1

Téma: tehotenstvo výživa

Ahoj RNG, nedávno som sa s tebou radila v téme gastritída, že mám v poslednej dobe pokazený žalúdok. Tak už viem čo bolo príčinou. Som tehotná cca 5tt. Je to úžasná správa lebo sa už dĺho potýkam so ženskými problémami ako sú zrasty, vraj vývojová vada, lebo mám obrátenú maternicu a prilepenú k črevu (takže tehotenstvo rizikové s možnosťou potratu). No verím že príroda je všemocná a možno to dobre dopadne.

Chcem sa s tebou hlavne poradiť ohľadom výživy. Aké doplnky sú dôležité a nemala by ich tehotná žena prehliadnuť. Musím podotknúť že sa stravujem 50-70% vita. V podstate len obed mám varený. Keď pečivo/cestoviny tak len celozrnné, ryža natural, pohánka, ryby, nevyprážam, sladkosti len sviatočne. Jem veľa ovocia, zeleniny už tak pomenej. Viem že by som mala hodne kyseliny listovej čo je predpokladám v šalátoch.

Možno aj vďaka tomuto stravovaniu sa dalo moje telo dokopy. Dlhodobo som užívala HAK. Po vysadení mi nastali problémy. Zistili mi cistu, syndróm PCO, zrasty. Snažila som sa s tým bojovať (sporadicky) aj Yamom, prírodným progesterónovým krémom od Damiana, enzýmami, jód transdermálne a i.. A hlavne som na tie všetky problémy prestala myslieť a trochu som sa zmierila s tým že si bábo adoptujeme.

Robím si teraz jarnú očistu žihľavou - rozmixujem v mixéri, dolejem vodu a necham trochu postáť, scedím a vypijem. Neviem či máš nejaké informácie práve o žihľave, no vraj by sa nemala užívať dlhodobo, tak neviem.

Môžem brať enzými na prázdy žalúdok aj keď som tehotná? Alebo čo by si mi poradil na tie zrasty. Resp. nejako podporiť elasticitu tkanív ako napr. vysoké dávky vit.C.

Taktiež som sa chystala na bezsacharidovú dietu ale teraz v mojom stave si niesom istá či je to vhodné.

Ďakujem za všetky tvoje rady



2

Re: tehotenstvo výživa

Ziadne diety v tehotenstve!!!
Vseobecne odporucam brat kvalitne  rybacie oleje, mineralove doplnky(dieta inac vyrabuje matku na tvorbu svojej kostry), drzat sa daleko od davov ludi(niekto nepotrebuje niekde nachytat nejake choroby v tehotenstve) a samozrejme bezne: selen, zinok, jod, vitaminy C D-3 a E.
Co sa tyka zrastov a vyvojovych vad, tam ti neviem nijak poradit, zialbohu, takze bude ako bude, drzim ti palce.

Zihlava je fajn, ale mixuj si aj zeleninovoovocne mixy, tak dostanes do seba viac zeleniny, najma korenovej. Pokial mas naduvanie, pouzi pripadne s jedlom  extra enzymi. Lepsie travenie=lepsia vyziva pre babatko. Hlavne ked mas cysty je to dolezite.



3

Re: tehotenstvo výživa

Predpokladám že na to doplnenie minerálov by si mi odporučil bon essencial od swanson. Nevieš náhodou či na iherb nemajú niečo podobné?
Môžem brať pupalkový olej a yam?! Vzhľadom k tomu, že Yam neobsahuje priamo hormóny ale látku (diosgenin?), z ktorej si telo samo vytvára hormóny koľko potrebuje, tak som myslela že by som to mohla.

Ešte ma ohľadom minerálov napadla aj prirodzená cesta ako orechy a semená. Len väčšina orechov z obchodu sú kontaminované plesňou (vlašské, para orechy). Minule som vyskúšala namočiť za hrsť vlašských orechov do pohára vody a nakvapkala som tam GSE (asi 7 kvapiek na 400ml vody). Asi po pol hodine to bola hrôza.Taký bordel som vo vode ešte nevidela. Vznikla tam taká biela zrazenina ako keď sa sekne mlieko, ktorá klesla na dno pohára.

Inak tú cistu som mala zistenú pred rokom a pol a mesiac na to tam už nebola, zrejme praskla alebo sa vstrebala. Od vtedy som u Dr. nebola, lebo som na nej videla že je bezradná (a pritom je to výborná doktorka) a navrhla mi IVF. Keď som si prečítala príspevky žien čo to podstupujú tak som sa zhrozila nad tým ako ich dopujú množstvom hormónov a liekov. Ja som bola rada že som sa pomali dostávala zo šoku z vysadenia HAK a nevedela som si predstaviť že by som sa znova nadopovala umelými hormónmi. My sme sa zmanželom dohodli, že to necháme na prírodu a prestali sme sa tým zaoberať. Preto je to úžasná správa, že sa nám to podarilo, no nedokážem (alebo skôr sa nechcem) tešiť, lebo viem že to nemusí dopadnúť dobre. Ale musím povedať, že už istú dobu verím v silu prírodu než v zdravotníctvo.



4

Re: tehotenstvo výživa

Vsetky patentovane lieky(a dnes ine ani na trhu prakticky nie su) musia pri patentovom konani dokazat prioritu, tj ze latka pred tym nikde neexistovala a ze ziadatel patentu ju prvy vytvoril. Je to teda hra na Stvoritela, a to sa veru spravidla neoplaca na pacientoch , ale prinasa obrovske obraty farmaceutom a udrziava ludi v chorobach, tj dostatok pacientov pre lekarov.
Obludne je si co len pomysliet, ze takyto princip sa vobec moze vytvorit a takato aberacia/pokrutenie pravdy kvoli peniazom vobec moze vzniknut a zachvatit cely svet.

Inac nie je ziadna nahrada za cerstvost, leda ak mrazenie na velmi nizke teploty(pod - 30stupnov celzia) a ja sa znazim kupovat orechy bez plesni a chladit ich okamzite.Samotne plesne z orechov sa dost malo na nas prenasaju, ale je to mozne a zialbohu aj ked sa prazenim znicia vytrusy plesni, aflatoxiny tam zostanu.

Naposledy upravil: RNG (2011-04-22 03:46:35)



5

Re: tehotenstvo výživa

Anuška veľmi Ti gratulujem a prajem všetko dobré. smile)



6

Re: tehotenstvo výživa

Ninka ďakujem za gratuláciu, no čaká ma ešte dlhá cesta s neistým koncom tak to zatiaľ beriem s rezervou. Najviac sa bojím keď pôjdem k Dr., čo mi ukáže sono a čo "pozitívne" mi zase povie. Naposledy keď som u nej bola tak som odchádzala s plačom a mám zlé tušenie že ani teraz to nebude iné... Uvidíme

RNG chcela som sa ťa opýtať na tej YAM, či by mi to vtehotenstve mohlo nejako pomôcť, taktiež ten pupalkový olej.

Robím si teraz (každý deň) do litrovej fľaše vody dve čajové lyžičky práš.Vit.C (+kalinat) + GSE. Chcela by som predísť prípadným zápalom, ktoré som mávala častejšie. To GSE môžem piť neobmedzene akokoľvek dlhý čas? Nezvkyne si naň telo tak, že potom pri prípadne bakteriálnej nákaze, budú tie mrchy proti GSE rezistentné (tak ako sa to stáva pri antibiotikách, keď ich človek veľa berie tak už nezaberajú)?

Ďakujem za odpovede. Neviem či aj v USA máte Veľkú noc. Ak áno tak prajem krásne veľkonočné sviatky.



7

Re: tehotenstvo výživa

anuska maju podobnu zmes na iherbe
http://www.iherb.com/Now-Foods-Bone-Str … s/437?at=0
je na 90percent rovnaka niake veci tam nejsu niake su tam zasa naviac ako napriklad fosfor ktory tam celkom chyba v tom esential
cena na denu davku je porovnatelna

Naposledy upravil: 5qo (2011-04-23 10:01:40)



8

Re: tehotenstvo výživa

MCHA(hydroxyapatite) je tam zmes z kosti, tj v spravnom pomere, ale je to anorganicka forma ,vodonerozpustna, a vyzaduje plno zaludocnych kyselin na absorbciu. Preto osobne davam prednost chelatom, ktore maju vybornu absorbciu a zabudovatelnost aj bez kyselin.
Inac je to dobra zmes a snad 90% mladsim ludom zaberie dobre.

Ziadne hormonalne(ziadny yam, a najma ziadny pupalkovy olej a damianu) v tehotenstve neodporucam. Napr pupalka prekrvi maternicu a moze to viest k zvysenej pravdepodobnosti potratov. Pupalku pouzivaju ako prostriedok na vyvolanie porodnych stahov pri prenosenych detoch, tj akoze "vyvolavacku"
Tak isto sa neodporucaju rozne esencialne/koreniste oleje, vcitane oreganoveho.

Na GSE, tj vytazok zo semien grapefruitu ) si bakterie nevedeli navyknut za miliony rokov vyvoja, takze to je velka vyhoda prirodnych antimikrbialnych.
Synteticke maju presnu fumkciu v tele, presny mechanizmus, jediny, a ked sa bakteria podari tento jediny nejak obist, stanu sa atb rezistentne. Prirodne antimikrobialne maju ale velmi komplexny efekt, casto sa na nom podielaju desiatky roznych molekul tj je mala sanca, ze sa bakteria voci nim vie stat odolna, ked sa to nestalo v prirode za miliony rokov.

Ja nachytam nakazy velmi lahko, tj pouzivam GSE uz dlhe roky, casto  aj 3 tyzdne v kuse, casto dokonca ako teraz prevencne, ked sa moja polovicka nevie vyhrabat z nakazy a uz vyse tyzdna kasle. Inac by som to samozrejme od nej dostal, ako som sa delil o kazdu nakazu v rodine v minulosti. Takze nielen ona, ale aj ja beriem oreganovy olej, GSE, monolaurin a NAC.
Samozrejme berieme aj selen, zinok jod vitaminy C E a D-3 ako kazdy den(jod trasnsdermalne raz za tyzden pod pazuchu).
Drzim palce!
Inac v ramci rodiny a blizkych priatelov stale dodrzujeme stare zvyky, sibacku a polievacku, zena dekoruje s vnuckou vajcia. Myslim si, ze je skoda, ked v narode zaniknu tradicie, co ich robi odlisnymi-jedinecnymi voci ostatnym narodom.
Samozrejme sme to museli posunut na nedelu, lebo tu je v pondelok normalny pracovny den.
Velkonocne zvyky roznych narodov sa tu v mensich skupinach dodrzuju, niekedy lepsie, nez v ich krajinach povodu. To robi USA tak kulturne bohatsie voci krajinam, co maju len jedinu celonarodnu kulturu.

Naposledy upravil: RNG (2011-04-23 19:35:18)



9

Re: tehotenstvo výživa

5qo, ďakujem za tip ;-)

RNG keď ťa tak čítam o tom korenistom jedle... Tak to znamená že nemôžem ani čili a zázvor? Čili  hodne pridávam do jedál. S manželom máme radi pálivé. A zázvor som zvykla preventívne pojedať aj dvakrát do dňa, možno aj vďaka nemu som už dávno nebola nachladená. Zvykla som si z neho odrezať kúsok veľký asi ako palec a jedla som ho samotný. Ja som si naň už tak zvykla že ma už ani neštípal. Tak neviem či v tom teraz môžem pokračovať. Pojedala som ho vlastne ako náhradu za cesnak, lebo z neho človek smrdí a keď chodím do práce tak si to nemôžem dovoliť. Takže zázvor mi prišiel ako dobrá alternatíva.
Alebo by som si mohla spraviť cesnakovú tinktúru (naložený vo vodke), myslím že  tých pár kvapiek alkoholu denne by nemalo ublížiť. Len musím nájsť na nete nejaký recept.

Tak Ti dnes prajem veselú šibačku a veľa vodky.... :-)



10

Re: tehotenstvo výživa

Cili je OK, zo zazvorom si davaj pozor, trochu je ok, viacej prekrvuje maternicu extra (aj muzske pohlavne organy, v Cine je dokonca porekadlo, ze ked je chlap velmi chtivy , je plny zazvoru)
Je to skoda, lebo zazvor je velmi silne protizapalovy, podobne ako kurkuma, nakoniec oba su pribuzne pakorene.
Co sa tyka cesnaku,, nakladanie do alkoholu je dobra myslienka, lebo nakladanie do oleja niekedy moze produkovat mikrobialne procesy, tj take, co su na alicin odolne a pocul som o pripade viacerych otrav z cesnaku nalozeneho v oleji.
Inac ked ten cesnak nalozeny v alkohole(rozmixovany) das do horuceho jedla, alkohol sa okamzite odpari. Tom pre tych co su prilis opatrni okolo alkoholu.
Ja som zastancom nazoru, ze poharik cerveneho vina neuskodi nikomu pokial neberie skodlive drogy, ktore sa kombinuju s alkoholom na zvysenie skodlivosti.



11

Re: tehotenstvo výživa

Ešte sa opýtam aké protizápalové veci by som teda mohla ak by sa niečo vyskytlo. Momentálne emi teraz vychádza tá kurkuma, GSE a cesnak naložený v alkohole (podľa toho čo si písal tak zázvor a pupalkový olej je pasé).
Vedel by si mi poradiť recept na ten nakladaný cesnak. Pomer cesnaku a vodky a prípadné dávkovanie. Aby to mlo ten správny účinok. Ak nie tak sa nič nedeje, niečo si vyberiem z netu.
Ďakujem :-))



12

Re: tehotenstvo výživa

Nuz to je skor kucharska otazka a zavisi to od zariadenia, co na to pouzivas ako jemne to vies rozslahat.
Ja som raz urobil pokus o zmes cesnak, zazvor, cilantro, celerove semeno a chren.
Zene som to nakazal davat do roznych jediel, ale po case, ked to nedavala mi dovodila, ze tak dostavaju vsetky jedla roznaku chut. Nuz na to som nic nemohol povedat, lebo de gustibus non est dispotandum= o chuti/vkuse nie je ziadna diskusia= kazdy mame svoje a neprijmeme druheho, tj diskusia je marna.



13

Re: tehotenstvo výživa

Ahoj RNG v piatok som bola na prvé vyšetrenie u Dr. Robila mi aj ultrazvuk. Zatiaľ to vyzerá dobre (žiadne mimomaternicové alebo zamlknuté tehotenstvo čoho som sa najviac bála pri mojom "šťastí"). Na moje prekvapenie mi Dr. povedala že tie zrasty by počas gravidity nemali byť až taký problém. Rizikové tehotenstvo bude hlavne kôli mojej vývojovej vade, kde maternicu mám predelenú prepážkou (uterus duplex).

Dr. mi predpísala Dupason (neviem či som to napísala správne). Keď som sa jej so stracom v očiach spýtala či sú to hormóny, tak mi odvetila "ale to sú TEHOTENSKE hormóny". Vraj na podporu udržania gravidity do 15tt, potom už prevezme výživu placenta. Vraj sa to dáva keď žena začne krvácať alebo v mojom prípade pri vývojových vadách. Mám pocit že to už predpisujú ako vitamíny. Aj keď je pravda, že ak by sa plod prichitil na tú prepážku (čo rodeľuje maternicu) tak by nebol dostatočne vyživovaný a odumrel by. No podľa sona sa nachádza na maternici a je trochu ďalej od tej prepážky (na tom som si dala záležať aby mi ukázala kde sa plod nachádza).Nemám  záujem brať tie hormóny, no neviem čo jej poviem pri najbližšej kontrole....

Taktiež mi zistila zapálený krčok (cervix). Mala som aj hodne výtok. V tomto rannom období gravidity sa antibiotiká nepodávajú tak mi odporučila atibakteriálne výplachy. Robím si výplachy s GSE (60kvap./1 l vody). Len neviem ako často by som ich mala robiť. Prvý deň som si urbila 5x výplach, teraz keď už nemám výtok tak si robím len 2x za deň. Rozmýšľala som či by som si nemala potom zohnať aj nejaké probiotické čípky do pošvy na upravenie flóry, tak ako pri úprave črevnej flóry? Aký máš na to názor? 

Dala mi aj letáčik s reklamou na tehotenské vytamíny, ktoré boli rozdelené podľa obdobia gravidity (nemám pri sebe letáčik tak si nespomeniem na ich názov). Momentálne beriem od swansonu multivitamíny - High Potency Softgel Multi. Potom sa chystám na bone esentials.
Prosím ťa RNG koľko kyseliny listovej by som mala teraz užívať?



14

Re: tehotenstvo výživa

Kyseliny listovej v gravidite odporucaju od 400 do 800 mikrogramov.Je to na tvorbu krvi a proti vyvojovej chybe chrbtice(spina bifida, razstep)
Po vyniceni nakazy je dobre si nasadit probioticku floru, ktora sa dalej postara o to, aby sa tam zase nakaza nevytvorila.
Duphaston je synteticky progesteron, didrogesteron.Samozrejme ma rozne skodlive postranne ucinky, dnes je napr uz stiahnuty z trhu viacerych krajin(UK,
http://www.netdoctor.co.uk/medicines/100000874.html
Prirodny mozes dostat vo forme progesteronoveho kremu.Samozrejme o tom tvoja lekarka nevie, lebo sa jedna o doplnok, nie liek. Natiera sa na vnutornu stranu stehien, asi1/4 do 1/2  lyzicky obsahuje obvykle 20 mg prirodneho bioidentickeho progesteronu. Pozri napr
http://www.iherb.com/Now-Foods-Solution … g/779?at=0

Progesteron pracuje na udrzanie plodu, proti potratom a proti krvacaniu. Pouzivaju ho na znizenie estrogenickeho vplyvu aj pri endometriozach Obvykle pouzitie je naplno(10 az 20 mg) do 20 tyzdna tehotenstva a potom postupne znizovanie.
Vstrebavanie cez kozu je postupne, presne tak to telo potrebuje, nie ziadne narazy ako z piluliek



15

Re: tehotenstvo výživa

Ďakujem krásne za typ na prírodný progesterónový krém. Práve som ho objednala aj folic acid 800mcg+B12 (NOW). Doma mám ešte od Damiana jeden načatý progesterónový krém ale má už asi vyše roka. Podlieha prírodný progesterónový krém skaze, alebo by som ho mohla doužívať? A teraz neviem či som ho už aj nevyhodila, musím sa doma na to pozrieť. Alebo by som mohla zatiaľ užívať yam, kým mi nepríde balík (cca 1 týždeň)?

Veľmi pekne ďakujem za dobré rady :-)))



16

Re: tehotenstvo výživa

Anuska, vsetko na svete podlieha skaze, nieco rychlejsie, nieco menej a zavisi to hodne od teploty a vlhkosti.
Moj nazor je, ze pokial ten krem nesmrdi(nas nos vie velmi citlivo rozoznat pokazene od cerstveho), mozes ho vyskusat najprv trochu a ked nemas ziadnu reakciu na kozi, tak s kludom ho douzivaj.
Jam neodporucam, lebo z neho sa vyraba viacero hormonov a pokial nepotrebujes nejaky specificky hormon, tak v tehotenstve by som neexperimentoval s hormonalnymi.



17

Re: tehotenstvo výživa

Veď toho sa bojím najviac... Či vlastne potrebujem extra progesterón, keď zatiaľ nemám žiadne problémy. V podstate mi to Dr. naordinovala na základe mojej diagnózy (uterus duplex) a nie na základe nejakého hormonálneho profilu. No brali mi tri skúmavky krve tak uvidíme aké budú výsledky a čo všetko sa vlastne testovalo. To už budeme múdrejší...
Ten krém od Damiana som nakoniec našla a nesmrdí :-).
Myslíš že mi to nemôže uškodiť aj za predpokladu že telo má vlastného progesterónu dosť? (čo samozrejme neviem)



18

Re: tehotenstvo výživa

Nuz nemam krystalovu gulu, ale viem, ze pri rizikovych tehotenstvach sa dava progesteron aj bez rozboru krvi.



19

Re: tehotenstvo výživa

Ahoj RNG, chcela by som sa ti len trochu vykecať,

v sobotu ráno som začala trochu špiniť (hnedý výtok), tak som sa zľakla a hneď som utekala na nemocnicu. Doktor ma prezrel a pýtal sa či niečo beriem. Tak som samu priznala že mám predpísaný duphaston le že sa natieram prírodným progesterónovým krémom.Chvíľu zostal zaskočený a povedal že to je hormón, ktorý sa v prírode len tak nevyskytuje, lebo je len telu vlastný. Vzhľadom na moje plitké vedomosti ohľadom tohto zloženia tohoto krému som nemala čím argumentovať tak som sa s ním nehádala. Samozrejme že ma presviedčal že duphaston je tehotenský hormón, ktorý sa užíva na celom svete. Ja veľmi nemám silu ani argumentz bojovať s lekármi tak som sa mu podriadila. Ono keď už človek hľadá pomoc v nemocnici tak musí poslúchať lekárov. Samozrejme som musela zostať v nemocnici na pozorovanie, naordinoval mi 4x duphaston/10mg + askorutin a nejaké injekcie na zastavenie krvácania (aj keď krvácanie to zrovna nebolo). Prvý deň som užila duphaston podľa odporučania (lebo nadomnou stála sestrička a čakala až kým to nezapijem). Druhý deň som už užila len tri dávky a ostatné tni som brala každých 12hod (domou som doniesla kopec tabletiek čo som akože užila). Keď som dnes prišla domov tak som sa hneď natrela progesterónovým krémom.

No musím povedať že to špinenie som mala len prvé dva dni aj to len ráno a z celý deň už potom nič. Keď som tak ležala tak ma napadlo si vyrátať menštruáciu a vyšla mi presne na tie dni keď som špinila. Keby ma to napadlo už doma tak by som si rozmyslela či  mi treba utekať do nemocnice. Ležala tam so mnou aj jedna baba v 6tom mesiaci. Tej zistili že je tehotná až v treťom mesiaci, pričom prvé dva normálne menštruovala. Tak som jej povedala že má šťastie že jej prišli na to pozdejšie inakby si to tu odležala ako ja napchatá tabletkami a injekciami.

Tak som doma a pokračujem v samoliečbe - 1x plný dávkovač prog.krému, 2tabl.High potency softgel multi (swanson) a celý čas pijem 2čajové lyžičky práškového vit.C denne. Ten vit.C som si neodpustila ani v nemocnici. Tie multivitamíny mi už dochádzajú tak mám pripravené bone esentials+ spirulina, folic acid, stressB.

Taktiež nemôžem nespomenúť výsledky cytológie steru z krčka maternice, výsledok - fyziologický nález. A tosom pred dvoma rokmi mala hodne zlé výsledky kde mi bolo odporučené opakoať test už po pol roku. V tom čase sommala aj syndrom PCO a podozrenie na endometriozu. V tedy som sa nahnevala a s lekármi som sekla. Zmenila som stravu a začala som užívať konkrétne doplnky na upravenie celkového zdravoného stavu. Som presvedčená že vďaka tomu sa moje telo prečistilo a dostalo do určitej rovnováhy, a aj vďaka tomu sa mi podarilo otehotnieť.

RNG, pred Tebou a Damianom skladám klobúk dole.... Som Vám vďačná za vaše cenné rady a celkovú osvetu

Potrebovala som sa trochu vykecať človeku ktorý rozumie boju medzi klasickou medicínou a metabolickou liečbou.



20

Re: tehotenstvo výživa

Nuz inac ten lekar sa jemne mylil, progesteron, bioidenticky sa v prirode nachadza u vsetkych cicavcov, tj je to prirodzena latka a v rpoznych krajinach ju schvalili ako transdermalny doplnok(tj cez kozu) alebo v enterickych kapsuliach.
Som rad, ked mozem niekomu pomoct. Este radsej by som pomohol kazdemu, to zialbohu je nerealisticjke zelanie, lebo problemov je hromada a ja som len obycajny clovek, nedokonaly s obmedzenymi schopnostami a pristupom k roznym informaciam, mimo bezneho monopolu organizovanej mediciny.



21

Re: tehotenstvo výživa

Ešte ma zaujíma taká menej podstatná vec ako je predchádzanie striám. Som hodne štíhla (pre niekoho až chudá) a dosť sa obávam toho keď začne bruško rýchlo rásť, tak sa pravdepodobne objavia tie strie. Ako, a je vôbec možné tomuto viacmenej estetickému defektu zabrániť?
Mám momentálne namiešaný kokosový olej s E a C vitam. + GSE a Oreganovy olej. Niekde som sa dočítala že hlavne C vitamín telo používa pri tvorbe kolagénu. Je ešte niečo nápomocné proti striám čo by som do tohoto krému mohla namiešať?!

Viem že to čo robíš je večný boj s veternými mlynmi. No musím povedať, že ak si pomohol čo len JEDNÉMU človeku, tak toto všetko čo robíš má zmysel. Aj keď som presvedčená že tých ľudí môžeš počítať na desiatky možno až stovky. To že ľudia čítajú tvoje príspevky a riadia sa nimi, neovplyvňuje len ich samotných ale aj ich príbuzných či známych. Viem to podľa seba, ja čo už mám na sebe odskúšané a viem že  to funguje tak to podávam ďalej svojej rodine či dobrým známym. Žiaľ niekedy je to veľmi ťažké presvedčiť ich o inej pravde akú deklarujú naši lekári.



22

Re: tehotenstvo výživa

Strie su prasknute tukove bunky, tvoriace akoby podkoznu jazvu.
Takze prilisne naberanie vaky a oslabene kolagenove vazby ich sposobuju..
Odporucam na kolagen brat aspon 3 gramy vitaminu C a 2-3 gramy aminokyselin, L-lysin, argine a ornitine



23

Re: tehotenstvo výživa

Strie su prasknute tukove bunky, tvoriace akoby podkoznu jazvu.
Takze prilisne naberanie vaky a oslabene kolagenove vazby ich sposobuju..
Odporucam na kolagen brat aspon 3 gramy vitaminu C a 2-3 gramy aminokyselin, L-lysin, argine a ornitine



24

Re: tehotenstvo výživa

pozrela som na iherb vo forme HCL, môžeš sa na  to pozrieť? Rozmýšľala som že by som ich potom zmiešala spolu a užívala jednu polievkovú lyžičku denne.
http://www.iherb.com/Life-Extension-Arg … 16385?at=0
http://www.iherb.com/Source-Naturals-L- … /1249?at=0

Myslíž že to bude vhodný pomer keď to zmiešam? Alebo na pomere nezáleží?



25

Re: tehotenstvo výživa

1 polievkova lyzica tychto by ti dala besne mnozstvo kyseliny HCl.
Maximalne kavova, aj to sa mi zda vela!
Ja sice pouzivam L-Lysin HCl s jedlom, 500 mg  az 1000 mg ale viac by som sa velmi neodvazil, lebo to prekysli zaludok a creva a teda aj cele telo v konecnom dosledku.
A na druhy den skoro rano sa alkalizujem a jem az za 1.5 hodin neskorsie(1/4 az pol lyzicky KHCO3 do pol litra teplej vody alebo caju, doma Kalinat vo vinarskych potrebach)

Inac predavaju aj tieto aminokyseliny bez naviazania na HCl pozri napr free form
http://www.iherb.com/Now-Foods-L-Argini … g/369?at=0



26

Re: tehotenstvo výživa

sorry, ale v tých aminokyselinách mám fak bordel. Pozerala som na iherbe rôzne doplnky, kde mali aj mix rôznych aminokyselín aj jednotlivé aminokyseliny no žial na všetko čo som klikla bola HCl forma. Tak ďakujem za odkaz aspoň na ten L-arginin. V nejakom "múdrom" článku som sa dočítala že okrem Céčka sa na tvorbe kolagénu podielajú tebou spomenutý L-lysin a L-prolin. Na iherbe som našla toto
http://www.iherb.com/Solgar-L-Proline-L … /8966?at=0
nie je to síce free forma ale už je tam len 500mg HCl. Takže by som to mohla užívať s jedlom namiesto betainu.
Ten L-arginin free form sa užíva tiež s jedlom?



27

Re: tehotenstvo výživa

Aminokyseliny mozes pouzivat s jedlom, alebo ich nekysle formy aj bez jedla
Povodne uvadzal Linus Pauling 2-3 gramy argininu a ornitinu, neskor pridal L-lysin a dr Mathias Rath, jeho spolupracovnik v sucastnosti  tlaci najma L-lysin. V p[oslednom case pouzivam len L-lysin HCL miesto betainu, lebo sice betain je dobry na pecen, ale lysin podporuje znacne antiviralnu odolnost tela a podla dr Ratha podporuje kolagenove struktury, ktore nedovolia migraciu/pohyb rakovinnych buniek a ich ulomkov, cim zabranuju metastazam/sireniu sa



28

Re: tehotenstvo výživa

Prosím ťa RNG chcela by som vedieť tvoj názor na parný hrniec. Píše sa, že je šetrný k zelenine a zachováva všetky vitamíny. Hodne som nad touto alternatívou varenia rozmýšľala aj kvôli dieťaťu. No taktiež som sa dočítala, že enzými v zelenine sa ničia už pri 40 stupňoch a para v hrnci má okolo 130 stupňov. A pri vitamínoch bola uvedená teplota 80-100 stupňov, kedy sa ničia. Tak mám teraz dilemu, či tá reklama o zdravom varení v parnom hrnci je opodstatnená alebo je to to isté ako keď zeleninu narýchlo podusím na miernom ohni v klasickom hrnci s pár kvapkami vody?



29

Re: tehotenstvo výživa

Co sa vyvari do vody mozes vypit, takze sa nic nestrati, len znici varenim. Ja osobne jem cast zeleniny varenej a cast surovej.Na zlepsenie travenia sa da surova dokonale rozmixovat.
Parenie zeleniny sa pouziva casto v Cine a vychode vseobecne, tam ale naparuju zeleninu v bambusovych kosikoch nad vriacou vodou a teplota nikdy nedosiahne bod varu(100 stupnov celzia) Zostava zelensia a tvrdsia, aj vitaminy sa zachovaju viac, a tak sa sterilizuje najma povrch.

Ziadnym reklamam never, to je len na to, aby sa predal produkt, bez ohladu na to, ci je lepsi alebo horsi.



30

Re: tehotenstvo výživa

este by ma zaujimalo k tomu l-lysinu, z coho sa vlastne vyraba a tiez aku ma chut, kedze sa predava aj v praskovej forme. ked to cchem kupit na regeneraciu po viroze, alebo na spiacu virozu v tele - neviem si vybrat, ci je lepsi ten prasok, alebo kapsula.



31

Re: tehotenstvo výživa

L-lysin HCl zasadne vo forme kapsule, lebo obsahuje zuby napadajuce HCl



32

Re: tehotenstvo výživa

a ako dlho sa moze uzivat, v akej davke?



33

Re: tehotenstvo výživa

Ja pouzivam 500 mg kapsulu s vacsim jedlom. Je to velmi individualne, podla toho, aky mas schodok kyselin. Poznas to podla toho, ze ked si zoberies na mnozstvo jedla spravnu minimalnu davku, tak ta nenaduva v zaludku.
S malymi jedlami to osobne neberiem, tolko moj zaludok sam zvladne a obvykle s masom mi jedna staci, hlavne ked nepijem s tym privela vody a nedam si za tym nic sladke. Pijem a jem mucnik az o 2 hodiny neskor.
Ked to nedodrzim, tak si zoberie aj dve kapsule.
Pokial viem, nikto nepotrebuje viac, nez 3 kapsule.
Ako kazdy doplnok, beries ho len ked ho poterebujes a dovtedy pokial ho potrebujes..
Nezabudni ale v inom case brat aj nieco alkalizujuce, odporucam 1/4 lyzicky KHCO3 s poharom teplej vody ci caju na kazdu kapsulu ci tabletu kyselinoveho zdroja(betain HCl, Pepsin HCl, L-lysin HCl...)
Ja to robim, skoro rano na prazdny zaludok, 1 az 1.5 hodiny pred jedenim.
Nikdy sa nealkalizuj s jedlom, lebo to znamerna ze si neutralizujes kyseliny a nebude ti travit, jedlo sa v zaludku bude kazit  a kvasit. Ale hodina-az 1.5 hodiny stacia na to po alkalizacii aby sa ti v zaludku kyseliny znova vybudovali.
Preto osobne to robim  hned ked otvorim oci.Mam to pripravene rovno pri posteli. Vypijem s tym 1/2 litra tepleho caju, co zaroven precisti dobre telo a spravne hydratuje A o hodinu neskor zacnem jest. To mi da cas na sprchu a vsetky ranajsie toaletne zalezitosti.

(Cukry kvasia, bielkoviny hniju pri nedostatku kyselin, co sposobi grganie=palu a bolest zaludka z toxinov hnitia. Ak sa mi to nedopatrenim stane, vypijem glg striebornej vody, co tu mikrobialnu akciu aspon na 2 hodiny zastavi)

Inac L-lysin samotny je antiviralny a protirakovinny a prispeva k tvorbe potrebnych kolagenovych vlakien, ktore su vlastne nasa nosna konstrukcia v svaloch a organoch.



34

Re: tehotenstvo výživa

dakujem za vsetky rady. ja som to prave chcela nasadit kvoli antiviralnym vlastnostiam, nie problemom s travenim. v kazdom pripade je nutne sa navyse alkalizovat, ak nasadim l-lysin?



35

Re: tehotenstvo výživa

Ked beries L-lysin HCl je potrebne sa alkoalizovat. Ale alkalizacia je dobra aj inokedy, lebo zialbohu nie sme tak disciplinovani, aby sme jedli alkalizujucu stravu povacsine



36

Re: tehotenstvo výživa

Nu, dnes som bola v poradni (12tt), kde mi Dr. zistila, že plod odumrel a prestal rásť asi v 9tt. Takže Missed abortion. Trochu som si poplakala no život ide ďalej...(najviac to zobralo manžela) Zajtra mám ísť na kyretáž. Chcem sa ťa RNG hlavne opýtať čo by si mi doporučil po kyrete aby sa telo dostalo znova doporiadku. Je lepšie užívať Yam alebo ten progesteronový krém.Možno enzými na prázdny žalúdok.....?



37

Re: tehotenstvo výživa

Najma yam.
Nuz co sa da robit, priroda zaucinkovala, zrejme bol plod nevhodny na dalsie rozvijanie.Ako hovoris, zivot ide dalej. Vacsina zien cez to zrejme prechadza, aspon podla statistik.



38

Re: tehotenstvo výživa

Ešte sa ťa opýtam čo by mi pomohlo na lepšie čistenie maternice. Dr. mi dnes predpísala injekcie Methergin, lebo stále krvácam a maternica sa slabo čistí. Ten yam už beriem. Rozmýšľala som nad zázvorom či achemilkovým čajom. Nevieš poradiť?
Pijem aj GSE 60kv/1l + 2čajové lyžičky vit.C aby som predišla prípadnému zápalu (taktiež éčko, selén a zinok).



39

Re: tehotenstvo výživa

http://www.rxlist.com/methergine-drug.htm
Yento ergot alkaloid sice zuzuje cievy a znizuje krvacanie, ale neviem, ci prave to je ziaduce a nie skor cistenie krvacanim. A ako vidis, ma plno skdlivych postrannych ucinkov.
Odporucam yam, damianu, pupalkovy olej, black cohosh atd, tie su osvecene v takychto pripadoch. Alchemika je tiez dobra



40

Re: tehotenstvo výživa

Ďakujem za link a za tvoj názor. Ešte som rozmýšľala nad niečim čo podporuje krvotvorbu vzhľadom k tomu že teraz viac krvácam, aby som potom nebola anemická. Niekde si písal že železo a béčka. Stres Bé mám no železo nie tak ma napadla žihlava, vraj je dobrá na krv, len neviem či len na čistenie alebo aj na krvotvorbu.
Ten zázvor je vpohode? Teraz ho dosť pojedám ako prevenciu pred zápalom.... (Ten pupalkový olej ma tiež napadol. Našťastie ho mám doma:-))



41

Re: tehotenstvo výživa

Maso, ryby, zeleniny a nemusis sa bat o anemiu.



42

Re: tehotenstvo výživa

ahoj, chcem sa opytat, ci je dobre uzivat pocas celeho tehotenstva kyselinu listovu o davke 800 mcg. lekari hovoria o tom, ze po 15 tyzdni to uz nie je nutne - co hovoria tvoje lekarske zdroje? vdaka.

Naposledy upravil: elessar (2011-09-24 12:04:59)



43

Re: tehotenstvo výživa

Nuz niektori tvrdia ze je dobre brat az 800 mikrogramov, pre istotu, cely cas, ale ved aj jedla to obsahuju, najma zeleniny, listove ci vnate.



44

Re: tehotenstvo výživa

...este by som sa rad opytal na progesteronovy krem.
1,moze ho do 20 tyzdna tehotenstva pouzivat kazda zena alebo iba ta, ktorej zistia nedostatok progesteronu alebo ako to vlastne je?

2, tento produkt obsahuje aj extrakt z korena dong quai, preto sa chcem opytat, ci je to v poriadku (ci nesposobuje extra prekrvenie maternice ako yam alebo pupalka):
http://www.swansonvitamins.com/NWF435/ItemDetail

3, na obale tohto kremu je napisane
Solution: Natural Progesterone Cream with Wild Yam and balancing herbs to support hormone levels - ja vsak v zlozeni ziaden yam nevidim - mozes si to overit aj cez vyssie uvedeny link, som trochu zmateny, lebo viem, ze yam v tehotenstve nie je ziaduci.



45

Re: tehotenstvo výživa

Vseobecne, v tehotenstve je odvaha pouzivat hormonalne prostriedky alebo take, co extra prekrvuju maternicu. Prirodu sa neoplati drazdit....
Nuz ale ked su problemy, ktore chcu lekari riesit syntetickymi hormonami alebo inymi chemickymi liekmi, samozrejme neskodne prirodne potravinove doplnky su ovela lepsi vyber.
A to aj napriek tomu bububu, ze sa doplnky nemozu pouzivat v tehotenstve, co je len nanajvys polopravda, a casto dokonca  uplna loz.



46

Re: tehotenstvo výživa

pisem pre vsetkych, ktori maju zaujem kupit si ten progesteronovy krem, co som uviedol vyssie. progesteron v nom je definitivne z divokeho yamu... bolo to tam nejak zmatocne napisane. co sa mi vsak zda uzasne je, ze ked som im napisal, aby som sa na to opytal, tak sa mi podakovali a v popise na svojej stranke to hned opravili... a hoci islo o jedine slovicko, zda sa mi to az neuveritelne. kiezby sa kazdy tak rychlo dokazal poucit zo svojich chyb po tom, co ho na to zakaznik upozorni...



47

Re: tehotenstvo výživa

Progesteron sa dnes vyraba z Diosgeninu. Celkove, viac informacii ako to ide v tele a co robia laboratorne mas na
http://en.wikipedia.org/wiki/Progesterone



48

Re: tehotenstvo výživa

Ahoj RNG,
chcem ta poziadat o radu.Mala som dlhodobe problemy s anginou a tak som brala oregano olej,candida clear,GSE ,na cholesterol-cholesterase,beta glucany,milk thistle,b complex,vitamin D3 a vitamin C,popri tom aj st.Johns worth a sensual fire na zvysenu chut na sex.Dnes som si robila tehotensky test a vysledok bol pozitivny.Ani som netusila,ze mozem byt nehotna.Mohli niektore z tychto doplnkov poskodit plod?velmi sa toho obavam.Mozem brat tieto doplnky aj nadalej,alebo ich radsej vynechat.
Taktiez sa chcem opytat,v predchadzajucich tehotenstvach som mala velke problemy s krcovymi zilami a taktiez som sa v poslednych mesiacoch otvarala.nevies mi poradit nieco,ako by som sa bola tomu vyhnut?Dakujem

Naposledy upravil: denisa (2012-07-17 10:46:24)



49

Re: tehotenstvo výživa

V tych doplnkoch je jediny oreganovy olej, ktory sice neposkodi plod, ale moze ako korenina zvysit prekrvenie placenty a udajne(nie je to zatial dokazane) moze pris[piet k zvysenemu riziku spontanneho potratu.
Ziadne ine skody s doplnkov nemozu byt, pokial ich besne nepredavkujes, co si iste neurobila/. Takze sa neznervoznuj a okrem silnych korenin a prohormonalnytch doplnkov mozes brat viacmenej vsetko, podla potreby, aj v tehotenstve.

Prohormonalne mozno pouzit len vynimocne, napr pri riziku potratu z prinizkych hladin progesteronu je dobre pouzit prirodny progesteronovy krem miesto chemickych umelych hormonov.



50

Re: tehotenstvo výživa

Ahoj, mam otazku na zmiesane temy - tehotenstvo a ortut. Ak tehotna bude brat okrem ineho vacsie davky vit C (2 - 10 gramov/den ) a jodu (0,5 - 5 mg/den), pricom sa vie, ze tieto pomahaju s odmorovanim od ortute, nehrozi, ze uvedu ortut do pohybu takym sposobom, ze sa dostane plodu? (nie je iste, ako velmi je zanesena ortutou, ma 6 starych a 1 novu velku plombu, ked prvy krat v zivote vzala 300mg ALA, mala pred ocami ohnostroje a opitu hlavu, no neskor uz skoro nic..)