351

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Le creuset a Staub je železná liatina a na povrchu vysokokvalitný smalt, veď na tie hrnce dávajú záruku 101 rokov, sú to generáciami overené hrnce s najlepšími recenziami. Netvrdím, že moderné materiály nemôžu byť lepšie - ale moja skúsenosť je zatiaľ viac negatívna, tie materiály sú fajn, ale mali zatiaľ všetky obmedzenú životnosť, čiže dosť to ide do peňazí kupovať dajme tomu každé tri roky novú green pan, hoci tie noname keramické panvice sú dosť lacné a dajú sa. Hlavne sa nesmú tie panvice prepaľovať zasucha - čiže zabudnúť vypnúť plyn resp. zdroj tepla po dovarení+šetrné zaobchádzanie.

Smaltované hrnce kupované na SK - moja skúsenosť príšerná, všetky som ich vyradila, aj tie tenkostenné, aj hrubostenné, ak Vám u oceľových vadilo pripaľovanie a priháranie, tak tu je to ešte horšie.

Ja neviem, ja som už toho názoru kúpiť 2-3 drahé kvalitné hrnce typu Le Creuset ako zase nejaký moderný "titán" a po troch rokoch je vrstva preč. Jediný hrniec, ktorý prežíva piaty rok je Eta titánový hrniec, ten ešte vyzerá celkom ok, má to hliníkové jadro, varné vlastnosti sú dobré.

Pozerala som aj tie oceľové hrnce s medeným a hliníkovým jadrom, ale je to stále len oceľ na povrchu a nevidím v tom nejak extra výhodu, keď sa tam všetko prilepí, že sa tam to teplo lepšie rozloží, že sa nejak rýchlo zohrejú - až taká výhoda sa mi to nezdá. Osobne používam oceľové hrnce len na varenie cestovín, polievky, vody, na nič iné sa mi vhodné nezdajú.

352

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak najlepšie hrnce asi Staub, Le Creuset a Silit - tieto hrnce sú doporučované aj pre ľudí s chorobou MCS - extrémne citliví na stopy chemikálií, neobsahujú ani nikel.

http://www.silit.de/haeufig-gestellte-f … _1328.html
http://www.silitcookware.com/index.html

Hrnce sú z ocele, povrchový materiál silargan - nejaká supervytvrdená keramika:

http://www.silit.de/haeufig-gestellte-f … 412B0F0B00

"Titánové a keramické" hrnce, čo sa predávajú u nás sa časom veľmi ničia - aspoň tie dva, čo mám doma ja. A keramická panvica z Billy to tiež u nás neprežila.

Lenže, čo som pozerala recenzie na amazone o tom Silite, tak dosť ľudí píše, že po čase sa začína lepiť jedlo na povrch.

353

(57 odpovedí, zaslaných do Duševné poruchy a poruchy správania)

Nadbytok medi v tele spôsobuje úzkosti a depresie - dokonca vraj dosť častý jav. Užívanie zinku vytláča meď z tela.

"The copper overload problem is at epidemic proportions contributing to a host of physical and psychological problems. Depression, panic disorder, obsessive-compulsive disorder and ADD are just a few of the psychological problems associated with copper overload."

Je o tom jedna celá kniha popísaná:
http://www.amazon.com/Why-Always-Tired- … m+so+tired

Paradoxne aj nedostatok medi spôsobuje depresie a úzkosti, pretože mne zmizli v okamžiku ako som meď začala užívať a prestala som užívať zinok. Deficit medi som si spôsobila dlhodobým užívaním zinku.

354

(40 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Kúpila som si túto nerafinovanú morskú soľ, má takú šedú farbu:

http://www.santi-shop.eu/en/p1567-Unref … nival.html

Ale mám obavy ju jesť, či neobsahuje ťažké kovy, čítala som niektoré články o morskeľ soli, že takéto nespracované produkty môžu byť dosť kontaminované.

Čo majú u nás ale bežne morskú soľ, aj tú čo predávajú ako "nerafinovaná", tak sú úplne čisto biele, takže podľa mňa nejak spracované asi budú.

355

(20 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Je pravda, že sú určité výrobky zo sóje, ktoré sú natoľko spracované, že obsahujú už dosť málo z tej sóje a tým pádom možných phytoestrogénov a antinutrientov, skôr sa tam používa nejaká spracovaná sójová bielkovina - sem patria aj tie tofu jogurty, kedysi ich u nás predávali, sójové majonézy, sójové smotany, sójové párky a pod. Otázne je, či takto vysokospracované produkty mám vôbec ešte konzumovať.

Možno tu majú na mysli pravý fermentovaný jogurt zo sójového mlieka alebo z tofu, možno tá fermentácia nejak redukuje tie phytoestrogény. Ale ja keď som si robila doma tofu jogurt alebo jogurt zo sójového mlieka, bol to taký blivajs, že to skončilo v záchode, nedalo sa to jesť, tou fermentáciou sa tá sójová hnusná chuť ešte zvýraznila, inak aj pravé sójové doma robené mlieko chutí hnusne, to komerčné musia nejak upravovať. Takže ak niečo predávajú ako tofu jogurt a chutí to neutrálne, museli to riadne spracovať, napr. viď u nás v obchodoch populárne sušené sójové mlieko, ktoré chutí pomaly ako kravské.

Naproti tomu tempeh, miso a sójová omáčka chutia výborne a sú to pôvodné produkty, miso si kupujem sladké ryžové - všetky sa robia pomocou plesne aspergilus oryzae.

RNG, čítala som, že niekedy sa môže potravinársky kmeň plesne aspergilus zvrhnúť na nejakú divokú formu, ktorá môže produkovať toxické mykotoxíny, napr. ak sa prekročí fermentačná doba, nakoľko sú vôbec tieto produkty vyrábané pomocou plesní bezpečné?

Tu je o tom zaujímavý článok:

http://www.epa.gov/biotech_rule/pubs/fra/fra007.htm

" A. oryzae can produce a variety of mycotoxins when fermentation is extended beyond the usual time needed for production of these foods. While wild A. flavus isolates readily produce aflatoxins and other mycotoxins, A. oryzae has not been shown to be capable of aflatoxin production."

Vraj makrobiotici, čo jedávajú veľa týchto fermentovaných plesňových produktov, mávajú zdravotné problémy v dôsledku premnoženia plesní v organizme, trpia tzv. aspergilózou.

356

(20 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Kedysi v čase sójového šialenstva, keď bola u nás sója populárna som jedávala veľa tofu, aj sójového mlieka - vyrábala som si ho doma a  som to nanucovala aj svojmu okoliu, ale priateľ povedal, keď jedol viac toho tofu, že sa už necíti ako chlap a odmietol ho potom jedávať. Vraj japonské ženy dávali sóju svojim mužom, keď chceli mať od nich pokoj smile, sója je veľmi populárna medzi japonskými mníchmi, takže určite to niečo s hormónmi robí. A ja som si vtedy ešte všimla problémy so štítnou žľazou.

Teraz jedávam max. sójovú omáčku, tempeh a veľmi rada mám miso - ale tie sú všetky fermentované.

Strukoviny obsahujú dosť veľa antinutrientov, takže je ich dávam už len tak, že buď ich naklíčim a uvarím, alebo namočím na 24 hodín s trochou kefírovej srvátky, aby tou fermentáciou sa tie látky odbúrali. To isté robím aj s obilninami a aj semenami.

V tom uvedenom článku o sóji sa napr. píše, že phytoestrogény nemajú vplyv na hladinu estrogénov, ale toto podľa mojich skúsenotí nie je pravda, keď som brala nejaké ženské byliny s vyšším obsahom phytoestrogénov, spôsobilo mi to estrogénovú dominanciu. A sója robí podľa mňa to isté.

Ženy, ktoré majú v prechode problémy s deficitom estrogénov, môžu z konzumácie sóje profitovať, ale tiež by som to moc nepreháňala.

Len objednať zo zahraničných laboratórií, u nás test kortizolu zo slín nerobia, len z krvi a moču a je to dosť drahé, tak okolo 60-100 Eur, záleží koľko hodnôt kortizolu človek chce, ale treba aspoň 3-4 hodnoty počas dňa, aj v noci. Mám kontakt na jedno nemecké laboratórium, len ho musím nájsť.

A nesmú sa brať predtým výťažky z nadobličiek a ani liek hydrokortizón, aby to neskreslilo výsledky, neviem koľko presne, ale tuším až okolo 3 týždňov.

Ja si myslím, že sú to dosť vyhodené peniaze, pretože ak človek začne brať doplnky na nadobličky a nadobličková únava sa mu zlepší, tak jednoznačne to vypovedá o tom, že tam nejaký problém je a ja si to viem už veľmi dobre regulovať tými výťažkami podľa príznakov, meriam si napr. pravidelne aj tlak krvi, ten je u mňa dobrý ukazateľ. Tie príznaky pre adrenálnu únavu sú dosť jednoznačné, úplne typická je znížená odolnosť na stres, taká vnútorná roztrasenosť až tremor a cyklické stavy únavy počas dňa, možno sa to občas prelína s príznakmi hypotreózy.

358

(92 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, mohol by si prosím Ťa odpovedať na príspevok č. 21, ďakujem.

359

(92 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, ktorý doplnok je podľa Teba najlepší na zvyšovanie počtu bielych krviniek tzv. "Natural killer cells", teda lymfocytov?

glukány - kvasnicové al. hríbové, epicor, AHCC, echinacea takisto zvyšuje biele krvinky (ale nedá sa brať dlhodobo), príp. ešte iné?

360

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja beriem teraz tento:
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Co … blets/1155

A tú copper sebacate som neobjednávala z iherbu (teda aj z iherbu ešte jedno balenie), ale kvôli dlhému dodaniu som objednala aj z UK - trvá doručenie tak ca. 5 dní a nie je tam riziko zadržania colnicou:
http://www.vitaminsuk.com/index.php?mai … s_id=26634

Než som ale čakala, kým mi príde z UK, tak som brala týždeň tento (copper gluconate):
http://www.monigue.sk/products/copper-star-90-tabliet/

Poslali mi ho odtiaľ prvou triedou a mala som to doma na druhý deň, ale mali tú meď vtedy na sklade. V lekárni sa samostatne meď zohnať nedá.

361

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Beriem teraz druhý týždeň meď, moja teplota tela sa dramaticky zlepšila, žiadna zimomrivosť, problémy s anémiou sa museli tiež zlepšiť aj keď krvné testy nemám, mám lepšiu farbu v tvári, mám viac energie, nebolia ma tak kĺby a stavy hypertyreózy sú definitívne preč - žiadne búšenie srdca, vysoký pulz, pocity na odpadnutie, slabosť svalov, problémy s dychom, tremor prstov. Hneď ako zoberiem tú meď, cítim také nakopnutie energie, myslím, že tá sebacate forma je rozhodne lepšia ako tá gluconate, čo som brala prvý týždeň. Pozorujem aj jemné zlepšenie kvality vlasov. Som zvedavá aké budú efekty po mesiaci, potom zredukujem dávku asi zo 6 mg na 3 mg. (Neberiem žiadne železo a zinok)

362

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Mne sa to nikdy nezdalo s tými citrusmi, že pôbobia vraj zásadito, podľa mňa pôsobia kyslo. Čítala som zrovna nedávno pár príbehov fruitariánov, ktorí jedli viac citrusového ovocia - všetkým začali vypadávať zuby a veľmi sa im kaziť, ale fruitariánom sa aj celkovo na ovocí kazia zuby (moc ovocných kyselín, moc cukrov, málo minerálov). Ja keď pijem viac citrusovej šťavy, tak sa mi zvýši citlivosť zubnej skloviny. Kyslé ovocie je podľa mňa jednoznačne kyselinotvorné.

O jablčnom octe sa vyhlasuje, že je zásadotvorný, ale to môže byť v prípade nepasterizovaného kvalitného octu obsahom jeho minerálov, ale všeobecne rafinovaný ocot je určite kyslý. Tak isto ako aj napr. kombuchový nápoj je kyslý obsahom kyseliny octovej.

U ovocia je veľmi dôležité, aby bolo zberané v čase zrelosti, väčšina dovážaného ovocia v zime (rakúske obchody nie sú výnimka) sú oberané nezrelé, sú dozrievané v dozrievárňach a často aj ožarované - takže nič moc, takéto ovocie potom je aj viac kyselinotvorné.

Nie je možné sa na strave dostať do príliš zásadotvorného stavu, to čo potom zvieratá v prírode, čo žerú len trávu, alebo primáti??? A čo pacienti na Gersonovej diéte, čo denne popijú litre zeleninových štiav? Výnimkou by tu mohli byť sóda bikarbóna alebo ten kalinát, ktoré umelým spôsobom dostávajú organizmus do zásady a tým by sa dalo aj predávkovať, lebo sú to izlované látky. V našom tele regulujú acidobazickú rovnováhu minerály ako sodík, draslík, bikarbonáty, chloridy... a tá strava ich obsahuje vo vyvážených pomeroch, obsahuje vlákninu, takže nedá sa tým nejak "predávkovať".

Tak isto je rozdiel obilnina vo forme chleba alebo pšeničného klíčku. Ten klíčok už bude viac zásadotovrný ako pšenica vo forme múky. Ovocie zrelé, nezrelé. Zelenina varená, surová.

Bežný človek na bežnej strave bude viacmenej skoro vždy skôr prekyslený. Len človek na 80% surovej strave s vysokým podielom zeleniny má šancu splniť nejaké tie "tabuľkové" predpisy na acidobazickú rovnováhu.

363

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Nožnice na bylinky:
http://www.euroshopy.sk/fiskars-noznice-na-byliny/

potrebuješ nožnice, s ktorými to len odstrihneš naspodu a nie s ktorými tie byliny posekáš na malé kúsky

Môžeš to nechať aj dlhšie v črepníku, ale máš to vysadené asi dosť na husto, takže rastliny nebudú mať toľko priestoru a živín. Môžeš to jesť aj teraz, to je už len vec chuti.

Nepoužívam karfiol na microgreens. Používam rastliny, ktoré sú výživné a majú veľa hodnotných látok ako brokolica, mangold a pod.

364

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja bývam v tehlovom byte a parapety sú široké 24 cm, takže mi tam ešte zostáva miesto a potrebovala by som tie črepníky práve širšie smile

365

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Lenže veľa ľudí dnes berie zinok, berú rôzne doplnky na imunitu, prechladnutie s obsahom zinku, cmúľacie tablety, zinok sa všade zdôrazňuje, niektoré otravy zinku nastali v dôsledku používania lepidla na zubné protézy, ktoré ho obsahujú.

Ten balans medzi zinkom, meďou a aj železom je hlavne veľmi zaujímavý aj z hľadiska funkcie štítnej žľazy, veľa zinku, čiže nedostatok medi - hypertyreóza, málo zinku, málo železa - hypotyreóza.

Veľa ľudí si len doplnkami ako minerály, vitamíny a napr. aj carnitin vedeli prakticky zredukovať lieky na štítnu žľazu na minimum. Podrobne je to popísané tu, aké minerály, vitamíny brať pri hyper a aké pri hypostave:
http://www.ithyroid.com/supplement_list.htm

Ja keď som zobrala zinok, dostala som hneď hypersymptómy, dám si meď - do pár hodín mi prestane tak búšiť srdce - lenže toto funguje už u stavov, kde sa vážne narušila rovnováha medzi minerálmi. Ale rozhodne je to zaujímavá terória a doporučila by som ju vyskúšať ľuďom s hyper a hypotyreózou, predtým, než vôbec siahnu po hormónoch al. liekoch na potlačenie funkcie štítnej žľazy s kopou vedľajších účinkov, napr. tu sú zaujímavo popísané prípady vyliečenia z hypo a hypertyreózy len čisto balansovaním minerálov a vitamínov a zďaleka nejde len o jód:

http://www.ithyroid.com/hypert_recovery_story.htm
http://www.ithyroid.com/hypot_recovery_story.htm

Ja som meď nebrala kvôli otrave ortuťou, keď ju všade zakazovali, možno už v tejto fáze chelácie moje telo nepotrebuje toľko zinku ako na začiatku, veď ho beriem prakticky tri roky a až teraz mi vznikla nerovnováha.

366

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

A čo ten chlorofyl od Now ako zdroj prírodnej medi?

http://www.iherb.com/Now-Foods-Liquid-C … 73-ml/5028

Brala som týždeň copper gluconate, iný na SK nemali a aj to bol veľký problém zohnať, od zajtra začnem s copper sebacate, tá forma copper bis glycinate je asi dobrá, lebo ju dosť chvália na jednom fóre o hypertyreóze, ale tá gluconate bude asi dosť zlá, som čítala ešte jednu štúdiu, porovnávali copper sulfate, gluconate a meď z kvasníc, najlepšie dopadla meď z kvasníc, druhá sulfate a najhoršia gluconate, skoro na úrovni sulfate.

Keď doplním meď v organizme, začnem potom so železom.

Inak som čítala, že polčas rozpadu zinku je až štyri mesiace! Takže sa dokáže pekne akumulovať v organizme pri dlhodobom nadmerom užívaní.

367

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, je toto podľa Teba dobrý potravinový zdroj medi?

http://www.iherb.com/Now-Foods-Liquid-C … 73-ml/5028

jedna dávka obsahuje: Copper (from Sodium Copper Chlorophyllin) 4 mg

Ten tekutý chlorophyl je práve špecifický tým, že je hlavne bohatý na meď a ostatné minerály sú tam v minimálnom množstve.

Kdežto, keď si kúpim napr. spirulinu ako zdroj medi, je tam aj kopec železa, zinok, ktoré zase potlačia vstrebávanie medi a to zrovna teraz nepotrebujem, z potravinových zdrojov jedine pečeň obsahuje celkom dobré množstvo medi vzhľadom na obsah zinku, v pomere asi 3:1.

A ešte aký je podľa Teba rozdiel vo využiteľnosti medzi copper gluconate a copper sebacate. Som našla na internete:

"...the best available to us is copper sebacate, which mimics SOD's anti-
inflammatory influence and is for more beneficial than any of the other
compounds, such as copper gluconate, copper sulfate, and copper acetate.
Animal research shows that it's very difficult to ingest a toxic dose of
copper sebacate. It's a compound that is absorbed well by the body and, as
part of a mineral complex, it will not bind to proteins (as can simple copper
compounds). In contrast, copper gluconate, the compound most commonly found
in run-of-the-mill multi-vitamins, may not effectively raise concentrations of
the mineral in blood, urine, or hair samples.
YEAST INFECTIONS
Copper is important to the bacterial balance that words off candida, but an
excessive amount counterproductively strengthens the yeast's own pathogenic
nature. The copper complexes, such as copper sebacate, show direct antifungal
and bactericidal effects."

A tu je štúdia, podľa ktorej je copper gluconate prakticky neefektívna, neboli namerané zvýšené hodnoty v krvi, v moči a vo vlasoch:
http://ajcn.nutrition.org/content/42/4/681.abstract

Ale zase na iherb sú pozitívne recenzie aj na copper gluconate, tak neviem.

A tu píšu, že liečili pacientov s deficitom medi s copper chloride IV., lebo copper gluconate má zlú využiteľnosť:

http://www.jabfm.org/content/19/2/191.full

Kortizol má krátky polčas rozpadu v organizme, napr. liek hydrokortizón si ľudia musia dávkovať pomaly aj každé 3-4 hodiny, ja som cítila pokles účinku už po dvoch hodinách, výťažky z nadobličiek mi stačilo dávkovať len 2x za deň, ale výťažky z nadobličiek neobsahujú len kortizol, oni obsahujú všetky hormóny kôry nadobličiek, preto asi fungovali u mňa oveľa komplexnejšie a efektívnejšie, aj keď to množstvo tých hormónov je tam minimálne, fungovalo mi to 100% lepšie ako izolovaný hydrokortizón.


Ale je pravda, že keď som to moc prehnala, tak ma hlava bolela z toho aj 2-3 dni, no stačilo ca. tri dni vynechať výťažky a všetko sa stabilizovalo.

"The biological half-life of cortisone is only about 30 minutes.

The biological half-life of hydrocortisone is about 100 minutes."

Ešte otázka, Thorne má dva produkty z nadobličk a majú veľmi podobné názvy, či si kúpil naozaj len extrakt z kôry nadobličiek alebo celé tkanivo nadobličiek:

http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ad … Caps/18706
http://www.iherb.com/Thorne-Research-Co … Caps/18705

Niekedy robia problémy u celého adrenálneho tkaniva zvyšky adrenalínu, to sa mi raz stalo, z tých ma bolel žalúdok a bolo mi z nich zle, ale boli od firmy Nutricology.

Zmeraj si tlak krvi, koľko tých kapsulí si vlastne užil? Pri dávkovaní 1-2 kapsule je dosť nepravdepodobný nejaký negatívny dlhodobý efekt.

369

(13 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som si ten kelp musela nakapsľovať, inak som to nebola schopná pravidelne jesť, beriem ho nielen kvôli jódu ale aj iným minerálom a čiastočne aj chelačným účinkom. Ale samotný prášok sa prilepí v ústach na podnebie a nie je možné ho odtiaľ spláchnuť ani vodou, jedine predtým rozmixovať vo vode a rýchlo vypiť.

No mne veci ako PQQ - tu som necítila absolútne nič, aj keď to má teda super recenzie, materská kašička, ubiquniol - nič som necítila, ešte tá kašička asi bola naj, aj keď priamy efekt na únavu som nejak z nej necítila, ale je to aspoň vitamínová bomba. U NADH som mala  vedľajšie reakcie, ten NADH ma nejak moc nabudil a potom prišiel krach nadobličiek. To bola jedna z najhorších nadobličkových kríz po užívaní NADH, nadobličky sa dávali dokopy dva týždne, zobrala som vtedy 20 mg dva dni po sebe.
"Reports of NADH side effects from the use of 2.5 mg are rare. Higher dosages can sometimes lead to insomnia, anxiety, fatigue, and overstimulation."
http://www.raysahelian.com/nadh.html

Jediné, čo som neskúšala bolo ATP, ale to už sa mi nechcelo vyhadzovať peniaze.

Úplne príšernú reakciu som mala na DHEA a to som brala 5 mg, minimálne dávky skúšala tom to 2x asi tri dni za sebou, zakaždým príšerné bolesti hlavy, nepríjemné syptómy ako keby nadmernej stimulácie. Keď som skúšala naopak pregnenolón - tu som necítila nič.

Čím sú na tom nadobličky horšie, tým opatrnejšie treba s akýmkoľvek stimulantom. Adaptogény - malý efekt za veľa peňazí, vyskúšala som všetky aj vo vyššom dávkovaní, ešte najlepšie mi funguje Holy Basil, tú beriem doteraz.

Ja mám práveže ešte pocit, že ten cortex je bezpečnejší ako kopec rastlinných a iných látok, ktoré môžu napr. fungovať niekedy moc stimulačne a vyčerpávať ďalej unavené nadobličky, niektoré byliny človek nemôže brať dlhodobo kvôli vedľajším účinkom.

Mňa bolela hlava z cortexu, keď som to prehnala s dávkami, je to typický príznak, keď je v tele moc kortizolu. Príliš veľa kortizolu môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku. Keď som brala liek hydrokortizón, ten som skúšala len krátko, tak tam sa dostavovali takéto reakcie, nevedela som odhadnúť dávku, keď som dala len o trochu viac, bolesti hlavy, moc som bola stimulovaná, nemohla som zaspať... Výťažky z nadobličiek fungovali u mňa omnoho vyrovnanenie bez týchto vedľajších príznakov.

Treba hlavne identifikovať z čoho tá únava je, nie vždy za tým sú nadobličky, ale ak za tým sú naozaj nadobličky, tak cortex je jednoznačne najlepšia voľba.

O ten Thorne Cortex by som ja mala záujem, ďakujem.

371

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

v lete pestujem kopec bylín bežne, ale len tak od mája do októbra.

Pestujem tymián, rozmarín, rôzne druhy mäty, bazalku, medovku, rajčiny koktailky aj čili papričky - ale nepočítaj s tým, že Ti to dá nejaké veľké úrody, ale napr. bazalky som mala toľko, že som nestíhala ju ani jesť. Len treba to pravidelne hnojiť, inak  začnú po čase slabnúť, žltnúť ím listy. Hlavne mäta pôdu rýchlo vyčerpá.

Mňa osobne to teda až tak nenadchlo. U microgreens to je iná vec, máš úrodu za 7 dní, aj napr. tú bazalku - len vysoká spotreba semien.

Microgreens sa pestujú hlavne zeleniny, čo sú zelené a vyzerajú asi ako šalát prevažne zo semien, čo sa používajú aj na klíčky, majú dobrú klíčivosť a rýchlo rastú.  Zabudni na nejaké čili, čerešne a podobné záležitosti, aj microgreens má svoje obmedzenia. Budeš si v pohári nakličovať kôstky marhúľ a čili semienka??

Ako microgreens môžeš ale použiť napr. koriander, kapustu, pór, tuším aj cibuľu, daikon reďkovku, rôzne druhy šalátov, červenú repu, fenikel, čakanku, mangold, bazalku, hrach, mungo, slnečnicu, pohánku (obsahuje toxíny), možno špenát, horčica, kel, divoké šaláty, rukola, kaleráb, canihua, amarant, mrkva, čínska kapusta.

Ale je úplne zbytočné aby si pestoval dajme tomu kapustu, čínsku kapustu a brokolicu, oni ako microgreens vyzerajú veľmi podobne, stačí si vybrať jedno z toho.

372

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

no tak reďkvičku tam zrovna ani nekupujem, ale taký šalát moc šancu nemáš kúpiť ako semeno na klíčenie vo veľkom a hento je ešte to najlacnejšie, čo som našla

treba sa orientovať skôr na semená, ktoré sa dajú kúpiť vo väčších množstvách, ten šalát som si kúpila len tak na pokus

no teda čerešňa určite nie

373

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

microgreens chutia veľmi jemne a sviežo, nie sú tam moc silné chute ako v dospelej rastline alebo aj tých klíčkoch, ako taký mladý šalátik

374

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

No ja neviem, dať za jednu malú krabičku ca. 1 Euro, čo zjem na jedno posedenie....

Asi majú, vo väčších obchodoch ako Spar, Billa 100%. Ale často to už býva také scípnuté, je to pestované len na tej hydroponickej podložke.

375

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

no ten hrach som si kúpila napr. tu:
http://www.suncity.sk/klicenie-semienka-c-31.html

lacné bio šalátové semienka tu, tam si objednávam často aj potraviny, takže s poštovným to bolo ok:
http://www.ekotrendmyjava.sk/sk/produkt … /bio-osiva

šalát som ešte neskúšala, ani ten hrach, možno zajtra zasadím

376

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

takéto dačo by Ti stačilo? smile

http://www.youtube.com/watch?v=Kbl2n8lm … re=related

inak v zahraničí sa bežne predávajú hotové microgreens, napr.v Rakúsku kúpiš bežne naklíčenú žeruchu, rukolu, občas aj nejaké iné, u nás som teda nič takého nevidela, možno vo väčších mestách to majú

377

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

no rozhodne to nevytrhávaj s korienkami, je z toho kopec bordelu, kúp si nožničky na bylinky a pekne to odstrihávaj úplne naspodu

378

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ja používam na microgreens - brokolicu, rukolu, mangold, môžeš aj mungo, hrach, reďkovku, horčicu, v podstate skoro všetko, čo používaš na klíčky, okrem obilnín - tie zvyknú dosť plesnivieť, teraz som si kúpila bio semienka šalátu, tak vyskúšam

slnečnicu ale len v šupke, tak isto hrach len v šupke

Ja neviem, ja mám tie črepníky aj v spálni, nemám inú možnosť z priestorových dôvodov. A prečo kvôli zemine? A keď spíš vonku niekde na zemi v spacáku?

379

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

počas vojny??? to sa učíš pestovať klíčky v rámci nejakého "survival"? smile

no tak tam si tú hlinu nakopeš napr. v lese, tam štandardy na kvalitu už nie sú také vysoké, xixi

len kupovaná zemina má výhodu, že je nejak sterilizovaná či čo, tak by Ti z nej nemali začať vyliezať červíci a tak smile

380

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Presne henten substrát používam aj ja.

Tá dierka v tých črepníkoch slúži na to, že keď sú tie črepníky vonku a dajme tomu prší, tak aby nevyplavilo rastliny dažďovou vodou, prebytočná voda odtečie dierkou, ale pri používaní vo vnútri tú dierku rozhodne neprepichuj smile. Veď to vidíš, koľko tam tej vody treba naliať.

Používam to bez tej fľaše.

V prvých dňoch polievam zvrchu, rastliny sa musia zakoreniť, aby si začali samé ťahať vodu odspodu.

Ja nepredkličujem, je to zbytočné, ono sa Ti to potom bude veľmi špatne to mokré semienko rozhadzovať, najrovnomernejšie to rozhádžeš suché. Hlavne si to moc nekomplikuj a zjednoduš si čo najviac celý proces.

381

(48 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Čo viem, tak RNG rieši dosť cukrovku, kĺby a doplnky na to berie a pomáhajú mu. Ja riešim tiež chorobu, doplnky beriem a takisto mi pomáhajú.

Len pri braní izolovaných látok musí byť človek opatrnejší a vedieť čo má ako brať v akých pomeroch, aby si neuškodil, aké formy zvoliť atď., mal by rozhodne niečo vedieť o doplnkoch, ktoré berie.  Pri potravinách toto človek moc riešiť nemusí, tam sa nedá predávkovať, minerály sú tam v optimálnej organickej forme, nevznikajú tam nejaké nerovnováhy, ak človek nejde do nejakých extrémných výživových smerov typu fruitariánstvo alebo jeho strava je veľmi nekvalitná.

Takisto je rozdiel, či som zdravá alebo chorá, ak som zdravá, tak by som sa spoliehala na hlavný zdroj príjmu vitamínov, minerálov skôr na zdravú prevažne surovú stravu, pri zvýšenej potrebe živín surové zeleninové šťavy, zelené mixované nápoje... A občas doplnila niektoré zaujímavé látky ako napr. rôzne antioxidanty, príp. to, čo je jednoznačne u väčšiny deficitné - selén, jód, D3.

Všetko závisí od toho aká je moja strava, ako som na tom zdravotne, či riešim nejaké ochorenie. Na toto fórum chodia hlavne chorí ľudia a u tých je vysoký predpoklad, že budú deficitní na väčšinu látok, ktoré im radí RNG a pre nich je rozhodne lepšie riešenie ísť cestou doplnkov ako cestou liekov. Nie každý má kapacity na to prejsť na 80% surovú stravu a fungovať na rozmixovanej spiruline so špenátom a ovocím, strava väčšiny ľudí optimálna moc nie je a preto sa to kompenzuje doplnkami, príp. sa berú špecifické doplnky pri istých druhoch ochorenia.

382

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja som čerpala odtiaľto návody na pestovanie microgreens a zdajú sa mi to jedny z naj stránok.
http://www.markbraunstein.org/growmicrogreens.htm

Tu je dobre popísané, či sa majú zakrývať alebo nie, podľa toho je to viacmenej zbytočný krok:

"Some seeds, for instance onion, beets and chard, germinate sooner and at higher ratios under the cloak of darkness. Other seeds, for instance mint and some lettuces and some basils (which actually are mints), require exposure to light to spark germination. If under contrary conditions, seeds still germinate, just delayed and at lower ratios. As most seeds that we grow as microgreens are not fussy and will germinate either in light or in darkness, we fortunately can tend to nearly all seeds equally. This one shared trait is universal: once germinated, all our seeds seek the light. "

Dôvod by bol ešte v tom, aby semienka sa nevysušili v prvom štádiu klíčenia, ale keď je pôda dobre zvlhčená, oni sa nevysušia, stačí v prvých dňoch 1x za deň použiť rozprašovač a ešte zohľadniť asi vlhkosť a suchosť vzduchu v byte, v mojom byte vzduch suchý nie je, ale v paneláku asi skôr, hlavne v zime a hlavne keď by boli tie črepníky napr. nad radiátorom.

383

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Z Teba sa stáva hotový "Sproutman" smile

Hydroponické pestovanie - používam na to tie veľké nerezové sitá na múku s priemerom tak 25 cm, to sito slúži na zakorenenie - netreba žiadne peny a podložky a odspodu si ťahajú klíčky vodu, už som to tu podrobne popisovala, podložky musíš stále zvlhčovať vodou a ľahko  sa to vysuší, ja som to kedysi používala, kdežto, keď mám to sito položené na miske s vodou, presne tak, aby sa hladina dotýkala toho sita, tak klíčky si samé ťahajú vodu podľa potreby a nemusím sa o to starať. Funguje to, ale tie rastliny sa po čase vyčerpajú, pôda je jednoducho pôda a nedajú sa tam pestovať microgreens dlhšie ako 5-7 dní, to už potom človek vidí na tých rastlinkách, že slabnú a začína sa to aj kaziť. Pri site môžeš vytrhávať tie rastliny aj s korienkom a jesť celé a môžeš ich aj preplachovať namočením sita do misy s vodou - minimum plesní a kazenia.

Je to tento princíp, pestuje sa tak na tých sitách aj obilná tráva hydroponicky:
http://www.getreidemuehlen.de/Eschenfel … 92206.html

Ja som si preto obľúbila skôr pestovanie v pôde, vo vode pestujem len žeruchu a pod., a na pestovanie v pôde používam práve tie Frajman plastové črepníky, podľa mňa je to lepšie riešenie ako používanie tých tácok - opäť problém s vodou, ľahko sa to vysuší, microgreens potrebujú veľa vody,  kdežto pri tých samozavlažovacích môžem kľudne odísť z domu na 2-3 dni a nič sa tomu nestane.

Postup je úplne jednoduchý, dám pôdu do črepníka, ja dám tej pôdy aj viac - tak ca. 5-7 cm z toho dôvodu, že keď tam niekedy tie rastlinky nechám aj 2-3 týždne, nech majú dosť živín. Pôdu pekne zatlačím a urovnám, potom ju poriadne prevlhčím a na zvlhčenú pôdu sypem suché semienka, ak chcem pestovať silnejšie rastlinky - tak tie semienka nedávam moc nahusto. Prvé 3-4 dni zalievať zhora, kým sa zakorenia. Neriešim tam nič - žiadne zakrývanie, žiadne zaťažovanie, doteraz až na tie kapustové klíčky to rástlo super, krásne zdravé rastlinky. Zo začiatku som to zakrývala, ale nejak som v tom nevidela efekt, veď u tých microgreens mi ide práve o obsah chlorofylu. Ja som v lete tie črepníky aj vykladala von na slnko a darilo sa im tam super - aj minimálne riziko plesní, lebo pekne tam okolo nich prúdi čerstvý vzduch. Čím viac zakrývam, dávam na ne niečo, tým väčšie riziko vzniku plesní. Ale možno ich skúsim dakedy zaťažiť, či fakt budú nejaké silnejšie, keď budú bojovať o život smile.

Ten zložitý návod, čo si popísal, veď to by som nerobila nič iné, len behala celé dni okolo microgreens. Keď si uvedmíš, že microgreens sú vlastne len miniatúrne verzie nejakého šalátu, brokolice, tak čo najviac zvyšuje živiny v rastlinke? Slnko,  pôda a čerstvý vzduch. Takže nechápem, prečo by som ich nemohla dávať na priame slnko, práveže takej bazalke sa darí vyslovene len na slnku a v tme sa jej nedarí. Toto nie sú klíčky - kde nechcem, aby boli napr. zelené, tak ich dávam do tmy.

Pestovanie v pôde znamená, že tie rastlinky tam vydržia dlhšie až do štádia baby greens a je s tým oveľa menej starostí ako pri hydroponickom pestovaní - netreba nič preplachovať, starať sa, kedy to presne musím zostrihať, lebo už sa to kazí. Takto si pekne zostrihám v črepníku svoju dávku microgreens - na deň tak 1/3 črepníka až 1/2 - závisí nakoľko sú tie microgreens už veľké a zvyšok mi tam pekne rastie ďalej, pri baby greens ten jeden črepník stačí aj na 4-5 dní. Pre jedného človeka treba tých črepníkov tak 3-4, ak to chce jedávať denne v dávke tak 100 g microgreens. Bolo by lepšie, keby tie črepníky boli trochu širšie, ale nič nie je dokonalé, ja to mám na okne a tam mi ten užší tvar aj vyhovuje.

Keď spápám z črepníka všetky rastlinky, tak jednoducho tá pôda prerastená koreňovým systémom sa len vcelku vyklopí, vyhodím to a idem odznovu.

Logika dá, že zem poskytne rastline najlepšiu výživu, ono dá sa aj hydroponicky s tým, že napr. rastliny visia vo vzduchu a strieka sa na koreňový systém nonstop roztok so živinami, som to videla v telke, ale tak v domácich podmienkach, keď na to používam len čistú vodu, tak tých živín tam moc nie je. No dajú sa kúpiť aj zariadenia za pár tisíc, čo to robia všetko za teba, "groweri" to majú premakané, aj tú hydropóniu smile.

Môžeš použiť tú brokolicu z Maďarska, mne rástla dobre. K výrobe vlastných semien som sa nedopracovala smile a pravdupovediac ma to ani nenapadlo, ak budem mať vlastnú záhradu, tak možno, ale bez záhrady a s 2-izbákom je to sci-fi.

PH vody ja nestestujem.  Púchov berie vodu z Pružiny a tá je jeden z najkvalitnejších vodných zdrojov na SK, takže vodu ja neriešim. U nás voda nemá dokonca ani také to typické chlórové zafarbenie, ale tak chlór určite nejaký obsahuje, keď to ide upravené z vodární, ale nie asi toľko ako voda z menej kvalitných vodných zdrojov.

Tester na chlór a PH:
http://www.bazenyshop.sk/testery-bazeno … h-pruzkovy

384

(48 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ženy majú vyššiu potrebu medi ako muži, muži potrebujú skôr zinok, pre mužov sa doporučuje pomer medi a zinku 1/10 a pre ženy 1/5 (ale to sa mi zdá až nejak moc).Ženy potrebujú viac medi preto, lebo je potrebná na produkciu enzýmov, ktoré zabezpečujú premenu estrogénu na progesterón. U mužov naopak je zase zinok potrebný na vytváranie enzýmov na premenu progesterónu na testosterón. Taká zaujímavá teória, pivo je bohaté na meď a muži, ktorí pijú veľa piva, tak im to spomaľuje štítnu žľazu a potom priberajú smile. (možno je to tým, že pivo dozrieva v medených tankoch)

Ženy sú aj viac náchylnejšie na hypertyreózu následkom nedostatku medi.

Minimálne dodržať aspoň pomer 1/15, teda 1 mg medi na 15 mg zinku, aj s ohľadom na branie napr. multivitamínov, kde je zastúpená meď.

Tu píšu, že najskôr užiť meď, potom železo a síru a nakoniec zinok, teda každé zvlášť:
http://www.toddcaldecott.com/index.php/ … thyroidism

Zaujímavý článok o medi, o jej vplyve na hormóny, depresiu, psychiku:
http://www.healingedge.net/store/articl … icity.html

385

(48 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja už nie som si až tak istá, že či braním takýchto izolovaných látok si neškodím, beriem v prípade ochorení, preto si aj kupujem ten vitamín E, lebo je dôležitý antioxidant pri chelačnej terapii, ale ak by som bola zdravý človek, neviem, či by som ho kupovala, alebo minimálne by som ho nebrala tak často. Ja sa opakovane presviedčam, že lepšie je riešiť deficity a prísun živín cez komplexnú zdravú stravu, surové zeleninové šťavy, zelené nápoje, tam mi rozhodne nehrozí vznik nejakých nerovnováh. Ja nechcem fungovať tak, že budem každý deň cpať do seba hrsť doplnkov, ale ak ochoriem, tak rozhodne siahnem po doplnkoch a nie po liekoch. Ono prakticky výsledok skoro každej štúdie dopadne tak, že má človek danú látku pravidelne dopľňať a v prípade deficitnej stravy, čo má každý, kúpiť v doplnku.

Vidím to teraz na tom zinku, brala som ho dlho bez medi a dopracovala som na parádny deficit medi, už to viem na 100%, že mám silný deficit medi (napriek tomu, že jedávam kopec potravín bohatých na meď - semená, orechy, strukoviny, občas spirulinu), vynechala som pár dní zinok a polepšilo sa mi, moc som neriešila prísun medi cez potraviny, lebo mi došlo, že keď vypijem dva litre sezamového mlieka s kakaom, tak tieto potraviny sú nielen super bohaté na meď, ale aj na zinok a ten zrovna teraz nepotrebujem, ale je pekne vidieť, ako je v potravinách zachovaný prirodzený pomer medi a zinku a ako sa človek môže dopracovať braním izolovaných látok k nerovnováham a doslova až ku kritickým stavom.

Teraz som si náhodou dala 5 kapslí nejakého doplnku na imunitu a hneď sa mi veľmi pohoršilo, začalo mi búšiť srdce a stavy ako hypertyreóza a potom som si pozrela poriadne obal toho doplnku a zistila som, že som zobrala 30 mg zinku. Zinok podporuje činnosť štítnej žľazy, meď potláča.Ak má človek vážny deficit medi, ku ktorému sa dopracoval dlhodobým braním zinku, doporučuje sa zinok vynechať aspoň na 3-4 týždne. Dnes som si kúpila meď na SK, lebo sa mi nechce čakať na iherb, tak budem doplňovať 4 mg denne a uvidím za pár dní.

386

(48 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

výborný článok o vitamíne E, píšu tam napr. že aké zloženie by asi mal mať vitamín E, aby sa čo najviac podobal tomu prírodnému, napr. by tam nemalo byť až toľko alfa tocopherolu, ale skôr gamma:

http://www.allaboutnutritionalhealing.com/vitamine

Ono sa niekedy aj pýtam, nakoľko je vôbec prirodzené jesť 400 IU vitamínu E, keď hrsť mandlí mi poskytne tak max. 30 IU, to nemám nikdy šancu v jedle prijať také dávky vitamínu E a práve v tom článku to píšu celkom dobre, že pre telo je užítočnejších tých 30 IU z mandlí ako 400 IU vo forme dajme tomu toho izolovaného alfa tocopherolu, ktorý môže narušiť rovnováhu iných tocopherolov, ktoré môžu byť užitočnejšie.

"In fact, research on gamma-tocopherol shows that, not only is it beneficial in its own right, but that taking alpha-tocopherol by itself decreases gamma-tocopherol concentrations by 30% to 50%."

"The participants got at least 10 IU of vitamin E a day through food - that's about an ounce of almonds or sunflower seeds every day. Powerful stuff! They did not have to get huge amounts of the vitamin because food complexes are always more potent and more effective than the fake (synthetic) "vitamin E". Similarly, foods rich in vitamin E, but NOT isolated alpha-tocopherol supplements, reduce the risk of Alzheimer's disease. Several studies have had the same results for Parkinson's and Alzheimer's. One reason is that "other" parts of vitamin E in foods such as gamma-tocopherol appear "to function differently in the body than alpha tocopherol." Tocotrienols not only magnify the effects of alpha-tocopherol, but they have "independent protective actions as well."

Píšu, že 10 IU prírodného vitamínu E z potravy sa zdá byť efektívnejších ako izolovaný alpha tocopherol.

Takže tomu by zodpovedal skôr tento vitamín E s vyšším podielom gamma tocopherolu:
http://www.iherb.com/Yasoo-Health-Vitam … gels/29397
http://www.iherb.com/Source-Naturals-Ga … tgels/1221
http://www.iherb.com/Life-Extension-Gam … gels/16386

Ja si kupujem väčšinou ten prvý od Yasoo, sú tam aj tocotrienoly, občas ten life extension, ale ten je už dosť drahý na mňa, ale zase má veľa tocotrienolov. Ja myslím, že lepšie je kúpiť kvalitný a človek to nemusí brať každý deň, preventívne 2-3x do týždňa ako každý deň čistý alfa tocopherol.

387

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ale tak asi je rozdiel, keď sa pečú celé ľanové semienka a keby som ich dajme tomu pomlela na prášok a tak piekla. Ono je pravda, že keď ľanové semienka skladujem aj dlho pri izbovej teplote, neoxidujú, lebo tie omega-3 mastné kyseliny sú tam práve chránené tým semienkom, takisto sú tam prítomné látky, rôzne antioxidanty, ktoré bránia oxidácii na rozdiel od izolovaného oleja.

Ľanový olej sa pomaly zakazuje používať na varenie, je fakt, že tie omega-3 v rybe sú naviazané na proteíny, ale rybie oleje sú ešte viac náchylné na oxidáciu, než ľanový olej. Ak tú rybu pečiem vcelku a vnútri sa skôr dusí, tak tie teploty ešte môžu byť ok, ale keď pečiem len nejaký tenký plátok, tam sa môžu určite dosiahnúť aj vyššie teploty a závisí koľko tuku použijem,  či už sa to skôr nesmaží v tej trúbe, no najhoršie je ju piecť alebo smažiť na nejakých rafinovaných omega-6 olejoch, tým sa tam 100% zabije efekt tých omega-3. 

V podstate sa u ryby doporučuje len toľko tepelnej úpravy, aby bola tak akurátne hotová a bez pridávania tuku, alebo úplného minima tuku.

Ja by som si moc nelámala hlavu príležitostným použitím ľanových semienok pri pečení, ale z čoho by som si už hlavu robila je používanie spracovaných omega-6(tie sú takmer vo všetkých hotových jedlách, zmrazených jedlách, kupovanom sladkom, lístkovom pečive, sušienkách, v jedlách z reštaurácii atď.) a úplne najhoršie, čo môžu gazdinky použiť na pečenie sú tuky typu raciol,  hera, smetol a pod.

388

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

samozrejme oxiduje, tak isto ako keď upečiem rybu pri 180 stupňoch celzia, tak tie omega-3 sa tam značne znehodnotia, ale tak rybu jem aj kvôli mäsu

tam sa to ľanové semienko pridáva skôr pre chuť, ľanová múka kvôli vláknine a iným živinám

389

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Veľmi dobre vysvetlená problematika rybích tukov, oleja z ráčikov, DHA z oleja rias, ich výhod, nevýhod,  ich spracovania, rôznych využiteľností napr. prírodnej triglyceridovej formy - vylisovaná ryba, ethyl- esterovej - molekulárna destilácia, syntetickej triglyceridovej - ethyl esterová forma umelo prevedená na triglyceridovú:
http://chriskresser.com/the-definitive- … yers-guide

sú tam aj zaujímavé komentáre, napr.:

"You are correct in that “molecularly distilled” does use heat to purify the oil. However, it depends on where in the fish oil refining process this occurs. Some refiners take the crude fish body oil (triacylglycerol, TAG) and molecularly distill the oil to remove PCBs etc. Then the refined fish oil undergoes further processing that will remove more impurities and damage oil due to distilling. Deodorization is another heat treatment to remove bad odors and off flavors in the oil that also uses heat. This heat can cause isomerism such as the conversion of cis to trans fatty acids in the oil or ethyl esters (not an oil). In addition, cyclic fatty acid monomers (CFAMs) which are toxic can also be produced from heat treatment. Other methods to purify the oils or ethyl esters include supercritical fluid carbon dioxide which does not use heat and does not damage the oils or ethyl esters as much.

Molecularly distilling is used to purify the man-made chemical ethyl esters of omega-3 and causes all kinds of transformations to the chemical.

A very good book titled “Long-chain Omega-3 Specialty Oils” (2007) edited by Harald Breivik is an excellent book for details on omega-3 processing, algal oils, fish sources, etc."

Ešte som sa chcela spýtať, že z ktorého zdroja si nakupuješ krill oil, ďakujem.

390

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No ja teda neviem, či mám do seba dávať DHA/EPA z rýb za cenu čiastočného zničenia, v podstate rafinácie tohoto oleja, čo je 100% škodlivé. Rybí tuk je veľmi citlivý na oxidáciu, píšu dokonca že viac, než ľanový. Olej z ráčikov je zase pomerne drahý a každý nemá prístup k tej super kvalite a hlavne čerstvosti. A u toho rybieho nejde len o oxidáciu, ale aj zničenie tých mastných kyselín. Neverím, že oleje ktoré prejdú všetkými tými očistnými procedúrami, majú ešte hodnotu. Keby to urobili s ľanovým olejom, nikto by ho nekupoval, tam každý pátra po šetrnom výrobnom postupe, ale u rybieho sa stále vyzdvihuje len obsah DHA/EPA a totálne sa zamlčuje, že ten olej je už zničený, ale zato je zase "superčistý", čo dobre funguje v reklamách na rybí tuk. Možno je tá superčistota viac na škodu ako na úžitok, tým nepodceňujem obsah ortuti a ťažkých kovov, ale veď na pokrytie dennej dávky DHA/EPA vraj stačia nejaké 2 gramy, čo nemôže spôsobiť nejaké extra zamorenie ako u niekoho, kto jedáva ryby pravidelne. A to som ešte dokonca čítala, že zničené vitamíny A a D v rybom tuku molekulárnou destiláciou, tam potom firmy umelo dodávajú.

A olivový olej je tvorený hlavne mononenasýtenou mastnou kyselinou a tá je stabilnejšia ako omega-3, môže sa dokonca používať aj na tepelnú úpravu pri nižších teplotách a keby bol len trochu zoxidovaný, tak to ešte beriem, že je užitočný, ale určite neprechádza molekulárnou destiláciou.

391

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Veď práve to, že na to nikdy neboli robené seriózne vedecké výskumy a ma zaujímalo, že aká chemická reakcia tam vlastne prebehne a čo to spraví s tým ľanovým olejom, či to zvýši nejak jeho dostupnosť v organizme, Budwigová tvrdí, že naviazaním ľanového oleja na tie sírne aminokyseliny sa vytvorí silná väzba, ktorá ich chráni pred oxidáciou, zároveň to má byť ale práve oxidácia, ktorá likviduje rakovinové bunky.  Nikde to nie je presne  vysvetlené.

392

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ale ma ešte zaujíma, že čo sa stane s tým rybím tukom, keď tak vysokonestabilný tuk premenia na stabilný? Ono je to totižto málokde popísané ako procesy ako molekulárna destilácia a rôzne tie purifikácie a dezodorizácie významne zmenia kvalitu mastných kyselín.

393

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, teraz som si namerala tlak krvi 135/80, skoro som odpadla, lebo posledné dva roky mávam tlak krvi kvôli nadobličkám tak 90/70, max. 105/80, meriam to analógovým tlakomerom so stetoskopom, takže je to presné. A tu píšu o hypertenzii a deficite medi:

http://jn.nutrition.org/content/130/2/489S.full

Inak sa cítim úplne príšerne posledné dni, stále ma drkoce zimnica z hypotyreózy a neviem sa zahriať, no teda ak to bude fakt tá meď, tak si už dám asi sakra pozor na dlhodobé užívanie zinku alebo len s doplnkom medi. Tu píšu, že optimálny pomer je 30 mg zinku a 3 mg medi v pomere 10/1:

http://www.biblelife.org/blood.htm

394

(121 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

presunula som tému omega 3 tukov do tohoto vlákna

RNG napísal(a):

Cerstvo mlete semienka  a chladene lanove semeno celorocne od urody je asi najlepsie ako doplnok,  aj panenske oleje predsa len su vytazene, tj nieco sa vyhodi a prave to nam moze k balancu/rovnovahe zivin chybat.
U lanu je to hlavne mikrovlakniny(soluble fiber) a lignany a pes vie este co uzitocne, to zistime mozno az za desatrocia.
Ja na EPA a DHA pouzivam ovela cistejsi a ucinnejsi krill olej, lebo ma formu fosfolipidov a nie triglyceridov,. co je pre nas biologicky mnohonasobne ucinnejsie. Naviac krill je radove  ovela menej zamoreny ako ryby, najma vyssie dravce ako lososy a tresky. A ma plno astaxanthinu, velmi silneho  a uzitocneho  karotenoidu.
Na DHA specificky( na poskodene nervove obaly najma) je dnes novy vyrobok, olej z chobotnic, velmi bohaty zdroj DHA pod menom calamarine.

Aj olej z ráčikov sa čiastočne spracováva, ja som našla surový rybí tuk získavaný prirodzenou fermentáciou:
http://www.greenpasture.org/public/Prod … /index.cfm

KRILL OIL MANUFACTURE: Frozen Antarctic krill are crushed and the lipids and proteins are extracted using acetone.
Following extraction, the krill proteins and lipids are filtered through an organic solvent-resistant filter under reduced
pressure to enable physical separation of lipids and proteins. Excess acetone is evaporated and water is separated from
the oil. The oil is subjected to additional filtration and purification to remove impurities and is packaged in a modified
nitrogen-containing atmosphere and stored. The notifier provides product specifications for krill oil, including specifications
for fatty acids, total phospholipids, esterified astaxanthin, saturated fatty acids, and trans-fat (<0.1 percent). Specifications
also include limits on residual acetone (<10 milligrams per kilogram (mg/kg), lead (<0.1 mg/kg), mercury (<0.1
mg/kg), arsenic (<0.1 mg/kg), cadmium (<0.1 mg/kg), pesticides, and microbiological contaminants”

"The omega-3 fatty acids in krill oil are likely to be highly damaged from heat treatment during industrial processing."

Mne vadí najviac na rybích tukoch a aj tom oleji z ráčikov to spracovanie a čistenie, ktoré zmenia prirodzenú štruktúru mastných kyselín v tých tukoch a nikdy nemám istotu nakoľko je ten olej z ráčikov v tých kapsuliach už zoxidovaný a ako dlho bol skladovaný, to je aj problém u toho rybieho tuku.

A ešte ma zaujíma jedna vec, prírodný rybí tuk oxiduje ešte rýchlejšie než ľanový olej, ako je potom možné, že predávajú stabilizovaný rybí tuk, ktorý už náchylný na oxidáciu nie je:

"Následne sú oleje šetrne destilované varovou alebo molekulárnou destiláciou vo vákuu, čo zaisťuje výnimočnú čistotu (HP-high purity) a zachovanie stability molekúl."

Ako môžu z vysoko nestabilného oleja urobiť niečo stabilné? Len jeho rafináciou a spracovaním, ako sa to deje s rastlinnými olejmi.

Podľa mňa takéto oleje narobia viac škody, než úžitku.

395

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ale hlavný argument v Budwigovej diéte je, že táto zmes má prenikať do bunkových membrán a tie sú predsa zložené z tukov a fosfolipidov, nie? A sú to skôr tukoropustné látky, ktoré majú lepšiu prienikovosť do tkanív, prečo sa dnes vyrábajú všetky tie lipozomálne formy a niektoré tukorozpustné formy vitamínov?

Takže ten tvaroh mení triglyceridy v tom oleji na fosfolipidy? Budwigová zámerne ale používa nízkotučný tvaroh a všade píše len o sírnych aminokyselinách, na ktoré sa má ľanový olej naviazať, nikde som tam nečítala o fosfolipidoch.

396

(66 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, je podľa Teba možné pri zvýšenom príjme ľanového oleja, dajme tomu 3-5 polievkových lyžíc denne, že tento olej oxiduje priamo v tele? Čítala som o tom viac článkov, že tieto nestabilné oleje, keď sa prijímajú vo vyšších množstvách môžu dokonca oxidovať aj v tele a že nie je moc dobré to preháňať s ich konzumáciou.

A čo hovoríš na tento článok o ľanovom oleji? Ja keď som ho prečítala, tak som bola z toho aj trochu v šoku:
http://www.ndmnutrition.com/Facts%20on%20Flax.html

A ešte by ma zaujímala jedna vec, v Budwigovej diéte sa používa zmes tvarohu a ľanového oleja, píšu, že primárne tam ide o to, že mastné kyseliny ľanového oleja sa naviažu na sírne aminokyseliny tvarohu a tak vraj urobia tento olej "vodorozpustným", čo si myslím, že je blbosť, takto má lepšie prenikať do tkanív, ale práve tukorozpustné látky prenikajú lepšie. Akú úlohu podľa Teba tam zohráva práve ten tvaroh?

397

(44 odpovedí, zaslaných do Choroby kože a podkožného tkaniva)

Dobrý zdroj na kvalitný ľanový olej, dopravujú ho v ochrannom obale chladený:
http://www.lucavida.com/lucavida/1-LNENY-OLEJ

Ja osobne som už prestala kupovať ľanový olej kvôli tomu riziku oxidácie a meliem si len semienka a ako omega-3 kvôli DHA/EPA používam skôr rybí.

398

(396 odpovedí, zaslaných do Choroby kože a podkožného tkaniva)

Tak som rada, že Ti ten konopný olej funguje, ja som používala všelijaké oleje, objednala som na skúšku aj ten z rakytníka, ktorý bol dosť drahý, ale ten konopný od Nutivy sa mi zdá naj a pritom ho mám oveľa väčšie množstvo, než čo som si predtým kupovala drahé pleťové oleje. A ten od Nutiva mám aj na jedenie, aj na telo, na vlasy. Niekedy fakt jednoduché riešenie v podobe jedného kvalitného produktu nahradia kopec zbytočnej drahej kozmetiky, z ktorej som ja osobne málokedy zaznamenala nejaké extra prínosy.

Ešte som nadšená z tohoto mydla na vlasy, viac, než z tej lávovej zeme, hlavne je s ním menej roboty, je lacné, stačí ho máličko a mám ho aj na telo a vlasy (polička s kozmetikou v mojej kúpelni sa už značne zredukovala smile ):
http://www.iherb.com/J-R-Liggett-s-Old- … -99-g/5823

(Tu závisí ale aj od tvrdosti vody, pri moc tvrdej vode to mydlo až tak dobre nefunguje).

399

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Tu napr. píšu, že obsah medi v chlorele 1-3 mg/100 g (ale aj tak je to málo vzhľadom na množstvo, ktoré sa jedáva), som si všimla, že tie obsahy jednotlivých látok píšu v tých tabuľkách dosť rozdielne:

http://www.algomed.de/index.php?op=wiss … altsstoffe

Ďakujem za odkaz, včera som si nejakú meď už objednala. Dnes vyskúšam doma vyrobiť sezamové mlieko s kakaom, obidvoje by mali excelovať na obsah medi. Najviac obsahuje vraj pečeň, ale tú zrovna moc nejedávam.

400

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja si myslím, že v tom plesne nehrajú žiadnu rolu, na potraviny som veľmi úzkostlivá, čo sa týka kvality. (Ani tie klíčky v posledných týždňoch moc nejem). A neviem o žiadnom inom zdroji, napr. z prostredia.

Podľa tejto tabuľky je chlorela dosť mizerným zdrojom medi:
http://www.primechlorella.com/product-c … orella.php

0,08 mg/100 gramov, denne tej chlorely skonzujem približne 15 gramov. Z tých bežných potravín, čo jedávam, tak jedine semená a orechy ju obsahujú vo väčšom množstve.

No veď uvidím, keď tú meď skúsim, či sa niečo zmení.