551

(99 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Neviem ako je to s vírusovou záťažou, ale mne kopec doplnkov vyvoláva detoxikačné reakcie - chelátujem z ťažkých kovov tretí rok a konečne mám pocit, že sa blížim do finále, aj keď ešte minimálne rok to asi potrvá. Niektoré doplnky ako adaptogény a hlavne doplnky, ktoré nejakým spôsobom prekrvujú mozog - acetyl carnitin, ginko, carnosine, vinpocetine, zelený čaj, antioxidanty, vysoké dávky vitamínu C mi vždy vyvolá zvýšený detox a bolesti hlavy - rozvírenie ortuti. Aj predtým sa mi stávalo, keď som vypila viac surových štiav, zjedla chlorelu, že mi bolo po tom blbo celkovo. Akonáhle telo dostane podporu vo forme doplnkov, výživy, začne "upratovať", rozpúšťať v tele ložiská. Druhý rok chelácie som mala celý rok problémy so zápalmi stredného ucha, potom tri mesiace nonstop angíny, ďalšie mesiace jedna infekcia za druhou, nech som brala čokoľvek, stravovala sa ultra zdravo, moc to nepomáhalo - vracali sa mi všetky choroby, ktoré som opakovane prekonávala v detstve, ale nie v takej akútnej forme, ako keby telo postupne všetko čistilo, ortuť dokáže ovplyvniť veľa vecí v organizme, imunitu, hormóny, nefugujú žľazy. Telo si ale samo vyberá postup, čo bude "čistiť", výborne je to popísané u Gersonovej terapii, kde masívne podávanie surových zeleninových štiav, aplikácia klystíru niekoľkokrát denne vyvoláva silné detoxikakčné reakcie, ak by človek s tým náhle prestal, môže dôjsť až k samootrave, pečeň je preťažená odpadovými produktami. Raz som vypila asi liter a pol rozriedenej surovej šťavy zo žihľavy, týždeň som z toho bola chorá, dostala som príznaky podobné chrípke.

552

(7 odpovedí, zaslaných do Choroby nervového systému)

Mávam veľmi silné menštruačné bolesti, vyskúšala som všetky prírodné alternatívy, väčšinou dostupných analgetík - lieky s obsahom ibuprofenu, naproxenu, metamizolu-novalgin, algifenu, diklofenaku-voltaren, používala som od väčšiny čipky - aby sa obišla pečeň, degradácia liečiva žalúdkom a pečeňou - rýchlejší nástup účinku pri čipkoch a hlavne menšie vedľajšie účinky ako pri ibuprofene poškodenie žalúdočnej sliznice apod. Takisto lieky zamerané čisto na uvoľnenie spasmov ako no-spa, buscopan, tam bol minimálny efekt.
Jediné, čo mi trochu pomohlo z prírodných doplnkov na bolesť, bolo toto:
http://natura.staging.webapper.net/prod … lus-16.cfm

Vždy na začiatok si dám ibuprofen, naproxen alebo niečo s diklofenakom, algifen a novalgin mi zaberá veľmi slabo a ďalšie dni, keď sú bolesti slabšie, sa ládujem týmto, ale musím brať toho veľa, 4 kapsule každých 5 hodín. U ostatných prírodných doplnkov bol efekt asi ako hltanie cukrových tabliet, jediné, čo trošku zmiernilo bolesti bol progesterónový krém.

553

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tie nakvalitnejšie odšťavovače na trhu, od 300 Eur vyššie, nemyslím citrusové, majú všetky nejakú časť kovovú a používajú sa aj na liečbu šťavami pri rakovine, tak to asi nebude také tragické s tou oxidáciou, ja mám doma hurom, ten má plastový šnek, ale sitko je kovové, na citrusy používam úplne lacný plastový odšťavovač, ale prekvapivo efektívny, konštrukčne veľmi jednoduchý a tým rýchlo čistý, keď sa mi pokazí, kúpim si znovu tento, nevidím dôvod kupovať drahší, tento má obojsmerný chod, čo je super, má síce malý výkon, ale aj keď sa naň tlačí veľkou silou, nikdy sa zatiaľ nepokazil, tie rôzne výmenné hlavice - pomaranč, citrón sú zbytočné, stačí  tlak rukou a všetko odšťaví, neviem, v čom sú efektívnejšie tie super drahé citrusovače, možno komfortnejšie, majú väčšiu kapacitu a dá sa nastaviť hustota šťavy - pre mňa ale zbytočné parametre. V našich podmienkach stoja tie citrusové plody väčšinou za nič, sú málo šťavnané, citrusy bývajú najviac postrekované chémiou, bio verzie zase predražené a viac života strávia v dozrievárňach ako na stromoch, kým sa k nám dostanú a bývajú aj ožarované, s tým by som si robila väčšie starosti ako s výberom citrusovača.

http://www.obchodny-dom.sk/lis-na-citru … ry/z99131/

leen napísal(a):

Keď pošta zadrží balík, tak dajú avízo colnici a oni posielajú doporučený list adresátovi o výzve na predloženie dokladu určujúceho hodnotu tovaru.

Balíky určite nezadržiava pošta, prichádzajú najskôr na hlavnú colnicu, buď Bratislava alebo Košice, tam sa každý balík zaregistruje, viem to, lebo raz mi dlho neprichádzal balík a dali mi  tel.  číslo na nejakú centrálnu registráciu došlých balíkov na SK, kde sa tá presne zistiť pohyb toho balíka - v prípade, že už dorazil na SK a kde sa práve nachádza,  každý balík má svoje číslo,  len mi je záhadou podľa akého systému tie balíky colnici vyberajú na preclenie alebo platbu DPH, pretože ja mám osobne takú smolu, že mi zadržia skoro všetko nad 22 Eur a niekomu skoro nič, paradoxne mi zadržiavajú všeko len z iherbu, z iných firiem nie. A aby bol systém platenia DPH a cla uľahčený a nemusela sa platba posielať na účet, tak to colnica pošle poštou na dobierku. Colnici dokonca vedia presne koľko krát ste už platili DPH alebo clo, lebo minule keď mi telefonovali z colnice kvôli obsahu zásielky, colnička mi povedala, že už som platila viac krát DPH pri balíkoch z iherbu a že musím podrobne popísať každú položku - jej obsah, na čo sa používa, keď mi zadržia balík.

post5 napísal(a):

Mna napadlo, ze pri objednavani z Iherb je tusim dole taky ramcek kde sa da im poslat sprava nie ? ..co keby sme im napisali aby cenu pisali pod cca 30 dolarov alebo nech to oznacia ako gift alebo podobne.... a mozeme objednavat drahsie bez cla

Nemyslím, že taká veľká firma ako iherb by takéto niečo riskovala, colnica totiž občas odchytí aj balík pod 22 Eur - len kvôli preukázaniu obsahu a chce poslať doklady a ak by vyšlo najavo, že iherb uvádza zlé sumy, mohli by zámerne takéto balíky viac odchytávať. Ale malí predajcovia to robia často, že uvedú na zásielke malú sumu alebo to označia ako gift, čo som si objednávala teraz nejaké veci cez ebay, tak to urobili všetci, asi si myslia, že tak zvýšia pravdepodobnosť doručenia zásielky bez zadržania colnicou.

Niekto sa tu pýtal na chia semienka, tie sú zatiaľ na SK veľmi predražené, takže sa oplatia kúpiť napr. z iherbu, inak aj situácia na SK sa  zlepšuje, kopec potravín, čo som si kupovala z iherbu ako napr. kokosový tuk - hlavne ten bez arómy na varenie, kakaové maslo, palmový cukor... začínajú byť dostupné aj na SK v porovnateľných cenách ako v USA.

Keď mi colnica zadrží zásielku s vyššou sumou, tak ja im musím poslať doklad o zaplatení - odfotím výpis z účtu, problém je, že oni sa potom držia tejto sumy, čo je suma aj s poštovným. Ja im to vždy v maily napíšem, čo je skutočná hodnota tovaru a čo je poštovné, vidia to tam jasne aj na preposlanej objednavke z iherbu, ale oni to berú aj s poštovným. Jedine, čo je naozaj šťastie, že iherb neuvádza poštovné na balíku - takže tam je potom vysoká šanca, že to colnici neodchytia, ak je to suma do 22 Eur. Veľa predajcov uvedie na zásielke, že je to "gift", alebo uvedú nižšiu sumu, pošlú to ako nejaké vzorky - väčšinou keď objednávam niečo z USA cez ebay, väčšinou sa jedná ale o malých predajcov.

Len som napísala na customer service, že zásielka mi neprišla do dvoch mesiacov, v podstate som od nich nič nečakala, napísala som len tak, nebola to nejaká horibilná suma a oni urobili gesto a vrátili mi peniaze, čo ma prekvapilo.

Niektoré zásielky mi prišli až po 6 týždňoch, takže zásielku by som považovala za stratenú až vtedy, keď nepríde do dvoch mesiacov.

Mne sa asi z ca. zo 100 zásielok z iherb stratila len jedna a aj tú mi iherb nahradil, lebo videl, že si veľa objednávam. Celkovo z Ameriky tých zásielok mohlo byť už aj do 200, veľa objednávam aj cez ebay, ale len tá jedna sa stratila, čo býva ale problém, že niektoré zásielky sa zdržia a prídu aj o 3 týždne, od čoho to závisí, neviem a colnici mi odchytávajú dosť zásielok, tak musím to deliť na veľa malých. Minule mi telefonovali, že čo som si to objednala za semená, objednávala som asi 1,5 kg chia semienok, ale nestalo sa mi, že by mi nejaký tovar nepustili. Dokonca jedna zásielka z Austrálie mi prišla za tri mesiace!!!, tá asi oboplávala celý svet, to bola doprava loďou.

559

(40 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Včera som to skúsila pridať tam tie trace minerals a tá voda chutila super na rozdiel od osmózovej, viem, že šťava z ovocia a zeleniny je fajn, ale občas potrebujem remineralizovanú vodu na výrobu kváskov, kefírov, pri čistej vode bez minerálov sa im moc nedarí.

Veď keď človek používa morskú soľ, tak čo je také zlé na tých trace minerals?

Z toho obchodu som ešte neobjednávala, ale nie dôvod nedôverovať, objednávala som doteraz z veľa amerických obchodov a vždy bolo všetko ok.

DHL z Ameriky príde cez Nemecko na SK tak za 3-4 dni, problém je na SK, kde na rozdiel od tých nepoistených leteckých zásielok, DHL sa vždy preclieva, ale colnicu nezaujímajú zásielky pod 22 EUR, ešte nikdy mi takú zásielku neodchytili a to mi už odchytili zásielky minimálne 15x, ale všetko nad 22 EUR.  DHL sa dá aj sledovať a je poistené proti strate, ale práve kvôli tomu preclievaniu nevýhodné. Ale pri tejto ponuke 8 USD sa mi zdá zaujímavé, aj keby som si objednala len jeden doplnok v tej sume do ca. 30 USD, nie vždy sa mi chce čakať 2 týždne na doplnky z iherb, hlavne keď človek niečo súrne potrebuje.

561

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Výbornou alternatívou pre rôzne teflónové a keramické panvice - všetky sú väčšinou odliatok hliníka pokrytý nejakou umelou hmotou, najnovšie "vytvrdenou" čiastočkami titánu a pod., každý výrobca bude tvrdiť, že tie jeho sú naj.

Ak chcete naozaj variť v zdravých panviciach, tak výborné sú tie, ktoré kedysi používali naše babky, železná zliatina, ja som teflónové a keramické panvice vymenila za železné, nie je to presne ako teflón, ale čím dlhšie sa tieto panvice používajú, tým viac sa na nich vytvorí akási "patina" a získavajú nelepivý povrch, bez problémov robím na nich aj lievance s minimom tuku, používam ešte menej, než na teflóne. Železo má dobrú vodivosť tepla, oveľa lepšiu, než bežné oceľové a hliníkové panvice, najlepší prenos má meď, preto železné panvice do seba výborne akumulujú teplo a stačí minimálny plameň - ja varím na plyne, je tam úspora energie. Na grilovanie by sa mali používať len železné panvice, bežné hliníkové platne potiahnuté teflónom sú na to absolútne nevhodné, lebo gril sa zahrieva na vysokú teplotu a to teflón už moc dobre neznáša a uvolňujú sa toxické plyny, pritom 99% bežných komerčných elektrických grilov do domácností  sú práve takéto s výnimkou lávových kameňov. Pri používaní železných riadov sa uvolňuje do jedla aj trochu železa, ja osobne používam tieto panvice len na krátke pečenie, opekanie, výborné sú aj napoužívanie nasucho - opekanie placiek, lokšov, čo by sa práve teflónové panvice tiež nemali takto používať.

Aj keď sú niektoré tie hrnce a panvice príšerne drahé, radšej kúpiť pár kusov kvalitného riadu, ktorý vydrží na celý život. Ja osobne som zničila už niekoľko teflónových panvíc, za tú cenu som mohla mať kvalitnejší riad.

Nevýhoda železa - je ťažšie a môže zreagovať s kyselinami, preto sú dostupné aj železné riady potiahnuté vrstvou odolného smaltu, najznámejšie na svete riady od firmy le creuset alebo Staub, je pravda, že jeden takýto hrniec stojí aj 80-100 Eur, záleží od veľkosti, ale to sú hrnce a panvice, ktoré vás prežijú. Železná panvica bez smaltu, môžete robiť teplotné šoky, škriabať po nej vidličkou a ostrými nástrojmi, používať veľmi vysoké teploty,  vôbec nič sa jej nestane. Kúpila som si aj železnú panvicu na pizzu, nevedela som sa rozhodnúť medzi pizza kameňom a touto panvicou, dobre, že som si kúpila to železo - nikdy sa mi nepodarila lepšia pizza a na rozdiel od kameňa, železo nepukne.

Výbornou alternatívou sú ešte riady Sillargan, sú to keramické riady, jadro je vrstvená oceľ:

http://www.aviva.ca/shop/products.asp?i … p;catid=93

Tieto riady sa vyrábajú v Nemecku pre ľudí, ktorí trpia MCS - multiple chemical sensitivity, alergikov na chemikálie, kovy, sú odolné, bez obsahu niklu, tvrdšie, než oceľ, nič sa z povrchu neuvolňuje, ale aj dosť ťažké, mám doma od nich jeden hrniec, varné vlastnosti sú výborné, dobrá akumulácia a prenos tepla, výborný totálne hladký hygienický povrch, používam ho na dlhodobé dusenie. Dajú sa objednať z nemeckého amazonu, podobne ako aj železné panvice od firmy Carl Victor, Skepschult a od firmy le creuset potiahnuté smaltom - toto sú značky, ktoré sú na trhu desaťročia.

Mercola píše o tých svojich keramických riadoch, že sú lepšie, než tie železné, ktoré doporučoval predtým. Ale podľa môjho názoru super ľahučká panvica nikdy nebude mať tie tepelné vlastnosti, ktoré má panvica s hrubým dnom.  Preto sa dnes robia sendvičové dná u hrncov, tenké dno znamená, že sa vytvárajú na panvici "horúce body" a jedlo sa pripaľuje. Taká panvica je dobrá možno na veci, ktoré treba zľahka otočiť, alebo vyhadzovať vo vzduhu, volské oko, palacinky - ja mám na tieto účely tú jednu panvicu green pan. Ale na opekanie zemiakov alebo mäsa, steakov jednoznačne masívne železo.

Každý materiál má tak trochu iné varné vlastnosti, preto si treba uvedomiť, na aký účel chcem tú panvicu hlavne používať, meď sa používa, keď kuchár potrebuje rýchlu odozvu tepelnej reakcie, železné panvice s hrubým dnom naproti tomu sa nahrievajú dlhšie a teplo akumulujú - dobré pre dlhšie rovnomerné opekanie, prípravu mäsa, opečených zemiakov, výborné na grilovanie, do trúby pekáče na mäso, potom sú aj tenšie železné panvice - rýchlejšia odozva tepelnej reakcie, železo potiahnuté smaltom - vhodné pre polievky, varenie ovocia s kyselinami, výborné na pomalé varenie ryže, obilných kaší, pudingov - nepripaľuje sa,  podobne ako hrnce sillargan,  vlastnosti teflónu a keramiky - komfortné, jedlo sa neprichytáva, tieto panvice sú ľahké, ale na teflóne sa nikdy nepodarí tak upiecť zemiaky ako na železe a sú úplne nevhodné na veľmi vysoké teploty, grilovanie a použítie za sucha. Klasické oceľové hrnce - ja osobne ich moc  nepoužívam, leda tak na zohriatie vody a varenie cestovín.

https://www.healthdesigns.com/international

4 USD až do 1,814 kg - výhodné pre objednávanie ťažších položiek, iherb ponúka 4 USD len do 1,3 kg, potom 6 USD do 1,814 kg

lacné DHL - 8 USD

u iherb začína DHL na 23,67 USD

výborné je využiť lacnejšie DHL na rýchle doručenie doplnkov, ak niekto potrebuje, ale POZOR neprekročte hranicu 22 EUR, DHL zásielky idú automaticky cez colnicu a tam sa preclievajú a niekedy je tam takto zadržaná zásielka aj týždeň

563

(40 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, čo povieš na tento prípravok na "remineralizáciu" osmózovej vody, je to vraj koncentrovaná morská voda so zníženým obsahom sodíka, je to podobné ako samotná morská soľ len bez toho sodíka. Nakoľko je tam bezpečný obsah niektorých kovov ako hliník, ortuť, arzén a pod.?

http://www.iherb.com/Trace-Minerals-Res … 22265?at=0

Nevadí mi pitie osmózovej vody, len napr. pri športe ma to napadlo ako doplnok do vody.

564

(251 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

lacná nerafinovaná morská soľ:

http://www.slnecnica.sk/produkt/morska- … vana-500g/

565

(37 odpovedí, zaslaných do Choroby kože a podkožného tkaniva)

Čo tento vitamín A vo forme tekutého retinyl palmitate? Chcem to skúsiť na akné do krému.

http://www.iherb.com/InterPlexus-Inc-Nu … 31265?at=0

Branie 60 mg, čo je len 1 grain, väčšina ľudí ani nepocíti, u väčšiny ľudí s hypothyreózou treba dávku okolo 3 grains. Ak si brala 1 grain 17 dní - čo je už dosť dlho, človek sa môže cítiť ešte horšie ako na začiatku, je to spôsobené tým, že pri vonkajšom dodávaní thyroidných hormónov telo vypína vlastnú produkciu, takže po istom čase môže mať tých hormónov menej ako na začiatku, preto sa doporučuje na začiatku ísť trochu rýchlejšie, 1 grain - držím týždeň, po týždni zvýšim o 1/2 grains, pri 2 grains držím dlhšie asi 2-3 týždne, závisí od stavu nadobličiek a ako sa človek cíti. Čím vyššie idem, tým dlhšie držím dávku.

Bolesť hlavy spôsobuje hydrokortizón a aj zvyšovanie alebo zmena thyroidných hormónov. Hydrokortizón spôsobuje také tlakové bolesti hlavy, zvyšuje vnútrolebečný tlak, pri thyroidných hormónoch sú to iné bolesti hlavy - ale mne to po čase prešlo. Pri adrenálnych výťažkoch a isocorte som problémy s bolesťami hlavy nemala.

567

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Deti nemám, ale takéto rôzne "finty" ako dostať do seba čo najviac zdravých jedál, používam hlavne na svojho priateľa, ten by jedlá ako pohánka, špalda, niektoré druhy zeleniny dobrovoľne nikdy nezjedol, ale "zamaskované" v jedlách, čo varím, ich zje ani nevie ako. Jedna vec je jesť zdravo, ale pokiaľ to človeku aj nechutí, dlhodobo pri tejto strave nevydrží. Mne trvalo roky si na niektoré zdravé jedlá zvyknúť a nájsť spôsoby ich úpravy, ktoré mi chutia, dieťa preberá stravovacie zvyklosti v rodine, ale dieťa nebude jesť jedlo len preto, že je zdravé, musí byť pre neho aj chutné, malé dieťa si aj ľahko vytvorí odpor k nejakému jedlu, keď ho nútia napr.v škôlke a niekedy až do dospelosti to nevie prekonať. Ja mám z detstva odpor k špenátu, kôprovým omáčkam, držkovej polievke, k dusenej pečienke.... väčšinou jedlá, ktoré ma nútili jesť a nechutili mi.
Napr. priateľ jablká nezje ako je rok dlhý, ale keď ich zmixujem v mixéri so zmrazenými banánmi, ochutím trochou škorice, pridám niekedy pomarančovú šťavu, ide sa za tým zabiť a prakticky na každú potravinu sa dá niečo vymyslieť.

568

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Raz som pozerala video ako dostať zeleninu do detí, v Amerike je to známe pod "green smoothie" a propaguje to Viktoria Boutenko, ide o to, že chuť zeleniny sa zamaskuje atraktívnou chuťou ovocia, napr. zelené špenátové listy, trochu brokolice sa zmixujú na vysokovýkonnom mixéri spolu s ananásom, mangom, banánom, jablkom - niečo z toho vybrať, pridať napr. konopné semiačka alebo nejaké iné namočené orechy - chutí to výborne ako ovocný koktail. Pre deti je veľmi atraktívna aj mliečna chuť napr. mandľové mlieko rozmixované s banánmi a jahodami, to neverím, že by niekomu nechutilo a mandľové mlieko dodá kopec živín. Alebo odšťaviť mrkvu s jablkom a pomarančom, dieťa skôr vypije sladký nápoj.

http://www.youtube.com/watch?v=AHQ8aLwq … re=related
http://www.youtube.com/watch?v=O9Dql_A- … re=related

Ja napr. moc nemusím rukolu, zmixovala som raz rukolové listy s pomarančom a hruškou, pridala som trochu škorice - chuť je super.

Takisto ak má dieťa rado koláče, sušienky - dajú sa robiť výborné z čerstvo pomletej pohánky, špaldy, ryže natural, prosa, sladím steviou, medom, palmovým cukrom, tuk pridávam napr. kokosový, alebo čisté maslo s mierou, ja doma robím už len také a oproti bežným je to oveľa výživnejšľie a ľudia to ani nepoznajú ten rozdiel. Len väčšina tých receptov je náročná na kvalitné čerstvé suroviny a čas, ale vitamíny aj tie najlepšie nenahradia kvalitnú stravu.

Olivy by som deťom určite nedávala, tie bežne kupované sú dozrievané chemickými postupmi napr. sodným lúhom a kyselinami, aby sa z nich odstránila trpká chuť, aj keď samozrejme na obale to neuvádzajú, najlepšie sú tradične fermentované, tie majú ale dosť výraznú chuť:
http://www.biologika.sk/e-obchod-p_1-58 … olivy.html

569

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Ja som si kúpila túto plničku kapsúľ a funguje výborne, kupujem si u niektorých doplnkov lacné "bulk" práškové verzie a plním si ich sama:
http://www.ebay.co.uk/itm/Capsule-Machi … 2eb6c6c01a

570

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG napísal(a):

Uvedeny clanok hovori ale o hyperkalemii, nie o hypokalemii, ktoru tu ma touareg

Mňa len zaujímalo, že ako je to s hyperkalémiou v súvislosti s vedľajšimi účinkami, v tom článku spomínajú nespoľahlivosť laboratórnych testov pri zisťovaní vyššej hladiny draslíka. Keď niekto s hypokalémiou berie nonstop draslík v doplnkoch, tiež sa môže predávkovať a dostať do hyperkalémie.

A čo je teda lepšie pre telo, draslík zo zeleninových štiav alebo z doplnkov? Podľa mňa určite zo štiav, ak má človek na to čas to robiť. Dokáže aj takto organicky viazaný draslík účinne liečiť hypokalémiu? Keď vypijem mrkvovú šťavu tak ako rýchlo organicky viazaný draslík na rozdiel od ionicky viazaného draslíka dokáže ovplyvniť hladinu elektrolytov v krvi?

Na testy nadobličik a štítnej žľazy na SK by som sa na 100% nespoliehala. Neverím, že testy kortizolu z krvi alebo z moču dokážu odhaliť niečo ako adrenálnu únavu, zo slín tieto testy na SK nerobia a problém je hlavne v tom aké majú laboratória určené hranice, čo je ešte ok a čo je už pod normou, tie hranice medzi adrenálnou únavou a normálnym stavom kortizolu sú veľmi tenké, na Slovensku sa niečo ako adrenálna únava nelieči a preto nemajú na to ani nastavenú diagnostiku. 

Napr. tu je jeden príspevok, kde dotyčný má podozrenie na adrenálnu únavu, išiel k endokrinologičke urobila mu krvné testy - pri tom sa berie len jedna hodnota kortizolu, nie viac hodnôt počas dňa a samozrejme bola ok.

http://www.livedoctor.cz/home/detail?id=23542

Tu sa dá napr. objednať poštou test kortizolu zo slín a iných hormónov a výsledky si pozrieť podľa toho ako sú hladiny kortizolu interpretované v súvislosti s adrenálnou únavou, ja som si ich chcela kedysi dávno objednať, ale je lacnejšie jednoducho vyskúšať doplnky a časom som sa naučila už na sebe rozlišovať symptómy zhoršenej adrenálnej únavy a hypothyreózy:
https://shop.strato.de/epages/61222216. … eicheltest

http://www.stopthethyroidmadness.com/lab-values/
http://www.chronicfatigue.org/ASI%20Normal.html

571

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som si spomenula ako pri Gersonovej diéte je základ správny pomer draslíka a sodíka a vysoké dávky draslíka do seba dostávajú litrami zeleninovej šťavy. Jedná šálka - americká cup 240 ml mrkvovej šťavy obsahuje až 690 mg draslíka. Keby si človek ráno odšťavil liter mrkvovej šťavy a pil by to počas dňa, tak dostane takto do seba až okolo 3 gramov draslíka, pri gersonovej diéte, kde pijú litre šťiav to musí byť až okolo 12 gramov draslíka denne. Samozrejme nie je to také praktické riešenie ako prášok z dózy, ale pri pití štiav, kde je draslík naviazaný organicky na potravu asi nehrozí predávkovanie draslíkom, keď to pijú chorí s rakovinou a ťažkými diagnózami v takých kvantách.

Je nejaký zásadný rozdiel pri získavaní draslíka napr. z tých štiav a jeho branie vo forme doplnkov? Prečo môžem denne vypiť aj štyri litre zeleninovej šťavy a nehrozí predávkovanie, kdežto u draslíkových doplnkov varujú pred zlyhaním obličiek, poruchou srdcového rytmu, nevoľnosťou.

http://www.drweil.com/drw/u/QAA400017/t … ssium.html

Tá materská kašička je vraj super práve na adrenálnu únavu, okrem rôznych vitamínov, minerálov, hormonálnych látok, obsahuje aj veľa kyseliny pantoténovej. Ja ju teraz beriem pár dní dosť vysoké dávky a som až moc nabudená, som to asi prehnala, tak to zredukujem. Ja som si vybrala produkt v mede, lebo som sa dočítala, že tak sa lepšie zachová čerstvosť ako u lyofilizovanej. Najlepšia je asi čerstvá, ale tu na Slovensku je to drahé a z USA kvôli transportu nereálne, aj keď na ebay som našla jedného výrobcu, čo to posiela aj medzinárodne, ale je to dosť drahé. Ja beriem túto:

http://www.iherb.com/Y-S-Organic-Bee-Fa … 23661?at=0

http://cgi.ebay.com/1kg-2-2lbs-PURE-FRE … 3354a7e687

Inak aj ebay sa stáva už  fajn zdroj rôznych USA doplnkov, kopec USA obchodov tam ponúka svoje produkty s lacným poštovným okolo 6-10 USD na SK, doteraz mi všetko prišlo odtiaľ na 100%.

Vyskúšam aj tie phytosteroly, lebo s tými hormónmi mám stále problém a skôr ako koncové produkty - DHEA, sa mi toto viac pozdáva, braním priamo hormónov sa človek ľahko dostane do nerovnováhy.

RNG, čo povieš na použitie rastlinných phytosterolov na zvýšenie hladiny DHEA, chcem si kúpiť MODUCARE, aj kvôli imunite a aj kvôli tomuto efektu, mám podozrenie, že mám znížené aj hladiny DHEA, priamo DHEA ale nechcem brať kvôli vedľajším účinkom a keď nemám otestovanú jeho hladinu v tele, ani ten 7 Keto-DHEA, občas si dávam pregnenolone, tieto rastlinné steroly vraj pomáhajú zachovať správny pomer medzi kortizolom a DHEA a keďže sú to v podstate predkurzory DHEA, telo si vyrobí koľko potrebuje:

http://rxbalance.com/monographs/ModucareMONO.pdf
http://www.digitalnaturopath.com/treat/T479409.html

Chcem sa spýtať, či má materská kašička nejaké androgénne účinky, či zvyšuje progesterón, testosterón a DHEA, môže vo vyšších dávkach fungovať ako stimulant?

http://www.consumerhealth.org/articles/ … 0628143136
http://hoshindohealingartsinstitute.org … tment.html

"One of the steroid hormones it contains is DHEA. How many of you have been wanting to take DHEA? Here is a natural source for the elderly, for boosting the adrenal glands and for providing a natural blood level of DHEA. Royal jelly is also a supreme source of progesterone and estrogen. It is important to know the scientific composition. "

"ROYAL JELLY – helps to restore normal hormonal levels ( it is now being used in hormone replacement therapies) especially in depleted androgen levels and low libido. Royal Jelly contains the highest source of acethylcholine found in nature. It is a superb product from the beehive and crucial for repairing cognitive dysfuntion."

574

(45 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mňa to zaujímalo ako je to s tým sladkým drievkom a draslíkom, lebo som sladké drievko dosť dho brala, moja teória je, že sladké drievko sa používa pri adrenálnej únave, má schopnosť, aby sa lepšie využíval telom vytvorený kortizol, v podstate zvyšuje kortizol a práve vysoké hladiny kortizolu - Cushing choroba alebo aj užívanie hydrokortizónu - pri Adisone bývajú jedným z dôvodov úniku draslíka. Paradoxne v prvom štádiu adrenálnej únavy človek stráca draslík, to súvisí s aldosterónom, ktorého stresové výkyvy a nedostatok spôsobujú úniky draslíka a horčíka. Na Slovensku prakticky nedokážu diagnostikovať adrenálnu únavu, zachytia len Adisona, kopec ľudí, hlavne žien má nediagnostikovanú hypothyreózu, adrenálnu únavu - nízky kortizol znamená takmer vždy aj nízky aldosterón a s tým súvisi aj hospodárenie s minerálmi v tele.

Podľa mňa sa toho moc doplnkami pokaziť nedá, resp. ak človek nejde vyslovene do toxických dávok ako napr. selén, železo. Ak je človek často chorý a má stále nejaké zdravotné problémy, radšej toho brať viac ako menej. Bez laboratórneho potvrdenia hladiny železa a feritinu by som ja nešla do takých vysokých dávok železa, odkedy beriem stále chlorelu, spirulinu, železo mám vysoké. Inak ak má človek vážne hormonálne poruchy, či už thyrodiné, adrenálne, problémy s progesterónom, estrogénom, hlavne u žien, človek môže jesť aj kvantá rôznych doplnkov, zdravo sa stravovať, ale ak neadresuje primárne tieto hormonálne poruchy doplnkami na to určenými, stále sa cíti zle.

Vlasový test som si kúpila ne nete, výsledky mi poslali mailom, inak som tam mala veľmi znížený sodík a draslík - problém s nadobličkami:

http://www.the-natural-choice.co.uk/Hai … lysis.html

Ja už tiež niekedy neviem, čo mám ešte brať, tak skúšam, vždy lepšie ako chodiť po lekároch, čo mi aj tak nepomôžu.

576

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mne sa zdali tie chia semienka doteraz úplne chuťovo neutrálne, len také želé, skúsim to zajtra dôkladnejšie rozmixovať, či budem cítiť rybí zápach. Ja si z nich robievam aj sušené granoly - nechám ich nabobtnať cez noc, zmiešam napr. s naklíčenou pohánkou, alebo iným obilím, rôznymi namočenými semiačkami, pridám do toho nejaké koreniny - škoricu, výborné je chai korenie, ovocie a dám to do sušičky, potom to jedávam ako sušienky, niečo takéto:

http://www.iherb.com/Ruth-s-Hemp-Foods- … 29067?at=0

Ten krill oil z tej stránky je zložením skoro to isté ako napr. tento produkt a cena je zhruba tá istá, možno od toho výrobcu bude ten produkt čerstvý, ale na iherb je veľký obrat doplnkov, sa mi nestalo, že by mi došiel nejaký starší:

http://www.iherb.com/Source-Naturals-NK … 20838?at=0
http://www.krilloil.com/krill-oil-supplement-facts.html

577

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som mala na mysli rastlinné oleje ako zdroj omega 3, v rámci nich ktorý je najlepší. Krill oil je dosť predražený na to, aby ho človek bral dlhodobo, ja si kupujem ako zdroj DHA radšej olej z rias, o ktorom aspoň viem, že je lisovaný za studena a tej DHA obsahuje viac, resp. vychádza to o dosť lacnejšie, než krill oil, ale asi najlepšie je kombinovať rôzne zdroje.
Tie chia semienka jedávam aj ja, len neviem, keď to človek nechá len nabobtnať a je ich celé, či vôbec z nich tie tuky využije, ja to skôr dávam do rôznych mixov. Aj ľanové semienka, keď človek nepomelie, tak tie tuky z nich nevyužije.

578

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, čo povieš na zdroj omega 3 použiť sacha inchi alebo chia olej, vraj sú veľmi bohaté práve na omega 3 mastné kyseliny, mne sa zdá výhodnejšie vždy kupovať fľašku toho oleja, ako kapsule. Obidva oleje obsahujú takmer 50% omega 3 mastných kyselín, používam aj ľanový a konopný, ale tieto vyzerajú ešte lepšie:

http://www.therawfoodworld.com/index.ph … id=1004193

http://www.iherb.com/North-American-Her … 10032?at=0

579

(7 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Chcela som si teraz kúpiť magnéziový olej, ktorý sa aplikuje na kožu, ten práve obsahuje tú formu magnesium chloride, má to zmysel na dopĺňanie horčíka napr. v lete pri nejakej väčšej pohybovej aktivite si tým nastriekať svaly proti kŕčom? Alebo kúpiť napr. Epsom salt-magnesium sulfate a robiť si s tým kúpele?

http://www.iherb.com/Life-Flo-Health-Pu … 33840?at=1

Mňa napr. šokoval tento článok, ktorý som tu už uviedla ako zdravé trávenie, črevná mikroflóra súvisí s funkciou štítnej žľazy, väčšina celiatikov, ktorí majú veľké problémy s trávením a absorbciou živín majú hypothyreózu:

http://drhedberg.com/2011/02/15/the-gut … onnection/

"Twenty percent of the thyroid hormone in your body must be converted into the active form (T3) in the GI tract by the enzyme sulfatase. This conversion of inactive thyroid hormone into active thyroid hormone in the GI tract is dependent on healthy colonies of beneficial bacteria.

Chronic elevations in cortisol from stress will suppress the immune system in the GI tract which will lead to dysbiosis, parasites, yeast and leaky gut which then creates a vicious cycle further disrupting thyroid function.  As you can see, the GI tract is extremely important in optimizing thyroid function.  I have seen many patients whose thyroid function normalized after simply treating imbalances in the GI tract."

Oni naozaj doporučujú pre hypothytoridných také kvantá doplnkového železa, to som čítala na viac stránkach aj fórach, niektorí s hypothyreózou majú veľké problémy so zvyšovaním ferritinu a jedine ako to dosahujú, sú tie vysoké dávky železa, ale to som teda nemala odvahu brať. Ja som radšej brala chlorelu, spirulinu, pila som veľa surových štiav z repy a pod., beriem enzýmy na trávenie, možno preto majú taký problém s tým, že im napr. chýba žalúdočná kyselina - častý jav pri hypothyreóze a nedokážu využiť železo z potravy.

http://www.stopthethyroidmadness.com/ferritin/

Ja trpím chronickou anémiou, inak po chlorele som mala parádny krvný obraz, hemoglobín 135, aj vysoké železo a to som železo nebrala, len chlorelu a všelijaké "superfoody", predtým som mávala okolo 90-100 hemoglobín, teraz mi zase robili testy a zase som mala hemoglobín okolo 135. Ja to dopĺňam pre istotu stále všetko, selén, vitamín D3, Zn, jód, B12, kvalitný b complex, probiotiká....ja to beriem hlavne kvôli chelácii ortute, tam treba brať podľa Cutlerovho protokolu veľa doplnkov, to sú priam kvantá, ja som najskôr moc nechápala k čomu toľko doplnkov a minerálov, napr. čo som si robila pred pol rokom vlasový test, skoro všetky minerály mi tam vyšli pod normou a to som si myslela ako sa super stravujem a práve Cutler vysvetľuje, že ortuť dokáže narušiť toľko pochodov v tele, že človeku chýba veľa látok, čím lepšie telo zásobím rôznymi antioxidantami, minerálmi, tým viac sa znížia oxidačné následky vylučovanej ortuti a dobré minerály v tele potom vytláčajú tie "zlé".  Priamo feritin a B12 nechceli ani mne urobiť, teda nie všeobecný lekár, musela by som ísť ku hematológovi a to sa mi nechcelo. Tým thyroidným hormónom treba dať čas aspoň týždeň dva, alebo ísť potom na vyššie dávky, kým človek pocíti efekt, hlavne pomaly zvyšovať.

Ja som brala pol roka modifikované citrusové pektíny v dávke 5-10 gramov, spôsobujú vírenie ortuti, teraz už ale nie, ale osobne mám z nich pocit, že sú slabé. Teraz už reagujem len na DMSA a ALA, osobne si myslím, že ortuť v tele som už značne zredukovala ale mám jej ešte kopec v mozgu, na DMPS už nereagujem vôbec, kdežto na tukorozpustné ALA hej, a aj na DMSA - to je práve lepšie na detox mozgu. Skúšala som aj DMSO zmiešať s DMSA a dávať to transdermálne, nejak extra efekt z toho som nepociťovala. Čo sa mi ale osvedčilo podávať DMSA, DMPS samotné, čiže tak dve hodiny pred a po nejesť, aby sa zbytočne nanaviazali na minerály v potrave a potom rozpustiť DMSA vo vode a roztok držať v ústach nejakú chvíľu, či nejak tie sírne aromatické látky lepšie potom preniknú do mozgu, neviem, ale funguje to tak lepšie. Veľmi silné vírenie ortuti spôsobuje napr. šťava zo žeruchy, reďkovkových klíčkov, brokolicových klíčov.... tieto sú bohaté na sírne aromatické zlúčeniny a keď ich šťavu zmiešam s nejakou neutrálnou napr. mrkvovou, samotné sú veľmi silné a vypijem toho tak pol litra, tak to spôsobí parádne vírenie, radšej to už ani teraz nepijem, lebo to len rozvíri a nenaviaže. MSM som brala dosť dlho, nejak pozitívne som ho nevnímala.

Hej, s hormónmi treba opatrne, žiaľ taká hypothyreóza, kde človek len dodá chýbajúci hormón a je mu fajn, tak to je málokedy, väčšinou treba riešiť kopec ďalších vecí nadobličky, anémiu, železo, B12, selén, minerály... všetko látky, ktoré sa spolupodieľajú na fungovaní štítnej žľazy, trávenie, je toho niekedy toľko, že človek nakoniec aj tak musí komplexne liečiť celé telo a odmorovať ho, ale dovtedy aby nejak fungoval, tie hormóny nie sú zlé, mne teda pomohli super, hlavne adrenálne výťažky. Teraz som týždeň robila Cutlerov protokol a zase som cítila problém s nadobličkymi, TK mi klesol na 100/60, problém s hypoglykémiu, po troch dňoch dodávania adrenálnych výťažkov, brala som 9 kapsúľ Cytozyme AD, neuveriteľné zlepšenie. To žiadny adaptogén, vitamín nedokáže.

Ja som si neobjednávala s-thyroid z edrugnetu, ale čo som čítala na fórach, nemali s tým problémy. Hej, je to malá fľaštička, tie štandardizované tabletky sú malé oproti prírodným výťažkom. Skoro všetky generiká predávané na internete sú tak balené, nemajú žiadny originálny obal. Ohľadom HC napíš im na custom service, či to poslali v inej zásielke.

Ja som začínala s dávkou 1 grain (60 mg) a zvyšovala som o 1/2 grain ca. po týždni, keď som sa ale dostala na 2 grains, tak tam som to držala dlhšie, asi tri týždne, viac ako 2 a 1/2 grain som ja nebrala, ale medzitým som mala problémy s nadobličkami, tak som chvíľu nebrala žiadne hormóny, podporila som nadobličky a potom som zase začala na 1 grain, väčšinou som to brala v dvoch dávkach, po zobudení a nejak poobede okolo jednej druhú dávku. Potom som prešla na thyro gold a GTA forte II a zistila som, že fungujú možno ešte lepšie ako tie štandardizované. Ja som mávala na začiatku brania thyroidných hormónov bolesti hlavy, to som mala aj z HC - ale len z HC, nie isocortu alebo tých prírodných, u HC je to jeden z vedľajších príznakov. Niektorí ľudia cítia pozitívum thyroidných hormónov až pri istej dávke, ja som to cítila hneď, hoci vymiznutie symptómov hypothyreózy trvalo dlhšie, ale všetky nikdy úplne nezmizli, ale u mňa je myslím práve problém s revers T3 kvôli ortuti, jeden z prvých pocitov po zobraní hormónov je ako keby som si dala mentolku, vždy sa mi parádne vyčistia dýchacie cesty, vyjasní myslenie, prestanú ma bolieť kĺby.

Čo sa týka dávkovania a ako rýchlo zvyšovať, držala som sa hlavne rád podľa stopthyroidmadness, čo je asi naj stránka o problematike štítnej žľazy z takého praktického hľadiska, ja mám tú knihu aj doma:
http://www.stopthethyroidmadness.com/na … yroid-101/

Bolo by fajn, keby si ale najskôr podporila nadobličky - ak si myslíš, že aj tam je problém. Pretože podpora neuškodí, určite nie, ak človek berie tie prírodné výťažky žliaz, ale ak nadobličky nepodporíš a máš adrenálnu únavu, môže Ti byť z tých thyroidných hormónov po pár dňoch zle ako sa to stalo mne.

Ak mavas pravidelne zvysene teploty, tak to nema zmysel pouzivat ako diagnostiku thyroidnej a adrenalnej cinnosti ako pisal RNG. Este som citala, ze kazdy clovek ma tak trochu inu normalnu telesnu teplotu tela a podla toho potom treba posudzovat zmeny teplot, ale u Teba su to dost zvysene teploty.

Co sa tyka cvicenia, nemam na to energiu posledne dva roky a to som pred troma rokmi chodila sama na denne 80 km cyklotury, po par pokusoch, raz jednej mensej pesej ture a raz ked som sla dlhsiu dobu peso do mesta, som dostala silne zachvaty hypoglykemie, skoro som vtedy prvy krat skoncila na pohotovosti, to som nevedela, co to este je. Potom som uz vedela ako si to mam regulovat, castejsim jedenim vysokovlaknitych jedal s nizkym glykemickym indexom, doplnkami ako chrom, vanadium, bylinami. A ja som po kazdom cviceni doslova chora, tri dni som z toho mrtva, len lezim v posteli, bolia ma svaly, som slaba, je to trochu podobne chripkovym priznakom. Ludia s adrenalnou unavou nesmu robit aktivnejsiu fyzicku cinnost, sice sa pri tom citia chvilu dobre, ale potom sa zrutia, nadoblicky sa vycerpaju. Len mensie fyzicke aktivity ako pesia chodza, par minut doma cvicit a pod. Takisto pri adrenalnej unave je casto problem s hypoglykemiou, ja som to nemala nikdy v zivote, len pri problemoch s nadoblickami. Priznaky hypoglykemiu su zavrate, svalova slabost, vlci hlad, zatmenie pred ocami, neskor sa zacnu triast svaly a clovek ma pocit, ze kazdu chvilu uz odpadne. Clovek musi uplne ignorovat rady zdravych ludi, lebo tie ich rady funguju tak pre zdravych. Uvidis, ze s tymto Ti pomozu tie doplnky na nadoblicky, ale ja som ich brala v kvantach, ale naozaj to zaberie, aj ked to clovek neciti zo dna na den, ale systematickym branim sa ten stav upravi, chvalabohu dnes za tieto moznosti objednavania doplnkov z USA. A je mozne, ze podporou nadobliciek sa Ti upravi aj hypothyreoza, ako sa to stalo mne, u vela ludi je primarna pricina vycerpane nadobliciek, ktore nasledne sposobia dalsie hormonalne nerovnovahy. Ale je mozne, ze okrem adrenalnej unavy, hypothyreozy budes musiet riesit aj dalsie problemy - infekcie v tele a pod., ale ked nakopnes zlazy, aj ine veci potom pojdu rychlejsie. Lebo uz len samotna adrenalna nedostatocnost spolu s hypothyreozou dokazu sposobit brutalnu unavu a prakticky nefunkcnost cloveka v normalnom zivote.

Na fórach som často čítala, že v lete zvyknú ľudia brať menej thyroidných hormónov ako v zime, tak niečo na tom určite bude, asi pri zvýšenej vonkajšej teplote telo nemusí vynakladať takú energiu na udržanie normálnej telesnej teploty ako v zime a práve energia je to, čo pri hypothyreóze chýba v akomkoľvek slova zmysle. Ja keď si ráno meriam teplotu, tak normálne tak ako som v posteli a mávala som aj tak nízke teploty. Keď som mala ale tých 35,8 cez deň, tak to bol pocit, že sa nijako nemôžem zahriať, totálne znížený metabolizmus, najradšej by som bola vtedy celú dobu ponorená do horúcej vane.

Meranie bazálnej teploty je len jeden orientačný parameter, môžeš mať v tele nejakú skrytú chronickú infekciu a následkom toho zvýšenú teplotu, takisto prehriatie v posteli, kde je človek zababušený, môže zvýšiť telesnú teplotu, skús sa odokryť na nejakú dobu. Preto treba sledovať príznaky, meriať aj pulz, skús si zmeriať viac krát počas dňa, to je zase dobré aj kvôli nadobličkám, je o tom dosť popísané tu, ide tam zjednodušene o to, že si zmeriaš teplotu 4x za den, bazálnu a potom dajme tomu každé tri hodiny 3x, na konci dňa urobíš priemer teplôt, ak je teplotný rozdiel viac ako 0,2 stupňa celzia medzi dňami, poukazuje to na adrenálnu únavu, poruchu termoregulácie, ak sú teploty stabilné ale nízke - hypotyreóza, nadobličky sú OK, ak sú teploty normálne, ale nestabilné - štítna žľaza je ok, problém je u nadobličiek, mne sa toto nikdy moc nechcelo robiť, merala som si len bazálnu a občas počas dňa pre orientáciu a okrem toho ak Ti zaberú lieky na štítnu žľazu, tak je problém jednoznačne tam, takisto ak Ti býva počas dňa stále zima, ja keď som mala najväčšie problémy so štítnou žľazou, neustále som sa drkotala od zimy, teplotu som mávala 35,8-36,2 počas dňa:

http://www.stopthethyroidmadness.com/temperature/
http://www.drrind.com/therapies/metabol … ture-graph

Thyroxin som ja vobec neskusala. Ak mam problem s hypotyreozou nasledkom tazkych kovov, tak tam je prave problem s tzv. reverse T3, je to vysvetlene v niektorom tom clanku a tu treba skor dodavat liecivo s vyssim obsahom T3, pretoze telo stratilo aktivnu schopnost premenit T4 na T3.

Najpresnejsi teplomer na meranie je analogovy, bud klasicky ortutovy alebo liehovy, je ho dostat este aj teraz, aj ked EU zakazala ortutove teplomery, toto budu asi tie liehove. A treba meriat vzdy nejaku presne stanovenu dobu, ja meriam 10 min.  Takisto na meranie tlaku, najlepsi je analogovy so stetoskopom, je dostat velmi lacno, ja som si ho kupila za 15 Eur, vacsina digitalnych meria nepresne.

Na meranie stitnej zlazy treba meriat hlavne bazalnu teplotu - hned po zobudeni, clovek nesmie ist ani na zachod, vypit teply caj rano, nic, co by mohlo trochu zmenit telesnu teplotu.

Chelaciu tazkych kovov robim stale, jednu dobu som si myslela, ze uz mam tazke kovy vonku, lebo v tej dobe som uz moc nereagovala na chelacne latky - to som mala obrovske problemy s adrenalnou unavou a stitnou zlazou. Ako sa mi to dalo do poriadku, zase som zacala silno reagovat na chelatory. Okrem toho ja trpim silnou elektrosenzitivitou, nemozem volat ani dlho mobilom, pripajat sa na mobilny internet - to je pre mna katastrofa, trva to aj tyzden, kym mi ta bolest hlavy prejde, ked som pripojena ca. jednu hodinu,  takze to je pre mna signal, ze stale mam tazke kovy v mozgu. Elektrosenzitivita sa mi vzdy zhorsi pocas aktivnej chelacie, zrejme chelatory vzdy nejak sposobia rozvirenie tazkych kovov v mozgu, hlavne ALA toto robi. Ja som nikdy moc nechapala rolu ALA pri chelacii, az teraz po precitani Cutlerovej knihy, ALA ako tukorozpustny antioxidant ma schopnost prekonavat mozgovo-cievnu barieru, problem pri vacsine chelatorov je, ze nepreniknu do mozgu a ALA sa vyuziva ako latka, ktora je schopna sposobit prestup ortuti, ale aj inych latok z mozgu do tela, ale dokaze to aj naopak z tela do mozgu, co je nebezpecne, posobi ako taky "rozvirovac" kovov, preto sa pridava DMSA, DMPS, ktore na rozdiel od ALA aj tu ortut maju schopnost naviazat a prestupenu ortut z mozgu odchytia v tele. Chelaciu robim treti rok, ca prve dva roky som stratila roznymi experimentami so zeolitmi, pektinmi, riasami, DMSA davkovanym narazovo, teraz uz robim len Cutlerov protokol a zial chelacia je velmi dlhodoby proces, tak 2-3 roky, lutujem, ze som si na zaciatku nekupila Cutlerovu knihu, je dost draha a nerobila som to podla jeho protokolu.

Inak ako sa mi dali do poriadku adrenalne zlazy, tak uz necitim efekt ani HC a ani adrenalnych vytazkov - takze pozitivum z nich citi naozaj len clovek, ktory ma realne problemy s nadoblickami, oni nefunguju ako ''salka kavy'', je to skor taky vyrovnany narast energie a funguje to aj tak ukludnujuco, clovek s adrenalnou unavou je ako sopka pred vypuchnutim, nervozny, podrazdeny, vsetko ho vystresuje. Mozno aj to malo za nasledok, ze uz teraz nepotrebujem tolko hormonov stitnej zlazy.

Ja do prace nechodim, to by som nezvladala. Inak alergiu na chlad mam aj ja, ako zacnu nizke teploty, zacne mi nonstop vonku tiect z nosa, nie je to ziadny bakterialny vytok, len vodny, ale mam to celu zimu, neda sa to nijak zastavit.

Doporučujem ešte tieto články o štítnej žľaze, aj kniha od tohoto lekára je výborná, aj keď je veľmi málo známa, problém väčšiny kníh a aj fór o štítnej žľaze je v tom, že sa zaoberajú štítnou žľazou len ako chorobou samou o sebe, max. pojednávajú ešte o adrenálnej únave, ale práve tento lekár komplexne vysvetľuje, že problémy so štítnou žľazou bývajú veľmi často následok nejakého iného problému v tele - vírusové ochorenia, ťažké kovy, problémy v tráviacom trakte - celiakia, candida..., na tých amerických fórach som často čítala príbehy ľudí, ktorí tam bojujú so štítnou žľazou roky, vyskúšali všetky možné kombinácie hormónov - T3, T3+T4, HC, rôzne dávkovania a stále sa necítia na 100% ok, aj tam málokde človek nájde hľadanie väčších súvislostí, PREĆO tá štítna žľaza nefunguje.

http://drhedberg.com/2011/02/10/autoimmune-thyroid/
http://drhedberg.com/2011/02/24/the-thy … reas-axis/
http://drhedberg.com/2011/02/15/the-gut … onnection/
http://drhedberg.com/2011/02/08/the-thy … -hormones/
http://drhedberg.com/2011/02/28/hormone … onnection/

Napíšem Ti sem linky na overené veci, ktoré naozaj zaberajú, vyskúšala som dosť veľa produktov a ma to stálo veľa peňazí, tak Ti ich ušetrím:

Najlepšíe prírodné thyroidné výťažky, sú veľmi porovnateľné so štandardizovanými výťažkami typu s-thyroid, vyskúšala som viac s-thyroid, naturthyroid. Výhoda týchto prírodných je v tom, že Ti to colnica nezadrží ako liek, aj keď mne sa to ešte nestalo, ale môže sa to stať hocikedy a predsa len tie prírodné sú bez hocijakých prídavných látok, je to naozaj len čistá vysušená žľaza alebo koncentrát z nej+nejaké vitamíny, kdežto do tých vyrábaných v Thajsku aj keď s USA licenciou pridávajú kopec aditív, farbív.

Tento produkt je dosť známy Thyro-Gold, vyrába ho jeden lekár, čo sám trpí hypothyreózou a je tam veľmi veľa užitočných info na tému štítna žľaza, prišlo bez problémov na SK asi za 8 dní, poštovné bolo tuším nejakých 15 dolárov. Treba stiahnúť formulár pred objednávkou, že človek súhlasí s tým, že v prípade straty si nebude nárokovať na náhradu a takisto v prípade colných poplatkov, podpísať, naskenovať, odoslať mailom.
http://www.thyroidscience.us/products/t … o.gold.htm

Druhý produkt je GTA forte II so zníženým obsahom medi od Biotics Research, o tomto produkte sa moc nevie, ale je veľmi silný a robia ho z bravčových žliaz, nie z hovädzích! Jediná jeho nevýhoda je, že nemôžem ho brať na lačný žalúdok, asi kvôli tým vitamínom tam, je mi z neho nevoľno, takže si ho dávam až nejak na obed. Všetky thyroidné produkty sa snažím rozpustiť v ústach, neprehĺtam ich hneď. Naturthyroid som brala s Candexom - enzým celuláza, aby sa zvýšilo vstrebávanie thyroidných hormónov, lebo tam pridávajú ako plnivo celulózu.

GTA forte objednávam si ho odtiaľto, chodí bez problémov za 8 dní, poštovné ca 9 dolárov:
http://www.naturalhealthyconcepts.com/

Na tých stránkach sa musíš najskôr zaregistrovať, aby Ti zobrazilo ponuku firmy Biotics Research, ak Ti nezobrazí, napíš na custom servise, aby Ti sprístupnili ponuku tej firmy.

Toto sú jediné dva prírodné produkty, ktoré za niečo stoja, všetky ostatné prírodné thyroidné boli veľmi slabučké a boli to naozaj skôr vyhodené peniaze a nechápem niektoré tie recencie na iherb a iných stránkach, čo tam popíšu, ako im to super funguje.

Čo sa týka kortizolu... Osobne ho už neberiem, brala som ho tri týždne. Mne osobne vôbec nevyhovoval, fungoval u mňa veľmi nárazovo. Dala som si ho ráno nalačno, super energia, ale to veľmi rýchlo vyprchalo, ten polčas rozpadu bol u mňa nejaké tri hodiny, takže som ho musela takto dávkovať aspon 3-4x, napr. o 7, 10, 13... navečer som si už nedávala, lebo som nemohla vôbec potom zaspať. Problém s hydrokortizónom (HC) je v tom, že je prakticky nemožné ho dávkovať presne podľa potrieb organizmu, stačí menší stresový výkyv a človek je s dávkami úplne mimo, je veľmi ľahké to s ním predávkovať, takto som s dávkovaním balansovala asi tri týždne, keď som to prehnala nespala som aj celú noc a bola som zase z toho unavená. Adrenálne výťažky fungovali u mňa naproti tomu výborne, mali rovnomernejší účinok, nie ako jediná izolovaná látka - HC. Takže potom som už brala len adrenálne výťažky, ráno nalačno prvé po zobudení a potom asi druhú dávku o 11 hod., ja mávam nízky kortizol hlavne doobeda. Čo sa týka produktov adrenálnych výťažkov, nejak som moc nespozorovala rozdiel medzi produktom cortex a z celej adrenálnej žľazy. Jediné dva produkty, ktoré sa mi osvedčili boli od firmy Biotics Research Cytozyme AD - 180 kapslí a od Standard Process Drenamin. Firma Biotics Research používa na svoje produkty neonatálne tkanivá z novonarodených teliat, také tkanivo má najvyššiu kvalitu, nemusia z neho odstraňovať rafináciou tuk, je menšia šanca na obsah škodlivých látok ako ťažké kovy a pod. a je to zdravé tkanivo, nie ako u starších zvierat. Ešte na začiatku som brala na podporu Isocort - teraz to robia fermentáciou z rastlín ten HC, ale predtým ho vyrábali z kortexu z oviec, kombinovala som Isocort s Cytozyme AD a fungovalo to výborne, neskôr som prešla len na Cytozyme AD, teraz už nepotrebujem žiadne výťažky. Dávkovanie si treba upraviť podľa vlastných pocitov, ja som brala najskôr 4+4 Cytozyme AD, 3+3+3 Isocort, ku koncu Cytozyme AD 3+3. Ja som musela mať aj znížený aldosterón, lebo som mala strašnú chuť na slané, znížený aldosterón spôsobuje zvýšené vylučovanie sodíka, vtedy som pijavala aj viac krát denne slanú vodu a brala som vitamín c vo forme sodium ascorbate. Toto sa mi super upravilo braním adrenálnych výťažkov, zrejme obsahujú aj nejaké stopy aldosterónu, čo je ďalšia výhoda výťažkov oproti izlovanému HC. Ale niekomu vyhovuje zase HC, treba len vyskúšať, ak by si chcela vyskúšať HC, ja Ti pošlem celé moje balenie. Problém s HC je ešte aj v tom, že môže byť problém s jeho odvykaním po nejakej dobe, preto mne sa nejak viac pozdáva skôr taká výživa v podobe tých adrenálnych výťažkov.

Na adrenálnu podporu som brala okrem adrenálnych výťažkov aj b-complex, pantethine, B5, adaptogény, sladké drievko, rhodiolu, tekuté minerály so zvýšeným obsahom sodíka, aminokyseliny...   

Dnes mávam už stabilný TK okolo 120/80, predtým som mávala 90,85/50. Je fajn si aj meriať TK - dobrý ukazateľ funkcie nadobličiek.

Čo sa týka momentálneho brania hormónov štítnej žľazy, mne to veľmi kolíše, aj podľa toho ako zrovna robím cheláciu, u mňa to určite súvisí tá hypothyreóza s ťažkými kovmi, aj tá adrenálna únava, na začiatku som potrebovala viac thyroidných hormónov, ca. 2 grains, alebo 4 kapsule GTA forte, potom sa nejak štítna žľaza spamätala a potrebujem teraz o dosť menej, stačia mi už len 1,5 až 2 kapsule GTA forte, to som aj čítala, že niekomu stačí brať hormóny napr. pol roka, trochu dodať výživu štítnej žľaze a ona znovu začne pracovať. Pár krát sa mi stalo, že som sa predávkovala, aj keď som si stále sledovala pulz, niekedy je to ťažké odhadnúť, hlavne keď tá potreba hormónov dosť kolíše, ale sú to nepríjemné symptómy, prstový tremor, búšenie srdca, svalová slabosť... vtedy treba na pár dní vysadiť, kým sa z krvi tie hormóny nevyplavia, T4 má polčas rozpadu 7 dní. Takže zásadná rada, POMALY zvyšovať hormóny, treba si hlavne uvedomiť, že keď si dám dnes hormón štítnej žľazy, tak krv sa pomaly saturuje a efekt danej dávky ja vidím tak ca. o týždeň. Denne priebežne meriať pulz, teplotu, neísť nad 90 kľudový pulz a podpora nadobličiek. Teraz beriem vždy radšej menej tých hormónov, ja už viem presne, kedy mám hypothyroidné príznaky - ráno sa zobudím s bolesťami kĺbov, všetko ma bolí, vlasy mám strašne suché, chce sa mi poobede spať, nemám jasné myslenie,  vtedy viem, že treba zvýšiť, je to u mňa lepšia orientácia ako teplota a pulz. Ale každý je individuálny.

So slabou imunitou stále bojujem, beriem priebežne extrakt z olivového listu, beriem aj neonatálny thymus od Biotics Research - či zaberá, ťažko povedať, ale je mi teraz lepšie, chystám sa na kolostrum a vysoké dávky extraktov z chagy a coloriusu, snažím sa vyberať to najkvalitnejšie. Len človek musí skúsiť aspoň 5 produktov, kým šiesty je kvalitný + more času na študovanie, čo sa vlastne oplatí kupovať, žiaľ aj obchod s doplnkami je dnes z veľkej časti komercia. Na imunitu beriem teraz Immucare I a II od firmy Natura, takisto z toho obchodu, co som sem uviedla - je potrebná registrácia a asi aj povolenie na nákup tychto produktov, ale mne to urobili bez problemov. Zdaju sa mi veľmi kvalitné, Immucare I si kupujem prášok, oba produkty su zmesy adaptogénov, hribovych koncentrátov a bylin na imunitu.

Ja už ani nikomu nehovorím, čo si práve "liečim", lebo nikto mi to neverí, je to pre nich španielska dedina a myslia si, že nemám ani šajn, čo vlastne robím, šibe mi z "internetu" a len vyhadzujem peniaze a mám ísť k lekárom.

Kontakt na internetovú lekáreň, kde som nakupovala thyoridné výťažky, HC, pošlem mailom.

591

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Tiež ma napadlo si tie klinčeky kúpiť a pomlieť, ale Hulda Clark písala, že tie potravinárske bývajú už slabé a vyprchané, ale možno od nejakej kvalitnej firmy ako toto:
http://www.iherb.com/Frontier-Natural-P … 30943?at=0
Ona stále zdôrazňovala, že tie byliny musia byť silné, aromatické, tam je potom silný antiparazitárny efekt. Ja som potom brala až po 10 kapsúľ tých bylín a problémy som s tým nemala.

Býva výťažok artemisin ale je aj koncentrovaný výťažok z celých listov, možno ten by bol vhodnejší, lebo obsahuje všetky zložky:
http://www.iherb.com/Nutricology-Artemi … /3414?at=0

592

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Kedysi mali aj originál od Clark na iherb, škoda, že ukočnili predaj, ale orešákovú tinktúru majú stále:

http://www.iherb.com/Dr-Clark-s-Purity- … 20502?at=0
http://www.iherb.com/Dr-Clark-s-Purity- … 20497?at=0

Problém väčšiny antiparazitných herbálnych zmesí, čo sa predáva, že v tých množstvách sú smiešne na nejakú likvidáciu parazitov a ak sú tie zložky staré a vyprchané, účinok je mizivý, Hulda Clark doporučovala pri vážnejších problémoch veľmi vysoké množstvá bylín a po dosť dlhú dobu, ten 3-týždňový protokol s tými dávkami je len naozaj tak preventívne. A človek ich berie v ilúzii ako sa zbavil parazitov. Od nás jeden bral známy produkt na parazity od Dr. Natura Paranil,  potom neskôr skúsil zentel a našiel si na druhý deň mŕtvych parazitov v stolici.

Napr. tu doporučuje pre chorých s rakovinou dávkovanie po 10 kapslí paliny, klinčekov od začiatku protokolu:
http://www.drclark.net/en/cleanses_clea … _chart.php

Iba tí, čo majú parazity silne rozmnožené, cítia väčšiu úľavu, ale väčšina ľudí, ktorí aj majú parazity, to nejak moc necítia, tak nevedia, či sa tých parazitov reálne zbavili alebo nie, to by si museli každú stolicu detailne prezerať.  Bežné testy zo stolice, čo robia lekári, sú smiešne. Preto, ak má niekto silné podozrenie na parazity, ja by som sa už poistila a skúsila viac možností, to doporučujú aj ľudia, čo sa zaoberajú parazitmi.

593

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Mňa zaujímalo, či to má nejaký význam presne íst podľa toho protokolu H. Clark a začínať tými nízkymi dávkami a postupne zvyšovať. Ona sama píše vo svojej knihe, že to nemá nejaký terapeutický účel, je to len pre citlivé žalúdky a postupné zvykanie na tie byliny a keby mal z toho niekto nejaké vedľajšie príznaky. Ja som to brala od začiatku v dávke po 7 kapslí z paliny a 9 kapslí klinčekov + orešák a nikdy mi nič nebolo a nikdy som nič necítila, ani problémy so žalúdkom, alebo nejakú ťažobu.

Inak veľmi kvalitné zložky na tú Clark kúru sa dajú objednať aj z iherbu, klinček bol silný aromatický od tejto firmy aj palina:
http://www.iherb.com/Kroeger-Herb-Co-Wo … /5830?at=0
http://www.iherb.com/Kroeger-Herb-Co-Cl … 10612?at=0

Hulda Clark doporučuje len čerstvo zomletý klinček, vyprchnutý je už nanič a nemá liečebný potenciál. Neviem, ja som brala len hotový.

http://www.iherb.com/Herb-Pharm-Black-W … 11751?at=0

Treba brať všetky tri zložky, užívať aspoň tri týždne a v dostatočných dávkach, nedá sa z toho vybrať len jedno a čakať účinok. Sa mi moc nezdá, že len z klinčekov by boli také vedľajšie príznaky, pretože hlavný antiparazitický efekt má tá palina a orešák.

Hulda Clark používala na parazity aj vysoké množstvá sírnych aminokyselín, MSM, koenzým Q10. Ale osobne by som si zohnala teraz ten albendazol, je to len pár tabliet, lieky používam úplne minimálne, ale keď sú v niečom efektívnejšie, tak prečo to nevyužiť. Viac vedľajších účinkov mám z ibuprofenu a novalginu, ktoré do seba cpem každý mesiac na menštruačné bolesti, pretože nič prírodné na tú bolesť nezaberá.

594

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

2x200 mg bude ok, ak je už starší

ešte si prečítaj príbalový leták k zentelu, tam to máš presne uvedené, deti staršie ako 2 roky berú 400 mg ako dospelí:

http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/sp … 29161.html
http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/pi … 29161.html

A ešte ho treba zobrať s mastným jedlom alebo nejakým tukom, výrazne zvyšuje jeho vstrebávanie.

Okrem toho drtivá väčšina rybích tukov predávaných ako doplnky a doporučované ako super zdravé, takmer všetky prešli molekulárnou destiláciou, neviem nakoľko tento postup poškodí rastlinný tuk, ale asi to bude ešte super kvalita k tomu, čo je u nás dostať typu "Raciol olej" "hera, smetol a ani stužené tuky", ktoré obsahujú ešte aj trans mastné kyseliny.

Jasné, panenský je panenský a najlepšie je nepiecť a nesmažiť.

Ale tie sú u nás nedostupné a drahé, a ten carotino je asi jeden z najlepších olejov na varenie pri vyšších teplotách, veľa ľudí chce používať aj nejaký olej na pečenie, varenie pri vyšších teplotách a mne sa zdá lepší ako olivový, ktorý je vhodnejší len na nížšie teploty, pri pečení sa prepaľuje a produkty, ktoré pri tom vznikajú sú určite škodlivejšie, než keby sa použil stabilný kokosový alebo palmový tuk.

Ten repkový tam pridávajú asi len kvôli komfortnosti, aby ten olej bol tekutý a dal sa pohodlne dávkovať. Veď aj ten kokosový musia čiastočne rafinovať, aby ho zbavili vône.

Aj tu majú panenské palmové oleje, ale za tú cenu si to asi moc ľudí nemôže dovoliť na varenie:

http://www.biologika.sk/e-produkt-1545- … prana.html

Ešte výhodné zdroje kokosového tuku bez vône na varenie, tento je asi naj, čo som mala doteraz, lepší než jarrow z iherb:

Je to množstvo 1 liter:
http://www.biologika.sk/e-produkt-2066- … vanie.html

Ešte lacnejší som našla tu, kvalita neviem, tiež som používala, zdal sa mi fajn, ale bol v plastovom sáčku a preto si ho už nekúpim:

http://www.suncity.sk/kokosovy-tuk-1-kg-p-417.html

ešte celkom lacný kokosový olej, neviem, či je bez arómy:
http://www.biomajak.sk/product/kokosovy-olej-500ml-622/

597

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Už viem, čo som si objednávala z UK OVEX - mebendazol, tam to majú bez receptu bežne v hocijakej štandardnej lekárni. Ale albendazol je lepší.

Pošlem na mail nejaké linky lekární.

598

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Niektorí dostali albendazol, u nás pod názvom Zentel bez problémov aj v lekárni, mne ho nechceli nikde dať, tak som si objednala generikum z internetu, linky sú na fóre. To generikum bolo určite účinné, aj keď ja som po ňom necítila nič, ale u Ivana vyvolalo tú herxheimerovu reakciu, ale najskôr cítil obrovskú úľavu.

Brali sme to podľa toho odporúčaného dávkovania, to mi doporučila jedna parazitologička:

http://detox.uforum.sk/topic/174/zentel-albendazol/

To generikum mi zadržala colnica, ale potom mi ho bez problémov preposlali na moju adresu. Inak neviem, či zrovna v UK nie sú niektoré antiparazitiká bez receptu, aj som si odtiaľ objednávala, ale to bol tuším len vermox - mebendazol. Albendazol je asi antiparazitikum s najširším záberom a s minimálnymi vedľajšími účinkami. Určite by bolo fajn ho občas dávať aj preventívne deťom, tie ťažko budú hltať 20 kapslí denne palinu a klinček podľa Clarkovej pomaly mesiac, albendazol sa zoberiú len 2 tbl. s cyklickým opakovaním.

Inak dlhodobo je u nás dostať v Kauflande veľmi kvalitný palmový olej, volá sa Carotino, taký jasno červený - má vysoký obsah karoténov a ten je podobne ako kokosový tuk nasýtený a vhodný na vysoké teploty, aj keď ten Carotino asi trochu mixujú s iným olejom, aby zostával tekutý, ale je to jediný u nás bežne dostupný kvalitný olej na varenie, chuťovo je príjemný, v podstate neutrálny, ja som ním nahradila prakticky všetok olivový olej na varenie, hlavne pri vyšších teplotách, používam ho aj do koláčov, kokosový tuk na varenie zbavený arómy u nás bežne nedostať, len na objednávku z bio obchodov. Pri nižšej teplote ten olej tuhne a objavuje sa zákal, to je spôsobené obsahom nasýtených mastných kyselín.

takto vyzerá:
http://www.biomajak.sk/product/cerveny- … otino-620/
http://www.countrylife.cz/olej-palmovo- … l-carotino

600

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

veľa informácií - dávkovanie je na tom fóre, treba si prečítať...

tie lieky sa neberú stále ako tie byliny, to sa berie jednorázovo a zvykne po nejakej dobe opakovať, aby sa zachytili všetky vývojové štádiá parazita, albendazol sa podáva aj deťom, lieky na rozdiel od bylín fungujú prakticky okamžite, narušia metabolizmus parazita, byliny sa musia podávať dlhodobo a vo vysokom dávkovaní, aby boli účinné a musia byť čerstvé, čím aromatickejšie, to platí hlavne pre ten klinček, tým lepšie, na účinnú antiparazitnú kúru sa vždy kombinujú lieky a tie byliny skôr ako doplnok, ale ak predtým syn jedol na ten zápal ucha vysoké množstvá oregánového oleja, olivového extraktu, GSE - aj tie fungujú v podstate antiparaziticky, minimálne v čreve, všetko, čo je aromatické - cesnak, škorica, nimba, kurkuma, zázvor... to nemajú parazity radi, je to fajn na takú preventívnu údržbu čreva

prakticky všetci na bývalom ortuťovom fóre sme si robili "pre istotu" aj antiparazitnú kúru albendazolom, praziquantelom a niektorí aj clarkovej protokolom a nikto z nás necítil nič, asi traja z nás sme si po kúre našli mŕtvych parazitov, aj sme si ich vtedy pofotili, , iba jeden z nás mal reakciu na antiparazitiká - albendazol a clarkovej protokol v podobe herxheimerovej reakcie, ale on reagoval takto aj na iné protivirálne a antibakteriálne doplnky