401

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

B12 mám methylcobalamin podjazykovú.

Ale čo tá meď? Evidentne sa niečo so mňou v posledných týždňoch deje a nesúvisí to s hentými spomínanými živinami.

Pri tých kvantách chlorely a chelátorov, čo som zobrala, tak sa už museli zo mňa vychelovať všetky PCB a iné zamorenia, mimo ortuti.

402

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

Kvalitný B complex ja beriem každý deň, takisto aj horčík. Pijem dosť veľa zelených mixov a surových štiav, takže deficit draslíka a vápnika je vylúčený.  D3 beriem každý druhý deň.

403

(34 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, mám veľkú dilemu, neviem, či mám deficit alebo toxicitu medi, ale ja som presvedčená, že skôr deficit. Robím tri roky cheláciu, tri roky každý deň beriem 25-30 mg Zn, je známe, že rovnováha medzi zinkom a meďou je citlivá, ak je zinku nadbytok, môže vznikať deficit medi. DMSA by malo vyplavovať zinok a aj meď, v akých množstvách, netuším, ale ja beriem posledné mesiace aj tak len 50 mg DMSA 8x za deň, ALA beriem 50 mg takisto 8x za deň, všade píšu, že pri chelácii vzniká najmä toxicita medi tým, že ALA ju v organizme zadržiava a treba brať skôr veľa zinku. Lenže u mňa sa objavujú posledné týždne veľmi podivné príznaky, začalo to hypertyreózou, tu píšu, že je tam jednoznačná súvislosť s deficitom medi:

http://ithyroid.com/copper.htm

"As far as I can see now, copper deficiency is the most important factor in the development of hyperthyroidism."

V živote som predtým hypertyreózu nemala, práve naopak, vždy som bola posledné mesiace z času na čas skôr hypo. Ja som myslela, že mám tu hypertyreózu v dôsledku infekcie. Ďalej som veľmi unavená, slabá, veľmi bledá, mávam pocity nauzei, náchylná na infekcie, začali ma výrazne bolieť svaly a kĺby, mám problémy s dychom a pocity na odpadnutie, robia sa mi ľahko modriny, občas mi nepravidelne búši srdce, padajú mi vlasy, šedivejú (ale to sedí aj na otravu ortuťou a hypotyreózu), ale teraz je to s vlasmi úplná katastrofa, časť príznakov sedí na anémiu a skoro všetky na deficit medi. Anémia, dodávanie železa ferum bis-glycinate mi nezaberá. Preto si myslím, že mám anémiu podmienenú deficitom medi a nie železa. Hypertyreóza sa mi teraz preklopila do hypotyreózy - hormóny mi nezaberajú, musí mi tam chýbať nejaká kľúčová zložka, v minulosti mi pri anémii a zníženom ferritine takisto hormóny nezaberali. Tieto veci už mám za tie roky na sebe dobre odsledované.

Príznaky deficitu medi:
Iron deficiency anemia
Blood vessels that rupture easily
Bone and joint problems
Elevated LDL cholesterol and reduced HDL cholesterol levels
Frequent infections
Loss of hair or skin color
Fatigue and weakness
Difficulty breathing and irregular heart beat
Skin sores

Lenže aj pri toxicite medi sa píše o anémii a niektorých tých príznakoch, čo mám ja. Ale nemyslím si, že denná dávka ALA, dokopy 400 mg - tri dni v týždni by spôsobila až také zadržiavanie medi? Toxicita medi spôsobuje veľmi podobné príznaky toxicity ortuťou. Toto píše Cutler o zadržiavaní medi a zinku počas rundy s ALA:

"No. A few more rounds will not significantly affect the body balance
of copper or zinc. The half life for copper excretion is about a
month, and that for zinc is about four months. Chelation (on days)
that are getting close to this much time will significantly increase
body levels. Chelation for much less than this will not. One round =
3 days = 7% increase in copper at worst, and 2% increase in zinc at
worst. In practice it is less than that."

"If you use ALA on the every 3-4 hour schedule for a long stretch of
time (weeks to months) you will eventually become copper toxic, then
later zinc toxic as well, since it impairs hepatic (liver) excretion
of these elements, which is how you get rid of them. "

Zatiaľ asi vynechám zinok a molybdén.  Ak si kúpim tú meď, koľko mám podľa Teba denne dopĺňať, nechcem sa zase dostať do toxicity? A čo zinok, mám ho dopľňať súbežne tak isto?

Ďakujem za odpoveď, dosť ma to ukludnilo. Aj som myslela, že tie baktérie ten mráz asi nezdolá, ale parazitov sa bojím viac a tam to vymrazenie vyzerá celkom efektívne na ich ničenie.

Tu napr. uvádza veterinárny ústav teploty potrebné na zničenie svalovca v mäse, jednak zmrazením a jednak tepelnou úpravou:

http://www.svps.sk/potraviny/info_Trichinely.asp

Tu napr. píše aká teplota stačí na usmrtenie salmonely:
http://www.svps.sk/potraviny/info_Salmonela.asp

podľa toho tam to varenie stačí úplne minimálne, no závisí zrejme od hrúbky mäsa a aká teplota sa dosiahne vo vnútri mäsa

Veľa ľudí, ktorí kŕmia svoje psi surovým mäsom, dávajú to mäso najskôr vymraziť.

Tu píšu, že v Amerike sa musí sushi najskôr vymraziť kvôli parazitom, aby sa mohlo podávať:
http://www.nytimes.com/2004/04/08/nyreg … amp;src=pm

RNG, aké je podľa Teba riziko z jedenia surových rýb?

A ešte keď si kupujem napr. tie adrenálne výťažky, tam píšu, že boli vyrobené lyofilizáciou, oni sa väčšinou spracovávajú čerstvé, nakoľko je tam podľa Teba pravdepodobný prenos nejakých mikróbov a parazitov?

Ja si ich dávam väčšinou vymraziť na dva týždne.

406

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Klíčok sa môže jesť v hocijakom štádiu naklíčenia, ale všeobecne platí pre klíčky, ktoré sa jedia s korienkami pestovaných len vo vode, že tie menšie sú chutnejšie, oni sa po čase pri pestovaní vo vode vyčerpajú, čiže po niekoľkých dňoch už strácajú na kvalite. Pri pestovaní microgreens detto, môžu sa jesť 5-7-dňové žerucha, ja som jedla aj mesačné, ale to už boli skôr "baby greens".

Keď pestujem krátko, stačí hydroponicky, keď dlhšie ako týždeň, pestujem už v pôde.

Na pestovanie microgreens používam obyčajné plastové samozavlažovacie črepníky:
http://www.zahradne-centrum.sk/stranka/ … e-223.html

Ja mám doma tie "Frajman", nie sú moc hlboké a tým pádom ideálne na microgreens. Pri microgreens sa mi nikdy nestalo, žeby tam vznikala pleseň, vlastne iba raz, keď som použíla tie semená červenej kapusty, čo vôbec nechcela naklíčiť. Inak pri pestovaní obilných tráv pleseň vznikala veľmi ľahko, takže microgreens sa podľa mňa pestujú oveľa ľahšie.

Kupujem zeminu na bylinky od Agro, ale aj nejakú univerzálnu rašelinu, keď nemajú, hlavne, aby v tom neboli nejaké umelé hnojivá a ošetrovacie prípravky.

Môžete pestovať ako microgreens aj suchý hrach - len musí byť so šupkou, mungo, ďatelinu, šalát - nemusíte kupovať nejaké exotické semienka, len aby mali dobrú klíčivosť a semienka neboli ošetrené.

Ja som si microgreens obľúbila viac ako nakličovanie, môžem na to zabudnúť aj tri dni a ono si to pekne rastie a vodu si ťahá samé (len pokiaľ sa zakorenia, tak sa polievajú zhora). Raz som ich nechala skoro 6 týždňov a vyrástol mi tam taký mikrošalát - použila som semená mangoldu.

Adrenálne výťažky:
http://rng.uforum.sk/topic/417/nadoblicky/

407

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ten klíčok vyzerá fakt biedne smile No ja neviem, riadila by som sa subjektívnym pocitom, smrdí to, sú tam nejaké plesnivé náznaky? Možno je to len estetická vada. Neboli dlhšie skladované v chladničke?

408

(138 odpovedí, zaslaných do Otázky na konkrétne potravinové doplnky)

RNG, ak zamrazím bryndzu na -25 stupňov celzia, nakoľko sa v nej týmto procesom zničia tie bifidokultúry? Ako vlastne prežívajú takéto teploty napr. aj probiotiká?

409

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Tak určite oxiduje, ale ja som tie placky pomerne rýchlo vždy skonzumovala, tak do týždňa, dvoch, príp. si ich môžete hotové zamraziť alebo uskladniť vo vákuovej nádobe, to som robila ja.

410

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

RNG, ak budem zahrievať hrubú železnú panvicu dlho na vysokej teplote, dosiahne sa tam vyššia teplota ako keby som zahrievala tenkú hliníkovú, dajme tomu keramickú? Lebo ja mám pocit, že tá železná dobre akumuluje teplo, ono pri pečení tých plochých chlebov tá vysoká teplota je zase fajn, to sa pečie pár sekúnd, ono to získa aj úplne inú chuť, ako keď sa to pečie pri nižšej teplote, možno to vzniká čiastočným spálením škrobov. Aj pri pečení pizze v peciach sa používa dosť vysoká teplota, okolo 300 stupňov, to sa len vloží a za chvíľu je to upečené.

411

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

K tým keramickým panviciam, mám doma jednu, keď som ju používala dva roky šetrne, v pohode povrch držal, žiadne známky opotrebenia - mám len nejakú noname z Billy, priateľ jeden krát zabudol vypnúť plyn po dovarení a dosť dlho sa zahrievala na vysokej teplote - povrch kompletne zničený, môžem ju vyhodiť, už sa to tam všetko lepí.

Mne sa varí dobre aj na tej keramickej a aj na tej železnej - pravdupovediac ja nevidím nejak veľké rozdiely vo vodivosti tepla, obidvoje pečú a smažia veľmi rovnomerne, len tá železná sa dlhšie zahrieva, ale aj dlho drží teplo po dovarení, na železnej smažím, na keramickej robím jedlá typu wok, u oceli jednoznačne mizerná vodivosť, len u tej železnej sa nemusím báť, že ju poškodím - tú teraz musí používať priateľ, lebo to je jediná panvica, čo on nezničí a keď si kúpim novú keramickú - vyskúšam teraz značkovú green pan, tak tá bude pre neho tabu. Pečiem často na plyne arabský chlieb, tam sa tá panvica musí doslova rožhaviť na maximum - toto väčšinou neprežije ani teflónová, ani keramická pri častejšom používaní, takže na isté kuchynské úpravy má určite tá železná svoje opodstatnenie.

412

(396 odpovedí, zaslaných do Choroby kože a podkožného tkaniva)

Hej, urinoterapia je na kožu výborná.

Tú značku Nubiam Heritage nedoporučujem, tvrdia, že sú prírodná kozmetika, ale podľa mňa na 100% používajú parfémy, strašne ich produkty výrazne voňali, to esenciálne oleje také vône nevytvoria, mne bolo z tých vôní až zle, som alergická na umelé parfémy, ale konkrétne hento mydlo som neskúšala, kedysi som používala dosť dlho také tmavé mydlo s liečivým bahnom z mŕtveho mora. Ono aj v tých prírodných mydlách je dosť veľký rozdiel a väčšina z nich veľmi vysušuje, mne sa zatiaľ najviac pozdáva to s kozím mliekom.

Aj tá lávová zem funguje sama o sebe ako jemný peeling, ja do tej kaše nasypem trocha morskej soli a mám z toho efektívny peeling, mne sa osvedčila najviac z tých rôznych ílov a 1 kg za 16-18 Eur vydrží dosť dlho, ostatné íle, bahná boli síce liečivé, ale nefungovali ako "šampón" na vlasy.

Niečo o tej lávovej zemi:
http://www.lavanda.cz/lavova-zem-cisten … idu/t-131/
http://www.cestaprirody.cz/index.php?productID=3515

Natieranie olejov na vlhkú kožu je najlepšie, dobre sa vstrebú a netreba ich použiť veľké množstvo.

Ja vyskúšam mixnúť ten konopný olej s tým rakytníkovým.

Ešte ma zaujalo toto kozie mydlo na vlasy, tak to asi najbližšie vyskúšam:
http://www.iherb.com/Tierra-Mia-Organic … 2-oz/44978

413

(396 odpovedí, zaslaných do Choroby kože a podkožného tkaniva)

Ak môžem poradiť na akné panenský konopný olej od firmy Nutiva - iherb, skúšala som fakt všelijaké oleje, ale tento mi nádherne hojí rôzne zápalové prejavy na koži a čo sa týka umývania mastnej kože a aj mastných vlasov úplne naj je niečo, čo nie je na báze tenzidov, ako rôzne zeminy, liečivé bahná, napr. lávová zem:

http://www.bio-obchod.sk/produkt-5974/l … k-1-kg.htm

Základ je nenarušiť moc agresívne prirodzenú ochranu kože, čím agresívnejšie sa koža odmastí, tým rýchlejšie vylučuje maz, preto paradoxne na aknóznu pleť sú najlepšie pleťové oleje, ktoré prirodzene regulujú tvorbu mazu a ľahko sa vstrebávajú. Beztenzidové umývanie predstavuje buď tá lávová zem alebo potom umývanie tukmi a olejmi, napr. umývacie oleje.

Ja si tým umývam aj vlasy, celé telo a mastia sa mi o dosť menej a to som predtým používala totálne šetrný bio šampón urterkam. Inak tá lávová zem umýva naozaj efektívne.

Tej lávovej zeme si zarobím viacej do pohára a do toho pridám trochu GSE, kvapku oregána, rôzne antibakteriálne zložky ako napr. výťažok z nimby, olivového listu, výťažok z kôry bielej vŕby - kyselina salicilová.

Kokosový olej je dosť ťažký, aj kakaové, bambucké maslo - to používam tak max. na telo.

Ešte idem skúsiť na tvár rakytníkový olej, vraj má tiež dobré účinky pri zápalových prejavoch:
http://www.iherb.com/Sibu-Beauty-Organi … 0-ml/23572
http://www.iherb.com/SeaBuckWonders-Org … 0-ml/34920

Ja som vyhodila všetky šamóny, sprcháče, umývacie gely na tvár, krémy... stačí mi lávová zem, nejaké kvalitné mydlo s kvalitnými tukmi bez chémie napr.:
http://www.iherb.com/Tierra-Mia-Organic … 2-oz/40037

a kvalitné oleje na tvár a telo+kvalitná strava, tá je asi najdôležitejšia.

A výborný peeling na tvár sa dá vyrobiť zmiešaním kvalitného oleja a trochu najemno pomletej morskej soli, čokoľvek na báze minerálov, zemín je dobré na akné.

414

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Mňa len zaujalo u vitariánov (oni sú väčšinou vegáni), že ako sa dá aj keď možno na pohľad veľmi zdravým stravovacím smerom si ublížiť tým, že je jednoducho nevyvážený - veľa ovocia, málo zeleniny, hlavne zelenolistej, veľa tukov z orechov.  Tu vôbec neriešim nejaké rafinované spracované potraviny akéhokoľvek druhu, obilniny atď.,  tu riešim v podstate super zdravé potraviny, ale ich nevhodnou skladbou sa môžem aj tak dopracovať k deficitom alebo aj tým, že zase niečo vynechám, čo ten jedálniček môže fajn obohatiť, surové mlieko, aj tie vajíčka surové príp. namäkko, občas nejaké surové mäso - s týmto mám ale ja teda problém a asi aj väčšina ľudí, takže mäso nekonzumujem, len výnimočne, ak sa dostanem k nejakému kvalitnému, ale tak surové určite nie.

Čítala som teraz články o tom ako kopec vitariánov do svojej stravy zaraďuje napr. aj to surové mäso a cítia z toho pozitívne zmeny na svojom zdraví, napr. vo forme sushi, nejakého tatárskeho bifteku, tak to ma veľmi zaujalo v tom smere, že aká miera živočíšnych potravín je pre človeka prospešná, prospešná v zmysle, že prinesie vyššiu kvalitu zdravia, než keby som jedla dajme tomu 100% vitariánsku vegánsku stravu - opäť mám na mysli super kvalitné mäso zo zvierat, ktoré sa voľne páslo, nebolo nijak spracované, nanajvýš možno krátko povarené, ale žiadne dlhé pečenie, smaženie, údenie atď.  Jedno je isté, tepelná úprava živočíšnych produktov vytvára kopec toxických látok, takže toto určite optimálne nebude a keď je niečo pre mňa toxické, to znamená, že to nebude pre mňa ani prirodzené a teda nie som na to adaptovaná. Takže surové mäso??? Problém parazitov - to by sa dalo poriešiť napr. dlhším vymrazením mäsa, ale aj tak by som mala obavy.

Vegetariánska strava je veľmi široký pojem a môže byť veľmi nezdravá.

Tie microgreens sú známe skôr ako gurmánska záležitosť v drahých reštauráciách, ale teraz sa prichádza na to, aké môžu byť efektívne pri pestovaní doma, pretože je určite lepšia voľba, dať si šalát z microgreens ako kúpiť hlávkový šalát v Kauflande.

Ma tak napadlo, že vlastne eskimáci sa tým parazitom asi aj dosť účinne vyhli, lebo zmrazenie mäsa tak na -30 stupňov asi po dobu 14 dní dosť úspešne ničí parazity, ale tak jedine, žeby to mäso jedli aj čerstvé, ale väčšina kultúr nechávala mäso odležať, eskimáci dokonca vraj nejak fermentovali tie tuky z tuleňa, veľrýb.

Napr. Gersonova diéta, keď ešte pečeň nebola tak kontaminovaná, tí pacienti každý deň pili surovú čerstvo vylisovanú pečeň z mladých teliat a bol to zásadný ozdravný prvok tejto diéty, takže je evidentné, že živočíšne produkty dokážu byť pre človeka aj veľmi prospešné a dodávajú niečo, čo čisto rastlinná strava nedokáže a napr. veď ja dlho beriem adrenálne výťažky.

415

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

xatzru@chello.sk napísal(a):

Bludicka dakujem za vycerpavajucu odpoved ohladom odstavovania.
Z daneho mi vyplyva z uplne easy cesta je zobrat bezny mixer co mam doma a mixovat na kasu co mam rad ;-).
Tak to vyskusam. Nemyslim si, ze moj klasicky kuchynsky mixer nevytvori rovnako kavalitny green smoothie ako Vitamix. Mozno sa mylim. Musim ale uznat ze ten Angel je krasny stroj, min. dizajnovo ;-)

Človek nepotrebuje ani vitamix a ani odšťavovač za 900 Eur, aby jedol zdravo... sú to len  dobré pomôcky ako tento proces zefektívniť. Ja jedávam 60-80% (podľa sezóny) surovú stravu už dlhšie a jednoducho mi to pripadalo už strašne chuťovo fádne každý deň jesť len šaláty a hlavne pracné. Bežný mixér na zelené mixy moc stačiť nebude, viem, lebo som ich pár zničila a viem aké tam boli výsledky - skôr akási kaša s nezmixovanými kúskami, tie nízke otáčky to nezvládnu, môžem to aj dlhšie mixovať, čím to len oxidujem, ale nedopracujem sa na tú hladkú štruktúru, známy má ale mixér Catler a hovorí, že tento je už celkom fajn. Ono aj "profi" mixér Solac bol lacný, mal celkom fajn výsledky, lebo už mal slušné otáčky - len človek musel 5x zastaviť mixér a manuálne to premiešať, kým sa to rozbehlo, len mne vydržal asi 5 mesiacov.

Tak niekto je purista a zvláda surovú stravu aj šalátmi, klíčkami, bylinkami a konzumáciou ovocia a zeleniny a nepotrebuje nič upravovať, mixovať, odšťavovať.

Teraz čítam viac o vitariánoch, ak je niekto na prevažne surovej strave, teraz myslím tak 90-100%, môžu tam vznikať časom výživové deficity, hlavne u fruitariánov, ovocie je veľmi chudobné na minerálne látky, dokonca som teraz čítala o nejakých úmrtiach fruitariánov, zistilo sa, že boli veľmi podvyživení, majú veľké problémy so zubami a chrupom - ovocné kyseliny, cukry, deficit minerálov. Aj človek na surovej strave potrebuje dostať svoje kalórie, čo sa veľmi často podceňuje, primáti voľne v prírode sa "pasú" prakticky celý deň na rastlinných výhonkoch, občas sezónne ovocie, nejaké termity, chrobáky. Nemôžem čakať, že keď si dám ráno napr. ovocie, na obed misku šalátu a na večer jedno avokádo a zase nejaké ovocie, že telu to bude stačiť, alebo niektorí fruitariáni 30 banánov denne. Prvé mesiace človek nič necíti, tie deficity vznikajú až po dlhšej dobe. Prvé mesiace sa človek cíti na surovej strave fantasticky, lebo v podstate odbúral príjem všetkých nezdravých jedál, jeho telo sa prečistilo. Ale dlhodobí vitariáni majú problém, priznávajú to také kapacity ako napr. Victoria Boutenko, zistila po niekoľkých rokoch na surovej strave, že potrebuje jesť prevažne zelenolistú zeleninu a nie toľko ovocia, opisovala svoje skúsenosti ako často krát bývali jej členovia rodiny hladní a jedávali vysoké množstvo orechových masiel a orechov, čo vytvára nadbytok omega-6 tukov, kazili sa im zuby z toho kvanta ovocia a teraz sa prikláňa ku kompromisu, že je lepšie jesť dajme tomu niektoré potraviny varené - zemiaky, ryžu natural quinoa, strukoviny, tieto sú dokonca stráviteľnejšie, keď sú trochu povarené ako kompenzovať to nadbytkom orechov a avokád, čo je bežná prax vitariánov. Varenou stravou do seba dostanem aj viac kalórií a živín, je jednoduchšie zjesť misu sparenej brokolice ako misu surovej a na tej sparenej nie je nič "toxické" ako to vyhlasujú niektorí militantní vitariáni, zase tie enzýmy nie sú úplne najdôležitejšie, ak trochu naruším celulózu a vlákninu, získam z tej zeleniny viac.  Netvrdím, že jesť varenú zeleninu, len niektoré druhy sú celkom fajn a stráviteľnejšie varené - fazuľové strúčky, hokaido, baklažán, hríby, sladké zemiaky.... dokonca aj naklíčené strukoviny, tie by som ja surové už nejedla, ani cícer, ani proces naklíčenia dostatočne neodbúra inhibítory enzýmov. Ja sa osobne cítim lepšie, keď do svojej stravy zaradím aj surové kozie mlieko, surové ovčie mlieko a syry zo surového ovčieho mlieka, jedávam aj občas vajíčka, ale len namäkko. Hlavne, keď som mala adrenálnu únavu, nadobličkám robilo vyslovene dobre, keď som mala vyšší príjem proteínov. Aj orechy som značne zredukovala a jedávam skôr tie, čo majú vyšší obsah omega-3 ,chia, ľan, vlašské...

A teraz prichádzam k tomu mixéru a odšťavovaniu... keďže nemám čas a často ani chuť prežúvať dlho tie šaláty a chcem získať väčšiu výživu, tak je tu práve fajn tú zeleninu rozmixovať, odšťaviť, tým telu dosť uľahčím prácu v prijímaní živín a ak človek je na prevažne surovej strave aj dostať svoje kalórie, ono je to často podceňované. Veď keby som mala každé ráno požuť, čo dávam do toho mixu, tak hodinu len prežúvam. Ale snažím sa ten mix piť pomaly a poriadne premiešať so slinami. Zelenolisté zeleniny sami o sebe sú dosť horké a chuťovo neatraktívne, tá kombinácia s ovocím to urobí piteľné a nevidím v tom nič zlé, ak mi to umožní do seba dostať viac zelenolistej zeleniny. Ja dokážem vypiť aj čistú rozmixovanú žihľavu, púpavu, stopkatý zeler - ale ak mi niekto povie, že jemu toto chutí, tak potom klobúk dolu. Mne to nechutí ani po niekoľkých rokoch pitia. Ešte tak rozmixovaný špenát je celkom chuťovo neutrálny.

V podstate je to tak, že strava, ktorá nám robí zdravotne dobre a sme pre ňu možno aj predurčení, nemusí ani zďaleka znamenať to, že nám zároveň aj najviac chutí. Gorila nemá na výber, musí spásať tie výhonky, v lepšom prípade nejaký banán a sezónne ovocie, ktoré jej chutí viac, ale keby sme jej dali možno nejakú zmrzlinu alebo koláč - atraktívna sladká chuť, určite by sa rýchlo "adaptovala" a na výhonky zvysoka vykašľala. Pes žijúci s človekom sa veľmi rýchlo adaptuje na chutnejšie verzie svojho jedálnička, ak mu to človek dovolí, jemu môžu dokonca chutiť viac cestoviny ako surové mäso na ktoré je predurčený. Takže zostáva nám už len zdravý rozum, aby sme svoju stravu nakombinovali čo možno najzdravšie a aby to bolo podľa možností aj celkom chutné, čo v dnešnej dobe výberu nie je až taký problém.

Inak človek má obdivuhodné kapacity prispôsobiť sa rôznym typom stravy, teraz som čítala napr. o Inuitoch, myslím tých, čo sa kedysi stravovali prevažne surovým mäsom z rýb, tuleňov, veľrýb s vysokým podielom týchto tukov, bola to strava vysokoproteínová s vysokým podieľom tukov, tie boli doslova nevyhnutné, aby prežili s minimom sacharidov a zdá sa, že fungovali celkom dobre, bez väčších zdravotných problémov. Aj keď som čítala niečo o osteoporóze a zväčšenej pečeni, čo možno spôsobil vyšší príjem proteínov.

416

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Pestovanie microgreens mi dokáže dať slušné zásoby čerstvej zeleniny každý deň a tak ma zaujímalo, že ako je to vlastne s obsahom živín v týchto miniatúrnych rastlinách, hoci ja pestujem aj "baby greens", tak 3 týždňové rastlinky a práve sa objavujú štúdie o microgreens, že môžu obsahovať o dosť viac živín, než ich dospelé varianty.

Výborná štúdia, ktorá veľmi podrobne porovnáva obsah rôznych žívín, antioxidantov v microgreens a dospelých rastlinách:
http://pubs.acs.org/stoken/presspac/pre … /jf300459b

Niektoré údaje ma tam doslova šokovali, tak napr. 100 gramov microgreens dokáže poskytnúť od 20 až do 147 mg vitamínu C (štúdia je robená z komerčne kúpených a skladovaných microgreens, takže u čerstvých doma pestovaných je predpoklad vyššieho obsahu).

Obsah tokoferolov v daikon reďkovke od 87 po 39 mg na 100 gramov, v iných druhoch okolo 50 mg.

Koriandrové microgreens obsahuje 5-násobne viac karoténu violaxanthinu ako dospelá rastlina, 22 druhov z 25 microgreens obsahovalo viac tohoto karoténu ako dospelá rastlina a asi 40% microgreens obsahovalo rovnako množstvo alebo viac, než špenát, ktorý sa považuje za jeho významný zdroj.

Koriandrové microgreens obsahujú 10 mg luteinu/zeaxanthinu na 100 gramov váhy.

Microgreens sú výborný zdroj karoténov, v množstve asi ako mrkva a sladké zemiaky, červená kapusta microgreens má napr. 11,5 mg na 100 gramov váhy.

Vážila som moju dennú porciu microgreens a je to okolo 100 gramov.

Pestovanie microgreens môže byť veľmi zaujímavý zdroj zeleniny bez skladovania, chemikálií a inej degradácie ich obsahu živín, môžem ich hnojiť organickými hnojivami, ja používam na to práškový kelp, pomleté vaječné škrupiny, výťažky z melasy alebo morské anorganické minerály.

V prvej fáze vystresované nadobličky vylučujú viac kortizolu častejšie počas dňa, čo sa môže prejaviť zvýšeným krvným tlakom, zvýšeným ukladaním tuku v oblasti brucha, ak adrenálna únava trvá dlhšie, vzniká deficit kortizolu - ale on je väčšinou deficitný len v istých fázach dňa, preto sa robí test kortizolu zo slín - viac krát počas dňa, aby som zistila, kedy ho mám málo. Ja som ho mala málo ráno a poobede, večer po šiestej naopak som už ožívala a bolo mi lepšie, po deviatej prišla zase únava. To sa dalo doslova cyklicky pozorovať príval energie a kedy prišla zase únava, ale už u veľmi pokročilého stavu je človek unavený stále.

Ale vždy som brala výťažky ráno a doobeda, nikdy nie poobede a navečer, nemohla som potom zaspať. Ono sa to nie vždy dá presne trafiť, koľko toho aktuálne potrebujem.

418

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Kombinujem pri mixovaní hlavne zelenú listovú zeleninu a ovocie, nikdy som tu nezaznamenala nejaké tráviace problémy.

Ale tieto mixy podobne ako šťavy by sa mali piť na lačný žalúdok, alebo najskôr vypiť mix, počkať aspoň pol hodinu a potom si dať nejakú pevnú stravu. Problémy skôr vznikajú keď človek tieto mixy skombinuje s jedlom, koncentrovanými škrobovinami ako chlieb a pod.

Dokonca ani keď odšťavujem spolu cviklu, mrkvu, jablká....problémy nepociťujem.

Veď aj pri Gersonovej diéte sa robia šťavy mix mrkva-jablko-šalát a tam by to za tie roky určite vylúčili, keby to nejak ich pacientom škodilo a to sú ľudia s veľmi oslabeným trávením, rakovinami.

skôr vyrovnajú, ani pri vysokých dávkach výťažkov som nemala vyšší TK

Množstvo u hormonálnych prípravkov a žľazových produktov sa doslova orientuje podľa toho, ako to cítim. Ja som jednu dobu brala napr. 3x3 kapsule, tak som bola na tom zle s nadobličkami.

Ak mám silnejšiu adrenálnu únavu a symptómy z nej ako fyzická únava, neschopnosť ráno vstať z postele, vnútorná roztrasenosť, vystresovanosť, niekedy sa doslova až trasú prsty, záchvaty hypoglykémie, silná chuť na slané, veľmi nízky krvný tlak, ak zoberiem adrenálny výťažok, doslova v priebehu pár minút cítim také príjemné nakopnutie energie, ukľudní ma to, takže beriem také množstvo, ktoré mi dokáže tieto symptómy redukovať na minimum a kedy už necítim efekt z vyššej dávky, nadobličky sa liečia dlho, takže ani výťažky neurobia zázrak za týždeň, ale pomôžu mi aspoň ako tak fungovať.

Začnem s dávkou dajme tomu 1 kapsuľa ráno nalačno, ak nič necítim, na druhý deň môžem zvýšiť o 1 kapsuľu, až po 3-4 kapsule, tu by už človek rozhodne mal niečo cítiť, ak je tam nejaký problém s nadobličkami. Ja som si priebežne merala tlak krvi, ak mi stúpol z 80/55 na 110/80, tak to bol pre mňa signál, že som na tom celkom dobre.

Znakom predávkovania z výťažkov a aj lieku hydrokortizón sú tlakové bolesti hlavy, vtedy znížiť dávky.

421

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

xatzru@chello.sk napísal(a):

Ahoj bludicka,

presiel som ti toto forum a musim uznat ze sa vyznas ;-)

Mam dve otazky ak mozem:

1. na akom stroji odstavujes? pretoze videl som vseljake za 600EUR a pod. ale to mi pride ako neadekvatna cena pokial s tym ench podnikat ...
2. aky je tvoj nazor na uzivanie mladeho zeleneho jacmena - jednak ako koncentrat zo susenej stavy a jednak priamo dopestovany doma a odstaveny?

dakujem
Laco

1. Odšťavujem teraz o dosť menej, používam viac mixér ako odšťavovač, mixér ale potrebuješ výkonný niečo ako vitamix a tam cena u nás nejde pod 600 Eur - pre mňa osobne ale asi najlepšia kúpa domáceho spotrebiču, používam ho denne aj 2-3x, ešte celkom fajn je od firmy Catler v dostupnej cenovej relácii.

Ja mám doma hurom odšťavovač - je celkom ok, ale už sa značne opotreboval po dvoch rokoch, predtým som mala 15 rokov Champion a ten teda vyzeral lepšie po 15-tich rokoch ako ten Hurom po dvoch, Champion som predala a slúži ďalej - nezničiteľný stroj, ale trochu zastaralá technológia odšťavovania.

No aký odšťavovač - musíš si zodpovedať, čo na tom odšťavovači budem hlavne odšťavovať - ak hlavne ovocie a koreňovú zeleninu, tu poslúži aj kvalitná odstredivka, výborný napr. od firmy Catler JE 4010.

Ak už ale chceš zelenolistú zeleninu, s tým majú odstredivky problém, takže treba nejaký šnekový, osobne, ak by som si mala ešte raz kúpiť odšťavovač, išla by som už len do celonerezového Angela za 900 Eur - viem, príšerná suma, ale to píšem z vlastných skúseností, Hurom na časté používanie sa rýchlo zničí, praskla mi tam objímka na sitko, opotrebováva sa to, mixéry som musela zničiť tri, kým som si kúpila Vitamix. Ak budeš odšťavovať ale len príležitostne, dajme tomu 2-3 x týždenne, stačí Ti aj ten Hurom alebo OmegaVRT.

Ak si kúpim odšťavovač Angel, je tam predpoklad, že mi vydrží 10 a viac rokov, podobne ako Champion, takže čo sa mi oplatí v konečnom dôsledku, každý rok dokupovať zničené plastové príslušenstvo na Hurom alebo kúpiť celonerezový Angel, ktorý má ešte asi o 1/3 vyššiu výťažnosť a ušetrím kopec na zelenine? Plus - stroje ako Champion, Angel, Vitamix bez problémov predám aj o 5-10 rokov, ja som predala Champion po 15-tich rokoch!!! za slušnú cenu a mala som naň veľa záujemcov, lebo ľudia, ktorí sa pohybujú v oblasti zdravej výživy vedia, že tieto stroje majú kvalitné motory.

A potom je tu otázka odšťavovanie vs. mixovanie. Ja osobne sa snažím jesť prevažne zelenú listovú zeleninu, lebo som presvedčená, že je najcennejšia v surovej strave, tá sa dá samozrejme odšťaviť, ale je to pracnejšie+odpad, ja odšťavujem len vysokovlákninutú listovú zeleninu, napr. kel, ale veci ako žihľava, púpava, ktoré sú dosť vláknité, stopkatý zeler, brokolica, vitamix rozdrtí na úplne hladký nápoj, ja som prvý krát nechápala, kam tá vláknina vlastne zmizla. Robím mixy napr. špenát, rukola, mangold, rôzne klíčky a microgreens, šalát, uhorka, cukina+ovocie podľa sezóny+dávam napr. zmrazené čučoriedky+namočené orechy a semiačka konopné, sezamové, chia, mandle...+občas nejaký superfood napr. včelí peľ, vždy vyberiem z toho niečo. Celý proces očistenia zeleniny, nahádzania do mixéru, jedno vypláchnutie mixérovej nádoby je otázka pár minút, takto si môžu dovoliť surovú stravu aj ľudia, čo nemajú moc času. Ono je naozaj dosť problematické do seba pchať celú misu zeleného šalátu alebo nejakú surovú brokolicu, púpavu a pod. každý deň, keď to zmixujem s ovocím, zamaskujem chuť a je to v pohode pitné+s namočenými semiačkami kompletné jedlo. Ak by som sa mala dnes rozhodovať, či dám 600 Eur za mixér alebo za odšťavovač, zvolila by som mixér - ale je to otázka len osobných preferencií, čo mám v úmysle robiť s tými prístrojmi, aký druh zeleniny budem najviac jedávať, koľko mám času na prípravu svojej stravy. Ak chcem piť hlavne mrkvovú, cviklovú šťavu, zelerovú, išla by som do odšťavovača, alebo chcem si robiť nejaký očistný šťavový pôst, kde je zase výhoda zbaviť zeleninu všetkej vlákniny, aby sa trávenie čo najmenej zaťažovalo. Zmixovaná zelenina ma viac zasýti, je to ako jedlo, nie je tam žiadny odpad, šťava je ako koncentrovaná tekutá výživa:

Dobre popísaný rozdiel medzi šťavou a mixom:
http://www.naturalnews.com/031512_smoot ... icing.html
http://greensmoothiesblog.com/blending-vs-juicing/

Vitamix:
http://www.youtube.com/watch?v=W8Cb590DkKY
http://www.youtube.com/watch?v=wsWKcXf4dlE

Vždy ide v konečnom dôsledku len o to, koľko tej zdravej zeleniny do seba dostanem denne, ak menej používam odšťavovač, lebo sa mi to zdá časovo a inak náročné a mixér mi umožní jesť jej viac pravidelne, aj menej chuťovo atraktívne druhy, viac krát počas dňa, tak je to určite zaujímavá voľba.

Ja napr. hrozno už dávam väčšinou do vitamixu práve kvôli tomu, že kopec veľmi hodnotných antioxidantov je obsiahnutých v tých semienkach a šupkách hroznových bobúľ a ten vitamix tie semienka rozdrtí úplne najemno, aj šupky, kdežto odšťavovač hurom mi ich "vypľuje" takmer v celku, lebo sú moc tvrdé. Takisto mi je ľúto odšťaviť nejaké rajčiny, robím si v mixéri z toho surové polievky na štýl gaspacha, citrusové plody takisto dávam celé (bez šupy) do zelených nápojov, čiže kopec vecí, čo som predtým odšťavovala, mixujem - tie biele časti na citrusoch sú veľmi hodnotné kvôli obsahu bioflavonoidov. Ja dávam do tých zelených nápojov aj cukinu, uhorku a hlavne bobuľovité ovocie, ktoré sa tam dobre zúžitkuje.

Ja som teraz začala intenzívne s pestovaním microgreens v pôde a začalo sa mi to páčiť skoro viac, než klíčky, lebo je s tým menej práce, netreba nič preplachovať, zasadím do samozavlažovacích črepníkov a len prvé dni polievam zhora:

http://www.youtube.com/watch?v=jnV_UL1uwew

A podľa mňa je to omnoho lepšie ako mladá jačmenná tráva, ktorú musím problematicky odšťavovať na šnekových odšťavovačoch, ani hurom ju moc dobre nezvláda. Jačmenná tráva neobsahuje nič extra, čo by neobsahovali iné zelené microgreens alebo iná zelenolistá zelenina typu špenát a pod. Okrem toho tá šťava z tej pšenice chutí príšerne, to fakt do seba iba rýchlo naliať. Niektoré "superfoody" sú moc preceňované a určite má oveľa vyššiu hodnotu ak si denne zmixujem špenát, rukolu, klíčky - green smoothie ako jesť napr.  jačmeň v prášku, z ktorého ja osobne som nikdy nič extra necítila.

Ak môžem doporučiť výťažky na nadobličky, tak jednoznačne od firmy Thorne Research - adrenal cortex a aj keď by sa zdalo, že jedna kapsuľa obsahuje len 50 mg, sú silnejšie ako od firmy Nutricology, kde má jedna kapsuľa 250 mg.

http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ad … Caps/18706

Neviem prečo, ale u týchto zvieracích výťažkov, to bolo jedno, či adrenálne, thyroidné sú dosť veľké rozdiely a vôbec sa nedá orientovať podľa množstva mg v jednej kapsuli, záleži od toho ako firma tie výťažky asi získava. Skúšala som od veľa firiem a zostala som u tých od firmy Thorne, už ich beriem len občas, ak cítim, že chelácia mi dáva zase zabrať - ono sa mi vždy objavia bolesti v obličkovej oblasti. Napr. firma Biotics Research ponúka adrenálne výťažky z novonarodených teliat - menej toxínov, menej tuku, kvalitnejšie tkanivo ako u dospelých jedincov, ale sú aj drahšie, ale takisto veľmi dobré a ešte od firmy Standard Process Drenamin mi dobre fungovali, ale to je firma, ktorá sa špecializuje hlavne na takéto produkty a orgánové výťažky.

A  brať kôru nadobličiek, nie celé adrenálne tkanivo, ktoré môže obsahovať zvyšky adrenalínu a spôsobovať problémy ako sa to stalo mne práve u produktu Nutricology - oni majú dva produkty, celé tkanivo a len kôru nadobličiek.

U tých adrenálnych výťažkov som na rozdiel iných doplnkov výživy, cítila prakticky okamžite, že mi zaberajú, lebo hormóny človek cíti hneď - v prípade, že ich má deficit,  takže sa to dá aj dosť objektívne posúdiť, kvalita jednotlivých výťažkov. Zdravý človek inak necíti pri týchto výťažkoch nič - takže je to aj akýsi test na to, či má reálne problémy s nadobličkami.

423

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

túto červenú kapustu nekupovať, vyhodené peniaze, dačo z nej síce vyklíčilo, ale veľa semienok zhnilo, ešte to skúsim použiť pri pestovaní v pôde ako microgreens, či z toho dačo bude:

http://www.bioworld.sk/index.php?route= … uct_id=127

424

(62 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

napr. tu:
http://www.zdrava-voda.sk/index.php/produkty

všetky verzie sú pre domácnosť, len jedna je prenosná a tá druhá sa montuje

425

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Či sa oplatí... no záleží čo človek potrebuje a chce. Tak napr. mne dosť vadí pri pestovaní microgreens výrazná chuť, horčica, reďkovka, žerucha, senovka, fenikel, čakanka-strašne horká, pór... to všetko sa dá jesť len v menšom množstve ako doplnok, lebo to má veľmi výraznú chuť. Ak chcem ale používať microgreens ako "šalát", potrebujem niečo neutrálnejšie ako brokolica - tá maďarská je ok, mangold, tatsoi, rôzne odrody šalátu, čínska kapusta, kaleráb, kapusta, rukola... Microgreens sú veľmi podobné, tak stačí, keď si človek z toho vyberie len niečo.

Vyskúšaj tieto semienka, nepredávajú sa na klíčenie, ale ako bezlepková obilnina, ale v živote som nevidela lepšiu klíčivosť semien, do rána pri namočení sa už ukazujú klíčky, chuťou sú celkom fajn, inak podľa mňa najchutnejšia bezlepková obilnina, keď sa to pomelie, trochu to chutí ako kakao, ja to používam aj ako múku, aj surové naklíčené - dávam to do "green smoothies", pomixujem to, výborný je z tej pomletej múky bezlepkový čokoládový puding:

http://www.slnecnica.sk/produkt/canihua … -500g-bio/

Ja som si ich teraz nakupila 5 kg, pretože je to dovoz z Nemecka a nikde sa to inak nedá zohnať, čoi som pozerala, dá sa to kúpiť veľmi obmedzene vo svete. Inak sú vraj super výživné. Ak nemáš šrotovník obilia, môžeš si to pomlieť na trieštivom kávovom mlynčeku.

426

(11 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

"Faradayova klietka" sa dá urobiť jednoducho, zavesiť baldachýn z tkaniny, čo som tu uviedla+na podlahu podložku z odtieňovacej tkaniny.

Alebo úspornejšie riešenie podobné tomuto, ako si to urobil jeden elektrosenzitívny:
http://electrosensitivity.blogspot.sk/2 … y-ehs.html

Ale niektorí ľudia hovoria, že pobyt v takomto prostredí im nie je moc príjemný, tak neviem. Problém ale je, že keď je už byt moc zamorený a ja si v tom byte aj vytvorím jednu odtienenú miestnosť, o čo som sa snažila ja,  musím sa predsa po tom byte pohybovať - ísť do kuchyne, na WC a pre elektrosenzitívneho človeka stačí 10 minút v takomto prostredí a je úplne mimo, takže nemá to moc zmysel z môjho pohľadu.

Odtieniť dokonale miestnosť vôbec nie je jednoduchá záležitosť a treba to vždy zmerať, čo som vlastne odtienila, niekedy napr. magnetická zložka môže zase stúpnuť. Takisto ak v odtienenej miestnosti používam napr. mobil, el. zariadenia.... všetko sa to odráža potom ako ping-pong naspäť do miestnosti a vlastne si zvyšujem hladinu elektrosmogu. Takisto je potrebné vodivé väčšie plochy uzemniť.

Ak chcem naozaj vytvoriť super odtienenú miestnosť, musím začať už ťahaním kvalitných odtienených el. káblov, používajú sa aj odtieňovacie stierky, farby, okná sa odtieňujú špeciálnymi fóliami, záclonami, hlinikové žalúzie takisto dačo odtienia. Vo Švédsku je elektrosenzitivita uznaná diagnóza a takýmto ľuďom sa stavajú chránené bývania, ktoré sú takto odtienené. Ja nevnímam nízkofrekvenčné elektromagnetické žiarenie nejak extra škodlivo, len keď dajme tomu držím v ruke dlhšiu dobu zapnutý mixér, najškodlivejšie vnímam práve vysokofrekvenčné žiarenie, hlavne vysokodátové prenosy ako mobilný 3G internet.

V slovenskom paneláku v centre mesta je situácia najhoršia, pretože tam sa pridáva aj smog od susedov, podo mňou, nado mňou, vedľa mňa, ak je v priamom dohľade bts-stanica, byty od tretieho poschodia vyššie bývajú skoro všetky s vyššou hladinou vysokofrekvenčného smogu, záleží, či sa byt ocitne v smerovom pásme antény. Tu som o tom kedysi napísala článok:

http://www.badatel.sk/kpm/vplyv-elektom … e-zdravie/

Najlepšie na bývanie sú podľa možnosti staré tehlové domy s hrubými stenami - aj tie niečo odtienia, bývať skôr pri zemi ako na vyšších poschodiach, mimo centrum, ja som sa presťahovala do starého tehlového bytu a nemám tu žiadne problémy, chytám tu síce nejakú wi-fi sieť, ale môj VF merák tu ani nepípne.

Jaskyňa je úplne super a výborne odtieňujú stromy a lesy, takže niektorí elektrosenzitívni ľudia sa sťahujú do obytných prívesov do lesov.

Pozor na masívne používanie bezdrátových technológií, do istého okamihu človek nemusí vôbec nič cítiť a potom odrazu bum a jedného dňa mu začne vadiť aj minútový telefonát na mobile, mne sa to stalo zo dňa na deň vďaka bytu, kde som bývala, v takom byte ste ožiarení 24 hodín denne, ja volám mobilom minimálne. Jeden zaujímavý článok ako sa jedna výskumníčka z New Yorku stala elektrosenzitívna, robila 14 hodín denne s bezdrátovým internetom a 7 hodín denne telefonovala mobilom:

http://ehsfighback.blogspot.sk/2012/06/ … r-ehs.html

427

(11 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Na odtienenie magnetických polí sa používa napr. toto:

http://www.aaronia.de/produkte/abschirm … ield-FLEX/

428

(11 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ja keď som nemala peniaze na tú tkaninu, tak som si postavila v obývačke malý stan a dala som naň viac vrstiev tých záchranných dek, porobila som si z nich aj záclony do izby, aby to odrážalo žiarenie z vonkajších antén, vyzeralo to tam ako v Star Treku smile

Robia sa z takejto tkaniny aj baldachýny nad posteľ - dosť drahá záležitosť.

Ja som to kupovala tu, túto tkaninu, je to bavlna, príjemné na telo:

http://www.yshield.eu/en/shielding-fabrics/NATURELL

Problém je, že ak je žiarenie moc silné, nepomôžu ani takéto tkaniny a špeciálne nátery na stenu, fólie na okná, záclony a pod. Vtedy treba len opustiť "zamorený" byt a presťahovať sa, čo som urobila ja.

429

(11 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

keď to chceš vyskúšať za lacný peniaz, môžeš použiť "záchrannú izolačnú plachtu", ktorá sa dáva do všetkých lekárničiek, neodtieni to až tak super, ale dačo hej, alebo sa zabal do hrubého alobalu smile

430

(11 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

no, moc nerozumiem tomu, čo tam píšu, že tá deka má zabraňovať strácaniu nejakej elektromagnetickej energie z tela smerom von a regulovať vnútornú energiu:

"The specifically designed film membrane inside the blanket prevents the patient's body electromagnetic emissions from dissipating outwards. "

Ja používam podobnú deku, nie je to nič iné ako látka, kde sú votkané kovové vlákna, podľa toho o aký kov ide, hustotu a pod., tak tkanina má rôzne stupne schopnosti odtieniť vysokofrekvenčné a nízkofrekvenčné elektromagnetické žiarenie. Až na to, že ja to používam na presne opačný účel a to zabrániť prenikaniu elektrosmogu, hlavne vysokofrekvenčného z wi-fi, bts-antén z vonkajšieho prostredia do môjho tela a mozgu, účel to plní výborne a spím super, hlavne v prostredí, kde je toto žiarenie vysoké. Lenže na to mi je deka dosť nanič, keďže treba chrániť hlavne mozog a potrebujem zakryť počas spánku predovšetkým hlavu, takže ja to mám urobené formou akéhosi spacieho vaku na celé telo.

Mám na to meracie prístroje, ktoré mi merajú zaťaženie prostredia vysokofrekvenčným a nízkofrekvenčným žiarením. Ale keď je to vysokofrekvenčné moc silné, tak ma začne silno bolieť hlava a bývam unavená, takže na to ani merák ja nepotrebujem, trpím elektrosenzitivitou.

Ale naopak v prostredí, kde je vysokofrekvenčné žiarenie nízke a pod tým spím, necítim vôbec nič - žiadnu liečivú energiu.

Podobná "deka" sa dá zohnať ale za tretinovú cenu, ak človek kúpi tú látku na metráž a dá si to ušiť, resp. len zašiť okraje.

Tu o tom píšu trochu jasnejšie:

http://www.scenar.info/healing-blanket.html

" This screens the body from all external electromagnetic and electrostatic fields. It also reflects the body's own electromagnetic radiation in the infrared and extremely high frequency ranges. This effect helps the body to rebalance its own electrical charge and energy and thus heal itself."

431

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ja ďatelinu a lucernu nenakličujem, lebo zrovna jej klíčky obsahujú látku canavanin, ktorá môže spôsobovať problémy

narazila som na to, keď som čítala o Gersonovej diéte, kde tieto klíčky zakazujú, tu o tom píšu:

http://www.raysahelian.com/alfalfa.html


ale na skúšku Ti stačí obyčajný zaváraninový pohár s gázou navrchu a gumička, dôležité je potom ten pohár otočiť hore dnom - dať do nejakej vhodnej misky, aby odtekala voda

http://www.suncity.sk/klicenie-semienka-c-31.html

432

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

klicky maju radsej chladnejsiu klimu - menej plesni, ja mam v kuchyni bezne okolo 20-21 stupnov, v zime aj menej, cize preplachovanie studenou vodou je uplne OK

na klicky z Nemecka som nasla tento super obchod, mozeme sa kludne dohodnut na spolocnej objednavke a rozdeleni postovneho, ale teraz najblizsie objednavat nebudem:

http://stores.ebay.de/seedshop24/_i.htm … =205835419
http://www.saatzucht-bardowick.de/content/view/14/

je to zajedno, ci sa to objedna cez ebay alebo priamo cez ten obchod

tak tu cervenu kapustu z toho obchodu som si objednala pred mesiacom aj ja, ale dost sklamanie, ona vyklici, trva to dlhsie, nez u brokolice, ale predtym ma clovek pocit, ze tie semienka najskor hniju, tak to zapacha-mozno sposobene aj tym sirovym zapachom, ja som to uz na stvrty den musela vyhodit, lebo som odisla z domu prec, tak vyskusam este raz, ci to naozaj vyklici na normalnu velkost

semienka som kedysi dezinfikovala GSE - ale potom som zistila, ze staci poriadne oplachovanie studenou vodou a to zabezpeci, ze nebudu plesniviet, u haklivejsich aj 3x denne, hotove naklicene semienka dam do salatovej odstredivky, v nej je take sito, cez ktore prepadnu nevyklicene semienka, co by mohli dalej v chladnicke plesniviet a zvysne klicky odstredim v tej odstredivke, odstredenim prepadnu dalsie nevyklicene semena a zostanu tam len zdrave, dam do pohara a do chladnicky

brokolica mi klici super - doteraz som mala vzdy tu madarsku bio, ine u nas ani nedostat

teraz sa chystam naklicovat microgreens v pode, mam semena cinskej kapusty, kalerabu, mangoldu, sladkej bazalky, tak som zvedava ako to vypali

na skladovanie klickov su najhorsie vysoke teploty, idealne ak ma clovek miesto, je ich dat aj do chladnicky, ja ich mam v tme v komore, tam teplota neprekroci 21 stupnov

433

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ja si nakupujem uz teraz semiacka vo velkom z Nemecka, je tam drahe postovne 17 Eur, ale nakupujem tam preto, lebo je to vyborna kvalita, trochu lacnejsie ako u nas a hlavne tam maju velky vyber - karelab, bazalku, kapustu, repu, rukolu.... Takyto nakup urobim raz do roka, ono to vydrzi velmi dlho jedno 200 g balenie brokolice, semiacka vydrzia bez problemov 2-3 roky aj dlhsie, ak su dobre skladovane - v suchu a v tme

ak zoberiem kolko klickov mam z toho jedneho baliku semiacok - tak je to prakticky zadarmo

brokolica patri medzi moje naj klicky, spolu s rukolou - len rukola uz vylucuje sliz, takze treba na nu sitko

rukolu u nas napr. ani nedostat

u nas je dobra kvalita vody, takze ja oplachujem semiacka normalne pod vodou z vodovodu, tam kde som byvala predtym, bola zla kvalita a uz to bol problem, filtrovat na to vodu je dost luxus, lebo na oplachovanie jej treba pomerne vela

prevarenie vody neodstrani z nej skodliviny

Toto je velmi dobry mixer, aj ked na Vitamix nema:
http://www.obchodobchodov.sk/produkty/S … -1117.html

Na SK sa uz predava aj vitamix a dokonca aj blendtec total blender, len tie ceny su dost priserne.

Moj posledny mixer mal 1000 W - Solac, priserna kvalita, vydrzal dokopy 5 mesiacov, takze nie je to len o vykone, ale aj spracovani toho mixera.

A potom co som odpalila uz stvrty mixer, tak som si kupila vitamix a bola to asi najlepsia kupa kuchynskeho spotrebicu v mojom zivote. Spocitala som si, kolko penazi ma stali dovtedy tie lacnejsie mixery a rozhodla som sa, ze si uz kupim nieco poriadne.Mixujem na nom hlavne surovu stravu, green smoothies, orechove mlieka, rozne klicky, takze mu davam dost zabrat a zatial sa mi ani raz nestalo, ze by sa mi zapla ta poistka, teda zeby sa prehrial.

Volba bola medzi catler, vitamix a tym blendtecom, blendtec ponuka ale len 2-rocnu zaruku, co sa mi zdalo pri tej cene malo, vitamix-7 rokov, tak vyhral vitamix. Ja som ho kupila v Rakusku, kde mam aspon zaruku, ze ta firma bude aj o tych 7 rokov fungovat dalej, nie ako u nas na SK, ak firma zanikne, je potrebne Vitamix posielat na servis do Nemecka, co je dost drahy spas.

435

(122 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/pi … 29160.html

zentel sa pouziva aj na hlisty

krvacavost dasien, ak je to lokalny problem a nie napr. deficit vitaminu C, je vacsinou v dosledku nedostatocnej hygieny medzizubnych priestorov, kde sa usadzaju zvysky potravy, ktore tam hniju a pritahuju tak rozne bakterie a je tazke ich odtial beznym cistenim zubov dostat,  malokto pouziva medzizubne kefky alebo dentalnu nit pravidelne - ale toto je jedine, co definitivne u mna odstranilo krvacavost a vobec mi nepachne z ust ani po zobudeni rano

vyborne sa mi osvedcilo vyplachovanie ust silnym slanym roztokom, pouzivanie prirodnych zubnych past - znacka weleda DM drogeria a vyborny dezinfekcny ucinok ma tento doplnok s obsahom oreganoveho, skoricoveho, klincekoveho oleja, je to drahsie, ale je to tak silne, ze staci jedna kvapka na zubnu kefku a tu flasku uz mam vyse roka:

http://www.iherb.com/North-American-Her … 0-ml/14855

Dobrý článok o jóde a štítnej žľaze, čo ma tam veľmi zaujalo, že nedoporučuje lugol ale čistý saturovaný SSKI potassium iodide, ja som si ho nedávno kúpila kvôli tomu, že aj pri otrave ortuťou sa doporučuje užívať tento SSKI a nie jód, teda u ľudí, čo majú potenciálne problém s premenou T4 na aktívny T3 - časté u otráv, autistov a pod.:

"Skutočnosť, že vaša štítna zužitkováva jód len v jeho ionizovanej forme (t.z. jodid), je uvedená ako základný fakt v každej medicínskej učebnici. Vaša štítna žľaza spracováva jodidu (I-) do jódu (I2) pre použitie v tvorbe tyreoglobulínu. Vaše telo potom nevyužíva I2 jód priamo. Ten sa musí najprv rozdeliť do dvoch I-ióny, čo je oxidačná reakcia, ktorá spôsobuje oxidačný stres.

Prenášače jodidu sa nachádzajú aj v iných oblastiach tela okrem štítnej žľazy, vrátane vašich pŕs a v hrubom čreve. Jedna zo skupín transportérov jodidu sa nazýva sodno-jodidový symporter a druhá sa nazýva pendren. Dr David Brownstein pojednáva o sodno-jodidovom symporteri, ale nezmieňuje pendren. Avšak rovnako ako všetky ostatné iónové prenášače, aj oni vyžadujú elektrický náboj pre pohyb molekúl cez membránu, čo znamená, že jód musí byť vo svojej ionizovanej forme.

Je možné, že pre určité ochorenia niektorí pacienti dosahujú dobré výsledky pomocou Lugolovho roztoku, ale podľa skúseností Catherine Tamarovej, odborníčky na autizmus, je zrejmé, že deti s autizmom a ich matky, sú na tom dobre s jodidom, ale nie nevyhnutne s jódom."

http://www.badatel.sk/kpm/znizena-funkc … ny-liecba/


Aj keď sa o tomto probléme moc nevie, vysokofrekvenčné žiarenie môže ovplyvniť funkciu štítnej žľazy, a nielen štítnej žľazy, ale preukazne aj hladinu melatonínu v tele. Mladí ľudia používajú dnes smartphony a veľmi často sa prípajajú na 3G internet, alebo cez wi-fi, dostávajú dnes niekoľkonásobne väčšiu dávku žiarenia ako kedysi, to už nie je len vec telefonovania mobilom, pri dnešných vysokorýchlostných prenosoch veľkého objemu dát, je dávka žiarenia omnoho vyššia+používa to veľa ľudí okolo mňa, tie efekty sa uvidia až za pár rokov, napr. v tomto videu práve jedna žena hovorí, že keď jej namontovali oproti bytu bts-stanicu mobilného operátora, jej dcéra a aj ona, obe začali mať vážne problémy so štítnou žľazou, keď sa z problematického bytu jej dcéra odsťahovala, štítna žľaza sa po roku dala do poriadku:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 … 248420023/

Ja keď napr. cestujem v piatok vlakom, kedy sa vracajú mladí ľudia z internátu a každý druhý sa pripája notebookom na internet, pričom vlak sa stále hýbe a pri pripájaní sa musí neustále vyhľadávať najbližšia bts-ka, tak to žiarenie sa znásobuje+kovová klietka vlaku, ja nemôžem pomaly už v takomto vlaku vôbec cestovať. Som čítala teraz o niektorých elektrosenzitívnych ľuďoch, čo už spáchali samovraždu, lebo nie sú schopní už fungovať v tejto spoločnosti. Stále prichádzajú ďalšie ešte výkonnejšie bezdrátové technológie ako bezdrátový prenos USB, HD, dokonca bezdrôtový prenos el. energie. Dnes, keď si zakúpite niektoré prístroje ako napr. tablet, tak ten umožňuje už len bezdrátové pripojenie na internet. Ma zaujíma, kde bude tá hranica, že začnú masívne pribúdať elektrosenzitívni ľudia+pri dnešnom zamorení ťažkými kovmi a nedostatku antioxidantov to bude ešte rýchlejšie. Inak antioxidanty vedia výrazne znížiť následky ožiarenia, ja keď si dám vysoké dávky vitamínu C a rôznych doplnkových antioxidantov, aj minerálov, je mi hneď lepšie.

elektrosmog, hlavne vysokofrekvenčný znižuje hladinu melatonínu, testosterónu, TSH, T3, T4, poškodzuje imunitný systém, urýchľuje množenie vírusov v tele, Klinghardt napr. predtým, než vôbec začne liečiť svojich pacientov z boreliózy, tak musia zredukovať vo svojich bytoch elektrosmog na minimum:

http://products.mercola.com/klinghardt-dvd/
http://articles.mercola.com/sites/artic … mones.aspx

438

(62 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ja používam osmózu, ale nebývam často doma, tak si so sebou beriem ten nádobový filter diona - je to praktické, stačí zobrať len ten plastový vrch a ten uhlíkový filter a položiť pri filtrovaní do hocijakého džbánu

tá diona je celkom fajn, kedysi, keď som nemala osmózu som používala jej väčšiu verziu, mala som doma veľmi tvrdú vodu a filter sa dosť rýchlo zanášal, závisí od kvality vstupnej vody ako dlho vydrží

samozrejme osmóza a destilácia sú efektívnejšie ako uhlíkové filtre, ktoré sa od začiatku zanášajú a používaním produkujú stále menej čistú vodu, ale osmózu si so sebou nezoberiem, aj keď som videla také malé prenosné, zase musí tam byť tlak vody, musí pasovať závit, je to problém

Cutler má knihu pomerne drahú, ale je to to najlepšie, čo doteraz bolo o chelácii kovov napísané, aj keď je už táto kniha čiastočne zastaralá a dajme tomu neprakticky napísaná, rozhodne to nie je instantný manuál - čo kedy a ako mám presne brať, ale ako jediný rieši v tej knihe veci, ktoré som u iných lekárov zaoberajúcich sa cheláciou nikde nečítala. Drtivá väčšina kníh o ťažkých kovoch a chelácii je úplne nepoužiteľná, aspoň čo som ja čítala. Po prečítaní Cutlerovej knihy u mňa doslova nastala obrovská úľava, pretože som nechápala z čoho mám tú silnú adrenálnu únavu, problémy so štítnou zľazou, nikto o tom moc nepísal v súvislosti s ortuťou, všetko, čo som u seba riešila, zdravotné problémy som našla len v jeho knihe. Prvý rok chelácie som len tápala v rôznych protokoloch, tých informácií je strašne veľa, skúšala som jednorázové DMPS injekcie-príšerné vedľajšie účinky, modifikované pektíny, algináty, nano chlorelu, bežnú chlorelu, kyselina fulvová a kopec ďalších, je to všetko slabé a dnes už mám pocit, že tieto produkty sú vyrábané (okrem DMPS a chlorely - tu treba správny protokol brania) hlavne za účelom komerčného zisku. Nikto nerobil s týmito produktami dlhodobé štúdie a hlavne, či sú schopné detoxikovať aj mozog a keď si zoberiem odporúčania výrobcov na dávkovanie dajme tomu modifikovaných pektínov - 5 g denne alebo branie alginátov - 3-6 kapslí denne, je to strašne málo pri otrave ortuťou, potrebovala by som to brať aspoň 3-4x denne a to by sa tieto produkty potom nehorázne predražili, tu už je aj DMSA super lacné. 

Cutlerov protokol mi poskytuje najlepšie vysvetlenie chelačného procesu. ALA samotná nie je dobrý chelátor, ale o to ani moc nejde, ALA ako tukorozpustný antioxidant otvára bránu do mozgu, rozviruje ortuť a DMSA, DMPS ju zase v tele naviažu. Na dmps už nereagujem teraz vôbec, na DMSA len čiastočne - trochu viac preniká do mozgu, na ALA silno, ortuť v tele už mám značne zredukovanú, potrebujem ju dostať teraz z mozgu. A to dokáže jedine Cutlerov protokol častého podávania ALA. Tak napr. podľa Klinghardta a väčšiny sú dostačujúce DMPS injekcie na cheláciu, ale tie nedokážu dostatočne chelátovať mozog, ja už o tom nepotrebujem čítať, ja to rovno všetko testujem na sebe.

No a ja keď som prišla k lekárovi s tým, že mám podozrenie na hypotyreózu a chcela som vyšetrenie T3 a T4, tak mi povedal, že max. mi vyšetrí TSH. On aj keby chcel, tak ho poisťovňa nepustí, na T3 a T4 už musím mať diagózu vážnejšej poruchy štítnej žľazy. Takže som potom musela ísť do súkromného labáku a ďalšie vyšetrenia si dať urobiť na vlastné náklady, T3, T4, protilátky, ferritin atď. Problémy so štítnou žľazou má dnes pomaly každá tretia žena - neviem či vďaka stúpajúcemu elektrosmogu, mne silný elektrosmog jednu dobu spôsoboval problémy so štítnou žľazou, alebo je to nedostatok jódu a iných živín ako napr. selén, alebo tie ťažké kovy, nefunkčnosť štítnej žľazy je väčšinou vždy len následkom nejakého iného problému v tele, dokonca to by asi nikto nepovedal, súvisí doslova priamo s funkčnosťou čreva keď má niekto dajme tomu celiaku, candidu, môže mať problémy so štítnou žľazou. Minule som si písala s jedným endokrinológom, lebo som chcela tie vyšetrenia, u nás ľudia sa ani nedostanú napr. k liekom ako armour, jediný liek, ktorý dostane u nás pacient je syntetický T4 a drtivá väčšina žien celoživotne trpí nediagnostikovanou hypotyreózou, pretože TSH je veľmi nepreukazné pri určovaní diagnózy.

Obilie nie je prirodzená strava pre ľudí, dnešné obilie je ešte vysoko prešľachtené na vysoký obsah lepku kvôli pekárenským účelom a to isté sa dá povedať o mlieku a hlavne jeho moderných podobách, pasterizované, ultra vysokoho zahriate trvanlivé, presladené jogurty, tučné syry. Pri surovom kvalitnom mlieku ľudia také problémy nemajú. O kvalite dnešného predávaného chleba sa ani nebudem radšej zmieňovať. Veľa ľudí má problémy s lepkom a nemusí sa to prejavovať nejak dramaticky, sa zistilo že u starších ľudí je to veľmi častý problém. Kedysi dávno aspoň tie obilniny "predtrávili" dlhodobým kváskovým procesom, teraz tam nasypú emulgátory, éčka, kypriace látky. Takže tu hrá rolu nielen samotná potravina ale aj jej spracovanie. Ak dám obilninu dajme tomu naklíčiť, tak už také problémy nerobí.

Variť surovú stravu, zelenolisté zeleniny len kvôli deaktivácii látok ako goitrogény je podľa môjho názoru nezmysel. Ak už mám problémy so štítnou žľazou, tak je vhodné nejesť tieto potraviny vo väčšom množstve, hoci ja som ich jedla aj tak, aj keď som tie problémy jednu dobu mala. Tie rôzne pozitíva, ktoré sa občas uvádzajú pri varení zeleniny ako zvýšenie obsahu karoténov rozhodne neprevýšia výživovú hodnotu surovej zeleniny. Ak zeleninu odšťavím a zbavím ju vlákniny príp. rozmixujem vo vysokovýkonnom mixéri, výživné látky sa stávajú dostupnejšie.

Tie najefektívnejšie protokoly chronických ochorení zahŕňajú práve surovú stravu a surové šťavy, varená zelenina je tam len ako doplnok - zemiaky, strukoviny a pod. Ja som si vždy myslela, že moja strava je ok, ale až keď som nabehla na 80% surovú stravu so šťavami, klíčkami, zelenými nápojmi, tak tam som cítila výrazný rozdiel.

Výživové doplnky ak o nich človek číta, aké rôzne účinky majú, tak dajú človeku pocit, že získa z nich niečo viac ako dajme tomu zo zdravej stravy. Ale je to naozaj tak? Naozaj získam viac kúpou astaxanthinu, než keď si odšťavím mangold, klíčky a mrkvu? Ale keď o tom astaxanthine sa tak dobre číta a výrobcovia doplnkov vedia presne ako majú získať spotrebiteľov, každý sa bojí starnutia, choroby, ženy vrások atď.... sú ľudia, čo sa doslova stali závislí od doplnkov a bez svojej dennej dávky dostávajú kolaps. Tým rozhodne nezavrhujem rolu doplnkov, vždy je to lepšia voľba ako lieky, len píšem, že nevidím dôvod brať väčšinu z nich u ľudí, ktorí sa stravujú prevažne surovou stravou + šťavy, klíčky, nejaké superfoody. Vždy záleží od toho, aká je moja strava, čí som chorá atď. Surová strava nie je len o tom, čo prijímam, ale aj  o tom, čo hlavne neprijímam - všetky tie spracované, rafinované potraviny a hlavne pri tejto strave vzniká najmenej odpadových produktov, najmenej zaťažuje organizmus. Čo je lepšie riešenie, dať si varené jedlo+enzýmy+betaine hcl alebo surové, kde to nepotrebujem? Riešiť zácpu braním rôznych vláknin, horčíka alebo jednoducho konzumovať stravu prirodzene bohatú na vlákniny? Mám brať lecitín na čistenie ciev a doplnky na srdce alebo mám radšej jesť takú stravu, ktorá moje cievy nezanáša? Minimálne to druhé riešenie je lacnejšie a menej komplikovanejšie, aj keď uznávam, že pre väčšinu ľudí je úspech, keď začlenia do svojho života aspoň to prvé riešenie. 

Jediný b-komplex vo forme doplnku výživy, ktorý teraz beriem je "foodsource", nevidím osobne zmysel pre seba pri mojom stravovaní brať nejaké špeciálne formy b-vitamínov. Jediné, čo kupujem z vitamínov a minerálov je selén - vo forme  methylselenocysteine, vitamín D3, jód, vitamin E, C.

Ešte pred rokom som napr. brala na podporu metylácie: TMG, SAM-e, B12, kyselinu listovú - metafolin, B6, skúšala so aj NADH, najnovšie PQQ
Na podporu sulfácie som brala: epsom soľ - robila som si s ňou krémy a natierala som sa, kúpele, MSM, molybdén, biotin, B1, vitamín C, NAC
Na podporu glutahtionu: TMG, B12, kyselinu listovú, NAC, glycin, glutamin, C, E, zinok, ALA, podpora pečene silimarin, podjazykový glutathion...

Na črevo som brala glutamin, probiotiká. Na mozog theanine, taurin, GABA a nejaké ďalšie mozgové zmesy.

+ rôzne antioxidanty, minerály ako mg, jód, selén, zn, E, betakarotény, C, kurkumin

+ hormonálna podpora - thyroidné, adrenálne výťažky

potom podľa potreby na riešenie rôznych zdravotných problémov, čo sa priebežne vyskytovali napr. železo - som permanentne anemická, rok som mala nonstop infekcie - takže tam bol ďalší záber na doplnky - olivový extrakt, monolaurin, echinacea, astragalus, glukány, GSE, oregáno, koloidné striebro... potom zase prišli plesne a kandida - ďalšie doplnky ako enzýmy Candex, cesnak

brala som 40-50 tabliet denne, či to malo efekt, netuším, priamy efekt cítim pri máloktorom doplnku, teda s výnimkou napr. infekcie, candidy, v podstate cítim len nejaké adaptogény, na energiu kofeín - zelený čaj alebo tie, ktoré majú súvis s hormónmi ako adrenálne a thyroidné výťažky

Ja neviem reálne posúdiť, ktorý z týchto doplnkov moje telo skutočne potrebuje, čerpala som len z teórie a doporučení pri chelácii ortuti, tak som brala pre istotu všetko. A tu je práve ten zádrhel, keď človek berie izolované látky, to nevie naozaj nikdy posúdiť, čo z toho naozaj využije. Tak som to zredukovala na najnutnejšie minimum a riešim to viac "holisticky" cez stravu. A samozrejme finančná otázka tiež nie je zanedbateľná, pretože k tomuto všetkému potrebujem každý mesiac slušnú dávku DMSA, čo je samo o sebe dosť drahé. A keďže chelácia je často záležitosť 2-4 rokov, nechcem sa finančne zruinovať na doplnkoch.

Jedna vec je teória a druhá prax a chelácia ortuti býva často veľmi problematická a dlhodobá. Pre mňa je alfa omega brať chelátory ako hodinky každé tri hodiny deň a noc  s menšími pauzami prakticky nonstop týždne, mesiace, roky, všetko ostatné sa stáva podružné a nie je to až také dôležité pre mňa v tejto chvíli, už sa cítim fyzicky tak dobre, že väčšinu z toho nepotrebujem riešiť. Predtým som u seba každý mesiac riešila nejakú "inú diagnózu", čo mi vďaka ortuti nefungovalo skoro nič - imunita, hormóny, trávenie, bolesti v niektorej časti tela, ktoré prichádzali a odchádzali, plus také bizarnosti ako elektrosenzitivita - ktorá mi teda pekne znepríjemňuje doteraz život, plus alergia na chemikálie, parfémy.

Protokol Dr. Hymana - brať 3x za deň DMSA.... tomuto by som sa  vyhla, osobne mám najviac rešpekt k práci Dr. Cutlera, čo sa týka chelácie a keďže užívam DMSA 2 roky pravidelne skoro každý deň, tak najlepšie mi funguje jeho časté branie minimálne každé 4 hodiny, ešte lepšie každé 3 dokonca každé 2 hodiny - ale toto je už technicky nezvládnuteľné, ak som brávala DMSA menej často, dajme tomu každých 8 hodín, dochádzalo k redistribúcii ortuti a mala som veľmi nepríjemné vedľajšie symptómy, toto platí aj pre ALA.

Je známe, že ortuť dokáže poškodiť veľmi veľa systémov v tele, stačí sa pozrieť na autistov, koľko doplnkov oni musia brať, aby vôbec fungovali, zlyháva u nich všetko, hormonálny systém, trávenie, majú kopec neznášanlivosti na rôzne potraviny, alergie atď.

Dr. Hyman tak ako mnohí takisto profituje predajom doplnkov, svojich kníh a nie zrovna lacno. Prečo mi je Dr. Cutler napr. sympatický? Ako jediný sa snažil vytvoriť taký protokol detoxu ťažkých kovov, ktorý bude dostupný pre masy. Dokonca aj tí, čo nemajú peniaze na DMSA, môžu chelátovať len s ALA, aj keď to potrvá dlhšie a je tam viac vedľajších účinkov.
Dr. Hyman sa otrávil z tuniakových konzerv a sushi, v tom je veľký rozdiel, či sa otrávím z rýb relatívne nedávno alebo zdroj otravy siaha ďaleko do minulosti a väčšina z nej sa už stihla presunúť do mozgu, ortuť má silnú afinitu k mozgu.

Ďalšie články si od neho prečítam, pozriem sa aj na tú knihu.

Ohľadom toho IV vitamínu C, tak som si pár krát doteraz vyrobila podľa tohoto návodu lipozomálny vitamín C a lipozomálny glutathion. Či to má efekt IV, netuším ale čítala som, že mnohí lekári túto techniku už používajú na zvýšenie vstrebateľnosti rôznych výživových doplnkov , napr. Dr. Klinghardt bežne doporučuje svojim pacientom robiť si takéto lipozomálne mixy:

http://www.racehorseherbal.com/Infections/LET/let.html
http://www.betterhealthguy.com/joomla/b … eyond-lyme

Ešte možno úvaha trochu mimo... zatiaľ máme možnosť kupovať lacné doplnky z USA, ale dokedy? Ak sa naplnia predpovede ohľadom ropného vrcholu a zdražovania pohonných hmôt, letecká doprava bude prvá, ktorú to postihne, ak dovtedy nepríde ešte nejaký EU zákaz. Trend je taký, že v budúcnosti budeme radi, ak budeme mať vôbec peniaze na kvalitnejšiu stravu, nieto ešte doplnky. Možno preventívne nie je zlé začať sa orientovať na viac prirodzený spôsob ako zlepšiť svoje zdravie a ja len pevne dúfam, že dovtedy už nebudem závislá od DMSA, ktoré u nás vôbec nedostať.

441

(62 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

najlepší izotonický nápoj a zdroj elektrolytov je napr. voda z kokosu

osobne by som sa vyhla väčšine predávaných športových nápojov, obsahujú cukor, umelé sladidlá, farbivá...

keď sa pozriem, čo obsahuje bežne kupovaný izotonický nápoj, tak pochybujem dosť o tom, že má slúžiť môjmu zdraviu:

http://www.biceps.sk/flash

" Zloženie: sacharóza, maltodextrín, glukóza, laktát vápenatý, citronan sodný, regulátor kyslosti kyselina citrónová, citronan horečnatý, chlorid sodný, aróma, dihydrogénfosforečnan draselný, látka protihrudkujúca oxid kremičitý, farbivá tartrazin, košenilová červeň, karmín 20%."


čo si urobiť ako športový nápoj niečo podobné ako toto:

http://www.youtube.com/watch?v=KHauIrMC … ure=relmfu

príp. rozriedenú zeleninovo-ovocnú šťavu doplnenú trochou morskej soli a vitamínu C proti oxidácii

S tým glutathionom to nie je také jednoznačné, mám ho málo preto, lebo mám v sebe ortuť a ťažké kovy, ktoré mi jeho zásoby radikálne redukujú a znemožnujú tak efektívny detox alebo mám ťažké kovy preto, lebo som sa narodila s genetickým deficitom a preto moje telo akumulovalo vo zvýšenej miere ťažké kovy? A čo vnútormaternicový zdroj ortuti od matky? Ten môže byť takisto veľmi významný, nie je to nakoniec tak, že práve u takýchto prípadov otravy sa už naruší celý detoxikačný mechanizmus organizmu? Žeby to bolo naozaj všetko len genetikou? Fajčenie, choroby ako rakovina, autoimunitné choroby, alergie, chemikálie, kozmetika, parfémy, zahriate trans tuky, akrylamidy, chronické infekcie, nevhodná strava, nedostatok niektorých minerálov, vitamínov, v značnej miere VF elektrosmog, užívanie liekov... toto všetko zvyšuje nároky na glutathion a dlhodobé ochorenia ho značne zredukujú a potom už nie je problém ani s akumuláciou ťažkých kovov v tele. Prečo je napr. teraz toľko ochorení MCS - Multiple chemical sensitivity, chronický únavový syndrém, fibromyalgia?

Príroda nás  nevybavila mechamizmami, ktoré by zvládali ten nápor toxínov, ktoré sa nám dnes servírujú, malému niekoľkodňovému bábätku, ktoré má ešte priepustnú  mozgovo-cievnu bariéru pichnú očkovaciu látku -  ortuť mozgový jed, ktorý putuje priamo do mozgu. S takouto "výbavou" do života sa len ďalej pridávajú problémy ako alergie, autoimunitné ochorenia, infekcie... Väčšina ľudí má práve pre tieto dôvody znížené zásoby glutathionu a oslabenú detoxikačnú schopnosť a nie naopak. Po chelácii ťažkých kovov sa hladina glutathionu upravuje do normálu.

To "tuningovanie" spomínanými doplnkami a ešte oveľa viac ja robím už tri roky, ale nemám pocit, že by mi to nejak významne  pomáhalo pri detoxe, okrem tej ALA, ktorá je výborná na detox mozgu - je to jediná látka, ktorú naozaj cítim a mám z nej najviac symptómov rozvírenej ortuti v mozgu. Aby som to upresnila, na začiatku chelácie, keď som bola na tom zle, mi tieto doplnky pomáhali do istej miery, úplne nenahraditeľné bolo v tej dobe užívanie adrenálnych výťažkov, ktoré by som asi ťažko niečím iným nahradzovala. Ale v súčasnej dobe už cítim väčší efekt zo surovej stravy a štiav ako z doplnkov.

Nedenaturovaný srvátkový proteín je nereálny, aj keď to výrobcovia s obľubou píšu, pretože zákon nedovoľuje použitie surového mlieka a už vôbec nie pri doplnkoch výživy, zákon v Amerike vyžaduje minimálne tz."flash pasterisation" 15-30s zahriatie na 71-74 stupňov celzia.  Ja si doma precedím vyrobený surový kozí kefír cez plátno a mám 100% nedenaturovanú srvátku a ešte aj obohatenú bididokultúrami.

Minule som čítala jednu zaujímavú teóriu, že jednou z príčin prečo sa akumulujú ťažké kovy v dnešnej dobe je nedostatok prirodzených sírových zlúčenín v strave. Ak si zoberieme stravu primátov, tak tí v podstate celý deň prežúvajú rôzne zelené listy, rastliny, výhonky v surovej forme - tieto sú veľmi bohaté na sírové zlúčeniny. Väčšina zeleniny, ktorú dnes jeme, je už tak prešľachtená na chute, že horčiny a sírové substancie sú v nich značne zredukované. Najsilnejšie vírenie z bežných potravín u mňa spôsobujú práve šťavy zo sírnych zelenin - brokolicové, rukolové klíčky, reďkovka, žerucha, mangold...

Na zvyšovanie glutathionu je vraj najefektívnejšia surová strava a divoké rastliny a nie izolované vitamíny a minerály. Zelenina musí byť ale v surovom stave a ideálne práve tie druhy, ktoré nie sú moc rozšírené u nás - rukola, mangold, rôzne divoké formy šalátu.  Niektoré z vitamínov sa prirodzene ani nevyskytujú napr. benfotiamine syntetická tukorozpustná forma, ktorá má uplatnenie pri niektorých ochoreniach, otázne je, mám dať peniaze za tieto špeciálne formy b vitamínov ako benfotiamin, MTHFR  a drahé doplnky ako astaxanthin, najnovšie napr. PQQ - necítila som absolútne nič, žiadnu energiu z neho alebo si mám radšej robiť surové šťavy a jesť klíčky - mám tam kyseliny listovej, astaxanthinu, karoténov, enzýmov habadej. Som pozerala minule jeden dokument o liečbe rakoviny, spomínali tam medziiným práve aj rôzne výživové doplnky, ktoré ľuďom pomáhajú, ale na prvom mieste zdôrazňovali rolu stravy, surovej zeleniny a štiav, o doplnkoch sa vyjadrovali, že jednak sú drahé a obmedzené pre ľudí, ktorí sú chorí a nemajú príjem a jednak takýto človek potom nie je nútený zásadne zmeniť svoju stravu, ktorá je alfa omega pri liečbe rakoviny. Pre väčšinu ľudí je jednoduchšie dať si svoju dávku doplnkov ako robiť zmeny vo svojej strave. Pozor tu nepíšem o bežnej zdravej strave, tu píšem o pomerne radikálnej zmene, kde sa konzumuje 80% v surovom stave a to hlavne zamerané na zelenolisté zeleniny, ovocie len obmedzene+šťavy a klíčky.

Na druhej strane ďakujem Bohu za chémiu ako DMSA a DMPS každý deň, bez tých by som bola ešte doteraz asi kripel. Keď už je na tom človek veľmi zle a veľa orgánových a vylučovacích systémov je už poškodených,  úplne prirodzenou cestou sa už z toho dostane veľmi ťažko, pretože je napr. veľmi ťažké dostať ortuť z mozgu, na to potrebujem niečo tukorozpustné, čo prekoná mozgovo-cievnu bariéru a efektívny protokol, ktorý zabezpečí stálu hladinu tejto látky v krvi, ako napr. branie ALA každé tri hodiny podľa Cutlera, tu sú na mieste aj doplnky výživy a v podstate aj chémia a rôzne syntetické formy.

443

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Na to sito na múku som dávala už link, je tam aj obrázok a dá sa to tam aj kúpiť.

v pohároch nemajú klíčky až takú super cirkuláciu vzduchu ako v site, ale mne to neplesnivie - dôležité je nechať odtekať vodu a 2x poriadne prepláchnuť


bezlepkové chleby Schar sú otras - je to predražené a človek platí väčšinou len za škrob, nie sú v tom žiadne živiny, dajú sa piecť aj bezlepkové chleby zo 100% bezlepkových múk - pohánka, proso, amarant, teff, ryža natural, quinoa... bez škrobov, xanthanu, guarovej gumy, vajec a sójovej bielkoviny  apod.

Reďkovkové klíčky chutia o dosť intenzívnejšie ako reďkovka, ale v každom prípade chutia reďkovkovo smile.

Toto sú najpodrobnejšie stránky o klíčení, nájdeš tam všetko:
http://sproutpeople.org/

všetko, čo si napísal, klíčiť pôjde, okrem sezamu, ten som teda zatiaľ nikdy neskúšala, ono je tých semien strašne veľa, ale tak napr. mandle, tekvicu, sezam neklíčim, tie len namáčam na noc do vody, slnečnica klíči veľmi dobre, aj lúpaná.

Ja osobne sa už dosť vyhýbam lepkovým obilninám, takže ich už ani moc nenakličujem a stále zostáva toho kopec na nakličovanie.

444

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ja používam aj takéto sitká na nakličovanie, len neviem ako ich chceš naskladať na seba, to fungovať nebude

ak chceš ale nakličovať len jednu vrstvu klíčkov a aby klíčky rástli dohora ako zelená tráva - alfalfa, brokolica..., tak potom ale potrebuješ niečo rovné,  ja používam nerezové sitká na múku:

http://www.kvk.sk/tescoma/detail/2141/r … cia--18-cm

tieto by si naskladať mohol, ale cieľom je, aby mali klíčky dobrú cirkuláciu vzduchu, takže ja na každé sitko používam zvlášť misku

poháre zaberú málo miesta, preto ich používam

pri väčších množstvách používam obyčajné sitá

pri slizovitých semienkach, kde treba len jednu vrstvu - rovné sitká na múku, takisto ak chcem viacdňové klíčky, aby rástli pekne dohora

ak si ešte nikdy neklíčil, tak začni s niečím jednoduchým, otázne je, či Ti tie klíčky vôbec budú chutiť

445

(5 odpovedí, zaslaných do Infekčné a parazitárne choroby)

anti-biofilm protokol:

http://www.autismpedia.org/wiki/index.p … cols/Usman

http://www.herbsforlyme.com/category-s/225.htm

http://www.livelongercleanse.com/page/lymes-disease

http://pptu.lefora.com/2011/01/17/inter … ms-and-en/


Jedným zo spôsobom ako vraj narušiť biofilm je práve chelácia ťažkých kovov. Dosť často sa tam používajú aj enzýmy, probiotiká a potom antimikrobiálne látky.

Klinghardt o tom dosť často píše vo svojich článkoch:

http://www.klinghardtacademy.com/images … l%2009.pdf

446

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

medzi "microgreens" patrí v podstate aj obyčajná žerucha, sú to len viacdňové klíčky, dajú  sa na to použiť semienka rukoly, brokolice, kalerábu, kapusty, bazalky, horčice, senovky, reďkovky, slnečnice, chia semienka, ľanové semienka, canihua, amarant, repa,  čínska kapusta, mangold...

U nás je problém s niektorými semienkami hlavne v bio kvalite, ja si ich preto občas kupujem cez ebay z Nemecka, UK, oni vydržia veľmi dlho, ak človek kúpi 100 g napr.

U nás síce predávajú nejaké bio semienka, ale býva ich tam málo a napr. čo som skúšala dvoje, mali dosť zlú klíčivosť:

http://www.osiva-semena.sk/68-bio-zdrave-klicky

základ je mať kvalitné semienka - veľmi dobre mi klíčia napr. keď si kúpim v Rakúsku bio obchode semienka alebo aj tieto:

http://www.bioworld.sk/index.php?route= … mp;path=50

V zahraničí sa dajú kúpiť aj semienka divokých rastlín ako napr. divokej brokolice, rôzne divoké šaláty a pod.

447

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ten nakličovací systém by som Ti moc nedoporučovala, má v sebe zabudované drážky, do ktorých sa zachytávajú korienky klíčkov - mne sa to teda nezdá veľmi praktické, ja som jeden takýto systém vyhodila - rovnako Ti poslúžia obyčajné plastové sitka vložené do misky

malé semienka Ti možno cez tie drážky aj prepadnú, ďalší problém je preplachovanie, ak sú tie drážky veľmi úzke - na tom obrázku je naklíčená žerucha, takže musia byť veľmi malé, semienka tieto drážky upchajú a voda dobre neodteká, najlepšie sa preplachuje nerezové sito

vyber si niečo, čo som písala v tom príspevku - pre začiatok napr. tie poháre, majú ich u nás v bio obchode, je to jednoduché a efektné a klíčky môžeš v tých pohároch aj skladovať, neviem aké je ale husté to nerezové sito na nich, ja som si tie sitká sama vyrábala, aby mi neprepadli ani semienka ako amarant:

http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php … ke7a7ejo57

http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php … ke7a7ejo57

pod to stačí nejaká obyčajná tácka na odkvapkávannie

slizovité semienka sú napr. žerucha, ľan, chia semienka, rukola.... tam potrebuješ zase iný systém, tam používam tie sitká na múku

sušené placky nemusíš robiť zo pšenice, výborná alternatíva je naklíčená pohánka, naklíčený ľan, chia semienka, máčané oriešky, zelenina, niečo na tento spôsob:

http://vitakucharka.blog.cz/rubrika/susene-placky
http://www.lifefood.cz/katalog/vita-placky-bio.html  - môžeš si kúpiť hotové a vyskúšať ako by Ti to chutilo

daj do youtube "raw cracker", nájdeš tam desiatky receptov, napr.placky z ľanu a z cukiny, je to veľmi chutné, dokonca aj samotné surové cukinové čipsy sú super, stačí na ochutenie trochu sójovej omáčky, nejaké pikantné korenie, rasca..:

http://www.youtube.com/watch?v=OB0SB9yl … re=related


Ja som už prestala robiť tie placky z naklíčeného obilia - myslím pšenica, kamut špalda... moc mi to nechutilo a naklíčené obilie ľahko fermentuje a skysne, z toho pečiem len chlieb z naklíčenej múky. Viac mi chutia ako surové placky tie ľanové, zeleninové a pohánkové.

Ak máš kvalitnú veľkú sušičku, môžeš si také placky nasušiť aj na mesiac.

448

(89 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Pozri si tento môj príspevok, je tam toho veľa o klíčení:

http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic … p;start=75

brávala som nalačno vysoké dávky kvalitných enzýmov - ja som z toho necítila vôbec nič, ako keby som prehltla cukrové tablety, možno to asi moje telo nepotrebuje

ALE

keď som si odšťavila klíčky a surovú zeleninu a ovocie, príp. mixujem klíčky do tzv. green smoothie, zelených nápojov, tak to som cítila zreteľne, nárast energie, výborné trávenie, nie som ospatá a unavená ako po klasickom varenom obede - aj s užitím enzýmov a Betaine HCL

preto podľa mňa žiadne doplnky výživy nedokážu reálne nahradiť komplexnosť výživných látok priamo v zelenine a ovocí a šťavami získam výživný koncentrát, mixy mi dodajú aj vlákninu

Dnes sa pozerám na to tak, že väčšina doplnkov výživy, hlavne minerály, vitamíny je buď pre chorých ľudí, alebo aj zdravých, ktorí sa nestravujú úplne optimálne.

Ale ak sa stravuje človek na 80% surovou stravou s úplnými vylúčením rafinovaných a spracovaných potravín, väčšina doplnkov sa stáva zbytočných, s výnimkou možno jódu, selénu - málo v našich pôdach, vitamínu D3. Samozrejme niektoré sú stále zaujímavé na doplnenie ako superfoody, niektoré antioxidanty, adaptogény a pod.

Výhoda klíčkov je, že ak sú semienka bio, tak je to v podstate bio strava nezaťažená toxínmi a pesticídmi a max. čerstvá, na vrchole enzýmovej aktivity,  ja si teraz pestujem tzv. microgreens - je to niečo medzi klíčkami a dospelou rastlinou, trvá to 4-8 dní, kým to narastie a dá mi to kopec čerstvej zelenej úrody každý deň, robí sa to nejak takto:

http://www.growingmicrogreens.com/instructional-videos

microgreens pestuejem hydroponicky, aj s pôdou - pri starších rastlinkách, hnojím ich kelpom a minerálmi z morskej vody

Celé nakličovanie a pestovanie microgreens mi zaberie úplne minimálne času - len to chce mať dobrý efektívny systém. Čo mi zaberie čas, je odšťavovanie a nakupovanie zeleniny a ovocia.

Nerozumiem tomu, načo by som sa mala zaoberať piatimi druhmi napr. horčíka vo výživových doplnkoch a riešiť, ktorý je pre moje telo najoptimálnejší  - magnesium aspartate, chelate, oxide, malate....všetky vyrobené umelo v laboratóriu aj keď "prírodne identické".  Keď si odšťavím žihľavu, púpavu, zelenolisté zeleniny a pre tých, čo nemajú na to čas, vypijem spirulinu, mám ľahko vstrebateľného prírodného horčíka habadej.

449

(42 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

ľanová múka, podobne ako konopná múka, múka z mandlí, kokosová múka... je "odpad", čo zostáva po vylisovaní oleja, čiže pomletá vláknina zbavená olejov

Určite je to hodnotný prídavok do chleba, ja keď si doma robím orechové mlieka, tak tú vlákninu, čo mi zostane, zamrazujem a potom dávam do chleba, pečeného a aj do esénskeho sušeného chleba.

dajú sa samozrejme použiť aj pomleté ľanové semiačka - ja to robím často, pretože to pomôže chlebu, hlavne ak človek pečie z múk s menším obsahom lepku - špaldovej, prosovej, ryžovej... zachovať štruktúru a vlhkosť.

len pri použití múk ako konopná, mandľová, ľanová, kokosová.... nahrádzať tak max. 1/4 z celkového množstva múky v recepte, tieto múky sa nesprávajú ako klasické, čiže chlieb by sa rozpadal, keby sa ich použilo väčšie množstvo

kokosová, mandľová múka sa napr. dajú výborne použiť práve pri pečení sladkých koláčov a sušienok

No chlieb sa pečie pomerne dlho, minimálne hodinu pri 180-200 stupňoch, takže je zbytočné tam podľa mňa dávať kvôli výžive nejaké väčšie množstvo pomletého ľanového semiačka, teplota tie tuky znehodnotí, naproti tomu do esénskeho chleba je to ideálny prídavok, dobre to chutí, má to spájavé vlastnosti a šetrné sušenie zachová výživné hodnoty ľanu. Ja dokonca suším len čisto ľanové placky, niečo podobné tomuto, kde je základ hlavne ľan:

http://www.lifefood.cz/katalog/vita-placky-bio.html

450

(100 odpovedí, zaslaných do Témy, ktoré nespadajú medzi ochorenia)

Ten obrázok je len hrubý náčrt toho ako to dnes funguje.

Tak napr. tá firma Staub, už je pod koncernom Zwilling a Zwilling vlastní už viac značiek, je to tu napísané:

http://www.staub.fr/en/member-of-zwilling-group.html

A už to nie sú len hrnce vyrábané malou rodinnou firmou vo Francúzsku, už je to koncern, ktorý vlastní firmy vyrábajúce všetko možné od nožov, cez kuchynské riady až po holiace strojčeky. Neviem potom do akej miery ovplyvňuje napr. výrobnú stratégiu firmy Staub firma Zwilling, nakoľko si ešte firma Staub zachová svoju autonómiu a môže zostať pri svojich tradičných výrobných postupoch. Ale taktiež zrejme tú firmu Staub muselo k tomuto kroku niečo prinútiť, nikto predsa rád nepracuje pod niekým iným, takže určite finančné tlaky. Aj keď samozrejme oni tam zase na tých stránkach budú vypisovať, ako zlúčením s inou firmou sa ich produkty budú ešte viac inovovať.

A tak prečo odrazu v roku 2001 vznikla firma Carl Victor? Keď dovtedy fungovala firma Skeppshult... A na tých stránkach v tom nemeckom obchode jasne píšu, že bývalý majiteľ Skeppshult zobral celé know-how firmy a založil firmu Carl Victor, ktorá vyrába lacnejšie produkty.

"Als ehemaliger, langjähriger Inhaber der Giesserei Skeppshult weiß der schwedische Designer Göran Ek um das Know-How, das nötig ist, um gute Gusseisenqualität herzustellen."

Doslova tam píšu práve, že bývalý dlhoročný majiteľ Skeppshult.... Nebola za tým zase len nejaká marketingová stratégia alebo rozštiepením značiek zvýšiť svoj zisk? - moja špekulácia.  Alebo firma Skeppshult krachovala a tak si majiteľ založil novú, veď to sa robí bežne. To som čítala v jednom nemeckom fóre, kde jeden Nemec bol priamo v tej fabrike Skeppshult vo Švédsku a tam sa to dozvedel, ta firma bola vraj takmer pred krachom - Skeppshult, lebo ju ten majiteľ skoro zruinoval.

Toto berte len ako moju úvahu.