Pre sara8.
Ja som si objednával všetko z USA, je to najlacnejšie.
Len som zrovna nepochopil, na základe akého kľúča to preclievajú a zdaňujú, lebo raz som musel zaplatiť DPH, inokedy zase nie, pritom objem i cena boli zhruba rovnaké. Absolútna kafkovština, lebo za ten svet sa nedalo spojiť s nikým konkrétnym, aby mi vysvetlil, prečo tak postupovali.
Ale nakoniec i s poštovným a doplatením DPH som nakúpil oveľa výhodnejšie, ako keby som to kupoval cez rôznych oficiálnych i neoficiálnych priekupníkov. Aj tak to vyzerá, že všetci objednávajú v USA, potom si pripočítajú poštovné, clo a DPH, nato si pridajú ešte svoju maržu a potom Ti to chcú predať a zarobiť na Tebe len preto, že sa ostýchaš ísť do toho na vlastnú päsť.
Ja som si zvykol surfovať aspoň medzi tromi zdrojmi a hľadať výhodnú gramáž a počet kapsúl za čo najnižšiu cenu. Napr. iHerb, Swanson a Natural Vitamin Direct. Navyše pod iHerb je množstvo rôznych firiem.
Zatiaľ mi všetko prišlo v pohode a napriek predvianočnému blázneniu i docela rýchlo. Zistil som, že kým som sa svetu chvíľu nevenoval, svet ufujazdil riadne dopredu, hrozne sa globalizoval a prakticky nielen, že nič nie je nemožné, ale dokonca je to ľahké, stačí prekonať prvú nedôveru a človek si na objednávanie rýchlo zvykne. Funguje to. Teda, pokiaľ na to má!
Ináč, sme to my iba smiešne figúrky v rukách zneužitého štátu, jeho skorumpovaných zákonov a všemocného kapitálového lobingu.
Tak si predstav, že kým som si 8 rokov liečby tlaku ničil pečeň všetkým tým farmaceutickým svinstvom, zákon mi naň doplácal, len aby bolo pre mňa ekonomicky výhodnejšie a aby som bol na ňom závislý. Keď som sa ho v záujme o vlastné zdravie zbavil a prešiel na adekvátne prírodné doplnky, všetko ja na mojej peňaženke, moje vlastné a ťažko platené zdravotné poistenie sa mi okamžite obrátilo chrbtom. Farmaceuti si postavili zákon tak, aby im človek mastil kapsu, jeho skutočný prospech im je ukradnutý... Ovšem, škoda reči.