RNG napísal(a):Nuz kazde probiotikum sa da lahko skontrolovat skuskou vo vlaznom mlieku. Ak skysne do 2 dni tak su OK, ak nie, tak su slabe. Cim rychlejsie to pracuje tym su kultury aktivnejsie.
robila som test aktivity pre vyrobky lactoflor (exp 03/2013) a biopron premium 9 (exp 09/2012). kupila som ich asi 3 tyzdne dozadu v klimatizovanej lekarni, ale v aute sa potom za horuceho dna parili asi 2-3 hodiny. od kupy ich preventivne drzim v chladnicke.
pouzila som obycajne plnotucne mlieko CBA (po 1,5 dl na pohar), ktore tiez bolo vytiahnute z chladnicky, kedze ma vobec nenapadlo, ze by nemalo byt studene. do kazdeho pohara som vysypala obsah celej tobolky, premiesala a otvorene pohare som nechala volne odpocivat na kuchynskej linke, t. j. pri izbovej teplote cca od 22 do 27 °C.
pokus som nalozila vecer a rano bola v poharoch znatelna aktivita - obsah bol hustejsi, ale stale redsi v porovnani s jogurtom. vecer uz bol v poharoch ozajstny "jogurt". chutou i konzistenciou sa lisili, no oba boli huste, kyslaste a velmi chutne. pockala som dalsich 12 hodin, do rana, vysledkom bol velm husty "jogurt". po testovacej ochutnavke som to vsak pre istotu cele dala zjest psovi, ktory si vyznamne pochutnal
okrem beznej konzumacie tychto probiotik som teda pristupila aj k ich pouzitiu ako startera pri vyrobe domaceho jogurtu. kvasne kultury som povodne chcela zohnat v mliecnom automate v petrzalke, ale ako som sa dozvedela, tak o kultury bol maly zaujem, takze expirovali a dalej sa predavat nebudu. no a na zhananie startera cez internet som zatial nemala cas. ako starter obcas pouzijem aj cisty bio jogurt z rakuska, ktory je sladkasty a akoby vanilkovy. z rakuska preto, lebo tamojsie jogurty mi vzdy zafungovali na vyrobu jogurtu. ako probioticky jogurt (zatial len na jedenie, nie na vyrobu jogurtov) sa mi osvedcil rakusky actimel, na rozdiel od slovenskeho. activia sa neosvedcila ani, ani.
jogurty robim vacsinou z prevareneho mlieka z mliecneho automatu a pouzivam jogurtovac (cca 6 hodin). vydrzia tyzden. na 10. den uz boli "divne", ale pes si opat pochutil. jo, a pes zasadne odmieta actimel i activiu, a to bez ohladu na krajinu povodu.