Téma: Hypersenzitívny zub
Dobrý deň.
Rada by som poznala Váš názor na môj problém so zubom. Je to 5 vpravo hore. Zub mal 7 rokov amalgámovú plombu a bol bez problémov. Pred pol rokom začal byť citlivý na chlad. Išla som zubárke. Na RTG nebol vidieť žiaden problém, ale dohodli sme sa, že mi vyberie ten amalgám a dá bielu plombu (fotokompozit), a zaplombuje aj mierne odhalený krčok. Aj tak urobila. Vraj mám počkať týždeň, než sa ten zub "spamätá" po zákroku. Ale zub bol stále citlivý a cca po 2 dňoch začal bolieť na zhryz. Dala som zubu mesiac šancu, nech sa zregeneruje - brala som orálne probiotiká, robila si iontoforézu striebra, oil pulling s kokosovým olejom, výplachy s peroxidom vodíka, používala špeciálne zubné pasty a pod., ale nedarilo sa, a tak mi zubárka musela dať tú novú plombu preč a dala mi tam nejakú liečivú vložku. Za mesiac mám termín a uvidíme, čo ďalej. Vraj je zub zdravý, ale je hypersenzitívny.
Poraďte, ako zubu pomôcť, aby sa dal do poriadku? Nerada by som prišla o zdravý zub. Pred rokom som tak mala 5 vľavo, kde mi vybrali nerv, dali koreňový čap, ale zub aj tak musel ísť von, lebo stále bolel.
Ešte sa chcem spýtať na zubársku anestézu. Pri bývalom zubárovi som nikdy nemala problém. Teraz chodím novej veľmi šikovnej a príjemnej zubárke, ale keď mi pichne anestézu, príde mi zle. Stalo sa to už dva krát. Prvý raz som normálne raňajkovala, druhý raz som skúsila na lačný žalúdok, ale v oboch prípadoch mi prišlo zle (tak nejako, ako keď niekto neznáša cestu autobusom), čo asi po 10 minútach odznelo. Som z toho zmätená, lebo som s tým nikdy problémy nemala. Pri bývalom zubárovi som si dávala robiť s anestézou úplne všetko. Vie niekto, prečo sa to deje a ako tomu zabrániť?
Ďakujem za Vaše rady a názory
Laura
Naposledy upravil: Laura (2014-11-13 09:36:32)