Re: strava
Miešaš hrušky s jablkami, teraz nemyslím jód, ale čo si písal aj o tých mineráloch v inom vlákne, predávkovať izolovanými suplementami sa môže aj úplne zdravý človek, ak jeho organizmus sa už saturoval. Môžeš tri mesiace bez problémov brať nejaké dávky napr. zinku, štvrtý mesiac sa Tvoje telo saturuje a ide už do toxicity (to nevyčúraš močom), zinok sa Ti bude pekne ukladať v organizme ako ťažký kov. Prečo napr. ľudia, ktorí majú doma namontované medené potrubie, tak sa zistilo, že väčšina vykazuje zvýšené hladiny medi v organizme, ktorú prijmú vo vode? Prečo tú nepotrebnú meď nevylúčia?
Že ja mám zníženú schopnosť vylučovať ťažké kovy nemá vôbec nič spoločné s tým, že sa predávkujem izolovanými suplementami, ale skôr s tým, že mám nutrične kvalitnú stravu a jednoducho nepotrebujem už toľko suplementovať! A takisto aj tým, že už roky beriem suplementy a naučila som sa vysledovať, čo mi ktorý minerál robí, ale veľa ľudí to ani nedokáže odsledovať, kedy sa ich organizmus už saturoval a ide to toxicity, ale to píšem stále o izolovaných suplementoch, stravou si toto nespôsobíš, pretože v strave máš všetky minerály, máš tam vždy zinok a meď len v rôznych pomeroch a nemáš tam zďaleka také množstvá tých minerálov, aby si sa nimi priotrávil.
Ohľadom jódu je to zložité, tí, čo majú problémy so štítnou, ho nemusia moc dobre tolerovať.
tak ono v podstate ani ta tabulka/clanok kde su vypisane vitaminy a mineraly ako by sa mi brat neni 100% pre kazdeho , pise sa tam napr aj K2 , kazdy den 100mcg , ty beres 2-3x do tyzdna .
aj jod tam je pisane 225 mcg denne .