Aj mixér a aj odšťavovač je fajn, nedá sa preferovať len jedno, ja používam odšťavovač primárne na mrkvu, cviklu, jablká, zeler, obilné trávy, zemiaky, klíčky, byliny, vláknitú zelenolistú zeleninu, ten "odpad" z huromu je výborne použiteľný na rôzne placky - dá sa v podstate použiť aj na mletie zeleniny. Mixér používam na rôzne mixy - orechové mlieka a mlieka zo semien, zelenolisté zeleniny + ovocie, výborný je na výrobu ovocného pyré a rôznych tekutých superfoodov - zmes ovocia, nejakého kvalitného proteínu napr. ryžového, maca, pridať do toho pár zelených listov, máčané orechy semienka, konopný proteín - tých kombinácií je veľa a je to hlavne rýchle, človek to šupne do seba ako tekutú výživu.
Kupovať drahý Vitamix podľa môjho názoru nemá význam, je to naozaj predražené, v našich podmienkach to vychádza na 650 Eur, s dopravou z Nemecka aj na 700 Eur, jedine odtiaľ sa dá kúpiť, z Ameriky to myslím nepošlú. Úplne v pohode ho nahradí mixér Gastroback - je to v podstate profesionálny mixér s výkonom 1200 W, stojí 300 Eur, dá sa kúpiť u nás lacnejšia menej výkonná verzia - ale ešte stále super mixér s výkonom 1100 W Catler 8010 za 250 Eur - na tie zelené mixy, aj náročné to v pohode utiahne. Násada na mletie obilia u Vitamixu je nezmysel - to sa dá riešiť inak a podstatne lacnejšie a robiť nejaké orechové maslá asi málokto bude, ja si robím občas orechové maslo na starom odšťavovači Champion. Možno ešte by malo zmysel kúpiť food procesor, ktorý seká zeleninu a ovocie na malé kúsky - ja to používam veľmi často, keď je výkonný, urobí aj orechové maslo. Vitamix je tak výkonný, že ho niektorí používajú aj ako odšťavovač - pomelú tam zeleninu a precedia cez sáčok na orechové mlieko alebo sitko - s týmto nemám skúsenosť, ale robiť niečo na 2 fázy by ma asi otravovalo.
Ja som už kupovala kvalitný mixér, potom, čo som zničila tri bežné.
Ešte predtým, než sa niekto rozhodne vraziť také peniaze do prístrojov, je fajn si doma odskúšať napr. tie zeleninovo-ovocné mixy, či ten mixér naozaj bude používať, niekto preferuje mixy, niekto šťavy, ja viac šťavy, hlavne v zime, pretože na Slovensku nie je moc dostupné kvalitné ovocie a listová zelenina a väčšinou tu človek je odkázaný na cviklu, mrkvu a kapustu, v krajinách, kde je po celý rok výber kvalitnej listovej zeleniny, rôzneho ovocia - tam sa potom aj tie mixy inak robia.
Vždy sa treba spýtať, čo budem spracovávať primárne a aké suroviny mám k dispozícii tam, kde žijem... aj kvalitné odstredivky sú fajn, ak človek napr. chce odšťavovať hlavne ovocie, napr. jablká alebo mrkvu a nechcú mať v šťave žiadnu vlákninu, tí, ktorí už chcú odšťavovať aj zelenolistú zeleninu, klíčky, rôzne listy a byliny - musia ísť do šnekových, s tým si ostredivka moc neporadí a tí, ktorí chcú robiť aj rôzne orechové maslá a iné veci na odšťavovači, tak potom omega alebo green star, univerzálnu mašinu ešte nevymysleli, vždy je to v niečom kompromis. Potom je ešte otázka výťažnosti a komfortnosti, odstredivka je rýchla, nahádžem to tam celé kusy ovocia, zeleniny a rýchlo to spracováva, šnekové odšťavovače sú pomalé, do horizontálnych šnekových odšťavovačov typu green star a angel juicer treba tú zeleninu prácne silou tlačiť a nakrájať na malé kúsky - výhoda väčšia výťažnosť, komu sa s tým chce babrať a potrpí si na vysokú výťažnosť a kvalitnú šťavu, je to pre neho voľba, to už sú tí rôzni vitariáni a podobní zanietenci, čo žijú len na tom. Ale väčšina ľudí preferuje komfort, hurom má výhodu v tom, že si zeleninu sám berie, netreba nič pracne tlačiť a je pomerne rýchly, je to ale trochu na úkor tej výťažnosti, ktorá je ešte ale stále výborná v porovnaní s akýmkoľvek bežným odšťavovačom.
Napísala som to sem, lebo ja som si tiež dlho lámala hlavu, čo a akú mašinu kúpiť, je v tom problém sa zorientovať a možno to niekomu pomôže.
Naposledy upravil: bludicka (2011-04-15 18:56:50)