1

Téma: Vitarianstvo a veganstvo

Chcel by som spytat aky mas nazor na zivotny styl - vitarianov a veganov. Uvazoval som nad tym, ze by som na niekolko mesiacov zmenil stravovanie tymto smerom ale su na to rozne nazory. Niektori tvrdia, ze na surovej strave su ludia podvyziveni a chybaju im niektore dolezite vitaminy, napr. B12. Ake su tam ohrozenia a na co si treba dat pozor pri zmene stravovania. Odporucas vobec takyto zivotny styl? Dakujem za odpoved.



2

Re: Vitarianstvo a veganstvo

ak vieš dobre po anglicky, prečítaj si tento článok, je tam veľmi dobre vystihnuté, prečo nie 100% vitariánstvo a takisto problém vegánov, ktoré konkrétne živiny sú deficitné u vegánov, prečo niektoré tepelne upravené potraviny majú svoj význam:

http://chetday.com/rawfooddietnazariah.htm

V našich podmienkach robiť vitariánstvo v zime je veľmi ťažko realizovateľné - kvalita zeleniny a ovocia je mizerná v obchodoch a keď človek číta o vitariánoch z Ameriky - väčšina z nich žije v teplej klíme, sťahujú sa do trópov, na Aljaške by človek asi na surovej rastlinnej strave moc neprežil.

Ja som v lete na 80%-90% surovej strave, v zime tak na 50% - z toho väčšinu tvorí mrkvová, cviklová šťava, kyslá kapusta, klíčky, občas kupujem špenát v Bille a robím si zelené nápoje alebo pestujem microgreens.



3

Re: Vitarianstvo a veganstvo

Detto.
Ja len poznamenam, ze vitamin B-12 sa z jedla prakticky velmi malo vstrebe, znici sa v zaludku kyselinami, ale v crevach ho niektore probiotika vytvaraju, preto aj z tohoto dovodu treba nasadzat a podporovat rozne probiotika extra vlakninami ako doplnok k potrave, najma mikrovlakniny, ako psylium, arabinogalaktany, inulin pripadne pektiny a glucomanan.
Inac doplnit si B-12 je velmi jednoduche malickymi tabletkami pod jazyk(sublingual), ktore su dnes uz velmi lacne a s velmi vysokym obsahom a vstrebatelnostou.