Kazda bylinka sa da pomlet na prasok a robit z nej caj. Otazka je, na co chces ten caj pouzit, aky zdravotny problem s tym adresovat. A ako som povedal, dnes uz mnohe byliny identiofikovali, tj urobili ich rozbory a zistili co vselico obsahuju a nasli, na co su jednotlive zlozky uzitocne a v akych mnozstvach. Tj dnes sa na adresovanie zdravotnych problemov zriedka pouzivaju caje, ale len vytazky z nich, aby bolo zabezpecene mnozstvo ucinnych latok na rozne problemy.
Zihlava je proti alergiam, korene zihlavy obsahuju steroly, polotovat na rozne hormony. Alfalfa sa pouziva len ako mlada trava, podobne ako zeleny jacmen(barley green), sucha ma hodnotu vviacmenej len ako krmivo pre dobytok, zialbohu.
Z bylin rastucich na Slovensku su uzitocne najma baza(kvety, stava ci lekvar s plodov) ako antiviralne
sladovka hladkoploda/licorice ako adaptogen, Lubovnik bodkovany proti roznym nervovym, najma depresiam, listky ciernych ribezli a cucoriedok ako zdroj antioxidantov(polyfenoly), hubu hrdzavec sikmy(chaga) ako protirakovinnu, silny zdroj betaglukanov a polyfenolov a rozne ine.
Ale ako som povedal na klinicku ucinnost sotva stacia caje(s vynimkou chagy), na to treba presne mnozstva jednotlivych ucinnycyh latok.