1

Téma: nadoblicky

zdravim prosim ta rng pozeral som na swansone niake vyrobky co mi to vyplulo ked som dal vyhladat keyword adrenal ale niak som sa tam nedocital ktory by bol pre mna vhodny. koncim s kortikoidmy a to relativne dost rychlo tak mi bude mozno hrozit ze mi nadoblicky prestanu vytvarat gluikortikoidy kedze si uz odvykli, pomoze mi niektory z tychto vyrobkov "nakopnut" nadoblicky po tomto svinstve aby fungovali spravne? a este od temy otazka ked je zamorene telo po zabiti infekcie co by si este poradil okrem enzymov psylia a vela vody aby som to dostal zo seba von co najrychlejsie ,konkretne sa jedna hlavne o srdce a chrbat, dakujem velmi pekne



2

Re: nadoblicky

Nepamatam si, na co si glucokorticoidy pouzival, obvykle sa pouzivaju na potlacenei zapalov, na co je plno roznych neskodnych protizapalovych  potravinovych doplnkov.
Na podporu adrenalnej zlazy je tiez plno doplnkov, pozri na
adrenal support supplements v www.Google.com
Cistenie a odmorovanie tela sa prevadza enzymami, absorbentmi a chelatormi vseobecne. Zalezi od typu zamorenia.
Pri brani roznych syntetickych liekov sa odmorovanie ma sustredit najma na pecen, to je nas filter, na to si pozri protokol dr Berksona v teme pecen.
Neviem, co myslis tym srdcom a chrbatom v tomto spojeni.

Naposledy upravil: RNG (2010-07-29 17:13:36)



3

Re: nadoblicky

ja som ich bral na zapal myokardu lebo uz som vybral vsetko mozne co existuje na infekcie a stale to tam bolo a bohuzial ani tieto prirodne protizapalove mi na ten zapal nestacili a opuchalo mi srdce aj ked som bral vsetky naraz

amozes napriklad zo swansonu poradit konretny vyrobok na tento moj problem nadobliciek?dakujem

Naposledy upravil: 5qo (2010-07-29 18:08:13)



4

Re: nadoblicky

Davka protizapaloveho curcuminu napr je 3x2 kapsule tohoto vyrobku alebo podobnych obsahom curcuminoidov
http://www.swansonvitamins.com/SWH084/ItemDetail?n=0
Potlacenie zapalu ale neadresuje pricinu, tj mikroby ci zamorenie, co to sposobili. Na to treba adresovat rozne mozne, ako rozne streptokoky(citricidal), helikobakter pilori, premnozenie virusov(pozri temu herpes, kde som adresoval vseobecne zvysenie viralnej imunity), odmorenie tela aj je zapal sposobeny nejakym zamorenim, to je tiez uz popisane v roznych temach.
ATB je zialbohu ucinne len na bakterie, a aj to nie vsetky, mnohe su atb rezistentne, takze treba na ne pouzit ine antimikrobialne prostriedky

Na posilnenie funkcie adrenalnej zlazy je napr http://www.iherb.com/Ridge-Crest-Herbal … _medium=f2
alebo rozne vytazky z adrenalne zlazy zo zvierat, co povazujem za trochu riskantne, hoci ziadne problemy v literature s tym nie su uvedene, okrem prebytku cortisolu.
Viacej o tom najdes napr na http://www.adrenalfatigue.org/programs- … ogram.html
teda ked ti to naozaj treba a nie je to len docasny ucinok liekov, co si bral.

Naposledy upravil: RNG (2010-07-30 15:09:08)



5

Re: nadoblicky

inac na ten kortizol som sa dopatral ze sa bere b3 a b5 ze si ho vie vyrobit telo z tych to vitaminov tak to beru ludai s unavovym syndromom,ale objednal som si aj ten adrenal raw produkt zo swansonu tak snad to k niecomu bude, ono to umelo doda kortizol do tela?alebo to dodava aj niaky materail pre spravne fungovanie nadobliciek nevies,aj ich to "olpravuje a regenruje"?



6

Re: nadoblicky

Hovorit o umelom pri prirodnych produktoch nie je na mieste, to su prirodne suciastky potravy a polotovary vhodne pre funkciu nadoblickovej zlazy.
Nakolko to pomoze regenerovat , to neviem ale uskodit to nemoze.Inac by to zakazali predavat ako doplnok.



7

Re: nadoblicky

RNG

chcem nieco na posilnenie nadobliciek a su rozne, aj za prijatelne ceny, napr aj Swanson. Je tu ale napr dost drahy vyrobok:
http://www.swansonvitamins.com/NCL104/ItemDetail

Aky je rozdiel medzi tymto a lacnejsimi, napr za 5 USD Raw Adrenal Glandular? Je ta cena 51 USD opodstatnena?



8

Re: nadoblicky

Cena je casto podla znacky, napr podla mojej uvahy meno lekara automaticky zdvojnasobnuje cenu, zdroj Novy Zealand tak isto, takze to mas hned 4 nasobok. Ale je to zaroven zaruka rovnakej alebo vyssej kvality, nez bezne znacky.



9

Re: nadoblicky

Ak môžem doporučiť výťažky na nadobličky, tak jednoznačne od firmy Thorne Research - adrenal cortex a aj keď by sa zdalo, že jedna kapsuľa obsahuje len 50 mg, sú silnejšie ako od firmy Nutricology, kde má jedna kapsuľa 250 mg.

http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ad … Caps/18706

Neviem prečo, ale u týchto zvieracích výťažkov, to bolo jedno, či adrenálne, thyroidné sú dosť veľké rozdiely a vôbec sa nedá orientovať podľa množstva mg v jednej kapsuli, záleži od toho ako firma tie výťažky asi získava. Skúšala som od veľa firiem a zostala som u tých od firmy Thorne, už ich beriem len občas, ak cítim, že chelácia mi dáva zase zabrať - ono sa mi vždy objavia bolesti v obličkovej oblasti. Napr. firma Biotics Research ponúka adrenálne výťažky z novonarodených teliat - menej toxínov, menej tuku, kvalitnejšie tkanivo ako u dospelých jedincov, ale sú aj drahšie, ale takisto veľmi dobré a ešte od firmy Standard Process Drenamin mi dobre fungovali, ale to je firma, ktorá sa špecializuje hlavne na takéto produkty a orgánové výťažky.

A  brať kôru nadobličiek, nie celé adrenálne tkanivo, ktoré môže obsahovať zvyšky adrenalínu a spôsobovať problémy ako sa to stalo mne práve u produktu Nutricology - oni majú dva produkty, celé tkanivo a len kôru nadobličiek.

U tých adrenálnych výťažkov som na rozdiel iných doplnkov výživy, cítila prakticky okamžite, že mi zaberajú, lebo hormóny človek cíti hneď - v prípade, že ich má deficit,  takže sa to dá aj dosť objektívne posúdiť, kvalita jednotlivých výťažkov. Zdravý človek inak necíti pri týchto výťažkoch nič - takže je to aj akýsi test na to, či má reálne problémy s nadobličkami.

Naposledy upravil: bludicka (2012-09-10 12:18:21)



10

Re: nadoblicky

Vdaka za uvedenie, to zaroven vyborny test na problemy s funkciou nadobliciek, kde ludia vedia rozoznat, ci sa jedna len o obycajnu unavu, alebo chorobu a zamorenie  alebo vazny problem s nadoblickami
Zialbohy toto je dost nove a vytazky su rozne a ich obsahy rozne, tj na posudenie ucinnosti treba niekoho, aby ich osobne vyskusal a posudil, Na vyrobcov sa zialbohu neda spoliehat.
Vdaka, Bludicka.



11

Re: nadoblicky

Bludicka dakujem ti za tip! Prave som mala pripravenu objednavku do iherb a nevedela som aky pripravok vybrat. Kvoli tomu som neodoslala lebo som vahala. Ty si prave vcas poradila, vdaka! smile Viem ze sa dlhodobo venujes tejto teme no a ja som sa prave k tomuto zatial nedostala, tak prislo vhod.

Som zvedava ako to na mna zaposobi, nikdy som este na nadoblicky nic nebrala. Sudiac podla mojich symptomov a "diagnoz" mali by mi pomoct.

Porad mi prosim este ohladom mnozstva, kolko tabletiek by som mala denne uzivat? Objednala som presne tie vytazky, co si vyssie doporucila.



12

Re: nadoblicky

Množstvo u hormonálnych prípravkov a žľazových produktov sa doslova orientuje podľa toho, ako to cítim. Ja som jednu dobu brala napr. 3x3 kapsule, tak som bola na tom zle s nadobličkami.

Ak mám silnejšiu adrenálnu únavu a symptómy z nej ako fyzická únava, neschopnosť ráno vstať z postele, vnútorná roztrasenosť, vystresovanosť, niekedy sa doslova až trasú prsty, záchvaty hypoglykémie, silná chuť na slané, veľmi nízky krvný tlak, ak zoberiem adrenálny výťažok, doslova v priebehu pár minút cítim také príjemné nakopnutie energie, ukľudní ma to, takže beriem také množstvo, ktoré mi dokáže tieto symptómy redukovať na minimum a kedy už necítim efekt z vyššej dávky, nadobličky sa liečia dlho, takže ani výťažky neurobia zázrak za týždeň, ale pomôžu mi aspoň ako tak fungovať.

Začnem s dávkou dajme tomu 1 kapsuľa ráno nalačno, ak nič necítim, na druhý deň môžem zvýšiť o 1 kapsuľu, až po 3-4 kapsule, tu by už človek rozhodne mal niečo cítiť, ak je tam nejaký problém s nadobličkami. Ja som si priebežne merala tlak krvi, ak mi stúpol z 80/55 na 110/80, tak to bol pre mňa signál, že som na tom celkom dobre.

Znakom predávkovania z výťažkov a aj lieku hydrokortizón sú tlakové bolesti hlavy, vtedy znížiť dávky.

Naposledy upravil: bludicka (2012-09-13 07:51:58)



13

Re: nadoblicky

Super, velka vdaka.

A zvysuju vo vseobecnsti tieto vytazky tlak? Alebo sa len vyrovna k "norme"? Ja mam v poslednom case vyssi tlak, 130/90, takze si musim dat pozor.



14

Re: nadoblicky

skôr vyrovnajú, ani pri vysokých dávkach výťažkov som nemala vyšší TK



15

Re: nadoblicky

Bludicka , vdaka, mozno aj mne treba tie adrenalne doplnky, po vyse 40 rokov stresu v robote a prilis dlhych pracovnych tyzdnoch aj na mna sa akosi lepi unava, a ze som mal adrenalne zlazy pretazene sveci aj dlhorocne ukladanie tuku v oblasti brucha ako dosledok privela cortizolu. Mozno mi dnes uz chyba....



16

Re: nadoblicky

Dakujem.



17

Re: nadoblicky

V prvej fáze vystresované nadobličky vylučujú viac kortizolu častejšie počas dňa, čo sa môže prejaviť zvýšeným krvným tlakom, zvýšeným ukladaním tuku v oblasti brucha, ak adrenálna únava trvá dlhšie, vzniká deficit kortizolu - ale on je väčšinou deficitný len v istých fázach dňa, preto sa robí test kortizolu zo slín - viac krát počas dňa, aby som zistila, kedy ho mám málo. Ja som ho mala málo ráno a poobede, večer po šiestej naopak som už ožívala a bolo mi lepšie, po deviatej prišla zase únava. To sa dalo doslova cyklicky pozorovať príval energie a kedy prišla zase únava, ale už u veľmi pokročilého stavu je človek unavený stále.

Ale vždy som brala výťažky ráno a doobeda, nikdy nie poobede a navečer, nemohla som potom zaspať. Ono sa to nie vždy dá presne trafiť, koľko toho aktuálne potrebujem.

Naposledy upravil: bludicka (2012-09-13 12:57:25)



18

Re: nadoblicky

Ja to mam dost podobne uz dlhe roky, alebo si mozno len namyslam, definitivne som zil v strese desatrocia, tuk okolo brucha je dokaz prebytkov cortizolu, bez debaty, a ked mi uz nefunguje posilnenie alkaloidmi(najma kava, zelena kava a guarana) tak musi byt nieco v mechanizme s mojou  nadoblickovou zlazou v neporiadku.



19

Re: nadoblicky

Prosím Ta Bludička  aký tester je potrebný na zistenie kortizolu zo slín a kde sa dá  zohnať .
                                     
                               Dakujem!!!



20

Re: nadoblicky

Len objednať zo zahraničných laboratórií, u nás test kortizolu zo slín nerobia, len z krvi a moču a je to dosť drahé, tak okolo 60-100 Eur, záleží koľko hodnôt kortizolu človek chce, ale treba aspoň 3-4 hodnoty počas dňa, aj v noci. Mám kontakt na jedno nemecké laboratórium, len ho musím nájsť.

A nesmú sa brať predtým výťažky z nadobličiek a ani liek hydrokortizón, aby to neskreslilo výsledky, neviem koľko presne, ale tuším až okolo 3 týždňov.

Ja si myslím, že sú to dosť vyhodené peniaze, pretože ak človek začne brať doplnky na nadobličky a nadobličková únava sa mu zlepší, tak jednoznačne to vypovedá o tom, že tam nejaký problém je a ja si to viem už veľmi dobre regulovať tými výťažkami podľa príznakov, meriam si napr. pravidelne aj tlak krvi, ten je u mňa dobrý ukazateľ. Tie príznaky pre adrenálnu únavu sú dosť jednoznačné, úplne typická je znížená odolnosť na stres, taká vnútorná roztrasenosť až tremor a cyklické stavy únavy počas dňa, možno sa to občas prelína s príznakmi hypotreózy.

Naposledy upravil: bludicka (2012-11-20 14:02:27)



21

Re: nadoblicky

Telo nam povie velmi vela, ked sa naucime pocuvat na jeho signaly.



22

Re: nadoblicky

Dobry den p.RNG- čo by ste povedali na tento prípravok na podporu nadobličiek?:   http://www.iherb.com/Himalaya-Herbal-He … /3748?at=0 Ďakujem.



23

Re: nadoblicky

Nepoznam, ale je to skor ayurveda, nez moderny potravinovy doplnok. Skus a uvidis.

Naposledy upravil: RNG (2013-10-16 19:18:25)



24

Re: nadoblicky

bludicka napísal(a):

Ak môžem doporučiť výťažky na nadobličky, tak jednoznačne od firmy Thorne Research - adrenal cortex a aj keď by sa zdalo, že jedna kapsuľa obsahuje len 50 mg, sú silnejšie ako od firmy Nutricology, kde má jedna kapsuľa 250 mg.

http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ad … Caps/18706

Bludicka, stale je mozne spolahnut sa na kvalitu tebo odporucaneho doplnku?
manzel berie antidepresiva, nebude sa to bit? pripadne treba si dat pozor pri uzivani inych doplnkov sucasne?
Dakujem.



25

Re: nadoblicky

Antidepresiva , niektore, velmi utlmuju cinnost tela, mozno manzel nema ani znizenu adrenalnu funkciu. Ale to co posobi na mozog  a neurotransmitery ,  sa nemoze velmi pravdepodobne miesat s tym, co posobi na nadoblickove zlazy.



26

Re: nadoblicky

Myslíte že je  bezpečne brat  tie vytazky z nadoblič. žliaz - nehrozí riziko    BSE? Pre istotu sa pýtam . Ďakujem.



27

Re: nadoblicky

BSE bola lokalna zalezitost v Anglicku, nie celeho sveta.
Ani ja osobne nie som velmi nadseny jedenim surovych zliaz, zialbohu inac to neide. Tak isto su surove napr pancreatine a to berie dnes miliony ludi. A za rok 2012 boli dokopy dva pripady smrti na sialene predavkovane doplnky, a na porovnanie vyse 700 000 smrti na lieky a lekarske omyly. Vyse 10 000 bolo napr na vykrvacanie z aspirinu a nevidim nikoho, co by sa obaval brat aspirin.



28

Re: nadoblicky

Bludicka alebo rng , keby mam zvyseny kortizol a nie znizeny , nadoblicky su aj tak oslabene a treba brat adrenal cortex na regeneraciu + progesteronove pripravky na potlacenie kortizolu ?

Ked ma clovek kortizol zvyseny a nie znizeny moze tiez zle reagovat na kofein ?

Ked ma niekto zvyseny kortizol moze byt tiez unaveny ako pri nizkom aj ked mam tlak v poriadku ?

Ked ma niekto vysoky kortizol mozu byt tiez uzkosti pocas dna neovladatelne ? Opisal by som to ako zvieranie na hrudy/ pri srdci .

Berem momentalne adrenal cortex 3tbl denne ale nemyslim ze mi to nejako pomaha , hlavne uzkosti mam stale , unavu tiez vecsinou po jedle , treningy v posilke vladzem dobre .

dnes som ani nemohol dojest jedlo po posilke , v posilke super a po posilke uplne zle , dnes ma zacala boliet aj hlava , unava uzkost ktory po case presla , pred tym jedlom 30 min som mal adrenal cortex , ale uzkost som pocitoval uz predtym ...

uz by mi mohlo nieco pomoct

Naposledy upravil: ZlatyStaf. (2015-08-23 17:58:05)



29

Re: nadoblicky

Uzkost a adrenalin/cortizol nie su priamo pravdepodobne nijak spojene.



30

Re: nadoblicky

1rng ako je to pri adrenalnej unave v tedy je adrenalin nizky a korizol je natom ako tiez nizky alebo vysoky ?
ako sa da upravit hladina kortizolu ake doplnky ? progesteron alebo dhea ?

2. kofein zvysuje adrenalin a tym padom sa znizuje kortizol ? alebo zvysuje ?

3. nizky adrenalin znamena vysoky kortizol ?

Naposledy upravil: ZlatyStaf. (2015-09-15 15:34:42)



31

Re: nadoblicky

Pri adrenalnej unave adrenalin cortizol , aj ine vylucky z nadoblickovych zliaz s pri adrenalnej unave znizene.
2 a 3, adrenain a cortizol sa vylucuju nezavisle, ale casto sucasne. Alkaloidy posobia najma na nervovu sustavu, vac pozri na
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kofein



32

Re: nadoblicky

Dakujem , a vies mi poradit prosim ?
Adrenal cortex som skusal ten mi nepomohol ,

moje problemi su niekedy ked jem tak sa citim zle ze ide namna uzkost , ked si dam kavu pred cvicenim ( tak po docviceni mi je velmi zle , uzkost ) , zle znasam stresove situacie tie uz od malicka , aj hocikedy pocas dna ma chyti taka mierna uzkost , pred pol rokom som sa predavkoval kofeinom ale iba 1200mg cca a prisla sanitka davala mi nieco na upokojenie lebo sa mi rozbuchalo srdce a shorsilo dychanie , mesiace nato som mal zle obdobie vela uzkosti a strachu o zivot , takze sa mi nadoblicky velmi vycerpavali asi .
takze neviem co mam skusit , radcej by som nieco silnejsie rovno na skusku 1-2 mesiace kludne aj tie hormony nejake , Bludicka brala progesteron napriklad .

Dakujem za rady .



33

Re: nadoblicky

1200 mg kofeinu je besna davka!. Normalne kava obsahuje 40 az 80 mg a aj to je dost.
Stavy ako krce a uzkost po cviceni mozu byt tetania, pre znizene mnozstvo mineralov v krvi a hyperventilacna, pre znizene mnozstvo CO2 v krvi. Skus zobrat mineraly na kosti spolu s vitaminami D-3 a K-2  a L-theanine na ukludnenie. Pripadne aj stress B.



34

Re: nadoblicky

RNG napísal(a):

1200 mg kofeinu je besna davka!. Normalne kava obsahuje 40 az 80 mg a aj to je dost.
Stavy ako krce a uzkost po cviceni mozu byt tetania, pre znizene mnozstvo mineralov v krvi a hyperventilacna, pre znizene mnozstvo CO2 v krvi. Skus zobrat mineraly na kosti spolu s vitaminami D-3 a K-2  a L-theanine na ukludnenie. Pripadne aj stress B.

vsetko berem po cviceni mi je zle len ked si dam kavu predtym takze nieco s kofeinom je zle . takze tipujem ze nadoblicky



35

Re: nadoblicky

Co tak ked mas reakciu na dechty v kave? Tie drazdia zaludok natolko, ze mnoho ludi po rannej kave musi ist na zachod.



36

Re: nadoblicky

RNG napísal(a):

Co tak ked mas reakciu na dechty v kave? Tie drazdia zaludok natolko, ze mnoho ludi po rannej kave musi ist na zachod.

ee , zaludok je ok , mam z nej len uzkost velku ale az po docviceni takze neviem mozno pcoas cvicenia tym ze cvicim sa to neajko vyrovnava a ked docvicim tak to zacne ked sa telo zacne ukludnovat



37

Re: nadoblicky

Nuz Wikipesia s[pomina rozne studie na spojenie uzkosti(anxiety disorder) a kofeinu. Pozri sa na
https://en.wikipedia.org/wiki/Anxiety_disorder
Aky mechanizmus tam je ale neviem.Snad v uvedenycy literaturach to objasnuju. Zialbohu nemam cas to vsetko citat. Takze si zoberiem, z toho len, ze alkaloidy vo vyssej davke znacne  zhorsia uzkost.



38

Re: nadoblicky

bludicka napísal(a):

eviem prečo, ale u týchto zvieracích výťažkov, to bolo jedno, či adrenálne, thyroidné sú dosť veľké rozdiely a vôbec sa nedá orientovať podľa množstva mg v jednej kapsuli, záleži od toho ako firma tie výťažky asi získava. Skúšala som od veľa firiem a zostala som u tých od firmy Thorne, už ich beriem len občas, ak cítim, že chelácia mi dáva zase zabrať - ono sa mi vždy objavia bolesti v obličkovej oblasti. Napr. firma Biotics Research ponúka adrenálne výťažky z novonarodených teliat - menej toxínov, menej tuku, kvalitnejšie tkanivo ako u dospelých jedincov, ale sú aj drahšie, ale takisto veľmi dobré a ešte od firmy Standard Process Drenamin mi dobre fungovali, ale to je firma, ktorá sa špecializuje hlavne na takéto produkty a orgánové výťažky.


Mila bludicka, prosim ta o pomoc pri vybere spravneho adrenal cortex produktu. Zaujal ma ten od Biotics Research, ktory obsahuje adrenalne vytazky z narodenych teliatok. Vies mi poradit aj konkretny produkt? Je ich tu vela, neviem si vybrat ten spravny, aby mi este viac neposkodil. Ktory konkretne si mala na mysli? Dakujem za odpoved.

Naposledy upravil: Dorotka (2015-10-20 18:52:04)