Viete, ja som jednoduchy clovek, ale logicky.Byvaly vyskumny pracovnik.
Kedze rozbor zapchatych ciev , co tu nikto neuvadza je obvykle 80% polymerizovane tuky, 15 percent rozne tukobielkovinne zluceniny a 5 % mineralove depozity. A usadene su na zdrsnenych cievnych povrchoch,, ktore by mali byt normalne velmi hladke.
Takze napriek roznym teoriam, komplikovanym vysvetlovaniam, fakt je, ze na zdrsnene vystelky sa nasadaju rozne lepkave latky a to nie cholesteroly(lipoproteiny, tukovobielkovinne zluceniny) ale hlavne znicene rastlinne tuky. Bez nich by cievy mali len dokopy 20% nakopenych latok a dokonca pri kontrole homocysteinu(B-6 B-9 a B-12 su potrebne vo vacsich davkach na znizenie hladiny homocysteinu methylaciou)by to mohlo byt aj ovela menej, tj nepredatavovalo by to ZIADNY seriozny problem.
Takze takto jednoducho to ja vidim z hladiska ciste chemie a fyziky tukov a tukovobielkovinnych latok
Nuz a aj tie usadeniny sa daju odburat, tuky emulzifikovat, tukovobielkovinne latky sa pri tom tiez ciastocne emulzifikuju alebo daju vycistit kombinaciou proteaz a lipaz(bielkovinne a tukove enzymi) a mineralove usadeniny chelaciou.
Lenze tieto nazory sa prakticky nikomu v poli mediciny dnes nehodia, tak su stovky roznych inych pristupov na to, ktore zarabaju hromady penazi a zamestnavaju znacnu cast lekarov.
A vedci produkuju stale novsie a komplikovanejsie teorie, nove patentovane lieky atd. ale problem cistenia ciev obycajnymi potravinovymi doplnkami nechcu vobec brat do uvahy.
Tak isto neadresuju prebytocne cukry, najma fruktozu, ktoru zadrzi pecen az na 95% a vyraba z nej rozne tuky a tiez tukovobielkovinne latky, zname ako cholesteroly. Znizenim prijmu tychto jednoduchych prebytocnych cukrov by sa cely ten "problem" pravdepodobne do znacnej miery vyriesil. Aj bez roznych genetickych a inych teorii.
Takze na zhrnutie, 80% cholesterolov nase vlastne telo vyraba z kvanta umelo vyrobenych fruktoz a prirodnych fruktoz v nasej precukrovanej diete.
Nedostatocne odmorovanie, najma nedostatocna metylacia drzi vysoke hladiny homocysteinu a tym zdrsnene vystelky ciev.
Do tretice a co je najdolezitejsie v tomto pohlade , jeme hromady znicenych tukov oxidovanych, hydrogenizovanych a polymerizovanych a tie sa samozrejme usadzuju na drsnych povrchoch a dalej tam tvrdnu pri nedostatku antioxidantov.
Ale takyto obraz sa potlaca v literature, len velmi malo lekarov si ho dovoli co len naznacit.
Ale ja som len obycajny fyzik a ciastocne aj chemik, a ja tie ich komplikovane , casto uplne nekoherentne teorie a neuspesnu prax odmietam.
Odporucam len panenske tuky, neznicene teplom a chemiou,netvrdnuce,vcitane mononenasytenych(monounsaturated) a stabilnych nasytenych, odporucam cistenie ciev lecitinom, odporucam sa vyhybat volnym cukrom, najma vysokofruktoznemu kukuricnemu syrupu, a brat vitaminy B vo vacsom mnozstve.
Naposledy upravil: RNG (2011-01-27 09:26:44)