letto napísal(a):75 000 USP proteazy rozlozi cca 7.5g bielkovin????? nice ja som bol v tom doteraz nejakym nedopatrenim mojim ze 75gramov... tak to mi potom pankreas funguje dost dobre.. very nice !
tak tie enzymy potom vobec nie su az take silne ako som myslel.. tym padom ked zjem napr 100g steak a chcel by som ho rozlozit skoro cely za pomoci doplnku enzymov tak by som musel dat betain a pak ale 18jarrozymov nie?
kedze tie maju 55tis USP proteazy a to je 100g steak / 5.5g (1tableta) = cca 18....
ano RNG hovorieval ze 75 000 USP rozlozi 75g bielkovin , neviem ci sa pomilil v tedy alebo teraz .
kyseliny teiz travia bielkoviny v podstate lebo aktiviu neaktivny pepsin nwm ako sa presne vola na aktivny a ten travy bielkoviny . Takze by som ostal pritom ze kyseliny s pepsinom su najlepsie na travenie bielkovin a k tomu nejaky pankreatin ale ten sa aj tak znici .
Prikladam zaujmavy " clanok " kde je to vysvetlene
Môžete jesť akékoľvek jedlá chcete, keď nedokážete využiť bielkoviny, sacharidy a tuky z jedla. Preto, ak niektorý z klientov Roberta Yanga nemá výsledky podľa predstáv, nenastáva zvýšenie príjmu bielkovín, ale sa dáva dôraz na prežúvanie.
"Je bláznivé, ako si mnohí chlapi dajú veľký kus mäsa, dajú si do úst veľký odrezok, a už po 5-6 žuvaniach sústo prehĺtajú. Tým strácajú šancu stráviť všetky tie vysoko-kvalitné bielkoviny a tuky."
Podľa Roberta Yanga zlé trávenie môže negatívne vplývať na nárast svalovej hmoty, znižovať životnú energiu, a spôsobovať depresie.
"Nestačí len prijímať živiny, ak ich nedokážete stráviť - či už z nedostatku kyseliny chlorovodíkovej HCl, alebo z inej príčiny - nedosiahnete z nich žiadneho úžitku."
Preto nezáleží len na tom čo jete, ale aj ako jete.
Obrázok
Máte problémy s naberaním svalovej hmoty? Príčinou môže byť zlé trávenie
Nakopnutie trávenia
Trávenie prebieha v 2 častiach: mechanickej (žuvanie v ústach) a chemickej (rozklad v tráviacej sústave). Ale počkať! Podľa Yanga začína trávenie už pri pohľade na jedlo.
"Predstavte si, že vidíte citrón. Krásny žltý, šťavnatý. Zacítite jeho vôňu, predstavíte si chuť. Garantujem Vám, že začnete slintať."
Dobre, ale načo je to dôležité?
"Sliny obsahujú enzým amylázu, ktorá štiepi škroby ešte skôr, ako sa potrava dostane do žalúdka."
Dokonca by ste nemali len žuť jedlo, ale aj "jesť" bielkovinový nápoj.
"Väčšina chlapíkov si rozrobí bielkovinový nápoj, a len tak ho do seba naleje. Mali by ste si ho vychutnávať ako víno. Každý glg poprepliachať v ústach, premiešať so slinami, a až potom prehĺtať, aby sa natrávil už v ústach."
A podľa čoho vieme, že sme jedlo prežuli dostatočne?
"Predstavte si malú analógiu. Ak dáte na slnko veľký kus ľadu, roztopí sa pomalšie ako mnoho ľadových kociek. To isté je v našom tele. Prežuté kúsky sa vnútri rozkladajú lepšie ako veľké kusy. Preto každé sústo prežujte aspoň 15-20 krát, nech vznikne akási šťava."
Ďalší tip je, aby ste s jedlom nepili.
"Ak pijete, je to znak, že nežujete dostatočne, a musíte si pomáhať dostať kúsky jedla nadol. Navyše, riedite tak žalúdočné kyseliny, ktoré majú rozkladať prežutú šťavu."
Obrázok
Trávenie začína už pri pohľade na jedlo.
Tým sa dostávame ku chemickému komponentu.
Chemický komponent
Akonáhle jedlo prejde pažerákom a zverákom, vchádza do žalúdka a spôsobuje jeho roztiahnutie. To signalizuje telo, aby začalo vypúšťať HCl a gastrín.
Tu to začína byť trochu podvodné. Gastrín stimuluje vylučovanie pepsiongénu. Ten sa ale mení na bielkoviny štiepiaci pepsín len za prítomnosti dostatku HCl. A tej väčšina ľudí dostatok nemá.
"Ak nemáte dostatok HCl, nepremení sa ani dostatok pepsiongénu na pepsín. Potom môžte zjesť aj 300g bielkovín, a aj tak ich budete mať nedostatok."
Sacharidy teda začínajú trávenie v ústach pomocou slín, bielkoviny v žalúdku pomocou pepsínu, no a čo tuky?
"Premýšľajte o premiešavaní jedla v zmesi gastrínu a HCl ako o miešačke na cement. V konečnom dôsledku sa z tejto zmesi vytvorí tzv. trávenina."
Postupne sa trávenina dostáva na spod žalúdka, a cez dvanástik do tenkého čreva. Ak je dostatočne kyslá, začne sa tvoriť hormón sekretín, ktorý zase stimuluje tvorbu enzýmov v podžalúdkovej žľaze.
Sekretín takisto stimuleuje tvorbu cholecystokinínu CCK, ktorý spúšťa tvorbu žlči v žlčníku. Toto sa ale zase nestane, ak nie je trávenina dostatočne kyslá.
Obrázok
Mnoho sa tu môže pokaziť
Znaky nedostatku kyseliny chlorovodíkovej
Yang na svojich klientoch spozoroval, že až 80% ľudí môže mať nedostatok HCl. Tu sú nejaké znaky:
Nafúknutosť po jedle
Prdenie a grganie po jedle
Zapáchajúci dych
Zápcha
Nestrávené zvyšky potravy v stolci
Problém naberať svalovú hmotu
Obrázok
Môžte vypiť aj celý balík proteínu, ak ho nestrávite, neprinesie žiadny prínos
Čo ak máte nedostatok HCl
Ak trpíte niektorými znakmi nedostatku HCl, Yang navrhuje dočasné odstránenie mliečnych výrobkov a výrobkov obsahujúcich lepok, a sledovať, či príznaky ustupujú, keďže laktóza aj lepok môžu spôsobovať zápal tenkého čreva a narušovať vstrebávanie živín.
Rozhodne by ste mali prestať brať neutralizátory kyslosti, pretože tie môžu narušovať tvorbu HCl. V najhorších prípadoch môže byť nutné doplňovanie HCl doplnkom výživy.
"Ak dodržujete kulturistickú diétu, potom nie ste normou, pretože zrejme konzumujete nadmerné množstvá bielkovín a energie. Preto by ste mali zvážiť extra pomôcku pre trávenie."
Obrázok
Lepšie trávenie = viac svalov a úsmevov
HCl protokol
Môžte si zadovážiť škatuľku doplnku výživy s HCl, najlepšie aj s obsahom bielkoviny štiepiaceho pepsínu. Môžte dodržovať následujúci protokol:
1. Dajte si jednu tabletku doplnku s HCl.
2. Zjedzte jedlo.
3. Pozorujte, ako sa cítite po jedle.
4. Toto robte pri každej porcii počas 2 dní.
"Ak pociťujete pálenie v hrdle či žalúdku, je to znak nadbytku HCl. To znamená, že produkujete dosť, a doplnok výživy s HCl nie je potrebný. Ak necítite nič, navýšte dávku na 2 tabletky."
Aké pocity teda majú byť znakom funkčnosti?
"Nemali by ste tripeť nafúknutosťou ani plynatosťou, a zápcha by nemala byť viac problémom. Ak ani 2 tabletky nezaberajú zvyšujte na 3-4. Nad 4 by som ale určite nešiel."
Takže, ak cítite pálenie, je to znak, že máte v systéme nadbytok HCl. Preto uberte jednu tabletku. Ak máte pálenie už pri jednej tabletke, produkujete dostatok HCl a doplňovanie je zbytočné. Ak pálenie nastane až pri 4 tabletkách, jednoducho uberte na 3.
A ako dlho treba užívať HCl?
"Tak dlho, kým sa dostane kyslosť žalúdka do poriadku. To bude u väčšiny dosť dlhá doba. Každopádne však HCl prináša toľko prínosov, že by bola škoda ju neužívať."
Záver
Určite sa oplatí zvážit doplňovanie HCl, obrovský rozdiel v trávení a schopnosti budovať svalovú hmotu by mal nastať už zlepšením prežúvania, a vylúčením vody pri jedle.
Teraz ma ospravedlňte, musím poprežúvať bielkovinový nápoj