Téma: Potravinove doplnky v obdobi kojenia
Som mesiac po porode, mam prve dieta a kojim. Chcem dietatu zabezpecit dostatok zivin z mojho mlieka, ale obavam sa ze moja strava na to nestaci. Pripadne ze z mojho tela budu odchadzat dolezite vitaminy a mineraly na ukor dietata (kazenie zubov, rednutie kosti, vypadavanie vlasov, horsi stav pleti apod.).
Chcela by som preto brat potravinove doplnky. U nas dostupne multivitaminove komplexy su vsak primarne pre tehotne zeny (s dodatkom ze aj pre kojace). Ale ja si nemyslim ze kojace zeny potrebuju rovnake spektrum zivin ako tehotne. Zaujali ma dva druhy doplnkov:
1. Pregnium od firmy Walmark: (ktory je ale tiez primarne pre obdobie tehotenstva). Obsahuje: DHA (kyselina dokozahexaenová) 200,0 mg , Kyselina listová 400,0 µg , Horčík 150,0 mg , Jód 150,0 μg.
Pre mna ako kojacu su teda z tohto produktu dolezite len dve vyzivove latky: DHA a Jod.
2. Lactavit - ktory ale na Slovensku nie je dostupny, iba v Cechach. Jeho zlozenie: Vápník, draslík, fosfor, hořčík, zinek, mangan, železo, Lactobacillus acidophilus.
Potom som sa este docitala aj o produkte Laktavit - multivitaminy pre dojciace zeny. Tvrdia: složení dle výživových doporučení WHO, FAO
O nom sa vsak samotny distributor produktu Lactavit vyjadruje: Jeho složení je však jiné a právě s ohledem na své složení není s výrobkem Lactavit srovnatelný.
Rada by som si zaobstarala nejaky multivitaminovy komplex pre dojciace zeny, ale neviem o ziadnom takom tu na Slovensku dostupnom. Preto sa chcem opytat ci by ste mi vedeli poradit nejaky produkt zo stranky iherb.com (Pretoze objednavka odtial je pre mna dokonca jednoduchsia ako objednanie z Ciech).
Pripadne sa chcem poradit s vami a opytat sa na vas nazor ci je vhodnejsie uzivat komplex viacerych vitaminov a mineralov (a aky je Vas nazor na mnou uvedene produkty) alebo len konkretne urcite mineraly a vitaminy jednotlivo.
Kedze zatial som si nezohnala ziadny multi doplnok, uzivam pripravok Omega3 - 1000mg rybieho oleja - s obsahom EPA a DHA kyselin. Mne ide najma o tie DHA kyseliny. Uzivam 2 kapsuly denne (120mg DHA x 2).
Chcela by som dalej urcite brat jod - neviem ale aky konkretny doplnok?,
zelezo - v tehotenstve som zacala mat silnu anemiu - brala som pripravok Aktiferin - mozem s nim pokracovat aj pocas dojcenia?
Vitamin D - dietatu mam kazdy den pocas kojenia dat dve kvapky pripravku Vigantol. Existuje aj moznost ze by som mu tie kvapky davat nemusela? Ze by napr. vitamin D cerpal odo mna, alebo nejaky iny zodroj tohto vitaminu pre nho.
Poradite mi nejake pripravky, najlepsie z iherb, pripadne co by ste mi este odporucili? (Uzitocne pre mna, uzitocne pre dieta, alebo aj na podporu laktacie).
Dakujem za rady