

http://www.amazon.com/Light-Relief-Infr … ewpoints=1

Ja od infralampy nemám nejaké očakávania typu liečba zranení, pri zápalových ochoreniach by som ju asi nepoužívala, skôr tam, kde treba lokálne teplo - prechladnutie a pod., alebo na celkové prehriate tela napr. po fyzickej námahe - infrasauna, tú infralampu vnímam skôr ako tepelnú terapiu, neviem nakoľko je rozdiel, keď sa priloží priamo led lampa na nejaké miesto a pôsobí do hĺbky a podporí viac cirkuláciu v tkanive, takže z hľadiska tepelnej terapie mi prídu vhodnejšie tie klasické infralampy, z hľadiska lokálneho pôsobenia asi tie led, nemám vyskúšané. Otcovi som kúpila bioptron lampu na boľavý kĺb, používal to intenzívne pár mesiacov priamo priložené lokálne, ale nejaké pozitíva z toho nevnímal, ale na liečbu zranení, otvorených rán, dekubitov táto lampa funguje, používali sme ju v nemocnici.

690

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Takže to je  rozdiel medzi tou LED lampou a klasickou infra lampou, že tá LED tak lokálne nehreje? Ja mám doma asi 100W lampu a mne sa nezdalo, že by až tak hriala - resp. ja som to teplo práve vnímala pozitívne, ja som ju používala aj z 30 cm vzdialenosti bez problémov. Aj v infrasaune som sa cítila príjemne, ako rozhodne sa to nedá porovnávať s klasickou fínskou saunou - kde sa zohrieva primárne vzduch a je vyššia vlhkosť - človek sa výrazne potí, ale na také prehriatie tela to nebolo zlé, v infrasaune vzniká teplo skôr dopadom infralúčov na telo ako zohrievaním vzduchu.

No my máme doma často vlhkosť aj 80%, musíme často vetrať, zatiaľ s tým neboli problémy, ani s plesňami, teraz v zime, keď sa kúri, to klesá na 50-60 %, ale v lete to zase skočí na 80%, keď je vonku vlhko, tak vnútorná vlhkosť prakticky kopíruje tú vonkajšiu pri veľkom vetraní. Zdraviu to určite neškodí, akurátne pozor na plesne.

691

(39 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

V čom je taký rozdiel v účinnosti, keď sa ako zdroj infražiarenia použijú led diódy alebo halogénová lampa.
Dnes sú veľmi populárne tzv. infrasauny, aj na domáce použitie, som pozerala aké žiariče tam používajú, väčšinou dlhovlnné, nikde sa mi nepodarilo nájsť solídne štúdie, ktoré by preferovali určitú dĺžku žiarenia, jedny tvrdia, že krátkovlnné je lepšie, druhí zase že tie dlhšie vlny.

http://www.drlwilson.com/Articles/sauna_therapy.htm
http://www.drlwilson.com/Articles/SAUNA … AR%20I.htm
http://www.infraredsaunainfo.com/index. … r+infrared

Boli tam ešte aj iné, napr. od Puritan's Pride Probiotic Acidophilus, Solgar Advanced Acidophilus Plus, ktoré dopadli dobre, len ja som menovala tie, ktoré je dostať na iherb, ten swiss je veľmi rozšírený práve na Slovensku.

Tiež ma napadlo, či pri probiotikách pozerať na množstvo baktérií ako hlavné kritérium, pretože napr. Ohhira probiotiká obsahujú síce pomerne malé množstvo, ale podľa praktických skúseností, drtivej väčšine ľudí tieto probiotiká zaberajú, ja som si ich tiež kúpila a na príbaľovom letáku sa práve vysvetľuje, že nie je ani tak dôležité deklarované množstvo kultúr, ale práve ich stabilita a kultúry sa rozmnožia v tele rýchlo. Tie Ohhira probiotiká sú robené nejakým dlhodobým fermentačným procesom rôznych rastlín, zelenín, hríbov, sú bohaté na kyselinu mliečnu a vyzerajú byť dosť stabilné.

Kopec probiotík mi podľa názvu nič nehovorilo, najhoršie dopadli Align capsules 53% (aktívnych baktérií), Culturelle 58%, DDS Acidophillus 36%, Metagenics Ultra Flora Plus DF Capsules 10%, Nature's Secret Ultimate Probiotic 4-Billion (1 tablet, 1 per day) 13%, Swiss Natural Sources "5" Strain Dophilus 13%, i-Flora Probiotics for Kids 21%, z tých známych probiotík, ktoré sú dostať na iherb dopadol dobre napr. Jarrow dophilus, Kyo-dophilus, New Chapter Organics Probiotic All-Flora, Udo's Choice Adult's Probiotic (1 vegetarian capsule, 1 to 3 per day).

Lenže ja nikdy nemôžem vedieť, či firma použila do svojho produktu nejaké byliny napr. z Číny. Firmy tieto informácie väčšinou neuvádzajú, napr. organická spirulina od Now je pestovaná v Indii, to som si včera prečítala, aj to som musela dosť dlho pátrať. Takže aj keď si kúpim doplnok od kvázy americkej renomovanej firmy, vôbec to nevylučuje, že suroviny a polotovary táto firma použije aj z iných zdrojov, nielen z Ameriky. V tých testoch najlepšie firmy typu Bio-genesis, Metagenics, Nutribiotic... mali kontaminované produkty, takže ako spotrebiteľ nikdy nemám istotu, či práve produkt, ktorý som si zakúpila nebude zrovna kontaminovaný (pri nejakom ryžovom proteíne by ma to ani vo sne nenapadlo), je pravda, že väčšie riziko je pri rôznych bylinných produktoch, hlavne rôzne čínske zmesy, ženšen a pod., ale aj produkty na výživu kostí chondroitin a pod. boli dosť kontaminované.
Lenže tri produkty, ktoré som si chcela kúpiť a jeden z toho som si už kúpila boli všetky v testoch kontaminované - tak to ma už dosť zarazilo.

Dnes mi došla od iherb ponuka, registrácia zadarmo na 2 týždne na tomto serveri, kde sú rôzne zaujímavé testy doplnkov výživy, napr. či doplnok naozaj obsahuje deklarované množstvo nejakej látky, obsah toxických látok - olovo, arzén, zvyšky pesticídov...:

https://www.consumerlab.com/index.asp

Ma prekvapilo, že kopec doplnkov aj od známych firiem predávaných na iherb nedopadlo moc dobre, obsahujú často olovo, arzén, srvátka salmonelu. Tie testy sú tam veľmi podrobné.
Napr. ráčikový olej od NOW, čo som si chcela teraz kúpiť, tak v teste vyšiel dosť zle, bol pokazený a neobsahuje deklarované množstvo EPA a DHA.

Found only 79.1% of claimed EPA and 76.7% of claimed DHA
Also found only 78.4% of claimed total omega-3 fatty acids

Spoilage:
Three products were found to be spoiled. While spoilage does not necessarily indicate lower amounts of omega-3's, it indicates elevated levels of spoilage compounds that may cause burping and other gastrointestinal effects. The test for spoilage results in a TOTOX value which, to be considered fresh, should not exceed a value of 26.
Master Omega-3 (TOTOX = 54.4)
NOW Neptune Krill Oil (TOTOX = 57.4)
wellements PharmaOmega learn (TOTOX = 63.8)

Napr. tento produkt, čo som si od tej firmy kúpila minule eleuthero obsahoval dosť veľa olova a zvyšky pesticídov:

http://www.iherb.com/Imperial-Elixir-Ko … 10560?at=0
Found 3.1 mcg of lead per daily serving and 5.4 ppm of quintozene (pesticide)

Tento výrobok, čo som si tiež dávnejšie kúpila, obsahuje olovo a kadmium:

http://www.iherb.com/Nature-s-Way-Alive … /4640?at=0
Found 4.3 mcg lead and 12.8 mcg cadmium per daily serving

Tento ryžový proteín od kvalitnej firmy obsahuje olovo:

http://www.iherb.com/Metagenics-UltraMe … 20693?at=0

Found 5.9 mcg of lead per daily serving

Chcela som si teraz kúpiť od firmy Nutribiotic ryžový proteín, obsahuje veľké množstvo olova!!!!:

http://www.iherb.com/NutriBiotic-Rice-P … /4808?at=0

Found 6 to 18 mcg of lead per daily serving
(in 1 to 3 scoops)

Veľa probiotík dopadlo biedne, namiesto deklarovaného množstva aktívnych baktérií, tam bolo 10 až 50%.

Tieto výsledky ma teda dosť zdrtili, že človek dá za to nemalé peniaze a ešte si tým môže aj uškodiť. Potom kde je tá záruka GMP a podobných štandardov???

No to som ešte uviedla najlacnejšiu nanonizovanú chlorelu, čo potom táto, čo sa doporučuje pri chelácii, tá cena je tam astronomická za to množstvo:

http://www.iherb.com/BioRay-Inc-NDF-1-f … 25746?at=0

Ale z vlastnej skúsenosti tá nano chlorela fungovala u mňa, ale potom som si už kupovala len normálnu a poriadne som ju vždy požula v ústach.

okrem modifikovaných pektínov, kvalitných tekutých zeolitov, aj nanonizovaná chlorela a algináty z rias:

http://www.iherb.com/Quantum-Nutrition- … 23997?at=0

698

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, niekde si písal, že betaine HCL je v podstate len kyslý výťažok z repy, ja som niekde čítala, že obdobným spôsobom by sa dal použiť aj jablčný ocot, na iherb predávajú kvalitný za surova robený jablčný ocot, mohlo by sa aj to použiť na pomoc trávenia?
Inak mňa tiež napadlo, či ten pocit ťažoby po betaine HCL nie je skôr v dôsledku poškodenia žalúdočnej sliznice, lebo teda ja som v živote necítila žiadne problémy so žalúdkom, či už nejaké pálenie, bolesti, kyselinu, ani tráviace problémy. Vlastne jednu reakciu po zobratí tých troch tabletiek som mala, že som išla do pol hodiny na záchod a cítila som ten pepsinovy smrad ešte aj zo stolice - zápachajú tak aj tie super enzýmy od now ako keby sa mi naštartovalo turbotrávenie.

699

(124 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Dala som si dnes ráno ako "test" nalačno 3x650 mg  betaine HCL, ja som po tom necítila vôbec nič, žiadnu ťažobu, alebo nejaký pocit dyskomfortu, tak neviem, či tie testy, čo uvádzajú na test HCL na internete, vôbec fungujú. Ja necítim inak žiadne tráviace problémy, len som stále veľmi anemická (možno zlé vstrebávanie potravy ako jedna z príčin?) a mám hypotyreózu - znížená funkcia HCL, tak ma  napadlo, že to vyskúšam. Ani po enzýmoch mi nebýva zle. Znamená to, že mám deficit alebo sa z toho nedajú vyvodiť žiadne uzávery?

700

(19 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

To s tou ALA platí, ale opačne, keď sa berie ALA s minerálmi, tak sa znižuje jej efektivita, ALA na seba naviaže minerály a potom už nie je v tele tak efektívna - a to platí obzvlášť pri chelácii. A železo vždy nalačno. Pokiaľ niekto berie ALA za účelom chelácie, tak chelátory by sa mali vždy brať samotné, doobeda chelácia a napr. večer minerály - inak pri agresívnej chelácii typu DMSA, DMPS, cutlerovom protokole, DMPS injekciách, by sa deň pred a po nemali brať žiadne minerály, to potom znižuje efektívnosť chelátorov. U prírodných typu chlorela, kelp to nevadí, tie samotné sú bohaté na minerály, chlorela čistí obsahom sporopolenínu a kelp obsahom alginátov.

Ja osobne si už hlavu moc nelámem čo s čím brať, resp. dodržiavam to len tak nejak zhruba odhadom, železo beriem väčšinou nalačno, chelátory vždy nalačno - kvôli efektivite zapité čistou vodou, výťažky zo štítnej žľazy a adrenalínové by sa mali tiež nalačno hneď ráno - tak to človek, keď toho toľko berie sa nedá úplne ideálne. Lebo napr. čo mám ráno zobrať nalačno prv? Železo, výťažky alebo chelátory a žiadne sa nesmú pritom skombinovať, lebo sa rušia navzájom. Tak zoberiem prvé výťažky - potrebujem naštartovať žľazy hormónmi, za pol hodinu si dám chelátory - niekedy spolu s ALA a hodinu po chelátoroch si dám železo (tie chelátory beriem len kelp, nie nejaké agresívne typu DMSA) a asi pol hodinu potom sa už konečne najem. Potom si dávam B komplex, B5, céčko, adaptogény, selén, chróm kvôli hypoglykémii, občas molybdén - to mixnem všetko dokopy, nemám už na to nervy to nejak deliť a tukorozpustné vitamin E, D3, K2 a DHA tuky beriem dokopy tak každý tretí deň, to sa v tele skladuje, okrem tých omega 3.  A do toho ešte musím si dávať tie výťažky aspoň 3-4x denne - lebo hormóny treba doplňovať priebežne, 2x za deň mi je málo. Už si pripadám ako chodiaca lekárnička, ale čo už, vždy lepšia alternatíva ako na liekoch.