1

Téma: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Dobrý deň RNG, som už zúfalá, preto hľadám akúkoľvek pomoc, čítam vaše príspevky, ale mám z nich dosť veľký chaos... Mesiac a pol po pôrode som dostala panický záchvat to bolo pred 5 mesiacmi, odvtedy sa to somnou vlečie a potrebujem sa pozbierať, lebo syn ma potrebuje v pohode :-(
Začala som brať antidepresíva Mirzaten a lexaurin, čo veľmi ľutujem teraz, ale už to nezmením (Cipralex a Serlift mi robili veľmi zle) Lexaurin som na radu doktorky brala 4 mesice !!! teraz som tri týždne bez nich, ale stále mám absťáky, lebo sa mi vrátila úzkosť, sama neviem, no viem, že Lexaurin už nechcem ani videieť. Mirzaten zatiaľ beriem 15mg na noc, ale tiež by som ho rada vysadzovala postupne, lebo si myslím, že ani ten mi nepomáh skôr naopak.
Preto vás veľmi prosím, aké výživové doplnky by ste mi odporučili, aby som sa postupne zbavila závislosti a potom už fungovala len s prírodnými doplnkami. A hlavne kde a ako ich môžem objednať nakoľko viem že na SVK sa nedajú kúpiť a nemám žiadne skúsenosti so zahraničnými obchodmi. Stále ma trápi úzkosť strach, občas panické záchvaty, stres z toho, že mi je stále zle, ráno sa budím s napätím a strachom čo zas bude. Som objednaná aj k psychologicke, počúvam relaxácie, absolvovala som akupunkturu, beriem aj homeopatiká Nux moschata, Valerianu...
Prosím poraďte mi. Ďakujem.



2

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Valeriana nie je homeopatikum ale relaxant a uspavadli. Na spanok potrebujes hormon melatonin, ktory sa tvori zo serotoninu, ktoreho zrejme emas dost, lebo to je na 80% pricina na depresie a panicke zachvaty.
Melatonin valeriam a chmel su na spanok, davka melatoninu je od 3 do 10 mg tesne pred spanim. Na zvysenie hladiny serotoninu su treba napravit travenie alebo aspon brat doplnok, polotovar 5-HTP, 2 x 100 mg.
Proti panickym zachvatom pomoze cez den ukludnovadloL-theanine(2 x 400 mg) a tiez vytazky z lubovnika, ale nie hocijake, ucinne latky narazovej davky na ukludnenie musia obsahovat 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu, ako to mas napr v 3 kapsuliach tohoto produktu. Pracuje to 2 hodiny po zobrati a trva ucinok vyse 8 hodin.
Moja zena to pouziva dost casto, ma uzkost z davov a depresiu po tom, takze to takto riesi.
http://www.iherb.com/Paradise-Herbs-St- … -Caps/4913

Viac o nakupe z roznych zahranicnych zdrojov najdes na
http://rng.nazory.eu/rubriky/uvod
Staci na to len kreditkarta(debetna), co je platna aj pre zahranicne nakupy, co ti vyda tvoja banka na poziadanie



3

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

RNG,
co je podla teba normalne, ako dlho mozu trvat abstaky po vysadeni antidepresiv ?
Snazim sa pouzivat St.John´s Wort 2x1 denne a 3x1 denne Magnesium. Pomaha, ale neeliminuje tie hnusne pocity.
A este nieco, preco podla teba pomaly nie je na webe informacie alebo fora o tom, ako to niekto nechal a dosiahol ??? Je vela len takych ako to skusaju a nedokazu!



4

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Podla toho, ktorych . Su pripady, ze to trvaslo aj mesiace, zialbohu. Preto si myslim ze je dobre hlupe, ked lekari predpisuju take lieky, co mozu cloveka vazne poskodit.
Inac 2 x 1 st Johns Wort mi nic nehovori. Davka ucinnej latky je 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu, naraz. A pracuje to za 2 hodiny a ucinok trva vyse 8 hodin.  Preto som tam uviedol produkt firmy Paradise, ktory ma taku davku ucinnych latok v 3 kapsuliach, zhruba. Ine produkty zo st John's wort obvykle nemaju obe zlozky, len hypericin a aj to v dost malych davkach, co nema ani zlomok ucinnosti odporuceneho doplnku. Preto su mnohi sklamani z lubovnikovych produktov.

Inac na odmorenie tela z roznych chemickych liekov pomoze brat protokol dr Berksona,pozri temu pecen, mikrovlakniny a najma enzymy



5

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Dobre tak ja to teda skúsim, ale ešte otázka naozaj tieto produkty pomáhajú ľuďom aj pri vážnejších úzkostných poruchách a panikách? nie je to len pre tých čo si myslia, že majú "depku" lebo ja mám fakt aj fyzické prejavy tejto choroby a neviem sa ich zbaviť... lebo som nenašla nejaké pozitíven ohlasy od iných ľudí, či im tieto produkty pomohli...
ďakujem...



6

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

ešte by som vás chcela veľmi pekne poprosiť či by ste mi poslali linky na konkrétne produkty s ktorými máte najlepšie skúsenosti, lebo je ich tam strašne veľa a neviem ktorú značku kúpiť...
ďakujem pekne



7

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Neviem, co myslis pood vaznymi, moja zena mala podla mna vazne depresie po roznych stresovych a davovych situaciach  a dnes to tymi doplnkami vie velmi dobre riesit,je ovela vyrovnanejsie aj spokojnejsia,  takze zrejme ze to moze  mnohym inym   tiez pomoct .
Na druhej strane lieky predpisovane na depresie su notoricky neucinne a mnohe navykove a skodlive, takze je rozumne skusit najskor doplnky, ktore mnohym pomozu a nikoho neposkodia, posobia pomerne rychlo, za par hodin a nie su navykove, tj beries ich len podla potreby.



8

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Zuzu,
mne Magnezium a Extrakt z lubovnika velmi dobre pomaha na uzkosti. Vysadila som lieky, teraz sa cistim a mavam abstaky a toto mi jedine dobre zabera. Osobne sa nechcem vratit k liekom a budem skusat so zatatymi zubami cokolvek, keby bolo treba. Skus, musis ist na to postupne.



9

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

dobre idem si ich objednať, len som ešte chcela tie značky, či to je jedno ktoré z Iherb.com?



10

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

kachita, ďakujem za povzbudenie, ja sa ich tiež chcem zbaviť, len je to ťažké lebo mám polročného syna, ktorý ma potrebuje v pohode... no musím bojovať...



11

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

kachita a ako dlho si brala lieky a aké?



12

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Odporucam z mnozstva znaciek najma tento, kde je oboje hypericin aj hyperforin zarucene v potrebnej davke
http://www.iherb.com/Paradise-Herbs-St- … -Caps/4913
narazova davka 3 kapsule len raz za den maximalne!!!!

Naposledy upravil: RNG (2013-09-23 16:10:06)



13

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Zuzu, ja som ti pisala. Dam ti moj mail ing.venckova(at)gmail.com

Ja ti verim, ze to mas tazke. Ved kto to nema ? Ja som brala 5 rokov Seroxat (SSRI) a potom Alvetnu (NSRI) a mala som jednak vedlajsie ucinky a jednak som mala take chemicke telo. Chcem ist na to prirodnou formou, ale poviem ti, mam abstaky a aj divne myslienky. Este som doslova vyvedena z miery.
RNG, ma podla teba zmysel pre detoxikaciu ? A mozem kombinovat 5 htp a st.johns wort ?



14

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Detoxikacia ma vzdy zmysel, ked je v tele nejake zamorenie.
Nevidim dovod, preco by si nemohla brat 5-HTP a obcas podla potreby aj  vytazok zo st johns wort.
5-HTP je len ucinnejsia forma polotovaru na serotonin(5-HT) a normalne mas v hromade roznych potravin  menej ucinnu formu polotovaru na serotonin, l-tryptophan , ktoru niektori ludia nevedia poriadne vytazit, pre zle travenie, alebo premenit na serotonin v dostatocnej kvantite z roznych dovodov. Takze pre nich je 5-HTP ovela ucinnejsi polotovar na serotonin.



15

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

tak som si objednala tie produkty dúfam, že sami to podarilo lebo neviem po anglicky :-D a musím sa toho svinstva zbaviť...
chcem sa ešte spýtať môžem to -HTP začať hnedď užívať aj keď ešte beriem mirzaten ale už som znížila na polku večer a postupne chcem uplne vysadiť... a ak som dobre pochopila tak ten L.theanine by mi mal zaberať ako lexaurin proti úzkosti? ďakujem...



16

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

S mirzatenom budes mat problem vysadit, drzim ti palce. Ale ako sa to kombinuje s 5-HTP ti povredat neviem, preto zacni od nizsoch davok(50 mg) a postupne zvysuj na odporucenu=2 x 100 mg.
Kedze ale v potrave mas rozne davky L-tryptophanu, co je tiez vlastne polovotvar na serotronin,hoci menej ucinny,  tak predpokladam, ze nebudes mat problem, lebo si nieco podobne jedenim roznych jediel uz vyskusala.
L theanine je ukludnovac, ale neuspava. A samozrejme ako doplnok nemoze byt ani skodlivy, ani navykovy.
Moja zena berie na uzkosti(zle sa citi v davoch) obcas uvedeny vytazok zo st johns wort, ktory ma dost siroky ucinok ako SSRI, SNRI a dokonca ucinkuje aj na hladinu GABA v mozgu.
A;e vacsinu casu ho neberie, lebo sa nezdrzujeme v davoch, takze ho nepotrebuje bezne.



17

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

ďakujem, ja si skôr myslím, že mám problém vysadiť lexaurin :-( mirzaten beriem necelý pol rok... no postupne musím vysadiť obidva... držte päste, aby sa mi to podarilo....



18

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

RNG čo si myslíte o výrobkoch z tejto stránky? môžem skúsiť aj tu objednať?
http://www.prozdravi.cz/l-theanin-30-tbl.html



19

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

RNG,
a je podla teba lepsie brat St.John´s Wort nez 5-htp ? Alebo naopak ?
Ako som pochopila podla tvojich slov, brat St. John´s Wort je nutne podla potreby, teda citim sa zle, dam si.
A ako to je v pripade bratia 5htp? Tiez sa to berie, len ked mi je zle ?
Ja sa obavam brat 5htp, aby som nemala ten serotoninovy syndrom. Preto neviem, aku gramaz si dat a ci si to vobec objednat.
A este otazka, pisal si, ze tvoja zena si dava St.John´s Wort ked ma mat stresy? Preco si nedava 5htp? Aky je v tom rozdiel, mam na mysli vo fungovani?



20

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

5-HTP je polotovar na vyrobu serotoninu(serotonin je 5-HT)
Rozne nervove poruchy su sposobene roznymi nedostatkami neurotransmiterov, tj nielen serotonin, hoci ten je najcastejsia pricina, ale moze to byt noradrenalin, dopamin, gaba a ine a samozrejme ich kombinacie.
St Johns wort ma ucinok na hkladinu serotoninu(SSRI) noadrenalinu(SNRI) a dokonca ja GABA.
Co je cloveku treba ti zatial nikto nevie povedat, analyzy z mopzgu sa nerobia, vsakze, takze ti neostava nic ine, ako skusat, co ti zaberie.
Moja zena berie tento, co som tu uz spominal parkrat
http://www.iherb.com/Paradise-Herbs-St- … -Caps/4913
3 kapsule naraz, ucinkuje asi za 2 hodny(takze niekedy ho berie aj dopredu, ked ideme na nejaku masovu akciu) a ucinkuje najmenej 8 hodin, tj viacmenej ma na cely den pokoj, aj ked sa zdrzujeme v davoch, na pohreboch, v stresovych situaciach v robote a podobne.
Ja som to tiez vyskusal, ked som mal ako sa hovori od nervozity "vyskocit z koze" a hrozil mi hystak, aj mne to pomohlo. Inac na upokojenie casto pomoze obycajnuy vytazok zo zeleneho caju, L-theanine, co je  upokojuca ale neuspavajuca aminokyselina
Pracuje udajne na GABA receptoroch a opioidnych receptoroch v mozgu, samozrejme nikto nevie ako zatial
Ale je uplne bezpecna a aj ked ti neda zelany ucinok, tak aspon ta neposkodi, ako to zvyknu robit rozne chemicke lieky. A definitivne ukludni/relaxuje.



21

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

RNG čo na bolesť hlavy pri absťákoch?



22

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Nuz tu mozem poradit len vodu  enzymy a trpezlivost zialbohu, ucinne prirodne prostriedky na to su dnes zakazane ako "omamne drogy"



23

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

myslela som si...nevadí :-) ešte ste sa mi nevyjadril k tej stránke prozdravi.cz čo si o nej myslíte...



24

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Dost drase a pozor na tu laktozu, nie kazdy ju znasa.
Ja pouzivamm obcas tuto
http://www.swansonvitamins.com/swanson- … 0-veg-caps



25

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

ok a aký je rozdiel ked si objednám výrobky svanson z ameriky a z českej alebo slovenskej stránky?
len tie z ameriky sú dobré?



26

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Rozdiel nie je ziadny, okrem znacneho predrazenia na Slovensku a mozno menej cerstvych vyrobkov.



27

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

takže môžem najprv skúsiť tie české a slovenské a uvidím či zaberú :-)



28

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

OK. Napis reakciu alebo aspon kedy bol dany vyrobok vyrobeny, aby som vedel, ako rychlo sa tie veci tam obracaju.

Naposledy upravil: RNG (2013-09-30 02:06:51)



29

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

RNG má význam sa takto trápiť, týžden som bez liekov a nespím skoro vôbec v noci cítim strašnú úzkosť aj sa budím s úzkosťou, neviem čo si už dať na spanie, a kým mi prídu lieky z ameriky tak sa aj zbláznim :-(



30

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Nuz aspon vidis, ake lieky to lekari predpisuju, ked mas take hrozne abstinencne priznaky. Inac tato tema tu uz bola diskutovana [pozri na
http://rng.uforum.sk/topic/1747/vysadzo … yzdoplnky/
Farmacias sa na to spolieha, ked vyvinu "lieky", ktorych sa neda len tak lahko zbavit.
Ale dobra sprava je, ze je to mozne a tie skodlive abstinencne priznaky po case zmiznu.
Osobne radim ludom prestat brat postupne, nie naraz, to je privelmi brutalne



31

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

ale čo ak to nie sú abstinečné, ale sa mi vrátila úzkosť?



32

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Nuz ked to nire je abstinencne a lieky ti na to pomahali, daju sa nahradit prirodnymi latkami, ktore nie su skodlive ani nemaju abstinencne  nasledky, takze ich mozes brat kedykolvek a kedykolvek podla potreby prestat.



33

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

RNG čo si myslíte o tomto produkte??? ďakujem
http://www.magister.sk/produkt/detail/p … vum-28tbl/



34

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

a ešte som našla toto
http://www.provitex.sk/relaxan
ďakujem za vyjadrenie...



35

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Saframyl ,a 600 mikrogamov vytazku zo safranu, kde je miziva davka L-tryptophanu. Takze to nemoze byt nijak ucinna zlozka na budovanie dostatku serotoninu. Davka L-tryptophanu zacina od aspon 500 mg denne, co je menej biologicky ucinne, nez 2 x 100 mg 5- HTP, co tu casto odporucam na serotonin.
Ten relaxan specifikuje 15 mg vytazku zo safranu, to sa mi vidi uz lepsie, ale safran je ceneny najma pre abtioxidanty karotenoidy, a ich  ulohu pri spruznovani cievok, najma v ociach. Moze to ale zlepsit aj cirkulaciu v oku, ale aj v mozgu.
Moja zena dava do polievok asi 200 mg safranu(stipku, ako to nazyva), hlavne z dovodov predideniu makularnej degeneracii.



36

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

takže tým relaxanom nič nepokazím ked to skúsim? Ten faramyl je aj dosť drahý na to že je asi málo účinný...
O tom šafráne som dosť čítala, že je antidepresívny, že pôsobí ako ľubovník a že sa jeho účinok dá zrovnať zo staršími trycyklickými AD, samozrejme bez nežiadúcich účinkov...



37

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Mozno, neviem.
Antidepresiva su velmi malo ucinne, tj daju sa casto porovnat aj s cukrovymi pilulkami, zialbohu.
A aj lubovnik, pokial nedosiahnes davku jeho ucinnych latok, 3 mg hypericinu a 30 mg hyperfiorinu , tak nema dostatocnu ucinnost.
Co sa tyka safranu, jeho ucinne latky okrem karotenoidov nepoznam.
Ak skusis ten relaxan, napis. Sice to bude individualne,zatazene aj placebo efektom,  nie statisticky vysledok double blind od  vela ludi, ale aj tak je to dobre vediet.



38

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

jasné dám vedieť...
ešte otázka, ak sú AD také neučiné a vlastne podľa vás len placebo, ako to, že mnohým pomohli len tie a predtým skúšali všetko možné a až AD im zabrali? Je to fakt len placebo? Alebo je niečo v nich čo dostatočne utlmí človeka a preto mu je "fajn"...
Ja ich vôbec neobhajujem, veď sama ich nechcem brať, len ma to zaujíma že čím to vlastne je...



39

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

a ešte ma napadlo...mnoho ľudí píše, že úzkosť a depresiu prekonali bez liekov, stačila len terapia alebo si to proste nejak utriedili v hlave...ako je to potom vlastne s tou úzkosťou a depresiami v súvislosti s mozgom? Oni nemali nerovnováhu v mozgu? Keď nič nemuseli brať a dostali sa z toho???



40

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Nedostatky neurotransmiterov mozu byt sposobene stresom, zlym travenim, roznymi zamoreniami, dokonca aj zlou steravou. Takze da sa z toho dostat adresovanim uvedenych.
Napr bipolarna porucha znamena prilisna cinnost v mozgu(maniakatny stav) a za tym nasleduje depresia, lebo prilisnou cinnostou sa spoterebovalo privela neurotransmiterov a nasleduje faza nedostatku. Takze staci potlacit stres a ukludnit celkove a prilis aktivna faza/maniakatna faza nenastane.



41

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

našla som na nete túto stránku, ten pán s vami nejak spolupracuje? sú kvalitné tie produkty?
http://www.damianvit.sk/kategoria/vsetk … hypericin/
ďakujem



42

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

S Damianom som v spojeni obcas. Ale ja som z distribucie doplnkov uz davnejsie von a jeho zdroje nepoznam, takze na ne ani nekomentujem



43

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

beriem St. John s Wort, plus výťažok zo šafranu (Relaxan) ale nespím v noci zas ako som vysadila mirzaten, budím sa každú hodinu na úzkosť...môžem si dať večer ešte aj melatonin??



44

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Ako som povedal, nie je vytazok zo st john's wort jeden ako druhy.
Samozrejme spankovy hormon doplnit pomoze, ked ti ho telo nevyrobi dost. Aj L-theanine pomaha, aj rozne prirodne ako valerian ,chmel a podobne.



45

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

ja mám ale ten st jon s wort z i herbu čo ty odporúčaš...



46

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Nuz ked ti nepomaha jedno, treba skusit ine . Nic na svete nepomoze 100% ludom.



47

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

ja netvrdím, že nepomáha určite mi je lepšie ked to beriem ako keby som nebrala, dávam si len jednu tabletku najviac dve, len ten spánok je ešte taký, ale to možno aj preto že som vysadila AD...



48

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

V tom mas 100% pravdu, po vysadeni AD mozes mat abstinencne nasledky aj 1/2 roka. Nie kazdemu sa to "prepecie" rychlo



49

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

RNG, kedze som vysadila AD a je mi este dva mesiaci po vysaden kvalitne zle, rozmyslala som, ze budem brat St.John´s Wort kazdy den a nielen vtedy, ked mi pride zle. Ma to podla teba zmysel ? Zvycajne pises, ze si to tvoja zena dava, ked ma mat stres. Mozem brat lubovnik kazdy den ?



50

Re: Úzkostná porucha a vysadzovanie antidepresív

Mozes, ale mensiu davku, nie narazove. Ale kolko ti mensie davky pomozu, neviem lebo s tym nemam ziadne skusenosti.