1

Téma: Pecen

Kupila som si doplnok Lipotropic Factors na flasticke je :Nutritional: Three (3) tablets provide: Choline Bitartrate 1000 mg (providing 410mg elemental choline) Inositol 1000 mg L-Methionine 1000 mg. Free from corn, yeast, wheat, soy and dairy products and are formulated without the use of preservatives, artificial flavours or colours.Ake je podla vas ucinne davkovanie?DAKUJEM!Vyrobca odporuca tri krat denne jednu tabletu...



2

Re: Pecen

NUz inositol je rozhodne dobry na pecen, tiez aminokyselina methionine, choliny su tam tiez uzitocne, ale neviem presne, na co tento doplnok bol navrhnuty. Na regeneraciu pecene som tu casto spomenul protokol dr Berksona, na odptucnenie lecitin a calcium-D Glucarate, takze neviem na co tento doplnok vlastne je, lebo je velmi vseobecny, nie topicky.
Uvedena davka sa mi vidi dost vysoka na bezny potravinovy doplnok bez specifickeho adresovania nejakeho problemu.



3

Re: Pecen

Predavacka mi vysvetlovala ze to rozpusta  tukove zhluky...mozno by to pomohlo ucinnejsie sa zbavit neziaducich tukov v organizme...



4

Re: Pecen

Nuz lecitin sa sklada z roznych cholinov a pouziva sa aj v potravinarskom priemysle na rozpustanie(emulzifikaciu) tukov. Lenze na to treba plno, ja odporucam napr lyzicu az dve tyzdenne a to len na cistenie ciev, na odtucnenie by bolo treba asi tolko treba, ako pise vyrobca na krabici napr zo Swansonvitamins.com
1 lyzicu denne!!!



5

Re: Pecen

Dobrý deň RNG, to isté čo radíte na stukovatenú pečeň pomáha (protokol dr Berksona, na odptucnenie lecitin a calcium-D Glucarate)pomáha aj na stukovatený pankreas? A ešte ma zaujíma, čítala som v tvojich RNG názoroch-ŽILY o nasýtených a nenasýtených tukoch. V mediách hovoria všade o tom,že nasýtené sú zlé a všetky nenasýtené sú zdraviu prospešné ale ty si to písal naopak? Ako je to teda naozaj, znamená to, že napr. aj tak veľmi "zakazovaná" bravčová nasýtená masť je zdravšia ako rafinovaný klasický napr.slnečnicový olej?Ďakujem Indiga



6

Re: Pecen

bravcovu mast som uplne z jedalnicka nevyhodil... mala by byt rovnovaha medzi rastlinymi tukmi panenskymi a zivocisnymi (prave maslo a mast)



7

Re: Pecen

ok



8

Re: Pecen

RNG a ak už vysmážam, viem že to nie je zdravé, ale bez rezňov to pre mňa proste občas nejde.Čo je horšie rafinovaný rastlinný olej alebo bravčová masť? A dá sa na panenskom oleji vysmážať, znesie také teploty?
A ešte k tomu stukovatenému pankreasu-platí na neho to isté čo na stuk.pečeň?Ďakujem

Naposledy upravil: indiga (2010-10-23 18:54:42)



9

Re: Pecen

Rastlinny olej moze byt este horsi, ako bravcova mast, najma margariny vo su vlastne tukove polymery=tukove plasticke hmoty.
Stukovateny pankreas je pre mna neznamy pojem zatial. Nic o tom som nestudoval.

Naposledy upravil: RNG (2010-10-23 19:15:33)



10

Re: Pecen

Ďakujem za odpoveď, ten stukovatený pankreas má moja meminka, aj pečeň, a má aj žlčové kamene. S tým pankreasom mi to tak povedala, neviem čo má napísané v náleze od doktora. Väčšinou tá steatóźa pečene je z alkoholu, ona v živote nepila alkohol ak tak prípitok na vianoce,už roky berie lieky na vysoký tlak- Bisocard, tak možno to má z nich, ja neviem,...Indiga

Naposledy upravil: indiga (2010-10-24 07:01:10)



11

Re: Pecen

Bisocard(bisoprolol fumarate) je betablocker, medzi jeho mnohymi skodlivymi ucinkami som ale nenasiel nic s pecenou ani s pankreasom, skor zalezitostim okolo spanku, nervovych poruch a podobne.
Ja osobne na zvyseny tlak odoporucam ukludnovadla(lepsi spanok, civicenie ako yoga, thai chi, prechadzky s hlbokym branicnym dychanim a ovocie hlohu,, ktore ma vasodilatacny(cievy rozsirujuci) ucinok, mechanizmus tam je ACE.
No a samozrejme cistenie ciev lecitinom, lebo pri zapchatych cievach musi srdce tlacit viac. A riedenie krvi na ulahcenie toku a znizenie tlaku , lebo mnoho ludi v strednej europe ma prihustu(viskozita) krv so zvysenou zrazanlivostou, na co je dobre brat rozne enzymi(nattokinaza, lubrokinaza, serrapeptaza) a samozrejme rybaci olej aspon 3 gramy denne a nie viac, nez 10 gramov.
Hlavny dovod na stukovatelu pecen su prebytky cukrov v potrave,, ktore po case telo premeni na tuky, automaticky. To bolo potrebne v minulosti, ked ludia(aj zvierata, samozrejme) mali casy prebytku a nedostatku potravin a ked chceli prezit cas nedostatku, museli si v casoch prebytku vybudovat zasoby vo forme co najkoncentrovanejsej, tj tuky.
V poslednom case nielenze mame stale prebytok , naviac hodne vyssie su zastupene  v potrave fruktozy, ktore na 95% skoncia v peceni, nie ako glukoza, ktoru pecen prepusti zvacsa do svalov na vyrobu mechanickej energie.
Preto sa treba vyhybat rafinovanym a jednoduchym cukrom a jest len komplexne sacharidy, ktore uvolnuju rozne cukry velmi pomaly, aby ich telo stacilo spalit a nie ukladalo
V USA su najskodlivejsie rozne napoje a potraviny sladene kukuricnym syrupom(High fructose corn syrup), tie su dnes zodpovedne za obezitu az 60% populacie.
Zlcove kamene sa tvoria pri nedostatocnom toku zlce, ten sa da stimulovat napr sylimarinom(vytazok z bodliaka ostropestreca marianskeho) davka 2x400 mg napr.
Pozri sa aj na protokol dr Berksona a specificky na odtucnenie je lecitin a najma calcium D-glucarate

Naposledy upravil: RNG (2010-10-24 11:50:24)



12

Re: Pecen

Chcem sa ťa spýtať keď  si chcem  prečistiť tak  preventívne pečeň protokolom Dr. Berksona v akých dávkach denne a ako dlho si mám dávať kys.alfa lipoovú, selén a silymarín? Ďakujem indiga



13

Re: Pecen

Tuky rozpusta lipaza, lecitin a z pecene ich vynasa aj calcium -D glucarate.
Tuky v tele sa tvoria najma z prebytocnych cukrov/sacharidov a to najviac z fruktozy, ktora sa zadrzi z absorbovanych cukrov v peceni az na 95%. Glukoza prechadza cez pecen  krvou do svalstva a mozgu.



14

Re: Pecen

Ale ja som si kúpila výrobky z protokolu dr.Berksona, pretože si niekde písal že aj "zdravý" človek by si mal urobiť raz za nejaké obdobie tento protokol. V akých dávkach ho mám brať a ako dlho? Ďakujem indiga



15

Re: Pecen

Dr Berkson odporuca aspon raz-dva krat do roka si precistit pecen 3 tyzdennym branim protokolu
(900mg sylimarin, 600 mg alfa lipoicka 400 mikrogramov selen)

Naposledy upravil: RNG (2011-06-11 21:51:51)



16

Re: Pecen

Ďakujem-indiga



17

Re: Pecen

OK



18

Re: Pecen

Dobrý deň RNG, chcem sa spýtať objednala som manželovi na odtučnenie pečene Calcium D glucarate tento:

http://www.iherb.com/Natrol-Calcium-D-G … /2281?at=0

Dnes mi to prišlo ale vidím že na obale je "ženský znak "a na obale je napísané :Natrol calcium D- glucarate supports hormonal balance-môže to brať muž? indiga



19

Re: Pecen

Nealkoholicka steatoza, tj stukovatela pecen pre nealkoholikov je hlavne z prebytocnych skrobov a cukrov, najma fruktozy.
Na odtucnenie  je hlavne lecitin, lipaza a calcium D-Glucarate. Dobre je zaroven si aj precistit pecen, kedze v tukoch je plno ulozenych skodlivin, tj protokol dr Berksona.
Protokol zaroven cisti a regeneruje pecen.Je aj drastickejsie cistenie pecene a zlcnika od kamenov,viac pozri na  http://rng.nazory.eu/pecen
Bisocard=bisoprolol=beta blocker znizuje metabolizmus(teda okrem hromady inych ucinkov na telo, vcitane zamorenia)a tym prispieva napr k znizenej energii(znizuje hladinu adrenalinu a noradrenalinu) tj spomaluje spalovanie cukrov a tukov.Takze tam mas spojenie s tou pretucnelostou a kamenami, co su tukovobielkovinne zluceniny(cholesteroly)
Inac cholesteroly sa daju znizovat najma policosanolom, davka 20 az 40 mg denne, tiez je tam uzitocny doplnok Red Yeast Rice, dostanes to napr z firmy NOW v kombinacii.
Viac na
http://en.wikipedia.org/wiki/Beta_blocker
Viac ako adresovat  vysoky tlak bez skodlivych bocnych ucinkov chemickych liekov najdes na
http://rng.nazory.eu/vysoky-tlak



20

Re: Pecen

Ahoj,chcela by som ťa poprosiť link na nejaký vhodný sylimarin a   alfa lipoicka z iherbu? ďakujem



21

Re: Pecen

Indiga, nielen zeny potrebuju detoxifikaciu, ale aj muzi, najma taki, co maju stukovatenu pecen(pretucnena, steatosis). Ono tento doplnok ma ciastocne aj ine ucinky, ja ho vsak osobne na ine spravidla neodporucam, lebo na to poznam ine, ucinnejsie.
Tinap, ja osobne si kupujem sylimarin z Puritan uz dlhe roky, lebo je lacnejsi na obsah(200 mg sylimarinu v kazdej kapsuli)
http://www.puritan.com/milk-thistle-sil … ?NewPage=1
Zakazdym tam kupim aspon 10 flasiek, pre mna aj mojho brata. Ako vidim, teraz maju nove balenie, 200 kapsul, co je este lacnejsie
Tu mas na porovnanie tiez produkt z 200 mg sylimarinu na kapsulu z iherb
http://www.iherb.com/Natural-Factors-Mi … /2656?at=0
Tu mas este silnejsi(250 mg sylimarinu v kapsuli + ine), aj s inymi pridanymi extraktmi na cistenie pecene
http://www.iherb.com/Now-Foods-Silymari … 13870?at=0

Alpha lipoicka z Iherbu je napr tato dost ekonomicka
http://www.iherb.com/Healthy-Origins-Al … 14598?at=0
Ale aj tam kupujem najma z puritan, pozri
http://www.puritan.com/alpha-lipoic-530 … mp;rdcnt=1
A to si este pockam na sale(vypredaj,) ked dostanem 3 za jednu nielen 5 za dva.



22

Re: Pecen

Ahoj RNG, prosímťa hľadám už dlho ako presne protokol dr. Berksona užívať. Vidím len denné dávky, ale neviem sa dopátrať koľko krát denne koľko? brať od začiatku všetko v plnej dávke, alebo sa to zvyšuje? Pred či po jedle? Veľmi by som uvítal upresnenie, lebo onedlho začnem, čakám už len na alfa lipoicku kyselinu kým príde, rád by som to využil na maximum. Ďakujem.



23

Re: Pecen

Ja to osobne beriem v dvoch davkach,  tj 200 mikrogramov selenu, 400-600 mg sylimarinu a 300 mg ALA s jedlom obsahujucim hodne vlaknin alebo si este pridam mikrovlakniny , ako psylium, pektiny alebo arabinogalaktany.
Totiz je dolezite, aby sa ta extra vylucena zlc do niecoho nasiakla a vyniesla von z tela, inac sa reabsorbuje v crevach spolu aj s toxinmi, ktorych sme sa chceli zbavit(precistenie a regeneracia pecene)



24

Re: Pecen

RNG napísal(a):

Dr Berkson odporuca aspon raz-dva krat do roka si precistit pecen 3 tyzdennym branim protokolu
(900mg sylimarin, 600 mg alfa lipoicka 400 mikrogramov selen)

RNG,toto som si kupila ,ale teraz som našla ,že mi ešte treba calcium D-glucarate,možem začať čistiť pečen aj bez toho ,alebo musím počkať ,kým to objednám?
A ešte na flaške je napísane Silymarin 2X 300mg a alpha 300mg-ak si to chcem dávkovať na dvakrát,tak mi to nevychadza?

Naposledy upravil: tinapp (2011-11-24 21:29:48)



25

Re: Pecen

Calcium D -glucarate tiez pomaha detoxifikacii pecene, ale nie je sucast toho protokolu. To je rada od inych lekarov, nie od dr Berksona. Takze na nic necakaj. Jedine co si musis uvedomit, ze ten protokol zvysuje tok zlci, tj musis brat aj mikrovlakniny, aby sa mohla ta zamorena zlc absorbovat a vyniest z tela, inac sa reabsorbuje cez crevne steny aj s tym zamorenim. Tj musis brat napr 3x1 + lyzicku kopcom psylia a zapit hodne vodou.



26

Re: Pecen

Chcem sa opytat, to psyllium kedy je najlepsie brat po protokole? Lebo stale rozmyslam ci to brat hned s tym, tj. tesne potom alebo az napriklad o polhodinu neskor. Neviem, kedy sa ta zlc uz vyluci od pozitia protokolu, aby som az vtedy dala psyllium. Ale ked ho dam hned s tym, tak nenasiakne do seba psyllium aj cast protokolu, kedze vstrebava do seba vsetko mozne a potom to bude menej ucinne?

Dalej si niekde spominal, ze moze sa ALA rozpustit vo vode a postupne pit, ked nechce mat niekto take narazove virenie. Lebo ja napriklad v praci si nemozem dovolit take stavy. A nemozem tam nasypat aj silymarin? Ci ten nieje dobre sypat do vody spolu s tym?

Naposledy upravil: zuzanaaa (2011-12-01 18:40:32)



27

Re: Pecen

Zlc sa zacne vylucovat, ked sa ten protokol vstreba do krvi, povedzme za hodinu.Ale aj vlaknine trvas nejaky cas, az sa dostane do criev. Takze by som povedal, ber to naraz alebo s par minutovou prestavkou.
Na pecen je dobre aj brat lecitin, vlakniny, najma modifikovany citrusovy pektin, tekute zeolity a znacny ucinok ma aj calcium D glucarate.Dokonca aj zivina ako betain a vitaminy B su na pecen dobre.



28

Re: Pecen

Nemoze sa mi cistenim pecene podla Dr Beksona a zaroven branim Calcium D Glucarate zvysit tvorba akne ? Kedze som v minulosti nim trpel a vlastne trpim ciastocne doteraz ? Nebude to telo vyhadzovat cez kozu ? vdaka



29

Re: Pecen

Co sa tyka pecene,ja som s prichodom jari, niekedy koncom februara uplne vyradila zrnkovu kavu a teraz..cca po mesiaci som si kupila meltu,na ktoru som mala obdovsku chut a varim si ju teraz dost casto,aj dva krat denne. To je vyrobok z prazeneho korena cakanky,volakedy sa to volalo cigoria..neviem,ale sa mi zda,ze si to moja pecen vypytala takuto ocistu..



30

Re: Pecen

Post, pokial budes zaroven brat dostatok mikrovlaknin, ktore do seba nasaju tu extra zamorenu zlc a vynesu von z tela, nemalo by sa ti acne zhorsit
Prazenie znici rozne biologicke latky, tam sa islo na napodobnenie chuti prazenej kavy, tj na chut, nie na vyzivu.
Chicory/cakanka ma plno pouziti ako prirodne liecivo, koren je bohaty  zdroj inulinu(mikrovlaknina, podpora vyzivy probiotik) vnat a listy z niektorych kultivovanych druhov(radicchio, endive) sa pouzivaju dohorko chutiacich  salatov.Zvysuje tok zlci, preto sa pouzivala v ludovom bylinkarstve aj na cistenie pecene a zlcove kamene. Viac na
http://en.wikipedia.org/wiki/Chicory



31

Re: Pecen

takze cigoria,teda melta skodi???



32

Re: Pecen

Zalezi od mnozstva prazenia. Cim viac prazenia, tym viac dechtov. A tie su skodlive. Samozrejme tie uzitocne latky v koreni cakanky, najma inuliny a ine sa prazenim znicia.



33

Re: Pecen

a aku teda biokavu mozeme pit, ziadnu? ja som sa mylne tesila,ze som super vyriesila,ze som odburala kofein..



34

Re: Pecen

Neviem, pre co sa tak panicky bojis kofeinu.Jediny problem s kofeinom je ze docasne stimuluje/stresuje  mozog a zuzuje docasne cievy.
Ja ho napr potrebujem ked mam vela prace a som unaveny



35

Re: Pecen

preto,ze je silne navykovy a zhorsuje vstrebavanie dolezitych latok a tiez ze aj piratel aj ja mame problem s cievami..on ma tlak 148/90 a ja mam zasa trobocytopeniu a malo hemoglobinu..



36

Re: Pecen

Neviem, ze by kofein zabranoval vstrebavaniu zivin,, ale na zvyseny tlak je definitivne nevhodny.



37

Re: Pecen

Ahoj, mame akutny problém, 11 ročná dcéra má dnes diagnostikovali infekcnu mononukleozu!!!! Má sa veľmi zle, vysoke teploty, opuch mandli, uzlin, dutin, dusi sa....co mam robit? Co jej dat rýchlo z toho, co kúpim na Slovensku a co jej objednať, kedže má zle pecenove testy? Dakujem za radu!



38

Re: Pecen

Ja zijem v USA a nemam ani sajnu co dostanes na Slovensku a rychlo.
Pozri na temu herpes
http://rng.nazory.eu/herpes
kam pridam este dalsie, ako monolaurin, citral, berberine, sangre de grado.
Osobne by som pouzil na silnu viralnu infekciu najma chaparal, 2 x 1 gram, Ten podobne ako chagu a ester C, tiez extrakt z olivovych listov drzim stale v zasobe pre pripad vralnych utokov.
Tam treba totiz reagovat velmi rychle, lebo virusy sa rozmnozuju prilis rychlo, aby si si mohol dovolit cakat co len 12 hodin.
Ale je velmi tazko presvecit ludi, aby doma drzali tie najzakladnejsie antimikrobialne pre pripad ochorenia...
Drviva vacsina Slovekov sa este stale spoliehas na to, ze ich bezni lekari vyliecia beznymi farmaceutickymi liekmi, xo v pripade mononukleozy nie je priam najlepsie riesenie, takze co by sa dalo silnymi antiviralnymi uz v zarodku potlacit  prepuknu po case do velmi skdlivej choroby, vazne poskodiacej pecen.. A zialbohu antiviralne lieky, aj ked su mnohe ucinne maju tolko postrannych skodlivych  nasledkov, ze sa ich lekari boja pouzit, najma pre caste poskodenie pecene a ladvin.
Skuste si vyrobit aspon roztok betulinu z brezovej kory(biele vrchne suplaty) a 96% alkoholu, v silnom mixeri.! diel kory, 3 diely alkoholu.
MIxovat dlho pripadne troichu odstat na luhovanie, davkovat 3 lyzicky do pol pohara mlieka, tak to beriem aj ja,3 x denne,  pripadne prichutit ovocim, tj taky ovocny mix/smootie. To je odhadom 3 x 300 mg betulinu denne.
Na chagu treba 10 gramov denne, odvar.
Masivne davky vitaminu C vo forme esteru C, 1 gram za hodinu tak isto znacne pomozu.
Na cistenie pecene protokolom dr Berksona je cas aj o tyzden dva neskor.



39

Re: Pecen

oriesok72 napísal(a):

a aku teda biokavu mozeme pit, ziadnu? ja som sa mylne tesila,ze som super vyriesila,ze som odburala kofein..


Ahoj,skus Chia semienka http://www.chia.sk/semienka-chia ja ked som isty cas nepila kavu,tak toto ma drzalo na nohach.. :-)) A je to aj dobre na vysoky tlak-znizuje ho,akurat neviem,ci to mozes na tu trombocytopeniu.Je tam uvedene,ze sa nesmie s liekmi na riedenie krvi,ale neviem,ci to je to,co mas ty...Cora



40

Re: Pecen

Preco chces odburavat kofein? okrem zuzovania ciev docasne nema ziadne skodlive nasledky a je to povzbudzovac.
Ja sice nemam trombocytopeniu, ale mam vysoky vek a teda dost zapchate cievy a vysoku zrazanlivost krvi, takze ked nechcem zomriet na malicku zrazeninku krvio v mozgu alebo vo vencovych cievach na srdci, alebo rozpad ladvin pre zrazeninu v nich, tak si riedim krv nattokinazou, 2 x 2000 FU. Tato nielenze bezpecne riedi krv, ale rozbija aj pripadne vzniknute krvne zrazeniny, co riedice ako warfarin, counadin a heparin nedokazu.
O bezpecnosti svedci, ze mozno dostat aj schvaleny doplnok(tj uznane za neskodne) az z vyse 20 nasobnou davkou nattokinazy a nikto z toho este nedostal krvacanie, ked pouzival iba toto a nie chemicke riedice krvi.



41

Re: Pecen

otazka na ten vyrobok z brezovej kory, treba silny mixer. mozete mi niekto zo SKK poradit taky mixer, dik.



42

Re: Pecen

Na Slovensku nie je vyrobca silnych mixerov, tj 1500 W plus alebo 2-3 HP. Takze vsetky taketo su dovozove Ale mozno najdes pod vyrobcami , tie silne profesionalne mixery/blendery. Ja som ich zopar 700 weatovych spalil, preto teraz pouzivam 3 konovy(3HP, 1500 watov, Vita-prep-3))
Vitamix, podobne ako tento, ktory ponukaju dnes aj na Slovensku, ktory je 2 konovy(1000 az 1200 W) , s tepelnou ochranou, tj vypne skor nez by mal zhoret.
http://lama-piestany.sk/produkt/vitamix-tnc-5200



43

Re: Pecen

Toto je velmi dobry mixer, aj ked na Vitamix nema:
http://www.obchodobchodov.sk/produkty/S … -1117.html

Na SK sa uz predava aj vitamix a dokonca aj blendtec total blender, len tie ceny su dost priserne.

Moj posledny mixer mal 1000 W - Solac, priserna kvalita, vydrzal dokopy 5 mesiacov, takze nie je to len o vykone, ale aj spracovani toho mixera.

A potom co som odpalila uz stvrty mixer, tak som si kupila vitamix a bola to asi najlepsia kupa kuchynskeho spotrebicu v mojom zivote. Spocitala som si, kolko penazi ma stali dovtedy tie lacnejsie mixery a rozhodla som sa, ze si uz kupim nieco poriadne.Mixujem na nom hlavne surovu stravu, green smoothies, orechove mlieka, rozne klicky, takze mu davam dost zabrat a zatial sa mi ani raz nestalo, ze by sa mi zapla ta poistka, teda zeby sa prehrial.

Volba bola medzi catler, vitamix a tym blendtecom, blendtec ponuka ale len 2-rocnu zaruku, co sa mi zdalo pri tej cene malo, vitamix-7 rokov, tak vyhral vitamix. Ja som ho kupila v Rakusku, kde mam aspon zaruku, ze ta firma bude aj o tych 7 rokov fungovat dalej, nie ako u nas na SK, ak firma zanikne, je potrebne Vitamix posielat na servis do Nemecka, co je dost drahy spas.



44

Re: Pecen

Nuz co sa da robit, za americku pracu zaplatis viac, nez za Cinsku.
Ja som to kupil odtialto, ale to je 110 voltova verzia, nie 230 voltova pre Europu
http://www.jlhufford.com/ProductDetails … taprep-3hp



45

Re: Pecen

Ahoj RNG,manzel ma steatozu pecene,nasadila som mu protokol dr.Berksona a dnes mi dosiel z iHerbu:
http://www.iherb.com/Life-Extension-Cal … sules/3938
kolko denne ma z neho brat?
Dakujem pekne,Cora



46

Re: Pecen

1 azx 2 denne., Nezabudaj na lecitin, ten tiez odtucnuje a nielen pecen, ale cisti aj cievy



47

Re: Pecen

Dakujem,ano,lecitin aj psyllium berie...Snad mu to aspon trocha pomoze,lebo dietu drzat odmieta..



48

Re: Pecen

Pretucnena pecen je najma z prebytkov cukrov, tj glukoza, fruktoza a jemne muky, co sa v zaludku na tieto premenia.Takze klasicka dieta, podla lekarov bez zivocisnych tukov je tu nan nic. To bude iste dobra sprava pre tvojho manzela, ze ma obmedzit cukry, mucne vyrobky a jest viac bielkovin(to aj viac nasytuje) orechov a ryb a masa, lebo z toho pecen netucnie.

Pozor na znicene rastlinne oleje a spalene masti. tie zapchavaju cievy spolu s cholesterolmi, vytvorenymi v peceni pri prebytku cukrov a skrobov.



49

Re: Pecen

Pretucnena pecen je najma z prebytkov cukrov, tj glukoza, fruktoza a jemne muky, co sa v zaludku na tieto premenia.Takze klasicka dieta, podla lekarov bez zivocisnych tukov je tu na nic.
To bude iste dobra sprava pre tvojho manzela, ze ma obmedzit cukry, mucne vyrobky a jest viac bielkovin(to aj viac nasytuje) orechov a ryb a masa, a najma zelenin,  lebo z toho pecen netucnie.

Pozor na znicene rastlinne oleje a spalene masti. tie zapchavaju cievy spolu s cholesterolmi, vytvorenymi v peceni pri prebytku cukrov a skrobov.



50

Re: Pecen

Praveze on sa stravuje dost zle,je iba vyprazane rezne,udene masa,slaninu,sunku,klobasy..Je tak nauceny z domu a uz s nim nepohnem..No a plus pivo... :-((( Sladke neje vobec,muku v chlebe a rozkoch..A stale nevie pochopit,ako moze mat stukovatenu pecen, a robi si z toho srandu..Skoda,ze pecen neboli..:-(