1

Téma: Kombucha

Zdravim. Nemate niekto skusenost s Kombuchou? Kedysi to uzival moj brat ale velmi si na to obdobie nepamatam. Kupoval to uz pripravene vo flasiach v zdravej vyzive a na internete o tom citam same chvaly. Nasla som vsak aj negativne nazory na Kombuchu. Neuzivate ju niekto, resp. neviete nieco o kombuche blizsie? Dakujem.



2

Re: Kombucha

Kupovaná kombucha nemá význam, lebo je pasterizovaná, takže ak sú tam aj nejaké prospešné kultúry, tak sú zabité.

Ja občas kombuchu pijem, ale skôr z chuťových dôvodov, mne to veľmi chutí, keď sa to zavrie do fliaš, nazhromaždí sa tam kysličník uhličitý a je to ako bublinková malinovka, v chlade to vydrží aj 4-5 týždňov.

Zdravotný efekt ja z toho nepozorujem žiadny, nesmie sa piť vo veľkých množstvách - v tej kombuche je jednak stále dosť veľké množstvo cukru, aj keď ja ju pripravujem asi len z polovice cukru, čo sa bežne doporučuje a jednak je tam dosť veľa kyseliny octovej, čiže prekysľuje organizmus, takže s mierou. Ja ju občas trochu vypijem s jedlom - podporuje dobre trávenie. Tie negatívne ohlasy na kombuchu súvisia práve s tou kyselinou octovou - ak to niekto pije na kvantá. Jablkový ocot tiež nebudem piť v kvantách, lebo je zdravý, aj keď kombucha je menej kyslá, ale závisí od stupňa fermentácie.

Kombucha má ale kopec zaujímavých využití, dá sa výborne použiť na lúhovanie bylín, tie kultúry v kombuche nejak podporia lúhovanie účinných látok a tým pádom lúhovanie za studena, stačí do kombuchy dať na dva dni napr. nejaké bylinky - bazalku, medovku, mätu a je z toho mätový nápoj. Vyskúšam dať teraz do nej posekané šípky.

Ak sa kombucha nechá dlhšie fermentovať, vznikne z toho vlastne ocot a ten sa dá použivať ako klasický ocot, napr. aj v šalátových zálievkách, kombuchové kultúry sa dajú použiť napr. pri fermentácii kapusty - aj keď ja to robím skôr s tými kefírovými, vznikne z toho výborný pickles, kefírové kultúry alebo kyselina octová zabezpečia, že sa nebudú v tej kapuste rozmnožovať patogénne kultúry, čo je dôležité hlavne na začiatku fermentácie.

A ako pri každej domácej fermentácii treba dbať na čistotu, hygienu a pri náznaku nejakých plesní, hneď vyhodiť. Pri kombuche je dôležité, aby sa na začiatku fermentácie použilo trochu hotového kombuchového nápoja alebo jablčného octu - vytvorí sa kyslé prostredie, ktoré zabráni kazeniu. Ale osobne mi v živote nič nesplesnivelo.

Naposledy upravil: bludicka (2012-12-23 08:29:14)