151

(69 odpovedí, zaslaných do Kde a ako objednávať doplnky stravy zo zahraničia)

viete mi niekto presne rozpisat, kolko a pri akej vahe sa plati postovne vo Swansone? doteraz som si objednavala z I-herbu, no potrebujem teraz nieco zo Swansonu, ale nemam sajnu ake je tam postovne.
a ci sa zapocitava aj postovne pri plateni DPH, lebo v I-herbe nie, tam sa plati iba do sumy tovaru...teda do 22€ sumy tovaru bez postovneho sa neplati.
dakujem.

152

(127 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Takze mozes mi teda odpisat, prosim ta na otazku...

1. mozem teraz nadalej denne brat kazde rano lyzicu psylia do pohara vody a vecer jablko s probiotikom, pokym mi neodzneju tie problemy? a potom uz staci to psylium brat obcas, nie denne?

2. to GSE a oregano som uz brala cely tyzden, mozem to uz ukoncit a pokracovat uz iba v brani toho psylia s probiotikom? alebo este brat nadalej GSE a oregano aspon este tyzden?

Dakujem

153

(113 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG vies, ono ked si to natriem je to silne pomarancove, do vecera mi to bezne zmizlo. teraz mi to prakticky tiez zmizlo, len mi ostala po nom taka svetla mapka, taka slabo bezova.....rozmyslam, ci to nie je tym, ze ten jod je uz takmer 2 roky po expiracii,no raz si pisal, ze jod sa nepokazi a vydrzi dlho. mozem ho teda nadalej pouzivat? ten zostastok na pokozke nemam z toho,ze je uz po zaruke? Expiracii?

154

(127 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

dakujem ti za odpoved. a este poprosim, odpis mi na tieto otazky:

1. teda mam brat nadalej denne kazde rano tu lyzicu psylia do pohara vody  a vecer probiotika s jablkom? to staci? ine mikrovlakniny nemam doma ako je arabinogalakten, inulin,alebo nechapem v com su tieto latky obsiahnute....
a ako dlho to este uzivat? beriem to zatial tyzden.

2. ten liter vody si mam rozdelit pocas dna, nie? lebo naraz to nie som schopna vypit, teraz ked mije tak divne od zaludka mi je uz po jednom pohari tazko na brucho

3. a GSE, oreganovy olej mam este tiez nadalej denne brat,ci uz nemusim? -tiez to uzivam denne uz cely tyzden

155

(113 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, ako je to mozne, ze od vcera rana, kedy som si dala 10 kvapiek jodu na pupok mam este po vyse 24 hodinach tam zostatok celeho flaku? Nie je uz taK SILNY, NO VIDNO TO. To sa mi este nikdy nestalo.
Mam este ten jod od teba z Lucenca, davam si 1x tyzdenne okolo pupku 10-12kvapiek rano a vzdy do vecera zmizne, teraz ho tam este mam a preslo uz vyse 30hodin od nanesenia, dufam, ze mi to zmizne.

156

(127 odpovedí, zaslaných do Choroby tráviacej sústavy)

Zdravim ta RNG.
Asi od novembra mam neustale problemy s travenim /uz sme o tom debatovali a radil si mi/. Nasli mi tam Citrobacil, atb. som odmietla a na tvoju radu si to preliecila za 2 tyzdne doplnkami. Za cas bolo OK, asi v januari opat ten isty problem...pre zmenu uz mi z vyteru stolice a konecnika nasli iny bacil, opat som si ho preliecila, z kontroly vyteru som ho sice tam este mala, ale zevraj uz iba zvysky,na ktore by mi uz neucinkovali ani atb, tak to povedala MUDr. . Presli odvtedy 2 mesiacea opat citim to iste. Keby ze idem zase na vyter verim, ze zase tam nieco mam. Hnacky nemam, akurat redsiu stolicu, no iba raz denne chodim na WC, no v crevach mi stale prelieva, mam pocit akoby ma malo prehnat. Uz vyse tyzdna opat uzivam tu kuru....psyllium, GSE, oreganovy olej, probiotika, collostrum narazovo a akoby nic, akoby uz ten bacil bol aj voci tomuto odolny.
Co nato povies? Je toto mozne, ze sa mi to nie a nie vyliecit a stale sa to od novembra vracia?Ku MUDr.uz nechcem ist, nakolko atb. by som neuzivala asi, tak naco.
Uz 5 rokov beriem Betain, L-lysin a enzymi s jedlom,nakolko mam dost chabe travenie, tak neviem, ci zvysit davky Betainu s jedlom, ci co? Som uz zufala. Uz ma mata, ci nemam ist na gastro sa dat vysetrit, ze ci to nie je nieco ine, nechapem tie bacily ze nie a nie sa ich zbavit.

157

(44 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, ma sa collostrum uzivat preventivne denne na imunitu povedzme 1-2tbl, alebo je to zbytocne a treba ho uzivat iba v pripade vaznejsich stavov a vtedy naraz uzit velke davky?

158

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

OK,ale chcem vediet, ci neskodi taky kupensky cmar. Myslim tym, ci je menej skodlivy ako napr. bezne mlieko, mliecne vyrobky ,jogurty ...ktore zahlienuju.
Mozem ho teda kludne pit denne, alebo radsej nie.

159

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, chcem sa ta opytat, ci je cmar, kefir zdravy a mozem ho pit denne za poharik. Aky je medzi nimi rozdiel a co je lepsie...acidko,cmar ci kefir? Alebo je to jedno. Dakujem.

160

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, nezabudni aj na mna....takze odpoved na c.254 a prispievatela pod c.255. Vopred dakujem

161

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Este raz dakujem.
Takze mi prosim ta este odpovedz na tu otazku...staci na toho bacila Proteus mirabilis uzivat iba to GSE? Plus samozrejme rano psylium a vecer probiotikum s jablkom?
Netreba uz oregano, colostrum.....
Vyhubi ho iba to GSE?

162

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, dakujem. Tie tabulky poznam,len..mozno ti to bude smiesne...no ja sa v tom vobec nevyznam. Kukam, ze je tam aj ten moj bacil, no co znamenaju tam tie cisla a vsetko - nerozumiem tomu.
Teda mozem brat denne to GSE zarobene vo vode a pit + probiotika+ psylium? Nic ine uz nemusim, ako oreganovy olej? Lebo aj ten mam doma. Alebo collostrum netreba?
Poprosim o odpoved ci:

1. Staci iba GSE pit?
2. Co hovoris na ten pripravok Hylac forte?

163

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ahoj RNG,takze som doma od lekara...ta bakteria,ktoru mi opat nasli v tele je PROTEUS MIRABILI.
Si predstav, moja doktorka tam nebola /nastadstie, lebo ta vzdy kazdemu s oblubou predpisuje atb./, ale ju zastupoval taky veeelmi stary, asi 80 rocny lekar. A on mi povedal, ze bat sa nemusim, ze v ziadnom priupade mi nato neda atb, ze naco mi doktorka aj pred tymi 2mesiacmi dala ten Augmentin. Ze to nie je iste, ze atb zaberu, ze ked aj ano, poskodi mi to a oslabi imunitu a moze sa mi to opat vratit, ako teraz sa stalo. Ze za jeho ordinovania sa na taketo veci atb nedavali.
Ze mam jest vlakninu, probiotika, kefir a ze po case by mi to malo vymiznut, ze ak nie a bude mi horsie, potom mam prist.
Odporucil mi aj nejaky Hylak forte, co na to povies?
Teda ta poprosim, napis mi presne co uzivat na toho bacila a ako dlho kuru robit.

Dakujem a este prosim odpis tej pani nado mnou, predbehla SOM JU. Sorry.

164

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, ved prave, ze opat som zacala uzivat tu kuru proti tomuto bacilu ako minule proti tomu Citrobacilovi a teraz mi akosi nezabrala. Uzivala som vyse tyzdna denne rano lyzicu psylia, potom 3xlyzicu  colostra, cely den pila GSE, vecer probiotika. Pokure mi adi 3 dni bolo OK, no opat to prislo. Bojim sa, ci uz nie je ten bacil resistentny voci tymto doplnkom, ked ho mam stale.
Hnacky nemam, 2 dni som si urobila aj tu kuru proti hnackam, ze lyz. psylia + colostrum s vodou vypit, po 2 hodinach probiotikum  a opakovat to vsetko po 8-hodinach. Takze to pomohlo.
Zajtra uvidim, aky nazov ma ten bacil a napisem.
No mozes mi dat odpoved na to, ze preco mi teraz kura nezabera, ci nie su bacily uz resistentne na tie doplnky?
Atb brat nechcem, no cim ho vynicit, ked kura nezabrala....poradis?
Vopred dakujem.

165

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG,poprosim ta,ked das odpoved cislu 238, nezabudni aj na moju otazku,prosim,  teda cislo 237, cakam od rana a viem, ze zvyknes odpovedat vzdy na poslednu  otazku , takze moja by bola vynechana., kedze ma pani predbehla. ..dakujem.

166

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ahoj RNG. Vies mi dat odpoved na moju otazku?
V polovici novembra mi v stolici pri vytere nasli bacil Citrobacter, na tvoje rady som si urobili 3-tyzdennu liecbu a to kazde rano psylium, potom lyzica colostra, GSE a oregano + vecer probiotika. Opakovana kontrola ukazala , ze bacil uz tam nebol, co ma potesilo,nakolko som nemusela brat atb-chceli mi dat Augmentin.
No co je najhorsie, pred 3-mi tyzdnami som opat zacala mat tie iste priznaky, ako prelievanie criev, redsia stolica....nasadila som si opat tuto liecbu, no nic nezabralo. Stolica sa sice upravila, no prelievanie criev po jedle a piti pretrvalo. Isla som opat na vyter a dnes mi doktor povedal,m ze mam opat bacila, tentokrat ineho, nazov uz neviem a ze mi vysla citlivost na atb. , ze mam zajtra prist po atb, treba ma preliecit.
Som hotova. Je toto mozne? Najhorsie na tom je fakt,ze uz ani tato tvoja kura mi nezabrala.Asi ale preto nezabrala, ze tento bacil je odolny, citlivy  iba na atb, takze prirodna liecba nie je ucinna, alebo to zle chapem?
Co mam robit? Tie atb brat  nechcem......nechapem,ved denne roky uzivam pripravky na posilnenie imunity, riadim sa tvojimi radami, je to mozne, ze sa mi takto bacily objavuju v crevach, zaludku....a nic z pripravkov uz nezabera? ved aj to GSE, psyllium by malo ponmahat,probiotika uzivam.

167

(21 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

OK,dakujem.
A ked  ta tableta ma obsah mliecnanu horecnateho 480mg az toho je horcika tych 48mg, kolko denne z toho uzit? Aby som si to nacitala aj s tym horcikom co uzivam v Bone essencial....nie ze sa predavkujem.
Kolko je vlastne max. denna davka pri uzivani tohto prvku?

168

(21 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Dakujem ti krasne. Ono vecer beriem solo vitamin D+K, tiez 2 tablety spiriliny ..spolu maju 1 000mg.
Kukala som aj u nas nejaky horcik, kym mi pride z USA, tak som nasla, len v tom je problem,ze aj ked je vo forme laktatu, tak tam daju este oxid, alebo iny obsahuje mastenec....takze stale sa v tom doplnku nieco najde, co je skodlive.

Poprosim ta mi odpovedat na tieto 2 otazky...

1.Nasla som jeden a obsahuje MAGNESII LACTAS DIHYDRICUS - co je to ten dihydrat? Mozem to objednat? Ma 41mg horcika v 1 tbl.
To kolko denne z toho uzit? Teda ak ten dihydrat je v poriadku.

2.A ten SORBITOL co si mi dal link nie je skodlivy, nie je ako aspartam?

Dakujem ti krasne . Si moja spasa. Co by som si bez teba pocala. Za tych 5 rokov si moj anjel strazny. Dal si ma pekne do kopy a ani o tom nevies, aj ked to este nie je celkom ono. Ale kopa lekarov ma roky rokuce nevedala dat do poriadku. 
Dobru noc

169

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

uzivam denne rano velku lyz.psylia, jem jablka...moze to byt ako ta mikrovlaknina?

170

(21 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

ano, travenie mam pod kontrolov, pretoze som mala a mam s tym problemy .....
a teda kolko miligramov  denne toho horcika  brat, aby sa mi zvysila hladina? V tom Bone essencial je tusim na 2 tbl. 175mg, to by som brala denne a ku tomu este solo Mg by som kupila a kolko mg z toho este?

171

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG,takze  nemaju byt entericky balene probiotika? Ja som myslela, ze prave takto balene su odolne voci kyselinam.....s enterickym obalom.
Tie probiotika co uzivam ...je tam uvedene......obsahuju specialny enterosolventny obal , ktory chrani voci zaludocnym kyselinam a rozpustaju sa az v crevach, kde plnia svoju funkciu....
Tak takekto probiotika uzivam vecer s mineralmi na kosti...je to OK, ci nie? Uz som z toho zmatena.

172

(21 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, dufam, ze ma opat uz niekto nepredbehne,kym mi odpises, cakam od raNA NA ODPOVED , ALE STAle sa niekto za mnou opyta a ty odpovedas iba na posledne otazky...
Takze ta este raz prosim, pozri moju otazku vyssie pod c.4. dakujem....

173

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

a opat ma aj tu niekto predbehol a tym padom si mi ani tu neodpovedal na otazku pod cislom 223 polozenu o 12:09 hod. dakujem.

174

(21 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, poprosim odpoved na moju otazku pred tou, co si teraz odpovedal, je pod cislom 4.....poslana o 11:56 hod. Dakujem.,

175

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Takze RNG, ked vecer uzijem mineraly na kosti - Bone essencial so spirulinou a dam si hned probiotika tiez /su odolne voci kyselinam /, robim zle? Kedze mineraly na kosti mi zneutraLIZUJU zaludok a tym padom sa probiotika nedostanu do criev? Az je to tak, tak ma porazi. Vidis, uz 5 rokov ta citam, sledujem tvoje rady, ucim sa  a vzdy sa najde nieco, co robim zle.

176

(21 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Zdravim RNG. Aj napriek roky uzivanym kazdy vecer pred spanim mineralov na kosti-Bone Essencial -2tbl. + 2tbl. Spiruliny mam uz vyse pol roka nizku hladinu horcika v krvi. Dnesne vysledky su opat take. Calcium mam OK, preto mi pripada zvysenie uzivania tych mineralov nie vhodne a to z toho dovodu, ze sa mi moze vapnik dostat nad hranicu a tiez uz pri uzivani 2 tabliet mi je casto zle na zaludok...takze brat viacej si neviem prestavit.
Napadlo ma preto si kupit na I-Herbe solo horcik v oraginckej forme a uzivat ho navyse ku tomu Bonne Essencialu. Co ty na to? 
Chcem ta poprosit, najdi mi link s dobrym horcikom na I-Herbe a zaroven mi uved kolko ho mam denne uzit.
Doteraz som mavala a mavam roky nizky draslik teraz sa mi k tomu pridruzil aj horcik a to aj napriek uzivaniu doplnkov.....katastrofa.
Dakujem.

Mne osobne tiez vyhovuje kupovat mensie baliky postupne. Naraz mi je to vela dat tolko peniazkov. Ale ako pises, to si musi kazdy sam uvazit, ako mu to vyhovuje a podla toho sa zariadit.

dakujem za objasnenie tomeasy. to ja si vzdy davam bacha, aby mi hodnota tovaru , teda odcitajuc postovne nepresiahla 22€. do tej sumy sa neplati DPH.
takze budem aj teraz kupovat do tych 22€ a teda postovne je uz vyssie o 2 UDS.

RNG, dozvedela som sa, ze rybi olej treba uzivat spolu s jedlom, napr. pri obedovani, zevraj IBA vtedy ma svoj ucinok na telo. Co je na tom pravdy? Ja som ho doteraz brala hocikedy pocas dna. Myslele som, ze je to uplne jedno.

Neviete mi dat odpoved niekto, kto ste teraz objednavali z I-herbu? totizto nevidim tam uz pstovne 4 USD, najnizsia suma je 6USD aj pri kupe jedneho  doplnku. Zvysili cenu postovneho ?

181

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Dakujem za odpoved.
Chcem sa este opytat..mozem uzivat spolu povedzme GSE a Colostrum, alebo GSE a oregano?

182

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Tak ja neviem.Uz asi 4 roky uzivam Betain HCL a beriem ho tesne , hned po jedle. V nom som mala obsah 400mg a zvykla som brat 2 tbl., takze 800mg a nic som nepozorovala.
Tento L-lysin uzivam asi 3 dni v davke 1 000mg, tak neviem.
A teda po jedle tesne sa nesmie brat?
Ja dost kyselin nemam, kvoli tomu to uzivam. Mam z neho brat pre zaciatok radsej iba 1tbl., teda tych 500mg?

183

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG, kupila som si od firmy NOW HCL , ale nie vo forme Betainu, ale L-lysinu. Pre zmenu. Betain som uzivala roky a bolo OK. Teraz ako uzivam L-lysin, asi 3 dni, vzdy si dam po obede 2 tablety / jedna ma obsah 500mg/, tak asi tak po pol hodine az hodine uzitia mam hnacku. Prezenie ma iba raz, no je to neprijemne. Teraz som doma, no co ak pojdem niekam von,mimo domu....Mozte to byt z toho, ze na nieco co je v tablete zle reaguje telo? Alebo ze by nahoda? No obedujem stale ine, takze ako nahoda sa mi to nezda.

184

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, ked mame teraz vodu z vodovodu znacne prechlorovanu, staci, ked si ju napustim do krcaha a necham odstat a potom pijem,alebo si mam do nej nakvapkat par kvapiek jodu? Pomoze to?
Akurat citam v novinach, ze od vcera robili nieco s vodou, aj merali hodnoty a je v nej vela chloru, takze kym to daju do poriadku, bude to trvat 2-3dni. A ja pijem iba taku vodu z vodovodu odstatu.

Ano, ja tiez uzivam tieto doplnky, no kedze chodime niekolkokrat do roka do Egypta, mam pri sebe aj Antinal. Chcem teda vediet,lebo tebe verim, mam v Egypte v pripade potreby uzit radsej ten ich Antinal,alebo si mozem kupit u nas Endiex a ten tam uzit, aj ked sa v kutiku duse obavam, ci mi na tie ich crevne problemy pomoze....su identicke tieto dva lieky, alebo nemusia byt, aj ked maju ucinnu zlozku rovnaku.

Ahoj RNG.
Mozes mi napisat, ako je to v tom pripade, ak mam napriklad 2 druhy liekov s rovnakou ucinnou latkou, este aj na gramaz co sa tyka . Vcera som sa docitala, zevraj rovnaky ucinok nemusia mat, nakolko velmi zalezi, ake pridavne latky este obsahuje.
Konkretne mam na mysli liek proti hnacke predavany v Egypte Antinal a u nas predavany Endiex. Jednasa o latku nifurozaxid 200mg v jednej tbl. ako ucinna latka.
Doteraz som vzdy v Egypte uzivala ich Antinal, no lekari mi casto vravia, ze uz mozem kupit aj u nas Endiex a ten tam uzivat. Ale som toho nazoru, ze radsej tam uzivam ich Antinal.
Vcera som sa vsak dozvedela, ze Endiex, alebo Ercefuryl  v Egypte nezaberie, aj ked ma tu istu ucinu latku ako Antinal, lebo pomocne ,pridavne latky nemaju rovnakea to moze zmenit ucinok lieku ....aky je tvoj nazor na to?
Mozem teda aj v Egypte uzivat Endiex, alebo radsej tam ich liek a u nas nas liek aj ked je v nich rovnaka ucinna latka? 
Dakujem.

no super,ta nasa posta sa moze hanbit. mala by si zobrat priklad z tej americkej , akou rychlostou oni dokazu poslat zasielku z druheho konca sveta......
vzdy mi z i-Herbu pridu baliky do tych 7 dni povacsine, akurat minule to bolo takmer mesiac, co sa mi niekam zatulal...ale prisiel nastastie
takze s ich  sluzbami som nanajvys spokojna

tak musim sa podelit s vami o jeden mily sok, ktory som dnes zazila.
objednavala som balik z i-Herbu iba teraz v pondelok, 2.1.2012 a dnes rano 4.1.2012 mi ho postarka dala do ruk. skoro som odpadla. je to vobec  mozne? za necele 3 dni, sice dnesok by som ani nemala ratat mi prisiel z Ameriky. to je rekord. neskutocne.
a co je najviac prekvapujuce je fakt, ze cakam este na 2 baliky, ktore mi boli posielane od nas, zo Slovenska a to v sobotu 31.12.2011 a dodnes mi nedosli. co na to poviete?
ale nic nove pod slnkom, nemam slov na slovensku postu uz davno a najma na to, ako sa u nas kradne. tolko balikov mi nedoslo, co boli posielane v ramci Slovenska ako obycajna zasielka.....

Ano, mas pravdu. Si predstav, ani sme ho uz necakali, nakolko presiel pomaly mesiac od jeho odoslania z i-Herbu /posielali ho 25.11./, chcelisme objednat opat novy balik a stal sa zazrak. Presne den pred Vianocami -23.12. dosiel. Neverila som vlastnym ociam. Bol cely zdeformovany, popuceny, mokry. Ale bol. To je zaklad. Postar povedal, ze vela balikov zo zahranicia ide do Slovinska, ze si to vo svete mylia tieto dva staty...takze mozno aj tento putoval tam, ale musel podla toho, ako vyzeral prejst velky kus cesty.......

190

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Takze spolu s mineralmi na kosti vecer ten kelp nemam brat?

A kedze si davam jodovu tinkturu 1-2x tyzdenne na pupok, tak uzivat aj ten kelp? Alebo nie je uz potrebny?

191

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Ahoj RNG.
Chcem sa Ta opytat, ked si objednam praskovy, cisty KELP z i-Herbu, mozem ho pouzivat namiesto spiruliny vecer s minerlmi na kosti? Nahradi to spirulinu?
Ak ano, tak to si mam dat do pahara s vodou? Alebo ako ho uzivat? A kolko si ho dat?
Dakujem.

192

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som akurat vcera dala do vyhladavaca na i-Herbe ...B17 a vyhodilo mi tam dva produkty od jednej firmy. Su to marhulove jadierka , v takom priesvitnom zeleno-bielom sacku, jedno okolo 12USD a druhe okolo 19USD, asi tazsia vaha. Skus este raz.

193

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Ahoj RNG.
Zelam Tebe a celej Tvojej rodinke krasne a vesele Vianoce, bohateho Jeziska . Uzi si ich v zdravi, laske a pohode v kruhu najblizsich.
Dakujem Ti za vsetko co robis pre nas, za cenne rady , trpezlivost a ochotu , ktoru prejavujes voci nam. Si vzacny clovek a velmi, velmi si Ta vazim. Pre mna si moj rodinny lekar, ktory mi uz velakrat pomohol. Zelam Ti pevne zdravie a vela sil a trpezlivosti , ktoru musis mat s nami. Zahrname ta denne mnozstvom roznych otazok, niekedy aj smiesnymi, mozno pre Teba, no Ty si nikdy nikoho nezhodil a nezosmiesnil a vzdy si pekne a slusne odpovedal.
Snimam pred Tebou klobuk. 
V mene mojej celej rodiny Ti za vsetko dakujeme.
Prijemne sviatky.

194

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG, rada by som poznala tvoj nazor na.....
V rodine mame chlapceka,ma 6 rokov a takmer nerozprava, aj ked nieco hovori, nikto mu nerozumie. Prakticky uz mal by t prvakom, no dali mu odklad. Ale stav sa nezlepsuje, tak neviem, coto bude v septembri, ako vobec nastupi do skoly.
Narodil sa ako zdrave dieta, teraz chodi uz par rokov na logopediu, no nic sa nedeje. Autista nie je. Vysetrenia na neurologii neviem ake ma, pretoze rodicia o tom nechcu rozpravat a mne je tym padom neprijemne z nich tahat info. Ale tvaria sa aspon podla mojho nazoru ze je vsetko OK. No OK mi to nepripada. On zvykne mat aj usta casto otvorene, ked je, tak jazykom tak divne robi, akoby ho vysuval dopredu.....
Viem, ze doplnky na to nepomozu, to od teba ani necakam,ze poradis, chcem iba tvoj nazor na vec, co by mohlo byt pricinou, ja tipujem ze je to z ockovania. Myslis, ze zacne rozpravat? Vsetci dufaju kazdy rok ze sa tak stane, aj teraz si myslia, ze ked uz pojde do skoly, tak dovtedy zacne. Ja neverim. Ked uz doteraz nic, tak zeby odrazu? 
Viem, ze jasnovidec nie si, mozno ani nevies povedat co a ako, ale skusam sa ta opytat.
Dakujem vopred za odpoved.

195

(67 odpovedí, zaslaných do Choroby svalovej a kostrovej sústavy a spojivového tkaniva)

RNG, podobny problem ma aj moja svokra...presne som sa ta na to chcela popytat.
Totizto minuly tyzden ju priserne zacalo boliet v oblasti bedroveho klbu, vystrelovalo jej to az do pol chrbta. Nevedela ani chodit, spat.Mysleli sme, ze je to zapal. V pondelok dosli vysledky a zevraj to ma vyrastky. Co by si poradil? Da sa to este preliecit doplnkami, alebo su nutne silne lieky, ktore jej predpisala lekarka? Svokra ma 63rokov.
Inak uzivanim preventivne mineralov na kost akoBbone essencials sa da vyrastkom zabranit? Alebo co uzivat, aby v starobe nepostretlo to iste aj mna napriklad?
Dakujem.

196

(29 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, teraz citam, ze Super Enzym kvoli Betainu nie je vhiodny na cistenie tela. Ja ho na cistenie tela pouzivam . Je to nebezpecne? Viem, ze Betain sa nema brat na lacno, no velmi to skodi, ked teda tie Super Enzymi uzivam na lacno?

Viete mi, prosim, niekto poradit co robit? Objednavam odtial uz dlho a toto sa mi stalo poprvykrat. Objednala som teraz 2 baliky s odstupom 3-och dni a ten druhy uz mam doma od pondelka a ten, co som objednavala ako prvy - nedosiel. Bol od nich posielany 25.11.
Stalo sa vam nieco podobne? Ako ste to riesili, kedze je to asi posielane bez poistenia? Budu s tym nieco robit,ked tam napisem?
Dakujem vopred za odpoved.

198

(883 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, vcera pre spanim som uzila vit.D, probiotikum, Draslik a zinok 50mg.A o par minut, takmer potom vyse hodiny mi bolo hrozne spatne, az sa mi krutila hlava, no nieco priserne. Moze to byt kombinaciou tychto doplnkov, ze nieco sa neznieslo spolu, alebo?
Inak vsimam si uz niekolko rokov, ze pri uziti zinku mi vacsinou vzdy pride zle. A najma ked ho uzijem do tych 50mg. Dokonca aj ked zoberiem Bone essencials, kde je iba minimum tohto prvku mi obcas pride takto spatne a trva to  do tej hodinky, asi kym sa to nevstrebe.Preto ho beriem iba obcas, no ked je v tablete spolu s ostatnymi, neda sa ho vylucit. Mozno ze to zinkom nie je, ale niekedy po uziti doplnkov mi taketo stavy pridu a naozaj sa to stava povacsine pri uziti Zn.

199

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

No ale teraz denne uzivam iba 500mg, teda povedzme 5 tabliet to je. Myslela som si, ze kedze je to vo forme glukonatu, tak staci tolko, pretoze vtedy som uzivala denne 1000mg, no bolo to vo forme chloridu, tak tych treba na gramaz viacej.
A podla toho co pises, ze uzivat 3-5g denne, to by bolo uzit denne 30-50tabliet / az dobre pocitam/ a to je nemyslitelne tolko tabliet denne. A nie je to vela na glukonatovu formu?
Teda tych 500mg jco beriem je malo?

200

(125 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Jeeemine, prepac, pomylila som sa...chcela som napisat 2-3 tyzdne maximum, nie mesiace.....
Takze mi to neodporucas, OK, tak si to nedam. Ved aj tak to ma kratkodobi efekt.
Teraz som si objednala z i-Herbu Potassium glukonat, tak uzivam ten. S nim sa mi vzdy zvysi ta hladina K. Tie nase humusove tbl. neuzivam, aj tak nemali efekt a vylucovala som ich. A este to skodlive zlozene...
Tieto z i-Herbu maju 99mg obsah v tablete, tak denne ich beriem 4-5 ks. Staci to tolko? Ci mam zvysit davku?Lebo tychto staci menej asi, ked su vo forme gluconatu...takze denne z nich mam uzitych cca 500mg. Je to Ok?+este pijem Kalinat + Billa sol, jem banan a ine potraviny co obsahuju K.....no ale vidis, vzdy ho mam malo....