Pred vyvŕtaním amalgámu u zubára a aj po výkone zobrať väčšie množtvo chlorely, hnedého uhlia, môže byť aj vitamín C, selén, kto má, výborne rozpustiť DMSA alebo DMPS zorex vo vode a vyplachovať poriadne ústnu dutinu, DMSA zobrať aj vnútorne. Aby sa čo najviac toho, čo sa dostane do tela hneď vylúčilo von.

Spomína sa tu často jód ako chelátor - ale ja osobne ho vnímam len ako doplnok, nie ako priamy chelátor typu DMSA, DMPS, chlorela, modifikované pektíny... zatiaľ som nikde okrem jedného článku nečítala, že by s tým priamo robili aj cheláciu, podobne ako selén, tiež to vnímam len ako užitočný doplnok. Ono už len tým, že jód podporí funkciu štítnej žľazy a naštartuje metabolizmus, podporí detox - toto u mňa fungovalo, ale brala som aj výťažky štítnej žľazy. Aby som sa ja zbavila ťažkých kovov, tak som musela toho brať veľmi veľa a skúšať rôzne kombinácie, treba aj kombinovať rôzne typy chelátorov, každý ma tak trochu iný záber.

Linky o detoxe ťažkých kovov a chelácii:

http://derealizacia.wgz.cz/informacie-o-derealizacii
http://detox.forum-zdarma.sk/
http://vip.ne-e.net/book/4671?f=0

Ak mala takú reakciu na ALA, tak má s veľkou pravdepodobnosťou problémy s ťažkými kovmi, presne tie stavy opitosti tomu zodpovedajú - väčšina z nás to takto pociťovala na fóre,  najskôr chelátovať a popri tom môže robiť aj berksonov protokol, veď ono sa to aj vlastne doporučuje s cheláciou treba podporiť pečeň a vylučovacie orgány, ja som to tak robila. Ak bude naďalej brať veľké množstvá ALA bez účinnejších chelátorov, môže sa stať, že sa rozvíri príliš veľa ortuti a jej stav sa zhorší, niektorým ľuďom sa to stalo aj po MSM a zostať v takomto "rozvírenom" stave nie je nič príjemné, treba potom naozaj dôsledne robiť tú cheláciu až do konca - teda keď už človek nemá žiadne symptómy po zobratí chelátora, mne to takto trvalo rok a pol, ale u každého je to veľmi individuálne, niekomu stačí aj len dať si amalgámy von, prvý krok je odstránenie amalgámov, všetko je na fórach, ktoré tu boli spomenuté.

704

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Chlorela je sladkovodná riasa, spirulina sa môže pestovať v morskej vode ale aj ako sladkovodná riasa, kelp je získavaný z mora.

Spirulina pestovaná v morskej vode:
http://www.iherb.com/Nutrex-Pure-Hawaii … /9942?at=0

Only Hawaiian Spirulina draws nourishment from the world's cleanest, deepest ocean. Our facility uses ocean water drawn from a pipeline that plunges 2000 feet into the Pacific Ocean. Oceanographers tell us this water has been below the surface since Old Testament times. Our pipeline brings this ultra-pure, mineral rich water to our ponds. We supplement our Spirulina systems with this deep seawater as a source of calcium, magnesium, and all 94 trace elements.

U tej morskej je väčší predpoklad na rôzne živiny, minerály, ktoré získava z morskej vody, sladkovodná má menšiu šancu na kontamináciu.

Spirulina sladkovodná:
http://www.iherb.com/HealthForce-Nutrit … 19294?at=0

"The Spirulina Manna is grown in the California Desert, using quadruple filtered water, man-made ponds that are sheltered from outside contamination, and when harvested are tested extensively for all known contaminants. It has a mild flavor and smell, and mixes smoothly. No other algae and no bacteria grow with it."

705

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

http://fineusa.us/factory.htm
Tak napr. tento výrobca chlorely, mám od neho ešte mail, na svojich stránkach deklaruje, že má certifikáty ISO9001, GMP štandard a ešte nejaký bio certifikát, tento výrobca mi poslal údaje o svojej chlorele nasledovné:
The following is the heavy metal analysis on our Chlorella, which is generally considered as safe. 
-          Heavy metal as “lead”   :   less than 20ppm
-          Arsenic  :  less than 2ppm

A drtivá väčšina chloriel dopadla tak isto.

706

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Podľa certifikátov je zamorenie väčšiny chlorely ortuťou aj tých s GMP štandardom asi na úrovni menej zamorených morských rýb - do tých 0,05 ppm, 50 ppb.

707

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ako je možné, že americké chlorely s GMP certifikátom, tak čo som ja mala certifikiáty, tak tam bolo uvedené napr. Pb - max 2 PPM, As - max. 1 PPM, Hg - max. 0,05 PPM, reálne hodnoty boli napr. olovo - 0,97 ppm, As - 0,44 ppm, Hg - 0,007 ppm (v lepšom prípade, väčšinou len uvedú do 0,05 ppm, čo je 50 ppb), v žiadnom z dvadsiatich certifikátov chlorely nebol údaj v ppb, chlorela s čistotou do 5 ppb by znamenal údaj 0,005 ppm - toto certifikujú len tie naj firmy na svete s výrobou chlorely a ja som videla len jediný certifikát s údajom o ortuti 0,003 ppm.

Ukáž mi jeden certifikát na chlorelu s GMP štandardom s tou super čistotou ako tvrdíš, pretože mne unikli.

708

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, veď Ty si všetku vodu, ktorú vypiješ poctivo destiluješ na super čistú, pil by si vodu s ortuťou do 5 ppm? Dobre, vody človek vypije veľké množstvá a je od nej závislý, chlorelu väčšina ľudí je len občas, ale ak mám v pláne jesť chlorelu každý deň vo veľkých množstvách na detox, tak mám na ňu také nároky ako na čistú vodu (a čistú vodu nepovažujem s ťažkými kovmi do 20 ppm - viď väčšina chloriel), ja väčšinou používam osmózu, aj keď nie vždy sa mi dá.

Veď aj tie morské ryby majú menej ortuti než tzv. povolené množstvá vo väčšine chlorel, údaje v ppm, najviac napr. žralok 4,540 ppm:

http://www.fda.gov/food/foodsafety/prod … 115644.htm

709

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No ja by som si teda chlorelu s ortuťou do 5 ppm rozhodne nekupovala (ortuť je jeden z najhorších mozgových toxínov), ale zase z pohľadu niekoho, kto pravidelne konzumuje rôzne morské živočíchy, ryby, to bude zanedbateľné.  Nehovorím o nejakej veľkej kontaminácii, ale pri dlhodobej spotrebe a väčších množstvách, by to už mohlo spôsobiť problémy a ľudia, ktorí jedli chlorelu vo väčších množsvách problémy s tým mali. A čo ešte arzén a olovo, kadmium, veľmi častá kontaminácia. A záleží, či chcem chlorelu použiť na detox alebo len výživu, ak na detox, tak tam sú požiadavky na čistotu oveľa vyššie, chlorela, ktorá už v sebe obsahuje nečistoty a ťažké kovy, nebude natoľko účinná, s použitým vodným filtrom tiež nenafiltrujem bohviejakú čistú vodu a čo je chlorela pestovaná v bežnej pitnej vode? V podstate taký použitý vodný filter, ktorý do seba akumuluje nečistoty.

Nemyslím si, že keď si výrobca chlorely urobí vlastné nezávislé testy, že je to len vecou reklamy a konkurencie, aj keď možno aj to. Výroba chlorely nie je úplne až taká jednoduchá záležitosť a hlavne kvalita vstupov - voda, živiny, v akom prostredí je pestovaná, či nejaké otvorené tanky alebo sklené trubice je tam veľmi dôležitá. Je rozdiel, či je chlorela pestovaná niekde v tankoch, kde sa na spodné vrstvy nedostáva vôbec svetlo, je možnosť kontaminácie rôznymi vtákmi, z okolia - takáto chlorela sa musí potom teplelne upraviť alebo chlorela pestovaná v systéme sklených trubíc v otvorených skleníkoch, kde stačí len nejaké šetrné usušenie.

710

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

GMP nie je jediný štandard, prečo výrobcovia chlorely používajú aj rôzne ISO certifikáty, pravidelné testy nezávislých laboratórií, uvádzajú zvlášť obsah niektorých ťažkých kovov, čiže nielen všetky ťažké kovy dokopy, drtivá väčšina chloriel z USA má GMP štandard, ale tie naj majú ešte okrem toho aj rôzne ďalšie testy kvality. U nejakého lecitínu mi to je jedno, tam mi stačí aj GMP, ale u chlorely a týchto morských rias som ja osobne paranoik na čistotu (to mám asi z tej ortuťovej otravy) a radšej si overím priamo výrobcu danej chlorely, veľké firmy ako Now, Jarrow, Source Naturals nakupujú chlorelu sprostredkovane a spoliehajú sa na testy od svojho dodávateľa, tam sa človek nedopátra, kto tú chlorelu vlastne vyrobil a aké konkrétne laboratórne hodnoty daná chlorela má.

711

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No taká firma Jarrow a Now - tak tam sa mi ani nepodarilo dopátrať sa nejakých info o ťažkých kovoch, neviem teda či GMP je až taká záruka v tomto smere, ani tie japonské chlorely nedopadli až tak dobre, tam väčšinou uviedli, že ťažké kovy neboli detekované ak boli pod 20 ppm a podľa správ bolo v nich dosť arzénu. Najlepšie dopadla Kanada a jeden výrobca v Nemecku, ktorý robí zároveň aj výskum chlorely. O modifilane som mala kopec pochybností, ale výrobca odpovedal na všetky moje otázky bez najmenšieho problému a jeho produkt kupujú aj iné renomované firmy a mňa presvedčila hlavne prax, tri mesiace intenzívneho užívania urobilo u mňa zásadný pokrok v chelácii kovov.

712

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Určite to nebude "samospásny" produkt, ale ako doplnok k prísnej diéte a ostatným doplnkom, recenzie na iherb-113 pozitívnych recenzií, ktovie, či to tá užívateľka z fóra borelioza.cz vôbec vyskúšala, alebo to len rovno teoreticky zavrhla, mám skôr pocit.

http://naturalcandidacleansing.com/Enzy … Yeast.html

zaujímavé info o rôznych možnostiach liečby candidy:
http://naturalcandidacleansing.com/Candida_Remedy.html
http://www.yeastinfectionadvisor.com/he … edies.html

ešte z fór zaujímavý produkt na candidu s obsahom Undeceylenate Acid, vraj silnejší ako caprylic acid:

http://www.iherb.com/Thorne-Research-Fo … 18560?at=0

713

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ja som na ten enzým došla náhodou, lebo na jednom fóre spomínali, že niektoré lieky na štítnu žľazu - prírodné výťažky obsahujú ako plnivo celulózu a ľudia zistili, že keď výrobca začal pridávať toto plnivo do lieku, tak im prestal fungovať, alebo nie v takej miere ako predtým a zistili, že je to práve tou celulózou, ktorú asi nevedeia stráviť, pomáhali si tým, že tabletky rozžuli v ústach a jeden tam spomenul enzým celulázu, na iherb som našla henten ako najsilnejší, zaujalo ma, že sa používa aj na rozloženie bunkových stien candid a plesní.

714

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ešte okrem poriadneho požutia chlorelových tabliet - ja som to robila nielen kvôli lepšiemu tráveniu, ale nejak potom tá chlorela mala aj lepší detoxikačný efekt, ale to bude asi následok toho trávenia v ústach, daju sa použiť tieto enzýmy, obsahujú vysoké množstvo celulázy a iných na trávenie sacharidov, problém u chlorely je práve jej bunková stena tvorená celulózou, nerozpustný sacharid:
http://www.iherb.com/Pure-Essence-Cande … /3195?at=0

Inak chlorela je v podstate jedlo, podobne ako spirulina a tak sa vlastne môže aj konzumovať, čiže samostatne. Veľa ľudí berie tieto doplnky len ako "doplnok", ale všetko sú to vlastne supervýživné potraviny - chlorela, spirulina, maca...Niektorí športovci už na to prišli a zaradili tieto potraviny do svojho jedálnička, takisto aj rôzne zelené superfoody zo sušených štiav, ryžové, konopné proteíny.

715

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, včera som nakvapkala jód na papier, ale chcela som to vyskúšať aj na nejakom hladkom povrchu, tak som nakvapkala aj na obkladačku, oboje - papier aj obkladačku som dala na radiátor, na papieri škvrna zostala, z obkladačky sa jód kompletne vyparil, dnes ráno som dala zase na obkladačku a do dvoch hodín kompletne zmizol.

Toto písali na jednom fóre:

"Iodine is an indicator for starch
It is usually a brownish color, but when it comes in contact with starch it turns black.
If you are putting the iodine on a normal piece of white paper, then the iodine will turn black, because starch is added to paper to make it stiffer."

A píšu to aj na wikipédii:

http://en.wikipedia.org/wiki/Iodine_test

http://www.webexhibits.org/causesofcolor/6AC.html

"The Iodine test is used to test for the presence of starch. Iodine solution — iodine dissolved in an aqueous solution of potassium iodide — reacts with starch producing a purple black color.

This reaction is the result of the formation of polyiodide chains from the reaction of starch and iodine. The amylose, or straight chain portion of starch, forms helices where iodine molecules assemble, forming a dark purple/black color. The amylopectin, or branched portion of starch, forms much shorter helices and iodine molecules are unable to assemble, leading the color to be of an orange/yellow hue. As starch is broken down or hydrolyzed into smaller carbohydrate units, the purple-black color is not produced. Therefore, this test can determine completion of hydrolysis when a color change does not occur.

Iodine solution will also react with glycogen, although the color produced is browner and much less intense."

Tá škvrna na papieri veľmi stmavla, vyzerá ako purpurovo čierna, leb jód zreagoval so škrobom v papieri.

716

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

tak zásadotvorná je aj sóda bikarbóna, ale u tej spiruliny ide hlavne o jej výživnú hodnotu, obsah chlorofylu, nukleových kyselín a pod., čiže je to komplexná ľahkostráviteľná potravina - v podstate superfood, ak sa zoberie obsah živín v porovnaní s bežne dostupnými potravinami a preto má význam

717

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Čo hovoríš na túto štúdiu o transdermálnej aplikácii jódu:
http://www.optimox.com/pics/Iodine/pdfs/IOD23.pdf

Podľa toho sa z jódu vstrebe tak 12%, potom by malo asi význam ho dávať na tú kožu viac, nie?

A to ako rýchlo sa stratí ten hnedý flak podľa tej štúdie vôbec nedokazuje aká je saturácia organizmu jódom.

A čo ma prekvapilo, uprednostňujú skôr lugol ako alkoholovú tinktúru.

Colloidal iodine evaporates somewhat more quickly than tincture of iodine; Lugol’s solution
is more stable than either of them.

718

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Modifilan je až 40:1 koncentrát, kelp prášok u mňa nefungoval ani v kvantách - príčina je zrejme tá hrubá vláknina.
To je niečo podobné možno ako s pektínmi, človek môže bežne pojesť kvantum rôznych pektínov, jablčný a pod., ale tie budú nanajvýš pôsobiť tak v črevách, kdežto modifikované pektíny už majú šancu preniknúť aj do krvi a chelátovať kovy. Ja keď som pila ten rozpustený modifilan a nechávala som ho dlhšie v ústach, nejaké nízkomolekulárne sacharidy sa museli už vstrebávať v ústach, lebo efekt detoxu bol prakticky okamžitý, také tie "ťahačky" z hlavy.
Rusi vyrábajú z nejakej riasy aj priamo nízkomolekulárnu formu - to malo na mňa tiež silný efekt, ale zrejme niektoré riasy sú na ne aj prirodzene bohaté.
A kelp na rozdiel od chlorely nemá žiadne problémy so stráviteľnosťou - to je jeho výhoda.

719

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ale to je len sušený kelpový prášok, ja som aj ten skúšala ako lacnú alternatívu, ale mohla som toho pojesť kvantum a žiadny chelačný efekt som z toho nepociťovala, ten modifilan musí byť silne koncentrovaný, on vytvorí úplne taký hustý gel - veľa rozpustných alginátov, čo práškový kelp vôbec nerobí, je to len kopec pomletej vlákniny. Ale ako doplnok výživy to môže byť dobré ten práškový.

720

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Tú českú som kedysi pozerala, nejak to tam celé na mňa nepôsobilo dôveryhodne, jediný spôsob ako ako tak overiť kvalitu nejakého produktu, je vypýtať si certifikáty od výrobcu a klásť mu otázky - ako je chlorela pestovaná, aká voda a výživa sa používa a pod., lebo aj s tým CGF - čím veľmi radi operujú výrobcovia to vôbec nie je také jednoznačné. Tak ja som mala prísné kritériá, možno by stačila aj tá česká, ale keď už sa mám rozhodnúť, asi by som skôr kúpila americkú chlorelu aspoň s GMP štandardom ako od českej sro-čky.

Keď Ti ide iba o zásadotvornosť, môžeš si kúpiť aj spirulinu alebo nejaké zelené superfoody, napr.:

http://www.iherb.com/Macrolife-Naturals … /7385?at=0

http://www.iherb.com/Vibrant-Health-Gre … /4749?at=0

Sú zásadotvorné, dodávajú výživu a obsahom zelených sušených štiav aj detoxikujú. Ale tak na alkalizáciu poslúži aj čerstvá mrkvová šťava alebo šťava zo zemiakov, všeobecne veľa zeleniny, ale to sa tuším moc asi nemôže pri candide kvôli cukrom, ale listová zelená zelenina je určite výborná. Teda neviem, či si čítala aj iné príspevky od RNG ohľadom candidy a tak - je tu toho kopec na candidu.

Výborne alkalizujúca je aj šťava zo sušeného zeleného jačmeňa a v tých superfoodoch to máš mix všetkého, chlorely, spiruliny aj tej šťavy z obilných tráv a rôzne byliny a vlákniny.

721

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Neviem, čo je zrovna dobré na candidu, ale ja myslím, že aj chlorela a spirulina je fajn, len kvalitná chlorela sa ťažko zháňa, spirulina je dostupnejšia a pre väčšinu ľudí stráviteľnejšia - inak všetky tieto zelené morské veci sú pre človeka veľmi prospešné, už samotným vysokým obsahom chlorofylu majú dobré očistné účinky.

Chlorela má vyšší obsah chlorofylu, sporopolenínu, je skôr vhodnejšia na očistu a cheláciu, vraj podporuje zdravú črevnú mikroflóru, spirulina obsahuje kvalitné proteíny, dobrá na doplnenie výživy napr. aj u anemických žien, ale čo sa týka spiruliny na odmorovanie kovov, tak na to moc nefunguje.

Čo sa týka odmorenia je ešte veľmi zaujímavý kelp - ale nie tie bežné kelpové tabletky, ale modifilan - koncentrovaná sušená šťava z kelpu, ja som s ním bola veľmi spokojná, ešte viac, než s chlorelou a bol aj lacnejší - ale opäť som ho užívala dosť vo vysokých dávkach 5 gramov denne (10 kapsúľ - vysypala som do vody, nechala som to nabobtnať a pomaly pila, vždy som to nechala dlhšie v ústach) spolu s modifikovanými pektínmi - takisto 5 gramov denne. U mňa najlepšia kombinácia na prírodné odmorovanie. Ani zeolity moc nefungovali - aspoň nie u mňa.
Toto je modifilan, Dragonherbs ho kupuje od výrobcu modifilanu, certifikát na ťažké kovy bol ok, aj keď to nie je taký super čistý produkt ako spomínané chlorely, kde sú všetky vstupy pri pestovaní kontrolované, toto je prírodný produkt z mora, ale vzhľadom na to, že ide o super koncetrovanú šťavu s vysokým obsahom rozpustných alginátov, tak je tam tá tolerancia vyššia:
http://www.iherb.com/Dragon-Herbs-Lamin … 23518?at=0

722

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ale ako som písala sú to dosť drahé chlorely, ale tieto sú všetky overené, hlavne čo sa týka ťažkých kovov, mala som asi 20 certifikátov od výrobcov chlorely (lebo som sa ňou plánovala cpať minimálne rok dva a nechcela som sa namiesto detoxu zase priotráviť kovmi z chlorely)a s ktorým výrobcom sa najlepšie komunikovalo - odpovedal na rôzne moje dotazy kompetentne a nie oblbovacími marketingovými kecami,  tak pre tú chlorelu som sa rozhodla, ja som jej užívala denne aj 10-20 gramov, mňa to skôr zapekalo ako preháňalo:

http://www.primechlorella.com/
http://www.algomed.de/?op=presse&id=9
Zdroj na algomed lacnejší, lekáreň si ju plní do vlastných obalov:
http://www.heilkraft-der-natur.de/index.php?cPath=100

Tieto dve sú NAJ, prísnejšie štandardy som už nenašla ako používajú títo dvaja výrobcovia, ešte celkom uspokojivá je aj táto:

http://www.biopure.de/Produkt/Chlorella … renoidosa/

ešte nevyšla moc zle ani taiwanská - ale výrobca mi neodpovedal na otázky, resp. uhýbavo, tak tú som zavrhla a hlavne nenaletieť na také tie reči, čo tam píšu o yaeyame chlorele - ako sa pestuje v priezračne čistej pramenitej vode dakde na ostrove - pramenitá čistá voda je dnes už žiaľ v dôsledku znečistenia väčšinou ilúzia, na chlorelu sa musí používať spodná a a ešte aj kvalitná filtrovaná voda.
Inak aj kopec organických a bio chlorel dopadlo biedne, už super plus bolo, že vôbec výrobca poslal certifikát, kopec mi ho ani neposlalo.

723

(137 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ešte k tej chlorele - treba ju poriadne požuť v ústach, preto ja si kupujem tabletky a nie prášok a to značne zvýši jej stráviteľnosť, ale nie každý to chuťovo zvládne i keď mne to už pripomína takú orieškovú príchuť.

Kvalitné nezamorené chlorely sú väčšinou veľmi drahé, kedysi som na to robila prieskum, čo je dostupné na trhu, chlorely s certifikáciou zamorenia ortute menej 0,001 ppm takých je málo, drtivá väčšina výrobcov to robí tak, že uvedie, že ťažké kovy neboli detekované, keď boli všetky menej ako 20ppm. Inak chlorela je žiaľ ako špongia, nasáva všetko do seba - nestačí dokonca ani kvalita bežnej pitnej vody a keď chceme použiť chlorelu v tele na čistenie, tak čím čistejšia, tým samozrejme aj jej väčšia kapacita na seba naviazať toxické látky, používame v tele chlorelu presne na ten istý účel, ktorý plní vo svojom okolí - lapač toxínov a preto musí byť ten lapač čo možno najčistejší.

Ja som si teda kupovala drahú čistú chlorelu, lebo som jej pojedla kvantá a po dlhé časové obdobie pri chelácii, ale pre niekoho, kto ju zje len raz za čas, možno by stačila aj menej kvalitná alebo skôr už spomínaná spirulina. Realita je však taká, že drtivá väčšina chloriel na trhu je žiaľ zamorená.

A ešte všelijaké tie technologické info o chlorele a jej stráviteľnosti a akú metódu použijú, aby rozbili jej bunkovú stenu... to sa všetko síce pekne číta, jedny používajú zvukové vlny, ďalší nejaké sprejovanie, ale najdôležitejšia je ČISTOTA, potom napr. či bola chlorela hnojená dusíkom (v USA dokonca organické chlorely sú povolené hnojiť dusíkom) a pod.

724

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Tak o to väčší dôvod pre mňa si kúpiť ten 7% lugol, tam by to malo byť ok s tou koncentráciou a namiešam si ho s vodkou alebo tou vodou, ak by bol moc dráždivý, čo je lepšie, vodka alebo voda? S vodkou bude rýchlejšie zasychať, nie?

Nemáš nejaké štúdie ako je to presne s tou transdermálnou absorbciou?
Mne sa moc toho nepodarilo nájsť, resp. jeden z odborníkov na jód, napr. ten doktor David Brownstein
http://www.amazon.com/Iodine-need-cant- … amp;sr=1-1

všade doporučuje tabletkový lugol - iodoral alebo lugol vnútorne, aj na tých šialených fórach o jóde, tí fanatici to do seba ládujú vnútorne. A zase iný lekár písal, že užívanie lugolu vnútorne môže spôsobiť zahltenie štítnej žľazy nerozpustným potassium iodide - čo ale zase nehrozí pri transdermálnej aplikácii. Vnútorne ešte tak pri nejakej potravinovej otrave alebo infekcii má zmysel užívať lugol.

Celkom zaujímavé info o transdermálnej aplikácii jódu:
http://healthwyze.org/index.php/ingesting-iodine.html

Čo som čítala tak lugol uprednostňujú preto, lebo obsahuje iodine a iodide a Iosol len iodine. 

A ešte iosol vs. lugol:

" Dr. Donaldson says:

The doctors who developed Iosol in the 1940s were looking for a form of iodine that had fewer allergic reactions compared to potassium iodide. Their claim is that ammonium iodide is more "available" as free iodide ion compared to potassium iodide, in which they claim the potassium and iodide ion bind more tightly together. Some people have been able to tolerate Iosol more easily than Lugol's solution or Iodoral. However, it has been difficult to determine which of these supplements really works better. "

Výborné info o jóde, liečbe a jeho rôznych formách, je tam aj výborná stať o chelácii ťažkých kovov jódom:
http://www.hacres.com/pdf/documents/res … rition.pdf

725

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Dávam si teraz každý deň 10% iosol , jedno plné kvapátko, čo vychádza tých ca. 18 kvapiek na kožu (neviem, či dobre počítam ale ca. 145 mg jódu?), vždy po pár hodinách to zmizne, tak neviem, čo je pravda na tej teórii saturácie, či to po nejakej dobe bude trvať dlhšie, kým to zmizne. Nejaké negatívne účinky z toho nepozorujem žiadne - občas mi to zvýši telesnú teplotu, mierny prílev energie, inokedy to neurobí nič. By ma zaujímalo, koľko z toho transdermálneho jódu sa naozaj vstrebe.

Ten jód skúšam vo vyšších dávkach aj kvôli jeho chelačnému efektu, keďže hypotyreózu mám ako následok otravy ťažkými kovmi, alebo ktovie z čoho, či to súvisí aj s tou adrenálnou únavou, možno sa mi v štítnej žľaze uložili nejaké kovy a jód ich pomôže odtiaľ vytlačiť.

A ešte stále beriem ten koncentrovaný výťažok z kelpu - modifilan kvôli  ťažkým kovom, denne okolo 5 gramov.

Možno keď sa aplikuje jódová tinktúra s alkohlom pod pazuchy, tak žeby v kombinácii s potením to nejak dráždilo kožu? Ale ako deodorant to je fajn, bráni množeniu baktérií a tým zápachu. Ten iosol je tuším len voda, neobsahuje ani glycerín, ja si to natieram na predlaktia.

726

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, chcem si kúpiť 7% lugol na natieranie, ale viac krát si spomenul, že viacpercentný roztok jódu už môže byť dosť dráždivý na kožu a ja teraz používam až 10% kožný iosol a ani náznak nejakého podráždenia, tak teraz neviem, či mám ten lugol kúpiť alebo nie, lebo je to super cena 16 dolárov za 8 oz. a poštovné na SK 16 dolárov, ale veď prinajhoršom ho môžem rozriediť destilovanou vodou, nie?. Resp. môžem použiť super čistú vodu napr. čo je na injekcie, tá má väčšiu čistotu, než klasická destilovaná, raz to preberali na nejakom fóre o výrobe koloidného striebra:
http://www.altcancer.com/lugols.htm

Mám pocit, že mi ten jód pomáha na štítnu žľazu, cítim zvýšenie telesnej teploty a nárast energie - ale to ho musím dávať na tú kožu v omnoho väčších dávkach ako doporučuješ a aj každý deň a to už jód nepravidelne užívam nejaké dva roky.

727

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

V podstate ideálny stav by bolo dať si otestovať všetky hormóny kortizol - aspoň 3x počas dňa zo slín, DHEA, pregnenolon, testosterón, progesterón, estrogén aj aldosterón... všetky tie testy sa dajú objednať na nete, okrem toho aldosterónu, ale je to mastné, tu na Slovensku je to fakt bieda a podľa toho doplniť hormóny. U mužov ukladanie tuku môže súvisieť s nedostatkom testosterónu, prítomnosťou estrogénu, ale tie hormonálne záležitosti sú dosť zložité, treba predovšetkým riešiť príčinu - nadobličky, štítnu žľazu, keď tie nefungujú, darmo sa ja budem aj trápiť s hormonálnym dopĺňaním.

728

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

To u nás ani v nemocnici nerobia testy na kortizol?!? A ja som chcela ísť k endokrinológovi, nech mi urobí testy zo slín, asi ilúzia.

No pri nadobličkách bývajú väčšinou rozhasené hormóny, DHEA, pregnenolón, testosterón...  Ja keď si nedám 3-4x za deň adrenálne výťažky, tak som úplne skapatá, to človek cíti, keď mu chýba kortizol - únava, labilita, nervozita, hypoglykémia, žiadna stresuodolnosť, hlavne keď bol na ňom niekoľko mesiacov. Ani všetky tie podporné vitamíny, aminokyseliny, byliny moc u mňa nefungujú a to práve aj rozoberali na fóre, že celý ten prístup k liečbe adrenálnej únavy Dr. Wilsona - bylinky a vitamíny tak možno funguje len u veľmi miernej formy adrenálnej únavy, alebo u ľudí, čo celý deň sedia doma a nemajú žiadny stres, ale drtivá väčšina ľudí z fóra skončila na nízkom dávkovaní hydrokortizónu, tak okolo 20-30 mg aspoňa na nejakú dobu, rozdelené na viac dávok počas dňa. Ja už beriem denne aj 12 kapslí tých výťažkov a mám pocit, že mi to stále nejak nestačí.

729

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Možno keď je človek deficitný na nejaký prvok, tak telo si ho zoberie, ja som tiež užívala kopec laxatívneho horčíka a musela som vziať pomaly trojnásobnú dávku toho, čo priateľ, aby ma vôbec prehnalo.

A inak, neviem, či si to bol Ty, čo mal tie problémy s nadobličkami a tam práve treba SODÍK, ktorý telo nevie zadržať a vo zvýšenej miere ho vylučuje, preto pri adrenálnej únave sa doporučuje zvýšené solenie a elektrolyty so sodíkom - takže pre Teba možno je lepšie riešenie, ak máš adrenálnu únavu zrovna tá sodium bicarbonate a nie potassium bicarbonate. To som zistila aj ja a beriem klasickú sódu. Mne bolo aj divné, čo mám takú neuveriteľnú až pažravú chuť na slané, pri väčšej adrenálnej únave sa podáva liek florinef - kortikosteroid, ktorý reguluje elektrolyty.

Jedlá bohaté na draslík sú práve dosť nevhodné pri adrenálnej únave.

http://www.drlam.com/articles/adrenal_f … asp?page=4

"Most with advanced Adrenal Fatigue report low blood pressure as well as a salt craving. The low blood pressure is due to the reduced fluid in the body. Salt craving is due to an absolute deficiency of sodium in the body. Both are due to the lack of aldosterone. In order to compensate for this, potassium is leaked out of the cells so that the sodium to potassium ratio remains constant. The loss of potassium is less than that of sodium, and as a result, the potassium to sodium ratio is increased. This imbalance causes another set of problems.

Those suffering from adrenal fatigue often have a low body fluid volume accompanied by a salt craving due to absolute deficiency in sodium as well as a normal to high potassium level. While lost fluids should be replaced, it has to be done carefully and slowly. When the fluid is replaced too quickly without adequate sodium, the amount of sodium in the body may be diluted, resulting in an even lower sodium level. This is called dilutional hyponatremia. Symptoms of low sodium include non-specific symptoms of confusion, lethargy, nausea, headache, seizure, weakness, andrestlessness. Adrenal Fatigue along with low sodium leads to a clinical picture that is very challenging to all but the most experienced clinician."

Ja môžem soliť kvantum a mám stále tlak 90/55 alebo 85/50.

730

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Moc sa nevyznám v chémii, ale kalinát je potassium bikarbonate - v podstate anorganická soľ a ako anorganická soľ sa natoľko nevstrebáva a má viac šancu vyvolať onen osmotický efekt v črevách  ako organické soli - nestihne sa vstrebať, ak sa vypije dostatočne koncentrovaná vo väčšom množstve, magnesium oxide - fajn preháňadlo, organické chelátované formy lepšie na výživu, ale možno sa mýlim, neviem.

731

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ako určite súhlasím s tým názorom, že nikto asi moc nemá šajn, čo tie rôzne jednotlivé kultúry v čreve človeka naozaj robia a ako na neho dlhodobo pôsobia, okrem takých tých známych kmeňov, ktoré sa používajú roky... ale v tomto som ja skôr tiež konzervatívna a prikláňam sa skôr k overeným probiotickým zmesiam, ono je to totiž paralela práve aj k tým rôznym pôdnym mikroorganizmom, ktoré dnes pridávajú k probiotikám, zrovna tá firma garden of life má kopec takých probiotík a ku ktorým sa tu už RNG raz vyjadroval, že je to v podstate ešte dosť neprebádaná oblasť. Takže v probiotikách sa držím skôr toho, ako na to ľudia reagujú a ako im daná zmes pomáha v praxi.
zaujímavé info o probiotikách:
http://nccam.nih.gov/health/probiotics/ … tm#effects
Ja keď ráno nalačno vypijem obyčajný silný roztok soli napr. z himálajskej soli, tak ma preženie, je to jednoduchý osmotický efekt v črevách - ale musí byť dostatočne silná koncentrácia solí, ktoré potom v čreve spôsobia prestup tekutín z krvného obehu do čreva a tým pádom hnačku.

732

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No to by ma zaujímal Tvoj názor RNG na tie spomínané probiotiká od Garden of life, majú 31 kmeňov a 87 billionov, niekde som čítala, že čo sa týka probiotík, nemusí zákonite znamenať čím viac kultúr, tým lepšie, skôr sa doporučuje držať sa takých tých overených kultúr, klinicky odskúšaných a ktoré ľuďom robia dobre, niečo na túto tému:
http://www.naturalnews.com/030677_probi … ealth.html

733

(80 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Mne sa 2x stalo, že balík zo swansonu som dostala až za 6 týždňov, problém nie je vo swansone ale v colnici, kde balík zadržia, aj keď iné zadržané balíky z iherbu sa vybavili veľmi promptne, po odoslaní potrebných dokladov mailom, mi chodia balíky z colnice za 2 dni, možno je to len náhoda, že zrovna niektoré s vyššími hodnotami im tam zostanú visieť na sklade.

734

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Ďakujem za informácie, tú spirulinu si kúpim ešte extra a čo povieš na formu hémového železa-väčšinou vo forme nejakých rozpustných peptidov z pečene, na fórach si ho dosť chvália, že im dosť rýchlo zvýšil hladinu ferritinu, ale chvália tam aj to chelátované bis glycinate - aj keď aj to niektorým spôsobovalo tráviace problémy:
http://www.iherb.com/Enzymatic-Therapy- … /2148?at=0

No z toho, čo som sa ja dozvedela, ľudia s hypotyreózou majú takmer všetci problém so železom, vraj to súvisí so zníženou produkciou žalúdočnej kyseliny a tým následne z nekvalitne strávenej potravy, telo nevie využiť tie živiny, ďalší dôvod uvádzajú, že nízky metabolizmus a nízka teplota tela spôsobuje, že červné krvinky sa v kostnej dreni moc nemnožia a ešte je tam jedna súvislosť, čo je zaujímavé, drtivá väčšina celiatikov trpí hypotyreózou, takže aj alergia na lepok a opäť nedostatočne strávená a využitá potrava. Ja som si teraz kúpila tie enzýmy a betain HCL a jem to s každým jedlom, aj keď som predtým nepozorovala nejaké problémy s trávením.

735

(78 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Hej, tú enzýmovú zmes digest platinum som pozerala, sa mi pozdáva, len je trochu drahšia, ale asi ju nabudúce vyskúšam a dokúpim k nej extra betaine HCL, zatiaľ som kúpila tie super enzýmy od twinlab - zložením skoro totožné super enzýmom od now a priateľ sa sťažoval, že mu to páchne ako prasačie vnútornosti na zabíjačke, tak preto ma napadlo, že nabudúce vyskúšam aj neživočíšnu verziu. A mne osobne sú možno z hľadiska akejsi čistoty skôr sympatickejšie tie plesňové enzýmy, ako extrakty zo žlče a podžalúdkovej žľazy zvierat.

736

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Železo som si už kúpila, ale čítala som štúdie, kde veľmi úspešne používali pri anémii lactoferrin, dokonca to uvádzali ako výhodu, že potom sa nemusí užívať toľko železa, ktoré je pri vysokých dávkach oxidant a u niektorých ľudí môže vyvolať podráždenie tráviaceho traktu.

Jedna z nich:
http://www.healthyfellow.com/309/lactof … nd-anemia/

Mne totižto zistili okrem málo hemoglobínov, sérového železa aj nízky ferritin - aminokyselinu na skladovanie železa v tele, tak možno to pomôže.

737

(78 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Takže ten plesňový pankreatín resp. látky jemu podobné, ktoré produkujú plesne je lepší ako živočíšny, lebo je kyselinovzdornejší?

Napr. tu píšu pri tomto probiotiku, vegetal analog of pancreatin - to bude asi z tej plesne Aspergillus oryzae

http://www.iherb.com/Source-Naturals-Da … /1176?at=0

738

(41 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

hľadala som nejaký organický srvátkový proteín, ktorý nie je denaturovaný teplom a spracovaný a našla som jeden produkt, zdá sa mi zaujímavý, má vysoké množstvo lactoferrinu, imunoglobulínov:

http://www.iherb.com/Well-Wisdom-Immuno … /4797?at=0

Niečo o imunostimulačných vlastnostiach srvátky:
http://www.wellwisdom.com/research_WPCreport.php

Ja som si ho objednala aj kvôli vysokému obsahu lactoferrinu, ktorý môže byť veľmi prospešný pri anémii.

Ešte ma zaujalo, že srvátka je veľmi dobrý zdroj aminokyselín cysteínu, glutamínu, predkurzorov glutathionu, má to nejaké zvlášť výhody uprednostniť takéto nedenaturované proteíny pred syntetickým NAC?

inak neviem ako je to u kolostra, ale len u jedného som našla, že nie je denaturovaný teplom

739

(78 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Zaujímalo by ma, či je nejaký veľký rozdiel v efektivite u rastlinného a živočíšneho pankreatínu, jeden je získavaný z pankreasu zvierat a ten druhý produkuje nejaký druh plesne, príp. ktorý uprednostniť a prečo.

740

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ale tie mi nepomáhali, čiastočne progesterón, tak to je len také "akútne" riešenie.

741

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ja som skúšala oba curcuminy od Life extension, s bioperinom a aj ten super, subjektívne som rozdiel nevnímala, ale keď ja málokedy aj reagujem na nejaký doplnok výraznejšou zmenou, ale ten drahý si už kupovať určite nebudem, kupovala som si ho na menštruačné bolesti, prirovnávali ho pomaly k ibuprofenu, no neviem, komu takto funguje, ale ja keď som zjedla aj 6 kapslí naraz, ústup bolestí bol len minimálny, možno na iný typ bolestí je lepší, ale toto som objavila ako ešte celkom dobré na krčovité bolesti brucha, len sa to musí dávkovať častejšie:
http://www.iherb.com/Christopher-s-Orig … 13542?at=0
http://www.iherb.com/Herb-Pharm-Willow- … 10288?at=0

742

(18 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

U toho Amazing grass platí človek vlastne za "sušenú trávu", lepšie sú zmesy, kde je priamo sušená šťava:

http://www.iherb.com/Vibrant-Health-Gre … /4749?at=0
http://www.iherb.com/Macrolife-Naturals … /7385?at=0


podľa mňa jedna z naj zmesí, ale nedoporučujem moc niekomu, kto nie je navyklý piť rôzne trávové zmesy, lebo táto je úplne bez ochutenia a silne bylinná:

http://www.iherb.com/HealthForce-Nutrit … 22915?at=0

743

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

No zrovna som na jednom americkom fóre o problémoch so štítnou žľazou a tam práve ľudia opisujú ako im bolo zle z jódu (jedna tie príznaky opisovala podobné pri chelačnej terapii), tri dni som to fórum čítala denne niekoľko hodín, neustále tam dišputujú o rôznych laboratórnych parametorch, ale nikoho tam moc nenapadne riešiť, PREČO im tá žľaza asi nefunguje - toxíny, ťažké kovy (v dnešnej dobe žiadny problém), chronická infekcia v tele (záťaž pre nadobličky), lymská borelióza, črevná dysbióza, celiakia, candida a pod. Bol tam jeden super príspevok o tom, ako jeden chlapík sa celý rok trápil s dávkovaním hydrokortizónu pre nadobličky, s hormónmi štítnej žľazy a potom zmenil stravu na zdravšiu, začal užívať silné probiotiká, vyriešil si celiakiu, alkalizoval telo a problémy sa pozvoľna vyriešili! Netvrdím, že je to také jednoduché u všetkých, ale určite treba hľadať vždy aj hlbšie súvislosti, prečo nejaký orgán nefunguje a nielen sústrediť sa na "dopovanie" hormónmi, pre zaujímavosť uvádzam ten príspevok, začína "Kiwi wrote" malým citovaným písmom niekde uprostred tej stránky, je tam veľkým písmom napísané "I had started on an alkalising diet...":
http://forums.realthyroidhelp.com/viewt … aking+soda

No ja som ukážka toho, že otrava kovmi mi spôsobila problémy so štítnou žľazou a adrenálnu únavu. Takže snáď keď teraz nakopnem nadobličky, rozhýbe sa aj štítna žľaza a časom budem môcť pomaly znižovať doplnky na ne.

744

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Zaujímavé info o jóde a chelácii, sú tam práve spomínané tie detoxikačné symptómy, ktoré sa môžu vyskytnúť pri užívaní jódu a o ktorých si ja myslím, že si väčšina ľudí nesprávne vykladá ako reakciu na jód, alergiu na jód, alebo toxicitu jódu. Tak trochu podobné ako keď je niekto zamorený ortuťou, zje viac cilantra, MSM, vysoké dávky vitamínu C a čuduje sa, že má z toho nepríjemné symptómy.

http://www.alkalizeforhealth.net/Liodine2.htm

" Dr. Abraham noted that in some patients the excretion of lead, cadmium and mercury increased several fold after only one day of iodine supplementation and that increased aluminum excretion was noted about a month after beginning supplementation. Orthoiodosupplementation induces a detoxification reaction in some patients with high bromide levels. The symptoms include increased body odor and cloudy urine.

  Dr. Brownstein indicates that iodine is also a chelator of mercury and had tested quite carefully the amounts removed. Mercury not only poisons the nervous system and digestive tract, it can also poison the thyroid gland. There are 4 iodine binding sites or receptors on the thyroid gland. These receptors bind with the iodine we get from our diet. The iodine enters the thyroid and activates it. If the thyroid is not absorbing enough iodine it will not be fully activated and the body's temperature will be abnormally low. Mercury from dental fillings can migrate to the thyroid gland and sit on one or more of the thyroid's 4 iodine receptors blocking the iodine from reaching the receptors and activating the thyroid. When this happens iodine is not absorbed in normal amounts by the thyroid gland. The result is low body temperature or hypothyroidism. 

Supplementing with iodine can replenish your iodine stores while flushing out poisons. People usually do not experience the negative effects of some type of detoxification when using iodine unless they are removing unusually high levels of bromide and fluoride.  Most people actually notice increased energy, better sleep, and mental clarity.  "

745

(449 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

Len doplním, že tofu nie je fermentovaný sójový produkt - je to len čistá vyzrážaná sójová bielkovina, teda akýsi sójový syr, býva často rôzne ochutený, moc nedoporučujem na konzumáciu. Fermentované produkty zo sóje sú tempeh - ten si kupujem, sú to kvasené sójové bôby v zlisovanej kocke, je výborný, sójová omáčka a miso. Ja som kedysi pojedla kvantá tofu - keď vypukla tá mánia u nás pred niekoľkými rokmi aká je sója super potravina, možno aj to malo za následok moje dnešné problémy so štítnou žľazou.
Inak len tak pre zaujímavosť, keď priateľ jedol viac tofu, tak sa sťažoval, že sa pomaly už necíti ani ako muž, sója obsahuje kopec phytoestrogénov a zrejme nejak u muža nabúrava hormonálnu rovnováhu a spôsobuje nedostatok testosterónu a japonské ženy dávali tofu svojim mužom, keď chceli mať od nich pokoj smile. Takže so sójou opatrne a jesť len fermentované produkty.
Inak nerozumiem ako taký super výživový poradca Igor Bukovský ešte stále propaguje sóju.

746

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Inak tu majú 7% jódovú tinktúru:
http://www.amazon.com/Humco-strong-iodi … amp;sr=8-2

Aj tu viacpercentný lugol, až 15%:
http://www.altcancer.com/order.htm

747

(234 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Aplikácia jódu transdermálne:

http://thyroid.about.com/library/derry/bl2a.htm

Meticulous research by Nyiri and Jannitti in 1932 showed clearly when iodine is applied to the skin in almost any form, 50% evaporates into the air within 2 hours and between 75 and 80 percent evaporates into the air within 24 hours. (1) A total of 88 percent evaporates within 3 days and it is at this point that the evaporation stops. The remaining 12 percent that is absorbed into the skin has several fates. Only 1-4% of the total iodine applied to the skin is absorbed into the blood stream within the first few hours. The rest of the iodine within the skin (8-11%) is slowly released from the skin into the blood stream.

Tak koľko toho jódu je dobré dávať, keď sa ho vstrebe cez kožu len nejaké 1 až 4%? A koľko sa ho vstrebe, keď sa jód užije vnútorne? Sú na to nejaké štúdie? Raz si niekde už písal, že jód je malá nestabilná molekula pevne naviazaná na drastlík a ťažko sa naväzuje na organické substancie v tele a aj keď sa užije vnútorne, ľahko sa vylúči z tela von.

V Nemecku je celá jedna kampaň zameraná na škodlivosť jódu a autorka bombarduje vládu, aby zakázala povinnú jodizáciu, jód je podľa nej zodpovedný za celý rad ochorení:
http://www.jodkrank.de/Erkrankungen/erkrankungen.html

To je neuveriteľné ako sú tie informácie o jóde rozporuplné, to sa urobilo tak málo výskumov na túto tému alebo sa nedostali na verejnosť?

To by ma teda fakt zaujímalo, či rôzne nepríjemné symptómy pripisované jódu sú vlastne detoxikačné symptómy a zbavovanie sa bordelu z tela.

Ja myslím, že netreba vôbec nič doporučovať, ak sa niekto zle cíti a má záujem sa cítiť lepšie, tak z vlastnej iniciatívy si danú problematiku preštuduje a sám sa rozhodne pre ďalší krok, stačí len podať informácie - linkov na tému problematiky štítnej žľazy tu bolo uvedených habadej, žiaľ v angličtine. Ak sa tá osoba cíti dobre, tak asi nebude moc dôvod na nejakú zmenu.

Dnes som vyskúšala Thytrophin - ďalší výťažok zo štítnej žľazy, ale subjektívne ho vnímam o dosť slabšie ako nutri-meds porcine thyroid, musela som zobrať až 7 tabliet a aj tak som sa nedostala na úroveň s nutri-meds, ktorého beriem teraz 4 tablety - 2 ráno nalačno, 1 na obed a 1 večer - a to sa pri tejto dávke dostávam len na úroveň "fungovania", o týždeň zvýšim o ďalšiu tabletu, ani náznak nejakých hyper symptómov, len mierne zvýšenie teploty, metabolizmu, menšia únava cez deň, jasnejšie myslenie, miznú bolesti kĺbov, koža a vlasy nie sú také suché, nemám takú depresívnu náladu a nie som ako večne prispatá, radšej to nejak nepreháňam, lebo asi pred mesiacom som to prehnala s adrenálnymi výťažkami a z toho som sa spamätávala týždeň.

Zaujímavé info ako je to s tým "thyroxine free" v prírodných výťažkoch, neexistuje žiadna metóda, ktorá by selektívne odstraňovala T4 z týchto výťažkov a pritom tam boli ponechané ostatné hormóny ako T3, T2 a T1, takže buď je zo žliaz odstránené všetko alebo tam je všetko ponechané. Výťažky označené ako "thyroxine free" pravdepodobne neobsahujú žiadne hormóny.
http://www.thyroidscience.us/info/Q& … ped.12.htm

Jedna štúdia porovnávajúca cytomel a prírodné výťažky zo štítnej žľazy:
http://www.naturalhealthyconcepts.com/p … upport.pdf

v štúdii boli použité tieto výťažky:
http://www.naturalhealthyconcepts.com/m … rch_name=1
nie je tam napísané žiadne thyroxine free, zaujímavé, že ani pri ostatných výťažkoch, ktoré majú byť účinné žiadne "thyroxine free" napísané nie je, napr. nutri-meds, takže nekupovať výťažky certifikované ako "thyroxine free" napr. swanson

750

(488 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Kedysi ma to zaujímalo, keďže som mala dosť silnú elektrosenzitivitu, indukčná varná doska je dosť silným zdrojom elektrosmogu.
Kopec info o tom napr.: http://www.powerwatch.org.uk/library/index.asp