Veď aj enzýmy potrebujú na trávenie skôr alkalické prostredie, ono až tak ca. po hodine sa začne viac vylučovať žalúdočná kyselina, aby sa dotrávili bielkoviny, ale netuším ako to je s tou ox bile v žalúdku, ale ja som nikdy problémy nemala. Mne tá žlč vtedy veľmi pomohla. Vtedy som mala zvýšený bilirubín, brala som 500 mg.
Na trávenie tukov máš lipázu v pankreatíne, máš tuším 20 rokov, neviem aké žlčníkové problémy by si mohol mať vo svojom veku.
Tak zvýšený bilirubín môže byť, žlčnikári dobre netrávia tuky, bledá stolica, zápcha z deficitu žlče, robia im problémy niektoré potraviny ako napr. mak, paprika, cesnak, prepálené tuky, bolesti pod pravým rebrom.
Mňa by napr. zaujímalo, že ak niekto je dlhodobo paleo stravu s vysokým podielom tukov, dajme tomu len tých zdravších ako maslo, kokosák, v mäse, sadlo, orechy, semená..., že ako sa to prejaví na žlčníku po rokoch. Lebo niektorí šialenci zjedia aj pár kg masla za týždeň. Zase určité množstvo tuku je ok, lebo "precvičuje" žlčník a núti ho k produkcii žlče. Niekto tvrdí, že celiakia je faktor, ktorý prispieva k tvorbe kameňov.
Inak aj toxická slabá pečeň oslabí žlčník.