Je pravda, že sú určité výrobky zo sóje, ktoré sú natoľko spracované, že obsahujú už dosť málo z tej sóje a tým pádom možných phytoestrogénov a antinutrientov, skôr sa tam používa nejaká spracovaná sójová bielkovina - sem patria aj tie tofu jogurty, kedysi ich u nás predávali, sójové majonézy, sójové smotany, sójové párky a pod. Otázne je, či takto vysokospracované produkty mám vôbec ešte konzumovať.
Možno tu majú na mysli pravý fermentovaný jogurt zo sójového mlieka alebo z tofu, možno tá fermentácia nejak redukuje tie phytoestrogény. Ale ja keď som si robila doma tofu jogurt alebo jogurt zo sójového mlieka, bol to taký blivajs, že to skončilo v záchode, nedalo sa to jesť, tou fermentáciou sa tá sójová hnusná chuť ešte zvýraznila, inak aj pravé sójové doma robené mlieko chutí hnusne, to komerčné musia nejak upravovať. Takže ak niečo predávajú ako tofu jogurt a chutí to neutrálne, museli to riadne spracovať, napr. viď u nás v obchodoch populárne sušené sójové mlieko, ktoré chutí pomaly ako kravské.
Naproti tomu tempeh, miso a sójová omáčka chutia výborne a sú to pôvodné produkty, miso si kupujem sladké ryžové - všetky sa robia pomocou plesne aspergilus oryzae.
RNG, čítala som, že niekedy sa môže potravinársky kmeň plesne aspergilus zvrhnúť na nejakú divokú formu, ktorá môže produkovať toxické mykotoxíny, napr. ak sa prekročí fermentačná doba, nakoľko sú vôbec tieto produkty vyrábané pomocou plesní bezpečné?
Tu je o tom zaujímavý článok:
http://www.epa.gov/biotech_rule/pubs/fra/fra007.htm
" A. oryzae can produce a variety of mycotoxins when fermentation is extended beyond the usual time needed for production of these foods. While wild A. flavus isolates readily produce aflatoxins and other mycotoxins, A. oryzae has not been shown to be capable of aflatoxin production."
Vraj makrobiotici, čo jedávajú veľa týchto fermentovaných plesňových produktov, mávajú zdravotné problémy v dôsledku premnoženia plesní v organizme, trpia tzv. aspergilózou.
Naposledy upravil: bludicka (2012-11-26 08:21:51)