301

(21 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Silná svalovica nie je nikdy žiadúca, lebo svaly sa potom dlho regenerujú, väčšina športovcov sa snaží práve prebytok vytváranej kyseliny mliečnej zo svalov dostať preč - masážami, strečingom, pitím veľa vody, zaradením zásaditých potravín, telo je pri svalovici dosť prekyslené.

Keď človek začne s hocijakou novou športovou aktivitou, vždy sa objavia "nové svaly", o ktorých ani netušil, že ich má, a cíti ich na druhý deň a to môže byť aj vyšportovaný, len zaťaží iné svalové skupiny. Zo začiatku sa podľa mňa moc nedá vyhnúť miernej svalovici.

Tu ale v tomto článku píšu, že kyselina mliečna je palivo pre svaly a "svalovica" nie je následkom jej nazhromaždenia vo svaloch, príčinou je zápal a mikrozranenia svalov. Ak má športovec bolesti počas športu, tam je príčina kyselina mliečna, ale inak vraj kyselina mliečna opúšťa svaly do hodiny po športovej aktivite.

http://www.americanrunning.org/w/articl … actic-acid

Ale ja sa pri svalovici citítim doslova prekyslená a masáže a vnútorné branie sódy bikarbóny mi zaberá.

Tu je ešte jeden zaujímavý článok:

http://www.brianmac.co.uk/lactic.htm

Ako sa zvyšuje výkonnosť, svaly získavajú schopnosť vyrovnávať sa s nazhromaždenou kyselinou mliečnou a dokážu ju neutralizovať. Ale ak sa prestrelí prah tolerancie, zhromažďuje sa vo svaloch a spôsobuje únavu.

Podávali sódu bikarbónu počas výkonu a oddialilo to svalovú únavu spôsobenú prekyslením.

302

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Celozrnné cestoviny nie sú žiadna výhra, najmä tie pšeničné a špaldové. Ja jedávam cestoviny ale z ryže natural, pohánkové a občas kukuričné, príp. aj ryžové biele - sacharidy z ryže sú vždy prijateľnejšie ako zo pšenice. Ja mám občas problémy s candidou, ale keď si zamiešam do zeleninového šalátu trochu ryžových cestovín, je to ok. Najhoršie mi robí ovocie, med, okrem lesných čučoriedok, tými sa môžem ládovať a nerobia mi zle. Zaujímavé, že keď si dám aj trocha kváskového chleba, tak je to celkom ok. Ja si dám aj občas zemiaky, sladké zemiaky.

303

(21 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Masáž je výborná, hlavne po náročnom športe, pomáha odvádzať odpadové produkty a kyselinu mliečnu zo svalov, regeneruje svaly.

Podľa mňa ako kupovať rôzne "hotové kúpeľové zmesy" je oveľa lepšie si kúpiť napr. magnéziovú soľ, morskú soľ, alebo epsom soľ, sódu bikarbónu - urobiť mix a s tým robiť kúpele. Telo prijíma tak cez kožu minerály a tá sóda vraj aj dobre neutralizuje kyselinu mliečnu. Pre pocit uvoľnenia stačí pridať pár kvapiek esenciálneho oleja. Po kúpeli telo vymasírovať napr. telovým olejom s arnicou.

304

(6 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

rôzne návody na využitie semiačok z pestreca:

http://zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php … ;start=270

semená sa dajú pomlieť na kávovom mlynčeku a potom užívať, niektorí doporučujú zmiešanie s olejom, napr. olivovým, vraj tuk zvyšuje využiteľnosť sylimarínu, ale to neviem, nebola by zlá kombinácia s tekutým lecitínom, lecitín je výborný na pečeň

305

(21 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Strečing je dobrý pre každého a pri každej športovej aktivite v závislosti na tom, ktoré svalové partie sa zaťažujú, podľa toho zvoliť cviky.

Čo sa týka pilates, tak pre mňa je postačujúci, ja používam už väčšinou len cviky s vlastnou váhou tela, občas menšie záťaže, balančnú plošinu a gumové expandery, ja mám slabý chrbát, mám skoliózu, tak sa zameriavam hlavne na svaly, ktoré podporujú správne držanie tela, na to je pilates ideálny. 

Ty keď chceš nabrať svalovú hmotu, tak potrebuješ zaradiť aj silové cviky so záťažami (kde sa robia menšie počty opakovaní až do vysilenia), ono sa to môže kľudne kombinovať aj s pilates cvikmi, to je ideálne. A začať s menšími záťažami, najskôr posilniť väzivá a šľachy. Ak má človek ale dajme tomu slabý chrbát, brušné svalstvo a ide robiť izolovaný cvik, napr. bicepsový zdvih s vysokou záťažou - je tam riziko zranenia, riziko nesprávnej techniky, ale ak si pod dohľadom trénera, tak ten by Ťa mal sledovať, techniku, dýchanie, odhadnúť aká záťaž je vhodná.

306

(21 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Inak ak si ešte moc necvičil, tak ja by som Ti doporučila najskôr vybudovať  pevný svalový korzet - teda zamerať sa na svalstvo trupu, brušné svaly, vzpriamovače a chrbát a vyhnúť sa moc izolovaným cvikom, ideálne cviky s vlastnou váhou tela, ktoré majú komplexnejší záber, teda pracuje tam viac svalových skupín. Kedysi sa kulturisti smiali cvikom typu pilates a dnes sa zistilo, že tieto cviky sú pre telo jedny z najzdravších. Aj Mercola cvičí kopec cvikov podobných pilates, tam sa používajú občas závažia, ale nie moc vysoké, pomôcky ako balančná plošina, gumové pásy a pod.:

http://www.youtube.com/watch?v=MokragGlKGg 

Keď som kedysi chodila do fitka, tak som zistila, že posilovaním so závažím sa mi svaly skracujú a stávajú sa menej ohybné, treba po každom cviku zaradiť strečing na danú svalovú skupinu. Dnes mám už dosť antipatiu k cvikom na prístrojoch.

Kulturistika používa kopec postupov na vybudovanie svaloviny, ale z nich väčšina je z dlhodobého zdravotného hľadiska vyslovene škodlivá, vrátane veľa doplnkov. Podľa mňa doplnky nedokážu nahradiť kvalitnú zdravú stravu a ak by som niečo doplnila tak ja si občas kupujem spirulinu, macu, výťažky z pečene, včelí peľ....čo je v podstate prospešné pre väčšinu ľudí. Tie proteíny neviem, osobne som ich prestala kupovať, pijem namiesto nich kefír z kozieho a ovčieho mlieka.

307

(205 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

RNG je pravdepodobný prenos lymskej boreliózy surovým mliekom?

Lebo názory na to sú veľmi protichodné, vraj aj v pasterizovanom mlieku našli často spirochéty, podľa testov skoro všetky kravy sú nakazené lymskou boreliózou. Je možné, aby prežili cestu tráviacím traktom kravy a ešte prežili aj žalúdočnú kyselinu, keď to mlieko vypijem?

Zase som čítala aj o prípadoch, kedy ľuďom s lymskou boreliózou pomáhalo pitie surového mlieka:

http://www.thehealthyhomeeconomist.com/ … e-disease/

308

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Cukor nemôže byť sterilný, keď si ho kúpim v papierovom obale v obchode a okrem toho počas výroby a balenia sa do neho takisto môže dostať všeličo, aj keď sa x-krát za horúca rafinuje. Nedávno tu bola aféra s "poľskou soľou", kedy priemyselnú soľ vydávali za potravinársku. Takže pri balení a distribúcii tovaru sa môže diať všeličo.   

No určite použiť na rany len biely rafinovaný cukor, žiadny hnedý - riziko zvyšku pesticídov, ťažkých kovov....

Ten med je sterilne zabalený, keď naruším obal, poruší sa sterilita. Už je otázne, čo sa pri jeho filtrácii, čistení a sterilizácii znehodnotí.

Na druhej strane pri ošetrení bežných rán nemusí byť sterilita, to je dôležité len pri otvorených ranách a u ľudí s rizikom komplikácii hojenia.

309

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Na otvorené rany a dekubity sa používa štandardizovaný čistený sterilizovaný manuka med. Zase ten med obsahuje aj hojivé látky, ktoré ten cukor neobsahuje.

http://www.dermasciences.com/products/a … echnology/

U starých ľudí s veľmi zlým prekrvením sa hoja rany ťažko a rany sú náchylné na infekcie, človek musí byť opatrný, čo im dáva do rán, no ja by som sa im bála nasypať napr. ten cukor, môže obsahovať nečistoty.

Na iherbe sa už takýto sterilný manuka med na rany dá kúpiť pomerne lacno oproti cenám v Európe za podobné produkty:
http://www.iherb.com/Eras-Natural-Scien … 80-g/28344

310

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja občas používam u ťažkých rán napr. dekubitov, diabetických vredov manuka med, dnes sa predáva ako super prostriedok na ošetrovanie ťažkých nehojacich sa rán. Manuka med je prirodzene antibakteriálny, vytvára vlhké prostredie pre hojenie rany, cukor v mede odvádza sekréty a redukuje mŕtve tkanivo, rana sa prirodzene čistí. GSE by sa asi nemohlo použiť v tomto prípade na otvorené rany kvôli podráždeniu. Ja už ten med dávam na všetko, aj popáleniny.

http://articles.mercola.com/sites/artic … aling.aspx

311

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tu je podrobnejšie rozoberaný detox ortuti podľa Dr. Shade:
http://articles.mercola.com/sites/artic … tocol.aspx

312

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Na tú silicu som sa už RNG raz pýtala, príspevok č. 105:

http://rng.uforum.sk/topic/608/detoxikacia/page/4/


Chlorelu beriem v tabletkách, lebo je to praktickejšie a požutím tabliet zvyšujem jej strávenie. Seriózna firma poskytne certifikát o obsahu ťažkých kovov z poslednej várky, ak takýto certifikát neposkytne, tak od nich chlorelu nekupovať. Ja som mala doma tých certifikátov asi 20, niektoré firmy majú prísnejšie normy, u väčšiny amerických je norma 20 ppm pre obsah všetkých ťažkých kovov spolu, čo je veľa. Sme to raz podrobne rozoberali v téme "chlorela". Kupujem si teraz už len nemeckú chlorelu z uzavretého systému, je to jedna z najčistejších chlorel na svete, o ktorej viem, od firmy Algomed, tá firma si ju vyrába sama priamo v Nemecku.

Napr. norma firmy NOW pre chlorelu a spirulinu, je jedno, či je organická alebo nie:

US specifications for purity.
The heavy metal specification for our chlorella is as follows:
Heavy Metals <2000ppb Lead; <2000ppb Arsenic;
<820ppb Cadmium; <400ppb Mercury by ICP-MS

313

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ešte som to video nepozerala, ale Dr. Shade podobne ako Dr. Klinghardt, obaja propagujú tento besne drahý produkt:


http://www.mhpvitamins.com/id147.html
http://www.worldwellnessstore.com/imd-i … ottle.html
http://www.selfhealth.de/metalsweep-fru … ilica.html

30 g stojí ca. 115 Eur a je to potrebné brať 3-4x denne asi 500 mg, teda 2 g denne, tak to je sakra drahý absorbent.

Ide o špeciálne upravenú silicu, ktorá má zabrániť reabsorbcii ortuti v pečeni, žlčových cestách a črevách, metóda silicových absorbentov nie je nič nové, u nás sa predáva napr. Enterosgel, zeolity sú takisto z časti silica. V čom je tá ich silica extra sa mi z chemického hľadiska nepodarilo presne zistiť.

Ja na ten účel používam chlorelu branú každých 6-8 hodín a naozaj to redukuje vedľajšie príznaky chelácie.

314

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ako píše RNG, musíte to vyskúšať.

Ale určite je najbezpečnejšia cesta ísť Cutlerovým protokolom a začať na nízkych dávkach dmsa, dmps. Ak Vás bude silno víriť, znížiť dávku, vždy je bezpečnejšie zostať dlhšie na určitej dávke ako moc rýchlo zvyšovať.

ALA - je telu prirodzená látka, to nemá vedľajšie účinky, resp. len pri rozvírení, ale tam je príčina ortuť a nie ALA. DMSA je sírová zlúčenina, ja to beriem roky a nič som z toho nepozorovala, má to veľmi dobrú toleranciu.

Aj u nás sa dá vyšetriť ortuť z moču, ale moc by som sa na to nespoliehala. Je to zbytočné, ak budete reagovať na chelačné látky rozvírením, tak ortuť v sebe máte.

Diagnózu chronická otrava ortuťou Vám aj tak u nás žiadny lekár nedá.

selén, jód, rôzne zelené zmesy ja beriem stále, mg, zinok....

Niekto necíti vôbec nič po odvŕtaní, prejaví sa to až neskôr, niekto to cíti hneď. Tak ja by som si dala veľa uhlia a chlorely, nech to aspoň zachytí bordel v čreve, lenže väčšinu tej ortuti práve človek u zubára vdýchne...  Keby som si ja mala dať odvŕtať ešte raz amalgámy, zohnala by som si kyslík, nosovú sondu a doniesla by som si ho k zubárovi a trvala by som aspoň na tom koferdame a silnom odsávaní.

Keď to zubár neurobí, treba hľadať ďalšieho... sú to nervy, ale inak to nejde.

315

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG napísal(a):

Co clovek pri chelacii pozoruje navonok je virenie ortuti(alebo inych chelovanych latok) ale skutocna ucinnost sa da zistit len rozborom mocu

Dá sa to zistiť aj pozorovaním, dokonca veľmi dobre, ak človek už chelátuje dlhšiu dobu, tak vie pomerne presne, kedy je "rozvírený" a kedy chelátormi rozvírenú ortuť stiahne z obehu a príde úľava. A efektivita chelátora sa dá ľahko vypozorovať ako účinne zredukuje príznaky rozvírenej ortuti. U mňa napr. ALA robí veľmi silné vírenie, ak pridám dmsa, zredukuje sa to, ALA je slabý chelátor sám o sebe. Pri chlorele som potrebovala užívať kvantá, aby som pocítila nejakú úľavu, pri modifikovaných pektínoch bol ten efekt slabučký, msm - necítim nič, pri glutathione - silno rozvíri, ale nič nestiahne.

316

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak akákoľvek látka, ktorá v tele ortuť rozvíri, spôsobí aj jej čiastočné vylúčenie z tela von, to môžu byť mimo koriandra aj rôzne sírnaté potraviny, mne to robili napr. brokolicové klíčky, žeruchové klíčky, tinktúra medvedieho cesnaku.

Ide o to, že ľudia, ktorí začínajú s cheláciou nevedia ako sú na tom zle, nevedia, koľko tej ortuti majú v sebe uloženej a akékoľvek "nekontrolované" rozvírenie môže znamenať pre nich niekoľko týždňov zhoršenia stavu. Toto mi robili najmä jednorázové vysoké dávky chelátorov, dmps injekcie, vysoké dávky ALA, glutathion, vysoké dávky sírnatých potravín.

Tí, čo majú tej ortuti v sebe málo, tak to nepociťujú tak dramaticky a aj ten koriander im nemusí nejak extra uškodiť.

Ale ja radím už len to, čo považujem za bezpečné a koriander na základe skúseností ľudí z ortuťových fór je veľmi rizikový a skúsenosti sú viac, než štúdie.

DMSA a DMPS jednoznačne sú schopné vytvoriť pevnejšiu väzbu s ortuťou ako ten koriander, MSM, NAC, glutathion, chlorela, modifikované pektíny....ono aj ten koriander sa doporučuje užívať len s chlorelou a čím pevnejšia väzba, tým menšie riziko redistribúcie ortuti.

Spirulina je slabý chelátor, možno chelátuje nejaký iný bordel z tela, ale čo sa týka ortuti, nejaký efekt som nezaznamenala. Ale je dobrý doplnok chelácie, ako zdroj minerálov, chlorofylu...

317

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tu sú zubári, ktorí sú ochotní použiť aspoň koferdam, niektorí z fóra už u nich boli, takže sú viac "informovaní":

http://derealizacia.wgz.cz/rubriky/info/unnamed-4

Chelátory ako DMSA a DMPS rozhodne nebrať, ak máte ešte amalgámy.

Ja som používala chlorelu len ako doplnok k Cutlerovému protokolu, ako črevný absorbent a pomáhalo mi to aj s kvasinkami, to je večný problém pri chelácii. Cutler nedoporučuje chlorelu kvôli možnej kontaminácii a veľa ľudí ju berie nesprávne, potom viac rozvíri ako naviaže. A kvalitná chlorela je aj dosť drahá záležitosť. Koriander je problematický z toho dôvodu, že je ťažké ho brať nejakým systematickým protokolom, nie je ešte až tak preskúmaný a veľa ľuďom spôsobil nepríjemné rozvírenie. Koriander je ako neriadená strela, rozvíri, ale nevynesie ortuť z tela von. Bezpečná chelácia sa robí práve látkami, kde je známy presný polčas rozpadu a presnými dávkami sa rozvíri len toľko ortuti, čo je organizmus schopný zvládnuť a použijú sa chelátory, ktoré sú schopné aj tú ortuť pevne naviazať a vyniesť z tela von. Ale žiadna chelácia nie je dokonalá, vždy sa časť ortuti redistribuuje. To ALA sa používa neskôr z toho dôvodu, že najskôr sa redukuje ortuť s DMSA, DMPS v tele.

Tak stav sa Vám určite aj zhorší počas chelácie, tomu sa nedá vyhnúť, už len tým ako sa rozvírená ortuť dostáva na nové miesta v organizme, kde môže viac škodiť, ako keď bola predtým pevne naviazaná v tkanivách, ale tými dávkami chelátorov si to môžete sama regulovať, koľko znesiete.

Tú chlorelu by ste mohli používať, pokiaľ ešte nemáte amalgámy vonku, aj to uhlie hlavne po vyberaní amalgámov.

318

(30 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Zrovna pri tej chelácii ortuti neznamená, že ak je niečo "prírodné", že je to aj automaticky bezpečnejšia voľba, mám na mysli chlorelu a koriander.

U chlorely je často problém s kontamináciou, ono je rozdiel, keď užívam chlorelu len ako doplnok výživy dajme tomu 5 gramov občas a keď beriem 20 gramov denne aj dva roky.

U tej chlorely tiež treba "protokol" bezpečného užívania, najviac sa osvedčilo branie každých 6-8 hodín aspoň 5 gramov chlorely, menšie dávky len rozvíria, ale nenaviažu. Takisto branie 1-2x denne je málo a dochádza k redistribúcii ortuti.  Niekomu vyššie dávky môžu zase spôsobovať tráviace problémy, dá sa tomu predísť braním enzýmov a dôkladným rozkúsaním tabliet chlorey v ústach.

Koriandru by som sa určite vyhla, je s ním veľa negatívnych skúseností.

DMSA je paradoxne bezpečnejšia voľba, ak sa začne na úplne nízkych dávkach a bezpečným protokolom podľa Cutlera, t.j. chelátory sa berú každé 3-4 hodiny a začína sa na dávke 12,5-25 mg DMSA. Takýmto braním sa dajú dobre kontrolovať vedľajšie príznaky uvoľnenej ortuti. ALA prvé mesiace vynechať. Uhlie určite nebrať pri tomto protokole, lebo to Vám naviaže všetko, aj chelátory a aj minerály.

Na Slovensku nenájdete odborníka, ktorý by na Vás v tomto dohliadal. Musíte si to sama naštudovať a sledovať sa, ako reagujete na chelátory, akú dávku si dať.

So zubármi je to na SK problém a väčšina Vás asi len vysmeje, keď k nim napochodujete s požiadavkami na bezpečné vyberanie amalgámov. Pokrok je, ak nájdete nejakého, čo použije aspoň koferdam a silné odsávanie.

Jedna z najlepších stránok zaoberajúcich sa cheláciou:

http://www.livingnetwork.co.za/chelatio … -protocol/
http://www.livingnetwork.co.za/chelatio … es_cutler/

SK zdroje:
http://derealizacia.wgz.cz/

Je tam zoznam zubárov, čo používa koferdam.

http://detox.forum-zdarma.sk/

319

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mercola píše hlavne o problémoch s fruktózou, glukóza by mala byť lepšia - pre cukrovkárov ale zase glukóza znamená vyšší glykemický index. Ale keď nemám cukrovku, tak dám prednosť radšej glukóze pred fruktózou.

Ale keď sa nad tým človek zase zamyslí, určite naši predkovia nemali k dispozícii toto prešľachtené sladké ovocie ako máme my dnes a je kopec druhov ovocia s relatívne nízkym obsahom fruktózy - bobuľovité, citrusové. Tak isto ak ovocie obsahuje glukózu, tá pomáha lepšiemu spracovaniu fruktózy v tele - napr. tie banány, hrozno.

Tak ja osobne som úplne stopla konzumáciu sušeného ovocia, takisto ovocie moc neodšťavujem, max. pre chuť 1 jablko. Takisto ak si robím šťavu, dajme tomu z mrkvy, zelenolistej zeleniny - je tam minimum fruktózy, stále môžem jesť kopec surového zo zeleniny, tiež si nemyslím, žeby som mala nahrádzať ovocie tukmi a bielkovinami, skôr orientovať sa na také druhy zeleniny, kde je celkovo menej cukrov.

Tak úplne tabu by mali byť potraviny bohaté na fruktózu typu kukuričný sirup, sem patrí aj agávový sirup, používanie fruktózy ako spracovaného sladidla v polotovaroch, sirupoch.

A zistilo sa, že dosť ľudí trpí neznášanlivosťou fruktózy, až okolo 30%, podobne ako napr. laktózy - mliečny cukor, väčšinou k tomu inklinujú ľudia, čo už majú nejaké problémy s črevom, celiakiu, syndróm dráždivého čreva. Ak má dnes toľko ľudí problémy s lepkom a fruktózou - tak ich podiel v dnešnej strave asi nebude zrovna ideálny.

320

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Zaujímavý článok od Mercoly o rizikách diét s vysokým obsahom ovocia:
http://articles.mercola.com/sites/artic … -diet.aspx

Ak by sa mal človek riadiť tými doporučeniami na denný obsah fruktózy ca. 25 gramov, tak to by znamenalo v praxi 2 jablká denne, 3 banány.

321

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No čo sa týka mliečnych produktov, tak to na SK nie je až taký problém, ale asi ako kde, tu okolo mňa je kopec salašov, chodím si kupovať čerstvé ovčie mlieko - ja myslím, že asi ťažko už nájsť vyššiu kvalitu ako mlieko od ovce, čo sa celý deň pasie na tráve, jeden salaš má ešte aj bio certifikáty a všetky ich produkty - syry sú robené zo 100% surového ovčieho mlieka.

Maslo kupujem len írske, to maslo sa dá natierať po vytiahnutí z chladničky, také maslo som ešte nezažila, vysoký obsah omega-3 mastných kyselín.

322

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja tiež neviem, aké mäso si mám vlastne kupovať, na Slovensku je to bieda s kvalitou mäsa v obchodoch, bio verzie sú príšerne drahé a u domáceho mäsa je to tiež otázne, keď to ľudia dokrmujú zvyškami potravín, často skazených, chlebom, zrnom, granulami. Som čítala napr. že domáce vajcia obsahujú významne viac dioxínov ako vajcia z veľlkofariem, ono je to často spôsobené tým, že na dedinách sa v kotloch spaľuje všetko - plasty a iné sajrajty, popolček sa usadzuje na záhradách, pozemkoch a sliepky to všetko zozobú.

Ja to riešim tým, že si občas nakúpim zajacov a ak mám cestu do Rakúska, nakúpim si hydinové mäso tam - je to tam prísnejšie kontrolované a cenovo nie o moc drahšie ako u nás, tam presne uvádzajú adresu chovateľa a aký zdroj krmiva sa použil a že sliepky sa nekŕmia napr. kostnou múčkou, nepoužívajú sa ATB, stimulátory rastu. U nás, čo som občas kupovala prsia, tak katastrofa, bolo jedno aký výrobca, veľa vody púšťa (výrobcovia zvyšujú hmotnosť napúšťaním vodou) a divne zapáchalo. Bravčové nekupujem vôbec, býva najviac kontaminované a hovädziemu nemôžem prísť na chuť, max. teľacie - ale drahé.

Možno by bolo zaujímavé jahňacie - nie je až tak drahé, ak sa nakupuje napr. od chovateľov oviec, u nás je dosť chovateľov, ale ľudia ho moc nekonzumujú u nás , tak sa väčšinou vyváža do zahraničia, ale tiež chuťovo je to na mňa moc intenzívne.

Z rýb kupujem len divokého lososa.

Divina je fajn, len pozor na tie parazity.

323

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ak chceš používať ako základ rastlinné bielkoviny a napr. tie orechové mlieka, tak podľa mňa je NAJ konopné semienko, ale treba kupovať celé, nie lúpané. Dnes sa napr. vyrába z konopného semena aj konopný proteín, celé konopné semeno je aj menej náchylné na oxidáciu.

Ja to robievam tak, že celé konopné semeno aj so šupkou si namočím na noc do vody, pridám, ak ma napadne za lyžicu jogurtu pre lepšiu využiteľnosť, ráno rozmixujem s čerstvou vodou úplne najemno a precedím cez jemnejšie sito, tak aby som sa zbavila hrubej vlákniny, ale časť tej konopnej šupky prejde do toho mlieka, pridávam do toho aj nelúpaný sezam, trochu slnečnice, mandle, ochutím to napr. škoricou, perníkovým korením, chai korením, vanilkovým extraktom a trochou medu al. len stevie.

Skúšala som kedysi tie rastlinné proteíny, napr. ryžový, hrachový - osobne ma to neoslovilo a už by som to nekupovala a takisto by som nešla do vysokých dávok orechov a semien, aby som si pokryla bielkoviny z rastlinných zdrojov.

Ak si na surovej  strave tak by som sa asi najviac zamerala na zelenolistú zeleninu, tá je jedna z najhodnotnejších, ja som si chodila vždy zbierať púpavu, žihľavu, ďatelinu. Ideálne robiť nejaké "green smoothies", môžeš do nich pridať napr. včelí peľ, práškový koreň maca, ja si robievam teraz v zime napr. listový špenát, rukola-mrazené čučoriedky, peľ, občas jedno jablko, stonkový zeler, škorica alebo zázvor.

Surová vegánska strava je fajn na detox, preto sa používa pri rôznych ochoreniach, rakovine, ale podľa môjho názoru je menej vhodná pri budovaní svalstva , ja som napr. jednu dobu trpela silnou adrenálnou únavou a táto strava mi až tak nevyhovala, potrebovala som kvalitné bielkoviny, doslova som vtedy mala žravú chuť na vajíčka a aj mäso, ktoré som predtým roky nejedla. Takisto som potrebovala zredukovať cukor, aj ten "zdravý" z ovocia.

324

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Moja babka, keď pitvala sliepky, tak vždy boli vnútri ešte nedozreté vajíčka, čisté žĺtko v blanke a tie mi rozpučila do pohára a vymiešala s cukrom - no z dnešhého hygienického pohľadu by to bolo neprípustné. Ja občas jedávam surové žltka - ale len z domácich a čerstvých vajíčok, inak robím tzv. "poached eggs", rozklepnuté vajco do vriacej vody, bielko zatuhne a žĺtok zostane tekutý.

Ja by som nezavrhovala ani ako zdroj bielkovín mliečne výrobky, ono aj tí, čo majú neznášanlivosť na mliečne produkty, tak je rozdiel kúpiť jogurt v Kauflande a urobiť si domáci jogurt zo surového kozieho alebo ovčieho mlieka, alebo aj kravského, príp. kefír, nechať ich trochu viac prekysnúť, aby sa čo najviac odbúrala laktóza. Určite sa vyhnúť syrom - tie sú ťažko stráviteľné, tak isto aj tvaroh, jedine tvaroh vyrobený fermentáciou napr. z jogurtu.

Tak ako je rozdiel, či je mlieko od kráv z veľkochovu alebo od kravy, čo sa pasie na tráve, tak je aj rozdiel ako danú potravinu spracujem, a niektoré obilniny sú podľa mňa celkom fajn doplnok stravy ako quinoa, canihua, ryža, pohánka... pre koho je kvások zložitý, ja robím často len fermentáciu jogurtom. Určite si dám radšej obed z quinoi, doplním kyslou kapustou  ako napchávať sa pesticídovou nekvalitnou zeleninou z Kauflandu v tomto ročnom období.

325

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak presne tento jogurtový štartér som si objednala a bol 2xmŕtvy, ale kefírový od tej firmy mi fungoval. A ešte si ho tu niekto na fóre objednával ten jogurtový a takisto mu nefungoval.

A naposledy som vyhodila peniaze do koša za toto probiotikum, od super renomovanej firmy:
http://www.iherb.com/HealthForce-Nutrit … Caps/42221

Schválne som tých kapslí zjedla naraz 10 pár dní za sebou, že čo to spraví, veď probiotikom sa asi nedá  predávkovať, nič, nula bodov a test s mliekom to potvrdil, komplet mŕtve. Tak buď mám takú smolu, alebo sa naozaj nejak pri transporte poškodia, alebo ľudia píšu tie oslnivé recenzie na iherbe pri probiotikách, lebo to funguje u nich asi ako placebo, iné vysvetlenie na to nemám.

326

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ak je probiotikum živé, tak by sa mali baktérie v mlieku za správnej teploty rozmnožovať a pri tomto teste väčšina mňou kúpených probiotík zlyhala, mlieko zostalo v nezmenej kvalite aj po 24 hodinách, používala som schválne pasterizované mlieko, lebo surové mlieko prirodzene skysne.

Z tohoto dôvodu už probiotiká nekupujem.

Je možné, že pri transporte z iherbu na SK tie balíky sú v nejakých nevhodných podmienkach, alebo žeby ich aj ožarovali, netuším, ale probiotiká z Ameriky, vrátane jogurtových práškových štartérov boli až na jarrow dophillus a now mŕtve. Ale ani probiotiká zakúpené na SK nedopadli o moc lepšie.

Ja neverím, že v probiotikách je toľko kultúr aktívnych, čo je u nich deklarované na obale, možno v čase výroby, ale skladovaním značne degradujú. A ten test s mliekom odhalí len toľko, či sú tam vôbec nejaké živé kultúry, ale nie ich počet. Raz som mala prístup na tieto stránky, kde sú rôzne testy doplnkov výživy, probiotiká tam dopadli katastrofálne, väčšina z nich mala o dosť menej kultúr ako výrobca deklaroval. https://www.consumerlab.com/

Ten link, čo som uviedla na práškové jogurtové kultúry, tak tieto mi fungujú zakaždým na 100%, ja neviem koľko tam tých kultúr je, ale vzhľadom na cenu a množstvo jogurtu, ktoré si z nich človek môže vyrobiť, je to to najlacnejšie 100% živé probiotikum.

Ja mám doma sušené kváskové kultúry dlho skladované a tie sa bez problémov aktivujú, aj keď to trvá 3-4 dni, aby sa dostali do plnej aktivity. "Latentný" stav som myslela, že v tom jogurte je tá kultúra v plnej aktivite, kdežto z tých probiotík sa musí v tele nejak aktivovať a to môže chvíľu trvať.

327

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Väčšina probiotík, čo som kúpila, aj tie super kvalitné z iherbu, bola mŕtva, vôbec sa nerozmnožovali v mlieku v jogurtovači. Z môjho pohľadu kupovať probiotiká sú väčšinou vyhodené peniaze.

Tie sušené jogurtové kultúry majú výborné zastúpenie: Lactobacillus Bulgaricus, Streptococcus Thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Bifidobact. infantis, Bifidobact. logum, Bifidobact. breve a Bifidobact. adolescentis,
Takýto jogurt po piatich dňoch v chladničke dosť skysne - takže je tam tých kultúr určite veľa. Baktérie v jogurte sú na 100% živé, kdežto tie v probiotikách sú asi v nejakom latentnom stave , ale keď sa neprebrali ani po 24 hodinách v jogurtovači, tak ťažko sa preberú v mojom tráviacom trakte.

A ešte zaujímavý článok kupované probiotiká vs. jogurt:
http://www.healingoptions.info/article/ … ments.html

Ako je to s počtom kultúr v komerčnom jogurte:
The National Yogurt Association has set the standard for
commercial yogurt with live cultures as: "Refrigerated yogurt must
contain at least 100 million cultures per gram at the time of
manufacture, and at least 10 million cultures per gram at
consumption (i.e. throughout shelf life)."

328

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, aká je šanca, žeby som dostala boreliózu zo surového kozieho mlieka? Kozy vraj často napádajú kliešte a prisajú sa aj na vemeno, ale keď to mlieko prechádza cez žalúdok, môžem sa aj tak nakaziť?

329

(46 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja som pozerala biele jogury kvôli obsahu jogurtových kultúr, chcela som ich použiť na zaočkovanie mlieka z automatu, čo si kupujem. Zaujímavý je danone jogurt, obsahuje tieto kultúry: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidus ActiRegularis.  Ešte český jogurt Hollandia (Kaufland): Bifidobacterium BB12 a Lactobacillus acidophilus LA 5. Obidva jogurty sú živé a fungujú spoľahlivo pri zaočkovaní mlieka. Ostatné jogurty obsahujú väčšinou len jednu kultúru a vyberajú takú, ktorá chutí najlepšie. Samozrejme kupovať len biele neochutené.

Ak môžem doporučiť, tak v Bille predávajú podľa mňa celkom zdravé mliečne produkty, kefír z bio kozieho mlieka, jogurt z bio kozieho mlieka a ešte majú aj jogurt z bio kravského ovčieho mlieka. Ten kefír je výborný a mne chutí.

Výborný zdroj na jogurtové kultúry, vždy mi fungujú na 100%:
http://www.syridlo-predaj.sk/index.php/-a13
http://www.syridlo-predaj.sk/index.php/ … ultury-a75

Niektoré sa dajú viac krát preočkovať.

Len tie jogurty s bulharskou kultúrou mi až tak nechutia, majú takú ťahavú konzistenciu.

Inak keď je sezóna, chodím si kupovať ovčie surové mlieko na salaš, ovce sú ako kosačka na trávu a takéto mlieko je najviac výživné, obsahuje najviac CLA a omega-3. Je to jediný salaš, ktorý všetky syry vyrába zo surového ovčieho mlieka, dokonca aj niťovky, o ktorých sa tvrdí, že sa z ovčieho mlieka vyrobiť nedajú.

Uskladnenie mlieka riešim tak, že si hneď z čerstvého mlieka narobím väčšie dávky jogurtu, ono totiž ten jogurt vďaka bifidobaktériám vydrží v chladničke podstatne dlhšie, aj 7-10 dní, kdežto to surové mlieko sa pokazí za tri dni.

Hotový jogurt precedím a mám z toho niečo ako tvaroh - chuť vždy závisí od druhu použitých bidifobaktérií, najchutnejší robia asi smotanové kultúry (zakysanka, kyslá smotana napr. rajo, pozor niektoré smotany sú umelo okyslené a nie sú fermentované, tie fermentované to uvádzajú na obale).

330

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Paleo je len výživový smer a môže byť v ňom takisto veľa odchyliek, ja napr. nevidím nič zlé na fermentovaných mliečnych produktoch zo surového kozieho a ovčieho mlieka, mne teda nerobia zle.

Paleo je principiálne proti sacharidom a najmä obilninám, ale osobne sa cítim lepšie, ak mám v strave väčší podiel sacharidov, než doporučuje paleo, ale tu mám na mysli ryžu, quinou, canihuu, proso a snažím sa ich všetky vopred fermentovať a toto už niektoré paleo smery pripúšťajú. Ale mne je v podstate úplne jedno, či som "paleo", riadim sa svojim rozumom a nie nejakým výživovým štýlom.

Ovocné šťavy si preto nerobím, lebo obsahujú vysoké množstvo fruktózy. Pridávam si do zelených nápojov napr. mrazené čučoriedky, keď je sezóna nakúpim si ich aj 15 kg a zamrazím, to je asi jediné ovocie, čo pravidelne takto jedávam v zime a občas nejaké jablko. Ovocie skôr tie druhy, ktoré sú bohaté na antioxidanty a menej sladké ako bobuľovité a pod. A keď je sezóna tak si dám nejaké sezónne ovocie, ale už nie v tých kvantách ako kedysi.

Môj postoj k tukom ako bravčová masť, husacia, kačacia...dôležitý je zdroj, v tukoch sa ukladajú toxické látky a ak to zviera pochádza z veľkochovu, by som sa takýmto tukom vyhla. Maslo je minimálne tepelne upravené, kdežto bravčová masť sa celé hodiny pomaly topí, takže už je dosť tepelne upravovaná. Ale ono sa to myslí aj tak, že ak človek varí nejaké mäso, nemusí úzkostlivo vyrezávať všetok tuk, ale ho tam nechať, ak je zviera z voľného chovu, takéto mäso obsahuje aj prirodzene menej tuku. Napr. eskimáci potrebovali nevyhnutne vo svojej strave vysoké množstvo živočíšneho tuku, pretože mali veľmi obmedzené sacharidy, ak mali deficit týchto tukov, keď napr. v čase krízy museli konzumovať zajačie mäso, ktoré je prirodzene veľmi chudé, tak sa u nich objavoval tzv. "rabbit starvation", čo je vlastne otrava bielkovinami, kedy človek potrebuje buď prísun tukov alebo sacharidov.

Ja jedávam maslo, olivový olej - napr. do šalátu, občas ešte tekvicový. Kupujem si krill olej. Orechy a semená som zredukovala tak ca. na 1-2 polievkové lyžice denne, ale vlastne ich už ani denne nejedávam, skor sa orientujem na chia a konopné, majú dobré zastúpenie živín a omega-3. Mliečne produkty takisto obshahujú tuk (hlavne tie neupravované) a aj vajíčka. Keďže som dlhé roky mäso nejedla, mám v sebe ešte zabudovaný odpor voči nejakým tučným mäsám, zjem tak max. hydinové, zajaca, občas nejakého divokého lososa, u nás je problém zohnať kvalitné mäso a býva veľmi drahé, zaujímavé je jahňacie a tzv. živočíšne "superfoody" ako pečeň, vnútornosti, žĺtka...., ale tak pečeň by som jedla len od zdravého doma chovaného zvieraťa, kupujem si z iherbu pečeň v kapsuliach od kráv chovaných na Novom Zélande.

Ak jedlo obsahuje bielkoviny a tuky, lepšie zasýti. 

Walker nemá moc spoločné s paleo, Walker bol vitarián a tuším aj vegán, bol proti spracovaným sacharidom - chlieb, cestoviny a varené potraviny boli "jed".

331

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ešte veľmi zaujímavý článok o kyseline fytovej a jej odbúraní, paradoxne orechy a semená jej obsahujú viac, než obilniny, ale tak tých orechov zase zjem menej a určite by som ich nepražila ako to píšu, aj keď to zníži obsah kyseliny fytovej.

http://www.thenourishinggourmet.com/201 … conut.html

Mne bývalo vždy ťažko, keď som napr. rozmixovala surové nenamočené semená a orechy a robila z toho nejaké nátierky. Je otázne, čo človek naozaj využije z tých semien a orechov, ak ich dopredu nespracuje - namáčanie, nakličovanie, ešte lepšie namáčanie fermentáciou.

Ja mandle, orechy namáčam vo veľkom a potom šetrne usuším v sušičke, takto chutia ešte lepšie. Alebo semená zamiešam do jogurtu a nechám v ňom cez noc.

332

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Hej, tá kniha by sa dala zaradiť do paleo, ale práve prináša dosť dôkazy o tom, že vylúčenie kvalitných stráviteľných sacharidov nemusí byť pre človeka až také prospešné. Mne paleo smer vôbec nevyhovuje a dopracovala som sa presne asi na ten pomer 50% tukov, 30% sacharidov a 20% bielkovín, treba ešte zobrať do úvahy asi aj metabolický typ človeka. A snažím sa podľa možností jesť 50 až 80% surovej stravy podľa sezóny. Takisto mäso jem tak 2x do týždňa. Doteraz všetky paleo knihy pôsobili na mňa veľmi radikálne, príliš veľa mäsa, "sacharidy sú jed", označiť napr. mrkvovú šťavu sa "sladkú vodu", keď sa surovými šťavami liečia pacienti s rakovinou... a v praxi mi to nefungovalo, až táto kniha mi objasnila práve kopec rozporných bodov.

Keď som bola vitarián, stále som musela vymýšľať nejaké recepty, ako sa zasýtiť, z orechov, semien, bolo to všetko náročné na prípravu. Do stravy som zaradila viac tukov napr. v podobe kvalitného masla (kerrygold), toto maslo sa dá natierať aj po vybratí z chladničky - je to spôsobené jeho vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, v Írsku sa kravy pasú celoročne na tráve a tak sa do mlieka dostávajú cenné živiny ako CLA, omega-3. Naše maslo, keď vyberiem z chladničky, tak je ako kameň - saturované tuky. Keď si dám ráno tri vajíčka namäkko a k tomu napr. sparenú brokolicu, trochu masla a 1 pečený sladký zemiak, mám výborný pocit zasýtenia, vydržím takto hodiny, pri vitariánskej rastlinnej strave by som už bola za dve hodiny hladná. Paradoxne po kokosovom tuku, keď ho zjem samotný, mi býva dosť ťažko, tak ho väčšinou zakomponujem do nejakého jedla. Ani pri zvýšenom príjme kvalitných tukov nepriberám. Najťažšie bolo odbúrať značne sacharidy, nielen tie nezdravé, ale aj tie o ktorých som si myslela, že sú zdravšie (špalda, ovos, celozrnné produkty...), lebo naša spoločnosť funguje na sacharidoch - chleba, cestoviny, pečivo. Cestoviny si dávam občas len ryžové.

333

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Problém s orechmi v pivnici môže byť vlhkosť a orechy zvyknú napadnúť rôzni škodci, mole, myši atď. Ja by som ich všetky vylúskala a zamrazila.

Bez mäsa sa fungovať dá, otázka je, čo tento výživový štýl priniesie o niekoľko rokov, ja som mäso nejedla asi 15 rokov, ale jedla som aspoň mliečne výrobky a vajíčka. Ja by som Ti poradila, aby si v strave určite nechal mliečne výrobky - ja jedávam surové kozie a ovčie mlieko (v sezóne), robím si z nich jogurty a kefíry a takisto vajíčka, pokiaľ možno z kvalitnejšieho chovu, vajíčka upravovať namäkko, ja jedávam aj surové žĺtka. Na tie orechy by som sa až tak ako náhradu mäsa nespoliehala, napr. dlhoročná vitariánka Victoria Boutenko a jej rodina priznali po niekoľkých rokoch surovej stravy, že jedávali veľa orechov, orechových masiel kvôli pocitu hladu a necítili sa veľmi dobre na takejto strave. Treba si čítať príbehy dlhoročných vitariánov a vegánov, aké majú skúsenosti a paradoxne tých dlhovekých  vegánov moc nie je. Indovia jedia vegetariánsky, pretože sú nútení, živočíšna strava je pre nich drahá a budhistickí mnísi majú zase náboženské dôvody, jedna vec je posudzovať výživový smer z hľadiska náboženského, morálneho - nechcem zabíjať zvieratá a jedna vec, čo je naozaj pre človeka vhodné z výživového hľadiska. Pôvodní eskimáci fungovali takmer výhradne na mäse a ťažko ich budeme posudzovať ako nemorálnych, pretože im dané prostredie neposkytuje moc iné možnosti a paradoxne na tejto strave boli celkom zdraví, aj keď sa dožívali nízkeho veku, čo bolo ale skôr spôsobené drsným prostredím a častými úrazmi.

Mne pomáha zostať na surovej strave hlavne robenie "green smoothies"  a takisto odšťavovanie, ale tie mixy sú viac ako jedlo a dosť ma zasýtia, ovocie sa snažím obmedzovať a ovocné šťavy si už nerobím vôbec, max. na ochutenie hodím do šťavy jedno jablko.

Ak Ti môžem doporučiť jednu z naj kníh, čo som čítala za posledné roky o výžive, tak túto:
http://www.amazon.com/Perfect-Health-Di … roduct_top

Je tam veľmi dobre popísaná aj problematika doplnkov výživy - tých základných, ktoré sa oplatí dopĺňať, v akých množstvách a ako často.

Treba si prečítať knihy a články zo všetkých výživových smerov - vitariáni, vegáni, paleo strava...a dať si dokopy argumenty z každej tejto výživovej skupiny, pretože keď človek číta knihy len od vitariánov, tak sa zákonite musí stať vitariánom, tak presvedčivé to je, to isté sa týka aj paleo stravy a vegánskej stravy, ľudia v snahe dokázať svoje tvrdenie, ktorému veria tam často vnášajú aj svoje subjektívne náhľady a teórie sa dajú nájsť pomaly na všetko.


A ešte jeden výborný článok:
http://chetday.com/rawfooddietnazariah.htm

334

(135 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Orechy sa dajú napr. zamraziť, aspoň ja to tak robím s vlašskými, lebo tie sa rýchlo kazia. Zvyšné uzavriem do vákua a dám do chladu. A škrupina takisto chráni pred oxidáciou, takže je výhodné ich lúskať tesne pred konzumáciou.

Problém strukovín, obilnín a aj orechov, semien je, že obsahujú v surovom stave aj veľa antinutrientov, kyseliny fytovej, ťažko sa strávia, treba ich všetky namáčať, fermentovať, nakličovať, čo aspoň čiastočne zvýši ich stráviteľnosť. Varenie zvyšuje stráviteľnosť napr. škrobnatých potravín-zemiaky, sladké zemiaky, tekvica napr. hokaido, quinoa, ryža natural... Na varenej strave človek skôr získa potrebné kalórie ako na surovej - skús zjesť surovú brokolicu a potom varenú. Varenej zje človek oveľa viac bez problémov. Nebyť odšťavovačov, mixérov, ktoré čiastočne odstránia alebo narušia vlákninu, celulózu, dosť ťažko by väčšina vitariánov fungovala len na prežúvaní toho množstva zeleniny a ovocia, ktoré potrebujú na to, aby si zabezpečili potrebné kalórie.

Nie je škrob ako škrob, možno Walker ešte vo svojej dobe nepoznal problém lepku, ale dnes sa vyčíta obilninám a aj tým celozrnným práve obsah lepku a ich prešľachtenosť a takisto celozrnné verzie obilnín, ak sa nesfermentujú, tak sú ťažko stráviteľné. Dnes sa považuje práve škrob napr. vo forme ryže, zemiakov, škrobovitých zelenín ako rôzne koreňové typu sladké zemiaky, mrkva za ešte veľmi dobre stráviteľné. Ja som sa naučila namiesto chleba a cestovín, používať ako prílohu upečený sladký zemiak, sparenú brokolicu, karfiol, trochu sparenej quinoi.

Takisto drtivá väčšina orechov obsahuje najmä omega-6 tuky, čo zase vytvára nerovnováhu medzi omega-3. Ja som kedysi jedávala veľa orechov a semien v presvedčení o ich zdravosti, ja netvrdím, že nie sú zdravé, ale určite ich nekonzumovať v takých množstvách ako to doporučujú niektoré vitariánske smery a vyrábať z nich orechové syry, nátierky, rôzne dezerty  - bývalo mi z toho vždy ťažko.

Ja na sebe necítim rozdiel, ak sa stravujem 80% surovou a dajme tomu 50%surovou a 50% varenou stravou. Keď som bola dlhodobo na surovej strave, v podstate ma to nútilo získavať tie kalórie z tých orechov a semien, lebo človek je jednoducho hladný, núti ho to jesť veľa ovocia - problém fruktózy a cukrov.  Trávenie som mala síce super, ono je to výborná strava na prečistenie, ale už menej na vybudovanie napr. svalovej hmoty, sily, teraz mám na mysli hlavne vegánske smery, ja som chudla aj napriek vysokým množstvám zeleniny a ovocia. Až keď som doplnila vajíčka a surové mliečne produkty, tak som sa začala cítiť lepšie.

Strukoviny som obmedzila len na šošovicu, mungo, občas cícer, fazuľa je veľmi ťažko stráviteľná a prestala som ju jesť. Strukoviny vždy sfermentujem a potom uvarím v tlakovom hrnci. Zamiešam s pár lyžičkami jogurtu, kefíru a nechám ich cez noc v jogurtovači, na druhý deň ich premyjem vodou a uvarím, to isté robím napr. s ryžou natural. Obilniny upravujem kváskovou fermentáciou. Keď zjem bežný chlieb, býva mi po ňom ťažko, po kváskovom nie, ale snažím sa už obmedziť najmä na bezlepkové obilniny - pohánka, quinoa, canihua, ryža, pšeno. Určite nejesť strukoviny surové, väčšina z nich obsahuje nejaké toxíny, tým myslím naklíčené surové, možno okrem menších dávok munga.

Na každý výživový smer sa treba pozerať z dlhodobého hľadiska, čo to urobí so mňou za 5-6 rokov, ono rezervy niektorých vitamínov sa vyčerpávajú pomaly napr. B12 a deficity sa prejavia až neskôr. Takisto vitamíny rozpustné v tukoch A, D - ich hlavným zdrojom sú v podstate len živočíšne produkty.

Kedysi som bola presvedčená, že mäso sa dá nahradiť strukovinami, orechami a rastlinnou stravou, dá sa tak fungovať, ale podľa mňa je to rozhodne obmedzenie niektorých významných výživových látok - napr. carnitín, CLA, živočíšne omega 3, ktoré sú hodnotnejšie, než z ľanového oleja...

335

(30 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, všimla som si, že u zinku niektoré firmy uvádzajú napr. obsah zinku 30 mg z toho elemental zinc 6 mg. Závisí od formy zinku, koľko je tam toho elementárneho zinku. Väčšina firiem to ale neuvádza vôbec - tam je predpoklad, že uvedený obsah zinku je elementárny?

napr. tu uvádzajú:

Zinc Acetate: 25 mg (7.5 mg elemental zinc), 50 mg (15 mg elemental zinc)
Zinc Gluconate: 50 mg (7 mg elemental zinc), 100 mg (14 mg elemental zinc)
Zinc Sulfate: 110 mg (25 mg elemental zinc), 220 mg (50 mg elemental zinc)
Zinc Oxide: 100 mg (80 mg elemental zinc)

Tie doporučenia na branie zinku sa týkajú toho elementárneho? Chcem vedieť, koľko toho zinku vlastne naozaj reálne beriem, či sa mám držať toho elementárneho obsahu, nerada by som sa zase zinkom priotrávila ako pred pár mesiacmi, trvalo to 5 mesiacov, kým mi prešli príznaky.

A ešte reakcia na biele škvrny na nechtoch - ja ich mám stále a zostali mi na nechtoch aj keď som bola priotrávená zinkom, takže určite nesúvisia len so zinkom.

336

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, čo hovoríš na panvice, kde je jadro a povrch z anodizovaného hliníka? Je tam šanca, žeby sa ten hliník napr. pri varení kyslých potravín ako rajčiny uvolňoval? Podľa toho, čo čítam, vyzerajú odolnejšie ako keramické, ktoré majú jadro tiež z toho anodizovaného hliníka, ale nanáša sa tam tá keramická vrstva.

337

(2 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ak vieš dobre po anglicky, prečítaj si tento článok, je tam veľmi dobre vystihnuté, prečo nie 100% vitariánstvo a takisto problém vegánov, ktoré konkrétne živiny sú deficitné u vegánov, prečo niektoré tepelne upravené potraviny majú svoj význam:

http://chetday.com/rawfooddietnazariah.htm

V našich podmienkach robiť vitariánstvo v zime je veľmi ťažko realizovateľné - kvalita zeleniny a ovocia je mizerná v obchodoch a keď človek číta o vitariánoch z Ameriky - väčšina z nich žije v teplej klíme, sťahujú sa do trópov, na Aljaške by človek asi na surovej rastlinnej strave moc neprežil.

Ja som v lete na 80%-90% surovej strave, v zime tak na 50% - z toho väčšinu tvorí mrkvová, cviklová šťava, kyslá kapusta, klíčky, občas kupujem špenát v Bille a robím si zelené nápoje alebo pestujem microgreens.

338

(4 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Mne najviac pomáha baldachýn nad posteľ z odtieňovacej tkaniny - ale robím si len taký primitívny, ak niekde cestujem mimo svoj byt, kde je vyššie žiarenie, zavesím ho napr. na dve stoličky, mala som aj spací vak, ale v tom sa cítim klaustrofobicky, návlek na hlavu pôsobil ešte horšie. Najdôležitejšie je sa chrániť počas spánku.

Inak najväčším zdrojom elektrosmogu v súčasnej dobe sú bts-ky vonku, hlavne byty na vyšších poschodiach, ak sa nachádzajú v smerovom pásme antény. Kdekoľvek, kde je veľa ľudí dnes pokope, je silná hladina elektrosmogu, centrá miest, vlaky, čakárne, školy, kaviarne - ľudia sa pripájajú na mobilný internet pomocou tabletov, smartphonov, notebookoch mne býva vo vlakoch dosť zle, hlavne keď je plný mladých ľudí a všetci sa tam pripájajú. Mne počítače nerobia nič, najviac cítim mobilný internet a bts-ky, wi-fi slabo, ak sú pasívne, aktívne cítilm aj wi-fi silno - hneď bolesti hlavy,  domáce spotrebiče - nízkofrekvenčné žiarenie,  len ak držím v ruke dlhšiu dobu mixér, čiže niečo s motorom, tak to trochu cítim.

Ak je už byt silne zamorený - napr. vonkajšie zdroje - antény, náklady na odtieňovanie - farby na steny, záclony, fólie na okná by boli veľmi vysoké a je problematické odtieniť celý byt, je lepšie sa odsťahovať, tak som to urobila ja.

Orgonity a všetky podobné energetické pomôcky na odblokovanie elektrosmogu sú blbosť, ja som pri tom necítila absolútne žiadnu úľavu.

339

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG napísal(a):

Crock pot stoji tak malo, ze sa neoplati ho nemat.
http://www.walmart.com/search/search-ng … 6&wl4=

....v Amerike, u nás tie hrnce stoja okolo 100 eur

a niekto nechce mať ďalšiu rárohu naviac v domácnosti, ja mám napr. malú kuchyňu, takže musím aj efektívne využívať priestor, tak prečo nevyužiť na to rúru, aj keď to teda nie je tak energeticky efektívne

340

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Technika varenia "Crock Pot" sa dá použiť jednoducho tým, že napr. rímsky hrniec dám do trúby a na nižšej teplote pomaly varím, nemusí to byť len elektrický hrniec.

341

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja som písala o reálnych skúsenostiach ľudí, nie o popisoch od výrobcov. Treba si čítať, čo píšu ľudia o jednotlivých materiáloch,  hrnce le creuset a staub majú najepšie recenzie na svete, keramické panvice sú zatiaľ kvalitou len s obmedzenou trvanlivosťou.

Ja som  jednu keramickú panvicu zničila len jedným zahriatím na vyššiu teplotu, nešlo ani o poškriabanie, keď priateľ zabudol vypnúť plyn, to by sa mi so železnou teda nestalo.

To, že železné riady sa pomalšie zohrievajú a pomalšie chladnú sa rozhodne nevyužíva len kvôli pomalšiemu pripaľovaniu, to je nezmysel, ale práve na pečenie, dusenie, varenie typu wok, gril, pečenie na sucho - železo dobre akumuluje teplo a dobre ho sála. Odjakživa sa na najlepšie dusenie a pečenie používal hrubý materiál ako klasická keramika typu rímsky hrniec, železo, masívne pekáče kvôli výbornej rovnomernej akumulácii tepla, takisto výborné napr. na varenie ryže, na varenie v keramike typu marocká tajine, na pomalé varenie typu "crock pot". Tekonstenný hliník - keramika greenpan tieto vlastnosti nemá v takej miere, treba vždy využívať vlastnosti každého materiálu na konkrétny varný účel.

Tí profesionáli používajú železné panvice kvôli tomu, že môžu s nimi hrubo zaobchádzať, keramika greenpan by tam dlho neprežila. A oni používajú skôr tenkostenné železné panvice, kde môžu jedlo nadhadzovať a tam je ten prenos tepla rýchly.

342

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Greenpan sa ale týka panvíc, ja som tentoraz písala skôr o hrnci. Okrem toho tá cena je tu veľmi relatívny pojem. Ak si človek poctivo prečíta recenzie na amazone na panvice Greenpan, tretina užívateľov píše, že panvice strácajú po istej dobe nepriľnavé vlastnosti, takže každý druhý tretí rok treba kupovať novú - závisí od intenzity používania, čo rozhodne už lacné nie je a ani ekologické! Keďže nežijeme v Amerike, cena jednej keramickej panvice u nás sa pohybuje ca. od 30 do 50 Eur.

Hrniec Staub nie je iba o železe, má veľmi dobrú povrchovú úpravu a takisto varné vlastnosti a je to hrniec na celý život, s varením v sendvičových oceľových hrncoch sa to nedá porovnať. Možno nejaké tie, čo majú jadro medené, ale stále je to navrchu len oceľ, čiže sa to tam lepí. Takisto oceľový hrniec sa mi nezdá moc vhodná voľba do trúby na pečenie.

Vlastnosti každého materiálu sa využívajú pre špecifické účely, medené panvice majú okamžitú tepelnú odozvu, ale to je možno zaujímavé pre nejakých šéfkuchárov, väčšinou na nejaké omáčky a pod., o cene tu radšej ani nehovorím. Pre vyššie teploty, grilovanie, pečenie, varenie typu wok je lepšia ale železná liatina. Meď je reaktívny materiál a väčšinou sa poťahuje oceľou alebo cínom a všetko sa tam lepí, čo šéfkuchári aj využívajú. Bežný smrteľník ocení pre svoje varenie skôr nelepivé povrchy a takisto mu je v podstate fuk, či sa panvica zahreje o 5 sekúnd skôr, nepotrebuje precízne regulovať tepelnú odozvu, skôr chce využívať vlastnosti rovnomerného zahrievania a akumulácie tepla a v tomto je lepšia železná liatina. Dnes je už veľa možností a drahé medené panvice sa dajú nahradiť keramickými s hliníkovým jadrom typu greenpan - len ich treba kupovať častejšie alebo šetrne používať.

Dobre vysvetlený rozdiel pri použití medeného a železného riadu:

"Any copper pan should have a stainless steel lining.  Copper is no good for eggs because it transmits heat too quickly and will burn the eggs.  It doesn't retain enough heat for frying up big pieces of meat or large scoops of vegetables, it just ends up steaming / boiling / poaching them.  Iron is the opposite, it holds a lot of heat that it distributes very evenly, but it takes a long time to get going and you can't get precise control.  That makes it great for bacon, pork chops, eggplant, etc.  For iron you want a metal spatula or wood spoon and put some muscle into it. "

One interesting option is Le Creuset iron skillets with a (glass) enamel inner coating.  That's semi-nonstick.  Probably no less scratchable than Teflon but it won't vaporize and eating it isn't nearly as scary."

Treba si v reáli vyskúšať, ktorý materiál mi vyhovuje na moje varenie a zobrať do úvahy aj jeho zdravotnú (ne)závadnosť. Na volské oko použijem greenpan a na dusenie a pečenie Staub hrniec a na grilovanie železnú liatinu bez povrchovej úpravy.

343

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Napíšem recenziu na hrniec Staub, cez vianoce bola na amazone akcia, tak sa mi podarilo ten hrniec zohnať za 120 Eur (na naše pomery stále dosť vysoká suma), ale v Čechách a u nás tento hrniec stojí v tej farbe a rozmere ca. 200 Eur.

Vizuálne ten hrniec vyzerá nádherne, aj keď ja sa orientujem vždy len na praktickú stránku, ale poteší aj tak. Je to najlepší hrniec, čo momentálne mám doma. Je to železná liatina a navrchu smalt, povrch nie je tak nelepivý ako napr. u keramickej panvice typu greenpan, ale má celkom dobré neprilnavé vlastnosti, ten smalt nie je úplne hladký, je trochu ako keby zdrsnený, firma Staub píše, že časom sa vytvorí na smalte patina - podobne ako na surovej železnej liatine a neprilnavé vlastnosti sa zlepšujú, tak to ešte nemôžem posúdiť. Ak môžem porovnať so železnou panvicou, čo mám doma, teda bez smaltu - tak tá má lepšie neprilnavé vlastnosti, ale vzhľadom na reaktívnosť železa ju používam len na opekanie.

Hrniec je ťažký a to je jeho hlavná nevýhoda, ale nie je ťažký ani samotný hrniec, väčšina váhy leží v pokrievke (u hrnca s priemerom 24 cm váži 1,85 kg) a tá je zaujímavo skonštruovaná. Naspodu sú také drobné výstupky a žliabok po obvode, cez ktoré steká skondenzovaná para naspäť do hrnca,  pokrievka veľmi dobre sadne na hrniec a svojou ťažkou váhou vytvára podľa mňa vyšší tlak v hrnci ako je to pri bežných hrncoch, nie je nikde vidieť, kde uniká para pri varení, všetka vlhkosť sa vracia naspäť do hrnca, nič nevyteká, nič neprebubláva. Samozrejme nejaká para unikať musí, keď si človek zoberie bežný tlakový hrniec, ktorý je poriadne uzavretý a aký sa tam dokáže vytvoriť tlak. Hlavná nevýhoda pri varení v bežných hrncoch je unikanie aromatických látok a oxidácia, čo je podľa mňa v tomto hrnci minimalizované. Nikdy som moc nechápala tie malé dierky v pokrievkach u nerezového riadu, ak je pokrievka dostatočne ťažká a dobre skonštruovaná, nie je problém s nahromadenou parou, pokrievka nenadskakuje a vyšší tlak spôsobí rýchlejšie uvarenie potraviny. Pri pečení sa v tom hrnci potravina vôbec nevysuší, nahradí rôzne moderné fólie na pečenie a pod.. Hrniec je výborný na šetrné dusenie, na pečenie, polievky, má veľmi rovnomernú distribúciu tepla, je veľmi robustný s vysokokvalitným smaltom, taký hrniec by ma mal prežiť, ak mi zrovna nepadne na podlahu.

Nevýhoda ešte je, že je to v podstate jeden kus železnej liatiny, takže za zahrievajú aj uši hrnca a aj tá kovová úchytka, ja používam na to také malé silikónové chňapky.

Hrniec je možné použiť na sporáku a aj ako pekáč v trúbe, ja som v ňom piekla aj chlieb. Po jeho vyskúšaní sa chystám kúpiť ďalší kus za zničený titánový hrniec, čo mám doma, treba pozerať pravidelne akcie v obchodoch, na amazone, občas bývajú niektoré modely zlacnené, hlavne v takých menej atraktívnych farbách ako čierna.

http://www.kochform.de/Staub-Cocotte-ru … mgruen.htm

Možno ešte stojí za zmienku, že u nás sa teraz začali predávať keramické hrnce firmy Emile Henry, ktoré sa môžu používať aj priamo na sporáku, tu ide o prírodnú keramiku, ktorá znáša aj teplotné šoky. Na amazone sú veľmi pozitívne recenzie, čo sa týka varných vlastností, sú na rozdiel od železnej liatiny o dosť ľahšie. Lenže je to keramika a ľudia píšu, že tie hrnce zvyknú aj prasknúť, takže ak mám dať za hrniec 150 Eur, ktorý mi môže prasknúť, tak rozhodne osobne kúpim radšej železný. Takisto by som mala asi obavy, dať ten hrniec na sporák a začať ho silno zahrievať, čiže nie je to podľa mňa hrniec typu hodiť na sporák a rýchlo dačo uvariť, ale skôr na pomalé šetrné dusenie, pečenie, tá železná liatina je podľa mňa určite univerzálnejšia.

http://www.pekne-taniere.sk/xx-18.html
http://www.vasekuchyne.sk/sk/vyrobcovia … enry/flame

Oba typy hrncov by mali byť úplne zdravotne nezávadné a nemalo by sa z ich povrchu nič uvolňovať, keramika emile henry neobsahuje žiadne olovo a kadmium.

344

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ešte k tej panvici zepter, moja matka kedysi už veľmi dávno, je to asi aj 25 rokov dozadu kúpila veľmi drahú panvicu zepter a jeden hrniec od nich. Mali veľmi masívne oceľové sendvičové dná, na tú dobu to bol veľký prevrat, lebo vtedy sa u nás ešte vôbec nepredávali oceľové hrnce s takými hrubšími dnami, väčšina domácností mala doma len smalt  - ale na tú panvicu sa všetko lepilo ako na bežnú oceľovú panvicu a o nejakom varení bez vody nemôže byť ani reči, nikto tú panvicu u nás nepoužíval, len ten hrniec

Ten Barco kokosový tuk som raz mala, mne vadí, že je to v tom plastovom sáčku a zdá sa mi to moc lacný kokosový tuk vzhľadom na množstvo, tak kvalita neviem - chuť a vôňa tam nebola žiadna, je komplet dezodorizovaný - takže je rozhodne nejakým spôsobom už spracovaný.

Ja už začínam byť nedôverčivá k označeniam "bio" a "panenský", hlavne v našich obchodoch, nie všetky výrobky tomu zodpovedajú a to sa netýka len kokosového tuku. Neviem, čo takého má byť bio napr. na mandliach, existujú mandle, ktoré nerastú "bio"?

Oleje, ktoré sú často označované za panenské a bio, napr. ľanový vôbec nemusí obsahovať omega-3 mastné kyseliny, pre ktorého ho kupujeme - závisí veľmi aj od spôsobu spracovania, technológie, stupňa oxidácie:
http://www.pufa.cz/lneny-olej/lneny-ole … o-kvalita/

ďakujem za linky, ale je to všetko dosť drahý kokosový tuk - drahší ako keď si objednám z iherbu, u Zajíčka musím ešte platiť za dobierku na SK, jedine kúpiť 2500 ml od Nutraceutica

inak naj kokosový produkt, čo som doteraz objavila, chuťovo najlepší a lacný je kokosové maslo (celá pomletá kokosová dužina) - asi budem kupovať len to, dá sa to jesť aj samotné, je to prirodzene sladké a je to podľa mňa aj výživnejšie ako len čistý tuk:

http://www.slnecnica.sk/produkt/kokos-k … orgenland/

chuťovo je to ako toto, aj keď to maslo od Nutiva chutí trochu lepšie:
http://www.iherb.com/Nutiva-Coconut-Man … 25-g/24380

Chcem sa spýtať, či má niekto dobrú skúsenosť s panenským kokosovým tukom kupovaným na Slovensku - žiadne divné pachute, ak niekto napr. skúšal kokosový tuk od firmy Nutiva (iherb), tak vie porovnať. Mne sa podarilo kúpiť taký len jediný od BioPlanet - ale  drahý. Všetky ostatné mali veľmi zvláštnu pachuť  - kupovaný v DM, firma PurityVision, naposledy jeden bio, síce lacný, ale chuťovo hnusný,  skončil len ako olej na telo:
http://www.biolinka.sk/product.php?id_product=77

Neviem z čoho majú tie oleje takú odpornú pachuť, v tom poslednom som cítila niečo ako pleseň.

Ešte idem skúsiť od nemeckej firmy Rapunzel, ten vychádza cenovo ešte ok:
http://www.slnecnica.sk/produkt/kokosovy-tuk-bio-200g/

348

(1 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Kupovaná kombucha nemá význam, lebo je pasterizovaná, takže ak sú tam aj nejaké prospešné kultúry, tak sú zabité.

Ja občas kombuchu pijem, ale skôr z chuťových dôvodov, mne to veľmi chutí, keď sa to zavrie do fliaš, nazhromaždí sa tam kysličník uhličitý a je to ako bublinková malinovka, v chlade to vydrží aj 4-5 týždňov.

Zdravotný efekt ja z toho nepozorujem žiadny, nesmie sa piť vo veľkých množstvách - v tej kombuche je jednak stále dosť veľké množstvo cukru, aj keď ja ju pripravujem asi len z polovice cukru, čo sa bežne doporučuje a jednak je tam dosť veľa kyseliny octovej, čiže prekysľuje organizmus, takže s mierou. Ja ju občas trochu vypijem s jedlom - podporuje dobre trávenie. Tie negatívne ohlasy na kombuchu súvisia práve s tou kyselinou octovou - ak to niekto pije na kvantá. Jablkový ocot tiež nebudem piť v kvantách, lebo je zdravý, aj keď kombucha je menej kyslá, ale závisí od stupňa fermentácie.

Kombucha má ale kopec zaujímavých využití, dá sa výborne použiť na lúhovanie bylín, tie kultúry v kombuche nejak podporia lúhovanie účinných látok a tým pádom lúhovanie za studena, stačí do kombuchy dať na dva dni napr. nejaké bylinky - bazalku, medovku, mätu a je z toho mätový nápoj. Vyskúšam dať teraz do nej posekané šípky.

Ak sa kombucha nechá dlhšie fermentovať, vznikne z toho vlastne ocot a ten sa dá použivať ako klasický ocot, napr. aj v šalátových zálievkách, kombuchové kultúry sa dajú použiť napr. pri fermentácii kapusty - aj keď ja to robím skôr s tými kefírovými, vznikne z toho výborný pickles, kefírové kultúry alebo kyselina octová zabezpečia, že sa nebudú v tej kapuste rozmnožovať patogénne kultúry, čo je dôležité hlavne na začiatku fermentácie.

A ako pri každej domácej fermentácii treba dbať na čistotu, hygienu a pri náznaku nejakých plesní, hneď vyhodiť. Pri kombuche je dôležité, aby sa na začiatku fermentácie použilo trochu hotového kombuchového nápoja alebo jablčného octu - vytvorí sa kyslé prostredie, ktoré zabráni kazeniu. Ale osobne mi v živote nič nesplesnivelo.

349

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Včera som našla celkom lacné green pan panvice u nás, je to rada "Rio", len sa nedajú použiť na indukčný sporák, inak majú všetky vlastnosti tých drahších rád:

http://www.vasekuchyne.sk/sk/greenpan-rio-panvica-26-cm

Majú aj hrniec, ale ten je už drahší:

http://www.vasekuchyne.sk/sk/greenpan-r … vkou-24-cm

350

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

napr. tieto keramické hrnce od tescomy sú dosť lacné, možno by stáli za skúšku:
http://www.kvk.sk/tescoma/catalog/2128/ … -ecopresto

ale nemám osobnú skúsenosť

ja mám doma tento titánový hrniec, slúži dobre, je dosť odolný:

http://www.andreashopsala.sk/internetov … r=najnakup

ale netuším, či sa z tých povrchov niečo uvolňuje, ak by som chcela 100% istotu, kupovala by som už spomínané značky - tie na internete aj uvádzajú napr. obsah ťažkých kovov a pod.